0800200000

Zápal krčka maternice: príznaky a metódy liečby

Zápal krčka maternice: príznaky a metódy liečby
gynekológia
aktualizované: 23 August 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 23 August 2024 300
Podľa WHO sa každý deň na celom svete nakazí pohlavne prenosnými chorobami viac ako 1 milión ľudí vo veku 15-49 rokov. Nevčasná liečba pohlavne prenosných chorôb u žien môže viesť k zápalom hrubého čreva, vulvitíde, zápalom krčka maternice a ooforitíde.

Čo je to krčok maternice?

Krčok maternice je dolný segment maternice, ktorý má tvar kužeľa alebo valca. V jeho strede sa nachádza kanál krčka maternice, ktorý spája dutinu maternice a pošvu. Za normálnych okolností je orgán dlhý 3 až 4 cm, má priemer do 2,5 cm a kanál krčka maternice je uzavretý.

Krčok maternice zohráva kľúčovú úlohu v reprodukčnom zdraví žien, pretože slúži ako ochranná bariéra, ktorá zabraňuje prenikaniu patogénov z pošvy do maternice. Okrem toho krčok maternice umožňuje prechod spermií do dutiny maternice na oplodnenie vajíčka. Počas pôrodu sa krčok maternice mení a rozširuje sa, aby umožnil dieťaťu prejsť pôrodnými cestami.

Čo je zápal krčka maternice?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Cervicitída je ochorenie charakterizované zápalom a opuchom tkaniva krčka maternice. Ochorenie sprevádza začervenanie a zväčšenie orgánu a na povrchu krčka maternice sa môžu objaviť lézie podobné vredom (v závislosti od príčiny zápalu).

Ako zistiť, či mám zápal krčka maternice?

Malý zápal krčka maternice môže byť asymptomatický alebo mať nenápadné príznaky. Možné príznaky zápalu krčka maternice:

Bolesť pri zápale krčka maternice môže byť ťahavá, bodavá alebo ostrá a často je lokalizovaná v podbrušku alebo v panve. Syndróm bolesti sa môže zosilniť pri pohlavnom styku alebo pri tlačení na krčok maternice počas gynekologického vyšetrenia. Intenzita bolesti sa líši v závislosti od stupňa zápalu a individuálnych vlastností organizmu.

Mierne zvýšenie teploty až do 37,2°C môže byť príznakom zápalu krčka maternice. Zvýšenie telesnej teploty pri zápale krčka maternice môže súvisieť so šírením zápalového procesu do susedných tkanív alebo orgánov.

Keďže zápal sliznice krčka maternice môže byť spôsobený pohlavne prenosnými chorobami, u ženy sa môžu objaviť ďalšie príznaky charakteristické pre konkrétnu pohlavne prenosnú infekciu. Ak je napríklad zápal spôsobený ľudským papilomavírusom (HPV), pacientka môže pociťovať hrbolčeky, ploché alebo vyvýšené bradavice v tvare karfiolu, svrbenie a nepríjemné pocity v oblasti pohlavných orgánov.

Pri podozrení na cervicitídu je potrebná konzultácia s gynekológom. Lekár zanalyzuje príznaky, odoberie anamnézu, vykoná vyšetrenie, predpíše laboratórne a prístrojové vyšetrenia a na základe výsledkov diagnostiky zvolí spôsob liečby zápalu krčka maternice.

Aký je výtok pri zápale krčka maternice?

Typ výtoku pri zápale krčka maternice sa líši v závislosti od typu patogénneho mikroorganizmu, ktorý zápal krčka maternice spôsobil. Výtok pri zápale krčka maternice môže byť žltý, zelený, sivý, krvavý, hnisavý alebo hlienový. V niektorých prípadoch môže mať výtok pri zápale krčka maternice silný nepríjemný zápach (napr. rybí alebo kovový).

Aké sú príčiny zápalu krčka maternice?

Vo väčšine prípadov je cervicitída infekčného charakteru. Patogénne mikroorganizmy, zvyčajne prenášané pohlavným stykom (napr. chlamýdie, trichomonády, gonokoky, herpes a mykoplazmy), vedú k vzniku zápalu. Niekedy môžu zápal v maternici a jej krčku spôsobiť stafylokoky a streptokoky. Ďalšie príčiny zápalu krčka maternice:

  • chemické podráždenie (napr. spermicídmi alebo sprejmi);
  • alergická reakcia (vrátane alergie na latexové kondómy);
  • patogénny rast baktérií (bakteriálna vaginóza);
  • reakcia na zavedenie diafragmy, cervikálnych čiapočiek, tampónov alebo pesárov (pomôcky na podporu vnútorných panvových orgánov);
  • ožarovanie alebo chemoterapia na liečbu rakoviny;
  • systémové zápalové ochorenia (napr. lupus erythematosus alebo reumatoidná artritída);
  • mechanické poškodenie krčka maternice;
  • nesprávne vykonané gynekologické zákroky.

Hormonálne zmeny zohrávajú kľúčovú úlohu pri vzniku cervicitídy. Najmä znížené hladiny estrogénu môžu znížiť prirodzenú obranyschopnosť výstelky krčka maternice, čím sa stáva zraniteľnejšou voči infekcii. Estrogény pomáhajú udržiavať zdravie a hrúbku sliznice krčka maternice, takže ich nerovnováha môže viesť k jej atrofii a narušeniu prirodzenej rovnováhy mikroflóry v pošve, čo prispieva k rozvoju zápalových procesov.

Fyzické zväčšenie maternice a zhrubnutie sliznice krčka maternice počas tehotenstva môže zvýšiť jej citlivosť na infekciu a mechanické podráždenie. Zápal krčka maternice po pôrode je možný v dôsledku mechanického poškodenia a prenikania patogénov do tkaniva, hormonálnych zmien, ktoré môžu znížiť imunitu, čím sa zvyšuje riziko infekcií. Zápal môže súvisieť aj so zvyškami placenty, ktoré zostali v maternici po pôrode.

Erózia môže spôsobiť zápal krčka maternice, pretože poškodená sliznica sa stáva zraniteľnejšou voči infekcii. Otvorené povrchy rany, charakteristické pre eróziu, vytvárajú priaznivé podmienky pre penetráciu a množenie patogénnych mikroorganizmov.

Stres, úzkosť a psycho-emocionálne napätie môžu znížiť celkovú imunitu tela, čím sa stáva zraniteľnejším voči infekciám. Niektoré štúdie navyše poukazujú na možnú súvislosť medzi psychosomatickými faktormi a bakteriálnou vaginózou, ktorá môže tiež prispieť k rozvoju zápalu krčka maternice.

Aké sú typy zápalu krčka maternice?

Cervicitída je klasifikovaná v závislosti od lokalizácie zápalového procesu a stupňa poškodenia tkaniva, príčiny a povahy priebehu. Zápal krčka maternice môže byť akútny (vyskytuje sa náhle a spôsobuje výrazné príznaky) a chronický (má obdobia remisií a exacerbácií).

Typy cervicitídy

Typ

Charakteristika

Endocervicitída

Zápal vnútornej strany krčka maternice - kanála, ktorý spája dutinu maternice s vagínou a je pokrytý stĺpcovým epitelom. Medzi hlavné príčiny endocervicitídy patria pohlavne prenosné infekcie.

Exocervicitída

Zápal vonkajšej časti krčka maternice, ktorá sa nachádza vo vagíne a je pokrytá vrstevnatým dlaždicovým epitelom. Exocervicitída môže byť spôsobená infekciou, poranením, chemickým podráždením alebo alergickými reakciami.

Hnisavý zápal krčka maternice je charakteristický žltkastým výtokom s nepríjemným zápachom. Atrofický zápal krčka maternice sa vyskytuje v dôsledku zníženia hladiny estrogénu, zvyčajne u žien po menopauze. Vyznačuje sa zriedením a suchosťou sliznice krčka maternice, vďaka čomu je náchylnejšia na zápaly a infekcie.

Môžu byť zápalové ochorenia krčka maternice pohlavne prenosné?

Zápalové ochorenia krčka maternice nie sú pohlavne prenosné, pretože cervicitída je dôsledkom neliečenej infekcie. Pri nechránenom pohlavnom styku môže dôjsť k prenosu patogénnych mikroorganizmov, ktoré vedú k rozvoju cervicitídy. Baktérie, vírusy a plesne však môžu u ženy spôsobiť nielen cervicitídu, ale aj zápal pošvovej sliznice (kolpitída) či vonkajších genitálií (vulvitída).

Ako sa diagnostikuje zápal krčka maternice?

Pred predpísaním tabliet na zápal krčka maternice lekár analyzuje ťažkosti, zhromažďuje rodinnú a osobnú anamnézu (pýta sa na čas nástupu príznakov, lokalizáciu a intenzitu bolesti, menštruačné dysfunkcie). Diagnostika akútneho a chronického zápalu krčka maternice:

  • fyzické vyšetrenie. Zahŕňa vizuálne hodnotenie krčka maternice pomocou zrkadla. Lekár počas vyšetrenia si môže všimnúť zmeny vo farbe alebo štruktúre krčka maternice (ako je začervenanie, opuch alebo hnisavý výtok);
  • ultrazvuk panvových orgánov. Ultrazvukové vyšetrenie umožňuje vyhodnotiť štruktúru maternice, jej príloh (vaječníkov a vajíčkovodov) a okolitých tkanív. Ultrazvuk môže odhaliť príznaky zápalu (napríklad zväčšenie veľkosti alebo prítomnosť tekutiny v dutine maternice);
  • can (PAP test). Pri gynekologickom vyšetrení lekár odoberie špeciálnou kefkou ster zo sliznice krčka maternice a krčka maternice. Potom lekár odošle biologický materiál na cytologické vyšetrenie na identifikáciu patologických zmien, ktoré môžu naznačovať na zápal alebo prekancerózne stavy (napríklad dysplázia);
  • testy na pohlavne prenosné choroby. Na kontrolu pohlavne prenosných chorôb lekár odoberie ster zo sliznice vagíny a krčka maternice. Na základe výsledkov vyšetrenia môže lekár určiť typ a koncentráciu patogénu, ako aj citlivosť na antibiotiká, aby si vybral liečebný postup;
  • kolposkopia. Ide o zavedenie kolposkopu cez pošvu do krčka maternice – prístroja vybaveného zdrojom svetla, kamerou a mikroskopom, ktorý mnohonásobne zväčší obraz. Kolposkopia umožňuje lekárovi preskúmať tkanivo krčka maternice a vyhľadať drobné zmeny (napríklad metličkové žilky, vredy alebo poškodenie výstelky).

Ak cytológia preukáže zápal alebo prekancerózne zmeny na krčku maternice, lekár môže nariadiť biopsiu. Na vykonanie postupu lekár odoberie malú vzorku poškodeného tkaniva na ďalšiu mikroskopickú analýzu. Biopsia umožňuje určiť povahu a rozsah zmien v tkanivách krčka maternice, čo pomáha lekárom stanoviť presnú diagnózu a určiť spôsob liečby zápalu krčka maternice alebo inej patológie (napríklad erózia alebo dysplázia).

Ako liečiť zápal krčka maternice?

Gynekológ vyberá lieky na zápal krčka maternice v závislosti od príčiny a typu cervicitídy. Lieky na zápal krčka maternice:

  • antibakteriálne látky. Antibiotiká sa používajú pri zápaloch krčka maternice spôsobených bakteriálnymi infekciami (napr. kvapavka alebo chlamýdie). Lieky účinkujú tak, že zabíjajú alebo inhibujú (zastavujú) rast baktérií, čo pomáha obnoviť normálny stav krčka maternice a zabraňuje šíreniu infekcie;
  • antifungálne lieky. Používajú sa na cervicitídu spôsobenú plesňovými infekciami (napríklad vaginálna kandidóza). Ničia huby, obnovujú rovnováhu mikroflóry a zmierňujú zápal;
  • antivírusové lieky. Používa sa pri zápaloch spôsobených vírusmi (napríklad genitálny herpes). Sú zamerané na zníženie aktivity vírusu a potlačenie jeho reprodukcie.

Čapíky na zápal krčka maternice pomáhajú priamo dopravovať liečivé látky do postihnutej oblasti, čím pomáhajú rýchlo zmierniť príznaky. Čapíky poskytujú vyššiu koncentráciu liečiva v oblasti zápalu, čo zlepšuje lokálny terapeutický účinok.

Probiotiká na chronickú exocervicitídu sú užitočné vďaka svojej schopnosti obnoviť a udržať normálnu vaginálnu mikroflóru. Pomáhajú znižovať počet patogénnych mikroorganizmov a zlepšujú ochranné funkcie sliznice krčka maternice.

Vlastnosti liečby chronického zápalu krčka maternice

Ak sa akútny zápal nelieči, môže sa stať chronickým. Priebeh liečby chronickej aktívnej cervicitídy môže zahŕňať antibakteriálne, antivírusové a antifungálne látky.

Ak je orgán poškodený, lekár môže rozhodnúť o vyrezaní postihnutého tkaniva. Metódy liečby chronického zápalu krčka maternice:

  • laserová terapia. Lekár používa laser na presné odstránenie zapálených alebo abnormálnych oblastí cervikálneho tkaniva. Počas procedúry sa aplikuje koncentrované svetlo, ktoré odparuje poškodené bunky;
  • cryodestruction. Procedúra sa vykonáva aplikáciou tekutého dusíka na postihnuté miesta. Kryodeštrukcia spôsobuje nekrózu (smrť) poškodených tkanív, ktoré sú následne odmietnuté a nahradené zdravými bunkami. To pomáha obnoviť normálnu štruktúru krčka maternice a znížiť zápal.

Môže sa použiť aj diatermokoagulácia, ktorá zahŕňa použitie elektrického prúdu na kauterizáciu (koaguláciu) zapáleného tkaniva krčka maternice. Lekár používa špeciálny prístroj, ktorý generuje vysokofrekvenčný prúd, ktorý spôsobuje koaguláciu a deštrukciu poškodeného tkaniva.

Ako liečiť zápal krčka maternice doma?

Liečba zápalu doma je možná pomocou liekov predpísaných gynekológom. Niektoré lieky používajú ženy na liečbu chronickej neaktívnej cervicitídy, ale ich účinnosť nebola potvrdená. Domáce prostriedky používané na liečbu cervicitídy:

  • cesnak. Má antibakteriálne vlastnosti, preto sa považuje za dobrý prostriedok na prevenciu akútnych respiračných vírusových infekcií (užívaných s jedlom). Avšak jeho použitie ako vaginálneho čapíka môže spôsobiť podráždenie a poškodenie sliznice vagíny a krčka maternice;
  • zelený čaj. Obsahuje antioxidanty a protizápalové zložky, ale jeho lokálna aplikácia nemá dostatočný vplyv na infekciu v krčku maternice.

Lastovičník sa tiež niekedy používa na samoliečbu cervicitídy. Liečba zápalu krčka maternice lastovičníkom vo forme infúzií alebo mastí môže viesť k podráždeniu a poškodeniu tkaniva krčka maternice.

Čo sa stane, ak sa zápal krčka maternice nelieči?

Ak sa chronická endocervicitída lieči nesprávne alebo predčasne, môžu sa vyvinúť komplikácie. Možnými následkami zápalu krčka maternice sú ďalšie zápalové ochorenia panvových orgánov (ooforitída, salpingitída alebo adnexitída), ktoré sa vyvíjajú, keď sa infekcia šíri smerom nahor z krčka maternice do reprodukčných orgánov.

Pri cervicitíde sa zvyšuje riziko infekcie vírusom ľudskej imunodeficiencie, pretože zápal a poškodenie sliznice krčka maternice vytvára mikrotraumy, cez ktoré sa vírus ľahšie dostane do tela. Problémy s počatím a tehotenstvom môže spôsobiť aj zápal krčka maternice.

Ako predchádzať zápalu krčka maternice?

Infekčnému zápalu krčka maternice možno predchádzať používaním bariérovej antikoncepcie. Kondómy vytvárajú bariéru, ktorá zabraňuje kontaktu sliznice s patogénnymi mikroorganizmami, čím bráni pohlavne prenosným chorobám.

Vyhýbanie sa sprchovaniu je dôležité ako prevencia cervicitídy, pretože zákrok môže narušiť prirodzenú rovnováhu vaginálnej mikroflóry a prispieť k rozvoju infekcií. Taktiež je potrebné dodržiavať intímnu hygienu (pravidelne sa sprchovať a meniť spodnú bielizeň).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Zápal krčka maternice: príznaky a metódy liečby
Zápal krčka maternice: príznaky a metódy liečby
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Je cervicitída pohlavne prenosná choroba?

Cervicitída nie je pohlavne prenosná choroba (napríklad spermicídy, dlhodobé nosenie tampónov alebo alergické reakcie). Z pohlavne prenosných infekcií je zápal krčka maternice najčastejšie dôsledkom chlamýdií, gonokokov, trichomoniázy a genitálneho herpesu.

Je cervicitída rakovina?

Exocervicitída a endocervicitída nie sú rakovina, ale zápal krčka maternice spôsobený infekciou alebo mechanickým poškodením. Chronická cervicitída však môže viesť k chorobným zmenám v bunkách krčka maternice, čo si môže vyžadovať dodatočné sledovanie, aby sa zabránilo objaveniu sa alebo včasnej detekcii prekanceróznych buniek.

Je možné otehotnieť pri zápale krčka maternice?

Je možné otehotnieť pri zápale krčka maternice, ale počatie môže byť ťažké kvôli zápalu a infekcii. Zápalové ochorenie panvy (PID), ktoré sa môže vyvinúť v súvislosti s cervicitídou, zvyšuje riziko komplikácií (vrátane neplodnosti, mimomaternicového tehotenstva a chronickej panvovej bolesti). PID môže spôsobiť poškodenie reprodukčných orgánov, čo sťažuje úspešné počatie a tehotenstvo.

Riziko mimomaternicového tehotenstva sa zvyšuje v dôsledku poškodenia a zjazvenia vajíčkovodov. V dôsledku toho je narušený proces normálneho pohybu vajíčka a spermie, čo môže viesť k implantácii embrya do krčka maternice. Cervicitída môže tiež zvýšiť riziko predčasného pôrodu, infekcie plodovej vody a prenosu infekcie na novorodenca.

Prenáša sa endocervicitída na mužov?

Endocervicitída sa nemôže preniesť na muža kvôli absencii krčka maternice. Avšak pohlavne prenosné choroby, ktoré spôsobujú ochorenie (napríklad chlamýdie alebo kvapavka), sa môžu preniesť na muža prostredníctvom nechráneného sexu. Pohlavne prenosná choroba môže viesť k rozvoju zápalu močovej trubice (uretritída), močového mechúra (cystitída), prostaty (prostatitída), nadsemenníkov (epididymitída) a žaluďa penisu (balanopostitída).

Je možné liečiť zápal krčka maternice tradičnými metódami?

Liečba zápalu krčka maternice tradičnými metódami sa neodporúča, pretože môžu spôsobiť alergické reakcie, podráždenie sliznice a mechanické poranenia. Tieto metódy neposkytujú správny antibakteriálny alebo protizápalový účinok, ale môžu viesť ku komplikáciám a choroba sa stava chronickou.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Zápal krčka maternice: príznaky a metódy liečby
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Jana pred 1 týždňom
Dobrý deň. Na základe výsledkov gynekologického vyšetrenia mi zistili chronický zápal krčka maternice. Nikdy som o tejto chorobe nepočula, takže som znepokojená, pretože lekár mi nič nevysvetlil. Povedzte mi, prosím, je chronická cervicitída rakovina alebo nie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Chronická cervicitída nie je rakovina, je to zápal krčka maternice spôsobený infekciami alebo podráždením. Rakovina krčka maternice je na druhej strane zhubné ochorenie spôsobené nekontrolovaným rastom a delením abnormálnych buniek. Chronická cervicitída síce nie je onkológia, ale môže zvýšiť riziko vzniku predrakovinových zmien, preto je dôležité absolvovať liečebný kurz predpísaný lekárom a naplánovať si pravidelné preventívne prehliadky na sledovanie stavu krčka maternice.
Mária  pred 2 týždňami
Dobrý deň. Bola som na preventívnej prehliadke u gynekológa, lekár povedal, že vidí mierne začervenanie, takže je potrebná cytologia. Cytologický ster ukázal zápal, čo mám robiť? Musím ísť znova k lekárovi alebo si môžem urobiť sprchu?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 týždňami
Dobrý deň, ak sa na cytologickom stere objaví zápal, musíte opäť kontaktovať svojho gynekológa, aby objasnil príčinu a predpísal vhodnú liečbu. Lekár môže odporučiť antibakteriálne, protizápalové alebo lokálne lieky v závislosti od zistenej infekcie. Sprchám je lepšie sa vyhnúť, pretože môžu narušiť prirodzenú rovnováhu vaginálnej mikroflóry, zhoršiť zápal a podporiť šírenie infekcie. Sprchovanie môže tiež podráždiť sliznicu a sťažiť jej hojenie.
Marína pred 3 týždňami
Dobrý deň. Vždy starostlivo sledujem intímnu hygienu, používam ochranu pri pohlavnom styku a pravidelne absolvujem vyšetrenia u gynekológa, ktorých súčasťou je vyšetrenie, odobratie sterov a ultrazvuk. Bol mi však diagnostikovaný zápalový typ steru, aké môžu byť príčiny?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Zápalový typ steru môže byť spôsobený pohlavne prenosnými infekciami (napríklad chlamýdie, kvapavka alebo trichomoniáza). Medzi ďalšie príčiny patrí bakteriálna vaginóza, plesňové infekcie (ako je kandidóza) a alergické reakcie na chemikálie používané v produktoch intímnej hygieny alebo antikoncepčných prípravkoch. K vzniku zápalu môžu prispieť aj mechanické poranenia a oslabená imunita.
Vanessa pred 3 týždňami
Dobrý večer. Nič ma netrápilo (bolesti brucha, krvácanie neznámeho charakteru, svrbenie ani pálenie genitálií neboli), preto ma prekvapilo, keď mi lekár pri gynekologickom vyšetrení zistil zmeny. Gynekológ odobral aj materiál na laboratórne vyšetrenie. Bol mi diagnostikovaný zápalový ster 2. typu, čo to je a aká je liečba? Ako liečiť zápal maternice doma?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý večer. Zápalový ster 2. typu naznačuje na prítomnosť zápalového procesu v krčku maternice, ale bez zhubných buniek. Liečba zahŕňa použitie antibakteriálnych alebo protizápalových liekov (v závislosti od príčiny zápalu), ako aj lokálnu liečbu (napríklad vaginálne čapíky). Dôležité je tiež eliminovať možné provokujúce faktory a absolvovať pravidelné kontrolné vyšetrenia u gynekológa. Liečba doma sa môže vykonávať iba pomocou liekov predpísaných lekárom.
Martina pred 3 týždňami
Dobrý deň. Bola som u gynekológa pre štipľavé bolesti brucha, žltý výtok s nepríjemným zápachom a krvácanie po sexe. Lekár pri vyšetrení odobral ster na cytologický rozbor. Cytogram ukázal zápal krčka maternice a STD test potvrdil chlamýdie. Povedzte mi, prosím, čo pomáha na zápaly ženských orgánov?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Na liečbu zápalových ochorení ženských orgánov spôsobených chlamýdiami sa používajú antibakteriálne lieky, ktoré potláčajú rast patogénnych mikroorganizmov a likvidujú infekciu. Okrem antibakteriálnej liečby môžu byť predpísané protizápalové čapíky s antiseptikami na lokálne pôsobenie. Je tiež dôležité posilniť svoj imunitný systém dodržiavaním vyváženej stravy a zdravého životného štýlu, aby sa zabránilo relapsom.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie