Logo
0800200000

Prečo sa objavuje bolesť a krv počas alebo po sexe?

Prečo sa objavuje bolesť a krv počas alebo po sexe?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 27 október 2022 | aktualizované: 27 október 2022 | 56954 56954
Prítomnosť bolesti a krvi počas počas pohlavného styke môže byť signálom gynekologického alebo urologického ochorenia. Ak sa po pohlavnom styku alebo počas neho objavia bolesti a krvácanie, mali by ste sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi alebo k urológovi.

Čo spôsobuje bolesť a krvácanie počas pohlavného styku? 

Prítomnosť krvi po pohlavnom styku alebo počas neho môže poukazovať na hormonálne poruchy alebo ochorenia močovo-pohlavných orgánov.

Prečo sa po pohlavnom styku objavuje krv?

Prečo sa po pohlavnom styku objavuje krv?

Príčiny krvácania po pohlavnom styku sú:

  • poranenie pohlavných orgánov počas pohlavného styku;
  • pohlavne prenosné infekcie (chlamýdie, trichomoniáza);
  • zápalové ochorenia močovo-pohlavného systému (vaginitída, vulvitída, zápal močového mechúra);
  • nekontrolované užívanie hormonálnych liekov;
  • erózia krčka maternice;
  • endometrióza;
  • myómy maternice;
  • nádory v pohlavných orgánoch;
  • vaginálna atrofia;
  • poranenie genitálií po pôrode alebo po operácii.

Krvavý výtok po pohlavnom styku sa môže objaviť počas ovulácie (v dôsledku zvýšenia estrogénu). Krvavý výtok po pohlavnom styku počas menopauzy môže vzniknúť v dôsledku myómov alebo polypov v maternici. Bolesť brucha po pohlavnom styku môže byť príznakom črevných ochorení (kolitída, dysbakterióza). 

Je krvácanie počas pohlavného styku normálne?

Za normálne sa považuje krvácanie, ktoré sa vyskytuje len počas menštruácie. Krvácanie počas pohlavného styku alebo pred a po menštruácii nie je normálne a môže byť príznakom gynekologického ochorenia. Krvácanie po pohlavnom styku u mužov môže poukazovať na pohlavné a urologické ochorenia (chlamýdie, uretritída). 

Postkoitálne krvácanie môže byť príznakom nebezpečných ochorení (dysfunkcia vaječníkov, rakovina endometria). Ak máte po pohlavnom styku silné bolesti maternice, silné krvácanie až krvné zrazeniny, mali by ste okamžite navštíviť lekára. Slabé krvácanie po pohlavnom styku (bez bolesti) môže poukazovať na mikrotraumu pohlavných orgánov v dôsledku nedostatočnej lubrikácie.

Bolesť a krvácanie počas prvého pohlavného styku

Pri prvom pohlavnom styku môže dôjsť k bolesti a slabému krvácaniu z pošvy v dôsledku poškodenia panenskej blany. Za normálnych okolností by prvý pohlavný styk nemal byť traumatizujúci a bolestivý, pretože panenská blana je elastická a ľahko sa roztiahne.

Bolesť počas prvého pohlavného styku môže byť spôsobená nedostatočným vzrušením a nedostatočnou lubrikáciou. Krvácanie po pohlavnom styku môže byť spôsobené vaginálnou mikrotraumou z neadekvátnych pohybov partnera. Ak sa po prvom pohlavnom styku objaví silné krvácanie, je potrebné vyhľadať gynekológa, pretože to môže súvisieť s abnormalitami ženských pohlavných orgánov. 

Bolesť a krvácanie počas análneho sexu

Análny sex je pri správnej príprave bezpečný (používajte kondómy a lubrikant na báze vody). Ak nedodržíte potrebné opatrenia, tak sa môže počas análneho sexu objaviť aj krv a bolesť. Krvácanie po análnom sexe môže poukazovať na poranenie sliznice konečníka spôsobené neopatrnými a prudkými pohybmi. Ďalšie negatívne dôsledky análneho sexu sú:

  • hemoroidy;
  • rektálna fistula;
  • análne trhliny;
  • fekálna inkontinencia;
  • nekontrolovaný únik plynov;
  • zápcha.

Samotný análny sex nespôsobuje hemoroidy a análne trhliny, no pri prítomnosti rizikových faktorov (sedavý spôsob života, zápcha), sa pravdepodobnosť vzniku rektálnych abnormalít zvyšuje. Existuje aj zvýšené riziko vzniku análnych abscesov v dôsledku prenikania baktérií vo výkaloch do mikrotrhlín konečníka. 

Škodlivosť análneho sexu spočíva v možnom zhoršení chronických ochorení konečníka. Bez používania bariérových metód antikoncepcie je riziko nákazy pohlavnými chorobami po análnom sexe vyššie. Ak počas análneho sexu pociťujete bolesť v konečníku alebo v črevách, je potrebné styk prerušiť, aby ste netraumatizovali sliznicu. 

Krvácanie v priebehu pohlavného styku počas tehotenstva

Krvácanie počas tehotenstva po pohlavnom styku nemusí znamenať problém, no z druhej strany môže poukazovať aj na vážnu hrozbu pre zdravie matky a dieťaťa. Za normálnych okolností sa krvácanie po pohlavnom styku počas tehotenstva môže objaviť počas prvého až štvrtého týždňa. V prvom mesiaci je embryo zahniezdené v stene maternice a môže sa objaviť slabý krvavý výtok. Ďalšie príčiny krvácania po pohlavnom styku u tehotných žien sú:

Krvavý výtok počas tehotenstva po pohlavnom styku netreba ignorovať, pretože môže signalizovať potrat. Ak sa po pohlavnom styku objaví v podbrušku silná bodavá bolesť a silné krvácanie je potrebné okamžite vyhľadať rýchlu lekársku pomoc, pretože tieto príznaky môžu indikovať potrat. 

Krvácanie po pohlavnom styku u žien

Ženy by po pohlavnom styku nemali krvácať, výnimkou je obdobie menštruácie. Krvácanie počas pohlavného styku (aj bez bolesti), je príznakom poškodenia sliznice alebo gynekologických ochorení. Krvácanie môže mať rôznu intenzitu a farbu. Výskyt tmavých krvných zrazenín počas mimomenštruačného obdobia môže signalizovať abnormality maternice (erózia, cervikálna leukoplakia). Bledočervená krv môže byť príznakom poškodenia vaginálnej sliznice. Počas ovulácie sa môže objaviť slabý hnedý výtok.

Krvácanie a bolesť po pohlavnom styku môžu byť príznakom nezhubných nádorov (myóm maternice, cysta na vaječníku) alebo zhubných nádorov ženských pohlavných orgánov. Krvavý výtok počas pohlavného styku sa často objavuje v dôsledku erózie krčka maternice a endometriózy. Ak chcete zistiť príčinu bolesti a krvácania počas pohlavného styku, je potrebné objednať sa na vyšetrenie ku gynekológovi. 

Krvácanie po pohlavnom styku u mužov

Krvácanie po pohlavnom styku alebo masturbácii u mužov je príznakom poranenia penisu alebo urogenitálnych ochorení. Príčiny krvácania po pohlavnom styku u mužov sú:

  • poranenie predkožky alebo uzdičky;
  • fimóza (zúženie predkožky);
  • balanitída (zápal predkožky);
  • uretritída;
  • prostatitída;
  • kamene v obličkách a v močovom mechúre.

Krvavý výtok z penisu po pohlavnom styku môže byť príznakom rakoviny, preto by ste tento príznak nemali ignorovať. Moč s prímesou krvi po pohlavnom styku a bolesť pri močení sa môžu vyskytnúť aj pri pohlavne prenosných ochoreniach (chlamýdie, kvapavka). Ak sa vám v semene alebo moči objaví krv, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k urológovi. 

Čo je potrebné robiť, keď sa počas pohlavného styku alebo po ňom objaví krv?

Ak krvácate počas pohlavného styku alebo po ňom, mali by ste pohlavný styk prerušiť. Dôležité je absolvovať aj vyšetrenie u gynekológa alebo urológa. U žien vyšetrenie zahŕňa vyšetrenie v gynekologickom kresle, ultrazvuk panvy, kolposkopiu, odobratie sterov a vaginálnu cytológiu. Mužov vyšetruje urológ. Obaja partneri by mali byť testovaní aj na pohlavne prenosné infekcie.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo sa objavuje bolesť a krv počas alebo po sexe? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho sa vyskytuje krvácanie po prvom sexe?

Ku krvácaniu môže dôjsť v prípade, že prídete o panenstvo. Ak krvácate niekoľko hodín a vo veľkom množstve, mali by ste sa poradiť s gynekológom, aby sa vylúčil vývoj abnormalít reprodukčných orgánov.

2. Ako odlíšiť krv po sexe od krvi z maternice?

Krvácanie z maternice sa na rozdiel od krvi po sexe (ktorá je spôsobená poškodením vaginálnej sliznice) vyznačuje tmavými krvnými zrazeninami. Krvácanie z maternice môže byť aj vnútorné a je charakterizované slabosťou, závratmi a stratou vedomia. Aj krvácanie po sexe spôsobené abnormalitami maternice môže spôsobiť ostrú bolesť v podbrušku.

Hodnotenie článku:
0 s 5 na základe 0 hodnotenie
Prečo sa objavuje bolesť a krv počas alebo po sexe?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Katarzyna pred rokom
Dobrý deň, všimol som si, že po masturbácii krvácam. Je to normálne alebo nie?
Odpovedať
Dobrý deň. Krvácanie pri masturbácii nie je normálne. Krv objavujúca sa počas ejakulácie alebo pri močení naznačuje patológiu močovo-pohlavných orgánov. Mali by ste navštíviť urológa a zistiť príčinu krvavého výtoku.
Dáša pred rokom
Dobrý deň, po pohlavnom styku trochu krvácam. Môžete mi prosím poradiť, čo by mohlo byť príčinou?
Odpovedať
Dobrý deň, prítomnosť krvi po pohlavnom styku môže byť spôsobená mnohými príčinami. Gynekológ môže po vyšetrení určiť presnú diagnózu a príčinu postkoitálneho krvácania. Môže ísť o drobné poranenie vaginálnej sliznice alebo o príznaky gynekologických a pohlavne prenosných ochorení (erózia krčka maternice, endometrióza, kvapavka, trichomoniáza).
Adriána pred rokom
Dobrý deň. Čo môže spôsobiť silné krvácanie po sexe?
Odpovedať
Dobrý deň. Silné krvácanie po sexe môže znamenať závažné gynekologické ochorenia. Silný výtok krvi sa môže vyskytnúť pri prasknutej vaječníkovej cyste, zhubných nádoroch, mimomaternicovom tehotenstve. Tento príznak by ste nemali ignorovať a okamžite kontaktovať gynekológa.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Po prvom sexe som krvácala a po druhom som krvácala znova. Je to normálne? Musím navštíviť lekára?
Odpovedať
Dobrý deň. Panenská blana má rôznu hustotu a štruktúru. Možno po prvom pohlavnom styku nebola úplne prerušená, a preto pri druhom krvácala. Mal by vás vyšetriť gynekológ, aby určil príčinu krvácania po sexe a vylúčil abnormality ženských pohlavných orgánov.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Počas sexu som pociťovala miernu bolesť a diskomfort a po sexe som si všimla, že som močila krv. Môžete mi, prosím, poradiť, čo môže byť príčinou?
Odpovedať
Dobrý deň, ak ste počas pohlavného styku pociťovali nepríjemné pocity a bolesť, je možné, že vaša vaginálna sliznica bola poškodená neopatrnými pohybmi. Prítomnosť krvi po sexe môže taktiež poukazovať na eróziu krčka maternice, cysty, myómy a iné ochorenia. Ak chcete zistiť presnú príčinu prítomnosti krvi po sexe, mal by vás vyšetriť gynekológ.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.