Logo
0800200000

Čo je erózia krčka maternice a ako sa lieči?

Čo je erózia krčka maternice a ako sa lieči?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 8 august 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 23752 23752
Erózia krčka maternice je ochorenie charakterizované poškodením celistvosti sliznice krčka maternice. Poškodenie epitelu krčka maternice sa nedá odhaliť samovyšetrením. Aby sa problém odhalil včas, mali by ste aspoň raz ročne absolvovať gynekologickú prehliadku.

Čo je erózia krčka maternice?

Erózia krčka maternice (ektopia) je časté gynekologické ochorenie spojené s poškodením bunkovej štruktúry epitelovej výstelky. Zhrubnutie sliznice je benígne, ale zanedbaná erózia krčka maternice sa môže rozvinúť do zhubného nádoru. Rakovina krčka maternice je druhou najčastejšou formou rakoviny u žien. Včasné odhalenie a liečba abnormalít krčka maternice môže zabrániť vzniku nebezpečných chorôb.

Cervikálna erózia

Cervikálna erózia

Príčiny erózie krčka maternice

Erózia krčka maternice sa môže vyskytnúť u žien, ktoré nerodili, alebo po pôrode v dôsledku hormonálnej nerovnováhy. K poškodeniu epitelu ženských pohlavných orgánov môže dôjsť aj po zápalovom ochorení (cervicitída, vaginitída). Ďalšie príčiny erózie krčka maternice sú:

  • znížená imunita;
  • nekontrolované užívanie hormonálnej antikoncepcie;
  • pohlavne prenosné infekcie (kvapavka, trichomoniáza, chlamýdie);
  • mechanická trauma z pôrodu, z potratu, v dôsledku neadekvátneho pohlavného styku;
  • nechránený pohlavný styk, pretože sa zvyšuje riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami;
  • nedostatok intímnej hygieny;
  • genetická predispozícia.

Eróziu krčka maternice môže spôsobiť aj ľudský papilomavírus. Niektoré kmene HPV môžu spôsobiť, že sa bunky stanú malígnymi. 

Príznaky erózie krčka maternice

Erózia krčka maternice môže byť asymptomatická a nespôsobovať žiadne ťažkosti. Môžu sa vyskytnúť tieto príznaky:

  • krvavý výtok po pohlavnom styku;
  • hlienovitý alebo hnisavý výtok z pošvy;
  • dlhotrvajúca menštruácia;
  • svrbenie a pálenie v perineu (pošvová hrádza);
  • krvácanie medzi menštruačnými cyklami.

Erózia krčka maternice môže spôsobiť bolesť počas pohlavného styku a pri močení. Bolesť sa vyskytuje v podbrušku alebo v bedrovej oblasti.

Typy erózie krčka maternice

Existuje niekoľko typov lézií na epitelových bunkách reprodukčných orgánov. Gynekológovia rozlišujú tieto typy erózie krčka maternice:

  • skutočná - charakterizovaná tvorbou jasne červených rán na povrchu sliznice, ktoré môžu krvácať;
  • pseudoerózia (ektopia) - dochádza k prerastaniu a zhrubnutiu epitelu vaginálnej časti krčka maternice, pri ktorej sú dlaždicové bunky nahradené cylindrickými bunkami. Pseudoerózia krčka maternice môže byť žľazová (prevažuje žľazovo-cystické tkanivo) alebo papilárna (prerastanie spojivového tkaniva).

Vyskytuje sa aj zmiešaná žľazovo-papilárna ektopia. Vrodená erózia krčka maternice sa vyskytuje v detstve v dôsledku genetickej predispozície alebo sa vyvinie počas dospievania v puberte.

Čo hrozí pri erózii krčka maternice?

Erózia krčka maternice je nebezpečná tým, že sa poškodením sliznice krčka maternice môžu do organizmu rýchlejšie dostať infekcie, čím sa zvyšuje riziko vzniku urogenitálnych ochorení. Ďalšie dôsledky erózie krčka maternice sú:

  • narušenie vaginálnej mikroflóry;
  • rozvoj endometritídy (zápal sliznice maternice);
  • neplodnosť alebo znížená plodnosť;
  • tvorba atypických buniek;
  • riziko dysplázie krčka maternice;
  • rakovina krčka maternice.

Ektopia sa zriedkavo vyvinie do malignity. Jej pokročilá forma môže vyvolať rakovinu. Erózia krčka maternice počas tehotenstva môže zvýšiť riziko nedonosenia dieťaťa.

Ako sa lieči erózia krčka maternice?

Erózia krčka maternice sa vo väčšine prípadov diagnostikuje vizuálnym vyšetrením v gynekologickom kresle. V prípade potreby vám gynekológ predpíše ďalšie vyšetrenia:

  • gynekologické ultrazvukové vyšetrenie;
  • PCR diagnostiku pohlavne prenosných chorôb;
  • kolposkopiu erózie krčka maternice;
  • PAP test - vyšetrenie buniek pod mikroskopom;
  • ster;
  • hysteroskopiu - vyšetrenie maternice pomocou endoskopického zariadenia.

Pri podozrení na rakovinové bunky sa robí biopsia krčka maternice. Na základe výsledkov vyšetrenia gynekológ stanoví liečbu erózie krčka maternice. 

V zdravotníckom centre DoktorPRO sa používa miniinvazívna chirurgická liečba ektopie. Odstránenie erózie krčka maternice sa vykonáva týmito metódami:

  • elektrokoagulácia - kauterizácia erózie krčka maternice elektrickým prúdom;
  • kryodeštrukcia - zmrazenie erózie krčka maternice tekutým dusíkom (informácia je určená len na informačné účely);
  • chemická koagulácia - odstránenie lézie ošetrením špeciálnymi chemikáliami (informácia je určená len na informačné účely);
  • laserová liečba erózie krčka maternice - liečba poškodeného tkaniva laserovými lúčmi, ktorá je nasmerovaná len na zmenené bunky (informácia je určená len na informačné účely).

Gynekológ by mal po vyšetrení rozhodnúť o najlepšom spôsobe odstránenia erózie. V počiatočných štádiách je možné liečiť eróziu krčka maternice bez kauterizácie pomocou liekov, ktoré vám predpíše lekár.

Ako sa vykonáva liečba erózie krčka maternice rádiovými vlnami?

Liečba erózie krčka maternice rádiovými vlnami je miniinvazívna metóda liečby poškodených buniek riadenými rádiovými vlnami pomocou prístroja Surgitron. Táto liečba je bezbolestná a bezpečná, nevyžaduje si hospitalizáciu a nemá žiadne kontraindikácie. Kauterizácia erózie pomocou rádiových vĺn nepoškodzuje zdravé bunky ani neovplyvňuje ich anatomickú štruktúru. Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestéze, rádiové vlny sú nasmerované na postihnutú oblasť krčka maternice a kauterizácia erózie nespôsobuje krvácanie ani opuch.

Zákrok trvá približne desať minút a žena môže ísť hneď po ňom domov. Po rádioterapii ektopie nezostávajú žiadne jazvy ani popáleniny. Počas rehabilitačného obdobia sa v priebehu mesiaca neodporúča ťažká fyzická aktivita a pohlavný styk. Nemali by ste navštevovať saunu ani prijímať horúci kúpeľ, pretože rany sa pod vplyvom vysokej teploty hoja dlhšie. Nemali by ste sa umývať ani špongiou, ani používať tampóny. Obdobie rekonvalescencie trvá približne štyri týždne.

Prevencia erózie krčka maternice

Prevencia erózie krčka maternice zahŕňa vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku, aby sa znížilo riziko nákazy pohlavnými chorobami. K prevencii ektopie patrí aj dodržiavanie osobnej hygieny a včasná liečba zápalových ochorení urogenitálneho traktu. Používanie hormonálnej antikoncepcie by mal predpísať lekár. Rovnako je dôležité posilniť imunitu.

Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu sa odporúča dievčatám skôr, ako začnú byť sexuálne aktívne. Ženy všetkých vekových kategórií by mali absolvovať gynekologickú prehliadku aspoň raz ročne (aj v prípade, že nemajú žiadne ťažkosti).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je erózia krčka maternice a ako sa lieči? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem mať sex počas liečby erózie krčka maternice?

Pohlavný styk zvyšuje riziko poškodenia epitelu krčka maternice a preniknutia baktérií, preto by ste sa počas liečby erózie mali vyhnúť pohlavnému styku. Doba abstinencie od pohlavného styku závisí od rýchlosti hojenia rany po kauterizácii erózie a pohybuje sa od štyroch do siedmich týždňov.

2. Čo sa nesmie robiť po kauterizácii erózie krčka maternice?

Po kauterizácii erózie krčka maternice nesmiete mesiac dvíhať a robiť nič ťažké alebo fyzicky náročné. Počas štyroch až šiestich týždňov nesmiete počas menštruácie používať tampóny a vaginálny výplach. Návšteva sáun, parných kúpeľov a bazénov je zakázaná ako prevencia proti infekcii. Počas rehabilitácie sa tiež odporúča zdržať sa pohlavného styku.

3. Dysplázia a erózia - aký je medzi nimi rozdiel?

Erózia krčka maternice je posun epitelovej vrstvy, zatiaľ čo dysplázia je zmena štruktúry sliznice. Dysplázia spôsobuje, že sa na povrchu krčka maternice objavia abnormálne bunky, ktoré sa môžu rozvinúť do zhubného nádoru. Pokročilá forma erózie krčka maternice môže prejsť do dysplázie, preto sa liečba musí začať v počiatočných štádiách poškodenia sliznice krčka maternice. PAP test sa používa na diagnostiku erózie a dysplázie.

4. Môžem otehotnieť s eróziou krčka maternice?

Vo väčšine prípadov erózia krčka maternice nespôsobuje neplodnosť ani nebráni otehotneniu. Poškodenie sliznice krčka maternice však umožňuje bakteriálne infekcie, ktoré môžu spôsobiť komplikácie počas tehotenstva. Ak dôjde k poškodeniu epitelu maternice, môže dôjsť ku komplikáciám aj počas pôrodu, preto je vhodné eróziu liečiť ešte pred plánovaním tehotenstva. Ak sa ektopia krčka maternice zistí počas tehotenstva, je vhodné odložiť jej odstránenie až po narodení dieťaťa.

5. Ako liečiť eróziu krčka maternice bez kauterizácie?

Na liečbu erózie krčka maternice bez kauterizácie sa môžu užívať lieky: antibakteriálne lieky, lieky obsahujúce hormóny a protizápalové lieky. Nemali by ste sa liečiť svojpomocne, ale gynekológ by vám mal predpísať lieky, ktoré pomáhajú obnoviť bunky sliznice krčka maternice. Ak nepomôže konzervatívna liečba, tak sa na odstránenie poškodených buniek a obnovenie epitelu krčka maternice používajú minimálne invazívne techniky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je erózia krčka maternice a ako sa lieči?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Sabína pred rokom
Dobrý deň, mohli by ste mi povedať, ako erózia krčka maternice ovplyvňuje tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň, erózia krčka maternice nezasahuje do prirodzeného procesu plodenia, ale môže spôsobiť určité komplikácie. Počas tehotenstva môže dôjsť k infekčným ochoreniam ženských orgánov, pretože pri poškodení sliznice krčka maternice môžu baktérie ľahko preniknúť do tela. Aj počas pôrodu môže dôjsť k ďalšej traumatizácii epitelu maternice a erózia sa môže zväčšiť. Pri plánovaní tehotenstva je vhodné vyliečiť eróziu krčka maternice, aby sa predišlo možným komplikáciám v podobe potratu.
Lolita pred rokom
Dobrý deň, chcela by som vedieť, ako často sa erózia krčka maternice zmení na rakovinu?
Odpovedať
Dobrý deň, erózia krčka maternice je nezhubný výrastok, ktorý sa zriedka vyvíja do rakoviny, ale existuje tu riziko jej vzniku. Ľudský papilomavírus najčastejšie spôsobuje zmenu buniek na zhubný nádor. Aby ste znížili pravdepodobnosť vzniku rakoviny, mali by ste aspoň raz ročne absolvovať gynekologickú prehliadku a PAP test.
Mária  pred rokom
Dobrý deň, zaujímalo by ma, ako dlho trvá zákrok pri liečbe erózie krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, zákrok kauterizáciou erózie krčka maternice trvá menej ako pol hodiny. Dĺžka rekultivácie závisí od spôsobu odstránenia erózie a od postihnutej oblasti. Ak sú dodržané pravidlá intímnej hygieny a odporúčania lekára, tkanivá sliznice krčka maternice sa zotavia v priemere do jedného mesiaca.
Eleonóra pred rokom
Poradíte mi, čo by som nemala robiť, ak mám eróziu krčka maternice?
Odpovedať
Neexistujú žiadne kontraindikácie pohlavného styku s eróziami. Počas liečby erózie krčka maternice by ste sa mali zdržať pohlavného styku, aby ste netraumatizovali sliznicu. Tiež nemôžete robiť vaginálny výplach, používať tampóny, chodiť do kúpeľov alebo sauny.
Kristína pred rokom
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či si môžem dať zaviesť vnútromaternicové teliesko s eróziou krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, pri erózii krčka maternice nemôžete zaviesť vnútromaternicové teliesko, pretože kontakt poškodenej sliznice s cudzím telesom ju môže ešte viac traumatizovať. Poškodený epitel môže byť zväčšený a môže dôjsť ku krvácaniu. Vnútromaternicové teliesko sa môže zaviesť po kauterizácii erózie krčka maternice, keď sa sliznica úplne obnoví.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.