Logo
0800200000

Prečo vzniká mimomaternicové tehotenstvo a čo robiť po ňom

Prečo vzniká mimomaternicové tehotenstvo a čo robiť po ňom
Čítať 6 minút | Vytvorené: 21 júl 2022 | aktualizované: 17 november 2022 | 65803 65803
65803
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Mimomaternicové tehotenstvo je stav, pri ktorom sa oplodnené vajíčko uhniezdi mimo maternice. Mimomaternicové tehotenstvo je pre ženu život ohrozujúcim stavom, ktorý si vyžaduje akútnu liečbu.

Ako prebieha normálne tehotenstvo

Tehotenstvo (gestácia) je fyziologický proces vývoja plodu v tele, ktorý začína oplodnením zrelého vajíčka spermiou a končí pôrodom. K oplodneniu zvyčajne dochádza v maternicovej (vajcovodovej) trubici, po ktorej sa vajíčko presunie do maternice a uhniezdi sa do jej steny.

Normálne tehotenstvo trvá 40 týždňov (od prvého dňa poslednej menštruácie do narodenia dieťaťa). Tehotenstvo je rozdelené do troch trimestrov, počas ktorých sa zo zygoty (oplodneného vajíčka) vyvinie organizmus schopný samostatného života.

Aké sú patológie počas tehotenstva

Tehotenstvo môžu sprevádzať rôzne patológie, ktoré ohrozujú život matky i plodu. Obvykle sa dajú rozdeliť na patológie placenty (dočasný reprodukčný orgán, ktorý poskytuje plodu kyslík a živiny) a patológie tehotenstva. 

Patológie placenty zahŕňajú placentu previa a abrupciu, ktoré hrozia hypoxiou (nedostatočným prísunom kyslíka) a závažným krvácaním a vyžadujú neustále sledovanie. Patológie tehotenstva zahŕňajú potrat (spontánne ukončenie tehotenstva do 20 týždňov), zamrznuté tehotenstvo (zastavenie vývoja plodu a smrť embrya) a mimomaternicové tehotenstvo.

Čo je mimomaternicové tehotenstvo

Mimomaternicové (ektopické) tehotenstvo je patologický stav, pri ktorom je vajíčko uhniezdené do štruktúry, ktorá nie je schopná podporovať jeho rast. V 90% prípadov sa vajíčko uhniezdi vo vajíčkovode, čo má za následok tubárne tehotenstvo. V zriedkavých prípadoch sa vajíčko môže uhniezdiť do vaječníka alebo do brušnej dutiny (abdominálne tehotenstvo).

Pri mimomaternicovom tehotenstve vajíčko nemôže prežiť mimo maternice a rastúce tkanivo môže žene spôsobiť život ohrozujúce krvácanie.

Ako sa môžem dozvedieť, či mám mimomaternicové tehotenstvo?

Príznaky mimomaternicového tehotenstva v skorých štádiách pripomínajú typické tehotenské príznaky a zahŕňajú ťahavé bolesti v podbrušku, špinenie, menštruačné kŕče.

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Ďalšie skoré príznaky mimomaternicového tehotenstva sú:

  • slabé vaginálne krvácanie;
  • ostré kŕče v bruchu;
  • bolesť panvy na jednej strane;
  • slabosť a závraty;
  • poruchy trávenia a vracanie.

Mimomaternicové tehotenstvo môže byť tiež sprevádzané bolesťou v ramene pri ležaní. Bolesť vzniká od slabého krvácania do brušnej dutiny, ktoré dráždi diafragmu a spôsobuje bolesť.

V prípade týchto príznakov je dôležité sa objednať na konzultáciu ku gynekológovi, ktorý dokáže rozpoznať patológiu a predpísať vhodnú liečbu. Rast oplodneného vajíčka vo vajíčkovode môže spôsobiť jeho prasknutie a spôsobiť silné krvácanie, silné závraty, mdloby a šok. Tieto príznaky upozorňujú na život ohrozujúci stav a vyžadujú si rýchlu lekársku intervenciu.

Ako vyzerá výtok počas mimomaternicového tehotenstva

Výtok počas mimomaternicového tehotenstva sa môže líšiť v závislosti od miesta uhniezdenia vajíčka. Výtok môže byť rôzny, nemusí byť žiadny ale môže ísť aj o silné krvácanie. Najčastejšie však pri rozvoji patológie hnedý výtok obsahuje starú krv (nie menštruačnú). Indikuje to rozvoj krvácania a prasknutia vajíčka, pri ktorom je ihneď potrebné vyhľadať lekársku pomoc. 

Čo môže spôsobiť mimomaternicové tehotenstvo

Hlavnou príčinou mimomaternicového tehotenstva je uviaznutie oplodneného vajíčka vo vajíčkovode v dôsledku jeho zápalu alebo deformácie. Iné príčiny mimomaternicového tehotenstva sú:

  • predchádzajúce mimomaternicové tehotenstvo;
  • prítomnosť pohlavne prenosných infekcií (kvapavka, chlamýdie);
  • trubárna chirurgia;
  • nainštalované mimomaternicové teliesko;
  • vek nad 35 rokov;
  • fajčenie a pod.

Liečba neplodnosti môže tiež spôsobiť mimomaternicové tehotenstvo. Niektoré štúdie ukazujú, že ženy, ktoré podstúpili mimotelové oplodnenie (IVF) alebo inú liečbu neplodnosti, majú vyššie riziko tejto patológie.

Spôsoby liečby mimomaternicového tehotenstva

Liečba mimomaternicového tehotenstva sa obmedzuje na extrakciu oplodneného vajíčka a môže sa vykonávať medikamentózne alebo chirurgicky (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Medikamentózna liečba spočíva v injekčnom podaní lieku, ktorý zastaví rast vajíčka, spôsobí jeho odumretie a telo ho následne vstrebe. Medikamentózna liečba je indikovaná na začiatku tehotenstva pri absencii poškodenia vajíčkovodu.

Chirurgický zákrok pri mimomaternicovom tehotenstve sa vykonáva laparoskopicky. Počas procedúry sa na bruchu, v pupku alebo v jeho okolí urobí malý rez, cez ktorý sa zavedie do brucha laparoskop a potrebné nástroje. Pri salpingoskopii sa embryo odstráni a vajíčkovod sa zachová. Salpingektómia zahŕňa aj odstránenie vajcovodu a vykonáva sa v prípade ak sa oplodnené vajíčko uhniezdi vo vajcovode tak, že ho poškodí natoľko, že už nebude schopné plniť svoju funkciu. Laparoskopia pri mimomaternicovom tehotenstve umožní úplne odstrániť embryo, vyhnúť sa poraneniu vajíčkovodu a rozvoju komplikácií. Reprodukčná funkcia môže ostať zachovaná. 

Pooperačné obdobie pri mimomaternicovom tehotenstve zahŕňa pobyt pacientky v nemocnici pod dohľadom lekárov 2 – 3 dni. Do týždňa môže žena pociťovať mierne nadúvanie a tupú bolesť v podbrušku – to sú normálne príznaky, ktoré si nevyžadujú liečbu a zmiznú samy. Po zákroku sa odporúča zdržať sa fyzickej a sexuálnej aktivity počas jedného mesiaca. Úplné zotavenie po salpingoskopii trvá 3 až 6 mesiacov. Po tomto období je možne plánovať ďalšie tehotenstvo. 

Aké môžu byť dôsledky mimomaternicového tehotenstva

Mimomaternicové tehotenstvo môže spôsobiť prasknutie vajíčkovodu, čo môže viesť k vážnym následkom. Závažné krvácanie môže spôsobiť kritickú stratu krvi a smrť. Avšak pri včasnej diagnostike a rýchlej liečbe vo väčšine prípadov závažné komplikácie nenastanú.

Je možné otehotnieť po mimomaternicovom tehotenstve?

Väčšina žien, ktoré prekonali mimomaternicové tehotenstvo, nemá problémy s ďalším tehotenstvom. Aj pri odstránení jedného vajíčkovodu sa vo väčšine prípadov podarí otehotnieť bez lekárskej pomoci. Avšak už raz prekonané mimomaternicové tehotenstvo môže zvýšiť riziko vzniku rovnakej patológie, takže následné tehotenstvo prebieha pod prísnym dohľadom pôrodníka-gynekológa, kým sa nepotvrdí uhniezdenie vajíčka v maternici.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo vzniká mimomaternicové tehotenstvo a čo robiť po ňom - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ukazuje tehotenský test mimomaternicové tehotenstvo?

Pri mimomaternicovom tehotenstve domáci tehotenský test ukazuje pozitívny výsledok, pretože reaguje na hladinu HCG v moči. Hormón sa produkuje počas tehotenstva bez ohľadu na jeho povahu. Mimomaternicové tehotenstvo môže byť potvrdené iba ultrazvukom.

2. Čo je zakazané robiť po mimomaternicovom tehotenstve?

Po mimomaternicovom tehotenstve sa neodporúča plánovať ďalšie počatie, kým sa reprodukčný systém úplne neobnoví, čo môže trvať 3 až 6 mesiacov. Počas tohto obdobia je potrebné zdržať sa silnej fyzickej námahy a dodržiavať odporúčania gynekológa týkajúce sa zotavenia.

3. Ako sa dá diagnostikovať mimomaternicové tehotenstvo?

Ak máte podozrenie na mimomaternicové tehotenstvo, mali by ste sa obrátiť na gynekológa. Lekár vykoná vyšetrenie, predpíše laboratórne testy moču a krvi na HCG a pošle vás na gynekologický ultrazvuk. Hladina HCG počas mimomaternicového tehotenstva by mala naznačovať vývoj plodu. Medzi príznaky mimomaternicového tehotenstva na ultrazvuku patrí absencia implantovaného vajíčka v maternici, prítomnosť heterogénnej hmoty v oblasti príveskov a tvorba tekutiny v brušnej dutine.

4. V akom termíne sa prejavujú príznaky mimomaternicového tehotenstva?

Príznaky mimomaternicového tehotenstva sa zvyčajne objavujú medzi 4. a 12. týždňom, ale načasovanie je individuálne. U niektorých žien je patológia asymptomatická a dozvedia sa o nej po absolvovaní ultrazvukového vyšetrenia, zatiaľ čo iné pociťujú bolesť počas mimomaternicového tehotenstva od začiatku jeho vývoja.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo vzniká mimomaternicové tehotenstvo a čo robiť po ňom
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Erika pred rokom
Pán doktor, povedzte mi, prosím, či môžem mať menštruáciu počas mimomaternicového tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň. Počas mimomaternicového tehotenstva sa menštruácia nevyskytuje, ale môže sa objaviť špinenie. Mimomaternicové tehotenstvo a menštruáciu môžete rozlíšiť podľa povahy výtoku: počas menštruácie je silnejší.
Kristína pred rokom
Mám diagnostikované tubárne tehotenstvo, lekár mi odporúča laparoskopiu. Povedzte mi, prosím, je možné podstúpiť medikamentóznu liečbu mimomaternicového tehotenstva bez operácie?
Odpovedať
Dobrý deň. Medikamentózna liečba je indikovaná iba v počiatočnom štádiu vývoja fetálneho vajíčka pri absencii poškodenia vajíčkovodu. Optimálny spôsob liečby mimomaternicového tehotenstva určuje gynekológ individuálne.
Olívia pred rokom
Dobrý deň. Je možné porodiť po mimomaternicovom tehotenstve?
Odpovedať
Dobrý deň. Po mimomaternicovom tehotenstve je možné porodiť, ale počatie môže byť naplánované najskôr 3 mesiace po liečbe patológie. Pred plánovaním tehotenstva sa musíte poradiť s gynekológom a podstúpiť ďalšie vyšetrenia, aby ste znížili riziko vzniku opakovanej patológie.
Matilda pred rokom
Čo robiť v prípade mimomaternicového tehotenstva, aby sa predišlo komplikáciám a zachovala sa možnosť mať deti v budúcnosti?
Odpovedať
Mimomaternicové tehotenstvo si vyžaduje medikamentóznu alebo chirurgickú liečbu v závislosti od veku, veľkosti embrya a od toho, či došlo k poškodeniu vajíčkovodu. Len gynekológ môže na základe výsledkov vyšetrenia, laboratórnych testov a ultrazvuku určiť vhodnú liečebnú metódu.
Ingrida pred rokom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, či je pri mimomaternicovom tehotenstve menštruácia?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri mimomaternicovom, rovnako ako pri normálnom tehotenstve, menštruácia nie je, ale možno pozorovať špinenie s krvnými zrazeninami. Zriedkavo sa vyskytuje silné krvácanie. Ak sa objaví výtok pri pozitívnom tehotenskom teste, musíte sa obrátiť na gynekológa.
Malvína pred rokom
Mešká mi menštruácia, ale mám bolesti v podbrušku. Môže to byť mimomaternicové tehotenstvo, ak je test negatívny?
Odpovedať
Dobrý deň. Negatívny test vylučuje prítomnosť tehotenstva, vrátane mimomaternicového tehotenstva. Domáci test však môže byť falošne negatívny. Pre presnú diagnostiku musíte sa obrátiť na gynekológa a absolvovať gynekologický ultrazvuk.
Gizela pred rokom
Dobrý deň. Čo sa robí počas mimomaternicového tehotenstva, aby sa zachránil plod?
Odpovedať
Dobrý deň. Bohužiaľ, počas mimomaternicového tehotenstva nie je možné zachrániť embryo, pretože vajíčkovody nie sú schopné zabezpečiť normálny rast a vývoj plodu. Mimomaternicové tehotenstvo si vyžaduje liečbu, po ktorej si po určitom období môžete naplánovať ďalšie počatie.
Alena pred rokom
Dobrý deň, pán doktor. Povedzte mi, prosím, ako sa dá odhaliť mimomaternicové tehotenstvo v skorých štádiách?
Odpovedať
Dobrý deň. Na diagnostiku mimomaternicového tehotenstva je potrebné absolvovať gynekologický ultrazvuk, ktorý označí miesto implantácie vajíčka. Prúžkový a krvný test na HCG môžu potvrdiť iba prítomnosť tehotenstva bez toho, aby naznačovali jeho patologickú povahu.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.