Logo
0800200000

Čo je klimaktérium?

Čo je klimaktérium?
Čítať 9 minút | Vytvorené: 18 november 2022 | aktualizované: 18 november 2022 | 21262 21262
Klimaktérium je normálny stav organizmu, s ktorým sa stretávajú všetky ženy vo veku od 40 do 58 rokov. Počas klimaktéria môžu ženy pociťovať fyzické príznaky, ako je nočné potenie, suchosť pošvy a znížená sexuálna túžba.

Čo je klimaktérium u žien?

Klimaktérium u žien vzniká v dôsledku zníženia hladiny estrogénu a progesterónu, ktoré už nie sú produkované vaječníkmi. Rozlišujeme tieto fázy klimaktéria:

  1. Premenopauza. Prechodné obdobie, ktoré začína nepravidelnou menštruáciou a oneskorenou menštruáciou, bolesťami prsníkov, zmenami nálad a poruchami spánku. Premenopauza zvyčajne trvá dva až osem rokov.
  2. Menopauza. Začína sa jeden rok po poslednej menštruácii. Pri menopauze sa produkcia estrogénu vo vaječníkoch výrazne znižuje.
  3. Postmenopauza. V tretej fáze klimaktéria sa príznaky menopauzy zmierňujú a nakoniec úplne vymiznú.

Príznaky a priebeh jednotlivých štádií klimaktéria sú individuálne. Pri prvých príznakoch je potrebné sa obrátiť na gynekológa. Lekár môže zmierniť príznaky klimaktéria pomocou nehormonálnych liekov.

Príznaky klimaktéria

Prvé príznaky klimaktéria sa objavujú tri až štyri roky pred poslednou menštruáciou. V období premenopauzy sa mení frekvencia menštruácie a jej intenzita.

Príznaky menopauzy

Príznaky menopauzy

Medzi ďalšie príznaky klimaktéria patria:

  • nočné potenie;
  • suchosť a bolesť v pošve;
  • problémy so spánkom (nespavosť);
  • výkyvy nálad;
  • rednutie a vypadávanie vlasov;
  • úzkosť, nepokoj a depresia;
  • ťažkosti so sústredením;
  • časté močenie;
  • strata svalovej hmoty;
  • prírastok hmotnosti;
  • bolesť na hrudníku;
  • nízka telesná teplota (môže sa objaviť po návaloch horúčavy počas klimaktéria);
  • zníženie libida;
  • zvýšený rast ochlpenia na hornej časti chrbta, tváre, krku a hrudníka.

Počas klimaktéria sa brucho často zväčšuje v dôsledku hormonálnych zmien v tele (dochádza k poklesu estrogénu a nárastu androgénu). Počas menopauzy sa brucho môže zväčšiť aj v dôsledku zadržiavania vody alebo plynov v tele. Bolesti v podbrušku počas klimaktéria si vyžadujú vyšetrenie, pretože by mohli naznačovať vznik patologických stavov (myómy, polypy maternice).

Počas menopauzy sa môže zmeniť hematokrit (percentuálny pomer objemu erytrocytov k objemu krvi) a zvýšiť počet červených krviniek. Počas klimaktéria sa v dôsledku hormonálnych zmien a absencie menštruácie môže u žien objaviť nedostatok železa, ktorý vedie k zvýšenému obsahu hemoglobínu v krvi.

V akom veku sa začína klimaktérium?

Klimaktérium sa zvyčajne začína medzi 45.-55. rokom života. Presný čas nie je možné určiť, pretože nástup klimaktéria súvisí s genetikou, životným štýlom a prítomnosťou rôznych ochorení, ktoré ovplyvňujú produkciu estrogénu a progesterónu a funkciu vaječníkov.

Predčasné klimaktérium sa vyskytuje približne u jedného percenta žien. Začína sa pred 40. rokom života. Patologické (predčasné) klimaktérium vzniká, keď vaječníky nie sú schopné produkovať potrebné množstvo pohlavných hormónov (primárna ovariálna insuficiencia), čo môže byť spôsobené genetickými faktormi alebo autoimunitnými ochoreniami.

Skoré klimaktérium

Približne u piatich percent žien nastáva menopauza medzi 40. a 45. rokom života, čo sa považuje za skoré klimaktérium. Príčiny predčasnej menopauzy sú:

  • nedostatočná produkcia estrogénu vo vaječníkoch;
  • autoimunitné ochorenia (diabetes, psoriáza);
  • chromozomálne abnormality (napríklad Turnerov syndróm);
  • infekčné ochorenia (malária, tuberkulóza, mumps);
  • chirurgické odstránenie vaječníkov.

Predčasné zlyhanie funkcie vaječníkov môže byť spôsobené chemoterapiou. Riziko predčasného klimaktéria je vyššie, ak sú mozog alebo panvové orgány vystavené rádioterapii.

Príznaky predčasného klimaktéria môžu zahŕňať nepravidelnú menštruáciu, časté močenie, zmeny nálad, nočné potenie, návaly tepla a problémy so spánkom. Klimaktérium môže viesť k vaginálnej suchosti a k zníženiu libida (sexuálnej túžby). Gynekológ môže pomôcť zabrániť predčasnej menopauze pomocou liekov.

Návaly tepla počas klimaktéria

Návaly tepla počas klimaktéria sú náhle pocity tepla v hornej časti tela, ktoré sa intenzívne šíria do tváre, krku a hrudníka. Príznaky návalov tepla sú:

  • sčervenanie kože alebo výskyt červených škvŕn na koži;
  • búšenie srdca;
  • zvýšené potenie (najmä v hornej časti tela);
  • nepokoj a zvýšená úzkosť;
  • brnenie v prstoch.

Zimnica sa môže pri klimaktériu objaviť počas návalov tepla alebo aj po nich. Pocit chladu zvyčajne ustúpi niekoľko minút po návale tepla.

Frekvencia a intenzita návalov tepla sa u jednotlivých žien líši. Jeden nával tepla môže trvať od niekoľkých sekúnd do desiatich minút. V priemere trvajú návaly tepla po nástupe premenopauzy viac ako sedem rokov.

Výtok pri klimaktériu

Výtok pri klimaktériu môže byť číry, krémovej alebo bielej farby. Výtok by nemal mať štipľavý zápach ani spôsobovať podráždenie. Rozlišujeme tieto typy výtoku:

  • sivý výtok (môže naznačovať vznik bakteriálnej infekcie);
  • hustý biely výtok s tvarohovitou konzistenciou (poukazuje na kvasinkovú infekciu);
  • žltý alebo zelený výtok počas klimaktéria (môže znamenať vaginálnu atrofiu (stenčenie vaginálnych stien v dôsledku zníženej hladiny estrogénu, genitálne infekcie a zápalovú vaginitídu);
  • hnedý alebo ružový výtok (naznačuje prítomnosť krvi). Môže byť príznakom abnormalít maternice (myómy, polypy alebo rakovina).

Číry, vodnatý výtok bez zápachu v klimaktériu sa môže objaviť v tehotenstve alebo pri pohlavnom styku. V prípade, ak sa objaví silný výtok s nepríjemným zápachom, sprevádzaný začervenaním, svrbením a pálením v pošve alebo vulve, bolesťami alebo nepríjemnými pocitmi počas pohlavného styku je potrebné sa poradiť s gynekológom.

Chudnutie počas klimaktéria

Hormonálne zmeny, úbytok svalovej hmoty a zvýšená inzulínová rezistencia (vysoká koncentrácia inzulínu) počas klimaktéria sťažujú chudnutie. Pred začatím chudnutia počas klimaktéria je potrebné sa poradiť s dietológom, ktorý vám vypracuje individuálny jedálniček a dá odporúčania na správne stravovanie. Všeobecné tipy na normalizáciu hmotnosti počas klimaktéria sú:

  • dodržujte kalorický deficit;
  • vykonávajte aeróbne a silové cvičenia;
  • dodržujte spánkový režim (sedem až deväť hodín nočného spánku);
  • naučte sa zvládať stresové situácie a vyrovnávať sa s nimi.

Nízkokalorické diéty môžu viesť ku krátkodobému zníženiu hmotnosti. Ich negatívny vplyv na svalovú hmotu a rýchlosť metabolizmu však sťažujú udržanie tejto hmotnosti a z dlhodobého hľadiska vám samostatne zvolené diéty a prísne obmedzenia nepomôžu zbaviť sa nadváhy.

Počas klimaktéria je potrebné obmedziť cukor a múčne výrobky a vyhýbať sa alkoholu a káve, čo zmierni príznaky a minimalizuje nočné návaly tepla. Taktiež je dôležité piť veľa vody, aby sa z tela vylúčili toxíny a zabránilo sa tak dehydratácii.

Otehotnenie počas klimaktéria

Počas klimaktéria je možné otehotnieť, ak žena stále menštruuje. Krátke trvanie, intenzita a nepravidelnosť menštruácie poukazujú na zmenu hladiny hormónov počas klimaktéria. Šanca otehotnieť trvá až do menopauzy.

Po menopauze nie je možné otehotnieť prirodzenou cestou. Žena sa môže stať matkou iba v prípade, že podstúpi umelé oplodnenie.

Menštruácia počas klimaktéria

Menštruácia počas klimaktéria sa môže objaviť počas premenopauzy. Pred menopauzou sa u ženy môžu vyskytnúť poruchy menštruácie (nepravidelná menštruácia, príliš slabá alebo príliš silná menštruácia počas klimaktéria) v dôsledku rýchlej zmeny hladiny estrogénu. Krvácanie môže poukazovať na patologické stavy maternice, endometritídu, vaginálnu atrofiu, rakovinu krčka maternice, endometriu krčka maternice a vagíny.

Počas klimaktéria môže vaginálne krvácanie poukazovať aj na ochorenie čriev. Po úraze panvy sa môže objaviť krvavý výtok z pošvy. Nepríjemne zapáchajúci moč počas menopauzy môže naznačovať vznik cystitídy.

Neurológia pri klimaktériu

Depresiu pri klimaktériu môže vyvolať kolísanie estrogénu a progesterónu v tele. Záchvaty paniky pri klimaktériu sa môžu prejavovať závratmi, búšením srdca, necitlivosťou a mravčením v dolných a horných končatinách. Pri neurologických symptómoch (neustála úzkosť, nepokoj, prudké zmeny nálad) alebo pri častých záchvatoch paniky počas klimaktéria, je potrebné sa poradiť s neurológom. 

Ako oddialiť klimaktérium?

Oddialiť klimaktérium až do objavenia sa prvých príznakov premenopauzy môže pomôcť dodržiavanie diéty. Štúdie ukázali, že zníženie príjmu sacharidov pomohlo oddialiť klimaktérium o rok a pol a konzumácia čerstvej fazule, rýb a potravín obsahujúcich vitamín B-6 oddialili klimaktérium až o tri roky.

Menopauza a klimaktérium – aký je medzi nimi rozdiel?

Rozdiel medzi menopauzou a klimaktériom spočíva v tom, že menopauza je všeobecný pojem, ktorý zahŕňa tri fázy (premenopauzu, menopauzu a postmenopauzu).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je klimaktérium? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako schudnúť počas klimaktéria?

S chudnutím počas klimaktéria môže pomôcť kalorický deficit, kombinácia aeróbneho a kardio cvičenia so silovým tréningom, ako aj kontrola kvality spánku a zníženie stresu. S výberom správneho jedálnička, ktorý vám umožní schudnúť a udržať si svalovú hmotu, vám pomôže dietológ.

2. Je možné otehotnieť počas klimaktéria?

Počas klimaktéria je možné otehotnieť prirodzene len v období pred menopauzou (kedy sú vaječníky schopné produkovať vajíčka).

3. Koľko dní môže trvať klimaktérium počas menopauzy?

Menštruácia môže byť počas klimaktérium nepravidelná v dôsledku poklesu hladiny estrogénu a mať rôzne trvanie a intenzitu. V období pred menopauzou môže byť menštruácia slabá. Ak sa počas menopauzy vyskytne výtok s prímesou krvi, je potrebné sa poradiť s gynekológom.

4. Čo užívať počas klimaktéria a nepribrať?

Užívanie liekov na prevenciu priberania počas klimaktéria zvyčajne nie je potrebné. Pod dohľadom dietológa možno minimalizovať priberanie pomocou diéty a znížením príjmu kalórií. Taktiež je potrebné viesť aktívny životný štýl, pravidelne cvičiť a naberať svalovú hmotu.

5. Čo užívať počas klimaktéria na zastavenie starnutia?

Počas klimaktéria nie je možné úplne zastaviť starnutie. Gynekológ môže pomôcť spomaliť postup klimaktéria a zmierniť jeho príznaky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je klimaktérium?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Eva pred rokom
Dobrý deň, nedávno som bola na teste na klimaktérium a poslali ma na krvný test, ktorý ukázal zvýšenie folikuly stimulujúceho hormónu. Lekár ma taktiež poslal na test TSH, viete mi povedať, čo to je a aká je norma hormónu pre ženy?
Odpovedať
Dobrý deň, hormón štítnej žľazy (TSH) je hlavným regulátorom funkcie štítnej žľazy. Norma TSH u žien počas klimaktéria sa pohybuje od 0,4 do 4 µIU/ml. Zvýšenú hladinu hormónov je potrebné konzultovať s gynekologickým endokrinológom.
Irena pred rokom
Dobrý deň, môžem mať normálny sex po klimaktériu? Mám silnú vaginálnu suchosť a pohlavný styk mi spôsobuje bolesť a nepohodlie. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň, samozrejme, že po klimaktériu môžete mať normálny sex. Poraďte sa s gynekológom, ktorý vám pomôže nájsť lubrikant a poskytne vám ďalšie odporúčania, ktoré vám pomôžu zbaviť sa bolesti a nepohodlia počas pohlavného styku.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, už tri roky mám výtok pri klimaktériu. Je to normálne? Zvyčajne som mala červený výtok, ale pred dvoma dňami som si všimla sivastý výtok s nepríjemným zápachom. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň, výtok pri klimaktériu, ktorý nie je sprevádzaný bolesťami brucha, horúčkou, nevoľnosťou a vracaním, je normálny. Šedý výtok s nepríjemným zápachom však môže znamenať infekciu. Preto vám odporúčame, aby ste sa poradili s gynekológom.
Diana pred rokom
Mám 45 rokov a už viac ako dva roky som nemala menštruáciu. Nemám nočné potenie, návaly tepla, znížené libido ani iné príznaky klimaktéria. Ako zistím či ide o menopauzu a ako vyvolať menštruáciu počas klimaktéria?
Odpovedať
Dobrý deň, prítomnosť klimaktéria a jeho obdobie môže určiť len gynekológ (vyšetrením a odoslaním na krvné testy). Ak je príčinou zastavenia menštruácie menopauza, nie je, bohužiaľ, možné menštruáciu vyvolať.
Eunika pred rokom
Dobrý deň, mám 58 rokov, nemala som menštruáciu takmer 8 rokov. Včera som po klimaktériu opäť začala menštruovať, mala som nafúknuté brucho a bolestivé prsníky. Ako zastaviť dlhú menštruáciu počas menopauzy?
Odpovedať
Dobrý deň, musíte navštíviť gynekológa, pretože nemáte menštruáciu, ale krvácanie z pošvy. Krvavý výtok môže naznačovať abnormality maternice (polypy, myóm, rakovinu), traumu panvových orgánov. Príčinu treba konzultovať s lekárom.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, rada by som sa dozvedela viac o „predzvesti” klimaktéria. Ako sa mení menštruácia pred menopauzou?
Odpovedať
Dobrý deň, pred klimaktériom je vaša menštruácia nepravidelná. Jej trvanie a intenzita (príliš silná alebo príliš slabá) sa taktiež môže líšiť. Pravidelné kontroly u gynekológa vám môžu pomôcť zistiť či nastupuje rané klimaktérium. Počas gynekologického vyšetrenia lekár posúdi suchosť vaginálnych stien (ďalší príznak klimaktéria).
Andrej pred rokom
Dobrý deň, nedávno som videl článok o mužskej menopauze. Môže sa klimaktérium vyskytnúť aj u mužov? Ak áno, ako sa prejavuje?
Odpovedať
Dobrý deň, pri klimaktériu u mužov dochádza k poklesu hladiny testosterónu, čo môže byť indikované znížením libida, výskytom erektilnej dysfunkcie, neplodnosťou, nočným potením. Nie u všetkých mužov dochádza ku klimaktériu (hoci hladina testosterónu po 40. roku života klesá o jedno percento ročne, u väčšiny starších mužov je tento hormón v normálnom rozmedzí).
Sofia pred rokom
Dobrý deň, prechádzam ťažkým klimaktériom, počas ktorého som pociťovala bolesti hlavy a závraty. Môžu to byť príznaky klimaktéria? Existujú nejaké odporúčania na zmiernenie príznakov?
Odpovedať
Dobrý deň, závraty a bolesti hlavy môžu byť príznakom menopauzy. Riziko vzniku závratov je vyššie, ak ste pred menopauzou trpeli migrénami alebo pravidelnými bolesťami hlavy, ktoré sa počas menštruácie zhoršovali. Aby ste znížili výskyt závratov, musíte udržiavať správny pitný režim, pravidelný spánkový režim a naučiť sa zvládať stres (stresové situácie môžete zvládať prostredníctvom jogy, meditácie a cvičenia).
Maria pred rokom
Dobrý deň, už dva roky mám nepravidelnú menštruáciu, nočné potenie a bolesti hlavy. Gynekológ mi povedal, že prechádzam premenopauzou. A pred dvoma dňami som mala pocit pálenia v ústach a znecitlivenia jazyka. Môžu to byť príznaky klimaktéria?
Odpovedať
Dobrý deň, počas menopauzy môžete pociťovať bolesť, pálenie, necitlivosť alebo mravčenie v ústach, ktoré môžu byť sprevádzané stratou chuti alebo kovovou či horkou chuťou. Problémy so štítnou žľazou, reflux kyseliny, alergie, nedostatok vitamínu B, železa a zinku, užívanie inhibítorov a infekcie ústnej dutiny (napr. orálna kandidóza) môžu taktiež spôsobiť vyššie uvedené príznaky.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.