0800200000

Príznaky a liečba chlamýdií u žien a mužov

Príznaky a liečba chlamýdií u žien a mužov
mužské zdravie
aktualizované: 22 July 2024
Čítať 6 minút Zverejnené: 01 June 2023 23669
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je každoročne zaregistrovaných približne 374 miliónov nových prípadov infekcie jednou zo štyroch liečiteľných pohlavne prenosných chorôb: chlamýdie, kvapavka, syfilis a trichomoniáza.

Urológ sa špecializuje na diagnostiku a liečbu chlamýdií u mužov a gynekológ u žien.

Čo sú chlamýdie?

Chlamýdie sú infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje baktéria Chlamydia trachomatis. Chlamýdie môžu postihovať pohlavné orgány, oči, dýchacie cesty a črevá mužov aj žien.

Príznaky chlamýdií

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Chlamýdie môžu byť asymptomatické alebo mať mierne príznaky.

Príznaky chlamýdiovej infekcie

Príznaky chlamýdiovej infekcie

Medzi príznaky chlamýdií patrí:

  • bolesť a nepríjemné pocity pri močení;
  • hlienovitý alebo hnisavý výtok z konečníka (zvyčajne ráno po prebudení alebo po defekácii);
  • svrbenie a pálenie v konečníku;
  • bolestivé pocity počas pohlavného styku;
  • žltý alebo číry výtok z očí.

Chlamýdie u žien sa prejavujú zeleným alebo žltým výtokom z pošvy a u mužov bielym alebo hnisavým výtokom z močovej trubice. Chlamýdie v očiach sa prejavujú červenými očami, pocitom piesku v očiach, citlivosťou na svetlo a zvýšeným slzením.

Ako sa prenášajú chlamýdie?

Chlamýdie sa prenášajú nechráneným análnym, orálnym alebo vaginálnym stykom, dotykom pohlavných orgánov alebo spoločnými sexuálnymi hračkami. Chlamýdie sa nemôžu šíriť z toaliet, bazénov alebo bežným kontaktom s ľuďmi.

Chlamýdie u mužov

Charakteristickým príznakom infekcie chlamýdiami je opuch a začervenanie hlavičky penisu. Medzi ďalšie príznaky chlamýdií u mužov patria:

  • bolesť v miešku;
  • opuch a nepríjemné pocity v oblasti ohanbia;
  • pocit pálenia a mravčenia v semenníkoch.

Ak sa chlamýdie vyskytnú na penise, môže sa objaviť pálenie a svrbenie v močovej trubici. Pri výskyte príznakov chlamýdií je potrebné vyhľadať lekára. Urológ sa oboznámi s pacientovou anamnézou, analyzuje príznaky, odošle ho na test na pohlavne prenosné choroby a zvolí liečbu chlamýdií.

Neliečené chlamýdie u mužov môžu spôsobiť rozšírenie infekcie do zdravého tkaniva a viesť k zápalu prostaty (prostatitída), prídavných orgánov (epididymitída), močovej trubice, močového mechúra alebo močových ciest. Chronické chlamýdie môžu spôsobiť poruchu spermatogenézy (proces vývoja mužských pohlavných buniek – spermií) a neplodnosť.

Chlamýdie u žien

Chlamýdie charakteristické tupou bolesťou v podbrušku (podobnou menštruačným kŕčom). Medzi príznaky chlamýdií u žien patrí:

  • medzimenštruačné krvácanie;
  • hnis v moči;
  • krvácanie počas a po pohlavnom styku;
  • časté močenie;
  • bolestivá menštruácia.

Chlamýdie u žien môžu spôsobiť pálenie a svrbenie vulvy a vagíny. Ak sa chlamýdie neliečia včas alebo správne, môžu viesť ku komplikáciám, ako je zápal maternice, vaječníkov (adnexitída), krčka maternice (cervicitída), neplodnosť a zvýšené riziko infekcie HIV.

Chlamýdie v tehotenstve

Pri plánovaní tehotenstva by si žena mala dať urobiť test na pohlavne prenosné choroby, aby sa vylúčili pohlavne prenosné infekcie. Medzi možné komplikácie chlamýdií v tehotenstve patrí:

  • potrat v prvom trimestri;
  • predčasný pôrod;
  • nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa;
  • predčasné pretrhnutie membrán.

Počas tehotenstva a pôrodu môže matka preniesť infekciu na dieťa cez pôrodné cesty. U novorodenca môžu chlamýdie spôsobiť infekcie očí (konjunktivitídu) a pľúc (pneumóniu).

Liečbu urogenitálnych chlamýdií u tehotných žien predpisuje gynekológ v závislosti od gestačného veku, celkového stavu matky a dieťaťa, závažnosti ochorenia a anamnézy. Liečba chlamýdií v tehotenstve je založená na používaní antibakteriálnych látok, ktoré sú šetrné k matke a dieťaťu, imunoterapii a úprave stravy.

Aké vyšetrenia sa vykonávajú pri chlamýdiách?

Pred liečbou chlamýdií sa lekár najskôr oboznámi s pacientovou anamnézou, analyzuje jeho ťažkosti, vyšetrí genitálie a odošle ho na diagnostiku. Vyšetrenie pri chlamýdiách zahŕňa:

  • vyšetrenie výterov z pošvy, krčka maternice, močovej trubice, konečníka, hrdla alebo spojovky na prítomnosť chlamýdií. Vyšetrenie výterov sa môžu vykonávať bakteriologickou kultúrou, imunofluorescenčnou mikroskopiou alebo PCR;
  • test na protilátky proti chlamýdiám. Zisťuje prítomnosť chlamýdií v krvi a zobrazuje predchádzajúcu alebo súčasnú infekciu. Na test sa odoberá vzorka krvi zo žily.

Lekár môže pacienta odporučiť na vyšetrenie antigénov chlamýdií z genitálneho výteru alebo z moču. Na prítomnosť DNA baktérií chlamýdií môže byť vyšetrený aj moč.

PCR diagnostika môže byť negatívna (nezistia sa žiadne chlamýdie) a pozitívna (v testovanej vzorke sa zistia baktérie).

Hodnoty krvných testov pri chlamýdiách

normálne (negatívny výsledok)

pod 0,9

chybný výsledok

od 0,9 do 1,1

pozitívny výsledok

nad 1,1

Chybný výsledok sa môže vyskytnúť pred uplynutím inkubačnej doby (protilátky proti chlamýdiám sa ešte nevytvorili) alebo ak krv nebola odobratá alebo uskladnená správne. Na dosiahnutie presného výsledku sa test musí zopakovať po jednom týždni alebo sa namiesto krvi odoberie výter z uretry (u mužov) alebo výter z pošvy (u žien).

Ak potrebujete výsledok čo najskôr, rýchly test na chlamýdie si môžete urobiť doma pomocou testovacieho prúžku. Test vyžaduje vloženie prúžku do vzorky moču na dve - tri minúty (podľa návodu) a pri pozitívnom výsledku sa objaví farebný prúžok. Testovací prúžok však môže poskytnúť falošný výsledok z dôvodu neschopnosti identifikovať baktérie v malých množstvách.

Ak je test na chlamýdie pozitívny, vykoná sa ďalší test citlivosti na antibiotiká (na predpísanie účinnej liečby). Antibiotikogram zobrazuje, na ktoré lieky sú chlamýdie citlivé (môžu sa podávať), ktoré sú desenzitívne (menej účinné, podávajú sa pri absencii citlivých liekov) a ktoré sú rezistentné (neodporúčajú sa, pretože baktérie sú voči lieku odolné).

Ako sa liečia chlamýdie?

Spôsob liečby chlamýdií závisí od ich formy (akútna alebo chronická), miesta výskytu baktérií (pohlavné orgány, konečník, hrdlo, oči) a závažnosti zápalového procesu. Chlamýdie je možné rýchlo vyliečiť krátkodobým užívaním antibiotík, ktoré sa zvyčajne užívajú jeden - maximálne dva týždne.

Počas liečby chlamýdií je potrebné zdržať sa pohlavného styku, aby sa zabránilo opätovnej infekcii a nakazeniu partnera. Po ukončení liečby antibiotikami je potrebné urobiť test na chlamýdie, aby sa zhodnotila účinnosť liečby (zvyčajne 14 dní po liečbe).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a liečba chlamýdií u žien a mužov
Príznaky a liečba chlamýdií u žien a mužov
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Vyskytujú sa chlamýdie v hrdle?

Chlamýdie v hrdle sa môžu objaviť po nechránenom orálnom sexe s infikovanou osobou. Príznaky chlamýdií v ústach zahŕňajú:

  • bolesť hrdla (môže sa zväčšovať pri prehĺtaní, otáčaní hlavy a krku);
  • nepríjemné pocity, podráždenie a svrbenie v ústach;
  • pocit sucha v hrdle;
  • opuch tkanív v ústach.

Pri chlamýdiách môžu niektorí ľudia pociťovať hlienovitý výtok z hrdla, únavu, bolesť hlavy a horúčku. Na diagnostikovanie akútnych alebo chronických chlamýdií v hrdle sa môže použiť výter zo sliznice ústnej dutiny alebo PCR test.

Aká je inkubačná doba chlamýdií?

Inkubačná doba (čas medzi nakazením a objavením sa prvých príznakov) chlamýdií je jeden až tri týždne. Viac ako 50 % mužov a 75 % žien nemá počas počiatočných štádií ochorenia žiadne príznaky.

Ako vyzerajú chlamýdie?

Chlamýdiová infekcia má rôzne formy a postihuje rôzne časti tela, to znamená, že chlamýdie môžu vyzerať rôzne.

Časť tela

Vonkajšie prejavy chlamýdií

Močové cesty

výtok z pošvy alebo močovej trubice, bolestivé močenie, bolesť v podbrušku, zapáchajúci moč

Oči

konjunktivitída (zápal vonkajšej membrány oka), červené oči, svrbenie, slzenie, hnisavý výtok

Hrdlo

svrbenie, bolesť, začervenanie a opuch hrdla, biele usadeniny na mandliach

Pokožka

chlamýdie na pokožke sa prejavujú ako pľuzgiere, vyrážky, červené škvrny, vyskytuje sa svrbenie, odlupovanie pokožky a tvorba chrást.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky a liečba chlamýdií u žien a mužov
Autor
Nataliia Kuričova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Veronika pred 1 rokom
Dobrý deň, lekár mi diagnostikoval chlamýdie, ale často zabúdam užívať lieky. Dajú sa chlamýdie vyliečiť po užití jednej tabletky?
Odpovedať
Dobrý deň, chlamýdie sa nedajú liečiť jednou tabletkou. Liečba chlamýdiovej infekcie si vyžaduje liečbu antibiotikami, ktorá zvyčajne trvá 7 až 14 dní.
Miriam pred 1 rokom
Dobrý večer, mám podozrenie, že mám chlamýdie (asi pred mesiacom som mala nechránený sex). Teraz mám pri sexe bolesti, kŕče v bruchu a zvláštny vaginálny výtok s nepríjemným zápachom. Aký je najpresnejší test na chlamýdie?
Odpovedať
Dobrý večer, najpresnejšou metódou na zistenie chlamýdiovej infekcie je PCR test, ktorý zvyčajne zahŕňa výter. Príznaky, ktoré popisujete, však môžu poukazovať nielen na chlamýdie, ale aj na iné pohlavné choroby. Na diagnostiku ochorenia je lepšie sa obrátiť na gynekológa, ktorý zvolí typ testu: test na chlamýdie alebo femoflor (komplexný test na 4, 8 alebo 16 infekcií).
Mária pred 1 rokom
Dobrý deň, mala som sex s novým partnerom a pred týždňom mi povedal, že má chlamýdie. Keďže sme mali nechránený sex, išla som aj na testy, ktoré odhalili, že mám chlamýdie v krvi, ale nie vo výtere, ako je to možné?
Odpovedať
Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou je to spôsobené nesprávnym odberom alebo skladovaním biologického materiálu, pretože výter poskytuje presnejšie výsledky. Takáto situácia môže nastať aj v prípade, že máte v krvi protilátky a nie aktívnu infekciu (ak ste už predtým mali chlamýdie).
Zuzana pred 1 rokom
Dobrý deň, urobila som si domáci test na chlamýdie a bol pozitívny. K lekárovi nechcem ísť a na internete som sa dočítala o liečbe. Aký je váš názor na azitromycín na liečbu chlamýdií?
Odpovedať
Dobrý deň, azitromycín sa naozaj môže použiť na liečbu chlamýdií, ale dávkovanie a pravidelnosť liečby určuje lekár v závislosti od príznakov a závažnosti zápalu. Ak dávkovanie nie je správne, môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky, akými sú nevoľnosť, vracanie, hnačka, bolesti hlavy, poruchy spánku a zmeny chuti.
Erika pred 1 rokom
Dobrý deň, ako sa prenášajú chlamýdie bežným kontaktom? Môjmu manželovi diagnostikovali chlamýdie a bojím sa, že by som sa mohla nakaziť aj ja prostredníctvom spoločných uterákov alebo toalety.
Odpovedať
Dobrý deň, chlamýdie sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša len kontaktom s infikovanými sekrétmi alebo tkanivami. Chlamýdie sa môžu prenášať nechráneným pohlavným stykom a z matky na dieťa počas pôrodu. Odporúča sa však používať vlastný uterák, pretože existuje riziko kontaktu s močovými sekrétmi.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie