Logo
0800200000

Príznaky, príčiny a liečba bakteriálnej vaginózy

Príznaky, príčiny a liečba bakteriálnej vaginózy
Čítať 8 minút | Vytvorené: 19 január 2024 | aktualizované: 19 január 2024 | 1222 1222
Pri bakteriálnej vaginóze dochádza v pošve k rastu patogénnej mikroflóry. Výsledkom je silný výtok z pošvy s nepríjemným zápachom. Liečbu bakteriálnej vaginózy je potrebné konzultovať s lekárom.

Čo je bakteriálna vaginóza?

Bakteriálna vaginóza je narušenie vaginálnej mikroflóry, ktorú sprevádza zníženie počtu laktobacilov a premnoženie patogénov. Laktobacily produkujú kyselinu mliečnu, ktorá zvyšuje kyslosť a vytvára ochranný film na pošve. Nízke pH (index kyslosti) podporuje odlupovanie buniek vaginálnej sliznice a uvoľňovanie glykogénu, ktorý slúži ako potrava pre prospešné baktérie. Keď prevažuje patogénna mikroflóra, kyslosť sa znižuje a uvoľňujú sa amíny (organické zlúčeniny, ktoré ničia vaginálne epitelové bunky), čo spôsobuje bakteriálnu vaginózu.

Príčiny vzniku bakteriálnej vaginózy

Bakteriálnu vaginózu spôsobujú anaeróbne baktérie (Gardnerella vaginalis, Mycoplasma, Prevotella). Ochorenie často vzniká v dôsledku infekcie baktériou Gardnerella vaginalis. Medzi príčiny vzniku bakteriálnej vaginózy patrí:

  • užívanie antibiotík;
  • porucha funkcie žliaz s vnútornou sekréciou (vaječníky, štítna žľaza);
  • patologické stavy krčka maternice (cervicitída);
  • zápalové ochorenia urogenitálnych orgánov (uretritída, salpingitída);
  • používanie vnútromaternicového telieska;
  • nechránený pohlavný styk;
  • fajčenie;
  • nevyvážená strava;
  • nadváha.

Rizikovým faktorom pre vznik ochorenia v dôsledku narušenia vaginálnej mikroflóry je aj vaginálny výplach (vstrekovanie tekutiny do pošvy). Používanie parfumovaných hygienických prípravkov taktiež zvyšuje riziko vzniku ochorenia.

Príznaky bakteriálnej vaginózy

Bakteriálna vaginóza sa zvyčajne vyskytuje v reprodukčnom veku, kedy kolísavé hladiny ženských hormónov podporujú rast patogénnych mikroorganizmov. Ochorenie môže mať asymptomatický priebeh (v 50 - 70 % prípadov). Medzi príznaky bakteriálnej vaginózy patrí:

  • riedky výtok z pošvy (bielošedý alebo zelený);
  • svrbenie v postihnutej oblasti;
  • nepríjemný „rybí” zápach z pošvy;
  • pocit pálenia pri močení.

Patologický zápach je intenzívnejší po pohlavnom styku a počas menštruácie. Ochorenie sa môže opakovať a objavovať viac ako trikrát za rok.

Môže sa bakteriálna vaginóza vyskytnúť u mužov?

U mužov sa bakteriálna vaginóza nediagnostikuje, ale sú bezpríznakovými nosičmi baktérií získaných od infikovanej ženy počas pohlavného styku. V zriedkavých prípadoch môžu mikroorganizmy, ktoré spôsobujú bakteriálnu vaginózu u žien, spôsobiť prostatitídu a uretritídu u mužov. V prípade výskytu Gardnerelly vaginalis u mužov je potrebné vyhľadať urológa, aby predpísal liečbu a predišlo sa tak výskytu infekcií močových a pohlavných ciest. Bakteriálna vaginóza sa u mužov lieči antibakteriálnymi liekmi.

Bakteriálna vaginóza u detí

Bakteriálna vaginóza sa môže vyvinúť u dievčat počas puberty, kedy je reprodukčný systém v štádiu vývoja. V období puberty mikroflóra neobsahuje laktobacily a pošva nie je chránená pred faktormi vonkajšieho prostredia. Vzhľadom na malú vzdialenosť konečníka a pošvy je dôležité, aby dievčatá dodržiavali správnu hygienu (umývanie dvakrát denne od ohanbia po konečník), čím sa zníži riziko infekcie.

Ako sa diagnostikuje bakteriálna vaginóza?

Pri diagnostike bakteriálnej vaginózy si lekár vypočuje pacientkine ťažkosti a vykoná vyšetrenie. Lekár môže vykonať aj vyšetrenie pomocou gynekologického zrkadla, aby vylúčil zápalový proces. Bakteriálnu vaginózu je možné diagnostikovať pomocou:

  • PCR testu na zistenie DNA oportúnnych baktérií;
  • pH-testu na zistenie úrovne kyslosti v pošve;
  • mikroskopie vaginálneho výteru na zistenie infekcie;
  • testovania na sexuálne prenosné infekcie (kvapavka, chlamýdie a trichomoniáza);
  • amínového testu na prítomnosť „rybieho” zápachu.

Počas mikroskopie môže lekár vo výtere zaznamenať cytolýzu (deštrukciu vaginálnych epitelových buniek), v dôsledku nadmerného rastu laktobacilov (cytolytická vaginóza). Pred laboratórnym vyšetrením sa nesmú používať vaginálne spreje ani tampóny. 24 hodín pred vyšetrením sa neodporúča sprchovať a mať pohlavný styk. Taktiež sa neodporúča vykonávať vyšetrenie počas menštruácie.

Aký je rozdiel medzi bakteriálnou vaginózou a múčnivkou?

Múčnivka (kandidóza) je kvasinková infekcia spôsobená hubou rodu Candida. Na rozdiel od vaginózy sa pri múčnivke vyskytuje bolesť pri močení a pohlavnom styku. Ochorenie sprevádza začervenanie a opuch pošvy. Výtok pri kandidóze je hustý, biely, má tvarohovitú konzistenciu a nevyvoláva silný nepríjemný zápach.

Aký je rozdiel medzi bakteriálnou vaginózou a vaginitídou?

Vaginitída je zápal pošvy, ktorý je sprevádzaný bolesťou pri močení a pohlavnom styku. Pri ochorení sa môže vyskytnúť aj krvavý výtok z pošvy. Pri bakteriálnej vaginóze sa príznaky zápalu nevyskytujú. Prítomnosť baktérie Gardnerella vaginalis u žien v reprodukčnom veku môže byť príčinou vzniku vaginitídy.

Ako sa lieči bakteriálna vaginóza?

Na liečbu bakteriálnej vaginózy môže lekár predpísať lieky vo forme tabliet, vaginálnych čapíkov, krému alebo gélu. Na liečbu cytolýzy v pošve (cytolytická vaginóza) sa predpisujú čapíky a roztoky na vaginálny výplach, ktoré obsahujú sódu. Bakteriálnu vaginózu je možné liečiť medikamentózne pomocou:

  • antibiotík;
  • lokálnych antiseptík;
  • probiotík (prípravky na obnovenie mikroflóry pošvy).

Pri používaní antibiotík vo forme krému by sa počas pohlavného styku nemali používať kondómy kvôli vysokému riziku poškodenia latexu. Jeden mesiac po ukončení liečby je potrebné absolvovať druhé vyšetrenie u gynekológa, aby vylúčil prítomnosť infekčného procesu.

Ako liečiť bakteriálnu vaginózu doma?

Na zmiernenie príznakov bakteriálnej vaginózy doma môžete užívať probiotiká (napríklad vo forme jogurtu), ktoré môžu pomôcť obnoviť rovnováhu baktérií vo vagíne. Po predchádzajúcej konzultácii s gynekológom môžete používať aj čapíky s kyselinou boritou.

Ako sa lieči bakteriálna vaginóza počas tehotenstva?

Na liečbu bakteriálnej vaginózy u žien počas tehotenstva sa predpisujú antibiotiká (deriváty imidazolu, linkomycíny). Dĺžku liečby určuje lekár (môže trvať päť až sedem dní). Liečba patológie u tehotných žien znižuje riziko predčasného pôrodu a popôrodných infekcií.

Môžem mať sex, keď mám bakteriálnu vaginózu?

Pohlavný styk sa pri bakteriálnej vaginóze neodporúča kvôli riziku prenosu infekcie na partnera. Sex pri bakteriálnej vaginóze môžu sprevádzať nepríjemné pocity v postihnutej oblasti a môže zvýšiť intenzitu príznakov ochorenia. Počas liečby patológie je tiež vhodné zdržať sa pohlavného styku.

Môže bakteriálna vaginóza zmiznúť sama?

Bakteriálna vaginóza ustúpi sama od seba u jednej tretiny žien, ktoré nie sú tehotné a u jednej polovice tehotných žien. Včasná liečba môže zabrániť vzniku možných komplikácií (napr. sexuálne prenosné infekcie).

Komplikácie bakteriálnej vaginózy

Bakteriálna vaginóza je rizikovým faktorom infekcie HIV, vírusom herpes simplex, kvapavkou, chlamýdiami a trichomonádou (STD). Tento stav tiež prispieva k infekcii ľudským papilomavírusom, ktorý môže vyvolať rakovinu krčka maternice. Bakteriálna vaginóza môže počas tehotenstva spôsobiť:

  • predčasný pôrod (do 37. týždňa);
  • flegmónu pošvy (akútny hnisavý zápalový proces);
  • neskorý potrat (v 13. - 22. týždni);
  • endometritídu (zápal vnútornej sliznice pošvy);
  • pôrod dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou (menej ako 2,5 kg).

Bakteriálna vaginóza zvyšuje riziko vzniku zápalového ochorenia panvy (PID) a znižuje plodnosť (schopnosť oplodnenia).

Prevencia bakteriálnej vaginózy

Prevencia nešpecifickej bakteriálnej vaginózy spočíva v používaní bariérovej a hormonálnej antikoncepcie. Je tiež potrebné zbaviť sa zlozvykov (fajčenie, konzumácia jedál z rýchleho občerstvenia). Medzi ďalšie spôsoby prevencie bakteriálnej vaginózy patrí:

  • dodržiavanie pravidiel intímnej hygieny;
  • preventívne užívanie doplnkov vitamínu D;
  • obmedzenie používania pančúch z kapronu.

Na prevenciu ochorenia sa neodporúča používať na pranie spodnej bielizne parfumované pracie prostriedky. Odporúča sa nosiť voľné oblečenie z prírodných tkanín.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny a liečba bakteriálnej vaginózy - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Dá sa bakteriálna vaginóza vyliečiť?

Bakteriálnu vaginózu je možné vyliečiť pomocou komplexnej liečby Gardnerelly vaginalis predpísanej lekárom. Aby ste zabránili recidívam, musíte dodržiavať preventívne opatrenia (dodržiavanie hygienických pravidiel, používanie antikoncepcie, zbaviť sa zlozvykov). Pri bakteriálnej vaginóze sa na udržanie normálnej vaginálnej mikroflóry používajú aj tabletky alebo potravinové výrobky (jogurty) s probiotikami.

2. Môžem otehotnieť, keď mám bakteriálnu vaginózu?

Bakteriálna vaginóza môže znížiť plodnosť v dôsledku poruchy ovulácie a tvorby jazvy na vajíčkovodoch, ktorá bráni kontaktu spermií a vajíčka. Ak dôjde k otehotneniu, infikovaná žena by mala navštíviť lekára, aby s ňou prekonzultoval liečbu. Ak sa choroba nelieči, môže spôsobiť predčasný pôrod a infekčné a zápalové ochorenia maternice a vaječníkov.

3. Ako dlho trvá liečba bakteriálnej vaginózy?

Dĺžka liečby bakteriálnej vaginózy, ktorú určí gynekológ, trvá zvyčajne 5-14 dní. Liečba recidívy ochorenia môže trvať jeden až štyri mesiace. Je dôležité dokončiť celú antibiotickú liečbu (aby sa zabránilo recidívam).

4. Aké vyšetrenie preukáže prítomnosť bakteriálnej vaginózy?

Bakteriálna vaginóza sa zistí mikroskopickým vyšetrením vaginálneho výteru. Gynekológ môže predpísať aj amínový test na bakteriálnu vaginózu, ktorý odhalí prítomnosť „rybieho” zápachu charakteristického pre túto patológiu.

5. Ako vyzerá výtok pri bakteriálnej vaginóze?

Výtok pri bakteriálnej vaginóze je tekutý, homogénny, sivobielej alebo zelenkavej farby. Výtok pri bakteriálnej vaginóze má „rybí” zápach, ktorý môže byť výraznejší po pohlavnom styku a počas menštruácie.

6. Ako sa prenáša bakteriálna vaginóza?

Bakteriálna vaginóza nie je pohlavne prenosná infekcia. Zvyčajne ju spôsobuje zmena rovnováhy vaginálnych baktérií alebo infekcie. Riziko vzniku infekcie zvyšuje nechránený pohlavný styk. Môže sa prenášať aj orálnym sexom a počas pettingu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny a liečba bakteriálnej vaginózy
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Gréta pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Vo výtere mi zistili baktériu corynebacterium diphtheriae? Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa v pošve ženy zistí prítomnosť baktérie corynebacterium diphtheriae, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý predpíše antibiotickú liečbu. Baktérie corynebacterium diphtheriae môžu byť pre vaginálnu mikroflóru do istej miery užitočné, pretože zvyšujú aktivitu laktobacilov a ničia patogénne mikroorganizmy.
Elenka pred 2 mesiacmi
Dobrý deň, dá sa bakteriálna vaginóza liečiť voľnopredajnými liekmi?
Odpovedať
Dobrý deň. Príznaky gardnerelózy možno zmierniť vaginálnymi probiotikami v kombinácii s mikroprvkami potrebnými pre zdravú vaginálnu mikroflóru (železo, zinok a mangán). Na normalizáciu vaginálnej kyslosti môžete používať gély s kyselinou mliečnou. Samoliečba voľnopredajnými liekmi sa neodporúča bez predchádzajúcej konzultácie s gynekológom.
Nataliia pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa dá liečiť nepríjemný vaginálny zápach doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred liečbou nepríjemného zápachu z pošvy je potrebné zistiť príčinu patologického príznaku lekárskym vyšetrením. Doma môžete užívať probiotiká vo forme jogurtu a dodržiavať pravidlá intímnej hygieny.
Marína pred 3 mesiacmi
Dobrý deň, aké lieky sa používajú na liečbu bakteriálnej vaginózy u žien?
Odpovedať
Bakteriálnu vaginózu u žien možno liečiť antibiotikami, lokálnymi antiseptikami a probiotikami. Pri liečbe bakteriálnej vaginózy sa používajú aj čapíky s obsahom kyseliny mliečnej. Vhodnú liečbu vám predpíše gynekológ.
Anna pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi prosím povedať, ako vplýva bakteriálna vaginóza na nenarodené dieťa?
Odpovedať
Dobrý deň, plod sa môže nakaziť bakteriálnou vaginózou od matky prostredníctvom placenty, plodovej vody a pupočníkovej krvi. K infekcii baktériami od matky môže dôjsť aj v prípade prirodzeného pôrodu. Rizikovým faktorom prenosu Gardnerelly vaginalis je aj dojčenie.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.