Logo
0800200000

Čo je to dysplázia krčka maternice a ako ju liečiť?

Čo je to dysplázia krčka maternice a ako ju liečiť?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 30 august 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 37694 37694
Dyspláziu krčka maternice diagnostikuje a lieči gynekológ. Neskorá alebo nesprávna liečba dysplázie môže spôsobiť rakovinu krčka maternice.

Čo je to dysplázia krčka maternice?

Dysplázia (neoplázia) krčka maternice je predrakovinový, atypický rast buniek na povrchu krčka maternice. Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu môže pomôcť zabrániť vzniku dysplázie.

Etapy dysplázie krčka maternice

Etapy dysplázie krčka maternice

Príčiny vzniku dysplázie krčka maternice

Dyspláziu krčka maternice zvyčajne spôsobuje ľudský papilomavírus. Ďalšie príčiny dysplázie krčka maternice sú:

  • genetická predispozícia k rakovine krčka maternice;
  • erózia krčka maternice;
  • pohlavne prenosné choroby (napr. chlamýdie);
  • skorý začiatok pohlavného života (pred 18. rokom života);
  • nechránený pohlavný styk;
  • tuberkulóza alebo vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti;
  • dlhodobé užívanie perorálnej antikoncepcie;
  • opakované tehotenstvo.

Zvýšené riziko dysplázie cylindrického epitelu sa vyskytuje aj u ľudí, ktorí podstúpili transplantáciu orgánov alebo užívajú imunosupresíva (z dôvodu oslabenia imunitného systému). Cervikálna dysplázia môže byť ovplyvnená aktívnym a pasívnym fajčením v dôsledku vplyvu chemických látok obsiahnutých v cigaretovom dyme (koncentrujú sa v cervikálnej tekutine a ovplyvňujú zdravie buniek krčka maternice).

Príznaky dysplázie krčka maternice

Dysplázia krčka maternice je zvyčajne asymptomatická. Príznaky dysplázie sa objavujú, keď sú spôsobené pohlavne prenosnými infekciami. Možné príznaky dysplázie krčka maternice sú:

  • silná menštruácia;
  • nepríjemné pocity počas pohlavného styku;
  • bolesť v dolnej časti brucha;
  • podráždenie a začervenanie pošvy;
  • vznik bradavíc, kondylómov a papilómov na vonkajších genitáliách.

Na prítomnosť dysplázie krčka maternice môže poukazovať abnormálne krvácanie, ktoré sa objavuje medzi menštruáciami, po výplachu, gynekologických vyšetreniach alebo počas pohlavného styku, či po ňom. Výtok pri dysplázii môže byť vodnatý, zelený alebo žltý a môže nepríjemne zapáchať.

Štádiá dysplázie krčka maternice

Štádiá dysplázie krčka maternice sa rozlišujú podľa stupňa lézie. Rozlišujeme tieto štádiá dysplázie krčka maternice:

  • mierna dysplázia krčka maternice. Pri dysplázii krčka maternice 1. stupňa sa na jej povrchu objavujú atypické bunky, ktoré postihujú tretinu sliznice;
  • stredne ťažká dysplázia krčka maternice. Abnormálne bunky postihujú až dve tretiny epitelu krčka maternice;
  • závažná dysplázia krčka maternice. Pri dysplázii krčka maternice 3. stupňa sa predrakovinové bunky nachádzajú v celej hornej vrstve krčka maternice.

Štádium neoplázie krčka maternice určí gynekológ. Liečbu zvolí lekár v závislosti od počtu abnormálnych buniek na povrchu krčka maternice.

Ako liečiť dyspláziu krčka maternice?

Pred liečbou dysplázie krčka maternice gynekológ určí príčinu a štádium ochorenia, veľkosť a oblasť lézie a hĺbku poškodenia epitelu. Diagnostika dysplázie krčka maternice zahŕňa:

  • gynekologické vyšetrenie (vykonáva sa na posúdenie stavu krčka maternice, pošvy, vaječníkov, vajíčkovodov, močového mechúra a konečníka);
  • PAP test (vaginálny ster na cytologické vyšetrenie a detekciu abnormálnych buniek v sliznici kanála krčka maternice);
  • gynekologický ultrazvuk (vyšetrenie krčka maternice na určenie abnormálnych zmien).

Pri dysplázii krčka maternice gynekológ vykoná kolposkopiu. Počas kolposkopie lekár pomocou kolposkopu vyšetrí vulvu, vaginálne steny a krčok maternice, aby odhalil a preskúmal abnormálne bunky na povrchu genitálií. Pri dysplázii lekár vykoná aj biopsiu krčka maternice (výsledok biopsie poškodeného tkaniva určí, či sú bunky benígne alebo malígne).

Po stanovení diagnózy vyberie gynekológ spôsob liečby. Možnosti liečby dysplázie krčka maternice sú:

  • konizácia (odstránenie kužeľovitého kúska tkaniva obsahujúceho abnormálne bunky) (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva);
  • kryodeštruktívna liečba dysplázie krčka maternice (odstránenie abnormálnych buniek tekutým dusíkom, oxidom uhličitým alebo argónom) (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva);
  • slučka elektrochirurgickej excízie (odstránenie napadnutého tkaniva pomocou elektrického prúdu);
  • liečba rádiovými vlnami (liečba pomocou vysokofrekvenčných rádiových vĺn).

Metódu liečby dysplázie krčka maternice urči gynekológ podľa stupňa dysplázie. Pri dysplázii krčka maternice 2. stupňa lekár predpíše aj lieky (lieky zastavujú aktívne delenie buniek). Ak nie je možné odstrániť všetky lézie alebo ak sa vyskytne recidíva, gynekológ vás môže odoslať na hysterektómiu (odstránenie krčka maternice v dôsledku dysplázie).

Ako sa vykonáva kauterizácia dysplázie krčka maternice?

Kauterizácia dysplázie krčka maternice sa zvyčajne vykonáva pomocou tekutého dusíka s teplotou -210 až -195 °C. Gynekológ pred kryoabláciou použije lokálne anestetikum.

Pri kauterizácii dysplázie krčka maternice gynekológ používa zrkadlo a kryosondu, cez ktorú cirkuluje dusík. Lekár ošetrí a zmrazí postihnuté miesta pomocou sondy. Sonda sa pridrží na každej oblasti niekoľko minút (potrebné na odstránenie abnormálnych buniek).

V priebehu niekoľkých týždňov po kryodeštrukcii sa môže objaviť hustý vodnatý výtok s miernou prímesou krvi. Na vylúčenie infekcie vám gynekológ odporučí vyhnúť sa vaginálnemu pohlavnému styku, tampónom a vaginálnym výplachom počas niekoľkých dní až týždňov.

Ako prebieha liečba dysplázie krčka maternice rádiovými vlnami?

Liečba dysplázie krčka maternice rádiovými vlnami zahŕňa ošetrenie postihnutých oblastí vysokofrekvenčnými rádiovými vlnami. Pred zákrokom lekár použije lokálne anestetikum na znecitlivenie krčka maternice. Rádiové vlny sa používajú na kauterizáciu ciev a odstránenie postihnutej oblasti, ktorá obsahuje abnormálne bunky. Výhodou liečby rádiovými vlnami je je bezkontaktnosť a neinvazívnosť, ako aj nízke rizikom komplikácií.

Počas dvoch týždňov po zákroku je potrebné zdržať sa pohlavného styku, návštev bazénov, kúpeľov a sáun, aby sa zabránilo infekcii a poškodeniu tkanív krčka maternice. Gynekológ vám tiež odporučí obmedzenie fyzickej aktivity (dĺžka obmedzenia závisí od stupňa poškodenia tkaniva pred rádioterapiou).

Dysplázia krčka maternice a tehotenstvo

Normálny priebeh tehotenstva s dyspláziou krčka maternice závisí od štádia ochorenia, jeho príčiny, ako aj od aktuálneho stavu pacientky. Aby sa zabránilo vzniku komplikácií v tehotenstve (potrat, predčasný pôrod, nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa), sú potrebné stále kontroly u gynekológa.

Ak sa dysplázia krčka maternice zistí počas tehotenstva, liečba sa zvyčajne odloží až na obdobie po pôrode. Biopsia tkaniva sa vykonáva len pri podozrení na rakovinu krčka maternice.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to dysplázia krčka maternice a ako ju liečiť? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem otehotnieť s dyspláziou krčka maternice?

S dyspláziou krčka maternice je možné otehotnieť. Priebeh tehotenstva závisí od stupňa poškodenia sliznice abnormálnymi bunkami. Pri závažnej dysplázii krčka maternice existuje možnosť potratu alebo predčasného pôrodu. Aby ste znížili riziko komplikácií pri tehotenstve s dyspláziou krčka maternice, odporúča sa plánovať tehotenstvo vopred.

2. Aké vitamíny užívať pri dysplázii krčka maternice?

Vitamíny na liečbu dysplázie krčka maternice môžu byť súčasťou farmakoterapie. Ak je to potrebné, gynekológ predpíše vitamínové komplexy po určení príčiny dysplázie krčka maternice.

3. Ako vyliečiť dyspláziu krčka maternice doma?

Dysplázia krčka maternice sa nedá vyliečiť doma. Používanie ľudových liečív môže viesť k zvýšeniu štádia dysplázie krčka maternice, infekcii, rakovine krčka maternice a k hysterektómii. Liečba dysplázie krčka maternice by mala byť konzultovaná s gynekológom, ktorý zvolí vhodnú liečbu v závislosti od počtu a umiestnenia lézií.

4. Je dysplázia krčka maternice rakovina alebo nie?

Nie, dysplázia je predrakovinový stav krčka maternice. Ak sa dysplázia nelieči správne, môže sa zmeniť na zhubný nádor, pretože sa rýchlo delí a zvyšuje počet abnormálnych buniek na povrchu krčka maternice.

5. Čo by ste nemali robiť pri dysplázii krčka maternice?

Pri dysplázii krčka maternice spôsobenej pohlavne prenosnými infekciami by ste nemali chodiť na kúpalisko, do bazéna a ani mať pohlavný styk. Kontraindikácie pri dysplázii krčka maternice sa líšia podľa typu pohlavne prenosného ochorenia (napr. chlamýdie, trichomoniáza) a štádia dysplázie.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 6 hodnotení
Čo je to dysplázia krčka maternice a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred rokom
Dobrý deň. V správe môjho gynekológa je uvedené, že mám „miernu dyspláziu dlaždicového epitelu”. Môžem mať pohlavný styk, ak je príčinou ochorenia pohlavne prenosná infekcia?
Odpovedať
Dobrý deň, až do ukončenia liečby by ste sa mali vyhýbať pohlavnému styku, pretože hrozí prenos pohlavne prenosnej choroby na partnera a opätovné nakazenie sa. Pri dysplázii krčka maternice prvého stupňa spôsobenej inými príčinami nie je potrebné obmedzovať pohlavný styk (ak sa nevyskytujú nepríjemné pocity alebo bolesť).
Lolita pred rokom
Dobrý deň, lekár ma poslal na laserové ošetrenie dysplázie krčka maternice, ale mám strach. Ako sa liečba vykonáva? Je to bolestivé?
Odpovedať
Dobrý deň, laserová liečba dysplázie krčka maternice sa vykonáva v lokálnej anestéze, to znamená, že zákrok je bezbolestný. Počas zákroku sa na abnormálne oblasti krčka maternice nasmeruje laserový lúč, ktorý ich zničí.
Mária  pred rokom
Dobrý večer. Nemala som žiadne príznaky, ale keď som išla na pravidelnú kontrolu ku gynekológovi, ukázalo sa, že mám dyspláziu tretieho stupňa. Aká je prognóza dysplázie krčka maternice 3. stupňa?
Odpovedať
Dobrý deň, na posúdenie stavu epitelu, stupňa, hĺbky a lokalizácie lézie krčka maternice je potrebné gynekologické vyšetrenie. Po vyšetrení a biopsii na posúdenie povahy buniek (benígne alebo malígne) gynekológ predpíše liečbu.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň, mám dyspláziu krčka maternice 1. stupňa. Gynekológ ma odporučil na konizáciu. Vedeli by ste mi povedať, či HPV zmizne po konizácii krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, nie, ľudský papilomavírus sa nedá vyliečiť konizáciou. Konizácia sa používa na odstránenie kúska tkaniva s abnormálnymi bunkami a môže sa použiť aj na odber tkaniva na vyšetrenie.
Sabína pred rokom
Dobrý deň! Včera som bola u gynekologičky a tá mi povedala, že mám dyspláziu krčka maternice 2. stupňa. Dočítala som sa, že ide o predrakovinový stav. Ako dlho budem žiť s dyspláziou krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, pri liečbe a pravidelnom sledovaní epitelu krčka maternice pomocou PAP testov a gynekologických prehliadok je pravdepodobnosť vzniku rakoviny približne jedno percento. Odporúčame navštíviť gynekológa, ktorý zvolí medikamentóznu liečbu a spôsob liečby (napr. konizácia, rádioterapia, kryoablácia).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.