Logo
0800200000

Čo je prostatitída a ako ju liečiť?

Čo je prostatitída a ako ju liečiť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 27 október 2022 | aktualizované: 29 november 2022 | 17971 17971
Prostatitída postihuje približne 8,2 % mužov po celom svete. V 90-95% prípadov sa vyskytuje chronická prostatitída a v 2-5% prípadov zas akútna bakteriálna prostatitída. Na diagnostiku, liečbu a prevenciu prostatitídy u mužov sa špecializuje urológ.

Čo je prostatitída?

Prostatitída je urologické ochorenie charakterizované zápalom prostaty u mužov. V závislosti od priebehu ochorenia rozlišujeme akútnu a chronickú prostatitídu.

Príznaky prostatitídy

Prostatitída u mužov v počiatočných štádiách môže byť bezpríznaková alebo sa môže prejavovať miernymi príznakmi. Prvými príznakmi prostatitídy sú zvyčajne bolesť a pálenie pri močení.

Príznaky prostatitídy

Príznaky prostatitídy

Medzi ďalšie príznaky prostatitídy patria:

  • ťažkosti pri močení (prerušované močenie, slabý prúd moču);
  • čiastočná alebo úplná absencia erekcie;
  • bolestivá alebo predčasná ejakulácia;
  • časté močenie;
  • prímesi krvi alebo hnisu v moči;
  • erektilná dysfunkcia;
  • bolesť v oblasti genitálií počas pohlavného styku alebo po ňom.

Medzi príznaky akútnej prostatitídy patria aj bolesť svalov, horúčka, zimnica, nevoľnosť a vracanie. Výtok pri neliečenej prostatitíde môže mať u mužov žltkastú alebo zelenkastú farbu a nepríjemný zápach.

Príznaky chronickej prostatitídy sú výrazné v období exacerbácie a miznú počas remisie. Pri chronickej prostatitíde sa môže objaviť aj tupá bolesť v oblasti panvy a genitálií, ako aj problémy s močením. 

Podobné príznaky ako pri prostatitíde sa vyskytujú aj pri zúžení močovej trubice, abscese, adenóme prostaty, rakovine prostaty a rakovine močového mechúra. Urológ môže stanoviť diagnózu a predpísať liečbu po odobratí anamnézy, fyzikálnom vyšetrení a laboratórnych testoch.

Príčiny vzniku prostatitídy

Bakteriálna prostatitída môže vzniknúť v dôsledku baktérií, ktoré infikujú prostatu (napr. E. coli). Medzi ďalšie príčiny prostatitídy patria:

  • pohlavne prenosné choroby (kvapavka, chlamýdie);
  • úraz prostaty alebo panvových orgánov;
  • vírus ľudskej imunodeficiencie;
  • hormonálna nerovnováha;
  • autoimunitné ochorenia (napr. reumatoidná artritída, lupus erythematosus);
  • dysfunkcia nervového systému;
  • psychický stres;
  • kŕč svalov panvového dna;
  • kamene v prostate;
  • neúplné vyprázdnenie močového mechúra (zadržiavanie moču).

Zvýšiť riziko vzniku prostatitídy môže zväčšená prostata, prítomnosť močového katétra, infekcie močového mechúra a močových ciest. Zápal prostaty môže byť vyvolaný poškodením panvového nervu počas operácie alebo úrazu.

Zápal konečníka alebo močovej trubice sa často vyskytuje ako dôsledok infekcie prostaty. Infekcia prostaty môže byť vzostupná (baktérie sa dostanú z vonkajšej močovej trubice do prostaty) alebo zostupná (zárodky sa dostanú do prostaty s infikovaným močom).

Chronická prostatitída

Chronická prostatitída sa diagnostikuje v prípade, že je prostata zapálená dlhšie ako tri mesiace. Rozlišujeme tieto typy chronickej prostatitídy:

  • chronická bakteriálna prostatitída. Spôsobená bakteriálnou infekciou, zvyčajne postihuje mladých mužov a mužov stredného veku;
  • chronická nebakteriálna prostatitída (syndróm chronickej panvovej bolesti). Sprevádza ju bolesť v spodnej časti brucha, spodnej časti chrbta, medzi semenníkmi, konečníkom a nad ohanbím.

Chronický zápal prostaty môže byť spôsobený zablokovaním vylučovania moču z močovej trubice, podráždením prostaty (spôsobené kyselinou močovou), poruchou panvových nervov a svalov. V závislosti od typu prostatitídy a príznakov zvolí vhodnú liečbu chronickej prostatitídy urológ.

Kongestívna prostatitída

Kongestívna prostatitída vzniká v prípade, že sa prostata zaplní krvou alebo je narušený prietok krvi. Kongestívna prostatitída znižuje libido, bráni močeniu a spôsobuje tupú bolesť v slabinách.

Stagnácia je vyvolaná narušením krvného obehu v panvových tepnách a je spôsobená sedavým spôsobom života a nadváhou. Bunky tkaniva prostaty nemajú dostatok kyslíka, čo vytvára podmienky pre množenie patogénnych mikroorganizmov. Nepravidelný alebo prerušovaný pohlavný styk môže tiež vyvolať zápal prostaty (v dôsledku abnormálneho odtoku prostatického sekrétu).

Kalkulózna prostatitída

Kalkulózna prostatitída je komplikáciou chronického zápalu prostaty a je charakterizovaná tvorbou kameňov (vápenatých usadenín) v prostate alebo v jej kanáloch. Charakteristickým príznakom kalkulóznej prostatitídy je bolesť v oblasti perinea a mieška, ktorá sa zvyšuje počas pohlavného styku, po defekácii a počas fyzickej aktivity.

Kalkulózna prostatitída sa môže prejaviť aj prítomnosťou krvi v moči a semene, vylučovaním prostatického sekrétu v pokoji alebo počas fyzickej aktivity. Príznaky prostatitídy sa zintenzívňujú so zvyšujúcim sa počtom a veľkosťou prostatických kameňov.

Ako vyliečiť prostatitídu?

Vyliečiť prostatitídu vám môže pomôcť urológ. Počas vyšetrenia sa lekár oboznámi s vašou anamnézou (opýta sa na príznaky a čas ich výskytu, predchádzajúce infekcie, ochorenia a operácie). Diagnostika prostatitídy zahŕňa:

  • palpáciu prostaty;
  • výter z močovej rúry (na stanovenie prítomnosti baktérií v sekréte prostaty);
  • všeobecné vyšetrenie moču a krvi;
  • stanovenie hladiny PSA (proteínu produkovaného bunkami prostaty);
  • bakteriologické a cytologické vyšetrenie moču.

V prípade, že existuje podozrenie na zväčšenú prostatu, útvar v prostate alebo v močovom mechúre, môže urológ odporučiť pacienta na ultrazvukové vyšetrenie panvových orgánov. Lekár môže vykonať aj urodynamické testy na posúdenie schopnosti močového mechúra a močovej trubice zadržiavať a vylučovať moč.

Typ medikamentóznej liečby prostatitídy vyberá urológ v závislosti od typu, formy a príčiny zápalu prostaty. Rozlišujeme tieto typy liečby prostatitídy:

  • antibakteriálne látky (intravenózne alebo perorálne podanie);
  • lieky proti bolesti;
  • nesteroidné protizápalové lieky (znižujú opuch prostaty);
  • lieky, ktoré zlepšujú sexuálnu funkciu.

Pri prostatitíde môže urológ taktiež pacienta odporučiť na fyzioterapiu, ktorá zlepšuje tonus svalov panvového dna. Na zmiernenie príznakov chronickej prostatitídy môže lekár odporučiť masáž prostaty, ktorá pomáha odstrániť prebytočnú semennú tekutinu z prostaty a zmierniť zápal.

Na liečbu chronickej prostatitídy lekár predpisuje aj alfa-blokátory, ktoré sa používajú na uvoľnenie krčka močového mechúra a svalových vlákien na spojnici prostaty s močovým mechúrom. Alfa-blokátory môžu zmierniť príznaky prostatitídy (bolestivé a ťažké močenie).

Prevencia prostatitídy

Prevencia prostatitídy zahŕňa používanie kondómov počas pohlavného styku (zabraňuje nakazeniu sa pohlavne prenosnými infekciami). Správna hygiena pohlavných orgánov taktiež pomáha znížiť riziko zápalu prostaty. 

Strava pri prostatitíde

Stravu pri prostatitíde na zmiernenie príznakov (bolesť a pocit pálenia pri močení) predpisuje urológ. Pri zápale prostaty sa odporúča vyhýbať sa kyslým a pikantným jedlám, sýteným, alkoholickým a kofeínovým nápojom (dráždia močový mechúr). Na zmiernenie príznakov prostatitídy je potrebné dodržiavať pitný režim.

Pri prostatitíde by mala strava obsahovať potraviny bohaté na zinok (orechy, mäkkýše, vajcia a mäso). Pomôcť znížiť zápal prostaty môžu aj Omega-3 mastné kyseliny (nachádzajúce sa v rybách a morských plodoch).

Cvičenie pri prostatitíde

Pravidelné cvičenie pri prostatitíde (chôdza, plávanie, beh) môže znížiť zápal prostaty a zmierniť príznaky. Urológ vám môže odporučiť aj Kegelove cviky na posilnenie svalov panvového dna.

Liečba prostatitídy: ľudové prostriedky

Liečba prostatitídy ľudovými prostriedkami nie je možná z dôvodu rizika zhoršenia príznakov a prechodu ochorenia do chronickej formy. Nesprávna liečba akútnej prostatitídy môže viesť k vzniku komplikácií (bakteriálna otrava krvi, epididymitída, absces prostaty, rozšírenie infekcie do dolnej časti chrbtice). Dôsledky chronickej prostatitídy môžu zahŕňať erektilnú dysfunkciu a neplodnosť.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je prostatitída a ako ju liečiť? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako byť sexuálne aktívny s prostatitídou?

Sexuálna aktivita pri prostatitíde je nevyhnutná na zabránenie stagnácie semennej tekutiny v prostate. Ak máte bakteriálnu prostatitídu, mali by ste počas pohlavného styku používať bariérovú antikoncepciu, aby ste zabránili nákaze partnera.

2. Prostatitída u mužov - ako ovplyvňuje ženu?

Prostatitída u mužov postihuje ženy v dôsledku nechráneného pohlavného styku, počas ktorého môže bakteriálna infekcia napadnúť pohlavné orgány, močový mechúr a močové cesty. Infekcia u žien môže viesť k rozvoju ochorení urogenitálneho systému (napr. uretritída, cystitída a vaginitída).

3. Čo nie je vhodné robiť pri prostatitíde?

Pri prostatitíde necvičte s ťažkými váhami (drepy s činkou), nejedzte slané, údené a pikantné jedlá. Pri prostatitíde je kontraindikovaná aj jazda na bicykli a dlhé sedenie za volantom (zvyšuje stagnáciu krvi v prostate).

4. Ako sa prejavuje bolesť pri prostatitíde?

Bolesť pri prostatitíde môže byť lokalizovaná v oblasti brucha, slabín a spodnej časti chrbta. Vyskytuje sa aj nepríjemný pocit a bolesť v oblasti perinea (medzi mieškom a konečníkom), penisu a semenníkov.

5. Ako liečiť prostatitídu doma?

Prostatitídu by ste si nemali liečiť sami, pretože zápal prostaty má podobné príznaky ako iné ochorenia (adenóm, absces, rakovina prostaty). Diagnostikovať a liečiť prostatitídu pomocou liekov môže iba urológ.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Čo je prostatitída a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Michal pred rokom
Dobrý deň, chcel by som predísť vzniku prostatitídy, pretože kvôli sedavému zamestnaniu (som vodič) spadám do rizikovej skupiny. Ako sa vyhnúť vzniku prostatitídy? Je potrebné zmeniť jedálniček?
Odpovedať
Dobrý večer, potraviny obsahujúce zinok môžu pomôcť znížiť riziko prostatitídy. Medzi tieto potraviny patria morské plody (ustrice, krevety), tekvicové semienka, vlašské orechy a cesnak. Mali by ste taktiež pravidelne cvičiť a dodržiavať pitný režim.
Vratislav pred rokom
Dobrý deň. Neviem, čo mám robiť. V súčasnosti sa liečim na zápal prostaty, no bolesť panvy neustupuje. Ako zmierniť bolesť pri prostatitíde? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, bolesť pri zápale prostaty môžete zmierniť liekmi proti bolesti, ktoré vám predpíše urológ. Teplé sedacie kúpele alebo fľaše s horúcou vodou môžu taktiež pomôcť zmierniť bolesť.
Štefan pred rokom
Dobrý deň, mám bakteriálnu chronickú prostatitídu, s ktorou bojujem už dva roky. V poslednom čase sa zápal prostaty zhoršil a spôsobuje mi silné bolesti. Ako môžem zmierniť zhoršenie chronickej prostatitídy?
Odpovedať
Dobrý deň, urológ môže pomôcť zmierniť exacerbáciu prostatitídy pomocou nesteroidných protizápalových liekov. Je tiež potrebné obmedziť konzumáciu kyslých, mastných a slaných jedál, pretože môžu dráždiť močový mechúr a viesť k zintenzívneniu bolesti.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň, išiel som k urológovi na vyšetrenie kvôli silnej bolesti a páleniu pri močení, bolesti žalúdka, penisu a problémom s erekciou. Ukázalo sa, že mám prostatitídu a veľmi sa bojím následkov. Ako dlho žijú ľudia s prostatitídou?
Odpovedať
Dobrý deň, prostatitída nemá vplyv na dĺžku života. Zápal prostaty možno liečiť liekmi. Prostatitída sa dá vyliečiť dodržiavaním odporúčaní predpísaných urológom, diétou a dodržiavaním pitného režimu.
Gabriel pred rokom
Dobrý deň, lekár mi diagnostikoval akútnu bakteriálnu prostatitídu. Podstupujem liečbu predpísanú urológom. Chcel by som sa však opýtať, ako sa dá prostatitída liečiť? Je potrebné upraviť stravu?
Odpovedať
Dobrý deň, ak máte prostatitídu, mali by ste zo svojho jedálnička vylúčiť alkohol, nikotín a kofeín. Odporúča sa tiež obmedziť príjem červeného mäsa a rafinovaných sacharidov (múky a pečiva).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.