Logo
0800200000

Ako sa prenáša genitálny herpes? Prečo je nebezpečný a ako sa lieči?

Ako sa prenáša genitálny herpes? Prečo je nebezpečný a ako sa lieči?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 20 december 2023 | aktualizované: 20 december 2023 | 2595 2595
Genitálny herpes vzniká v dôsledku infekcie organizmu vírusom herpes simplex. Ochorenie sa prenáša hlavne nechráneným pohlavným stykom.

Čo je genitálny herpes?

Genitálny herpes je infekčné ochorenie, ktoré spôsobuje vírus herpes simplex typu 1 a 2 (HPV-1 a HPV-2). Genitálny herpes môže byť sprevádzaný horúčkou a vyrážkou na pokožke genitálií alebo môže byť bezpríznakový.

Genitálny herpes

Genitálny herpes

V čom sa genitálny herpes líši od bežného herpesu?

Bežný (orálny alebo jednoduchý) herpes sa prejavuje vyrážkou na tvári a v ústnej dutine. Pri genitálnom herpese sa vyrážky vyskytujú na genitáliách.

Príčiny vzniku genitálneho herpesu

Príčinou vzniku genitálneho herpesu je preniknutie vírusov HPV-1 alebo HPV-2 do organizmu. Ochorenie sa môže vyskytnúť u všetkých vekových kategóriách.

Typy genitálneho herpesu

Genitálny herpes môže byť spôsobený HPV-1 alebo HPV-2 vírusom alebo oboma typmi vírusov. Inkubačná doba primárneho genitálneho herpesu trvá štyri až sedem dní po pohlavnom styku. Akútna fáza trvá tri týždne. Recidivujúci genitálny herpes je charakterizovaný striedaním období exacerbácie a remisie (napr. niekoľkokrát ročne). V porovnaní s primárnou infekciou sú príznaky recidívy menej závažné a klinický priebeh je kratší.

Príznaky genitálneho herpesu

Príznakmi genitálneho herpesu sú bolestivé červené pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré prasknú a vzniknú vredy a chrasty. Medzi príznaky urogenitálneho herpesu patrí:

  • mravčenie, nepríjemné pocity a svrbenie v slabinách;
  • pálenie pri močení, ťažkosti s močením;
  • zápcha;
  • zvýšená telesná teplota;
  • bolesť hlavy;
  • zväčšenie inguinálnych lymfatických uzlín.

U žien je charakteristickým príznakom herpesu vyrážka na pyskoch ohanbia a perineu. Pri genitálnom herpese sa u žien môže objaviť aj priehľadný výtok z pošvy. U mužov spôsobuje genitálny herpes vyrážku na pokožke mieška a sliznici penisu. Okrem genitálií sa herpes môže objaviť aj na stehnách, zadku a v oblasti konečníka.

Ako sa prenáša genitálny herpes?

Genitálny herpes sa prenáša počas sexu s infikovanou osobou, prostredníctvom slín, traumatizovaných miest, vredov na pokožke a slizníc pri priamom kontakte. Keď sa vírus dostane na sliznicu pohlavného orgánu, prenikne do tkaniva, zničí hosťujúcu bunku a v mieste kontaktu vznikne zápal. Vírus sa začne aktívne množiť a infikovaná osoba sa stáva nositeľom vírusu na celý život. Medzi rizikové faktory infekcie genitálnym herpesom patrí:

  • skorý začiatok sexuálneho života;
  • veľký počet sexuálnych partnerov;
  • pohlavne prenosné choroby (STD);
  • podchladenie;
  • psychický a emocionálny stres;
  • genetická predispozícia.

Novorodenecká forma genitálneho herpesu sa môže preniesť z matky na dieťa počas pôrodu. Vírus sa neprenáša pri kúpaní sa v bazéne, prostredníctvom hygienických potrieb, tvrdého mydla, posteľnej bielizne a predmetov v domácnosti.

Môže herpes na perách spôsobiť genitálny herpes?

Herpes prítomný na perách môže vyvolať genitálnu formu ochorenia prostredníctvom orálneho sexu. Prevenciou infekcie je používanie bariérovej antikoncepcie.

Môže sa človek nakaziť genitálnym herpesom bez pohlavného styku?

Vírus herpesu sa môže prenášať bozkávaním. Riziko nákazy sa zvyšuje aj dotykom poškodenej kože osoby nakazenej genitálnym herpesom.

Ako sa diagnostikuje genitálny herpes?

Lekár vykoná vyšetrenie a vypočuje si pacientove ťažkosti. Súčasťou diagnostiky je laboratórne vyšetrenie krvi na prítomnosť herpesu, ktoré odhalia protilátky proti vírusu. Pri vyšetrení sa môže odobrať aj tekutina z pľuzgierov alebo vredov v oblasti perinea.

Ako sa lieči genitálny herpes?

Genitálny herpes sa lieči antivirotikami. Pravidelné užívanie liekov pomáha zmierniť príznaky počas exacerbácie ochorenia, znižuje riziko vzniku komplikácií a prenosu vírusu na partnera pri pohlavnom styku. Pri silnej bolesti v oblasti vyrážok sa liečba urogenitálneho herpesu dopĺňa perorálnymi nesteroidnými protizápalovými liekmi a lokálnymi analgetikami. Dĺžku liečby a spôsob užívania tabliet a mastí stanoví lekár.

Komplikácie genitálneho herpesu

Ak sa herpes nelieči, vírus sa môže krvným obehom rozšíriť do vnútorných orgánov. Medzi komplikácie genitálneho herpesu patrí:

  • zmena farby, opuch, vredy na pokožke (ak je imunitný systém oslabený);
  • herpetický ekzém (vzniká pri postihnutí infikovanej oblasti kože atopickým ekzémom);
  • zápal pohlavných orgánov, močovej trubice, pažeráka, pľúc, konečníka;
  • bolesť očí, rozmazané videnie;
  • myeloradikulitída (zápal miechy a miechových nervov).

Pri oslabenej imunite môžu infekčné agensy postihnúť centrálny nervový systém a spôsobiť neurologické ochorenia a opuch mozgu (encefalitídu). U mužov sa na pozadí genitálneho herpesu môže vyvinúť erektilná dysfunkcia.

Genitálny herpes v tehotenstve

Genitálny herpes, ktorý sa vyskytuje u žien počas tehotenstva, môže vyvolať vznik neonatálneho herpesu u dieťaťa. Pravdepodobnosť komplikácií sa zvyšuje, ak sa vírusová infekcia vyskytne v posledných šiestich týždňoch tehotenstva. Na liečbu genitálneho herpesu v tehotenstve sa používajú antivirotiká (užívanie sa volí s ohľadom na riziko vedľajších účinkov). Ak sa pred pôrodom nevyskytnú žiadne príznaky exacerbácie, žena môže porodiť prirodzene (bez cisárskeho rezu).

Genitálny herpes u novorodencov

K infekcii dieťaťa môže dôjsť v dôsledku kontaktu s vírusom vaginálneho herpesu v krčku maternice alebo vo vagíne. Ak má matka potvrdenú diagnózu, počas prvých ôsmich týždňov života dieťaťa, by mala prijať bezpečnostné opatrenia (pravidelne si umývať ruky a zdržať sa bozkávania). Ak novorodenec vykazuje príznaky herpetickej infekcie (letargia, horúčka, strata chuti do jedla alebo vyrážka), je potrebné vyhľadať pediatra.

Môžem mať sex, keď mám herpes?

Pri pohlavnom styku môže človek nakazený genitálnym herpesom preniesť túto infekciu aj svojho partnera. Prevenciou šírenia infekcie je používanie kondómov a užívanie antivirotík predpísaných gynekológom alebo urológom. Pri exacerbácii, ktorú sprevádza výskyt vyrážok a vredov na genitáliách žien a mužov, sa odporúča zdržať sa sexu.

Čo vyvoláva recidívu genitálneho herpesu?

K recidívam genitálneho herpesu dochádza vtedy, keď sa vírus aktívne rozmnožuje na povrchu kože a spôsobuje vznik vredov. Frekvencia a závažnosť recidív sa môže časom znížiť. Lokalizácia vyrážky počas recidívy sa nie vždy zhoduje s oblasťou postihnutou počas pôvodného prepuknutia herpesu.

Pravdepodobnosť recidívy sa zvyšuje na pozadí stresu, choroby, operácie, oslabenia imunitného systému, intenzívneho vystavenia ultrafialovému žiareniu, u žien aj počas menštruácie. Na zmiernenie príznakov u žien a mužov môžu lekári pacientom s opakovanou formou ochorenia odporučiť, aby po objavení sa bolesti, mravčenia alebo prvého pľuzgierika užívali lieky na genitálny herpes.

Dá sa genitálny herpes vyliečiť?

Genitálny herpes sa vyliečiť nedá. Užívanie liekov môže pomôcť skrátiť trvanie a závažnosť príznakov a znížiť možnosť prenosu na zdravú osobu. Okrem užívania liekov si môžete na genitálie prikladať ľadový obklad a kúpať sa v teplej vode bez použitia mydla (do 20 minút). Neodporúča sa nosiť tesné oblečenie.

Ako sa stravovať pri genitálnom herpese?

Konzumované potraviny nemôžu priamo ovplyvniť aktivitu vírusu herpesu, ale výživa zameraná na posilnenie imunitného systému pomáha zvýšiť odolnosť organizmu voči vírusovej infekcii. Pri genitálnom herpese sa do jedálnička odporúča zaradiť:

  • vitamín A (špenát, brokolica);
  • vitamín C (citrusové plody, paprika);
  • vitamín E (slnečnicové semienka, mandle);
  • horčík (zázvor);
  • omega-3 mastné kyseliny (sardinky, makrela, losos).

Odporúča sa tiež konzumovať zinok, selén, vitamín D a znížiť spotrebu potravín, ktoré obsahujú transmastné kyseliny (napr. margarín) a nasýtené tuky (červené mäso).

Prevencia infekcie genitálnym herpesom

Pri prevencii infekcie vírusom herpesu je potrebné vyhýbať sa nechránenému pohlavnému styku, bozkávaniu a zdieľaniu predmetov, na ktorých môžu byť sliny. Ak má jeden z partnerov príznaky genitálneho herpesu, zdržte sa pohlavného styku. Mali by ste tiež pravidelne absolvovať vyšetrenia na prítomnosť herpesu a pohlavne prenosných ochorení.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa prenáša genitálny herpes? Prečo je nebezpečný a ako sa lieči? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžu sa príznaky genitálneho herpesu zameniť s inými ochoreniami?

Vonkajšie prejavy genitálneho herpesu sa môžu zameniť s pohlavne prenosnými chorobami (napr. uretritídou alebo kandidózou). Niektoré príznaky herpesu sú podobné príznakom podráždenia po uštipnutí hmyzom, kontaktnej dermatitíde z kondómov a lubrikantov alebo trenia genitálií počas pohlavného styku. Správnu diagnózu je možné určiť len po absolvovaní vyšetrení na určenie typu infekcie.

2. Ako urýchliť liečbu genitálneho herpesu?

Na urýchlenie liečby genitálneho herpesu je potrebné začať liečbu čo najskôr (hneď po zistení prvých príznakov ochorenia). Proces liečby môže byť ovplyvnený stavom imunitného systému, preto sa odporúča posilniť imunitný systém konzumáciou zdravej stravy, správnou hygienou, vyhýbaním sa stresu a prepracovaniu.

3. Ako znížiť frekvenciu recidív genitálneho herpesu?

Frekvenciu a trvanie recidív genitálneho herpesu (napr. na penise alebo vo vagíne) možno znížiť supresívnou (kontinuálnou) liečbou. Supresívna liečba zahŕňa dlhodobé užívanie antivírusových liekov (niekoľko mesiacov). Lieky pomáhajú nielen predchádzať komplikáciám, ale aj znižovať riziko prenosu pohlavným stykom.

4. Aké vitamíny by som mal užívať pri genitálnom herpese?

Vitamíny nenahradia antivírusové lieky na genitálny herpes, ale sú iba doplnkom liečby a pomáhajú posilniť obranyschopnosť organizmu. Po konzultácii s lekárom možno liečbu doplniť o vitamín A, C, D a E.

5. Ako dlho trvá liečba genitálneho herpesu?

Trvanie liečby sa pohybuje od niekoľkých dní do niekoľkých mesiacov a závisí od formy ochorenia, ako aj od závažnosti príznakov. V prípade exacerbácie genitálneho herpesu u mužov a žien je potrebné začať liečbu do jedného dňa po objavení sa prvých príznakov ochorenia. Častá recidíva herpesu si môžu vyžadovať každodenné užívanie antivirotík počas 6 až 12 mesiacov. Dávkovanie a frekvenciu užívania liekov stanoví urológ alebo gynekológ.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa prenáša genitálny herpes? Prečo je nebezpečný a ako sa lieči?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Mark pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Má sexuálny herpes vplyv na potenciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Genitálny herpes môže mať negatívny vplyv na potenciu. Prevenciu komplikácií vírusovej infekcie zahŕňa konzultáciu s lekárom a liečbu ihneď po objavení sa prvých príznakov genitálneho herpesu.
Peter pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Dá sa nejako rozlíšiť herpes od syfilisu?
Odpovedať
Dobrý deň. Syfilis sa prejavuje výskytom jednotlivých tvrdých vredov, ktoré môžu byť bezbolestné alebo spôsobovať miernu bolesť. Herpes vytvára početné malé vredy alebo pľuzgieriky sprevádzané intenzívnou bolesťou. Správnu diagnózu je možné určiť len po absolvovaní testov.
Nataliia pred 4 mesiacmi
Dobrý večer. Môžem sa nakaziť genitálnym herpesom z uteráka?
Odpovedať
Dobrý deň. Vírus herpesu mimo hosťujúceho organizmu rýchlo odumiera, to znamená, že prostredníctvom uterákov sa neprenáša. Vírusom sa nenakazíte ani pri zdieľaní posteľnej bielizne, mydla alebo hygienických potrieb.
Katarzyna pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem jesť čokoládu, keď mám genitálny herpes?
Odpovedať
Dobrý deň. Neexistujú žiadne štúdie, ktoré by dokazovali výskyt nežiaducich účinkov konzumácie čokolády pri genitálnom herpese. Ak nie ste na čokoládu alergický alebo vám nespôsobuje zhoršenie ochorenia, môžete ju v miernom množstve zaradiť do vášho jedálnička.
Eva pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú následky neliečeného genitálneho herpesu?
Odpovedať
Dobrý deň. Riziko vzniku komplikácií sa zvyšuje v prípade zanedbania liečby ťažkej formy ochorenia. Infekcia sa môže rozšíriť na pokožku, oči a vnútorné orgány (napríklad mozog alebo močový mechúr). O tom, či je po stanovení diagnózy potrebná liečba, rozhoduje lekár. Pri zriedkavom objavení sa príznakov genitálneho herpesu s miernym priebehom, liečba ochorenia antivirotikami nie je potrebná.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.