Logo
0800200000

Čo je kvapavka, ako sa prenáša a ako ju liečiť?

Čo je kvapavka, ako sa prenáša a ako ju liečiť?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 22 apríl 2024 | aktualizované: 22 apríl 2024 | 159 159
Kvapavka je pohlavne prenosná choroba (STD), ktorá môže spôsobiť reprodukčné problémy. Ak sa objavia príznaky kvapavky, ženy by sa mali poradiť s gynekológom, muži s urológom.

Čo je to kvapavka?

Kvapavka je infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša nechráneným pohlavným stykom. Pôvodcom kvapavky je gramnegatívna baktéria Neisseria gonorrhoeae.

Kvapavka je jednou z najčastejších pohlavne prenosných chorôb. Podľa údajov WHO bolo v roku 2020 celosvetovo hlásených viac ako 82 miliónov prípadov infekcie kvapavkou. Ak sa včas poradíte s lekárom, kvapavka je úplne liečiteľná a nespôsobuje komplikácie.

Ako sa prenáša kvapavka?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Kvapavka sa prenáša vaginálnym, orálnym a análnym sexom. Patogénne baktérie vstupujú do tela sexuálnymi tekutinami (sperma alebo vaginálny výtok). Spôsoby infekcie kvapavkou:

Kvapavka sa neprenáša kontaktom v domácnosti zdieľaním predmetov. Nie je možné sa nakaziť dotykom tela, používaním spoločného riadu alebo predmetov pre domácnosť. Taktiež sa infekcia neprenáša kašľaním alebo kýchaním.

Prenáša sa kvapavka bozkávaním a slinami?

Kvapavka sa prenáša najmä nechráneným pohlavným stykom. Pravdepodobnosť nákazy kvapavkou prostredníctvom bozku je extrémne nízka. Baktérie, ktoré spôsobujú kvapavku sa zvyčajne neprenášajú slinami.

Existujú štúdie, ktoré dokazujú pravdepodobnosť prenosu kvapavky bozkávaním. Nie je však dostatok údajov na podporu tejto hypotézy. Možnosť prenosu kvapavky cez sliny si vyžaduje ďalší výskum a potvrdenie.

Prenáša sa kvapavka počas sexu?

Kvapavka sa prenáša počas sexu cez penis, vagínu, ústa (pri orálnom sexe) a konečník (pri análnom sexe). Extragenitálna kvapavka sa prenáša vaginálnym sexom. Orálna kvapavka sa môže vyskytnúť po orálnom sexe s infikovaným partnerom. Počas análneho sexu môže kvapavka postihnúť anus a konečník.

Prenáša sa kvapavka krvou?

Kvapavka sa neprenáša krvou, ale do tela sa dostáva pohlavným stykom. Baktérie, ktoré spôsobujú kvapavku, sa môžu šíriť krvou do iných orgánov v tele. Pri komplikáciách kvapavky sa môže vyskytnúť poškodenie kĺbov, vredy, kožné vyrážky a horúčka.

Príznaky kvapavky u žien

Kvapavka u žien môže byť často asymptomatická. Príznaky kvapavky u žien zahŕňajú:

  • bolesť v dolnej časti brucha;
  • vaginálny výtok;
  • bolesť a pálenie pri močení;
  • narušenie menštruačného cyklu (oneskorená menštruácia, intermenštruačné krvácanie);
  • nepohodlie a bolesť počas pohlavného styku.

Pri kvapavke majú ženy vaginálny výtok, ktorý je biely, žltý alebo zelený. Príznakom kvapavky môže byť aj svrbenie vo vaginálnej a análnej oblasti.

Príznaky kvapavky u mužov

U mužov sú príznaky kvapavky výraznejšie ako u žien. Príznaky kvapavky u mužov:

  • pálenie a bolesť pri močení;
  • bolesť v dolnej časti brucha a slabín;
  • výtok z penisu (žltý alebo zelený);
  • bolesť a opuch semenníkov.

Pri kvapavke sa môže objaviť začervenanie a pálenie penisu. Muži aj ženy s kvapavkou môžu pociťovať bolesť hrdla a ťažkosti s prehĺtaním. Medzi príznaky kvapavky patrí aj bolesť pri pohybe čriev a krv v stolici.

Kde sa nachádza kvapavka?

Najčastejšie je ohnisko zápalu pri kvapavke lokalizované v oblasti genitálií. U mužov infekcia postihuje močovú rúru (močovú trubicu). U žien sa zápal môže rozšíriť do krčka maternice, močovej trubice a vaječníkov. Pri kvapavke sa na vonkajších genitáliách môže objaviť vyrážka a začervenanie.

Keď sa patogén kvapavky dostane do úst, infekcia môže postihnúť hltan a mandle. V dôsledku infekcie pri análnom sexe dochádza k zápalu konečníka, ktorý sa môže prejaviť svrbením konečníka a krvavým výtokom v stolici. Taktiež, ak sa vyskytnú komplikácie, môže kvapavka spôsobiť konjunktivitídu (zápal očí), pretože baktérie môžu poškodiť sliznicu očí.

Chronická kvapavka

Klasifikácia kvapavky zahŕňa chronické a akútne formy ochorenia. Chronická kvapavka sa vyskytuje na pozadí neliečenej akútnej formy a vyznačuje sa pomalým nástupom príznakov. Pri chronickej kvapavke nemusia mať ženy žiadne príznaky.

Príznakmi chronickej kvapavky sú časté a bolestivé močenie, výtok z penisu alebo vagíny a silná bolesť v dolnej časti brucha. Príznaky chronickej kvapavky sú podobné ako pri iných urologických ochoreniach (cystitída a uretritída). Ak chcete podstúpiť presnú diagnostiku, musíte sa objednať na konzultáciu k urológovi alebo gynekológovi.

Akútna kvapavka

Akútna kvapavka sa objavuje 2-3 týždne po infekcii baktériou Neisseria gonorrhoeae a vyznačuje sa výraznými symptómami. Príznaky akútnej kvapavky:

  • bolesť v oblasti genitálií;
  • zvýšená telesná teplota;
  • slabosť;
  • opuch a svrbenie pohlavných orgánov.

Môže dôjsť k výtoku hnisu z močovej trubice alebo vagíny. N vonkajšie genitáliach sa môžu vyskytnúť vredy a gastrointestinálne poruchy (hnačka, vracanie a nevoľnosť). V prípade akútnej formy kvapavky by ste mali okamžite kontaktovať gynekológa alebo urológa.

Ako sa diagnostikuje kvapavka?

Počas vyšetrenia gynekológ alebo urológ vykoná vyšetrenie, odoberie anamnézu a predpíše ďalšie testy. Ster na kvapavku sa u mužov odoberá z močovej trubice a u žien z krčka maternice. Ďalšie metódy diagnostiky kvapavky:

  • PCR test na kvapavku;
  • krvné testy;
  • bakteriálna kultúra.

Pred začatím antibiotickej liečby sa vykoná kultivačný test na kvapavku. Ak je kvapavka prítomná v krvnom teste alebo stere, v zornom poli je prítomných viac ako 10-15 leukocytov. Po infekcii sa v krvi zistia protilátky proti kvapavke. V prípade potreby môže lekár predpísať testy na iné pohlavne prenosné choroby (chlamýdie alebo trichomoniázu). Ak máte podozrenie na poškodenie konečníka baktériou Neisseria gonorrhoeae, budete sa musieť poradiť s proktológom.

Ako sa lieči kvapavka?

Na základe výsledkov vyšetrenia urológ alebo gynekológ predpisuje liečbu kvapavky zameranú na elimináciu pôvodcu infekcie. Hlavná liečba kvapavky zahŕňa antibiotiká. Liečebný režim kvapavky zahŕňa antibiotiká a probiotiká na obnovenie črevnej mikroflóry. Liečba kvapavky je prispôsobená obom partnerom, aby sa zabránilo opakovanej infekcii. Počas liečby sa odporúča zdržať sa pohlavného styku.

Na liečbu kvapavky počas tehotenstva gynekológ vyberie bezpečné antibiotiká, ktoré nepoškodzujú plod. Po ukončení liečby je potrebné podrobiť sa kontrolnému vyšetreniu, aby ste sa uistili, že v tele už nie je prítomná infekcia.

Aké sú komplikácie kvapavky?

Ak sa kvapavka nelieči, môžu nastať komplikácie v podobe zníženej plodnosti až neplodnosti. Ďalšie komplikácie kvapavky:

  • zápal panvových orgánov u žien (vulvitída a bartholinitída);
  • porušenie vaginálnej mikroflóry (gardnerelóza a kandidóza);
  • mimomaternicové tehotenstvo;
  • zúženie močovej trubice a zápal semenníkov u mužov;
  • erózia krčka maternice;
  • infekcia plodu počas tehotenstva.

Kvapavka môže viesť k potratu, predčasnému pôrodu a k narodeniu slepého dieťaťa. Komplikovaná kvapavka môže tiež spôsobiť poškodenie kĺbov a šliach.

Prevencia kvapavky

Prevencia kvapavky zahŕňa vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku. Na prevenciu infekcie baktériou Neisseria gonorrhoeae sa odporúča používať kondómy. Preventívne sa odporúča absolvovať vyšetrenie na pohlavne prenosné choroby aspoň raz ročne.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je kvapavka, ako sa prenáša a ako ju liečiť? - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Chráni kondóm pred kvapavkou?

Kondómy chránia pred pohlavne prenosnými infekciami. Kvapavkou sa môžete nakaziť pri používaní kondómu, ak praskne alebo sa použijú nekvalitné produkty. Je potrebné kupovať kondómy, ktoré sú certifikované a spĺňajú bezpečnostné normy.

2. Dá sa nakaziť kvapavkou prostredníctvom bozku?

Kvapavka sa prenáša cez pohlavné orgány počas nechráneného pohlavného styku (vaginálneho, orálneho a análneho). Riziko nákazy kvapavkou pri bozkávaní je nepravdepodobné.

3. Ako dlho trvá, kým sa objaví kvapavka?

Kvapavka sa zvyčajne objaví 3 až 14 dní po infekcii. Prvými príznakmi kvapavky môže byť bolesť a pálenie pri močení, svrbenie pohlavných orgánov. Môže sa vyskytnúť aj výtok z vagíny alebo penisu.

4. Aká je inkubačná doba kvapavky?

Inkubačná doba kvapavky sa môže pohybovať od 3 do 4 dní až po 2-3 týždne. U žien môže byť infekcia asymptomatická. U mužov sa prvé príznaky ochorenia zvyčajne objavia do 2 týždňov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je kvapavka, ako sa prenáša a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Andrea pred dňom
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, ako dlho trvá, kým sa objaví kvapavka?
Odpovedať
Dobrý deň. Kvapavka sa objaví do dvoch týždňov. Chronická kvapavka môže byť dlhší čas asymptomatická alebo mať mierne príznaky (časté močenie a nepríjemné pocity pri pohlavnom styku).
Ivan pred týždňom
Dobrý večer. Mám nasledujúca otázku: je možné použiť rýchly test na diagnostiku kvapavky?
Odpovedať
Dobrý večer. Na zistenie kvapavky možno použiť rýchle testy, ktoré ukazujú prítomnosť alebo neprítomnosť infekcie. Na stanovenie diagnózy však musíte navštíviť lekára, pretože rýchle testy nie sú určené na použitie doma.
Mária pred týždňom
Dobrý deň. Existuje injekcia proti kvapavke pre mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Na liečbu kvapavky sa používajú antibiotické injekcie. Po vyšetrení môže urológ vybrať liečebný režim a potrebné lieky.
Gertrúda pred týždňom
Dobrý deň. Prosim poraďte mi silné antibiotika na kvapavku?
Odpovedať
Dobrý deň. Antibiotiká sa nedajú užívať bez lekárskeho predpisu a v lekárňach sa bez lekárskeho predpisu nepredávajú. Na liečbu kvapavky je potrebné navštíviť urológa alebo gynekológa, ktorý vám predpíše potrebné antibiotiká.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.