Logo
0800200000

Príznaky zápalu vaječníkov a ako ho liečiť

Príznaky zápalu vaječníkov a ako ho liečiť
Čítať 7 minút | Vytvorené: 13 jún 2023 | aktualizované: 30 jún 2023 | 23089 23089
Zápal vaječníkov (ooforitída) je gynekologické ochorenie, ktoré je charakterizované infekciou vaječníkov.

Ooforitída sa často vyskytuje spolu so zápalom vajíčkovodov. Zápal vaječníkov môže byť jednostranný (postihnutý je len jeden) alebo obojstranný (infikované sú oba).

Čo sú vaječníky?

Vaječníky sú pohlavné žľazy, ktoré sú zodpovedné za reprodukčnú funkciu ženy (dozrievajú v nich vajíčka). Produkujú tiež pohlavné hormóny (estrogény, androgény, progestíny) a regulujú menštruačný cyklus.

Kde sa nachádzajú vaječníky?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Vaječníky sa nachádzajú v oblasti panvového dna. Párové žľazy sa nachádzajú po oboch stranách maternice.

Ako zistiť, či bolia vaječníky?

Bolesť vaječníkov sa prejavuje v podbrušku a môže vystreľovať do spodnej časti chrbta, perinea a konečníka. Pri jednostrannej ooforitíde sa bolesť môže vyskytovať na jednej strane v slabinách. Ochorenie vaječníkov zvyčajne sprevádza nezvyčajný výtok z pošvy (číry, krvavý, s nepríjemným zápachom) a nepravidelná menštruácia.

Príznaky poruchy funkcie vaječníkov sú podobné iným ochoreniam (endokrinným, gynekologickým, urologickým), ako aj príznakom menopauzy. Určiť, či vás trápia práve vaječníky, vám pomôže vyšetrenie u gynekológa.

Príčiny zápalu vaječníkov

Zápal vaječníkov vzniká v dôsledku prenikania a rozmnožovania patogénnych mikroorganizmov v oblasti prídavných orgánov maternice.

Príznaky zápalu vaječníkov

Príznaky zápalu vaječníkov

Medzi príčiny zápalu vaječníkov patria:

  • pohlavne prenosné choroby (chlamýdie, ureaplazmóza);
  • zápalové ochorenia orgánov brušnej dutiny (napr. črevné infekcie);
  • nesprávne zavedenie alebo dlhodobé nosenie vnútromaternicového telieska;
  • potrat, operácia orgánov malej panvy;
  • komplikovaný pôrod;
  • prechladnutie (aktivácia patogénnej mikroflóry v ženských pohlavných orgánoch).

Infekcia sa môže šíriť z pošvy smerom nahor do prídavných orgánov maternice. Riziko vzniku ooforitídy sa zvyšuje u imunokompromitovaných žien s chronickými ochoreniami (napr. chronická pyelonefritída alebo cystitída, kandidóza, endometritída).

Príznaky zápalu vaječníkov

Príznaky zápalu vaječníkov môžu byť mierne (mierna bolesť v podbrušku, ktorej intenzita sa počas menštruácie mení) alebo môžu úplne absentovať. Medzi príznaky zápalu vaječníkov patrí:

  • zimnica;
  • bolestivé, sťažené alebo časté močenie;
  • zvýšenie telesnej teploty na 38-39 °C;
  • bolesť v podbrušku a v dolnej časti chrbta;
  • silný číry výtok z pošvy;
  • krvavý výtok uprostred menštruačného cyklu;
  • celková slabosť, zvýšená únava;
  • poruchy menštruačného cyklu (slabá, silná alebo nepravidelná menštruácia);
  • bolesť počas pohlavného styku;
  • znížené libido.

Mierne príznaky zápalu vaječníkov u žien môžu byť prítomné dlhý čas, čo je nebezpečné, pretože ochorenie môže následne prejsť do chronickej formy. Chronický zápal vaječníkov vyvoláva rast spojivového tkaniva (zhrubnutie stien vaječníka), čo môže zabrániť vyplaveniu vajíčka počas ovulácie. Pri prvých príznakoch zápalu vaječníkov je potrebné vyhľadať gynekológa, aby sa ochorenie odhalilo v počiatočnom štádiu a zabránilo sa nežiaducim následkom (vznik frigidity alebo neplodnosti).

Ako sa prejavuje bolesť pri zápale vaječníkov?

Pri chronickom zápale vaječníkov sa v podbrušku alebo v oblasti lona prejavuje nepríjemná a ťahavá bolesť, ktorá sa môže zintenzívňovať počas menštruácie, ovulácie alebo pohlavného styku. Pri akútnom zápale vaječníkov môže byť bolesť intenzívna a kŕčovitá.

Výtok pri zápale vaječníkov

Výtok pri zápale vaječníkov môže byť silný, hlienovitý, číry, biely alebo žltkastý. Môže sa objaviť aj krvavý (hnedý) výtok pred alebo po menštruácii. Ak je výtok silný s nepríjemným zápachom a sprevádzaný svrbením a pálením v pošve, môže ísť o sekundárnu vulvitídu (zápal vonkajších rodidiel, ktorý vznikol v dôsledku šírenia infekcie).

Ako sa lieči zápal vaječníkov?

Liečbu zápalu vaječníkov predpisuje gynekológ po vyšetrení s prihliadnutím na formu ochorenia a štádium infekcie. Diagnostika zápalov vaječníkov zahŕňa:

  • oboznámenie sa s pacientkinou anamnézou;
  • kolposkopiu (vyšetrenie pošvy a stien maternice prostredníctvom optického prístroja — kolposkopu);
  • laboratórne vyšetrenie krvi a moču;
  • vaginálne bakteriálne vyšetrenie (na zistenie pôvodcu infekcie a jeho rezistencie na antibiotiká);
  • ultrazvuk panvových orgánov.

Liečba zápalu prídavných orgánov je komplexná a môže zahŕňať užívanie antimikrobiálnych látok (ak sa potvrdila bakteriálna infekcia), protizápalových a analgetických liekov a imunomodulátorov. Na liečbu chronického zápalu vaječníkov a umocnenie účinku medikamentóznej liečby môže lekár predpísať fyzioterapiu.

Čo sa nesmie robiť pri zápale vaječníkov?

Pri zápale vaječníkov je potrebné začať s liečbou ihneď, pretože infekcia sa môže rozšíriť na okolité orgány (vajíčkovody, krčok maternice a pošvu). V prípade zápalu panvy je tiež dôležité vyhýbať sa konzumácii potravín (čokoláda, sladkosti, cukor a vaječné bielka), ktoré podporujú rast patogénnych baktérií.

Prečo je zápal vaječníkov nebezpečný?

Zápal vaječníkov je dôležité diagnostikovať a liečiť včas, pretože prechod do chronickej formy a jeho dlhodobý priebeh môžu sprevádzať komplikácie. Medzi následky neliečeného zápalu vaječníkov patrí:

  • upchatie vajíčkovodov, ktoré môže mať za následok mimomaternicové tehotenstvo alebo neplodnosť;
  • dysfunkcia vaječníkov (porucha činnosti a funkcie vaječníkov);
  • poruchy menštruačného cyklu;
  • infekcie močových ciest (cystitída, pyelonefritída).

Okrem toho môže oofritída spôsobiť aj hormonálnu nerovnováhu a poruchy endokrinného systému (štítna žľaza, nadobličky, hypofýza). Zápal vaječníkov môže byť sprevádzaný malátnosťou (slabosť, závraty, občasná nevoľnosť), čo výrazne zhoršuje kvalitu života ženy.

Prevencia zápalu vaječníkov

Na minimalizáciu rizika vzniku zápalov vaječníkov je potrebné prijať preventívne opatrenia. Prevencia zápalu vaječníkov zahŕňa:

  • vyhýbanie sa podchladeniu;
  • včasnú liečbu infekčných ochorení;
  • používanie antikoncepcie pri pohlavnom styku s novým partnerom;
  • vyhýbanie sa konzumácii alkoholu a fajčeniu (ktoré znižujú bariérovú funkciu cervikálneho hlienu);
  • správnu osobnú hygienu.

Posilniť imunitný systém pomôže vyvážená strava a šport. Je dôležité, aby ženy aspoň raz ročne absolvovali gynekologickú prehliadku, ktorá včas odhalí zápaly a latentné infekcie.

Liečba zápalu vaječníkov doma

Liečba zápalu vaječníkov doma môže byť predpísaná až po diagnostike a liečbe gynekológom. Po liečbe je potrebné opäť absolvovať vyšetrenie u lekára.

Akútny zápal vaječníkov sprevádzaný telesnou teplotou nad 38 °C, nevoľnosťou a vracaním si vyžaduje hospitalizáciu pacientky. Liečba gynekologických ochorení ľudovými prostriedkami môže spôsobiť komplikácie, akými sú krvácanie z maternice, vznik zrastov a hnisavého procesu a šírenie infekcie.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky zápalu vaječníkov a ako ho liečiť - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môžem na prechladnuté vaječníky prikladať hrejivý obklad?

Prikladanie hrejivých obkladov na prechladnuté vaječníky sa neodporúča, pretože teplo môže zhoršiť infekciu a zápal. Aj zahrievanie prídavných orgánov pri zápalových ochoreniach močových ciest môže vyvolať tvorbu výpotku (zápalovej tekutiny).

2. Môžem otehotnieť pri zápale vaječníkov?

Zápal vaječníkov narúša ich normálnu funkciu (dozrievanie a vylučovanie oocytov je sťažené), to znamená, že šanca otehotnieť pri ooforitíde je nízka. Počas liečby zápalu sa odporúča tehotenstvo odložiť, aby sa predišlo vzniku komplikácií pri pôrode (viacpočetné tehotenstvo, vnútromaternicová rastová retardácia, predčasný pôrod).

3. Môže pri zápale vaječníkov meškať menštruácia?

Pri zápale vaječníkov dochádza k narušeniu dozrievania folikulov, ovulácie a fungovania žltého telieska, čo môže spôsobiť oneskorenie menštruácie. Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené aj ochoreniami vaječníkov, ktoré vedú k vzniku hormonálnych porúch.

4. Môžem mať menštruáciu pri zápale vaječníkov?

Pri zápale vaječníkov je častým príznakom porucha menštruačného cyklu (menštruácia môže byť nepravidelná alebo sa môže meniť jej intenzita či trvanie). Pri zápale vaječníkov sa počas menštruácie môže objaviť ťahavá a kŕčovitá bolesť v podbrušku.

5. Čo sa odporúča užívať pri zápale vaječníkov?

Lieky na zápal vaječníkov musí predpísať lekár po vyšetrení, pretože vo väčšine prípadov ide o infekčné ochorenie. Najskôr je potrebné zistiť pôvodcu ochorenia a jeho odolnosť voči antibiotikám. Samoliečba môže zmierniť príznaky ochorenia, ale nie vyliečiť zápal, čo môže spôsobiť šírenie infekcie a prechod do chronickej formy.

6. Ako zistím, že mám zapálený vaječník?

Zápal vaječníkov, ako aj iné gynekologické ochorenia, môže byť asymptomatický. Jediný spôsob ako zistiť, či je vaječník zapálený, je absolvovať gynekologické vyšetrenie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Príznaky zápalu vaječníkov a ako ho liečiť
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Ekaterina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Lekár mi diagnostikoval adnexitídu. Čo to je a ako sa liečiť?
Odpovedať
Dobrý deň, adnexitída je zápal prídavných orgánov maternice (vaječníkov a vajíčkovodov). Liečba ochorenia zahŕňa oboznámenie sa s pacientkinou anamnézou na určenie závažnosti príznakov a vyšetrenie na prítomnosť infekcie, stupňa a formy ochorenia. V niektorých prípadoch je potrebná hospitalizácia, inokedy postačuje ambulantná liečba a pozorovanie.
Valeriia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa lieči zápal nadsemenníkov u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Zápal nadsemenníka (epididymitída) u mužov je sprevádzaný začervenaním, opuchom a bolesťou v miešku. Liečbu zápalových ochorení mužského pohlavného systému predpisuje po vyšetrení urológ.
Olga pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho mám používať Viburcol čapíky pri zápale vaječníkov?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova Olga Olga pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Lekár vám predpíše liek a dĺžku liečby na základe výsledkov vyšetrenia, pričom zohľadní charakter ochorenia, jeho štádium, vašu anamnézu a individuálne vlastnosti organizmu. Pri zápale vaječníkov sa zvyčajne predpisuje komplexný liečebný plán, ktorý môže zahŕňať užívanie antibiotík, protizápalových, analgetických a hormonálnych liekov a multivitamínov.
Jana pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú najúčinnejšie tabletky na liečbu zápalu vaječníkov?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova Jana Jana pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, liečba zápalu vaječníkov je zvyčajne komplexná a môže zahŕňať užívanie antimikrobiálnych, protizápalových a analgetických liekov. Účinnosť liečby závisí od správneho výberu liekov s prihliadnutím na výsledky vyšetrení (výtery na infekcie a vaginálnu mikroflóru, celkové krvné testy, bakteriologické vyšetrenie).
Xenia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň. Aké je najlepšie antibiotikum na liečbu zápalu vaječníkov?
Odpovedať
Dobrý deň. Antibiotiká pri zápale vaječníkov by mal predpísať gynekológ po vyšetrení (prehliadka a bakteriologický výter). Antibiotikum sa predpisuje v závislosti od citlivosti vaginálnej mikroflóry.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.