0800200000

Normálny a patologický vaginálny výtok

Normálny a patologický vaginálny výtok
gynekológia
Čítať 10 minút aktualizované: 15 máj 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 15 May 2024 aktualizované: 15 May 2024 4086
Vaginálny výtok je priehľadná alebo belavá tekutina, ktorá plní ochrannú funkciu. Zmeny v konzistencii, farbe alebo zápachu môžu naznačovať rozvoj patologických procesov.

Čo je vaginálny výtok?

Vaginálny výtok je tekutina, ktorá sa skladá z epitelových buniek, transudátu (nezápalovej seróznej tekutiny), mikroflóry a hlienu. Výtok chráni pošvu pred vysychaním a infekciami (pohlavne prenosné choroby, kvasinkové infekcie, bakteriálna vaginóza). Zloženie a množstvo sekrétu je u každej ženy individuálne.

Vaginálny výtok

Vaginálny výtok

Typy vaginálneho sekrétu

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Vaginálny výtok má niekoľko klasifikácií, ktoré sa líšia podľa množstva hlienu, konzistencie, farby a zápachu. Typ vaginálneho výtoku rozlišujeme podľa:

  • množstva hlienu vylučovaného z pošvy (riedky, silný, normálny);
  • konzistencie (tekutý, hustý hrudkovitý, spenený);
  • farby (priehľadný, biely, krvavý, žltý, zelený);
  • zápachu (bez zápachu, sladkastý alebo kyslý).

Vaginálny výtok sa počas menštruačného cyklu mení. Tekutina môže meniť konzistenciu, farbu a zápach v závislosti od nástupu ovulácie, sexuálnej aktivity, používania antikoncepcie, chorôb a porúch.

Aký by mal byť normálny vaginálny výtok?

Normálny vaginálny výtok by mal byť priehľadný alebo bielej farby a bez zápachu. Normálny vaginálny výtok sa charakterizuje podľa nasledujúcich kritérií:

  • textúra. Vaginálny výtok sa môže meniť od vodnatého a lepkavého až po hustý a pastovitý v závislosti od menštruačného cyklu;
  • farba. Priehľadný, mliečnobiely alebo sivobiely vaginálny výtok sa považuje za normálny;
  • zápach. Výtok môže mať jemný zápach;
  • množstvo. Množstvo vaginálneho výtoku je ovplyvnené ovuláciou, antikoncepciou a tehotenstvom. Za normálne množstvo výtoku sa považuje 1 - 4 ml za jeden deň.

Za normálny sa považuje aj vodnatý alebo hlienovitý vaginálny výtok. Objem vaginálneho sekrétu závisí od hormonálnej aktivity.

Normálny vaginálny výtok

Normálny vaginálny výtok

Patologický výtok

Pri preniknutí infekcie do pošvy sa zmení mikroflóra pošvy, v dôsledku čoho sa naruší acidobázická rovnováha a zníži sa ochranná funkcia sliznice. Na prítomnosť infekčného agensa môže poukazovať patologický vaginálny výtok. Patologický výtok môže byť:

  • hnisavý alebo krvavý;
  • zelený, žltý, sivastý;
  • spenený alebo hrudkovitý;
  • abnormálne silný;
  • sprevádzaný zatuchnutým alebo hnilobným zápachom.

Zmeny vaginálneho sekrétu môžu byť sprevádzané pálením a svrbením v pošve, opuchom pyskov. Spolu s abnormálnym výtokom sa môže objaviť aj bolesť pri močení a pohlavnom styku.

Žltkastý výtok

Žltý výtok z pošvy sa môže objaviť v dôsledku hormonálnych zmien v tele, erózie krčka maternice a pohlavne prenosných chorôb (chlamýdie, trichomoniáza). Žltý výtok z pošvy a svrbenie môžu byť sprevádzané bolesťami podbruška, horúčkou a poruchami menštruácie.

Hnedý výtok

Hnedý výtok z pošvy môže byť príznakom maternicových polypov, endometriózy alebo mimomaternicového tehotenstva. Hnedý výtok sa prirodzene vyskytuje počas menštruačného cyklu u dospievajúcich dievčat a niekoľko dní po skončení menštruácie. Tmavý vaginálny výtok môže byť príznakom chronickej endometritídy.

Hnedý výtok

Hnedý výtok

Zelený výtok

Zelený výtok z pošvy môže znamenať prítomnosť bakteriálnej infekcie (vaginóza, trichomoniáza, kvapavka, vulvovaginitída). Vaginálny výtok zelenkastej farby bez zápachu a svrbenia sa môže objaviť v dôsledku dlhodobej antibiotickej liečby, hormonálnej nerovnováhy alebo porušenia pravidiel osobnej hygieny.

Krvavý výtok

Krvavý výtok z pošvy, ktorý nesúvisí s menštruáciou, môže byť príčinou pohlavne prenosných infekcií, polypov maternice, syndrómu polycystických vaječníkov, perimenopauzy. Krvavý výtok sa môže vyskytnúť aj počas prvých troch mesiacov užívania hormonálnej antikoncepcie. Ružovkastý výtok z pošvy sa môže vyskytnúť na začiatku ovulácie.

Krvavý výtok

Krvavý výtok

Príčiny abnormálneho vaginálneho výtoku

Krvavý, tmavý alebo hnisavý výtok z pošvy sprevádzaný nepríjemným zápachom, svrbením a bolesťou môže znamenať prítomnosť infekčného ochorenia. Medzi príčiny abnormálneho výtoku patrí:

  • bakteriálna vaginóza;
  • cervicitída (zápal krčka maternice);
  • kvapavka (poškodenie urogenitálnych orgánov);
  • zápalové ochorenia panvových orgánov (endometritída, myometritída, salpingitída);
  • vaginitída (zápal pošvovej sliznice);
  • vaginálna infekcia;
  • dysplázia maternice;
  • vaginálna atrofia (menopauzálny genitourinárny syndróm).

Príčinou vaginálnej sekrécie môže byť aj vulvitída (zápal sliznice a mäkkých tkanív vonkajších pohlavných orgánov). Abnormálny vaginálny výtok môžu spôsobiť aj infekčné ochorenia, akými sú chlamýdie a trichomoniáza.

Ako vplýva menštruačný cyklus na vaginálny výtok?

K zmenám cervikálneho hlienu dochádza v dôsledku hormonálnych zmien počas menštruačného cyklu. Hladina estrogénu sa pred ovuláciou zvyšuje a krčok maternice produkuje hlien podobný vaječnému bielku. Po ovulácii hladina estrogénu klesá a hladina progesterónu stúpa. Výtok počas menštruačného cyklu môže byť v:

  • 1. - 4. deň lepkavý, bielej alebo žltkastej farby;
  • 4. - 6. deň lepkavý, bielej farby;
  • 7. - 9. deň krémový;
  • 10. - 14. deň elastický a slizký, podobá sa vaječnému bielku;
  • 14. - 28. deň (po ovulácii) postupne slabší. Cervikálny hlien má bielu alebo žltkastú farbu.

V dôsledku uvoľnenia častí odlúčeného epitelu spolu s krvnými zrazeninami sa môže objaviť tmavý vaginálny sekrét. Počas prvého alebo dvoch dní menštruácie môže byť krvácanie pomerne silné a výtok môže obsahovať malé zrazeniny.

Vaginálny výtok počas užívania antibiotík

Užívanie antibiotík môže narušiť vaginálnu mikroflóru a spôsobiť biely, spenený alebo hrudkovitý výtok z pošvy, ktorý môže mať hnilobný zápach. Šedý alebo žltý výtok z pošvy po užívaní antibiotík je spôsobený znížením počtu baktérií, ktoré majú ochrannú funkciu. 

Vaginálny výtok počas tehotenstva

Vaginálny výtok počas tehotenstva

Vaginálny výtok pri rakovine

Vaginálny výtok môže byť pri rakovine vodnatý, s nepríjemným zápachom. Prítomnosť rakoviny krčka maternice sprevádza krvavý výtok po klimaktériu, po pohlavnom styku a medzi menštruáciami.

Vaginálny výtok po operácii

Mierne vaginálne krvácanie alebo výtok z pošvy po operácii je normálne. Pri rozpúšťaní stehov sa môže objaviť ružový, hnedý alebo žltý výtok.

Vaginálny výtok pri pohlavne prenosných chorobách (STD)

Zmeny farby, konzistencie a zápachu výtoku môžu poukazovať na prítomnosť pohlavne prenosnej infekcie. Vaginálny výtok pri pohlavne prenosných chorobách môže byť:

  • zakalený, krvavý, hustý (pri kvapavke);
  • číry, biely, žltkastý alebo zelený, s nepríjemným zápachom (pri trichomoniáze);
  • žltkastý, s nepríjemným zápachom (pri chlamýdiách).

Mnohé patologické stavy môžu byť asymptomatické, kvôli čomu sa ochorenie nediagnostikuje včas. Preventívne prehliadky u gynekológa môžu pomôcť odhaliť patológiu a liečiť pohlavne prenosné choroby v počiatočných štádiách.

Vaginálny výtok počas tehotenstva

Množstvo číreho a mliečnobieleho výtoku z pošvy sa počas tehotenstva zvyšuje, aby sa zabránilo šíreniu infekcií do maternice. Výtok by nemal mať nepríjemný zápach. Na konci tehotenstva sa množstvo výtoku ešte zvyšuje. V poslednom týždni tehotenstva môže vaginálny sekrét obsahovať lepkavý, rôsolovitý ružovkastý hlien.

Vaginálny výtok u dospievajúcich dievčat

Za normálne sa považuje prítomnosť vaginálneho výtoku u dievčat ešte pred nástupom prvej menštruácie. Vaginálny výtok u dospievajúcich dievčat by mal byť číry alebo biely. Zmeny farby, štruktúry a zápachu výtoku môžu poukazovať na prítomnosť pohlavne prenosných chorôb, panvových zápalových ochorení, ako aj cudzích predmetov v pošve (zabudnuté tampóny). Riziko vzniku gynekologických ochorení zníži dodržiavanie pravidiel intímnej hygieny pre dospievajúce dievčatá.

Vaginálny výtok po sexe

Vaginálny výtok pred, počas a po sexe sa považuje za normálny. Priehľadný a silný vaginálny sekrét vzniká v dôsledku zvýšeného prietoku krvi do pohlavných orgánov. Krvavý výtok počas sexu môže byť znakom poranenia sliznice, ako aj indikovať prítomnosť pohlavne prenosných chorôb.

Normálny vaginálny výtok počas klimaktéria

Normálny vaginálny výtok počas klimaktéria má bielu farbu alebo môže byť priehľadný. Množstvo a konzistencia cervikálneho hlienu počas klimaktéria závisí od individuálnych vlastností organizmu. Biely výtok počas klimaktéria sa nelepí na steny pošvy a nemá nepríjemný zápach.

U žien môže po klimaktériu dôjsť k atrofii pošvy v dôsledku poklesu hladiny estrogénov, čo má za následok zmenšenie steny pošvy. Hlienovitý výtok počas postmenopauzy, ktorý má žltú alebo sivú farbu, môže znamenať zvýšenú alkalitu a rast baktérií v pošve.

Na čo môže poukazovať zápach vaginálneho výtoku?

Zápach vaginálneho výtoku často závisí od úrovne kyslosti pošvy. Normálny výtok zabraňuje infekciám, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. Normálny zápach vaginálneho výtoku môže byť mierne kyslý alebo sladkastý. Počas menštruácie môže mať vaginálny výtok mierne kovový zápach spôsobený menštruačnou krvou.

Vaginálny výtok s nepríjemným zápachom môže byť príznakom infekcie alebo zápalu. Kyslý zápach vaginálneho sekrétu poukazuje na múčnivku alebo kandidózu. Hnilobný alebo čpavkový zápach môže poukazovať na vaginitídu, sladký zápach na múčnivku a tzv. rybí zápach zas na bakteriálnu infekciu (vaginózu).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Normálny a patologický vaginálny výtok
Normálny a patologický vaginálny výtok
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Aké vyšetrenia sa odporúča absolvovať pri vaginálnom výtoku?

Pri prítomnosti vaginálneho výtoku by ste sa mali dať vyšetriť na infekčné ochorenia. Lekár odoberie vzorku vaginálneho sekrétu na vyšetrenie mikroflóry a kyslosť pošvy.

Ako sa dá určiť múčnivka z vaginálneho výtoku?

Vaginálny výtok pri múčnivke má kyslý alebo sladkastý zápach. Silný vaginálny výtok má bielu alebo žltkastú farbu a hrudkovitú štruktúru.

Aký by mal byť výtok u žien po 55. roku života?

Počas klimaktéria by mali mať ženy biely alebo číry výtok bez nepríjemného zápachu. Vaginálny výtok u žien po 55. roku života môže mať krémovú štruktúru.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Normálny a patologický vaginálny výtok
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Elenka pred 2 mesiacmi
Kedy by som mala navštíviť lekára?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dôvodom na konzultáciu s gynekológom je zmena farby, konzistencie, zápachu a množstva výtoku z pošvy. Lekára je potrebné vyhľadať v prípade hnedého, žltého, zelenkastého alebo krvavého výtoku s nepríjemným zápachom.
Adriána pred 2 mesiacmi
Prečo ma po výtoku svrbí vulva?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Svrbenie vulvy sprevádzané zmenou vaginálneho sekrétu môže naznačovať prítomnosť infekcie. Ak sa v pošve objaví svrbenie, pálenie a bolesť, je potrebné navštíviť gynekológa.
Frederika pred 2 mesiacmi
Ako sa zbaviť zápachu z pošvy?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Nepríjemný zápach z pošvy často vymizne aj bez liečby. Gynekológ môže na liečbu základného ochorenia a zbavenie sa zápachu z pošvy predpísať antibiotiká, ktoré sa môžu užívať vo forme tabletiek alebo krému.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie