Logo
0800200000

Čo je vulvitída (svrbenie vulvy) a ako sa lieči?

Čo je vulvitída (svrbenie vulvy) a ako sa lieči?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 34851 34851
Vulvitída sa môže vyskytnúť u žien v každom veku, ale častejšie ochorenie vzniká počas menopauzy, pretože nízke hladiny estrogénu vedú k stenčeniu a suchosti sliznice vonkajších pohlavných orgánov a zvýšenému riziku zápalu.

Prevenciou, diagnostikou a liečbou vulvitídy sa zaoberá gynekológ.

Čo je vulvitída?

Vulvitída je gynekologické ochorenie charakterizované zápalom ženských vonkajších pohlavných orgánov (veľké a malé pysky ohanbia, klitoris, predsieň pošvy). Vulva je zvyčajne veľmi vlhká čo znamená, že pri nedodržiavaní osobnej hygieny alebo pri poranení vonkajších genitálií vytvára vhodné prostredie pre množenie patogénov (baktérie, plesne).

Príčiny vzniku vulvitídy

Zápal pošvy je spôsobený nedostatočnou hygienou, používaním mydiel alebo sprchových gélov, ktoré obsahujú agresívne zložky a alergiou na výrobky intímnej hygieny (vložky, tampóny). Ďalšie príčiny vzniku vulvitídy sú:

  • dlhodobé nosenie mokrých plaviek alebo spodnej bielizne;
  • poranenie vonkajších genitálií pri jazde na bicykli alebo na koni;
  • plesňové (kandidóza), bakteriálne (trichomoniáza, chlamýdie) a vírusové (genitálny herpes) infekcie;
  • vaginálny výplach (rovnováha vaginálnej mikroflóry je narušená).

K zápalu vulvy často dochádza po pobyte v bazéne s chlórovou vodou a po dlhodobom nosení syntetickej spodnej bielizne, ktorá zadržiava vlhkosť a dráždi genitálie. Ochorenie sa môže vyvinúť aj na pozadí kožných ochorení (ekzém, dermatitída).

Príznaky vulvitídy

Akútna vulvitída sa objavuje náhle a prejavuje sa výraznými príznakmi: neustálym svrbením vonkajších genitálií, začervenaním a opuchom pyskov ohanbia. Pri chronickom priebehu choroby sú príznaky menej výrazné a obdobia exacerbácie sa striedajú s obdobiami remisie (absenciou príznakov). U žien sa môže z času na čas objaviť bolesť a opuch pyskov ohanbia.

Príznaky vulvitídy

Príznaky vulvitídy

Ďalšie príznaky vulvitídy sú:

  • priehľadné, tekutinou naplnené pľuzgiere;
  • trhliny v kožných záhyboch vulvy;
  • bolesť počas pohlavného styku a pri močení;
  • odlupujúce sa biele škvrny na vulve.

Vulvitída sa prejavuje silným žltým alebo žltozeleným výtokom a pri progresii a infekcii konečníka pálením a svrbením konečníka a nepríjemnými pocitmi počas vyprázdňovania. Trhliny a rany na pyskoch ohanbia môžu viesť k abscesu (hnisavému zápalu tkaniva).

Kandidózna vulvitída

Kandidóznu vulvitídu spôsobuje infekcia vonkajších genitálií hubou rodu Candida. Rast a rozmnožovanie patogénnych organizmov spôsobuje podchladenie, znížená imunita, dlhodobé a nekontrolované užívanie antibakteriálnych liekov. 

Príznakmi plesňovej vulvitídy sú: pálenie a svrbenie genitálií - zhoršujú sa pred menštruáciou a počas nej. Z pošvy vyteká biely, tvarohovitý výtok.

Herpetická vulvitída

Infekcia vírusom herpes simplex typu 2 spôsobuje zápal pyskov ohanbia a klitorisu. Ochorenie vyvoláva svrbenie na vonkajších genitáliách. Charakteristickým znakom herpetickej vulvitídy je vyrážka v podobe pľuzgiera naplnená čírou tekutinou. V priebehu niekoľkých dní pľuzgiere prasknú a na ich mieste sa vytvoria rany, ktoré sa zacelia a nakoniec zmiznú. 

Atrofická vulvitída

Atrofická vulvitída je charakterizovaná zápalom vulvy a stenčením jej sliznice. Ochorenie u žien vzniká v období menopauzy z nedostatku estrogénov. Hormonálna nerovnováha znižuje počet laktobacilov a produkciu kyseliny mliečnej, ktorá je potrebná na ochranu vulvárnej sliznice, čím sa zvyšuje riziko infekcie.

Pri atrofickej vulvitíde pociťujú ženy nepríjemné pocity v oblasti slabín, ktoré sa zhoršujú pri chôdzi, močení a pri pohlavnom styku. Pri vulvitíde sú vonkajšie genitálie červené a opuchnuté.

Alergická vulvitída

Alergická vulvitída je spôsobená precitlivenosťou vulvárnej sliznice na chemické zložky niektorých prostriedkov, ktoré prichádzajú do styku s vulvou (vložky, parfumovaný toaletný papier, syntetická spodná bielizeň alebo intímne lubrikanty). Ochorenie sa prejavuje svrbením a hyperémiou (začervenaním) vulvy a nepríjemnými pocitmi pri chôdzi a pri pohlavnom styku.

Vulvitída u dieťaťa

Vulvitída sa často vyskytuje u detí mladších ako 10 rokov, pretože majú nízku hladinu estrogénu v tele, pri nedodržiavaní pravidiel osobnej hygieny a pri používaní parfumovaných hygienických prostriedkov, v dôsledku čoho sa pokožka vonkajších genitálií ľahko zapáli. Okrem toho majú dievčatá mierne zásadité vaginálne pH (kyslosť) a nemajú ochlpenie v oblasti slabín, čo prispieva k ľahkému preniknutiu patogénov na sliznicu genitálií a následne ku vzniku vulvitídy.

Pri vulvitíde je dieťa nervózne, nepokojné a odmieta sa umývať. Dieťa s vulvitídou má začervenaný klitoris, ako aj veľké a malé pysky ohanbia. Ak je choroba bakteriálneho pôvodu, najčastejšie sa objaví žltozelený výtok. 

Vulvitída počas tehotenstva

Vulvitída počas tehotenstva je dôsledkom zmien hormonálnej hladiny a zníženej imunity organizmu. Medzi príznaky zápalu vulvy u tehotných žien patrí svrbenie a pálenie vonkajších genitálií, nepríjemné pocity pri sedení, opuch pyskov ohanbia a silný výtok. Ak ochorenie progresuje, môže vzniknúť vulvovaginitída (zápal vulvy a pošvy), ktorá môže viesť k predčasnému pôrodu alebo potratu.

Liečba vulvitídy

Aby mohol gynekológ diagnostikovať vulvitídu musí sa najskôr oboznámiť s anamnézou pacienta, vykonať vyšetrenie, urobiť rozbor krvi a moču a odobrať gynekologický ster na zistenie patogénnych mikroorganizmov. Liečba vulvitídy závisí od príčiny jej vzniku a závažnosti príznakov.

Bakteriálna vulvitída sa lieči antibakteriálnymi masťami. Na zmiernenie svrbenia a pálenia gynekológ predpíše krém s obsahom estrogénov alebo glukokortikoidov (steroidy). Pri vulvitíde sa môžu preniesť patogény počas pohlavného styku na partnera, preto je potrebné vynechať pohlavný styk počas ochorenia.

Pri zápale vonkajších genitálií je dôležitá pravidelná výmena spodnej bielizne ako aj zvýšená osobná hygiena (sprchovanie). Mydlo alebo sprchový gél by mali mať neutrálne pH. Prevencia vulvitídy zahŕňa včasnú liečbu pohlavne prenosných chorôb, správnu osobnú hygienu a používanie bariérových metód antikoncepcie, aby sa zabránilo prenosu infekcii počas pohlavného styku.

Domáca liečba vulvitídy

Kúpele na vulvitídu a iné ľudové prostriedky jej liečby môžu spôsobiť alergie alebo podráždenie a viesť k progresii choroby. Svojpomocná liečba vulvitídy zvyšuje riziko komplikácií (abscesy, vulvovaginitída). V prípade výskytu príznakov zápalu klitorisu alebo pyskov je potrebné vyhľadať gynekológa.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je vulvitída (svrbenie vulvy) a ako sa lieči? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako zmierniť svrbenie malých pyskov ohanbia pomocou mastí?

Masti s obsahom estrogénov alebo steroidov môžu zmierniť svrbenie pyskov ohanbia. Gynekológ vám môže predpísať aj lieky proti alergii. Na zmiernenie príznakov by ste sa mali umývať aspoň dvakrát denne a každý deň si meniť spodnú bielizeň.

2. Ako zmierniť bolesť pri vulvitíde?

Ak sa objavia príznaky zápalového ochorenia pyskov ohanbia a klitorisu, je potrebné sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi. Lekár vám predpíše hormonálne masti alebo krémy na zmiernenie bolesti pri vulvitíde.

3. Čím sa umývať pri vulvitíde?

Pri vulvitíde sa stačí umyť čistou vodou pri izbovej teplote. Aby ste sa vyhli podráždeniu a alergiám, je potrebné používať neparfumované mydlo alebo gél na intímnu hygienu s neutrálnym pH.

4. Ako liečiť vulvitídu u dieťaťa?

Pri vulvitíde u detí je potrebné natierať vonkajšie genitálie antibakteriálnymi krémami alebo hormonálnymi masťami s obsahom glukokortikosteroidov alebo estrogénov. Lieky predpisuje gynekológ s ohľadom na príčinu ochorenia a závažnosť príznakov.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Čo je vulvitída (svrbenie vulvy) a ako sa lieči?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Hana pred rokom
Dobrý deň. Aké sú klinické odporúčania na liečbu vulvitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. Klinické odporúčania na liečbu vulvitídy spočívajú v predpísaní antialergických, antibakteriálnych a hormonálnych liekov. Pri vulvitíde je taktiež dôležité dodržiavať správnu osobnú hygienu a vyhýbať sa podráždeniu a poraneniu pohlavných orgánov.
Marcela pred rokom
Dobrý deň. Aký je rozdiel medzi kandidóznou vulvitídou a kandidóznou balanitídou?
Odpovedať
Dobrý deň, obe ochorenia sú spôsobené rastom a množením húb rodu Candida, ale vulvitída sa vyskytuje u žien (zápal klitorisu, pyskov ohanbia) a balanitída zas u mužov (zápal penisu).
Maria pred rokom
Dobrý deň, používa sa Miramistin na liečbu vulvitídy?
Odpovedať
Dobrý deň. Miramistin je antiseptikum, ktoré má lokálny dezinfekčný účinok. Pri nesprávnom použití môže spôsobiť popáleniny vulvárnej sliznice, preto by ste sa pred jeho použitím mali poradiť s gynekológom.
Dominika pred rokom
Dobrý deň, môže sa vulvitída vyskytnúť u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Vulvitída je zápal ženských pohlavných orgánov (klitorisu, pyskov ohanbia, predsiene pošvy), takže sa nemôže vyskytnúť u mužov. U mužov sa však môže objaviť zápal žaluďa (balanitída) a semenníkov (orchitída). Ak sa u muža prejaví svrbenie, začervenanie alebo bolesť v slabinách, mal by navštíviť urológa.
Renata pred rokom
Dobrý deň. Môže sa Levomecol používať na liečbu vulvitídy?
Odpovedať
Dobrý deň, Levomecol je masť, ktorá má protizápalové a antimikrobiálne účinky. Liek sa môže používať pri liečbe vulvitídy, no pred jeho použitím je potrebné poradiť sa s gynekológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.