Logo
0800200000

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia
Čítať 8 minút | Vytvorené: 8 jún 2023 | aktualizované: 8 jún 2023 | 4061 4061
Vaginálna kandidóza sa vyskytuje približne u 75 % žien, z ktorých 6 % trpí opakovanými epizódami ochorenia. Gynekológ sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a liečbou vaginálnej kandidózy.

Čo je to vaginálna kandidóza?

Vaginálna kandidóza je infekcia spôsobená kvasinkou z rodu Candida, ktorá postihuje sliznicu pohlavných orgánov. Patológia nepatrí do skupiny pohlavne prenosných chorôb, riziko kvasinkovej infekcie však stúpa pri pravidelnej sexuálnej aktivite.

Príčiny vaginálnej kandidózy u žien

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Choroba sa vyskytuje v dôsledku nerovnováhy v mikroflóre organizmu: huba Candida je súčasťou flóry organizmu a neprejavuje sa pri normálnom zdravotnom stave. Príčiny vaginálnej kandidózy:

  • nekontrolovaná cukrovka (vysoká hladina glukózy v krvi prispieva k reprodukcii huby);
  • užívanie perorálnych kontraceptív, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu a podporujú rast húb;
  • oslabený imunitný systém pri infekcii HIV alebo pri užívaní imunosupresív.

Po dlhšom a nekontrolovanom užívaní antibiotík sa taktiež môže objaviť vaginálna kandidóza. Na toto ochorenie negatívne vplýva používanie aromatických sprchových gélov, ktoré môžu podráždiť sliznicu pohlavných orgánov.

Príznaky vaginálnej kandidózy u žien

Vaginálna kandidóza môže byť akútna, keď sa príznaky objavia po prvýkrát a chronická, charakterizovaná štyrmi alebo viacerými recidívami v priebehu jedného roka. Príznaky vaginálnej kandidózy sú:

  • svrbenie a pálenie vo vagíne;
  • patologický výtok (biely, hojný s nepríjemným kyslým zápachom) z vagíny;
  • bolesť a diskomfort počas pohlavného styku alebo močenia.

Symptómy vaginálnej kandidózy sa môžu zhoršiť pred menštruáciou v dôsledku hormonálnych zmien. U žien sa vaginálna kandidóza môže vyskytnúť aj na pokožke bradaviek a je sprevádzaná ich začervenaním, opuchom a bolesťou počas dojčenia alebo pri kontakte s oblečením. Keď sa objavia príznaky vaginálnej kandidózy, je potrebná konzultácia s gynekológom.

Príznaky vaginálnej kandidózy u mužov sú pálenie a svrbenie pohlavných orgánov, začervenanie žaluďa penisu alebo predkožky. Symptómy sa objavujú alebo sa zhoršujú počas pohlavného styku alebo pri močení.

Ako vyzerá vaginálna kandidóza u žien a u mužov

Pri vaginálnej kandidóze sa objavuje hojný mliečnobiely hrudkovitý pošvový výtok. U mužov spôsobuje hubová infekcia biely povlak na penise. Pri kandidóze sa môže objaviť začervenanie vonkajších genitálií.

Vaginálna kandidóza počas tehotenstva

Vaginálna kandidóza počas tehotenstva sa vyskytuje v dôsledku hormonálnych zmien: zvýšenie hladiny estrogénu a progesterónu prispieva k nadmernému rozmnoženiu kvasiniek. Počas tehotenstva môže dôjsť k oslabeniu imunitného systému, čo vedie k nerovnováhe vaginálnej flóry.

Symptómy vaginálnej kandidózy u tehotných žien zahŕňajú pálenie a svrbenie vo vaginálnej oblasti, hojný biely alebo žltý výtok, bolesť a nepríjemné pocity pri močení. Na liečbu kvasinkovej infekcie lekár predpisuje lokálne antimykotiká (krémy, masti). Počas tehotenstva sa neodporúča užívať lieky perorálne pretože môžu nepriaznivo ovplyvniť vývoj plodu.

Je možné vyliečiť kandidózu za jeden deň?

Pri miernych príznakoch a zriedkavých epizódach ochorenia môže lekár predpísať jednorazové použitie antifungálneho lieku perorálne. Pri závažnejších príznakoch kvasinkovej infekcie sa majú užiť dve jednotlivé dávky s odstupom troch dní.

Ako dlho sa lieči vaginálna kandidóza?

Dĺžka liečby vaginálnej kandidózy závisí od závažnosti infekcie a zvolenej metódy terapie, ako aj od individuálnej reakcie tela na lieky. Liečba vaginálnej kandidózy spočíva v užívaní perorálneho (ústami) antifungálneho lieku alebo lokálnej masti počas siedmich až desiatich dní. Ak je ochorenie závažné, lekár môže predpísať antifungálne lieky, ktoré sa musia užívať denne počas dvoch týždňov a potom raz týždenne počas šiestich mesiacov.

Ako liečiť vaginálnu kandidózu doma?

Liečbou vaginálnej kandidózy ľudovými prostriedkami sa príznaky choroby zhoršujú a zvyšuje sa riziko prechodu choroby na chronickú formu. Použitie sódy bikarbóny vedie k porušeniu pH (kyslosti) vagíny, čo prispieva k rastu a reprodukcii patogénnych mikroorganizmov.

Užívanie celandínu alebo cesnaku môže viesť k páleniu vo vagíne alebo k jej vysušeniu. Odvar z harmančeka alebo octové kúpele môžu narušiť pH vagíny a spôsobiť alergickú reakciu.

Aby ste sa zbavili vaginálnej kandidózy, musíte sa počas obdobia liečby vyhnúť pohlavného styku a dodržiavať pravidlá osobnej hygieny. Lekár vám rovnako predpíše špeciálnu diétu, ktorá zabráni zhoršeniu vašich príznakov.

Čím sa umývať počas vaginálnej kandidózy?

Pri vaginálnej kandidóze je potrebné sa umývať aspoň dvakrát denne. V období choroby sa neodporúča používať mydlá ani sprchové gély s vonnými látkami, lebo môžu podráždiť sliznice pohlavných orgánov.

Môže vaginálna kandidóza ustúpiť bez liečby?

Vaginálna kandidóza nemôže prejsť bez liečby: príznaky choroby môžu dočasne ustúpiť ba dokonca zmiznúť, avšak bez liečby sa kvasinky naďalej aktívne množia. Bez terapie sa ochorenie stáva chronickým a pod vplyvom negatívnych faktorov (znížená imunita, dlhodobé užívanie antibiotík) môže dôjsť k recidíve kvasinkovej infekcie.

Prevencia vaginálnej kandidózy

Vaginálnej kandidóze je možné predísť pravidelnou osobnou hygienou bez použitia agresívnych mydiel a sprchových gélov. Je potrebné nosiť bavlnenú bielizeň, pretože syntetické tkaniny podporujú romnožovanie rôznych patogénov.

Aby sa predišlo rastu a rozmnožovaniu patogénov, treba udržiavať oblasť genitálií v suchu (napr. vymeniť si mokré plavky po pobyte vo vode za suché). Antibiotiká je potrebné užívať podľa pokyniv lekára, aby nedošlo k narušeniu pošvovej mikroflóry.

Čo nekonzumovať počas vaginálnej kandidózy?

Pri vaginálnej kandidóze by ste nemali konzumovať potraviny obsahujúce cukor, pretože podporuje rozmnožovanie kvasiniek rodu Candida. Rovnako je nevhodné konzumovať múčne jedlá na báze kvasníc a modré syry.

Diéta počas vaginálnej kandidózy: menu s receptami

Počas vaginálnej kandidózy sa odporúča konzumovať ovocie s nízkym obsahom cukru (citrusové plody, bobuľové ovocie), kuracie mäso, morské plody, pohánku a ryžu. Kyslomliečne výrobky (tvaroh, kefír atď.) prispievajú k obnove mikroflóry.

1

Kuracie fašírky na pare

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia
Príprava
15 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
290
Porcie
3

Ingrediencie

  • kuracie prsia - 400 g;
  • vajcia - 1 ks;
  • nízkotučné mlieko - 120 g;
  • včerajší čierny chlieb;
  • maslo - 100 g;
  • mrkva - 1 ks.
  1. Hnedý chlieb najskôr namočte do mlieka.
  2. Kuracie mäso pomelte na mlynčeku a nastrúhajte mrkvu.
  3. K nakrájanému mäsu pridáte chlieb, mrkvu a vajíčko.
  4. Z výslednej zmesi tvarujte malé fašírky a vložte ich do parného hrnca asi na 15-20 minút.
2

Tvarohové koláčiky v rúre

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Celkový čas
30 minút
Kcal na porciu
310
Porcie
3

Ingrediencie

  • tvaroh s obsahom tuku najviac 5% - 500 g;
  • cukor - 2 polievkové lyžice;
  • soľ - 1 štipka;
  • vajcia - 2 ks;
  • múka - 5 polievkových lyžíc;
  • vanilín - 1 štipka;
  • rastlinný olej - 2 polievkové lyžice.
  1. Tvaroh vymiešajte s cukrom, soľou, vajcami, múkou a vanilkou.
  2. Formujte tvarohové koláče a obaľte ich v múke.
  3. Tvarohové koláče položte na papier na pečenie.
  4. Pečte pri 180°C 20 minút.
3

Pohánka s hubami

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia
Príprava
15 minút
Varenie
40 minút
Celkový čas
55 minút
Kcal na porciu
325
Porcie
4

Ingrediencie

  • pohánka - 150 g;
  • šampiňóny - 500 g;
  • cibuľa - 1 ks;
  • rastlinný olej - 2 polievkové lyžice;
  • voda - 2 polievkové lyžice.
  1. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte na rastlinnom oleji.
  2. K cibuli pridajte nakrájané šampiňóny a pokračujte v smažení, kým sa tekutina neodparí.
  3. Opláchnite pohánku, vložte ju a huby s cibuľou do hrnca.
  4. Nechajte pohánku nabopnať.
  5. Pečte 40 minút pri 180°C.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo sa dá zameniť s vaginálnou kandidózou?

Vaginálnu kandidózu možno zameniť s chlamýdiami, kvapavkou alebo trichomoniázou. Gynekológ vie rozlíšiť choroby po odbere anamnézy a vyšetrení.

2. Ako odstrániť svrbenie počas vaginálnej kandidózy?

Na odstránenie svrbenia počas vaginálnej kandidózy lekár predpisuje antifungálne krémy alebo masti. Na zníženie nepohodlia je potrebné pravidelne (aspoň dvakrát) sa umývať pod tečúcou vodou a meniť spodnú bielizeň.

3. Môže dôjsť k oneskoreniu menštruácie kvôli vaginálnej kandidóze?

Kvôli vaginálnej kandidóze nemôže dôjsť k oneskoreniu menštruácie. Huby neovplyvňujú hormonálne pozadie a trvanie menštruačného cyklu.

4. Je možné mať sex počas vaginálnej kandidózy?

Počas vaginálnej kandidózy sa vyhýbajte sexu. Pri pohlavnom styku je možné podráždenie pošvovej sliznice a zhoršenie príznakov ochorenia.

5. Ako viem, že je vaginálna kandidóza vyliečená?

Vedieť to budete tak, že ak príznaky ochorenia zmiznú. Aby sa potvrdilo, že nejde o kvasinkovú infekciu, lekár urobí vyšetrenie a odoberie vzorku výtoku na analýzu.

6. Ako sa prenáša vaginálna kandidóza?

Vaginálna kandidóza sa neprenáša z človeka na človeka. Patológia sa vyskytuje, keď je imunitný systém narušený a aktívny rast huby rodu Candida.

7. Je možný výskyt vaginálnej kandidózy kvôli psychosomatike?

Vzťah medzi psychosomatikou a vaginálnou kandidózou nie je známy. Stres a emocionálne napätie však môžu znížiť schopnosť tela vysporiadať sa s infekciami a v dôsledku toho sa zvyšuje riziko rastu plesní.

8. Je možný vaginálny výplach počas vaginálnej kandidózy?

Vaginálny výplach môže narušiť pH vagíny a viesť k šíreniu infekcie. Použitie agresívnych roztokov, ako je chlórhexidín na vaginálnu kandidózu, môže spôsobiť podráždenie alebo poškodenie tkanív pohlavných orgánov.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Vaginálna kandidóza u žien: príznaky, liečba a prevencia
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Barbora pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Kolpitída je vaginálna kandidóza?
Odpovedať
Dobrý deň! Kolpitída je zápal sliznice vagíny. Patológia sa vyskytuje v dôsledku sexuálne prenosnej infekcie (chlamýdie, trichomoniáza), poškodenia sliznice pri sprchovaní alebo hormonálneho zlyhania.
Dominika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Ako môžem rýchlo vyliečiť vaginálnu kandidózu?
Odpovedať
Dobrý deň! Liečba vaginálnej kandidózy spočíva v užívaní antifungálnych liekov, diéte a osobnej hygiene.
Diana pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Ako dlho trvá, kým vaginálna kandidóza prejde?
Odpovedať
Dobrý deň! Trvanie priebehu ochorenia závisí od závažnosti symptómov. Liečba vaginálnej kandidózy v priemere trvá 7-10 dní.
Lucia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Čo pomáha proti vaginálnej kandidóze?
Odpovedať
Dobrý deň! Na vaginálnu kandidózu lekár predpisuje antifungálne lieky. Aby ste sa zbavili infekcie, musíte dodržiavať pravidlá osobnej hygieny a znížiť príjem cukru.
Monika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Ako sa dá rozlíšiť vaginálna kandidóza od trichomoniázy?
Odpovedať
Dobrý deň! Trichomoniáza je pohlavne prenosná infekcia. Ochorenie je charakterizované žltým alebo zeleným výtokom z genitálií, svrbením a pálením v pošve. Gynekológ môže stanoviť diagnózu a predpísať liečbu po vyšetrení a odobratí náteru na výskum.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.