Logo
0800200000

Čo robiť po nechránenom pohlavnom styku?

Čo robiť po nechránenom pohlavnom styku?
Čítať 12 minút | Vytvorené: 21 november 2022 | aktualizované: 21 november 2022 | 34851 34851
34851
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
S nechráneným pohlavným stykom sú spojené dve hlavné hrozby: pohlavne prenosné choroby a neplánované tehotenstvo. Aby ste predišli týmto negatívnym dôsledkom alebo ich znížili, je vhodné sa zaoberať otázkou antikoncepcie.

Čo je nechránený pohlavný styk?

Nechránený pohlavný styk je akýkoľvek pohlavný styk bez použitia kondómu. Bariérová antikoncepcia (kondóm) nechráni len pred otehotnením; pohlavné choroby a infekcie sa prenášajú aj rôznymi sexuálnymi praktikami, pri ktorých dochádza ku kontaktu so sliznicou. Napríklad HIV, syfilis, kvapavka a chlamýdie sa prenášajú nechráneným orálnym a análnym sexom. Análny sex je ešte rizikovejší, pretože konečník odoláva pohlavne prenosným infekciám menej účinne ako vagína. Orálny sex sa považuje za bezpečnejší. Avšak v prípadoch, kedy sa na sliznici ústnej dutiny nachádzajú mikrotraumy, je možné sa týmto typom sexuálneho styku nakaziť syfilisom aj HIV infekciou.

Zabrániť nechcenému tehotenstvu môže pomôcť antikoncepcia. Na tuhu existuje množstvo typov antikoncepcie. 

Spôsoby antikoncepcie

Spôsoby antikoncepcie

Je potrebné si však uvedomiť, že len kondómy chránia pred neželaným tehotenstvom a väčšinou pohlavných chorôb (pretože minimalizujú priamu interakciu biologických tekutín medzi telami partnerov). Väčšina ostatných antikoncepčných prostriedkov sa zameriava len na minimalizáciu pravdepodobnosti otehotnenia.

Čo je ovulácia?

Ovulácia je proces pravidelného uvoľňovania vajíčka z vaječníka do maternice. Ovulácia vzniká prasknutím zrelého folikulu vaječníka. Vajíčko sa dostane do vajíčkovodov. Počas pohlavného styku sa spermie dostanú do pošvy a samy sa presunú do krčka maternice a odtiaľ do vajíčkovodov. Spermia sa spojí s vajíčkom a oplodní ho.

Ovulácia prebieha cyklicky. Najčastejšie sa vyskytuje na 14. deň menštruačného cyklu, ktorý trvá v priemere 28 dní. Cyklus zdravej ženy však môže byť dlhší alebo kratší a môže trvať od 21 do 35 dní. Neoplodnené vajíčko odumrie vo vajíčkovode približne jeden deň po ovulácii a nové vznikne až pri ďalšej ovulácii. Tento cyklus umožní sledovať obdobie, kedy je najväčšia pravdepodobnosť otehotnieť. Toto obdobie sa nazýva plodná fáza.

Teoreticky, ak sa zdržíte sexu počas plodnej fázy, môžete znížiť pravdepodobnosť otehotnenia. Avšak v praxi je často sexuálna zdržanlivosť počas plodnej fázy ako antikoncepčná metóda nefunkčná z viacerých dôvodov:

  • ovulácia môže začať skôr alebo neskôr ako na 14. deň cyklu. Tieto abnormality sú veľmi časté, nepredvídateľné, a pritom sa u zdravej ženy považujú za normálne. V priemere je možné ovulovať medzi 11. a 21. dňom cyklu;
  • sledovanie ovulácie pomocou kalendára nie je spoľahlivé, pretože cyklus sa môže narušiť bez toho, aby si to žena uvedomila. Ovulačné príznaky (silný sexuálny apetít, nepríjemná citlivosť v prsníkoch, bolesti v podbrušku atď.) sa niekedy nemusia prejaviť, to znamená, že sa na ne nie je vhodné spoliehať. Existujú ovulačné testy, ktoré sú voľnopredajné a môžete ich používať doma;
  • ak vajíčko odumrie približne jeden deň po opustení vaječníka, spermie v tele ženy zostávajú plodné najmenej päť dní.

Pri plánovaní tehotenstva vám môže pomôcť ovulačný kalendár a ovulačné testy. Ako preventívne opatrenie proti tehotenstvu však nie je.

V ktoré dni cyklu je možné otehotnieť

Zdravá žena môže otehotnieť v ktorýkoľvek deň menštruačného cyklu, hoci pravdepodobnosť oplodnenia sa v jednotlivých obdobiach výrazne líši. Vo väčšine prípadov sú menštruácia a ovulácia prepojené, oba cykly sú často narušené a, čo je dôležité, sú od seba nezávislé. To znamená, že môže dôjsť k oneskoreniu menštruácie, ale ovulácia začne skôr (alebo naopak).

V niektorých prípadoch je možné otehotnieť pri nechránenom pohlavnom styku aj počas menštruácie a niekoľko dní po nej. Preto pokusy o výpočet dní ovulácie môžu zvýšiť alebo znížiť pravdepodobnosť počatia, no nie vždy. Okrem toho je vnútorná výstelka maternice počas menštruácie odhalená a je obzvlášť náchylná na pohlavne prenosné infekcie.

V ktorých dňoch cyklu nie je možné otehotnieť

Ak je menštruačný cyklus (t. j. obdobie medzi prvým dňom jednej menštruácie a prvým dňom nasledujúcej menštruácie) stabilný, je možné určiť obdobie s najmenšou pravdepodobnosť otehotnenia, a to aj v prípade nechráneného pohlavného styku. Deň ovulácie by ste si mali vypočítať podľa kalendára a použiť špeciálny test na potvrdenie ovulácie. Je však dôležité si pamätať, že spermie žijú v tele ženy 7 dní. 

5 dní pred ovuláciou a deň a pol od samotnej ovulácie sa nazýva obdobie plodnosti, teda obdobie, v ktorom môže žena otehotnieť. Zvyšok času sú dni, keď je otehotnenie oveľa menej pravdepodobné. Tieto obdobia sú relatívne bezpečné:

  • 1.-6. deň cyklu, počítajúc od prvého dňa menštruácie, pretože môže trvať v priemere 3 až 5 dní. Tomuto relatívne bezpečnému obdobiu je najlepšie sa vyhnúť z vyššie uvedených dôvodov;
  • od 17. dňa cyklu do nasledujúcej menštruácie.

To však neznamená, že žena môže otehotnieť len jeden týždeň v mesiaci. Niekedy sú spermie veľmi aktívne a zostávajú v tele ženy až týždeň a niekedy z vaječníkov môže vyjsť tzv. náhodné (ale na oplodnenie pripravené) vajíčko a to kedykoľvek, dokonca aj počas menštruácie. Aj keď je váš menštruačný cyklus presný, u niektorých žien sa druhá fáza skracuje. Ide o stav, kedy vajíčko dozrieva pomalšie a neopúšťa vaječník na 15. deň cyklu, ale neskôr, až do začiatku ďalšej menštruácie. Z tohto dôvodu by sa na kalendárnu metódu antikoncepcie nemalo úplne spoliehať.

Laktačná amenorea je prirodzený mechanizmus, ktorý zabraňuje tomu, aby žena po pôrode otehotnela, kým dojčí a stará sa o novorodenca. Tento mechanizmus je spoľahlivý len vtedy, ak sú splnené všetky tri podmienky:

  1. Pôsobí približne šesť mesiacov po pôrode.
  2. Žena po pôrode nemôže otehotnieť, nemá menštruáciu. Ak sa žene obnoví menštruačný cyklus (aj keď od predchádzajúceho pôrodu uplynulo menej ako 6 mesiacov), môže opäť otehotnieť.
  3. Žena by mala dojčiť svoje dieťa bez príkrmov.

Približne po šiestich mesiacoch, aj keď sa menštruačný cyklus úplne neobnovil a žena pokračuje v dojčení, môže stále otehotnieť. Ak neplánujete druhé dieťa, mali by ste zvážiť antikoncepciu.

Je možné otehotnieť s predsemennou tekutinou?

Predejakulát je sekrét vylučovaný z močovej trubice muža počas vzrušenia a slúži ako dodatočný lubrikant. Samotný sekrét neobsahuje spermie, ale môžu sa tam dostať pohybom po močovej trubici alebo po predchádzajúcej ejakulácii. Prítomnosť alebo neprítomnosť spermií v predsemennej tekutine je nepredvídateľná. Ak sa v predejakuláte nachádzajú spermie, môže ich byť dosť na to, aby žena otehotnela, hoci pravdepodobnosť je menšia ako v prípade ejakulácie priamo do pošvy.

Je možné otehotnieť bez použitia ochrany?

Nie každý prípad vaginálneho sexu bez bariérovej antikoncepcie sa končí tehotenstvom. Ak je pár nechránený, pravdepodobnosť oplodnenia sa pohybuje od 15 % do 30 % za 1 menštruačný cyklus. Rozdiely vo výpočtoch závisia od temperamentu, zdravotného stavu partnerov a podobne.

Preto môže šanca otehotnieť pri absencii bariérovej antikoncepcie dosiahnuť 30 % za mesiac a počas roka sa ešte zvyšuje. Podľa reprodukčnej medicíny 90 % párov, ktoré majú nechránený sex, otehotnie do jedného roka.

Šanca otehotnieť s kondómom

Kondóm je jedným z najbežnejších antikoncepčných prostriedkov. Dôvodom jeho obľúbenosti je cenová dostupnosť, jednoduché používanie a skutočnosť, že chráni pred neželaným tehotenstvom aj prenosom mnohých pohlavne prenosných chorôb. Šanca otehotnieť pri použití kondómu však môže kolísať v závislosti od toho či je použitý správne, alebo nie. Kondómy sú pri správnom používaní spoľahlivé na 98 %. Pravdepodobnosť neželaného tehotenstva pri použití kondómu počas sexu sa zvyšuje v nasledujúcich prípadoch:

  • kondóm nie je správne nasadený, čo môže spôsobiť jeho pretrhnutie;
  • kondóm bol poškodený;
  • kondóm je po expirácii;
  • kondóm sa nepoužil na začiatku pohlavného styku, ale až počas neho;
  • krúžok kondómu nebol upevnený na koreni penisu, čo spôsobilo, že kondóm počas sexu skĺzol.

Pri správnom používaní je však spoľahlivosť kondómu na druhom mieste po sterilizácii a vnútromaternicovom teliesku. Pri správnom používaní kondómu dôjde k otehotneniu len v 2 zo 100 prípadov. Vzhľadom na množstvo chýb pri používaní týchto antikoncepčných prostriedkov sa však šanca otehotnieť zvyšuje viac ako šesťnásobne, na 12,5 zo 100.

Mužská antikoncepcia

Kondóm je najobľúbenejším, ale nie jediným typom mužskej antikoncepcie. Patrí sem aj:

  • perorálna antikoncepcia, t. j. tabletky. V závislosti od účinnej látky tieto lieky zabraňujú dozrievaniu spermií, takže nemôžu oplodniť vajíčko, alebo úplne bránia tvorbe spermií;
  • podkožné implantáty, ktoré obsahujú androgén, látku, ktorá znemožňuje spermiám oplodniť vajíčko.

Oba typy sú podstatne účinnejšie ako bariérová antikoncepcia. Prečo je teda stále najobľúbenejšou metódou prevencie nechceného tehotenstva? Faktom je, že aj pri súčasnom stupni vývoja medicíny len kondómy nemajú žiadne vedľajšie účinky a nie sú škodlivé pre ľudské zdravie. Ak si žena správne vyberie kombinovanú perorálnu antikoncepciu, môže nielen zabrániť nechcenému tehotenstvu, ale aj normalizovať menštruačný cyklus.

Prerušovaný pohlavný styk, kedy muž pred ejakuláciou vyberie penis z vagíny, by sa nemal považovať za účinnú antikoncepčnú metódu, pretože spermie sa môžu nachádzať v predsemennej tekutine a taktiež je náročné tento akt presne načasovať.

Ženská antikoncepcia

Existuje mnoho typov ženskej antikoncepcie:

  • perorálna antikoncepcia - tabletky, ktoré ovplyvňujú ženské hormóny a zabraňujú tehotenstvu;
  • vnútromaternicové teliesko, ktoré zabraňuje uchyteniu oplodneného vajíčka v maternici ženy. Niektoré typy tejto antikoncepcie vylučujú aj hormón progesterón, ktorý navyše zabraňuje neželanému tehotenstvu;
  • ženské kondómy, ktoré sa vkladajú do vagíny;
  • hormonálne implantáty a injekcie, ktoré blokujú schopnosť otehotnieť na dlhý čas (približne 5 rokov). Vaginálne krúžky a antikoncepčné náplasti tiež ovplyvňujú hormonálnu hladinu ženy s cieľom zabrániť neželanému tehotenstvu. Jediný rozdiel medzi nimi je v spôsobe uvoľňovania hormónov do tela ženy;

Ďalšou spoľahlivou antikoncepčnou metódou je diafragma (špeciálna čiapočka), ktorá sa zavádza do pošvy a obsahuje látku nazývanú spemicid, ktorá ničí obal spermie a zabraňuje jej oplodniť vajíčko.

Ako si vybrať antikoncepciu?

Existuje len jeden spôsob, ako môže žena nájsť správnu metódu antikoncepcie: návšteva gynekológa. Analýzou zdravotného stavu ženy môže lekár nájsť najbezpečnejšiu možnú metódu antikoncepcie. Jedinou výnimkou sú kondómy, ktoré sa môžu používať bez lekárskeho predpisu.

Čo robiť po nechránenom sexe?

Ak došlo k nechránenému pohlavnému styku a obávate sa neplánovaného tehotenstva, možno použiť núdzovú antikoncepciu. Ide o lieky, ktoré nezabraňujú oplodneniu, ale pôsobia až po jeho uskutočnení - po prípadnom preniknutí spermie do vajíčka. Núdzová antikoncepcia silno zasahuje do hladiny ženských hormónov a spôsobuje predčasnú menštruáciu.

Núdzová antikoncepcia vo forme tabletiek nemusí účinkovať skôr ako 72 hodín po nechránenom pohlavnom styku. Vnútromaternicové teliesko, ktoré zavedie lekár a ktoré zabraňuje tomu, aby sa embryo usadilo v sliznici maternice, môže pomôcť v priebehu 5 dní. Po piatom dni núdzová antikoncepcia nefunguje - v takom prípade je potrebné vykonať umelé prerušenie tehotenstva.

Dôsledky núdzovej antikoncepcie

Aj jednorazové použitie núdzových antikoncepčných prípravkov je škodlivé a v niektorých prípadoch môže viesť k vážnemu narušeniu menštruačného cyklu, ako aj k celkovému poškodeniu zdravia ženy. Preto sa tabletky používajú len ako posledná možnosť a nie ako pravidelná antikoncepčná metóda. Medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie patria:

  • nevoľnosť;
  • bolesť hlavy;
  • hnačka;
  • závraty;
  • oneskorenie menštruácie.

Existujú aj kontraindikácie používania extrémnej antikoncepcie. Pred užívaním týchto liekov sa poraďte so svojím lekárom.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo robiť po nechránenom pohlavnom styku? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako správne nasadiť kondóm, aby sa nepretrhol?

Kondóm sa musí nasadiť na vztýčený penis pred pohlavným stykom tak, že sa nasadí zložený na žaluď penisu a potom sa kondóm rozvinie až po jeho koreň. Rukami sa môžete dotýkať len vonkajšieho povrchu kondómu. Zúženie na konci kondómu sa nazýva receptor spermií a pri nasadení musí zostať voľný. Pokyny na používanie kondómov sú podrobne opísané v návode na použitie kondómu.

2. Je možné otehotnieť, ak sa prezervatív pretrhne?

Ak sa kondóm pretrhne a semenná tekutina sa dostane do vagíny je možné otehotnieť. Svojho gynekológa môžete požiadať o núdzovú antikoncepciu do 12 hodín, aby ste zabránili nechcenému tehotenstvu.

3. Ako sa chrániť pred pohlavnými chorobami pri pretrhnutom prezervatíve?

Ak sa kondóm počas pohlavného styku pretrhne, zvyšuje sa riziko nákazy pohlavne prenosnými chorobami. Ak dôjde k porušeniu celistvosti kondómu počas pohlavného styku alebo pri vyberaní penisu z pošvy po ejakulácii, mali by ste si umyť genitálie teplou tečúcou vodou a do 24 hodín navštíviť lekára (gynekológa alebo urológa).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo robiť po nechránenom pohlavnom styku?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý deň, veľmi pozorne sledujem svoju ovuláciu, počas pohlavného styku vždy používam ochranu, lebo ešte pár rokov neplánujem dieťa. Zaujímalo by ma, aká je pravdepodobnosť otehotnenia počas menštruácie pri použití prezervatívu?
Odpovedať
Dobrý deň, pravdepodobnosť otehotnenia počas menštruácie pri použití kondómu je malá, pretože vajíčko ešte nie je zrelé a spermie sa z pohlavného traktu odstránia spolu s menštruačnou krvou. Pravdepodobnosť však vždy existuje, preto aby sa zabránilo otehotneniu, je lepšie vyhnúť sa nechráneným pohlavným stykom.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, chcem vysadiť antikoncepciu, lebo ju zabúdam užívať a môj priateľ je úplne proti používaniu kondómov. Chcela by som mať najspoľahlivejšiu metódu antikoncepcie. Preto by som chcela vedieť, ako zabrániť tehotenstvu bez používaniu prezervatívov a užívania tabletiek?
Odpovedať
Dobrý deň, na ochranu pred tehotenstvom môžete používať nielen kondómy a tabletky, ale aj vnútromaternicové teliesko, ktoré znižuje aktivitu a usmrcuje spermie. Každá metóda antikoncepcie má však svoje výhody aj nevýhody, na ich vylúčenie sa musíte poradiť s gynekológom.
Lujza pred rokom
Dobrý deň, pred tromi týždňami som mala pohlavný styk bez kondómu a zabudla som si vziať kombinovanú perorálnu antikoncepciu, tak som išla k lekárovi. Po užití “tabletky po” mi mierne mešká menštruácia. Ako môže núdzová antikoncepcia ovplyvniť menštruačný cyklus?
Odpovedať
Dobrý deň, po užití “tabletky po” sa menštruácia zvyčajne objaví najneskôr o dva týždne, bez ohľadu na to, v ktorý deň menštruačného cyklu pacientka liek užila. Je to spôsobené tým, že núdzová antikoncepcia preruší prvú fázu cyklu a začne druhú, ktorej trvanie nepresiahne 14 dní.
Sofia pred rokom
Dobrý deň, pred týždňom som mala nechránený pohlavný styk, pri ktorom nám praskol kondóm Na druhý deň som bola u gynekológa pre “tabletku po”. Lekár mi daný liek predpísal a poradil mi, ako ho mám užívať. Obávam sa však, že sa nepomohlo zabrániť tehotenstvu. Ako dlho po užití “tabletky po”, si mám robiť tehotenský test?
Odpovedať
Dobrý deň, po užití “tabletky po” si po jednom až dvoch týždňoch môžete urobiť tehotenský test. Taktiež si môžete dohodnúť stretnutie s gynekológom a urobiť krvný test na hCG (ľudský choriový gonadotropín).
Maria pred rokom
Dobrý deň, dnes som zistila, že existujú nielen mužské, ale aj ženské prezervatívy. Nikdy som ich neskúšala a neviem, ako ich správne používať. Prosím, povedzte mi, ako sa používajú ženské prezervatívy?
Odpovedať
Dobrý deň, prezervatív je potrebné stlačiť medzi prstami v mieste uzavretej oblasti a vložiť ho presne do vagíny. Počas pohlavného styku by mal penis vstúpiť presne do prezervatívu a nie mimo neho. Po pohlavnom styku musíte prezervatív odstrániť tak, že čo najskôr otočíte vonkajší krúžok a potiahnete ho.
Anna pred rokom
Dobrý deň, už viac ako dva roky s prestávkami užívam perorálnu antikoncepciu. Keďže sa chcem stať mamou, rozhodla som sa ju vysadiť. Môžete mi povedať, ako správne vysadiť perorálnu antikoncepciu?
Odpovedať
Dobrý deň, pravidlá vysadenia perorálnej antikoncepcie závisia od konkrétneho druhu lieku a riešia sa individuálne po konzultácii s gynekológom. V niektorých prípadoch lekár odporúča jednorazové vysadenie liekov, v iných prípadoch postupné znižovanie dávky.
Irena pred rokom
Dobrý deň, je možné predpísať perorálnu antikoncepciu bez predchádzajúcich testov, alebo to nejako ovplyvňuje účinnosť liekov? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, nie je možné predpísať perorálnu antikoncepciu bez testov, pretože gynekológ musí poznať zdravotný stav pacientky, prítomnosť gynekologických ochorení a hladinu hormónov. Preto pred výberom antikoncepčných prostriedkov lekár vykoná gynekologické vyšetrenie, urobí ultrazvuk panvových orgánov, odoberie stery z krčka maternice alebo vagíny na prítomnosť infekcie, cytológie a flóry.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, vyberám si vhodnú metódu antikoncepcie, keďže ešte nie som pripravená na materstvo. Gynekológ mi odporúča antikoncepciu alebo zavedenie maternicového telieska, pretože dané metódy sú najúčinnejšie. Prosím, poraďte mi, je možné otehotnieť, ak je zavedené vnútromaternicové teliesko? Ako vlastne dané zariadenie funguje?
Odpovedať
Dobrý deň, žiadna metóda antikoncepcie nie je stopercentná, avšak vnútromaternicové teliesko dokáže zabrániť otehotneniu na 98%. Teliesko znižuje aktivitu a zabezpečuje smrť spermií v dutine maternice a tiež zabraňuje implantácii embrya.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.