Logo
0800200000

Čo je to cervicitída a ako ju liečiť?

Čo je to cervicitída a ako ju liečiť?
Čítať 5 minút | Vytvorené: 5 máj 2023 | aktualizované: 5 máj 2023 | 7339 7339
Cervicitída je zápalové ochorenie ženského reprodukčného systému, ktoré patrí medzi najčastejšie zdravotné problémy, s ktorými sa gynekológ stretáva.

Čo je cervicitída

Cervicitída je zápal krčka maternice. Zápal pri cervicitíde môže mať infekčný alebo neinfekčný charakter.

Infekčné baktérie pri cervicitíde putujú do krčka maternice zvyčajne vzostupnou cestou z pošvy, a preto sa cervicitída často vyskytuje ako komplikácia kolpitídy (zápalu sliznice pošvy). Infekčnú cervicitídu spôsobujú baktérie, vírusy (najčastejšie HPV - ľudský papilomavírus), huby (kandidóza), prvoky (trichomoniáza). Pôvodcami cervicitídy môže byť aj:

  • oportúnna patogénna vaginálna mikroflóra (stafylokoky, streptokoky, gardnerella);
  • pohlavne prenosné infekcie (trichomonády, chlamýdie, ureaplazmy, mykoplazmy).

Často sa vyskytuje aj cervicitída neinfekčného charakteru. Neinfekčnú cervicitídu môže spôsobovať:

  • mechanické poškodenie sliznice krčka maternice a kanála krčka maternice (pri gynekologických vyšetreniach, používaní sexuálnych hračiek, používaní menštruačného kalíšku, pesaru, intravaginálnej antikoncepcie);
  • chemické podráždenie epitelu krčka maternice (pri používaní koncentrovaných kyslých roztokov v pošve, antikoncepčných gélov, umývaní pošvy prostriedkami intímnej hygieny);
  • alergické reakcie (najčastejšia alergia je na latex obsiahnutý v kondómoch).

Príznaky cervicitídy

Cervicitída môže byť asymptomatická alebo s príznakmi. Medzi príznaky cervicitídy patrí:

  • výtok z pohlavných orgánov, ktorý sa vyskytuje prevažne pri bakteriálnej cervicitíde (charakter výtoku závisí od typu patogénu);
  • horúčka a príznaky intoxikácie (letargia, bolesť hlavy, potenie, strata chuti do jedla) sprevádzajú vznik hnisavej cervicitídy;
  • krvácanie z pošvy (kontaktné krvácanie t. j. krvácanie pri dotyku krčka maternice, napr. počas gynekologického vyšetrenia alebo pri pohlavnom styku);
  • nepríjemné pocity počas pohlavného styku (dyspareúnia);
  • bolesť v podbrušku;
  • svrbenie v kanáli krčka maternice (cervikálny kanál).

V závislosti od prejavov ochorenia a trvania zápalu sa rozlišuje medzi akútnou a chronickou cervicitídou. Infekčná cervicitída je častejšie akútna. Chronická cervicitída je zvyčajne neinfekčná.

Cervicitída sa môže vyskytnúť aj počas tehotenstva. Nebezpečenstvo cervicitídy počas tehotenstva zahŕňa riziko infekcie plodovej vody, výskyt predčasného pôrodu a zvýšené riziko natrhnutia krčka maternice počas pôrodu.

Príznaky chronickej cervicitídy

Chronická cervicitída môže mať periodické exacerbácie. Dlhodobý zápal krčka maternice môže viesť k atrofickej cervicitíde (zmeny na sliznici krčka maternice a kanáli krčka maternice).

Diagnostika cervicitídy závisí od typických prejavov a vyšetrení krčka maternice gynekologickými zrkadlami a kolposkopiou (vyšetrenie pošvy a krčka maternice špeciálnym prístrojom, ktorý zobrazuje sliznicu krčka maternice).

Je cervicitída pohlavne prenosná?

Nechránený pohlavný styk môže viesť k pohlavne prenosným infekciám (STI), ktoré môžu spôsobiť infekciu krčka maternice. Aby ste zabránili prenosu pohlavne prenosných chorôb, odporúča sa používať bariérové antikoncepcie (kondómy) pri pohlavnom styku s novými partnermi a každých šesť mesiacov absolvovať pravidelné prehliadky u svojho gynekológa (ženy) a urológa (muži).

Liečba cervicitídy

Liečba infekčnej cervicitídy je medikamentózna a spočíva v predpisovaní antibakteriálnych liekov. Pre správny výber antibiotík na liečbu cervicitídy sa robí vyšetrenie výteru na kontrolu vaginálnej flóry a jej citlivosti na prípravky.

Liečba sexuálneho partnera pri cervicitíde je potrebná v prípade, že príčinou zápalu je sexuálne prenosná infekcia (chlamýdie, ureaplazmóza, mykoplazmóza, trichomoniáza). Infekčnú cervicitídu je možné úplne vyliečiť vďaka dostupnosti účinnej liečby ochorenia.

Ak ste alergický na latex, mali by ste sa vyhnúť používaniu výrobkov obsahujúcich latex a nechať sa vyšetriť alergológom. Aby sa zabránilo chemickému a mechanickému poškodeniu krčka maternice, je potrebné používať výplachy krčka maternice, vaginálne injekcie a antikoncepciu podľa pokynov gynekológa.

Dôsledky cervicitídy

Dôsledky zápalu krčka maternice vznikajú, ak sa zápal krčka maternice nelieči včas. Komplikácie po zápale krčka maternice môžu zahŕňať:

  • šírenie infekcie smerom nahor do ženských pohlavných orgánov malej panvy so vznikom endometritídy (zápal sliznice maternice), salpingitídy (zápal vajíčkovodov) a ooforitídy (zápal vaječníkov);
  • chronické zmeny sliznice krčka maternice (dysplázia, erózie), ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny krčka maternice;
  • chronická aktívna cervicitída môže viesť k neplodnosti alebo komplikáciám počas tehotenstva a pôrodu.

Aby ste predišli vzniku komplikácií zápalu krčka maternice, mali by ste v prípade výskytu príznakov včas navštíviť gynekológa a pravidelne absolvovať gynekologické prehliadky (raz za 6 mesiacov).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je to cervicitída a ako ju liečiť? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Dá sa cervicitída liečiť ľudovými prostriedkami?

Cervicitídu nemožno liečiť ľudovými prostriedkami, pretože nielenže nemajú preukázanú klinickú účinnosť, ale môžu ochorenie aj zhoršiť a viesť ku vzniku komplikácií. Vo väčšine prípadov je cervicitída spôsobená bakteriálnou infekciou, preto sa používa farmakologická liečba. Gynekológ predpíše antibakteriálne lieky po stanovení citlivosti patogénov na liečbu.

2. Ako dlho trvá liečba cervicitídy?

Akútna bakteriálna cervicitída sa lieči do siedmich dní (v chronickom štádiu to môže trvať dlhšie). Ak je príčinou ochorenia sexuálne prenosná infekcia, mal by sa liečiť aj váš partner. Aj po ukončení liečby a vymiznutí príznakov cervicitídy by ste sa mali počas siedmich dní zdržať pohlavného styku.

3. Ako zápal krčka maternice ovplyvňuje počatie?

Neliečená cervicitída často vedie k problémom s počatím. Bakteriálna infekcia sa šíri smerom nahor z krčka maternice na sliznicu krčka maternice a vajíčkovody (vajíčkovody). Vznikajú zápalové ochorenia panvových orgánov. Tie majú za následok zrasty vo vajíčkovodoch a maternici, ktoré bránia vypudeniu vajíčka počas ovulácie a prichyteniu embrya k stene maternice.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to cervicitída a ako ju liečiť?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrea pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, už tri mesiace sa liečim na zápal krčka maternice. Keďže som prišla neskoro, stala sa chronickou. Liečim sa, ale nedávno som zistila, že som tehotná. Ako vplýva chronický zápal krčka maternice na tehotenstvo?
Odpovedať
Dobrý deň, chronická cervicitída môže mať negatívny vplyv na tehotenstvo, pretože môže spôsobiť zmeny na krčku maternice a zhoršiť jeho funkciu. V niektorých prípadoch môže viesť k predčasnému odlúčeniu placenty, predčasnému pôrodu alebo nízkej pôrodnej hmotnosti novorodenca.
Anastasiia pred 9 mesiacmi
Dobrý večer, bola mi diagnostikovaná bakteriálna cervicitída. Bojím sa, že nakazím svojho partnera, pretože nepoužívame ochranu.
Odpovedať
Dobrý večer, cervicitída nie je pohlavne prenosná choroba, ale môže súvisieť s prítomnosťou pohlavne prenosnej infekcie, ako sú chlamýdie, kvapavka alebo mykoplazmóza. Preto, ak má žena cervicitídu, môže byť potrebné vyšetriť a liečiť aj jej partnera, aby sa zabránilo opätovnej infekcii.
Barbora pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, mám medzimenštruačné krvácanie, bolesti v podbrušku a veľmi ma svrbia genitálie. Po vyšetrení som zistila, že ide o zápal krčka maternice. Čo je to hnisavá cervicitída? Je to zápal krčka maternice, v ktorom sa hromadí hnis?
Odpovedať
Dobrý deň, hnisavá cervicitída je zápalové ochorenie krčka maternice, ktoré je sprevádzané tvorbou hnisu v tkanivách krčka maternice. Zvyčajne ju spôsobuje bakteriálna infekcia a môžu ju sprevádzať príznaky, akými sú bolesť v podbrušku, vaginálny výtok, horúčka a nepríjemné pocity počas pohlavného styku.
Natália pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, čo to je lymfocytárna cervicitída?
Odpovedať
Dobrý deň, lymfocytárna cervicitída je zápalové ochorenie krčka maternice spôsobené infiltráciou lymfocytov do tkanív krčka maternice. Môže súvisieť s infekčnými ochoreniami, ako sú chlamýdie alebo herpes, ako aj s poruchami imunitného systému.
Gabriela pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, mám zápal krčka maternice a môj lekár mi zatiaľ predpísal iba lieky, ale povedal, že ak nezaberú, zvolí inú liečbu. Je možné cervicitídu vypáliť? Ak áno, ako to prebieha?
Odpovedať
Dobrý deň, o tom či budete musieť podstúpiť kauterizáciu cervicitídy, rozhodne váš lekár na základe príznakov a závažnosti zápalového procesu. Kauterizácia krčka maternice sa vykonáva elektrokoaguláciou alebo laserovou koaguláciou.
Mária pred 11 mesiacmi
Dobrý večer, dá sa zápal krčka maternice vidieť na ultrazvukovom vyšetrení? Alebo sú na diagnostikovanie zápalu krčka maternice potrebné iné vyšetrenia, napríklad stery alebo krvné testy?
Odpovedať
Dobrý večer, zápal krčka maternice, ktorý je spôsobený zmenou hormonálnej rovnováhy, zvyčajne nie je viditeľný na ultrazvukovom vyšetrení. Bakteriálny zápal krčka maternice spôsobený infekciou môžu sprevádzať zmeny v štruktúre krčka maternice, ako je zhrubnutie, zväčšenie atď. Takéto zmeny môžu byť viditeľné na ultrazvukovom vyšetrení.
Sabina pred 11 mesiacmi
K lekárovi som išla kvôli bolesti počas vaginálneho sexu, krvácaniu z pošvy a zvláštnemu žltkastému výtoku. Po vyšetrení a testoch mi lekár diagnostikoval bakteriálny zápal krčka maternice. Aké baktérie spôsobujú zápal krčka maternice?
Odpovedať
Dobrý deň, zápal krčka maternice môžu spôsobovať rôzne bakteriálne infekcie. Najčastejšie baktérie, ktoré spôsobujú zápal krčka maternice, sú chlamýdie, gonokoky, mykoplazmy, ureaplazmy a iné pohlavne prenosné baktérie. Atrofickú cervicitídu môžu niekedy spôsobiť aj plesne, vírusy a iné mikroorganizmy.
Sofiia pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, išla som ku gynekológovi na bežnú prehliadku, nemala som žiadne ťažkosti ani žiadne predchádzajúce ochorenia. Doktor mi však diaknostikoval atrofickú cervicitídu. Čo to je?
Odpovedať
Dobrý deň, atrofická cervicitída je zápalové ochorenie krčka maternice, pri ktorom sliznica krčka maternice stráca svoju normálnu hrúbku, stenčuje sa a znižuje sa počet sekrečných buniek. U žien spôsobuje suchosť pošvy, svrbenie, pálenie a bolesť počas pohlavného styku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.