0800200000

Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice a metódy jeho liečby

Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice a metódy jeho liečby
gynekológia
aktualizované: 28 August 2024
Čítať 11 minút Zverejnené: 28 August 2024 311
Podľa štatistík sa zápalové ochorenie panvy (PID) zvyčajne diagnostikuje vo veku 15-25 rokov. V Spojených štátoch je každoročne diagnostikovaná PID približne u 1 milióna žien.

Čo sú prídavky maternice?

Maternica je dutý svalový orgán ženského reprodukčného systému, ktorý sa nachádza v panve. Prídavnými orgánmi maternice sú vaječníky a vajíčkovody, ktoré sa nachádzajú v podbrušku a zohrávajú dôležitú úlohu v menštruačnom cykle, v regulácii hormónov a pri oplodnení.

Aké sú funkcie prídavných orgánov?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Prídavné orgány maternice zohrávajú kľúčovú úlohu v reprodukčnej funkcii - schopnosti ženského tela počať, vynosiť plod a porodiť dieťa. K reprodukčným funkciám patrí: dozrievanie a uvoľňovanie oocytov (ženských pohlavných buniek), oplodnenie, udržanie oplodneného vajíčka a vývoj plodu.

Funkcia vaječníkov

Vaječníky sú párové žľazy umiestnené po oboch stranách maternice v panve. Činnosť vaječníkov je regulovaná hormónmi produkovanými hypotalamom a hypofýzou. Gonadotropín uvoľňujúci hormón (GnRH) stimuluje produkciu folikuly stimulujúceho hormónu (FSH) a luteinizačného hormónu (LH) hypofýzou, ktoré regulujú funkciu vaječníkov. Funkcie vaječníkov:

  • folikulogenéza. Vo vaječníkoch sa nachádza 34 800 až 2 508 000 primordiálnych folikulov, z ktorých každý obsahuje nezrelé vajíčko. Folikuly sa tvoria pred narodením ženy a zostávajú v latentnom stave až do nástupu reprodukčného veku. Počas menštruačného cyklu pod vplyvom folikuly stimulujúceho hormónu začne rásť a dozrievať niekoľko folikulov. V polovici cyklu sa jeden folikul stáva dominantným, zatiaľ čo ostatné prechádzajú samodeštrukciou. Keď folikul dosiahne zrelosť, je pripravený na ovuláciu;
  • ovulácia. V polovici menštruačného cyklu spôsobuje ovuláciu prudký nárast hladiny luteinizačného hormónu. LH stimuluje prasknutie zrelého folikulu a uvoľnenie vajíčka, ktoré sa dostane do vajíčkovodu, kde môže byť oplodnené spermiou;
  • produkcia hormónov. Hormonálna funkcia vaječníkov zahŕňa produkciu estrogénu a progesterónu, kľúčových hormónov ženského reprodukčného systému. Estrogény zohrávajú dôležitú úlohu pri vývoji sekundárnych pohlavných znakov, regulujú menštruačný cyklus a udržiavajú zdravie kostí. Progesterón, produkovaný žltým telieskom po ovulácii, pripravuje endometrium na prípadnú implantáciu a podporuje tehotenstvo;
  • regulácia menštruačného cyklu. Prebieha prostredníctvom koordinácie vaječníkov a hypofýzy. V prvej polovici cyklu prevažujú estrogény, v druhej polovici progesterón. Rovnováha hormónov určuje dĺžku a pravidelnosť menštruačného cyklu;
  • udržanie skorého tehotenstva. Zvyšky prasknutého folikulu sa po ovulácii premenia na žlté teliesko, ktoré začne produkovať progesterón, ktorý je potrebný na udržanie endometria a oplodneného vajíčka pri živote, kým sa nevytvorí placenta.

S pribúdajúcim vekom sa počet aktívnych folikulov vo vaječníkoch znižuje, čo vedie k poklesu produkcie hormónov a zastaveniu menštruácie, čo znamená začiatok menopauzy (diagnostikovanej 12 mesiacov po ukončení menštruácie). Keď sa vaječníky stanú menej aktívnymi, pravdepodobnosť počatia sa minimalizuje.

Funkcie vajíčkovodov

Vajíčkovody sú párové orgány, ktoré spájajú vaječníky s maternicou a nachádzajú sa v panve. Funkcie vajíčkovodov:

  • transport oocytov. Vajíčkovody transportujú zrelé ženské pohlavné bunky z vaječníkov do maternice. Tento proces sa uskutočňuje peristaltickými pohybmi stien vajíčkovodov a migráciou oocytu cez fimbrie (malé vláskovité výrastky) do maternicového lievika;
  • oplodnenie. Po pohlavnom styku sa spermie presunú do vajíčkovodov, kde môžu zostať životaschopné až päť dní. Keď vajíčko opustí vaječník, môže sa spojiť so spermiou (oplodnenie), počas ktorého sa spojí genetický materiál buniek;
  • transport embryí. Po oplodnení sa vajíčko vo vajíčkovode začne deliť a vzniká embryo. Embryo postupne putuje vajíčkovodom do maternice, po dosiahnutí maternice sa prichytí na endometrium a pokračuje vo vývoji.

Poškodenie vajíčkovodov v dôsledku operácie, infekcie alebo zápalu môže sťažiť počatie. Vajíčkovod sa môže zablokovať alebo zúžiť, čo sťažuje priechod vajíčka alebo embrya, čím sa zvyšuje riziko neplodnosti alebo mimomaternicového tehotenstva.

Čo je to zápal prídavných orgánov maternice?

Zápal prídavných orgánov maternice (adnexitída alebo salpingoophoritída) je panvové zápalové ochorenie, ktoré postihuje vaječníky a vajíčkovody. Ochorenie zvyčajne vzniká v dôsledku preniknutia infekčných agensov (napr. patogénnych baktérií, vírusov alebo húb) do tkanív prídavných orgánov, čo spôsobuje ich opuch a sčervenanie. V reakcii na infekciu telo vyšle imunitné bunky do miesta zápalu, čo vedie k tvorbe zápalového infiltrátu, hromadeniu hnisu alebo seróznej tekutiny.

Gynekologický zápal môže narušiť normálnu funkciu tkanív, spôsobiť bolesť, nepohodlie a poruchy plodnosti. V závažných prípadoch môže zápal prídavných orgánov viesť k tvorbe zrastov, čo výrazne komplikuje priebeh ochorenia a môže viesť k neplodnosti.

Kde cítiť bolesť príveskov?

Bolesť pri zápale prídavných orgánov maternice sa zvyčajne vyskytuje v podbrušku a môže byť lokalizovaná na jednej (jednostranná) alebo na oboch (obojstranná) stranách. Bolesť v prídavných orgánoch môže byť tupá, ostrá alebo ťahavá, s rôznym trvaním a intenzitou (v závislosti od príčiny ochorenia a prevalencie zápalu).

V niektorých prípadoch sa bolesť podbruška so zápalom prídavných orgánov šíri do bokov, do spodnej časti chrbta alebo do krížov. Bolesť môže byť horšia pri intenzívnom cvičení, pri vaginálnom styku alebo počas menštruácie.

Ako zistím, či mám zápal prídavných orgánov?

Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice sa u jednotlivých žien líšia, pretože ich intenzita môže byť ovplyvnená príčinou, povahou priebehu a typom ochorenia. Pri akútnom zápale prídavných orgánov maternice sa príznaky objavujú náhle a sú výrazné, zatiaľ čo pri chronickom zápale sa príznaky objavujú cyklicky (v dôsledku prítomnosti období exacerbácie a remisie). Hlavné príznaky zápalu prídavných orgánov maternice:

Ochorenia panvových orgánov u žien môže sprevádzať abnormálny vaginálny výtok, ktorý môže mať štipľavý alebo nepríjemný (napr. kyslý, rybí) zápach. V prípade zápalu pohlavných orgánov infekčného charakteru môže byť vaginálny výtok žltý, zelený, sivý alebo ružový (v závislosti od typu patogénu).

V dôsledku aktivácie imunitného systému, čo je reakciou na infekciu alebo zápal môže byť príznakom akútneho gynekologického zápalu horúčka, ktorá je potrebná na to, aby telo obmedzilo rast, rozmnožovanie a ničenie patogénov. Teplota pri gynekologických ochoreniach môže presiahnuť 38,9 °C.

Zápal prídavných orgánov u detí vzniká zriedkavo, pretože chýbajú rizikové faktory (napr. pohlavný styk). V prípade patológie sa adnexitída u malých detí môže prejaviť aj zmenami nálad, podráždenosťou a zimnicou.

Príznaky zápalu príveskov maternice

Príznaky zápalu príveskov maternice

V prípade podozrenia na ženský zápal je potrebné poradiť sa s gynekológom, aby stanovil diagnózu a vybral liek na liečbu patológie. V prípade oneskorenej návštevy lekára sa zvyšuje riziko hormonálnych porúch a vzniku problémov s počatím.

Aké sú príčiny zápalu prídavných orgánov maternice?

Vo väčšine prípadov je zápal vaječníkov a vajíčkovodov infekčnej povahy a jeho príčinou sú patogénne mikroorganizmy. Hlavnou príčinou zápalu prídavných orgánov maternice sú pohlavné choroby (napr. chlamýdie, kvapavka, mykoplazmóza).

V 15 % prípadov je zápal maternice a prídavných orgánov spôsobený pôvodcami bakteriálnej vaginózy (Peptostreptococcus, Bacteroides), respiračnými patogénmi (Hemophilus influenza, Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus) a črevnými (Escherichia coli, acteroides fragilis, streptokoky skupiny) patogénmi. Faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť vzniku salpingooporitídy:

  • skorý začiatok sexuálnej aktivity;
  • nechránený pohlavný styk;
  • pravidelné spreje;
  • striedanie sexuálnych partnerov;
  • komplikovaný alebo dlhý pôrod;
  • bakteriálna vaginóza;
  • potrat alebo ukončenie tehotenstva;
  • chirurgické zákroky v reprodukčných orgánoch;
  • podviazanie vajíčkovodov.

Riziko adnexitídy sa zvyšuje, ak má žena iné chronické panvové zápalové ochorenie (napr. ooforitídu, salpingitídu, cervicitídu). Po zavedení vnútromaternicového telieska (IUD) sa zvyšuje pravdepodobnosť zápalu pravého a ľavého prívesku maternice, pretože zákrok môže viesť k infekcii v dutine maternice, vaječníkov a vajíčkovodov. Riziko vzniku salpingooforitídy sa znižuje tri týždne po zavedení IUD.

Ako sa diagnostikuje zápal prídavných orgánov?

Pri bolestiach brucha a poruchách menštruácie je potrebné vyhľadať gynekológa. Na stanovenie diagnózy lekár vykoná diferenciálnu diagnostiku, vďaka ktorej môže gynekológ odlíšiť adnexitídu od ochorení s podobnými príznakmi. Napríklad salpingoforitída môže mať podobné príznaky ako ochorenia vaječníkov (insuficiencia, cysty) a maternice (myóm, cervicitída) alebo pohlavné infekcie.

Pred predpísaním tabliet na liečbu zápalu prídavných častí maternice lekár analyzuje príznaky a čas ich výskytu, určí miesto bolesti a jej intenzitu a zhromaždí anamnézu pacienta. Diagnostika zápalu vaječníkov a vajíčkovodov:

  • fyzické vyšetrenie. Gynekologické vyšetrenie zahŕňa vizuálne a palpačné vyšetrenie orgánov ženského reprodukčných orgánov. Lekár prehmatá brucho, aby zistil, či sú vaječníky a vajíčkovody bolestivé a zväčšené. Vyšetrenie odhalí príznaky zápalu: hyperémiu (prekrvenie ciev), začervenanie a podráždenie slizníc, prítomnosť výtoku alebo bolestivosť pri pohybe krčka maternice;
  • ultrazvuk panvy. Umožňuje vizualizáciu panvových štruktúr vrátane maternice, vaječníkov a vajíčkovodov. Lekár môže posúdiť ich veľkosť, tvar, prítomnosť cýst, nádorov, tekutiny v panvovej dutine, zistiť prítomnosť štrukturálnych zmien a iné abnormality (napr. zrasty alebo abscesy). Na posúdenie prietoku krvi v orgánoch sa môže vykonať aj dopplerovský ultrazvuk;
  • krvné testy. Tie sa vykonávajú na zistenie príznakov zápalu, zvýšeného počtu leukocytov a C-reaktívneho proteínu, zvýšená rýchlosť sedimentácie erytrocytov (ESR) môže naznačovať zápalový proces;
  • vyšetrenie moču. Vyšetrenie moču môže odhaliť prítomnosť zápalu v močových cestách, ktorý môže byť spôsobený šírením infekcie z vaječníkov alebo z vajíčkovodov. Bakteriúria (prítomnosť baktérií v moči), leukocytúria (zvýšený počet bielych krviniek) a zvýšená hladina bielkovín môžu byť pri zápale maternicových príveskov;
  • výter na pohlavne prenosné infekcie. Počas vyšetrenia v gynekologickom kresle lekár odoberie ster zo sliznice pošvy a z krčka maternice. Analýza pomáha určiť prítomnosť pohlavne prenosného ochorenia, identifikovať typ patogénu a posúdiť jeho citlivosť na rôzne antibiotiká (potrebné na predpísanie liekov na liečbu zápalu príveskov maternice);
  • kolposkopiu. Pomáha podrobne preskúmať krčok maternice, pošvu a vulvu, či nie sú začervenané, opuchnuté alebo či sa nevyskytujú abnormality, ktoré môžu súvisieť so zápalom. Kolposkopia môže odhaliť atypické bunky, pomáha potvrdiť prítomnosť infekčného agensu, ktorý prispieva k zápalu príveskov maternice.

Gynekológ môže odoslať pacientku na laparoskopiu, miniinvazívny chirurgický zákrok, pri ktorom sa cez malé rezy v bruchu zavedie laparoskop (tenká trubica s kamerou, čo lekárovi umožňí priamo vyšetriť vnútorné orgány panvy vrátane vaječníkov a vajíčkovodov).

Laparoskopia umožňuje lekárovi vizuálne potvrdiť prítomnosť zápalu, opuchu, začervenania, odhaliť zrasty a abscesy a odobrať vzorky tkaniva a tekutiny na ďalšie laboratórne analýzy. V niektorých prípadoch je laparoskopia nielen diagnostická, ale aj terapeutická, pretože sa môže použiť na odstránenie zrastov a abscesov.

V zriedkavých prípadoch sa na diagnostiku chronického zápalového ochorenia ženských pohlavných orgánov vykoná biopsia - odber časti postihnutého tkaniva na mikroskopické vyšetrenie. Biopsia sa robí v prípade podozrenia na zhubné ochorenie alebo atypický zápal. Vyšetrenie umožňuje presne určiť povahu zápalu a vylúčiť iné patologické ochorenia (napr. rakovinu).

Metódy liečby zápalu prídavných orgánov maternice

Terapia salpingoophoritídy závisí od výsledkov vyšetrenia. Medikamentózna liečba zápalu prídavných orgánov maternice:

  • antibakteriálne lieky. Antibiotiká na zápal maternice a prídavných orgánov pomáhajú zničiť patogény spôsobujúce zápal, čo vedie k zmierneniu príznakov a k prevencii komplikácií. Výber antibiotika závisí od typu identifikovaného patogénu;
  • lieky proti bolesti (napr. nesteroidné protizápalové lieky). Blokujú účinok prostaglandínov, chemických látok, ktoré prispievajú k zápalu a k bolesti;
  • desenzibilizátory. Tieto lieky blokujú účinok histamínu, ktorý zohráva kľúčovú úlohu pri zápalových a alergických procesoch. Desenzibilizátory sa zvyčajne predpisujú, ak zápal sprevádzajú alergické reakcie;
  • čapíky. Čapíky na zápal maternice a jej prídavných orgánov môžu obsahovať protizápalové a antibakteriálne zložky. Prípravky sa používajú lokálne (zavádzajú sa do pošvy) na zníženie bolesti a nepríjemných pocitov a urýchlenie rekonvalescencie.

Až do ukončenia liečby je potrebné sa vyhnúť pohlavnému styku, aby sa predišlo ďalšiemu podráždeniu zapálených tkanív, čo môže zhoršiť priebeh ochorenia a oddialiť vyzdravenie. Pohlavný styk môže spôsobiť rozšírenie infekcie na partnera.

Urgentná liečba zápalu prídavných orgánov maternice je potrebná v prípade rozsiahleho infekčného procesu, ktorý sa rozšíri do celej panvovej oblasti (môže sa rozvinúť, ak sa nelieči). V prípade akútnej bolesti brucha (vysokej alebo narastajúcej intenzity), krvácania z maternice je potrebné zavolať záchrannú službu.

Ako sa lieči chronický zápal prídavných orgánov maternice?

Chronický zápal prídavných orgánov maternice sa zvyčajne lieči antibiotikami, pretože salpingoforitída je infekčnej povahy. Abscesy a zrasty sa odstraňujú laparoskopicky.

Pri špecifických zápalových ochoreniach vaječníkov a vajíčkovodov sa môže dodatočne predpísať doplnková liečba (napr. vitamíny, minerály a imunomodulátory), na posilnenie imunitného systému (pomáha organizmu účinnejšie bojovať proti infekcii a rýchlejšie sa zotaviť zo zápalového procesu). Napríklad vitamíny C a E majú antioxidačné vlastnosti a železo a zinok sú dôležité pre normálne fungovanie imunitného systému.

Ako liečiť zápal prídavných orgánov maternice doma?

Liečba zápalu prídavných orgánov maternice doma je môžná len pomocou liekov predpísaných lekárom. Používanie ľudových prostriedkov (napr. bylinných odvarov na lokálne alebo perorálne použitie) na liečbu zápalu prídavných orgánov maternice sa neodporúča z dôvodu ich neúčinnosti v boji proti infekčným agensom - vírusom, baktériám a plesniam.

Zahrievanie brucha pri salpingoophoritíde nie je povolené, pretože teplo môže zvýšiť zápalový proces, prispieť k šíreniu infekcie a zvýšeniu opuchu tkaniva. Teplo môže spôsobiť vznik abscesov, čím sa komplikuje liečba a zvyšuje riziko komplikácií.

Vaginálny výplach pri zápale prídavných orgánov maternice sa neodporúča, pretože sa môže narušiť prirodzená rovnováha vaginálnej mikroflóry a podporí sa šírenie infekcie do reprodukčného traktu. To môže zhoršiť zápal a spomaliť proces hojenia. Rovnako to môže traumatizovať zapálené tkanivo, čo zvyšuje doskomfort a bolesť.

Komplikácie zápalu prídavných orgánov maternice

Ak sa salpingoophoritída lieči nesprávne alebo oneskorene, zvyšuje sa riziko vzniku negatívnych následkov. Možné komplikácie zápalu prídavných orgánov maternice:

  • chronickú panvovú bolesť;
  • neschopnosť otehotnieť (neplodnosť);
  • tuboovariálny absces (hnisavý útvar vo vaječníku a vo vajcovode).

Zápal prídavných orgánov maternice zvyšuje riziko mimomaternicového tehotenstva, ak sú vajíčkovody zjazvené. Keďže oplodnené vajíčko nemôže prejsť cez poškodený vajíčkovod a uhniezdiť sa v maternici, prichytí sa na steny vajíčkovodu.

Prevencia zápalových ochorení prídavných orgánov maternice

Jednou z prevencií salpingoophoritídy je vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku s novými partnermi. Používanie bariérovej antikoncepcie (prezervatívov) pomôže chrániť pred pohlavne prenosnými chorobami, ktoré sú zvyčajne príčinou zápalu panvy.

Ak sa objavia príznaky podchladenia panvových orgánov alebo ich infekcie, čo môže naznačovať abnormálny výtok z pošvy, svrbenie a pálenie pohlavných orgánov, alebo bolesť v oblasti prídavných orgánov a obličiek, je potrebné vyhľadať gynekológa. Včasná liečba akýchkoľvek patologických stavov reprodukčného traktu zabráni vzniku a progresii TCDD (vrátane salpingooforitídy).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice a metódy jeho liečby
Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice a metódy jeho liečby
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako zistím, či ma bolia vaječníky alebo črevá?

Ak chcete určiť, či bolia vaječníky alebo črevá, musíte venovať pozornosť miestu a povahe bolesti. Bolesť vaječníkov je zvyčajne lokalizovaná v podbrušku, bližšie k oblasti slabín, a môže byť sprevádzaná nepravidelnosťou menštruácie a vaginálnym výtokom.

Bolesť čriev je zvyčajne spojená s poruchami trávenia a môže byť lokalizovaná v ktorejkoľvek časti brucha alebo v oblasti pupka. Črevné poruchy často spôsobujú hnačku alebo zápchu, zvýšenú plynatosť, nadúvanie brucha, bolesť a pálenie počas vyprázdňovania, krv, hlien alebo hnis v stolici.

Aké lieky užívať, ak ma bolia vaječníky?

V prípade bolesti vaječníkov je potrebné konzultovať diagnózu s gynekológom, pretože nepríjemné pocity a kŕče v bruchu môžu znamenať nielen adnexitídu. Bolesť brucha a panvy sa môže vyskytnúť pri ovulácii, pri tehotenstve (vrátane mimomaternicového tehotenstva), pri abnormalitách maternice, pri endometrióze, pri novotvaroch v reprodukčných orgánoch a pri pohlavných chorobách.

Na zmiernenie bolesti môže lekár predpísať antispazmodiká alebo nesteroidné protizápalové lieky. Lieky sa majú užívať podľa odporúčaní ošetrujúceho lekára.

Ako otehotnieť s chronickou adnexitídou?

Chronická adnexitída môže spôsobiť problémy s otehotnením v dôsledku tvorby zrastov a jaziev vo vajíčkovodoch, ktoré bránia priechodu vajíčok a spermií a môžu tiež narušiť funkciu vaječníkov. Približne u 10 % žien so zápalovým ochorením panvy sa vyskytuje neplodnosť.

Pri správnej a včasnej liečbe je možné otehotnieť. V prípade zjazveného tkaniva, ktoré blokuje priechodnosť vajíčkovodov, môžu ženy využiť oplodnenie in vitro (IVF).

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky zápalu prídavných orgánov maternice a metódy jeho liečby
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Elenka pred 1 mesiacom
Dobrý večer, mám bolesti v podbrušku, ktoré prechádzajú do konečníka, žltkastý vaginálny výtok s nepríjemným zápachom a krvácam počas sexu. Môže mať zápal prídavných orgánov? Ďakujem.
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý večer, bolesť podbruška vyžarujúca do konečníka môže byť spôsobená panvovým zápalovým ochorením (vrátane adnexitídy) alebo infekciou. Zápal a opuch v reprodukčných orgánoch môže dráždiť nervové zakončenia, čo spôsobuje šírenie bolesti do oblasti konečníka. Bolesť môže súvisieť aj s črevnými poruchami (napr. syndróm dráždivého čreva alebo zápcha).
Blažena pred 1 mesiacom
Dobrý deň, asi pred týždňom som išla ku gynekológovi s nepríjemnými príznakmi (vaginálny výtok a bolesti brucha), výsledky diagnostiky odhalili zápal prídavných orgánov. Viete mi povedať, aké tabletky sa zvyčajne predpisujú na liečbu salpingooforitídy?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň, na liečbu salpingoophoritídy sa zvyčajne predpisujú širokospektrálne antibiotiká na odstránenie bakteriálnej infekcie. Okrem toho sa môžu predpísať nesteroidné protizápalové lieky na zníženie bolesti a zápalu. V prípade závažného zápalu alebo komplikácií môže byť potrebná hospitalizácia a intravenózne podávanie antibiotík a v niektorých prípadoch môže byť potrebná laparoskopia na odstránenie abscesov a zrastov.
Simona pred 1 mesiacom
Dobrý deň, mám troch sexuálnych partnerov a pri sexe nepoužívame ochranu. Po poslednom pohlavnom styku mám bolesti brucha, často močím a mám zakalený moč. Ako zistím, či mám zápal močového mechúra alebo zápal prídavných orgánov?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň, bolesti brucha, časté močenie a nečistoty v moči môžu naznačovať buď zápal močového mechúra, alebo zápal prídavných orgánov. Zápal močového mechúra zvyčajne sprevádza pálenie pri močení, zakalený alebo krvavý moč, zatiaľ čo zápal prídavných orgánov môže spôsobiť aj horúčku, bolesť v podbrušku a vaginálny výtok. Na stanovenie diagnózy je potrebné vyhľadať lekára, ktorý odoberie anamnézu, analyzuje príznaky, vykoná vyšetrenie, odošle vás na testy a na ultrazvuk.
Adriána pred 1 mesiacom
Dobrý deň, nedávno som sa vrátila z výletu do hôr, kde som sa kúpala v pomerne studenom jazere, pretože bolo horúco. Keď som prišla domov, pocítila som zvláštnu ťahavú bolesť v spodnej časti chrbta. Myslím si, že mám prechladnuté vaječníky, ako sa môžem liečiť samostatne doma?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň, ťahavá bolesť bedrového kĺbu po plávaní v studenom jazere môže byť spôsobená podchladením, ktoré mohlo viesť k zápalu svalov alebo k zhoršeniu chronických ochorení (napr. pyelonefritída alebo cystitída). Nadmerný chlad môže spôsobiť aj zápal panvových orgánov vrátane maternice, vaječníkov a vajíčkovodov. Samoliečba doma bez stanovenia diagnózy je nebezpečná, pretože môže viesť k zhoršeniu zápalového procesu a ku vzniku komplikácií.
Katarzyna pred 1 mesiacom
Dobrý deň, išla som ku gynekológovi kvôli silným bolestiam brucha, bolestiam v oblasti panvy pri sexe a postkoitálnemu krvácaniu (krvavý výtok sa objavil hneď po vaginálnom styku). Po gynekologickom vyšetrení v gynekologickom kresle, po ultrazvuku a po testoch mi lekár diagnostikoval ooforitídu. Môžete mi povedať, čo sa v prípade zápalu vaječníkov nesmie a prečo?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň, pri zápale vaječníkov by ste nemali vykonávať namáhavé cvičenie, pretože to môže zvýšiť bolesť a zápal, čo prispieva k šíreniu infekcie. Taktiež by ste sa mali zdržať sexu, aby ste predišli ďalšiemu podráždeniu a traumatizácii zapálených tkanív, čo môže zhoršiť súčasný stav a spomaliť proces hojenia. Sprchovanie sa neodporúča, pretože narúša prirodzenú rovnováhu vaginálnej mikroflóry a podporuje šírenie infekcie smerom nahor k reprodukčnému traktu.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie