Logo
0800200000

Myóm maternice: príznaky, príčiny a metódy liečby

Myóm maternice: príznaky, príčiny a metódy liečby
Čítať 10 minút | Vytvorené: 24 máj 2023 | aktualizované: 1 jún 2023 | 25612 25612
S myómom maternice sa stretáva 40-80% žien po celom svete, zvyčajne vo veku 30-50 rokov. V 99% prípadov sú myómy nezhubné novotvary a nedegenerujú sa do zhubných nádorov.

Čo je to myóm maternice?

Myóm maternice je nezhubný nádor pozostávajúci zo svalového a spojivového tkaniva. Novotvary sa môžu vyvinúť v stenách maternici, vo vnútri hlavnej dutiny orgánu alebo na jeho vonkajšom povrchu.

Druhy myómov maternice

Druh

Charakteristika

Vlastnosti

Možné následky

Subserózny myóm maternice

Nachádza sa na povrchu maternice

Môže mať široký základ alebo úzku stopku, môže byť jeden alebo ich môže byť viac

Porušenie močenia alebo deformácia močového mechúra

Nodulárny myóm maternice

Vyskytuje sa v hrúbke steny maternice

Môže mať rôzne veľkosti a tvary

Možné porušenie veľkosti maternice a susedných orgánov, nadmerný tlak na močový mechúr alebo konečník

Submukózny myóm maternice

Nachádza sa pod sliznicou maternice

Môže mať široký základ alebo úzku stopku, vyčnievať vo vnútri dutiny maternice alebo vonku

Zmena tvaru maternice a stavu endometrie

Intramurálny myóm maternice

Nachádza sa v hrúbke steny maternice, pričom nevyčnieva na povrch

Môže byť jeden alebo ich môže byť viac, môže mať rôzne veľkosti

Zhrubnutie steny maternice a zmena jej tvaru, tlak na susedné orgány

Rozlišujú sa aj hubovité myómy, ktoré sa nachádzajú mimo maternice. Novotvary sú pripevnené k maternici pomocou tenkej stopky.

Príčiny myómov maternice

Riziko novotvarov u myómov sa zvyšuje s genetickou predispozíciou. Ďalšie príčiny myómov maternice:

  • hormonálne zmeny (napríklad počas puberty, tehotenstva);
  • zvýšená koncentrácia rastového hormónu v tele;
  • skorý nástup menštruácie;
  • nadváha;
  • nedostatok vitamínu D;
  • častá konzumácia alkoholu;
  • neskorý vek nástupu menopauzy;
  • dlhodobý alebo nekontrolovaný príjem hormonálnych liekov.

Strava s vysokým obsahom červeného mäsa a nízkym obsahom čerstvej zeleniny, ovocia a mliečnych výrobkov tiež zvyšuje riziko myómu maternice. Psychosomatika (psychogénne faktory) neovplyvňuje vývoj maternicových myómov.

Symptómy myómov maternice

Prítomnosť a intenzita symptómov sa líši v závislosti od veľkosti, lokalizácie a počtu myómov.

Symptómy maternicových myómov

Symptómy maternicových myómov

Možné príznaky myómov maternice:

  • intermenštruačné krvácanie;
  • dlhé trvanie menštruácie (viac ako sedem dní);
  • bolesť a tlak v panve;
  • časté močenie;
  • silné bolesti v žalúdku;
  • chronická zápcha;
  • ťažké vyprázdňovanie močového mechúra;
  • bolesti v nohách a chrbte;
  • nepohodlie počas pohlavného styku;
  • zvýšená brušná distenzia;
  • ubytok hmotnosti.

Pri myómoch sa môže objaviť aj bolesť konečníka a problémy s vyprázdňovaním. Príznaky myómu maternice počas menopauzy môžu mať menej akútne prejavy a môžu byť sprevádzané výtokom z pošvy, bolesťami brucha a chrbta.

Ako vyzerá brucho s myómom?

Brucho s myómom maternice môže vyzerať odlišne v závislosti od veľkosti a umiestnenia nádoru. U niektorých žien môže byť mierne zväčšené, u iných môže mať tvar pripomínajúci tehotenské bruško. Malé myómy nemajú vplyv na zmenu vzhľadu. Ako vyzerá brucho s myómami, môžete vidieť na fotografii. 

Brucho s myómom maternice

Brucho s myómom maternice

Výtok počas myómu maternice

Myóm môže spôsobiť silnú alebo dlhotrvajúcu menštruáciu, ktorá môže byť sprevádzaná veľkými krvnými zrazeninami. Myóm maternice môže tiež spôsobiť krvácanie medzi menštruáciami. Farba výtoku v prípade prítomnosti myómu môže byť červená, hnedá alebo žltkastá. Konzistencia výtoku môže byť tekutá alebo viskózna.

Ako nebezpečný je maternicový myóm?

Myómy môžu brániť prichyteniu oplodneného vajíčka k výstelke maternice alebo vstupu spermií do vajíčka. Submukózne nádory môžu blokovať vajíčkovod, čo sťažuje tehotenstvo a zvyšuje riziko neplodnosti. Ďalšie komplikácie myómu:

  • zníženie počtu červených krviniek (anémia). Vyvíja sa v dôsledku silného menštruačného a intermenštruačného krvácania;
  • chronická bolesť brucha a chrbta;
  • skrútenie stopky myómu a zablokovanie krvných ciev vyživujúcich nádor. Spôsobuje akútnu bolesť a vyžaduje okamžitú chirurgickú intervenciu;
  • infekcie močových ciest. Myóm tlačí na močový mechúr, bráni jeho úplnému vyprázdneniu, čo vedie k množeniu baktérií v moči;
  • hnisavý zápal. Vedie k celkovej nevoľnosti a horúčke.

Myóm maternice je nebezpečný v dôsledku vývoja komplikácií počas tehotenstva: zvyšuje sa riziko potratu, odtrhnutia placenty, predčasného pôrodu a popôrodného krvácania. Veľké nádory môžu zablokovať vagínu, čo povedie k vykonaniu cisárskeho rezu. V zriedkavých prípadoch spôsobujú myómy oneskorenie vo vývoji plodu.

Prípustné veľkosti myómov maternice

Žena môže mať z maternici jeden alebo viac myómov . Zhluky myómov môžu mať veľkosť od 1 mm do viac ako 20 cm v priemere (napríklad veľké myómy môžu mať veľkosť vodného melónu). Typy myómov podľa veľkosti:

  • malé myómy (nepresahujú 3 cm);
  • stredné myómy (od 3 do 5 cm);
  • veľké (viac ako 8 cm).

Prípustné veľkosti maternicových myómov zvyčajne nepresahujú 3 cm v priemere. Ak sa nádor zväčší alebo sa objavia príznaky (bolesť, krvácanie), gynekológ odporučí odstránenie myómu maternice.

Ako rýchlo rastie maternicový myóm?

Myóm nemusí rásť vôbec alebo sa môže mierne zväčšiť (o niekoľko mm za rok). Rast myómu môže byť rýchly (dva až tri cm za mesiac) na pozadí hormonálnych zmien v tele počas tehotenstva alebo v dôsledku dlhodobého užívania liekov obsahujúcich hormóny. Počas menopauzy sa myómy môžu zmenšiť alebo úplne zmiznúť v dôsledku zníženia hladiny estrogénu.

Ako liečiť myóm maternice bez operácie?

Pred začatím liečby maternicových myómov lekár zhromaždí anamnézu, analyzuje sťažnosti a vykoná vyšetrenie na gynekologickom kresle. Diagnóza myómu maternice:

  • ultrazvuk orgánov malej panvy. Gynekológ sa tiež odvoláva na ultrazvuk maternicových myómov na určenie ich polohy a veľkosti;
  • krvné testy. Sú predpísané na vylúčenie porúch zrážanlivosti krvi a problémov so štítnou žľazou pri silnom krvácaní;
  • hysteroskopia. Vykonáva sa zavedením hysteroskopu (zväčšovacieho zariadenia s osvetlením) cez krčok maternice, aby sa rozšírila dutina maternice a zobrazili sa jej tkanivá a sliznice.

V závislosti od veľkosti, lokalizácie myómu a prítomnosti symptómov lekár zvolí medikamentóznu alebo chirurgickú liečbu. Pri asymptomatických myómoch je potrebné každých šesť mesiacov až raz za rok navštíviť gynekológa pre kontrolu zmeny veľkosti nádoru.

V prípade myómov pomôžu zmierniť bolesť spazmolytiká a lieky proti bolesti, ktoré vám predpíše gynekológ. Lieky na liečbu maternicových myómov bez chirurgického zákroku:

  • agonisty hormónu uvoľňujúceho gonadotropín. Blokujú produkciu estrogénu a progesterónu, čo vedie k dočasnému zastaveniu menštruácie, zníženiu veľkosti fibroidov a odstráneniu anémie;
  • vnútromaternicová špirála. Uvoľňuje progestín, ktorý znižuje hojnosť krvácania;
  • doplnky železa. Predpísané sú v prípade ťažkej anémie.

Nehormonálnym liekom v prípade myómov môže byť liek s kyselinou tranexamovou, ktorá zahusťuje krv a znižuje intenzitu krvácania. Na zníženie produkcie prostaglandínov a zmiernenie syndrómu silnej bolesti môže lekár predpísať nesteroidné protizápalové lieky. Nehormonálna liečba je však zameraná na minimalizáciu symptómov, nie na zmenšenie nádoru.

Ako prebieha operácia na liečbu maternicových myómov?

Operácia myómov maternice je indikovaná pri veľkých rozmeroch nádorov (viac ako 3 až 4 cm) alebo pri prítomnosti symptómov (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva).

Možnosti odstránenia myómu maternice

Druh operácie

Priebeh zákroku

Výsledok operácie

Embolizácia maternicových tepien

Počas zákroku lekár vstrekuje špeciálny roztok cez malú hadičku (katéter), ktorý je vedený röntgenom cez krvnú cievu v nohe. Gynekológ zavádza embólie (malé guľôčky), ktoré blokujú lúmen krvných ciev a dodávajú krv do nádoru.

Blokovanie prietoku krvi do nádoru, čo spôsobuje jeho zmenšenie a odumieranie.

Laparoskopická rádiovlnová ablácia

Lekár urobí dva malé vpichy do brušnej dutiny, zavedie laparoskop (prístroj s kamerou), ktorý určí polohu myómu. Gynekológ zavedie do myómu niekoľko tenkých ihiel, cez ktoré sa pomocou rádiových vĺn myóm zohrieva a ničí vláknité tkanivo.

Počas troch až dvanástich mesiacov sa veľkosť myómu postupne zmenšuje.

Laparoskopická myomektómia

Lekár urobí dva až štyri vpichy (0,5-1 cm), do brušnej steny zavedie hadičku s kamerou a nástrojmi na odstránenie nádoru. Gynekológ myóm oddelí a vytiahne cez malé vpichy (ak je myóm veľký, môže ho lekár rozdeliť na niekoľko častí).

Úplné odstránenie myómu maternice

V zriedkavých prípadoch, pre veľký nádor alebo nekontrolované krvácanie z maternice, lekár pacientky posiela na hysterektómiu na odstránenie maternice. Operáciu je možné vykonať cez vagínu alebo cez niekoľko malých rezov v bruchu. Operatívna liečba sa vykonáva v anestézii alebo pri epidurálnej anestézii v závislosti od dĺžky chirurgického zákroku.

Ako dlho sa hojí maternica po odstránení myómu?

Po odstránení myómu sa maternica zahojí do šiestich až ôsmich týždňov v závislosti od veľkosti a počtu myómových uzlín, spôsobu odstránenia, veku a celkového zdravotného stavu pacientky. Odporúčania na zotavenie po odstránení myómu:

  • vyhýbanie sa ťažkých fyzických cvičení;
  • abstinencia vaginálneho pohlavného styku;
  • obmedzenie behu a prechádzok do strmých kopcov;
  • odmietnutie návštevy kúpalísk a kúpeľov.

Dĺžku obmedzení nastavuje gynekológ v závislosti od typu vykonanej operácie. Lekár môže tiež predpísať lieky proti bolesti na zmiernenie bolesti a antibiotiká na prevenciu infekcie. V prípade vysokej teploty, akútnej bolesti a krvácania je dôležité, aby žena okamžite vyhľadala lekársku pomoc.

Myóm maternice: liečba ľudovými prostriedkami

Liečba maternicových myómov ľudovými prostriedkami (napríklad bylinkové čaje a zábaly) nemá žiadnu dôkazovú základňu a preukázanú účinnosť. Nesprávna liečba môže viesť k zvýšeniu symptómov, rastu myómov a rozvoju komplikácií.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Myóm maternice: príznaky, príčiny a metódy liečby - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo spôsobuje myóm?

Rast maternicových myómov sa môže zvýšiť na pozadí kolísania hormónov estrogénu a progesterónu v organizme (napríklad počas puberty, tehotenstva, menštruácie). Hormonálne lieky môžu tiež urýchliť rast nezhubného nádoru.

2. Čo je zakazané pri maternicových myómoch?

V prípade maternicových myómov by ste nemali zdvíhať ťažké predmety, navštevovať sauny a kúpele, ako aj fajčiť a piť alkoholické nápoje (môže zvýšiť krvácanie). Pri nádoroch maternice sa odporúča kontrolovať stres a vyhýbať sa dlhým cestám v sede, aby sa predišlo exacerbácii symptómov.

3. Ako odstrániť brucho s maternicovým myómom?

Myóm maternice neprispieva k prírastku hmotnosti, ale môže vizuálne zväčšiť brucho kvôli veľkému rozmeru nádoru (v tomto prípade pomôže iba odstránenie novotvaru). Odporúčania, ktoré vám pomôžu schudnúť a odstrániť brucho s myómom maternice:

  • dodržiavanie diéty. Ide o vzdanie sa cukru, rýchlych sacharidov, rýchleho občerstvenia a polotovarov, pridanie ovocia a zeleniny do stravy;
  • pravidelné fyzické cvičenia (po súhlase gynekológa). Cvičenia by nemali spôsobovať nepohodlie alebo bolesť.

Je dôležité kontrolovať hormonálne pozadie, v dôsledku zmien ktorých sa môže zvýšiť chuť do jedla, čo vedie k prírastku hmotnosti. Je tiež potrebné udržiavať vodnú rovnováhu, aby sa zabránilo zadržiavaniu tekutín.

4. Ako rozlíšiť zhubný myóm maternice?

Malignizácia (premena na rakovinový nádor) myómu sa vyskytuje v 1 % prípadov. Príznaky zhubných maternicových myómov môžu zahŕňať rýchly rast nádoru, ostrú bolesť v podbrušku, chrbte a nohách, silné intermenštruačné krvácania, bolesť počas pohlavného styku a náhlu stratu hmotnosti.

5. Čoho sa bojí maternicový myóm?

Myóm maternice sa bojí lekárskej a chirurgickej liečby. Použitie horúcich obkladov alebo kúpeľov, ľudových metód môže viesť k zintenzívneniu symptómov a spôsobiť zrýchlenie rastu nádoru.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Myóm maternice: príznaky, príčiny a metódy liečby
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Helena pred 9 mesiacmi
Dobrý deň! Mohli by ste mi, prosím, povedať, prečo je liečba maternicových myómov ľudovými prostriedkami a perorálnymi kontraceptívami neúčinná? Myslela som si, že zdravý životný štýl vylieči každú chorobu.
Odpovedať
Dobrý deň! Myóm maternice je nezhubný novotvar, ktorý sa nedokáže sám rozpustiť. Ľudové metódy, ako sú čaje, nálevy či zábaly, nedokážu nádor ovplyvniť. Zdravý životný štýl je užitočný a môže vám pomôcť cítiť sa lepšie a predchádzať ďalším zdravotným problémom, myóm však musí liečiť gynekológ.
Viktoria pred 9 mesiacmi
Dobrý deň! Mala som myómy maternice, ktoré spôsobovali rôzne nepríjemné príznaky: bolestivá a dlhá menštruácia, bolesti brucha. Ale schudla som a myóm zmizol, respektíve zmizli všetky príznaky. Môže sa stať, že sa myóm rozpustil sám od seba?
Odpovedať
Dobrý deň! Nie, maternicové myómy úplne nezmiznú len chudnutím. Myóm maternice je nezhubný nádor pozostávajúci zo svalového tkaniva maternice a sám o sebe nevymizne. V zriedkavých prípadoch sa však myómy môžu v dôsledku chudnutia zmenšiť, čo môže spôsobiť vymiznutie príznakov.
Gabriela pred 9 mesiacmi
Dobrý deň! Viete mi poradiť aká by mala byť veľkosť myómu maternice v mm pre operáciu?
Odpovedať
Dobrý deň! Rozhodnutie o operácii sa u každého pacienta robí individuálne a to ovplyvňuje nielen veľkosť nádoru, ale aj jeho lokalizácia a príznaky, ktoré žena má. Preto môžu byť odstránené myómy s veľkosťou 10 mm ale aj viac ako 30 mm.
Miroslava pred 10 mesiacmi
Dobré ráno! Rastie brucho s myómom, ak je jeho veľkosť menšia ako 1 centimeter? Je zväčšenie brucha spôsobené len veľkými myómami?
Odpovedať
Dobré ráno! Brucho sa môže zväčšiť v prípade veľkých myómov (pre porovnanie, novotvar môže mať veľkosť grapefruitu alebo malého vodného melónu). Pri malých nádoroch do jedného cm nedôjde k žiadnym vizuálnym zmenám.
Monika pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Asi pred rokom mi zistili myóm na maternici, ale povedali mi, že no budú pozorovať. Dnes som bola u lekárky a povedala mi, že je potrebné jeho odstránenie, pretože sa zväčšil. Lekárka mi počas vyšetrenia oznámila, že myóm mám už 12 týždňov. Koľko je to centimetrov?
Odpovedať
Dobrý deň! Podobné prirovnanie sa používa na vysvetlenie veľkosti myómu. Štyri až päť týždňov tehotenstva je 2-2,5 cm, 10-12 týždňov je 5-6 cm a 12-15 týždňov je viac ako 8 cm.
Anastasiia pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Rozprávala som sa s niekoľkými dievčatami, ktoré mali myómy počas tehotenstva. Myóm im počas tehotenstva nerástol, takže keď som otehotnela, netrápila som sa (myóm som mala v priemere 1 cm). Ale o pár týždňov neskôr som sa na vyšetrení u gynekológa dozvedela, že myóm sa pomaly, zväčšuje. Povedzte mi, prosím, ako liečiť myóm maternice počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň! Liečba maternicových myómov počas tehotenstva sa líši v závislosti od veľkosti, lokalizácie nádoru a symptómov pacientky. Gynekológ môže ponúknuť buď pozorovanie alebo kontrolu symptómov (v prípade pomalého rastu nádoru a bez ohrozenia plodu), ako aj medikamentóznu alebo chirurgickú liečbu (v prípade hrozby potratu alebo narušeniu prietoku krvi plodu).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.