Logo
0800200000

Čo sú estrogény a na čo vplývajú?

Čo sú estrogény a na čo vplývajú?
Čítať 16 minút | Vytvorené: 29 január 2024 | aktualizované: 9 február 2024 | 1505 1505
V ľudskom tele sa nachádza 50 hormónov – účinných látok zodpovedných za biologické procesy. Pri hormonálnej nerovnováhe dochádza k narušeniu funkcií orgánov (vrátane srdca a mozgu).

Čo sú estrogény?

Estrogény sú steroidné hormóny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v reprodukčnom zdraví žien, vrátane puberty, menštruačného cyklu, tehotenstva, pôrodu a menopauzy. Estrogény sú dôležité pre fungovanie kostí, mozgu, svalov a vnútorných orgánov (vrátane srdca, pečene, žalúdka a čriev).

Aké typy estrogénov existujú?

Telo produkuje 3 hlavné typy estrogénov, pričom koncentrácia každého z nich sa mení spolu s vekom a dňom menštruačného cyklu.

Druhy estrogénov

Typ

Charakteristika

Produkcia

Funkcie

Estrón (E1)

Jediný typ estrogénu, ktorý sa v ženskom tele tvorí aj po menopauze.

Väčšina estrónov vzniká z androgénnych hormónov (proces premeny sa vyskytuje v tukových bunkách alebo tkanivách, svaloch) a v nadobličkách, menšia časť - vo vaječníkoch. Estrón sa syntetizuje z iných estrogénov (napríklad estrónsulfátu a dehydroepiandrosterónu).

Ovplyvňuje udržanie ženského reprodukčného zdravia, menštruačného cyklu a rozvoja sekundárnych sexuálnych charakteristík, zohráva úlohu pri udržiavaní zdravia kostí, metabolizmu a distribúcie tuku v tele.

Estradiol (E2)

Estradiol je hlavným typom estrogénu u netehotných žien vo fertilnom veku (od prvej menštruácie do menopauzy).

Estradiol je primárne produkovaný v ovariálnych folikuloch u žien (najmä počas ovulácie) a v semenníkoch u mužov. Hormón môže byť tiež premenený z estrónu a produkovaný v malých množstvách v tukovom tkanive a v placente počas tehotenstva.

Ovplyvňuje špecifické receptory (proteíny vo vnútri buniek), ktoré sa nachádzajú v maternici, vaječníkoch a mliečnych žľazách. Je dôležitý pre udržanie zdravia mozgu a kostí, reguláciu menštruačného cyklu a rozvoj sekundárnych sexuálnych charakteristík u žien (rast prsníkov a rozšírenie panvy).

Estriol (E3)

Typ estrogénu, ktorý počas tehotenstva stúpa, muži a netehotné ženy majú nízke hladiny estriolu.

Produkuje ho placenta (orgán, ktorý počas tehotenstva zásobuje plod kyslíkom a živinami). Menšie množstvo estriolu produkujú vaječníky a nadobličky.

Podporuje zdravie tehotnej ženy a plodu, stav plodovej vody, ako aj sliznice pošvy a urogenitálneho traktu. Podporuje rast maternice a mliečnych žliaz.

Okrem toho sa vydeľuje aj estriol-16α-glukuronid, typ estrogénu, ktorý vzniká ako dôsledok metabolických reakcií. Telo obsahuje aj estrón sulfát, ktorý vzniká v pečeni konjugáciou (naviazaním) sulfátov s estrónom.

Za čo sú u žien zodpovedné estrogény?

Estrogén a progesterón hlavné ženské pohlavné hormóny, ktoré ovplyvňujú reguláciu reprodukčného systému.

Funkcie estrogénu u žien

Funkcie estrogénu u žien

Funkcie estrogénu u žien:

  • regulácia menštruačného cyklu. Ovplyvňujú rast a vývoj folikulov vo vaječníkoch, ovuláciu (uvoľňovanie vajíčka), pripravujú endometrium (sliznicu maternice) na implantáciu embrya;
  • vývoj sekundárnych pohlavných znakov žien. Po menarché (prvej menštruácii) estrogény podporujú rast mliečnych žliaz a vlasov, zmeny postavy a rozšírenie panvovej oblasti;
  • zabezpečenie fungovania reprodukčného systému. Podporuje vaginálne, krčné a urogenitálne zdravie, zrýchľuje prietok krvi a zvyšuje sekréciu hlienu, čo pomáha udržiavať vlhkosť a pohodlie v oblasti genitálií;
  • udržanie tehotenstva. Pomáhajú zabezpečiť normálny vývoj orgánov a systémov plodu (vrátane mozgu, srdca, pľúc a pečene) a ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu. Estrogény pomáhajú uvoľniť maternicu a pripraviť ju na kontrakcie počas pôrodu a tiež stimulujú produkciu progesterónu, ktorý je dôležitý pre udržanie tehotenstva;
  • zabezpečenie laktácie (proces tvorby a vylučovania mlieka z mliečnych žliaz). Hormóny podporujú rast a vývoj mliečnych žliaz, tvorbu mlieka, čo zabezpečuje optimálny rast a vývoj dieťaťa v prvých mesiacoch života;
  • zlepšenie stavu kostí. Pomáha zvyšovať minerálnu hustotu kostí, vďaka čomu sú pevné a odolné voči zlomeninám. Hormóny aktivujú osteoblasty (bunky mladého kostného tkaniva), pomáhajú zachovať vápnik v kostiach a bránia tomu, aby sa z nich „vymýval“;
  • udržiavanie metabolizmu a metabolizmu tukov. Hormóny ovplyvňujú distribúciu tuku v tele, pomáhajú znižovať ukladanie tuku v brušnej oblasti, čím znižujú riziko vzniku metabolických syndrómov. Sú dôležité pre metabolizmus, pretože regulujú hladinu glukózy v krvi a citlivosť na inzulín;
  • vplyv na náladu. Ovplyvňujú biochemické procesy v mozgu spojené s náladou a pocitmi. Zmeny v hladinách hormónov môžu spôsobiť depresiu, podráždenosť a úzkosť;
  • udržiavanie zdravia ciev a srdca. Podporujú vazodilatáciu, zlepšujú krvný obeh a znižujú vaskulárnu rezistenciu. Hormóny pomáhajú znižovať riziko vysokého krvného tlaku (hypertenzie) a kardiovaskulárnych ochorení (srdcový infarkt a mŕtvica);
  • zlepšenie zdravia pokožky a vlasov. Zvyšuje množstvo kolagénu a elastínu, vďaka čomu je pokožka pružnejšia a znižuje sa aj pravdepodobnosť výskytu vrások. Hormóny zlepšujú stav vlasov, vďaka čomu sú lesklejšie a silnejšie.

Estrogény sú pre organizmus dôležité, pretože majú antioxidačné účinky a pomáhajú chrániť mozog pred oxidačným stresom a zápalmi. Výskumy spájajú estrogény so zlepšenými kognitívnymi funkciami a pamäťou u žien.

Estrogény sú zahrnuté aj v antikoncepcii (antikoncepčné tabletky a vaginálne krúžky). Hormóny blokujú hypofýzu pri uvoľňovaní folikuly stimulujúceho hormónu a luteinizačného hormónu, aby sa zabránilo ovulácii počas menštruačného cyklu.

Za čo sú u mužov zodpovedné estrogény?

Estrogénové receptory a aromatáza (enzým, ktorý premieňa testosterón na estrogén) sú distribuované v mozgu, penise a semenníkoch, orgánoch dôležitých pre libido a dosiahnutie a udržanie erekcie. Funkcie estrogénu u mužov:

  • udržiavanie libida. Ovplyvňujú nervový systém a mozgové centrá zodpovedné za sexuálnu túžbu, podieľajú sa na regulácii dopamínového systému, ktorý je zodpovedný za pocit uspokojenia;
  • spermatogenéza (tvorba spermy). Pôsobí na hypotalamus, hypofýzu a semenníky, reguluje hladinu gonadotropných hormónov, ovplyvňuje tvar a rýchlosť spermií (dôležité pre ich schopnosť prechádzať ženskými orgánmi a dostať sa k vajíčku na oplodnenie);
  • regulácia zrážania krvi. Zvyšuje produkciu pečeňových väzbových proteínov zapojených do procesu zrážania krvi. Hormóny ovplyvňujú aj krvné doštičky, zabezpečujú adhéziu (priľnutie) buniek k povrchu ciev, čo je dôležité pre spustenie procesu zrážania;
  • udržanie erektilnej funkcie. Ovplyvňuje prívod krvi do pohlavných orgánov, zvyšuje prívod krvi do kavernóznych teliesok penisu počas vzrušenia;
  • regulácia cholesterolu. Komplexne pôsobí na lipidový profil v krvi, pomáha zvyšovať hladinu „dobrého“ cholesterolu (HDL) a znižuje „zlý“ cholesterol (LDL), čo priaznivo pôsobí na zdravie srdca a ciev. 

Pomer medzi svalovou a tukovou hmotou závisí od hladiny estrogénu. Hormóny tiež zabraňujú hypoxii (hladovaniu kyslíkom) svalov a orgánov, dokonca aj pri intenzívnej fyzickej námahe, zlepšením krvného obehu. Estrogény podporujú zadržiavanie sodíka (soli) a vody, čo môže viesť k zvýšeniu objemu tekutín v cievach a tkanivách.

Aká je normálna hladina estrogénu v organizme?

Hladina estrogénu v tele žien kolíše v rôznych fázach menštruačného cyklu, počas tehotenstva a menopauzy. Vo folikulárnej fáze je hladina estrogénu 30-400 pg/ml, počas ovulácie - 150-750 pg/ml, v luteálnej fáze - 50-250 pg/ml.

Tabuľka noriem estradiolu u žien podľa veku

Pred začiatkom dospievania (do 10-11 rokov)

Menej ako 20 pg/ml

Počas dospievania (od 11 do 16 rokov)

Od 20 do 350 pg/ml

Premenopauza (zvyčajne od 45 do 50 rokov)

Od 30 do 400 pg/ml

Postmenopauza (zvyčajne po 50 rokoch)

Od 0 do 30 pg/ml

Hladiny estradiolu a estriolu sa líšia v závislosti od trimestra tehotenstva. U mužov normálne množstvo estriolu nepresahuje 30 pg/ml.

Ako zistiť hladinu estrogénu?

Pre kontrolu hladíny estrogénu si môžete urobiť krvné alebo močové testy. Ak chcete odobrať moč na testovanie estrogénu, musíte najskôr umyť vonkajšie pohlavné orgány pod teplou tečúcou vodou bez mydla a potom zbierať moč do nádoby v priebehu 24. hodín, pričom medzi močeniami uchovávajte vzorku v chladničke.

Aké sú príčiny zvýšeného estrogénu?

Fyziologicky sa estrogén v ženskom tele zvyšuje počas puberty, ovulácie a tehotenstva. Patologické príčiny vysokého estrogénu:

  • nadváha alebo obezita;
  • užívanie alkoholu;
  • fibroidy (nezhubné nádory) v maternici;
  • chronický fyzický alebo emocionálny stres;
  • hormonálna terapia;
  • fibrocystická mastopatia (nezhubný novotvar mliečnej žľazy);
  • syndróm polycystických vaječníkov;
  • myómy a polypy maternice.

Vysoký estrogén môže tiež viesť k problémom s pečeňou. Nízke hladiny horčíka, vysoké hladiny abnormálnych črevných baktérií a nedostatok tráviacich enzýmov môžu zhoršiť rozklad estrogénu v pečeni a viesť k hromadeniu hormónu v tele.

Syntetické xenoestrogény, chemikálie nachádzajúce sa v plastoch, niektorých šampónoch a mydlách, pesticídy a chemikálie pre domácnosť, môžu viesť k zvýšeniu hladín estrogénu. Vysoký estrogén môže urýchliť proces rakoviny vaječníkov, maternice a prsníkov, nádorov nadobličiek a zvýšiť inzulínovú rezistenciu a bolesť pri endometrióze.

Aké sú príznaky vysokého estrogénu?

U žien môže hormonálna nerovnováha viesť k náhlemu prírastku hmotnosti, tukové zásoby sa zvyčajne objavujú na páse a bokoch. Príznaky zvýšeného estrogénu u žien:

  • prírastok hmotnosti;
  • zvýšená citlivosť a bolestivosť mliečnych žliaz;
  • nafukovanie;
  • zhoršenie pamäti;
  • zvýšený PMS (predmenštruačný syndróm);
  • výkyvy nálady;
  • zhrubnutie prsného tkaniva;
  • poruchy spánku (napr. nespavosť);
  • slabé alebo silné menštruačné krvácanie;
  • zhoršenie výkonnosti;
  • únava a ospalosť;
  • strata sexuálnej túžby;
  • pocit úzkosti.

Príznakom vysokého estrogénu u mužov je gynekomastia (zväčšené prsia). Estrogén môže tiež spôsobiť neschopnosť dosiahnuť a udržať erekciu a neplodnosť.

Prečo klesá hladina estrogénu?

Hladina estrogénu u ženy vrcholí vo veku 20 rokov, potom postupne klesá a do 50. roku života sa znižuje o 50 %. Príčiny nízkej hladiny estrogénu:

  • poruchy príjmu potravy (anorexia a bulímia);
  • primárne zlyhanie vaječníkov (skorá menopauza);
  • predchádzajúce ožarovanie a chemoterapia;
  • odstránenie jedného alebo oboch vaječníkov;
  • chronické ochorenie obličiek (napr. zlyhanie obličiek);
  • nekontrolovaná cukrovka;
  • genetické patológie (napríklad syndróm krehkého chromozómu X alebo Turnera);
  • autoimunitné ochorenia (systémový lupus erythematosus, chronická tyroiditída alebo Gravesova-Basedowova choroba);
  • dysfunkcia hypofýzy (napríklad na pozadí adenómu hypofýzy, cervikokraniálny syndróm).

Nedostatok telesného tuku alebo prílišná podváha môže narušiť normálne fungovanie vaječníkov a viesť k nízkym hladinám estrogénu. Nízka hladina hormónu je tiež dôsledkom hypotalamickej amenorey (zastavenie menštruácie v dôsledku nedostatočnej činnosti hypotalamu), ktorá sa môže vyvinúť v dôsledku intenzívnej fyzickej aktivity, emočného stresu, prísnych diét a náhleho chudnutia.

Aké sú príznaky nízkej hladiny estrogénu?

Nedostatok estrogénu môže oddialiť pubertu, čo vedie k neskorému nástupu menštruácie (po 16. roku života). Príznaky nízkej hladiny estrogénu:

  • nočné potenie a návaly horúčavy;
  • krehkosť a slabosť kostí;
  • neustála ospalosť a únava;
  • nepravidelná menštruácia;
  • bolestivosť mliečnych žliaz;
  • bolesti hlavy alebo migrény;
  • náhle zmeny nálady;
  • zhoršená koncentrácia;
  • problémy so spánkom (dlhé obdobia zaspávania, nespavosť);
  • vaginálna suchosť alebo atrofia;
  • bolestivý pohlavný styk;
  • zvýšená podráždenosť;
  • náhly prírastok hmotnosti.

Nízka hladina estrogénu môže viesť k oslabeniu kostí a rozvoju osteoporózy (zvyšuje riziko zlomenín). U mužov môžu nízke koncentrácie hormónu spôsobiť hromadenie tuku v brušnej oblasti, stratu kostnej hmoty, zníženú chuť na sex a rozvoj erektilnej dysfunkcie.

Nedostatok estrogénu ovplyvňuje aj vzhľad, pretože spôsobuje rednutie a vypadávanie vlasov, suchosť a stratu elasticity pokožky a zmenšuje objem pŕs. Ak sa tieto príznaky objavia, je potrebná konzultácia s lekárom, ktorý preskúma ťažkosti, analyzuje príznaky a v prípade potreby vás pošle k špecializovanému odborníkovi (napríklad gynekológovi, endokrinológovi).

Ako znížiť hladinu estrogénu?

Zníženie množstva tuku v tele môže znížiť hladinu estrogénu uvoľňovaného tukovými bunkami. Ďalšie spôsoby zníženia estrogénu u žien:

  • dodržiavanie diéty s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom tuku;
  • odmietnutie alebo obmedzenie konzumácie alkoholu;
  • výber biopotravín a konzumácia mäsových výrobkov vyrobených bez použitia rastových hormónov;
  • vyhýbanie sa používaniu plastových nádob a obalov (pomôže znížiť vystavovaniu sa syntetickým xenoestrogénom).

Pri normalizácii hladiny estrogénu u žien pomôžu aj inhibítory aromatázy, ktoré blokujú produkciu hormónu tukovými bunkami. Agonisty hormónu uvoľňujúceho gonadotropín sa predpisujú, keď vaječníky produkujú nadbytok hormónu.

Ako zvýšiť hladinu estrogénu?

Hladinu estrogénu môžete zvýšiť normalizáciou hmotnosti, miernou fyzickou aktivitou a zdravým spánkom. Medikamentózne metódy na zvýšenie hladiny estrogénu:

  • hormonálna substitučná liečba. Používa sa na doplnenie nedostatku estrogénu u žien počas menopauzy alebo po odstránení vaječníkov. Lieky sa môžu užívať vo forme tabliet, krémov, náplastí, injekcií a estrogénových čapíkov;
  • estrogénová terapia. Predpísaná na zvýšenie estrogénu u žien po hysterektómii (odstránenie maternice);
  • produkty s fytoestrogénmi. Fytoestrogény sú prirodzene sa vyskytujúce látky nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré môžu mať v tele účinky podobné estrogénu. Môžu sa používať ako doplnok stravy a obsahujú sójové izoflavóny a extrakty z červenej ďateliny.

Lekár vám môže predpísať aj hormonálnu estrogén-progestínovú liečbu. Pri hormonálnej terapii estrogén zahusťuje výstelku maternice a progesterón „vyrovnáva“ účinky estrogénu v maternici, čím sa znižuje riziko vedľajších účinkov a dôsledkov (ako je rakovina maternice). Hormóny sa nepredpisujú v prípade menopauzy, ktorá nastala pred viac ako 10 rokmi, prítomnosti rakoviny vaječníkov alebo prsníka, anamnézy melanómu alebo rizika krvných zrazenín v nohách, mozgu a pľúcach.

Ako si udržať normálnu hladinu estrogénu?

Normalizáciu estrogénu a progesterónu uľahčuje vyvážená a pestrá strava s nízkym množstvom tukov a sacharidov. Ďalšie spôsoby, ako udržať normálnu hladinu estrogénu:

  • mierna fyzická aktivita;
  • udržiavanie zdravej hmotnosti;
  • zníženie stresu (pomocou relaxačných techník, jogy a hlbokého dýchania);
  • pravidelný a dostatočný spánok (7 až 9 hodín denne).

Je tiež dôležité minimalizovať vystavovanie sa toxickým látkam (napr. pesticídom a ťažkým kovom). Pri používaní domácich chemikálií a hnojív sa odporúča používať rukavice, masku a okuliare na ochranu pokožky, slizníc a dýchacích ciest.

Čo sa stane s estrogénom počas menopauzy?

Počas menopauzy klesá hladina estrogénu, progesterónu, testosterónu a folikuly stimulujúcich a luteinizačných hormónov. Estrogén začína postupne klesať počas perimenopauzy (prvé obdobie menopauzy sprevádzané nepravidelnými menštruáciami) a dosahuje minima počas menopauzy (začína po roku bez menštruácie).

V dôsledku nedostatku estrogénu príznaky zahŕňajú návaly horúčavy, nočné potenie, pocit horúčavy, začervenanie tváre, náhle zmeny nálady, smútok a úzkosť bez príčiny. Počas menopauzy (v dôsledku rednutia tkaniva) sa koža zvrásňuje, zvyšuje sa riziko infekcií močového mechúra, potreba častejšieho močenia a v ojedinelých prípadoch sa rozvinie inkontinencia moču.

Ktorých lekárov je potrebné kontaktovať pre diagnostiku a liečbu estrogénových abnormalít?

Ak máte podozrenie na nadbytok alebo nedostatok estrogénu a hormonálnu nerovnováhu, mali by ste sa poradiť s gynekológom alebo endokrinológom. Poruchy hladiny estrogénov však vedia diagnostikovať aj lekári iných špecializácií (napríklad terapeut, urológ, neurológ a kardiológ).

Kedy je potrebné užívať estrogénové lieky?

Estrogénové tablety môže predpísať gynekológ na liečbu symptómov menopauzy (návaly horúčavy, nočné potenie, zimnica, slabosť a závraty). Ďalšie indikácie na užívanie estrogénových liekov:

  • nedostatočná produkcia estrogénu počas puberty;
  • atrofická vaginitída (zápal vagíny);
  • Turnerov syndróm (ovplyvňuje fyzický vývoj);
  • predchádzajúca operácia na odstránenie vaječníkov;
  • rakovina prostaty s metastázami;
  • atrofia vulvy;
  • ženský hypogonadizmus (dysfunkcia vaječníkov);
  • osteoporóza (slabé kosti);
  • stredne ťažké akné.

Estrogény sa môžu užívať perorálne (vo forme tabliet), intramuskulárne a transdermálne (vo forme krémov, gélov a náplastí). Estriol a estradiol sa vyrábajú aj vo forme vaginálnych čapíkov.

Pred predpísaním hormónov lekár vykoná vyšetrenie, predpíše laboratórne testy a ultrazvukové vyšetrenia, aby sa vylúčili kontraindikácie užívania prírodných a syntetických estrogénov. Kontraindikácie užívania estrogénov:

  • zhubné nádory citlivé na estrogénové receptory;
  • tromboflebitída alebo tromboembolizmus;
  • epilepsia (charakterizovaná konvulzívnymi epizódami);
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia);
  • ochorenia pečene a žlčníka;
  • predchádzajúca ischemická mozgová príhoda;
  • inkontinencia moču;
  • ischémia srdca;
  • neurokognitívne poruchy (napr. demencia);
  • migréna;
  • gynekologické patológie (endometrióza a leiomyómy maternice).

Prípravky s estrogénmi by sa nemali užívať pri hyperkoagulabilite (zvýšená zrážanlivosť krvi), ktorá môže byť spôsobená nedostatkom bielkovín S a C, Leidenská mutácia faktoru V. Užívanie hormónov v tehotenstve je kontraindikované, pretože zvýšený estradiol a estrón môže viesť k vrodenému defektu plodu, zvyšujúcemu sa riziku potratu a trombózy, dysfunkcii placenty.

Vedľajšie účinky estrogénových liekov môžu zahŕňať vracanie, pálenie záhy, zápchu alebo hnačku, kŕče v nohách, pálenie a mravčenie v končatinách, závraty a vypadávanie vlasov. Estrogénové lieky môžu tiež viesť k nadmernému rastu ochlpenia, bolesti prsníkov, opuchu, páleniu, svrbeniu a podráždeniu vagíny a stmavnutiu kože na tvári.

Aké potraviny obsahujú estrogén?

Produkty obsahujú dietetické fytoestrogény, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky menopauzy a udržiavať hustotu kostí, čím znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.

Tabuľka estrogénov v potravinách

Skupina produktov

Príklady

Sójové produkty

Sójové bôby, mlieko, jogurty, maslo, tofu syr

Obilniny

Ovos, pšenica, ryža, ovsené vločky, quinoa, jačmeň, celozrnný chlieb

Ovocie

Jablká, višne, hrušky, čerešne, broskyne, grapefruity, granátové jablká, slivky

Zelenina

Karfiol a biela kapusta, brokolica, mrkva, paradajky, cesnak

Orechy

Vlašské orechy a píniové oriešky, makadamové orechy, mandle

Semienka

Slnečnicové semienka, sezamové semienka, ľanové semienka

Strukoviny

Čierne a červené bôby, fazuľa, cícer, šošovica

Bylinky a korenie

Lucerna, červená ďatelina, šalvia, tymián, dvojzubec

Fytoestrogény sa nachádzajú aj v čiernom a zelenom čaji. V prípade potreby vám lekár môže predpísať výživové doplnky, ktoré obsahujú rôzne druhy fytoestrogénov: izoflavóny, lignany, kumestany, kumaríny, fytosteroly, indoly a karotenoidy.

Aké potraviny znižujú hladinu estrogénu?

Výskum ukazuje, že diéta s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť znížiť hladiny estrogénu v tele. Nachádza sa v obilninách, hrášku, zelenine (tekvica, zemiaky a paprika), sušenom ovocí (slivky, marhule a ďatle), ako aj v zelenine (špenát a koriander).

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú estrogény a na čo vplývajú? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké sú nebezpečenstvá zvýšeného estrogénu?

Nadbytok estrogénu je nebezpečný pre vznik hormonálne závislých nezhubných a zhubných nádorov, nepravidelného menštruačného cyklu a gynekologických ochorení (maternicové myómy, endometrióza). Nízka hladina estrogénu môže viesť ku komplikáciám: srdcové choroby (srdcový infarkt) a ciev (mŕtvica), osteoporóza. Estrogény sú dôležité aj pre stav tváre, takže pri ich nedostatku klesá elasticita pokožky a vznikajú jemné vrásky.

2. Ako estrogény ovplyvňujú endometrium?

Estrogény ovplyvňujú endometrium (vnútornú výstelku maternice) počas celého menštruačného cyklu. Vplyv estrogénu na endometrium:

  1. Folikulínová fáza. V prvej fáze menštruačného cyklu sa zvyšuje hladina estrogénu. Hormóny stimulujú rast a proliferáciu endometria, čím sa stáva hrubším a naplneným krvnými cievami.
  2. Ovulácia. Hladiny estrogénu vrcholia počas ovulácie, keď sa vajíčko uvoľní z vaječníka. Estrogény pomáhajú pripraviť endometrium pre možné uchytenie oplodneného vajíčka.
  3. Luteálna fáza. Pri absencii oplodnenia vajíčka sa hladina estrogénu znižuje, čím sa endometrium pripravuje na odmietnutie.
  4. Menštruácia. Hladina estrogénu klesá na minimum, čo spôsobuje kontrakciu endometriálnych ciev a jej odmietnutie vo forme krvácania.

Zmena hladín estrogénu je cyklický proces, ktorý sa vyskytuje každý mesiac u žien v reprodukčnom veku. Preto pri nerovnováhe hormónov môže dôjsť k poruchám menštruačného cyklu a zdravia endometria.

3. Ako sa nazýva test na estrogén?

Estrogénový test je zvyčajne súčasťou hormonálneho alebo reprodukčného panelu a vykonáva sa spolu s inými testami (napríklad testosterón alebo progesterón). Niektoré medicínske centrá môžu testovať určité typy estrogénov: estrón, estradiol a estriol.

4. Ako ovplyvňuje hladina estrogénu štítnu žľazu?

Estrogény môžu ovplyvniť funkciu štítnej žľazy zvýšením väzby tyroxínu (hlavný hormón štítnej žľazy) na bielkoviny v krvi. Nízka hladina hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza) môže tiež viesť k poruchám metabolizmu estrogénov, vrátane ich hromadenia, čím sa zvyšuje riziko vzniku chorôb závislých od estrogénu (napríklad nezhubných a zhubných nádorov).

5. Aké vitamíny užívať na zvýšenie estrogénu?

Vitamíny nie sú priamym zdrojom estrogénu, ich užívanie nevedie k zvýšeniu hladiny estrogénu v tele. Na podporu fungovania hypotalamu, hypofýzy a hormonálnych žliaz (ako sú vaječníky u žien a semenníky u mužov) vám môže lekár predpísať vitamíny D, E, B6 a B9 (kyselina listová), ako aj minerály (zinok a horčík).

6. Ako estrogény ovplyvňujú rakovinu prsníka?

Podľa výskumu z Memorial Sloan-Kettering Cancer Center môže estrogén spôsobiť génové mutácie, ktoré vedú k rakovine prsníka. Estrogén tiež stimuluje tvorbu a delenie rakovinových buniek, čím urýchľuje rast nádoru.

7. Ako môžem zvýšiť hladinu estrogénu?

Estrogény produkujú vaječníky (u žien) a semenníky (u mužov), nadobličky, tukové bunky a tkanivá a placenta počas tehotenstva. Potraviny, ktoré obsahujú fytoestrogény (mrkva, broskyne a strukoviny) pomôžu zvýšiť hladinu estrogénu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 4 hodnotenia
Čo sú estrogény a na čo vplývajú?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Anna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako súvisia návaly tepla a estrogény s menopauzou? Aké príznaky môže spôsobiť nedostatok estrogénu počas menopauzy?
Odpovedať
Dobrý deň. V období menopauzy u žien klesá hladina estrogénu, čo vedie k častým a intenzívnym návalom tepla, ktoré sa vyznačujú náhlym pocitom tepla, potením a zrýchleným pulzom. Príznaky sú spojené so zmenami termoregulácie mozgu a môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života ženy v období menopauzy.
Adriána pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Čítala som, že fajčenie negatívne ovplyvňuje hormóny vrátane estrogénu. Ako sa mení hladina estrogénu pri fajčení?
Odpovedať
Dobrý deň. Fajčenie ovplyvňuje hladinu estrogénu nasledujúcimi spôsobmi: chemikálie v tabakovom dyme (benzopyrén a aromatické uhľovodíky) môžu stimulovať pečeň k rýchlemu metabolizmu a vylučovaniu hormónov z tela. V dôsledku toho klesá hladina cirkulujúcich estrogénov v krvi, čím sa zvyšuje riziko vzniku ochorení (napríklad osteoporóza, ateroskleróza a ischemická choroba srdca).
Katarzyna pred 2 mesiacmi
Dobrý večer. Veľa som počula o tibetskej hormonálnej gymnastike, ale sú o nej veľmi rozporuplné recenzie. Povedzte mi, prosím, prečo je hormonálna gymnastika nebezpečná?
Odpovedať
Dobrý večer. Hormonálna gymnastika, vrátane tibetskej, zahŕňa ovplyvňovanie hormonálnej rovnováhy cvičením, masážami a dýchacími praktikami. Tieto techniky však môžu byť kontraindikované v prípade hormonálnych porúch (napríklad nezhubných alebo zhubných nádorov) a tehotenstva. Pred vykonaním hormonálnych cvičení by ste sa mali poradiť so svojím lekárom.
Xenia pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Povedzte mi, prosím, v akých prípadoch sú predpísané estrogénové krémy? Na aké choroby a stavy sú predpísané?
Odpovedať
Dobrý deň. Estrogénové krémy môžu byť predpísané na liečbu vaginálnej suchosti a nepohodlia spôsobeného menopauzou, atrofickou vaginitídou. Krémy sa aplikujú lokálne na vaginálnu sliznicu. Pomáhajú obnoviť elasticitu a poskytujú hydratáciu sliznice.
Matilda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Zbožňujem kávu a pijem cca 3 až 4 šálky denne (250-300 ml každá). Po vyšetreniach mi však zistili vysokú hladinu estrogénu v krvi. Povedzte mi, prosím, existuje spojenie medzi kávou a estrogénmi? Môžu kofeínové nápoje spôsobiť zvýšenie alebo zníženie estrogénu?
Odpovedať
Dobrý deň. Výskumy ukazujú, že kofeín môže ovplyvniť metabolizmus estrogénu v tele. Zvyšuje hladiny enzýmov v pečeni, ktoré sa podieľajú na metabolizme estrogénov, čo má za následok rýchlejšie spracovanie a vylučovanie estrogénu z tela. V dôsledku toho sa môže znížiť hladina voľného estrogénu v krvi.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.