Logo
0800200000

Typy, diagnostika a liečba krvácania z maternice

Typy, diagnostika a liečba krvácania z maternice
Čítať 8 minút | Vytvorené: 18 marec 2024 | aktualizované: 23 apríl 2024 | 618 618
U žien v reprodukčnom veku sa krvácanie z maternice (menštruácia) vyskytuje každý mesiac. Krvácanie mimo menštruačného cyklu môže poukazovať na gynekologickú patológiu.

Čo je to krvácanie z maternice?

Krvácanie z maternice je výtok krvi z maternice. K prirodzenému menštruačnému krvácaniu dochádza s konštantnou periodicitou v intervaloch 21-35 dní a trvá tri až sedem dní. Mimomenštruačné, príliš silné (so stratou krvi viac ako 150 mililitrov za menštruáciu) a dlhotrvajúce krvácanie (ktoré trvá viac ako sedem dní) sa považuje za patologické a vyžaduje si konzultáciu s gynekológom.

Príčiny a typy krvácania z maternice

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Krvácanie z maternice môžu vyvolať gynekologické ochorenia, fyzické poranenie pohlavných orgánov alebo abnormality v tehotenstve. Medzi príčiny krvácania z maternice patrí:

  • spontánne ukončenie tehotenstva (potrat);
  • hormonálne poruchy (na pozadí ochorení štítnej žľazy, hypofýzy alebo nadobličiek, metabolických porúch, užívania hormonálnych liekov vrátane perorálnej antikoncepcie);
  • patologické stavy vaječníkov (napr. syndróm polycystických alebo rezistentných vaječníkov, nedostatočnosť vaječníkov);
  • zápalové ochorenia reprodukčného systému (cervicitída, endometritída, ooforitída, adnexitída);
  • patologické stavy maternice (endometrióza, adenomyóza, polypy v maternici, myóm, hyperplázia, rakovina maternice);
  • traumatizácia maternice (počas chirurgického potratu, operácie pohlavných orgánov, v dôsledku posunutia alebo vrastenia vnútromaternicového telieska, po diagnostických manipuláciách);
  • ochorenia krvi (poruchy krvných doštičiek, koagulopatia, leukémia, von Willebrandova choroba);
  • nekontrolované užívanie liekov ovplyvňujúcich zrážanie krvi;
  • mimomaternicové tehotenstvo.

Krvácanie z maternice sa delí na funkčné (prirodzené, ako je menštruácia alebo strata krvi počas pôrodu) a patologické, ktoré súvisí s poruchami reprodukčného systému alebo je spôsobené chirurgickými zásahmi do pohlavných orgánov (po potrate, komplikovanom pôrode, cisárskom reze). Typy krvácania z maternice sa klasifikujú podľa veku ženy, príčin vzniku a formy priebehu.

Klasifikácia krvácania z maternice

Podľa veku ženy

Juvenilná metrorágia

Vyskytuje sa počas puberty a súvisí s hormonálnymi zmenami

Krvácanie z maternice v reprodukčnom veku

Vyskytuje sa u žien v reprodukčnom veku v dôsledku organických patológií alebo hormonálnych porúch

Klimakterické krvácanie

Vyskytuje sa počas obdobia pred menopauzou alebo počas menopauzy

Podľa príčin (podľa systému PALM-COEIN, ktorý poskytuje Medzinárodná federácia pre gynekológiu a pôrodníctvo)

Krvácanie z maternice spôsobené štrukturálnymi abnormalitami maternice

Je vyvolané patologickým rastom svalového a spojivového tkaniva maternice (adenomyóza, hyperplázia) alebo vznikom novotvarov v nej (polypy, leiomyóm, fibroid, malígny nádor).

Dysfunkčné krvácanie (nesúvisí s organickými zmenami maternice)

Vyskytuje sa v dôsledku ovulačnej dysfunkcie, porúch zrážania krvi, ochorení endometria (endometritída)

Iatrogénne (prelomové) krvácanie z maternice

Vyskytuje sa ako dôsledok chirurgickej alebo diagnostickej manipulácie, ako aj na pozadí užívania niektorých liekov (napr. antibiotík, antikonvulzív, OC)

Krvácanie nejasnej genézy

Bez určenej príčiny

Podľa typu krvácania

Akútne krvácanie z maternice

Náhle, silné krvácanie vyžadujúce rýchlu lekársku pomoc

Chronické krvácanie z maternice

Krvácanie, ktoré sa objavuje v rôznom čase (nepravidelné)

Medzimenštruačné krvácanie

Objavuje sa uprostred cyklu

Krvácanie z maternice počas klimaktéria sa môže vyskytnúť v dôsledku rednutia, atrofie a patologického rastu tkanív maternice, alebo môže indikovať vývoj benígnych alebo malígnych novotvarov. Pôrodné krvácanie sa vyskytuje pri komplikovaných pôrodoch alebo po nich.

Abnormálne krvácanie z maternice (AUB)

Abnormálne krvácanie z maternice je výtok krvi, ktorý sa od normálnej menštruácie líši trvaním, frekvenciou a množstvom a môže sa vyskytnúť v ktoromkoľvek období cyklu. AUB môže byť vyvolané zápalovými ochoreniami pohlavného systému, patologickými zmenami v štruktúre reprodukčných orgánov a novotvarmi. Ich intenzita môže byť rôzna, od špinenia až po silnú stratu krvi.

Dysfunkčné krvácanie z maternice (DUB)

Dysfunkčné krvácanie z maternice je výtok krvi z maternice, ktorý sa vyskytuje v ktorýkoľvek deň menštruačného cyklu a je spôsobený funkčnými poruchami reprodukčného systému. DUB sa môže vyskytnúť u žien počas reprodukčného obdobia a je spôsobené hormonálnymi poruchami, ktoré vedú k poruche funkcie vaječníkov (porucha syntézy progesterónu a estrogénu). Rozlišujeme tieto typy DUB:

  • ovulačné krvácanie z maternice (vyskytuje sa u žien v reprodukčnom veku v dôsledku prudkého zníženia syntézy estrogénu vo vaječníkoch);
  • anovulačné krvácanie z maternice (vzniká v dôsledku anovulácie, t, j. porušenia ovulačného procesu, pri ktorom vajíčko neopúšťa vaječník).

Ovulačné krvácanie z maternice môže byť vyvolané dlhodobým stresom, chronickým prepracovaním alebo umelým prerušením tehotenstva. Za dysfunkčné sa tiež považuje krvácanie u dospievajúcich pred nástupom menštruácie a poukazuje na reštrukturalizáciu hormonálneho pozadia.

Príznaky krvácania z maternice

Príznaky abnormálneho krvácania z maternice sa líšia v závislosti od príčiny. Medzi bežné príznaky krvácania z maternice patrí:

  • častá menštruácia (menštruačný cyklus trvajúci menej ako 24 dní);
  • intenzívna a dlhotrvajúca menštruácia (trvá viac ako sedem dní, so zrazeninami, silnou bolesťou brucha);
  • neočakávaný krvavý výtok uprostred menštruačného cyklu;
  • slabosť, závraty, strata vedomia počas menštruácie.

Na gynekologické patológie môže poukazovať krvácanie z maternice rôznej intenzity po pohlavnom styku alebo fyzickej námahe (napr. zdvíhanie závaží). Chronické krvácanie z maternice sprevádza systematický krvavý výtok z maternice medzi menštruáciami.

Príznaky krvácania z maternice

Príznaky krvácania z maternice

Ako odlíšiť krvácanie z maternice od menštruácie?

Ak sa krvácanie z maternice objaví počas menštruácie, je náročné ho odlíšiť. Medzi príznaky, ktoré naznačujú abnormálne krvácanie z maternice patrí:

  • menštruácia, ktorá trvá dlhšie ako sedem dní;
  • silná menštruácia (vyžaduje si častejšiu výmenu hygienických potrieb ako zvyčajne);
  • krvácanie s veľkým počtom zrazenín;
  • bolestivá menštruácia (bolesť v podbrušku sa objavila alebo zhoršila počas menštruácie);
  • špinenie pred alebo po menštruácii.

Abnormálne krvácanie z maternice sa môže vyskytnúť v ktorýkoľvek deň cyklu. Z hľadiska intenzity sa môže objaviť špinenie alebo až silná strata krvi. Akékoľvek poruchy menštruačného cyklu (nepravidelnosť, oneskorenie, zmeny intervalu medzi menštruáciami) môžu poukazovať na gynekologické patologické stavy alebo hormonálnu nerovnováhu a vyžadujú si diagnostiku.

Prečo je krvácanie z maternice nebezpečné?

Krvácanie z maternice je nebezpečné z hľadiska komplikácií a príčiny, ktorá ho spôsobila, pretože AUB indikuje rozvíjajúcu sa patológiu v reprodukčnom systéme. Chronická strata krvi môže viesť k anémii, zatiaľ čo akútne krvácanie zas k bezvedomiu a k hemoragickému šoku (urgentný stav spôsobený znížením množstva cirkulujúcej krvi).

Nediagnostikované a neliečené gynekologické ochorenia môžu viesť k poškodeniu reprodukčného (neplodnosť, potrat) a močového (napr. upchatie močových ciest rastúcim myómom maternice) a endokrinného systému. AUB a DUB je možné predchádzať každoročnými preventívnymi prehliadkami u gynekológa.

Môže sa krvácanie z maternice zastaviť samovoľne?

Krvácanie z maternice môže byť periodické (špinenie), mierne, krátkodobé alebo môže sa vyskytovať spolu s menštruáciou. Akútne krvácanie z maternice sa spravidla nedokáže zastaviť samovoľne a vyžaduje si lekársku pomoc.

Ako dlho môže trvať krvácanie z maternice?

Trvanie krvácania z maternice závisí od individuálnych vlastností ženy a príčiny, ktorá ho spôsobila. Krvácanie z maternice môže trvať od niekoľkých dní až po niekoľko týždňov.

Čo robiť v prípade krvácania z maternice?

V prípade chronického krvácania z maternice (pravidelne vyskytujúci sa krvavý výtok, predĺženie trvania a silná menštruácia, narušenie menštruačného cyklu) je potrebné vyhľadať gynekológa. Lekár vykoná vyšetrenie a predpíše potrebnú liečbu.

V prípade akútneho krvácania je potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Pred príchodom rýchlej zdravotnej pomoci by ste si mali ľahnúť, piť čistú nesýtenú vodu v malých dúškoch (aby ste predišli dehydratácii) a na brucho si môžete prikladať chladivý obklad (napríklad ľad zabalený vo vrecku).

Ako sa diagnostikuje príčina krvácania z maternice?

Príčinu krvácania z maternice určí po vyšetrení gynekológ. Krvácanie z maternice sa diagnostikuje:

  • oboznámením sa s pacientkinou anamnézou (údaje o veku, menštruačnom cykle, tehotenstve a pôrode a o chirurgických zásahoch do orgánov pohlavného systému);
  • vyšetrením na gynekologickom kresle a kolposkopiou (prístrojové vyšetrenie sliznice pošvy a krčka maternice pomocou zväčšovacieho prístroja (kolposkopu));
  • cytologickým výterom z kanála krčka maternice (na zistenie atypických buniek);
  • zoškrabom z pošvy na stanovenie mikroflóry;
  • gynekologickým ultrazvukom (na posúdenie stavu endometria a myometria maternice, vajíčkovodov, vaječníkov, zistenie novotvarov a nárastu tkaniva);
  • klinickými a biochemickými krvnými testami a koagulogramom;
  • vyšetrením hormonálneho profilu.

V priebehu vyšetrenia sliznice maternice môže gynekológ vykonať hysteroskopiu (vyšetrenie endometria pomocou hysteroskopu, tenkej trubice so svetlom, ktorá sa zavádza do pošvy na vyšetrenie krčka maternice a vnútra maternice). V prípade potreby sa môže vykonať aj biopsia (odber vzorky abnormálneho tkaniva na preskúmanie jeho bunkovej štruktúry). Lekár môže tiež predpísať konzultáciu s endokrinológom a odporučiť ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy a nadobličiek.

Ako sa lieči krvácanie z maternice?

Prvým krokom pri liečbe krvácania z maternice je jeho zastavenie. Krvácania z maternice je možné zastaviť:

  • lekársky (pomocou liekov na zastavenie krvácania a kontrakcií maternice);
  • chirurgicky (pomocou hysteroskopie, kryodeštrukcie alebo ablácie endometria maternice).

Chirurgické zastavenie krvácania sa používa v prípade, že je farmakologická liečba neúčinná. Hemostatické lieky sa užívajú pod dozorom lekára. Samoliečba akútneho krvácania je nebezpečná, vzhľadom na vysoké riziko jeho zhoršenia.

Krvácanie z maternice je príznakom gynekologických patológií, preto sa liečba zameriava na jeho príčiny (ochorenia, ktoré ho vyvolalo). Gynekológ predpisuje liečbu AUB a DUB po komplexnom vyšetrení.

Liečba krvácania z maternice

Patológia, pri ktorej dochádza k výtoku krvi z maternice

Liečba

Polypy maternice

Vykonáva sa polypektómia, t. j. odstránenie novotvarov z maternice počas hysteroskopie.

Myóm maternice

  1. Hormonálna liečba (pri výskyte len jedného novotvaru nie väčšieho ako tri centimetre).
  2. Myomektómia je chirurgické odstránenie nádoru z maternice (laparoskopicky alebo hysteroresekciou).

Endometrióza

Užíva sa hormonálna liečba (kombinovaná perorálna antikoncepcia, vnútromaternicové teliesko, agonisty, antagonisty hormónu uvoľňujúceho gonadotropín).

Syndróm polycystických vaječníkov

  1. Hormonálna liečba (zameraná na normalizáciu menštruačného cyklu, ovulácie a syntézy pohlavných hormónov).
  2. Chirurgické odstránenie cýst laparoskopiou.

Zápalové ochorenia reprodukčného systému (endometritída, adnexitída, ooforitída)

Typ liečby závisí od príčin zápalového procesu. V prípade bakteriálnych infekcií sa užívajú antibiotiká a protizápalové lieky.

Počas obdobia rekonvalescencie môže gynekológ na normalizáciu menštruačného cyklu predpísať lieky, vitamínové komplexy a prípravky obsahujúce železo. Lekár môže tiež odporučiť úpravu stravy a životného štýlu s prihliadnutím na individuálne vlastnosti organizmu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Typy, diagnostika a liečba krvácania z maternice - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Čo sa neodporúča robiť pri krvácaní z maternice?

Pri krvácaní z maternice sa nesmú užívať lieky, ktoré vám nepredpísal lekár, ako aj robiť vaginálny výplach, kúpať sa, prikladať si na brucho teplé obklady a piť horúce nápoje. Pri akútnom krvácaní nesmiete stáť ani sa aktívne pohybovať.

2. Ako zastaviť krvácanie z maternice doma?

Krvácanie z maternice sa doma zastaviť nedá. Lieky na zastavenie krvácania predpisuje gynekológ a sleduje aj ich účinnosť a reakciu ženského organizmu. Svojpomocné pokusy o zastavenie krvácania z maternice môžu zhoršiť stratu krvi a spôsobiť komplikácie (až odstránenie maternice). V prípade náhleho a intenzívneho krvácania je potrebné vyhľadať rýchlu lekársku pomoc, pretože veľká strata krvi ohrozuje život.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Typy, diagnostika a liečba krvácania z maternice
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Lolita pred týždňom
Dobrý deň. Kedy sa pri krvácaní z maternice používa hormonálna hemostáza?
Odpovedať
Dobrý deň. Hormonálna hemostáza sa používa pri dlhotrvajúcom krvácaní z maternice, ktorú sprevádza anémia (nízka hladina hemoglobínu v krvi). Hemostázu predpisuje gynekológ po vyšetrení s prihliadnutím na výsledky diagnostiky, celkový stav a individuálne charakteristiky ženy.
Denisa pred 3 týždňami
Dobrý deň. Mám bolesť v podbrušku a krvácam, ale nemám menštruáciu. Čo môže byť príčinou?
Odpovedať
Nataliia Biletska
Nataliia Biletska Denisa Denisa pred 3 týždňami
Dobrý deň. Krvácanie z maternice a bolesti brucha sa môžu vyskytnúť z viacerých dôvodov: rozvoj patologických stavov v reprodukčnom systéme (zápalové ochorenia alebo novotvary maternice a vaječníkov), mimomaternicové tehotenstvo alebo potrat. Okamžite vyhľadajte gynekológa!
Xénia pred 4 týždňami
Dobrý deň. Ako zastaviť príliš silné krvácanie z maternice s výskytom zrazenín?
Odpovedať
Nataliia Biletska
Nataliia Biletska Xénia Xénia pred 4 týždňami
Dobrý deň. V prípade veľkej straty krvi z maternice je potrebné privolať rýchlu lekársku pomoc, aby sa zabránilo vzniku komplikácií a urgentného stavu (strata vedomia, hemoragický šok). Do príchodu záchrannej služby by ste mali ležať, na brucho prikladať chladivé obklady a piť čistú vodu po malých dúškoch.
Michaela pred mesiacom
Dobrý deň. Ako sa užíva trenaxa 500 pri krvácaní z maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Gynekológ po vyšetrení, zistení možnej príčiny a posúdení stupňa krvnej straty predpisuje hemostatiká (styptiká). Samoliečba krvácania môže zhoršiť stav ženy a tiež viesť ku komplikáciám. Akýkoľvek krvavý výtok okrem menštruácie a príliš silná menštruácia poukazujú na patológiu v reprodukčnom systéme a vyžadujú si diagnostiku gynekológom.
Irina pred mesiacom
Dobrý deň. Je deamino-oxytocín účinný pri krvácaní z maternice po pôrode?
Odpovedať
Dobrý deň. Lieky, ktoré spôsobujú sťahovanie maternice, sa môžu užívať len na základe lekárskeho predpisu gynekológa, ako aj v nemocničných podmienkach. V prípade výskytu krvácania po pôrode je potrebná lekárska pomoc.
Julia pred mesiacom
Dobrý deň. Môžem užívať hemotran pri krvácaní z maternice?
Odpovedať
Dobrý deň. Lieky na zastavenie krvácania z maternice by sa mali užívať na základe predpisu gynekológa a pod jeho dohľadom, pretože styptiká majú rôzne účinky. V prípade výtoku krvi z maternice uprostred menštruačného cyklu, silnej a dlhotrvajúcej menštruácie, nepravidelností cyklu sa treba poradiť s lekárom. Abnormálne krvácanie poukazuje na rozvoj patologických stavov v reprodukčnom systéme, ktoré môžu viesť ku komplikáciám.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.