Logo
0800200000

Čo je ovulácia a kedy začína?

Čo je ovulácia a kedy začína?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 22 september 2022 | aktualizované: 24 október 2022 | 115867 115867
Ovulácia je prirodzená fáza menštruačného cyklu. Je dôležité, aby si žena sledovala svoje plodné dni. Tým môže zvýšiť šancu na počatie.

Čo je ovulácia?

Ovulácia je fáza menštruačného cyklu, počas ktorej sa z vaječníka uvoľňuje vajíčko. Jednoducho povedané, počas ovulácie je ženský organizmus pripravený na počatie. Vajíčko putuje z vaječníka cez vajíčkovod do maternice päť dní. V tomto čase sa v tele zvyšuje hladina progesterónu, ktorý je potrebný na prípravu sliznice maternice na tehotenstvo.

Pravdepodobnosť počatia sa zvyšuje šesť dní pred ovuláciou, vrátane nej. Toto obdobie sa nazýva „plodné obdobie". Po nechránenom pohlavnom styku môžu spermie zostať vo vajíčkovodoch ženy až päť dní, počas ktorých môžu vajíčko po jeho uvoľnení oplodniť. Vajíčko je pripravené na oplodnenie 12-24 hodín po začiatku ovulácie.

Kedy sa začína ovulácia?

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní. K ovulácii dochádza okolo 14. dňa pri priemernej dĺžke menštruačného cyklu alebo v polovici menštruačného cyklu (10-16 dní pred prvým dňom nasledujúcej menštruácie). Menštruačný cyklus má nasledovné fázy:

  • folikulárna fáza. Začína sa v prvý deň poslednej menštruácie a trvá až do ovulácie. Dĺžka folikulárnej fázy sa pohybuje v rozmedzí od 7 do 40 dní v závislosti od dĺžky menštruačného cyklu;
  • ovulačná fáza. Obdobie ovulácie trvá 12 až 24 hodín a sprevádza ju uvoľnenie vajíčka z vaječníka;
  • luteálna fáza. Trvá od prvého dňa ovulácie do prvého dňa nasledujúcej menštruácie. Luteálna fáza trvá 12 až 16 dní.

Skorá ovulácia (na 7.-10. deň menštruačného cyklu) môže byť spôsobená krátkym menštruačným cyklom, vysadením hormonálnej antikoncepcie a stresom. Pravidelná skorá ovulácia, ktorá nie je sprevádzaná bolesťou a pocitom pálenia počas pohlavného styku, či akútnou bolesťou brucha, je normálna.

Oneskorená ovulácia alebo nepravidelná mesačná ovulácia môže poukazovať na syndróm polycystických vaječníkov, hypotyreózu alebo hypertyreózu, chronický stres, užívanie estrogénov, progestínov, antidepresív alebo návykových látok. Zvýšené riziko oneskorenej ovulácie sa vyskytuje u obéznych žien, u žien s cukrovkou alebo podváhou.

V zriedkavých prípadoch je neskorá ovulácia spôsobená zvýšenou produkciou prolaktínu (hyperprolaktinémiou) počas dojčenia. Dva roky po prvej menštruácii sa u dospievajúcich dievčat vyskytujú aj anovulačné cykly (k ovulácii nedochádza každý mesiac) v dôsledku hormonálnej reštrukturalizácie.

Pri neskorej ovulácií a pri podozrení na poruchy činnosti vaječníkov je potrebná konzultácia s gynekológom. Poukazovať na zdravotné problémy môže nepravidelná menštruácia, nadmerné ochlpenie, náhly nárast hmotnosti, akné, rednutie a vypadávanie vlasov. Po vyšetrení môže gynekológ predpísať monitorovanie ovulácie (folikulometria), ktoré slúži na zistenie ovariálnych nepravidelností, štádia dozrievania a veľkosti ovariálnych folikulov a abnormalít maternice (myóm, endometrióza, cysty).

Gynekológ môže pomocou liekov stimulovať ovuláciu umelým zvýšením hladiny reprodukčných hormónov. Hormóny urýchľujú dozrievanie folikulov vo vaječníkoch a vyvolávajú ovuláciu.

Výtok počas ovulácie?

Počas menštruačného cyklu sa z krčka maternice do pošvy vylučuje hlien, ktorého konzistencia, vzhľad a množstvo sa líšia v závislosti od dňa menštruačného cyklu. Niekoľko dní pred ovuláciou sa zvyšuje produkcia estrogénu, čo spôsobuje, že výtok je silný, tekutý a lepkavý na dotyk. Môže pripomínať vaječný bielok. Výtok počas ovulácie je biely alebo priehľadný a má viskóznu konzistenciu.

Ako vyzerá výtok počas obdobia ovulácie?

Ako vyzerá výtok počas obdobia ovulácie?

Hnedý výtok počas ovulácie môže byť znakom genitálnych infekcií, zápalových ochorení panvy, syndrómu polycystických vaječníkov alebo rakoviny krčka maternice. Ak je výtok z pošvy hnedý, ružový alebo zelený, je potrebné sa poradiť s gynekológom, aby určil príčinu ochorenia a stanovil liečbu.

Príznaky ovulácie

Príznakom ovulácie je hustý, viskózny, biely alebo priesvitný vaginálny výtok. Ďalšie príznaky ovulácie sú:

  • diskomfort v oblasti panvy;
  • zvýšené libido (sexuálny apetít);
  • bolesť prsníkov;
  • zvýšená citlivosť bradaviek;
  • nadúvanie;
  • kŕče;
  • citlivejší čuch.

Pri ovulácii sa objavujú bolesti alebo kŕče v podbrušku, ktoré sú spôsobené uvoľňovaním vajíčka z vaječníkov. Bolesti hlavy a nevoľnosť počas ovulácie môžu byť spôsobené zmenami hladiny estrogénu a progesterónu.

Bazálna teplota pri ovulácii sa v dôsledku hormonálnych zmien zvyšuje o 0,3-0,7 °C. Pri výkyvoch teploty počas ovulácie sa odporúča merať si telesnú teplotu každé ráno hneď po prebudení, a to v priebehu celého menštruačného cyklu.

Ovulačný kalendár

Ovulačný kalendár vám pomôže vypočítať vaše „plodné dni”, ktoré môže trvať až desať dní. Ak chcete zistiť, kedy u vás nastáva ovulácia, musíte zadať dátum prvého dňa poslednej menštruácie a priemernú dĺžku menštruačného cyklu.

Americká asociácia pre tehotenstvo odporúča ženám, ktoré plánujú otehotnieť, mať nechránený pohlavný styk každé dva dni počas plodných dní. Aby ste predišli počatiu, mali by ste sa vyhnúť nechránenému sexu počas ovulácie (podľa ovulačného kalendára) a tri až päť dní pred plodnými dňami.

Ovulačná bolesť

Približne 40 % žien trpí ovulačnými bolesťami. Ovulačná bolesť v podbrušku na pravej alebo ľavej strane môže trvať od niekoľkých minút do niekoľkých hodín jeden až dva dni. Bolesti vaječníkov pri ovulácii môžu byť tupé a podobné menštruačným kŕčom alebo prudké a náhle (v dôsledku uvoľnenia vajíčka z vaječníka).

Bolestivá ovulácia môže tiež poukazovať na zrasty (jazvy) v panvových orgánoch spôsobené endometriózou, Ushermanovým syndrómom, obštrukciou vajíčkovodov a cystami na vaječníkoch. Sexuálne prenosné infekcie (napr. chlamýdie, kvapavka, herpes) môžu rovnako spôsobiť akútnu a dlhotrvajúcu bolesť počas ovulácie.

Krv počas ovulácie

Krvavý výtok počas ovulácie sa vyskytuje u 5% žien. Krvavý alebo ružový výtok počas ovulácie trvá jeden alebo dva dni a je spôsobený zvýšenou hladinou luteálneho progesterónu a luteinizačného hormónu (normálny jav). Takýto výtok počas ovulácie a nepravidelná menštruácia však môžu poukazovať aj na poranenia panvy, abnormálnu zrážanlivosť krvi, polypy maternice alebo cysty vaječníkov, rakovinu maternice, krčka maternice alebo vaječníkov.

Ako fungujú ovulačné testy?

Ovulačný test pomáha určiť zvýšenie hladiny luteinizačného hormónu v moči, ktorého koncentrácia stúpa 24-48 hodín pred tým, ako vajíčko opustí vaječník. Pri 28-dňovom menštruačnom cykle sa odporúča vykonať ovulačný test na 10. až 11. deň menštruačného cyklu a pri krátkom menštruačnom cykle štyri až šesť dní pred polovicou menštruačného cyklu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je ovulácia a kedy začína? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako zistiť či došlo k počatiu po ovulácii?

Zistiť, či došlo k počatiu po ovulácii, trvá najmenej sedem dní po oplodnení. Týždeň po ovulácii je možné vykonať tehotenský test na stanovenie hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v moči, ktorá sa po počatí zvyšuje. Test môže byť na začiatku tehotenstva falošne negatívny.

Ak je výsledok tehotenského testu pozitívny, mali by ste sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi. Po vyšetrení lekár vykoná gynekologický ultrazvuk, aby tehotenstvo potvrdil, určil jeho gestačný vek a vylúčil mimomaternicové tehotenstvo.

2. Kedy nastáva ovulácia?

K ovulácii dochádza uprostred menštruačného cyklu (zvyčajne 10-16 dní pred prvým dňom nasledujúcej menštruácie). Avšak aj pri pravidelnom menštruačnom cykle sa môže dátum ovulácie meniť (napr. v dôsledku fyzického a psychického stresu, fyzickej námahy).

3. Je možné otehotnieť po ovulácii?

V priebehu 24 hodín po ovulácii je možné otehotnieť, pretože vajíčko zostáva životaschopné 24 hodín po opustení vaječníka. Príznaky počatia po ovulácii môžu zahŕňať oneskorenú menštruáciu, neustálu únavu, nevoľnosť a vracanie a časté močenie.

Opuch, zvýšená citlivosť a bolesť prsníkov po ovulácii sa objavujú v dôsledku hormonálnych zmien prebiehajúcich v tele. Medzi prvé príznaky tehotenstva môže patriť aj nadúvanie brucha, náladovosť, krvavý výtok z pošvy (implantačné krvácanie), kŕče v podbrušku.

4. Je možné otehotnieť pred ovuláciou?

Pred ovuláciou je možné otehotnieť. Spermie môžu pred oplodnením vajíčka zostať vo vajíčkovodoch až päť dní po nechránenom pohlavnom styku, až do momentu, kedy vajíčko opustí vaječník. Plodné dni zvyčajne trvajú šesť až sedem dní. Otehotnieť je však možné aj počas menštruácie a v ktorýkoľvek iný deň menštruačného cyklu. Preto je dôležité sa pred počatím chrániť.

5. Ako dlho trvá ovulácia?

Ovulácia zvyčajne trvá 12 až 24 hodín. Dĺžka ovulácie sa líši v závislosti od individuálnych vlastností ženy (napr. genetické predispozície, vek).

6. Ako vypočítať ovuláciu?

Najprv je potrebné zistiť dĺžku svojho menštruačného cyklu spočítaním počtu dní medzi prvými dvoma dňami menštruácie. K ovulácii zvyčajne dochádza v polovici menštruačného cyklu alebo na 14. deň cyklu. Na výpočet ovulácie môžete použiť aj ovulačný kalendár.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 4 hodnotenia
Čo je ovulácia a kedy začína?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Irina pred rokom
Dobrý deň, s priateľom nepoužívame pri sexe prezervatívy, no v blízkej budúcnosti otehotnieť nechcem. Ako zistím, kedy mám ovuláciu, aby nedošlo k počatiu?
Odpovedať
Dobrý deň, deň ovulácie môžete sledovať pomocou ovulačného kalendára alebo ovulačného testu. Aby ste však minimalizovali riziko počatia, mali by ste sa zdržať nechráneného pohlavného styku počas obdobia plodnosti a tri až päť dní pred ním.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Nikdy predtým som ovuláciu nesledovala, ale po prečítaní vášho článku som zistila, že by som si ju sledovať mala. Kedy po menštruácii začína ovulácia u dospievajúceho dievčaťa?
Odpovedať
Dobrý deň, ovulácia po menštruácii u dospievajúcich dievčat môže byť nepravidelná alebo môže absentovať počas niekoľkých menštruačných cyklov. Ak je váš menštruačný cyklus normálny, ovulácia nastane na 14. deň vášho cyklu alebo v jeho polovici.
Dáša pred rokom
Dobrý večer, vediem aktívny sexuálny život, ale zatiaľ neplánujem otehotnieť. Môžete mi poradiť, ako sa vyhnúť otehotneniu počas ovulácie? Existuje 100% ochrana? Vopred vám ďakujem.
Odpovedať
Dobrý večer. Riziko počatia počas ovulácie existuje vždy, ale môžete ho minimalizovať používaním bariérovej antikoncepcie, užívaním hormonálnej antikoncepcie, zavedením vnútromaternicového telieska. Výber antikoncepčnej metódy je vhodné konzultovať s gynekológom.
Karina pred rokom
Dobrý deň, môj manžel a ja chceme splodiť dieťa, takže sme sa rozhodli sledovať moju ovuláciu. Môžete mi povedať, aké je pravdepodobnosť otehotnenia v deň ovulácie? Ako často by som mala mať sex počas plodných dní?
Odpovedať
Dobrý deň, štúdie ukazujú, že nechránený pohlavný styk v deň ovulácie zvyšuje šancu na počatie až o 30%. Zvýšiť vaše šance na počatie môže aj sex bez bariérovej antikoncepcie aspoň každé dva dni počas „plodného okna", ktoré trvá šesť až desať dní pred tým, ako vajíčko opustí vaječník.
Anna pred rokom
Dobrý deň, mám pravidelný menštruačný cyklus, ktorý trvá 28-29 dní. 10 dní po prvom dni menštruácie som si urobila test na zistenie ovulácie, ale výsledok bol negatívny. V ktorý deň mi začne ovulácia?
Odpovedať
Dobrý deň, pri 28-dňovom menštruačnom cykle by ste mali začať ovulovať na 13.-14. deň prvej menštruácie. Váš ovulačný test však môže byť v desiaty deň cyklu negatívny, pretože hladina luteinizačného hormónu sa môže zvýšiť neskôr. Ovulačný test sa odporúča zopakovať deň alebo dva po negatívnom teste alebo sa poradiť s gynekológom.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.