Logo
0800200000

Prečo mešká menštruácia a čo je potrebné robiť?

Prečo mešká menštruácia a čo je potrebné robiť?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 20 september 2022 | aktualizované: 24 október 2022 | 152717 152717
Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní. Za normálny sa však považuje aj cyklus trvajúci 21 až 40 dní. Menštruácia zvyčajne trvá dva až sedem dní a celková strata krvi by nemala presiahnuť 80 ml (9 tampónov alebo 16 vložiek strednej absorpčnej schopnosti).

Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené gynekologickými alebo endokrinnými abnormalitami, stresom, nízkou hmotnosťou, obezitou alebo užívaním liekov. Ak je váš menštruačný cyklus nepravidelný, je potrebné vyhľadať gynekológa.

Typy oneskorenia menštruácie

Dlhodobé a časté meškanie menštruácie je spôsobené hormonálnou nerovnováhou v tele. Typy oneskorenia menštruácie sú:

  • fyziologické oneskorenie menštruácie. Vyskytuje sa u dospievajúcich dievčat počas puberty, u zdravých žien v dôsledku hormonálnych zmien počas tehotenstva, dojčenia alebo menopauzy;
  • patologické oneskorenie menštruácie. Poruchy menštruačného cyklu poukazujú na gynekologické alebo endokrinné ochorenia.

V závislosti od príčiny oneskorenej menštruácie ju môžu sprevádzať bolesti hlavy, nevoľnosť, nepríjemné pocity pri pohlavnom styku, bolesti brucha, časté a bolestivé močenie alebo inkontinencia. Ak máte niektorý z týchto príznakov alebo ak vaša menštruácia mešká viac ako týždeň, mali by ste sa poradiť s gynekológom, ktorý určí príčinu jej oneskorenia a rozhodne o spôsobe jej liečby.

Dôvody oneskorenej menštruácie

Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené tehotenstvom, pretože po oplodnení vajíčka nedochádza k odlupovaniu endometria (sliznice maternice) a menštruácia nezačne. V prípade meškajúcej menštruácie sa odporúča urobiť si tehotenský test, avšak jeho výsledok nemusí byť v ranom štádiu presný. Ak je váš test pri oneskorenej menštruácii negatívny, mali by ste sa objednať ku svojmu gynekológovi.

Dôvody oneskorenia menštruácie

Dôvody oneskorenia menštruácie

Oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené nedávnym nástupom menštruácie u dospievajúcej ženy, dojčením alebo menopauzou (to je normálne). Ďalšie dôvody oneskorenia menštruácie sú:

  • chronický fyzický alebo psychický stres;
  • podváha, obezita alebo náhle zmeny hmotnosti;
  • intenzívna fyzická aktivita (spôsobuje zmeny hormónov štítnej žľazy a hypofýzy, čo ovplyvňuje ovuláciu a menštruáciu);
  • vrodené abnormality (Turnerov syndróm, necitlivosť na androgény);
  • porucha funkcie pečene;
  • chronické ochorenia (cukrovka, celiakia);
  • užívanie alebo náhle vysadenie antikoncepčných liekov;
  • gynekologické ochorenia (napr. syndróm polycystických vaječníkov, polypy maternice);
  • ochorenie štítnej žľazy (hypotyreóza, hypertyreóza);
  • benígne alebo malígne nádory hypofýzy;
  • ochorenia nadobličiek (napr. hyperkorticizmus, Nelsonov syndróm, Addisonova choroba).

Absencia alebo oneskorenie menštruácie môže byť spôsobené nekontrolovaným užívaním neuroleptík, antidepresív, antikonvulzív alebo liekov na chemoterapiu a štítnu žľazu. Absencia menštruácie môže byť spôsobená aj mimomaternicovým tehotenstvom. Mimomaternicové tehotenstvo sa okrem meškajúcej menštruácie prejavuje kŕčmi v podbrušku, slabosťou a závratmi, bolesťou prsníkov, nevoľnosťou a bolesťou ramien.

Oneskorená menštruácia by sa nemala liečiť ľudovými prostriedkami alebo svojvoľne zvolenými liekmi, pretože môže dôjsť k zhoršeniu príznakov, progresii gynekologického ochorenia a k vzniku neplodnosti.

Kedy sa dá považovať oneskorená menštruácia za normálnu?

Za normálne sa považuje oneskorenie menštruácie o 5 až 7 dní. Možné príčiny nepravidelnej menštruácie sa určujú v závislosti od počtu dní meškajúcej menštruácie.

Oneskorená menštruácia, ktorá sa považuje za normálnu

Koľko dní mešká menštruácia

Možné príčiny oneskorenia menštruácie

menštruácia mešká 2 dni 

normálne

menštruácia mešká 5 dní 

normálne, môže byť spôsobené stresom, intenzívnou fyzickou aktivitou

menštruácia mešká 6 dní 

môže sa považovať za normálne pri menštruačnom cykle, ktorý trvá do 30. alebo 31. dňa

menštruácia mešká 7 dní 

stres, tehotenstvo, zmena klimatických podmienok, intenzívny tréning

menštruácia mešká 10 dní 

tehotenstvo, užívanie alebo vysadenie antikoncepcie

menštruácia mešká 15 dní (negatívny test)

gynekologické (napr. myóm maternice) alebo endokrinné (hypoaktívna alebo hyperaktívna štítna žľaza) poruchy, obezita

menštruácia mešká 20 dní (negatívny test)

gynekologické (zlyhávanie vaječníkov) alebo endokrinné poruchy, nadváha

menštruácia mešká 2 mesiace

menopauza, tehotenstvo, dospievanie, dysfunkcia vaječníkov, obezita, nízka hmotnosť, dojčenie

Určiť presnú príčinu oneskorenej menštruácie môže gynekológ po odbere anamnézy a po gynekologickom vyšetrení. V prípade potreby vám gynekológ odporučí aj laboratórne vyšetrenie krvi a moču, ultrazvukové vyšetrenie panvových orgánov, kolposkopiu a biopsiu (odber buniek).

Oneskorená menštruácia v období dospievania

Prvá menštruácia je zvyčajne dva až tri roky po tom, ako začnú rásť prsia, a šesť až desať mesiacov po tom, ako sa z pošvy začne vylučovať hlien. Prvý menštruačný cyklus začína približne vo veku 12-13 rokov.

Počas jedného alebo dvoch rokov po prvej menštruácii sa považuje oneskorená menštruácia (v období dospievania) za normálnu. Nepravidelná menštruácia súvisí s anovulačnými cyklami (absencia každomesačnej ovulácie), v dôsledku hormonálnych zmien v tele. Ak dospievajúce dievča nedostane prvú menštruáciu v 15 rokoch alebo ak sa menštruácia oneskorí viac ako o rok, je potrebné vyhľadať detského gynekológa.

Oneskorená menštruácia v dôsledku stresu

Dlhodobý stres môže viesť k nepravidelným menštruačným cyklom, k nedostatočnej menštruácii alebo k absencii menštruácie (amenorea). Oneskorenie menštruácie spôsobené stresom súvisí s nadmernou produkciou kortizolu a jeho vplyvu na hypotalamus (ktorý reguluje endokrinné funkcie), hypofýzu a vaječníky.

Za normálnych okolností hypotalamus produkuje hormón uvoľňujúci gonadotropín (GnRH), ktorý je potrebný na stimuláciu hypofýzy. Po produkcii GnRH pomocou folikulostimulačného hormónu hypofýza stimuluje vaječníky k uvoľňovaniu estrogénu a progesterónu a k vývinu vajíčok, a teda k ovulácii a začiatku menštruácie.

Oneskorená menštruácia v dôsledku úbytku alebo prírastku hmotnosti

Nedostatok tukovej hmoty, príliš obmedzený príjem kalórií alebo namáhavé cvičenie môžu spôsobiť nepravidelnú menštruáciu. Oneskorenie menštruácie v dôsledku úbytku hmotnosti je spôsobené poruchou alebo zastavením produkcie reprodukčných hormónov. Poruchy menštruácie môžu súvisieť s poruchami príjmu potravy: anorexiou (úplné alebo čiastočné odmietanie jedla) alebo bulímiou (patologické prejedanie sa a umelo vyvolané zvracanie).

Oneskorenie menštruácie v dôsledku priberania je spôsobené zvýšenou produkciou estrogénu v tele, ktorého nadbytok ovplyvňuje frekvenciu menštruácie. Obezita môže viesť aj k dysregulácii progesterónu a k problémom s plodnosťou (počatím dieťaťa).

Oneskorená menštruácia v dôsledku perorálnej antikoncepcie

Kombinovaná perorálna antikoncepčná tabletka potláča ovuláciu znížením produkcie gonadotropínov (hormónov, ktoré stimulujú funkciu žliaz) v hypofýze. Pri dlhodobom užívaní hormonálnych substancií, vzniká syndróm ovariálnej hypertenzie — absencia menštruácie v dôsledku dysfunkcie hypofýzy. Správny výber perorálnej antikoncepcie ako aj spôsob dávkovania môže určiť len gynekológ.

Po vysadení tabletiek môže prísť k poruche menštruácie, pretože sú potrebné približne tri mesiace, kým sa hormóny normalizujú a obnoví sa ovulácia. Po vysadení antikoncepčných tabletiek sa v priebehu niekoľkých mesiacov môže vyskytnúť krvácanie medzi menštruáciami, bolesť prsníkov alebo hlavy.

Poruchy menštruácie spôsobené gynekologickými ochoreniami

Poruchy menštruácie (oneskorená menštruácia, nepravidelná menštruácia, slabý alebo silný výtok počas menštruácie) môžu byť spôsobené abnormalitami maternice, krčka maternice a vaječníkov. Gynekologické ochorenia, ktoré spôsobujú poruchy menštruácie sú nasledovné:

  • myómy maternice (nezhubné výrastky v sliznici maternice). Spôsobujú silné menštruačné krvácanie, ktoré trvá viac ako sedem dní, časté a obťažné močenie, tlak a bolesť v oblasti panvy, zápchu, bolesti chrbta a nôh;
  • polypy v maternici (výrastky prirastené k vnútornej stene maternice, ktoré sa šíria do dutiny maternice). Spôsobujú nepravidelnú menštruáciu, intermenštruačné krvácanie a krvácanie po menopauze;
  • endometrióza (rast endometriálnych buniek mimo maternice). Endometrióza spôsobuje skrátenie menštruačného cyklu (na menej ako 28 dní), silný výtok, bolesť a krvácanie počas ovulácie, zápchu, hnačku a krv v moči počas menštruácie;
  • zápalové ochorenia malej panvy (infekcia maternice, krčka maternice, vajíčkovodov alebo vaječníkov). Spôsobujú oneskorenie menštruácie, horúčku, výtok z pošvy s nepríjemným zápachom, bolesti v podbrušku a pocit pálenia pri močení;
  • syndróm polycystických ovárií (PCOS). Vyznačuje sa zväčšenými vaječníkmi v dôsledku tvorby vačkov naplnených tekutinou (folikulov). PCOS vedie k oneskorenej alebo absentujúcej menštruácii, k nadmernému rastu ochlpenia (v dôsledku nadbytku androgénov) a k priberaniu;
  • predčasné zlyhanie funkcie vaječníkov. Vzniká v dôsledku poruchy funkcie vaječníkov (vedie k zníženej produkcii hormónu estrogénu a k poruche tvorby vajíčok). Zlyhanie funkcie vaječníkov môže spôsobiť nočné potenie, zníženie libida (sexuálnej túžby) a vaginálnu suchosť.

Poruchy menštruácie môžu súvisieť aj s rakovinou maternice, krčka maternice alebo vaječníkov. Ak máte oneskorenú menštruáciu, slabý alebo silný výtok alebo medzimenštruačné krvácanie, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k svojmu gynekológovi.

Ktorý deň počas meškajúcej menštruácie je vhodný na vykonanie testu?

Tehotenský test sa nevykonáva skôr, ako po prvom dni meškajúcej menštruácie alebo po dvoch týždňoch od očakávaného dňa počatia. Pre presnejší výsledok sa však odporúča vykonať test na siedmy deň menštruácie.

Ako vyvolať oneskorenú menštruáciu?

Ak nie je prítomná žiadna gynekologická abnormalita, oneskorenú menštruáciu možno vyvolať teplými kúpeľmi alebo obkladmi (prikladanými na brucho) a znížením intenzity fyzickej námahy. Taktiež je vhodné poradiť sa s gynekológom, aby vylúčil tehotenstvo, ochorenia maternice a vaječníkov.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo mešká menštruácia a čo je potrebné robiť? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže bolieť brucho počas tehotenstva pred oneskorenou menštruáciou?

Kŕče a bolesti brucha počas tehotenstva môžu byť spôsobené rozťahovaním väzov v dôsledku rastu plodu, zvýšeným množstvom plynu alebo zápchou. Medzi príznaky meškajúcej menštruácie počas tehotenstva patria aj opuchnuté a citlivé prsia, pocit mravčenia v bradavkách, nevoľnosť a vracanie a rýchla únava.

2. Môže kvasinková infekcia spôsobiť oneskorenie menštruácie?

Kvasinková infekcia (vaginálna kandidózy) môže spôsobiť oneskorenie menštruácie. Svrbenie, bolesť, opuch a podráždenie vulvy a pošvy, pálenie a mravčenie pri pohlavnom styku alebo pri močení, biely, zakalený, hustý alebo vodnatý výtok z pošvy môžu tiež naznačovať infekciu.

3. Prečo pri oneskorenej menštruácii bolí podbruško a kríže?

Oneskorená menštruácia a bolesti v podbrušku a spodnej časti chrbta sú skorými príznakmi tehotenstva. Tieto príznaky však môžu byť spôsobené aj dysmenoreou (bolestivou menštruáciou), endometriózou, adenomyózou, mimomaternicovým tehotenstvom, potratom, zápalovým ochorením malej panvy alebo myómom maternice.

4. Čo spôsobuje oneskorenú menštruáciu a biely výtok?

Počas skorého tehotenstva sa v dôsledku hormonálnych zmien v tele vyskytuje oneskorená menštruácia, bolesti v podbrušku a mliečnobiely tekutý výtok. Negatívny tehotenský test, oneskorená menštruácia a biely alebo sivý výtok s nepríjemným zápachom alebo konzistenciou pripomínajúcou tvaroh, môžu naznačovať prítomnosť kvasinkovej infekcie.

5. Koľko dní meškajúcej menštruácie sa považuje za tehotenstvo?

Tehotenský test je možné vykonať v prípade, že sa vaša menštruácia oneskorí o sedem dní a váš menštruačný cyklus je pravidelný. Slabo viditeľná druhá čiarka na teste pri meškajúcej menštruácii naznačuje nízku koncentráciu choriového gonadotropínu (hCG) v moči, ktorá môže byť charakteristická pre skoré tehotenstvo.

Okrem tehotenstva môžu byť dôvodom oneskorenej menštruácie chronické ochorenia (napr. Cushingov syndróm alebo cukrovka), nadváha alebo podváha a chronický psychický alebo fyzický stres.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 4 hodnotenia
Prečo mešká menštruácia a čo je potrebné robiť?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Alena pred rokom
Dobrý deň. Pred tromi týždňami som mala nechránený pohlavný styk a do troch hodín som užila Postinor ako núdzovú antikoncepciu. Už päť dní mi však mešká menštruácia. Môže byť meškajúca menštruácia spôsobená Postinorom alebo by som si mala urobiť tehotenský test?
Odpovedať
Dobrý deň. Za normálnych okolností Postinor neovplyvňuje menštruačný cyklus, avšak v závislosti od individuálnych okolností môže spôsobiť oneskorenie o päť až sedem dní. V prípade oneskorenia o sedem dní sa odporúča urobiť si tehotenský test a objednať sa na vyšetrenie ku gynekológovi. Váš lekár vykoná gynekologické vyšetrenie a v prípade potreby vás odošle na vyšetrenie moču na stanovenie hladiny hCG.
Irina pred rokom
Dobrý deň. Mám 19 rokov a prvý sex som mala pred mesiacom a pol. Menštruácia mi mešká šesť dní. Prečo mi mešká menštruácia po prvom pohlavnom styku?
Odpovedať
Dobrý deň, oneskorenie menštruácie po prvom pohlavnom styku môže byť spôsobené veľkým vzrušením alebo emocionálnym napätím. Ak bol pohlavný styk nechránený (bez použitia bariérovej antikoncepcie), príčinou oneskorenej menštruácie môže byť tehotenstvo. Je potrebné vyhľadať gynekológa, aby sa tehotenstvo vylúčilo.
Xénia pred rokom
Dobrý deň, mešká mi menštruácia a mám hnedý vaginálny výtok. Čo môže byť príčinou a čo mám robiť?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Hnedý výtok a oneskorená menštruácia môžu znamenať tehotenstvo, premenopauzu, syndróm polycystických vaječníkov. Príčinou hnedého výtoku s nepríjemným zápachom môžu byť pohlavne prenosné infekcie. Pre určenie presnej príčiny a zvolenie najlepšieho spôsobu liečby je potrebné vyhľadať gynekológa.
Dáša pred rokom
Dobrý večer. Prečo sa na teste zobrazí slabo viditeľná druhá čiarka ešte pred meškajúcou menštruáciou? Som si istá, že nemôžem byť tehotná, pretože som nemala sex pred viac ako dvoma mesiacmi. Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň. Slabá alebo sotva viditeľná druhá čiarka na tehotenskom teste môže byť znakom neskorej ovulácie. Test sa odporúča zopakovať po piatich až siedmich dňoch alebo sa objednať ku gynekológovi na hormonálny test HCG a gynekologický ultrazvuk.
Karina pred rokom
Dobrý deň, mala som nechránený pohlavný styk, ale menštruáciu mám dostať až o týždeň. Ako môžem teraz zistiť či som tehotná ešte predtým, ako mi bude meškať menštruácia? Aký je najcitlivejší tehotenský test pred menštruáciou?
Odpovedať
Dobrý deň, tehotenský test je možné urobiť aj pred meškajúcou menštruáciou, ale na získanie spoľahlivého výsledku sa odporúča počkať aspoň dva týždne po nechránenom pohlavnom styku. Citlivosť tehotenského testu sa dá zistiť na obale (čím nižší počet medzinárodných jednotiek na liter je uvedený, tým je test citlivejší).
Anna pred rokom
Dobrý deň. Mám 43 rokov, dva a pol mesiaca mi mešká menštruácia, mám znížené libido, silné nočné potenie. Mohlo by ísť o skorú menopauzu?
Odpovedať
Dobrý deň, oneskorená menštruácia vo veku 43 rokov môže znamenať skorú menopauzu. Príčinou predčasnej menopauzy môže byť genetická predispozícia, chromozomálne abnormality (napr. Turnerov syndróm), autoimunitné ochorenia, infekcie (malária, mumps, tuberkulóza).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.