Logo
0800200000

Ako funguje vnútromaternicové teliesko (IUD)?

Ako funguje vnútromaternicové teliesko (IUD)?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 19 júl 2023 | aktualizované: 7 august 2023 | 21214 21214
Vnútromaternicové teliesko (IUD) je antikoncepčný prostriedok, ktorý sa implantuje do dutiny maternice.

Teliesko chráni ženy pred neplánovaným tehotenstvom o 98 % a vďaka svojim antiseptickým vlastnostiam znižuje riziko vzniku zápalových ochorení.

Čo je vnútromaternicové teliesko?

Vnútromaternicové teliesko je malý (približne štvorcentimetrový), pružný predmet, ktorý sa vkladá do dutiny maternice a zabraňuje otehotneniu. Teliesko sa zavádza na dva - päť rokov (v závislosti od jeho typu).

Výhodou vnútromaternicového telieska je jeho spoľahlivá dlhodobá ochrana pred neželaným tehotenstvom, výrazne neovplyvňuje hormonálnu rovnováhu a môže mať terapeutický účinok (existujú cievky s liečivými zložkami). Teliesko nie je vhodné pre ženy, ktoré nerodili, pretože môže traumatizovať kanál krčka maternice a ak nie je správne zvolená antikoncepcia alebo sa nezohľadňujú kontraindikácie, môže spôsobiť vedľajšie účinky. Medzi nevýhody vnútromaternicového telieska patrí:

Pri používaní IUD môže dôjsť k oplodneniu vajíčka, čo môže mať za následok odmietnutie embrya (spontánny potrat). Taktiež je potrebné kontrolovať vlákna telieska, ktoré visia v pošve, jeho prítomnosť a správnu polohu, pretože antikoncepcia môže vypadnúť alebo sa posunúť.

Typy vnútromaternicových teliesok

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

IUD sa líšia konfiguráciou, mechanizmom účinku a veľkosťou. Gynekológ vyberá IUD pre ženu na základe jej anatómie.

IUD sa delia do dvoch kategórií: hormonálne a nehormonálne (obsahujúce kov). Hormonálne vnútromaternicové telieska sú vyrobené z plastu a účinnou látkou je levonorgestrel (syntetický progesterón).

Typy vnútromaternicových teliesok

Špirálový typ

Charakteristika

Teliesko v tvare písmena T

Teliesko v tvare písmena T s pružnými plastovými ramenami a nylonovými vláknami na jednoduché vybratie

Vnútromaternicové teliesko v tvare kruhu

IUD v tvare kruhu minimálne traumatizuje maternicu, ale je vhodný pre ženy po dvoch alebo viacerých prirodzených pôrodoch

Teliesko v tvare slučky

Vhodné pre ženy s abnormálnou štruktúrou pohlavných orgánov

Teliesko v tvare písmena F

Teliesko je pomerne veľké a má tvar písmena "F" s výstupkami po celom obvode, ktoré zabezpečujú spoľahlivé prichytenie na maternici.

V závislosti od materiálu telieska rozlišujeme medené IUD, IUD so strieborným povrchom a IUD so zlatým povrchom. IUD so striebrom má antibakteriálne a protizápalové účinky a jeho životnosť je päť - sedem rokov. Zlatom potiahnuté teliesko je plne hypoalergénne a môže vydržať až deväť rokov.

Ako funguje vnútromaternicové teliesko?

Teliesko zabraňuje spermiám preniknúť do dutiny maternice a narúša oplodnenie vajíčka (kvôli zhusteniu hlienu krčka maternice). Mnohé typy vnútromaternicových teliesok majú spermicídny účinok (zničia spermie). Hormonálne vnútromaternicové telieska potláčajú ovulačnú funkciu (zabraňujú dozrievaniu vajíčka na oplodnenie).

Ako sa vnútromaternicové teliesko zavádza?

Pred zavedením IUD by ste mali absolvovať konzultáciu a vyšetrenie u svojho gynekológa, aby vylúčil tehotenstvo a možné kontraindikácie (napr. štrukturálne abnormality maternice, myómy, polypy, hyperplázia maternice). Diagnostika pred zavedením telieska zahŕňa:

  • kolposkopiu;
  • ultrazvuk panvy;
  • všeobecné vyšetrenia krvi a moču;
  • vaginálny výter na mikroflóru a infekcie;
  • cytológia krčka maternice.

Teliesko sa zavádza na tretí - piaty deň menštruačného cyklu (keď má žena menštruáciu), pretože krčok maternice je v tomto čase otvorený a je k nemu lepší prístup.

Vložka sa zavádza ambulantne a samotné zavedenie trvá 10-15 minút. Po zavedení môže lekár predpísať antibiotiká. Dôležité je tiež raz za pol roka - rok navštíviť svojho gynekológa, aby skontroloval správnu polohu telieska v maternici a prítomnosť zápalov.

Je zavádzanie vnútromaternicového teliesko bolestivé?

Zavádzanie vnútromaternicového telieska nie je bolestivé, no môže to byť trochu nepríjemné. Ak ste veľmi citlivá na bolesť, lekár môže použiť lokálne anestetikum.

Do akého veku môžem mať zavedené teliesko?

Teliesko je možné zaviesť ženám, ktoré rodili vo veku 18-20 rokov až do akéhokoľvek veku, bez prítomnosti kontraindikácií. Teliesko, z antikoncepčných dôvodov, ženy v menopauze nepotrebujú, ale môže sa používať ako terapeutický účinok. Hormonálne teliesko pomáha vyrovnávať hladiny hormónov a zabraňuje vzniku patologických procesov (hyperplázia endometria, endometrióza, tvorba myómov).

Vnútromaternicové teliesko pri endometrióze

Hormonálne vnútromaternicové teliesko sa môže používať na liečbu endometriózy (abnormálny rast endometria). Aktívne zložky obsiahnuté v teliesku stenčujú endometrium a zastavujú a zabraňujú jeho prerastaniu.

Ako dlho môžem mať zavedené vnútromaternicové teliesko?

Doba použitia zavedeného telieska závisí od typu, konštrukcie a výrobcu. Okrem toho, doba zavedenia IUD závisí od individuálnych vlastností ženy, preto je dôležité absolvovať u gynekológa pravidelné preventívne prehliadky (raz za 6-12 mesiacov).

Čo sa stane, ak sa teliesko neodstráni včas?

Ak teliesko zostane zavedené v maternici príliš dlho, môžu sa objaviť následky. Neskoré odstránenie telieska môže spôsobiť:

  • endometritídu (zápal sliznice maternice);
  • cysty na vaječníkoch;
  • zápal prídavných orgánov maternice (oofritída, salpingo-oophoritis);
  • syndróm chronickej panvovej bolesti.

Po expirácii sa účinnosť telieska znižuje v dôsledku oxidačných procesov, to znamená, že vzniká riziko otehotnenia vrátane mimomaternicového tehotenstva. Okrem toho môže dlhodobé a nekontrolované používanie vnútromaternicového telieska spôsobiť jeho vrastenie do steny maternice, čo môže viesť k reprodukčnému zlyhaniu a dokonca k neplodnosti.

Ako odstrániť vnútromaternicové teliesko?

IUD možno odstrániť, ak si to žena želá, kedykoľvek po jeho expirácii alebo v prípade zápalových gynekologických ochorení (počas trvania liečby). Gynekológ odstráni IUD ambulantne, najlepšie však počas menštruácie. Zákrok trvá 5 - 10 minút a po ňom nasleduje gynekologická kontrola ultrazvukom.

Môže teliesko vniknúť do vnútra maternice?

Teliesko môže vniknúť do dutiny maternice, preto si jeho vlákna (špeciálne výstupkami, ktoré visia v pošve) musí žena kontrolovať doma. Posunutie telieska môže znížiť jeho účinnosť. Ak pociťujete nepríjemné pocity v pošve, zmene polohy vlákien alebo ich neviete nahmatať, mali by ste sa poradiť so svojím gynekológom.

Negatívne následky vnútromaternicového telieska

IUD môže počas zavádzania alebo používania spôsobiť komplikácie.

Dôsledky vnútromaternicového telieska (IUD)

Dôsledky vnútromaternicového telieska (IUD)

Medzi negatívne dôsledky vnútromaternicového telieska patrí:

  • perforácia maternice (preniknutie antikoncepcie úplne alebo čiastočne do svaloviny maternice);
  • strata telieska (v dôsledku nesprávneho nasadenia);
  • zmeny menštruačného cyklu (nepravidelnosť alebo absencia menštruácie);
  • hypermenorea (silná, dlhá a bolestivá menštruácia);
  • zápal sliznice maternice (endometritída);
  • krvácanie a špinenie medzi menštruáciami.

Po odstránení telieska môže žena pociťovať nepríjemnú bolesť v podbrušku a krvácanie. Tieto nepríjemné príznaky by mali po dvoch - troch dňoch vymiznúť.

Ako sa vyhnúť negatívnym dôsledkom vnútromaternicového telieska?

Aby sa predišlo akýmkoľvek následkom a vylúčili akékoľvek kontraindikácie, pred zavedením IUD by ste mali absolvovať komplexné vyšetrenie u gynekológa. Okrem toho je pred zavedením a po odstránení IUD potrebné dodržiavať pravidlá počas obdobia rekonvalescencie. Pravidlá používania vnútromaternicového telieska zahŕňajú:

  • pred zavedením IUD sa dva - tri dni zdržte pohlavného styku;
  • prvý týždeň po zavedení sa nekúpte v horúcej vode, vyhnite sa saunám a parným kúpeľom a obmedzte fyzickú aktivitu;
  • pravidelne kontrolujte polohu vlákien v pošve.

Teliesko nesmie byť zavedené dlhšie, ako je stanovené. Po odstránení antikoncepcie je dôležité absolvovať gynekologický ultrazvuk a pravidelné kontroly u gynekológa.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako funguje vnútromaternicové teliesko (IUD)? - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je vnútromaternicové teliesko lepšie ako antikoncepčné tabletky?

IUD je spoľahlivá a dlhotrvajúca antikoncepčná metóda, ktorá je vhodná pre ženy, ktoré už rodili a ktoré majú len jedného sexuálneho partnera. IUD na rozdiel od tabletky neovplyvňujú hormonálny profil a gastrointestinálny trakt.

Antikoncepčné tabletky chránia pred neplánovaným otehotnením na 99,7 % (pri prísnom dennom užívaní) tým, že zabraňujú ovulácii. Pozitívnym účinkom hormonálnej tabletky je zníženie rizika vzniku cýst na vaječníkoch a rakoviny maternice a zlepšenie stavu pokožky pri akné. Antikoncepčné tabletky majú však aj negatívne vedľajšie účinky, akými sú poruchy metabolizmu, zvýšenie telesnej hmotnosti, zmeny nálad.

Pri výbere antikoncepcie sa musí zohľadniť hormonálny profil, sexuálna aktivita, vek ženy. Gynekológ predpisuje antikoncepciu individuálne na základe výsledkov vyšetrení.

2. Je možné otehotnieť so zavedeným telieskom?

Vnútromaternicové teliesko je spoľahlivá antikoncepčná metóda a chráni pred neželaným tehotenstvom na 98 %. K otehotneniu s telieskom môže dôjsť, ak sa pomôcka v dutine maternice posunie alebo vypadne, preto, ak máte nepríjemné pocity alebo cítite cudzie teleso v oblasti malej panvy, poraďte sa s gynekológom.

3. Ako si môžem odstrániť teliesko sama?

Teliesko si neodstraňujte sama, pretože hrozí vysoké riziko poranenia a infekcie maternice a vonkajších pohlavných orgánov. Samotné odstránenie môže spôsobiť vnútorné krvácanie, ktoré je život ohrozujúce.

4. Prečo z IUD priberám?

IUD akéhokoľvek druhu nemá žiadny vplyv na priberanie na váhe. Hormonálne IUD nemenia hormonálnu rovnováhu a nemôžu vyvolať poruchu metabolizmu.

Prírastok na hmotnosti sa môže vyskytnúť pri používaní kombinovanej perorálnej antikoncepcie (OC), ktorá obsahuje syntetické analógy ženských reprodukčných hormónov, ktoré ovplyvňujú hormonálny systém a zabraňujú otehotneniu.

5. Môže sa vnútromaternicové teliesko vybrať mimo menštruácie?

IUD je možné odstrániť mimo menštruácie. Počas menštruácie je postup odstránenia uľahčený prirodzeným otvorením kanála krčka maternice.

6. Môže sa vnútromaternicové teliesko zaviesť mimo menštruácie?

IUD sa môže zaviesť v ktorýkoľvek deň cyklu, ale odporúča sa zaviesť ho počas menštruácie kvôli rozšíreniu krčka maternice. Pred zavedením antikoncepcie je dôležité skontrolovať, či nie ste tehotná.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako funguje vnútromaternicové teliesko (IUD)?
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Maria pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Ako dlho môže byť zavedené zlaté vnútromaternicové teliesko?
Odpovedať
Dobrý deň. Zlaté vnútromaternicové teliesko je plne kompatibilné s biologickým tkanivom, nepodlieha deštrukcii (oxidácii) a nespôsobuje alergické reakcie, to znamená, že môže byť zavedené až 10 rokov. V každom prípade je však potrebné aspoň raz ročne absolvovať bežnú gynekologickú prehliadku.
Daniela pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Môže žena, ktorá ešte nerodila používať vnútromaternicové teliesko ako antikoncepciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Vnútromaternicové teliesko sa neodporúča zavádzať ženám, ktoré ešte nerodili, pretože pri zavádzaní môže dôjsť k poškodeniu maternice a vyvolaniu endometritídy alebo zápalu panvy. Ženy, ktoré nerodili by mali využiť iné antikoncepčné metódy.
Zuzana pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Ktoré vnútromaternicové teliesko je lepšie?
Odpovedať
Dobrý deň. Telieska sa líšia tvarom a materiálom (medené, zlaté, strieborné, hormonálne). Strieborné a zlaté telieska sa vyznačujú dlhou životnosťou (až 10 rokov) a majú aj antibakteriálny a protizápalový účinok. Hormonálne telieska znižujú riziko vzniku endometriózy a myómov maternice. Výber a zavedenie vnútromaternicového telieska by mal vykonať gynekológ.
Stanislava pred 9 mesiacmi
Dobrý deň, chráni strieborné vnútromaternicové teliesko pred gynekologickými zápalovými ochoreniami?
Odpovedať
Dobrý deň. Strieborné teliesko poskytuje spoľahlivú ochranu pred neželaným tehotenstvom a má tiež dezinfekčné a protizápalové vlastnosti, a preto znižuje riziko zápalových ochorení. Napriek svojmu baktericídnemu účinku však nechráni pred pohlavne prenosnými infekciami.
Valentyna pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. V ktorý deň menštruácie sa zavádza vnútromaternicové teliesko (mirena)?
Odpovedať
Dobrý deň. Vnútromaternicové teliesko sa zavádza na tretí - štvrtý deň menštruačného cyklu. Počas menštruácie sa krčok maternice prirodzene rozširuje, čo uľahčuje proces zavádzania a zákrok vtedy je bezbolestný.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.