0800200000

Čo je výtok pred menštruáciou?

Čo je výtok pred menštruáciou?
gynekológia
aktualizované: 05 August 2024
Čítať 10 minút Zverejnené: 05 August 2024 1276
Pravidelný (aj každodenný) výtok z pošvy je pre ženské telo normálnym fyziologickým javom. Vlastnosti výtoku (konzistencia, farba a zápach) sa môžu pred menštruáciou meniť.

Čo je vaginálny sekrét?

Vaginálny sekrét alebo vaginálny výtok je číra alebo belavá tekutina produkovaná vagínou, maternicou a krčkom maternice pod vplyvom ženského hormónu estrogénu. Vaginálny sekrét, ktorý sa skladá najmä z buniek a z baktérií, pomáha čistiť a lubrikovať pošvu a pomáha neutralizovať škodlivé zárodky a infekcie. Zmeny vo výtoku pred menštruáciou môžu byť príznakom ochorenia.

Ako sa mení výtok počas menštruačného cyklu?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

K zmenám v ženskej sekrécii dochádza v dôsledku zvýšených alebo znížených koncentrácií hormónov počas rôznych fáz menštruačného cyklu. Hladina estrogénu sa zvyšuje s blížiacou sa ovuláciou. V tomto čase krčok maternice produkuje hlien sfarbený do biela, ktorý uľahčuje pohyb spermií k vajíčku. Po ovulácii koncentrácia estrogénu klesá a hladina progesterónu stúpa, čo spôsobuje postupné vysychanie hlienu krčka maternice (ženského sekrétu).

Zmeny vlastností vaginálnej sekrécie počas 28-dňového cyklu

Dni cyklu

Charakteristika výtoku

1-4

Lepkavý, biely alebo žltkastej farby

5-6

Biely, lepkavý a mierne vodnatý

7-9

Krémový (jogurtový) a zakalený

10-14

Veľmi vodnatý (pripomína surové vaječné bielky)

15-28

Množstvo výtoku sa výrazne znižuje pred začiatkom menštruácie

U väčšiny žien s 28-dňovým menštruačným cyklom nastáva ovulácia v priemere na 14. deň. Pred uvoľnením vajíčka sa hlien krčka maternice stáva klzkým a pružným, čo zvyšuje plodnosť. Zníženie alebo úplné zastavenie výtoku naznačuje, že sa vám čoskoro začne menštruácia.

Aký by mal byť výtok pred menštruáciou?

Výtok zodpovedajúci ovulačnej fáze možno charakterizovať ako tekutý a klzký, zatiaľ čo pred menštruáciou je vaginálny sekrét hustý a menej výdatný. Normálny výtok pred menštruáciou by mal byť priehľadný, priesvitný, mliečnobiely alebo sivobiely. Povolená je aj krémová konzistencia výtoku pred menštruáciou. Dôležitým znakom normálneho výtoku je absencia štipľavého (napr. rybieho) nepríjemného zápachu, sprievodného svrbenia, bolesti v pošve alebo v jej okolí.

Čo je to výtok pred menštruáciou?

Množstvo, štruktúra, konzistencia, farba a zápach výtoku sa môže pred menštruáciou meniť. Ak sú zmeny mimo prijateľných noriem, mala by ste sa objednať ku gynekológovi.

Priehľadný alebo biely výtok pred menštruáciou

Priehľadný, priesvitný alebo biely výtok pred menštruáciou znamená, že výtok je v norme. Výtok pred menštruáciou môže byť aj krémový. Biely výtok pred menštruáciou tiež nie je dôvodom na obavy.

Bez ohľadu na bielu farbu, ktorá môže byť akejkoľvek intenzity, by výtok pred menštruáciou nemali sprevádzať žiadne znepokojujúce príznaky (napr. pálenie alebo špecifický zápach). Ak sa biely výtok pred menštruáciou zmení a nadobudne hustú a tvarohovitú konzistenciu, môže to indikovať pokročilú kvasinkovú infekciu (kandidózu).

Žltý výtok pred menštruáciou

Žltý, zelený a sivý výtok pred menštruáciou je príznakom pohlavne prenosnej infekcie. Možné príčiny žltého výtoku pred menštruáciou:

  • pri trichomoniáze sa vyskytuje spenený výtok;
  • zakalený žltý vaginálny sekrét môže byť príznakom kvapavky a prítomnosti chlamýdií;
  • jednou z príčin bledožltého výtoku s krémovou konzistenciou je kandidóza.

Pri poklese hladiny estrogénu sa môže objaviť vaginitída sprevádzaná zápalom a stenčením vaginálnych stien. Vaginitída sa prejavuje žltým alebo zelenožltým výtokom pred menštruáciou.

Ružový výtok pred menštruáciou

Ružový vaginálny sekrét môže znamenať, že sa vám začína menštruácia. Ďalšie príčiny ružového výtoku pred menštruáciou:

  • krvácanie pri uhniezdení vajíčka (jeden z prvých príznakov tehotenstva);
  • krvácanie z maternice, ku ktorému dochádza po zavedení alebo odstránení vnútromaternicového telieska;
  • trauma genitálií.

Rizikovým faktorom vaginálnej traumy je neopatrnosť pri sexe alebo používanie intímnych hračiek. Ak sa ružový výtok nezhoduje s počiatočným štádiom menštruácie, odporúča sa vyšetrenie u gynekológa.

Hnedý výtok pred menštruáciou

Hnedý alebo červenohnedý výtok pred menštruáciou sa môže objaviť pri nepravidelnej menštruácii alebo tehotenstve. Patologické príčiny hnedého výtoku pred menštruáciou:

  • novotvary endometria;
  • polypy krčka maternice;
  • trichomoniáza.

Vaginálny sekrét môže zhnednúť aj pri cervicitíde (zápale krčka maternice). Ďalšou patológiou, ktorá môže vyvolať výskyt svetlohnedého alebo tmavohnedého výtoku pred menštruáciou je vaginálna atrofia.

Krvavý výtok pred menštruáciou

Slabý krvavý výtok pred menštruáciou, ktorý po niekoľkých dňoch ustane, sa môže vyskytnúť po ovulácii v prípade, že nie sú prítomné žiadne abnormality. Príčiny silného krvavého výtoku pred menštruáciou:

  • nádor maternice, krčka maternice, endometria, vaječníkov alebo vajíčkovodov;
  • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy);
  • cervicitída;
  • hyperplázia (prerastanie tkaniva) endometria;
  • mimomaternicové tehotenstvo.

Krvavý výtok pred menštruáciou sa môže objaviť po poraneniach, pri pohlavne prenosných chorobách a pri nadmernom užívaní koagulantov (liekov na riedenie krvi). Okrem toho sa výtok s prímesou krvi pred menštruáciou môže objaviť pri užívaní hormónov (napríklad antikoncepčných tabletiek).

Čierny výtok pred menštruáciou

Čierny výtok pred menštruáciou sa môže objaviť vtedy, keď krv zostane v maternici dlhší čas. Kyslík mení farbu krvi, takže výtok pred menštruáciou môže byť tmavý (hnedý alebo čierny). Príčiny čierneho výtoku pred menštruáciou:

  • vniknutie cudzieho predmetu (napríklad tampónu alebo kondómu) do pošvy;
  • panvový zápal alebo infekcia;
  • novotvary krčka maternice.

Ak je čierny výtok sprevádzaný nepríjemným zápachom, horúčkou, kŕčmi alebo bolesťami brucha, treba vyhľadať gynekológa. Konzultácia s lekárom je potrebná aj v prípade začervenania, vyrážky, opuchu vo vaginálnej oblasti, svrbenia alebo nepríjemných pocitov pri močení.

Aký druh výtoku pred menštruáciou sa považuje za abnormálny?

Abnormálny výtok je vaginálny výtok so zmenenou farbou, zápachom alebo konzistenciou. Príznaky abnormálneho výtoku pred menštruáciou:

  • sivý, zelený, žltý, ružový, béžový, hnedý alebo červený výtok pred menštruáciou;
  • spenený alebo hnisavý vaginálny sekrét;
  • biely a hrudkovitý (hustý výtok pred menštruáciou môže vyzerať ako tvaroh);
  • nadmerné množstvo výtoku;
  • výtok pred menštruáciou so štipľavým, zvláštnym zápachom.

Abnormálny výtok môžu sprevádzať rany alebo vyrážky (napr. pľuzgiere). Opuch, nepríjemné pocity, bolesť, pálenie a svrbenie sú tiež pridružené príznaky abnormálneho výtoku, ktoré môžu byť intenzívnejšie po sexe alebo po močení.

Možné príčiny abnormálneho výtoku pred menštruáciou

Rizikovými faktormi abnormálneho vaginálneho výtoku sú trauma (napríklad v dôsledku vniknutia cudzích predmetov do pošvy). Iné príčiny abnormálneho výtoku pred menštruáciou:

Riziko abnormálneho vaginálneho výtoku pred menštruáciou sa zvyšuje, ak používate hygienické prostriedky s agresívnymi zložkami. Abnormálny výtok môže byť aj dôsledkom nádorov, zápalov a infekčných ochorení.

Kedy je výtok pred menštruáciou príznakom infekcie?

Charakteristickým príznakom infekcie je množstvo speneného výtoku pred menštruáciou sprevádzané svrbením a zmenou farby. Vzhľad a charakteristika výtoku pred menštruáciou pri infekčných ochoreniach:

  • žltý, sivý, hnedý, červený alebo zelený odtieň;
  • hustý alebo hnisavý výtok pred menštruáciou;
  • nepríjemný (napr. rybí) zápach.

Predpokladmi na vznik infekčných ochorení môžu byť oslabený imunitný systém, diabetes mellitus, nekontrolované užívanie antibiotík, antikoncepcia a používanie agresívnych prostriedkov pri hygiene pohlavných orgánov. Ďalšou častou príčinou pohlavne prenosných chorôb je sex bez kondómu.

Prečo nemám pred menštruáciou výtok?

Pri normálnom menštruačnom cykle nemusíte mať niekoľko dní pred menštruáciou žiadny výtok. Ak pred menštruáciou nemáte výtok, ale máte iné príznaky (napríklad podráždenie, bolesť alebo nepríjemné pocity v oblasti pošvy), môže to znamenať zápalové alebo infekčné ochorenie. Iné dôvody, prečo nemáte pred menštruáciou výtok:

  • hormonálna nerovnováha;
  • vaginálne výplachy;
  • cukrovka;
  • vedľajšie účinky liekov (napríklad antihistaminík, hormónov alebo antidepresív).

Absencia výtoku pred menštruáciou zvyčajne neznamená tehotenstvo. V tehotenstve zvyčajne dochádza k zvýšeniu množstva vaginálneho sekrétu.

Ako rozlíšiť výtok pred menštruáciou od tehotenstva?

Jedným z prvých príznakov tehotenstva je silný výtok, ktorý môže mať červenú alebo hnedú farbu. Silný výtok pomáha zabrániť šíreniu infekcií z pošvy do maternice. V treťom trimestri sa množstvo výtoku ešte zvyšuje a približne v poslednom týždni tehotenstva môže obsahovať lepkavý, rôsolovitý ružový hlien (znak toho, že sa telo pripravuje na pôrod).

Môže byť pred menštruáciou výtok z bradaviek?

Spontánny výtok z oboch bradaviek pred menštruáciou, ako aj jednostranný a krvavý výtok sa považuje za patologický. Príčiny výtoku z prsníkov pred menštruáciou:

  • benígne zmeny v kanálikoch mliečnych žliaz (napr. cystická fibróza);
  • Endokrinné poruchy (napr. hypotyreóza);
  • ochorenie pečene;
  • hormonálna nerovnováha;
  • stres;
  • infekcia alebo zápal prsníka (mastitída).

Výtok z bradaviek môže byť spôsobený aj trením bradaviek o oblečenie alebo sexuálnym vzrušením. Na objasnenie príčin abnormálneho výtoku z bradaviek by ste sa mali objednať k mamológovi a podstúpiť vyšetrenia.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je výtok pred menštruáciou?
Čo je výtok pred menštruáciou?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Je hnedý výtok namiesto menštruácie normálny?

Hnedý výtok pred menštruáciou sa môže vyskytnúť v tehotenstve. Ak sa tehotenstvo nepotvrdí testami, príčinou výskytu hnedého vaginálneho výtoku môžu byť infekcie, zápaly, novotvary alebo krvácanie z krčka maternice. Taktiež nie je vylúčený hnedý výtok pred prvou menštruáciou.

Ako zistíte, že sa blíži menštruácia?

Komplex príznakov, ktoré sa môžu objaviť približne päť dní pred menštruáciou, sa nazýva predmenštruačný syndróm (PMS). Medzi príznaky PMS, ktoré vám naznačujú, že sa blíži menštruácia, patria:

  • opuch a bolestivosť mliečnych žliaz;
  • zmeny chuti do jedla;
  • návaly tepla;
  • bolesti hlavy;
  • poruchy spánku;
  • závraty;
  • bolesti svalov a kĺbov;
  • kožná vyrážka;
  • opuch končatín;
  • stres a pocit napätia;
  • časté zmeny nálad;
  • nedostatočný alebo žiadny výtok.

Okrem zníženia množstva alebo absencie výtoku môžu byť charakteristickými príznakmi blížiacej sa menštruácie aj nevoľnosť, zápcha, plynatosť, kŕče, ťažoba alebo tlak v podbrušku. Ak je PMS závažný, je potrebné vyhľadať gynekológa.

Akú farbu má výtok pred menštruáciou?

Za normálnych okolností by mal byť výtok pred menštruáciou číry a biely (odtieň bielej farby sa môže líšiť). Tmavožltý, hnedý, červený, zelený alebo sivý výtok pred menštruáciou, ktorý je bolestivý a sprevádzaný svrbením, pálením alebo vyrážkami, môže byť znakom zápalu, infekcie, poranenia alebo iných problémov.

Ako si udržiavať čistú a voňavú vagínu?

Na vaginálnu hygienu stačí každodenné dôkladné umývanie vulvy jemným mydlom a vodou. Prospešné baktérie pošvy ju prirodzene udržiavajú čistú a kyslú, čím zabraňujú nekontrolovanému rastu patologických húb a mikróbov. Pravidlá vaginálnej hygieny:

  • vyhnite sa parfumovaným mydlám, gélom a obrúskom;
  • zdržte sa vnútornej hygieny vagíny;
  • vyhýbajte sa dlhodobému noseniu tesnej spodnej bielizne, plaviek alebo mokrého oblečenia.

Pri umývaní a utieraní perinea by ste sa mali pohybovať smerom ku konečníku, nie naopak. Týmto spôsobom sa zabráni preniknutiu baktérií z konečníka do pošvy.

Môžem použiť vaginálne výplachy, aby som sa zbavila vaginálneho výtoku?

Na odstránenie vaginálneho výtoku by ste nemali robiť vaginálne výplachy, pretože môže narušiť prirodzenú rovnováhu vaginálnej mikroflóry a zvýšiť riziko infekcií. Normálny vaginálny výtok je prirodzený pre životnú činnosť ženského tela. Je to mechanizmus, ktorým sa telo zbavuje tekutiny a starých buniek.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je výtok pred menštruáciou?
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Frederika pred 1 týždňom
Dobrý deň. Čo mám robiť, ak pred každou menštruáciou mám bledoružový výtok a ťahavý pocit v podbrušku?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Bledoružový sekrét s nepríjemnými pocitmi v podbrušku môže byť normálny, ak trvá krátko a sekrét nezapácha. Na objasnenie príčiny bledoružového výtoku pred menštruáciou sa odporúča objednať sa ku gynekológovi.
Elenka pred 4 týždňami
Dobrý deň. Už niekoľko mesiacov mám vodnatý výtok bez zápachu. Je to normálne alebo nie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 4 týždňami
Dobrý deň. Ak vodnatý výtok pred menštruáciou nesprevádzajú bolestivé pocity, svrbenie a pálenie, nie je dôvod na obavy. Zvýšená vodnatá sekrécia môže byť individuálnou vlastnosťou organizmu.
Nadežda pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ak mám pred menštruáciou krvavý výtok, môžem byť tehotná?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Tehotenstvo je jedným z faktorov, ktoré spôsobujú výskyt mazového výtoku pred menštruáciou. Tehotenstvo môžete potvrdiť alebo vyvrátiť po gynekologickom vyšetrení.
Mária pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Je biely výtok pred menštruáciou znakom tehotenstva alebo nie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Prevaha bielej farby vo vaginálnom sekréte zvyčajne nie je znakom tehotenstva (po oplodnení vajíčka môže byť farba výtoku pred menštruáciou červená, ružová alebo hnedá). Pri absencii bolesti a nepríjemných pocitov možno bielu farbu považovať za normálnu.
Alena pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Mám silný výtok pred menštruáciou - je to choroba alebo tehotenstvo?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. V tehotenstve možno pozorovať zvýšenie intenzity výtoku. Avšak sprievodné svrbenie, zmeny farby (napr. stmavnutie) alebo tvarohovitá konzistencia výtoku pred menštruáciou môžu byť príznakmi infekčných ochorení.
Gréta pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Prečo mám pred menštruáciou pocit stiahnutosti podbruška a hnedý výtok?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Bledohnedý výtok pred menštruáciou môže byť spôsobený odlupovaním sliznice maternice. Ak máte silné bolesti v podbrušku alebo tmavohnedý výtok pred menštruáciou, mali by ste sa poradiť s gynekológom, pretože tieto príznaky môžu poukazovať na infekčné ochorenia.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie