Logo
0800200000
Čítať 8 minút

Ako správne používať tampóny počas menštruácie?

Ako správne používať tampóny počas menštruácie?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 17 október 2023 | aktualizované: 17 október 2023 | 4117 4117
1

Pravidlá hygieny počas menštruácie

Menštruácia je obdobie, kedy dochádza k odlupovaniu endometria (výstelky maternice) a krvácaniu. Na zabránenie úniku menštruačnej krvi existujú rôzne prostriedky osobnej hygieny (tampóny, vložky a menštruačné kalíšky).

S nástupom dospievania sa u dievčat začína objavovať ochlpenie, potné žľazy sa stávajú aktívnejšími a začína sa menštruácia. Správna intímna hygiena tínedžera môže zabrániť množeniu baktérií, vzniku nepríjemného zápachu a zápalu pohlavných orgánov.

Počas menštruácie sa musíte umývať najmenej tri až štyrikrát denne: musíte si umyť pohlavné orgány spredu dozadu (smerom od lonovej oblasti po analný otvor), aby sa mikroorganizmy z konečníka nedostali do vagíny. Umývať by ste sa mali pod tečúcou vodou. Po hygienických procedúrach stačí pokožku jemne osušiť suchým uterákom. Ďalšie hygienické pravidlá počas menštruácie:

  • spodná bielizeň by mala byť bavlnená, pretože husté tkaniny môžu zadržiavať vlhkosť a teplo, čo umožňuje množenie patogénnych mikroorganizmov;
  • neodporúča sa používať parfumovaný toaletný papier, tampóny či vložky, aby nedošlo k podráždeniu pokožky a narušeniu jej prirodzeného pH (kyslosti);
  • je potrebné piť dostatok tekutín, aby sa zabránilo zadržiavaniu patogénnych mikroorganizmov v močových cestách a rozvoju infekcie (napríklad vaginálnej kandidózy).

Je dôležité kontrolovať trvanie menštruačného cyklu: nepravidelná menštruácia môže byť príznakom gynekologických (endometrióza, polypy alebo leiomyóm) alebo endokrinných (cukrovka alebo patológie štítnej žľazy) ochorení. Na prevenciu a včasnú diagnostiku chorôb pohlavných orgánov je potrebné podstúpiť každoročné vyšetrenie u gynekológa.

2

Čo sú to tampóny?

Tampóny sú produktom dámskej hygieny vo forme malého cilindrického valčeka, ktorý sa vkladá do vagíny a absorbuje menštruačnú krv. Medzi výhody používania tampónov patrí nižšie riziko vytečenia a možnosť byť aktívnou (šport, tanec a plávanie) počas menštruácie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Druhy tampónov

Existujú tampóny rôznych veľkostí a stupňov absorpcie, čo umožňuje vybrať si prostriedky osobnej hygieny s prihliadnutím na individuálne potreby a intenzitu výtoku. V závislosti od vzhľadu existujú nasledujúce druhy tampónov:

  • tampóny so špongiou (bez šnúrky);
  • tampóny s aplikátorom, ktorý pomáha zavádzať produkty intímnej hygieny do vagíny a zabezpečuje ich správne umiestnenie.

Organické tampóny sú vyrobené z prírodných surovín a sú hypoalergénne a biologicky odbúrateľné. Pre výber správnej veľkosti a typu tampónu si môžete dohodnúť konzultáciu s gynekológom.

4

Ako si správne vybrať tampóny?

Počet kvapiek je uvedený na obale tampónov: čím viac kvapiek, tým viac sekrétu tampón dokáže absorbovať. Pri slabej menštruácii, ako aj v prvých a posledných dňoch menštruačného cyklu sa používajú ľahko absorbujúce prípravky (2 až 3 kvapky). Tampóny so stupňom absorpcie „super“ (4 až 5 kvapiek) alebo „super plus“ (6 až 7 kvapiek) sú rozmerovo väčšie a sú vhodné pri silnom krvácaní.

Veľkosti tampónov po kvapkách

Veľkosti tampónov po kvapkách

Tampóny sú bezpečné pre panny, pretože panenská blana je dosť elastická a je veľmi ťažké ju poškodiť prostriedkami osobnej hygieny. Pre väčšie pohodlie pri prvom použití sa odporúča zvoliť mini tampóny, ktoré sú kratšie a užšie ako štandardné prostriedky intímnej hygieny a majú slabšiu absorbciu (2 kvapky).

5

Ako používať tampóny?

Tampón sa zavedie do vagíny, kde sa postupne roztiahne, aby absorboval menštruačnú krv. Technika zavádzania tampónu:

6

Krok 1. Pred vložením tampónu si umyte ruky

Krok 1. Pred vložením tampónu si umyte ruky

Krok 1. Pred vložením tampónu si umyte ruky

  • dôkladne si umyte ruky mydlom pod tečúcou vodou;
  • osušte si ruky obrúskom alebo papierovou utierkou;
  • ak si ruky nemôžete umyť, utrite ich antibakteriálnou utierkou bez vône.
7

Krok 2. Rozbaľte balenie tampónu

Krok 2. Rozbaľte balenie tampónu

Krok 2. Rozbaľte balenie tampónu

  • vezmite tampón do ruky a nájdite označenie (šípka alebo bodkovaná čiara);
  • otočte hornú a spodnú časť jednotlivého tampónového obalu v opačných smeroch a odstráňte obal;
  • po vybalení neklaďte tampón na nevyčistené plochy (napríklad stôl).
8

Krok 3. Vložte tampón do vagíny

Krok 3. Vložte tampón do vagíny

Krok 3. Vložte tampón do vagíny

  • uvoľnite sa a zaujmite pohodlnú pozíciu (stojte s nohami široko od seba alebo seďte na toalete);
  • roztiahnite vonkajšie pysky ohanbia, aby ste uľahčili prístup do vagíny;
  • umiestnite horný koniec tampónu do vaginálneho otvoru a opatrne ho zasuňte, pohybujte smerom k panve;
  • skontrolujte polohu tampónu (po zavedení by tampón nemal spôsobovať bolesť ani nepohodlie).
9

Krok 4. Odstráňte tampón

Krok 4. Odstráňte tampón

Krok 4. Odstráňte tampón

  • umyte si ruky mydlom a tečúcou vodou;
  • zaujmite pohodlnú pozíciu a relaxujte;
  • jemne vytiahnite tampón za špeciálnu šnúrku alebo štrbinu.

Tampón je potrebné vymeniť, keď sa „naplní“ menštruačnou krvou. Ak chcete zistiť či je tampón plný, môžete ľahko potiahnuť spätnú šnúru: ak sa tampón pohne, musíte ho vytiahnuť a vymeniť, ak sa nepohne, nie je potrebné ho vymeniť.

10

Ako hlboko zaviesť tampón?

Tampón by sa mal zaviesť do hĺbky 4 až 7 centimetrov: prostriedok osobnej hygieny by sa mal nachádzať v strednej tretine vagíny, pri správnom zavedení by ste ho nemali cítiť. Pocit nepohodlia sa môže vyskytnúť v dôsledku nesprávnej veľkosti alebo neúplného zavedenia prostriedku osobnej hygieny do vagíny.

11

Koľko hodín môžete nosiť tampón?

Tampón môžete nosiť 4 až 8 hodín. Pri dlhšom používaní prostriedkov osobnej hygieny sa vytvára priaznivé prostredie pre rast baktérií a zvyšuje sa riziko infekcie. Tampóny by ste si nemali meniť často (každú 1 až 2 hodiny), pokiaľ to nie je nevyhnutné, pretože môže dôjsť k podráždeniu sliznice alebo nerovnováhe vaginálnej mikroflóry.

12

Prečo vzniká syndróm toxického šoku?

Syndróm toxického šoku je ťažká intoxikácia tela, ku ktorej dochádza v dôsledku dlhodobého používania tampónu. V dôsledku toho vznikajú vo vagíne priaznivé podmienky pre rast a rozmnožovanie baktérií, ktoré vylučujú toxín. Príznaky syndrómu toxického šoku:

  • náhle zvýšenie telesnej teploty;
  • nízky krvný tlak;
  • vracanie alebo hnačka;
  • bolesť hlavy;
  • začervenanie očí, úst a hrdla;
  • závraty a mdloby;
  • kŕče.

Syndróm toxického šoku sa vyskytuje zriedkavo (približne 3 až 4 žien zo 100 000, ktoré používajú tampóny), ale ak sa nelieči rýchlo, môže viesť k zlyhaniu obličiek a smrti. Aby ste zabránili rozvoju intoxikácie, musíte pravidelne meniť tampóny. Ak sa objavia príznaky toxického šoku z tampónu, mali by ste si tampón sami vybrať a okamžite vyhľadať lekársku pomoc gynekológa. Lekár vykoná vyšetrenie a predpíše antibiotickú liečbu.

13

Môžu panny používať tampóny?

Panny môžu používať tampóny: panenská blana je elastická a nepoškodí sa, keď sa do vagíny vkladajú prostriedky osobnej hygieny. Aby ste predišli nepríjemným pocitom, odporúča sa používať malé tampóny.

14

Ako určiť počet kvapiek v tampónoch?

Počet kvapiek je uvedený na obale. Čím viac kvapiek, tým viac sekrétov dokáže tampón absorbovať.

15

Prečo bolí zavádzanie tampónu?

Zavedenie tampónu môže byť bolestivé v dôsledku silného napätia v pošvových svaloch, nesprávneho smeru zavedenia alebo nesprávnej veľkosti tampónu. Aby ste predišli nepríjemným pocitom, musíte sa uvoľniť, zaujať pohodlnú pozíciu a vybrať správnu veľkosť výrobkov osobnej hygieny.

16

Je možné ísť na toaletu s tampónom?

S tampónom môžete ísť na toaletu. Prostriedok osobnej hygieny sa vkladá do vagíny a nezasahuje do močenia a vyprázdňovania.

17

Je možné mať sex s tampónom?

Neodporúča sa mať sex s tampónom. Počas pohlavného styku sa tampón môže uvoľniť, čo spôsobí nepohodlie alebo poškodenie vaginálnej sliznice.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Ako správne používať tampóny počas menštruácie? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako správne používať tampóny počas menštruácie?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Frederika pred 5 mesiacmi
Dobrý deň, čo je lepšie - tampóny alebo vložky?
Odpovedať
Dobrý deň. Každá žena sa individuálne rozhodne, ktoré prostriedky osobnej hygieny použije. Výhodou vložiek je, že sa dajú ľahko pripevniť a vybrať, počas spánku môžete použiť „nočné“ vložky (sú väčšie a lepšie absorbujú). Výhody používania tampónov sú: znížené riziko úniku, schopnosť plávať a cvičiť aj počas menštruácie.
Elenka pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné spať s tampónom?
Odpovedať
Dobrý deň. Nie, zavedenie tampónu v noci sa neodporúča. Nevýhodou tampónu pri dlhodobom používaní je vývoj toxického šoku (ťažká intoxikácia tela).
Denisa pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú príznaky toho, že tampón zostal vo vnútri vagíny?
Odpovedať
Dobrý deň. Príznaky, ktoré naznačujú, že tampón zostal vo vnútri vagíny sú: nedostatok vlákna, nepríjemný zápach v oblasti genitálií, nepohodlie a bolesť v pošve.
Alena pred 6 mesiacmi
Zdravím. Kam treba zaviesť tampón?
Odpovedať
Pozdravujem. Tampón sa musí zaviesť do vagíny približne 4 až 7 centimetrov hlboko.
Júlia pred 6 mesiacmi
Dobrý deň. Ako prvýkrát použiť tampón?
Odpovedať
Dobrý deň. Pred zavedením tampónu si musíte umyť ruky, uvoľniť sa a zaujať pohodlnú polohu. Tampón musíte vložiť do vagíny pomaly a opatrne. Ak chcete odstrániť tampón, musíte mierne potiahnuť niť.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.