Príčiny ochorení pečene
Poruchy pečene môžu byť vrodené (Gilbertov syndróm) a získané (hepatitída alebo cirhóza). Príčiny ochorení pečene sú:
- metabolické poruchy v dôsledku nesprávnej výživy;
- užívanie alkoholu;
- vírusové infekcie;
- vplyv toxických látok na organizmus.
V dôsledku dlhodobého užívania liekov (antibiotiká alebo steroidné lieky) môže dôjsť k poškodeniu pečene. Je potrebné užívať lieky prísne podľa predpisu lekára. Alkoholické ochorenia pečene (cirhóza alebo alkoholická hepatitída) sa objavujú v dôsledku škodlivého účinku etanolu (alkoholu) na bunky orgánu. Zápalové ochorenia pečene sa vyvíjajú v dôsledku prenikania vírusov a infekcií (hepatitída A, B, C alebo cytomegalovírus) do tela.
Príznaky ochorení pečene
Máte otázky ohľadom práce oddelenia gastroenterológie v Doktorpro? Spýtajte sa!
Poruchy funkcie pečene v počiatočných štádiách sú asymptomatické a prejavujú sa už v pokročilom štádiu. Symptómy pečeňových patológií zahŕňajú:
- neustála únava a slabosť;
- zmena farby výkalov a moču (výkaly pri ochoreniach pečene sú svetlé a moč stmavne);
- znížená chuť do jedla a strata hmotnosti;
- žltosť kože;
- vyrážka na derme (s ochoreniami pečene sa na koži môže objaviť vyrážka vo forme papulov a škvŕn);
- bolesť v pravom hypochondriu;
- bolesti kĺbov;
- nevoľnosť a zvracanie;
- pocit horkosti a nepríjemný zápach a chuť v ústach.
Príznaky ochorení pečene
Vonkajším príznakom ochorenia pečene môže byť výskyt pigmentácie na koži (na čele a spánkoch sa tvoria hnedé škvrny). Pri problémoch s pečeňou má jazyk zapálený vzhľad, môže byť prítomný čierny alebo žltý povlak. Pri ochoreniach pečene sa môže objaviť svrbenie kože, červená vyrážka na tvári a tele, opuch nôh a brucha (ascites). Ako vyzerá vyrážka na tvári v dôsledku ochorenia pečene, môžete vidieť na fotografii.
Najčastejšie ochorenia pečene
Najbežnejšie sú zápalové patológie pečene spôsobené vírusmi a infekciami. Autoimunitné ochorenia pečene sa vyskytujú menej často, keď imunitný systém vytvára protilátky proti vlastným hepatocytom (pečeňovým bunkám).
Najčastejšie ochorenia pečene | ||
Názov | Dôvod | Zvláštnosti |
Hepatitída typu A | Prenáša sa fekálno-orálnou cestou a kontaktnou cestou v domácnosti. | Neprechádza do chronickej formy, pri správnej liečbe sa pečeň úplne obnoví. |
Hepatitída typu В | Prenáša sa pri transfúzii krvi, injekciách, pohlavnom styku a z matky na dieťa. | Nebezpečná pre zdravie, môže viesť k fibróze pečene a smrti jej buniek. |
Hepatitída typu С | Prenáša sa krvou, menej často pri pohlavnom styku. | Je dlhodobo asymptomatická a objavuje sa v neskorých štádiách, keď sú pečeňové zmeny nezvratné. S včasnou diagnózou je úspešne liečená. |
Hepatitída typu D (HDV) | Prenášaná krvou. | Môže sa vyskytnúť v akútnej a chronickej forme. Pokročilá forma môže viesť k cirhóze a vážnemu poškodeniu pečene. |
Cirhóza pečene | Vyskytuje sa v pokročilom štádiu hepatitídy. | Nezvratné progresívne poškodenie pečene, ktoré vedie k smrti jej tkanív. Považuje sa za najzávažnejšie ochorenie pečene a môže viesť k smrti. |
Tuková hepatóza (tuková dystrofia) | Vyskytuje sa v dôsledku zneužívania alkoholu a nesprávnej výživy. | Tuková dystrofia vedie k poškodeniu pečeňových buniek a môže sa vyvinúť do cirhózy. |
Hemochromatóza pečene | Vzniká v dôsledku genetickej poruchy metabolizmu. | Je sprevádzaná nadmernou akumuláciou železa v tkanivách pečene, čo vedie k ich zničeniu. |
Liečivé poškodenie pečene | Vyskytuje sa v dôsledku toxických účinkov po užití liekov. | Pri správnej liečbe sa pečeňové bunky úplne obnovia a orgán obnoví svoje plné fungovanie. |
Novotvary v pečeni (cysty a nádory) | Vznikajú v dôsledku zápalových procesov a metabolických porúch. | Novotvary v pečeni môžu byť nezhubné alebo zhubné, ktoré ohrozujú život. |
Parazitické poškodenia pečene | Vyskytujú sa v dôsledku infekcie helmintmi (ascariáza a amebiáza). | Po odstránení príčiny ochorenia sa obnovia funkcie pečene. |
Ochorenia pečene môžu byť ohniskové, keď je poškodená len časť orgánu. Difúzne ochorenia pečene naznačujú na patologické procesy v celom orgáne.
Čo ukazuje diagnostika pečene?
Na diagnostiku a ďalšiu liečbu ochorení pečene sa používajú:
- ultrazvuk;
- počítačová tomografia;
- laboratórne krvné testy.
Ultrazvuk pečene odhaľuje patologické novotvary, zápaly a cievne zmeny. Biochemické krvné testy ukazujú chronický a akútny zápal v pečeni alebo metabolické poruchy. Gastroenterológ alebo hepatológ musí dešifrovať výsledky testov a stanoviť diagnózu.
Ako liečiť ochorenie pečene?
Liečbu ochorení pečene by mal predpísať gastroenterológ na základe výsledkov vyšetrení a laboratórnych testov. Liečba ochorení pečene ľudovými prostriedkami môže byť nebezpečná pre zdravie a viesť k zvýšenému zápalu orgánu.
Zápal pečene sa lieči hepatoprotektormi, choleretikami a cholelitholytickými látkami. Tieto lieky obnovujú funkcie pečeňových buniek, odstraňujú toxíny a zlepšujú metabolické procesy. Na liečbu hepatitídy sa používajú antivírusové látky a imunomodulátory. Lekár taktiež odporučí výživu, ktorá zníži zaťaženie pečeňových buniek a podporí ich rýchlejšiu regeneráciu.
Prevencia ochorení pečene
Správna výživa a zdravý životný štýl pomôžu predchádzať problémom s pečeňou. Prevencia ochorení pečene zahŕňa:
- boj proti nadmernej hmotnosti (tuk uložený na pečeňových bunkách ju ničí);
- užívanie liekov len podľa predpisu lekára;
- vyniechanie konzumácie alkoholu;
- očkovanie proti vírusovej hepatitíde B.
Na prevenciu ochorení pečene je potrebné vylúčiť zo stravy tučné, vyprážané a údené jedlo. Aby sa predišlo infekcii hepatitídou, je taktiež potrebné vylúčiť nechránený pohlavný styk. Včasná diagnostika a preventívne vyšetrenie gastroenterológom aspoň raz ročne pomôže odhaliť dysfunkciu pečene v počiatočnom štádiu a zabráni vzniku nebezpečných následkov.
Diéta pri ochoreniach pečene
Stravovanie pri ochoreniach pečene by malo byť pravidelné, štyrikrát až päťkrát denne. Treba sa vyhýbať hladovaniu a prejedaniu sa, konzumácii studených nápojov a jedál. Gastroenterológovia odporúčajú pri ochoreniach pečene diétu č. 5. založenú na konzumácii jedál na pare, varených a dusených jedál.
Diétny tanier pri ochoreniach pečene by mal mať pomer medzi bielkovinami, tukmi a sacharidmi 1:1:4. Malo by sa vylúčiť užívanie alkoholu, kávy a kakaa. Pri ochoreniach pečene a žlčníka môžete piť minerálnu vodu bez plynu s obsahom sodíka a síranu. Pri ochoreniach pečene sa odporúča používať mrkvové a tekvicové šťavy.
Diéta pri ochoreniach pečene | ||
Druh stravy | Môže sa konzumovať pri ochorení pečene | Nemôže sa konzumovať pri ochorení pečene |
Polievky | polievky bez mäsa na zeleninovom vývare (predbežne roztlačené); mliečne polievky s cestovinami alebo obilninami; boršč (varený bez mäsa); | koncentrované hubové a mäsové bujóny, mliečna okroška |
Druhé jedlá (príloha) | obilná kaša (pyré alebo polotekutá); pudingy, suflé a tvarohové koláče s hrozienkami | müsli a ovsené vločky, perličkový jačmeň, kukuričná krupica, krupice a proso |
Jedlá a občerstvenia | zeleninový vinaigrette; sleď (vopred namočený); ovocné alebo zeleninové šaláty | zázvor (nakladaný) |
Ryby, mäso a morské plody | krevety, mušle a chobotnice; losos (na páre alebo jemne solený); mäso a ryby (maximálne trikrát týždenne) | vnútornosti (pečeň, obličky, žalúdky, jazyk atď.); klobása a párky; solené ryby |
Zelenina | cvikla, cuketa, tekvica, zemiaky, mrkva (varené, pečené); baklažán, brokolica, zeler; dusená kapusta; šalát, paradajky, uhorky, paprika | surová kapusta, reďkovka, kukurica; cibuľa, cesnak |
Bobuľové ovocie/ovocie | jablká (hlavne pečené); granátové jablko (bez hemochromatózy) | surové ovocie a bobule |
Pekárske výrobky | jednodňový chlieb; sušienky (iba galettes) | palacinky a čerstvý chlieb; lístkové cesto a kysnuté cesto |
Sladkosti | pirohy s plnkou z bobúľ a zemiakov; lekvár a džem; marmeláda na pektíne; pena, domáce želé, vlastnoručne vyrobené želé; sušené ovocie (marhule, slivky a datle); jablkové marshmallows a pusinky | zmrzlina; koláče a krémy; halva; čokoláda (horká, mliečna) |
Mliečne výrobky | jogurt, kefír, kyslá smotana; rjaženka, kyslé mlieko; syr, plnotučné pasterizované mlieko | výrobky s obsahom tuku viac ako 2% |
Maslo | maslo (do 30 g); rastlinné maslo (od 10 do 15 g) | - |
Kuracie vajcia | proteínové omelety; vaječný žĺtok (nie viac ako ½ ks za deň) | natvrdo uvarené vajíčko |
Nápoje | odvary (šípky); čerstvo vylisované šťavy (bez pridaného cukru); kompóty; želé (domáce); peny (varené na xylitole) | zelený čaj a káva; alkoholické nápoje a sýtená voda |
Koreniny a dressingy | vanilka a škorica; bazalka, kôpor a petržlen; omáčky (ovocné); sójová omáčka | kečup, horčica a majonéza (kúpené v obchode); korenie a chren; ocot a feferónka |
Pri ochoreniach pečene sa taktiež odporúča piť vitamíny. Najužitočnejšie vitamíny pre pečeň sú kyselina listová, vitamín C, B6, B12, selén a draslík.
Menu s receptami pri ochoreniach pečene
Jedálniček pri ochoreniach pečene by mal obsahovať varené, pečené a dusené jedlá. Príklady receptov: