0800200000

Príznaky, príčiny a liečba hyperplázie endometria

Príznaky, príčiny a liečba hyperplázie endometria
gynekológia
aktualizované: 08 May 2024
Čítať 7 minút Zverejnené: 08 May 2024 322
Lekári medicínskeho centra Doktorpro Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Hyperplázia endometria je patologické prerastanie a zhrubnutie sliznice maternice. Ochorenie je charakterizované zvýšeným rastom endometriálnych buniek a zmenami ich štruktúry, čo môže mať za následok rozvoj rakoviny.

Čo je hyperplázia endometria?

Hyperplázia endometria je gynekologické ochorenie charakterizované nadmerným prerastaním sliznice, ktorá vystiela vnútorný povrch steny maternice. Patológia sa môže vyvinúť u žien v akomkoľvek veku na pozadí hormonálnych zmien v organizme (počas dospievania, tehotenstva, po pôrode, pred menopauzou alebo počas klimaktéria).

Príznaky hyperplázie endometria

Nebezpečenstvo hyperplázie endometria spočíva v asymptomatickom priebehu ochorenia v ranom štádiu, preto je dôležité absolvovať každoročné preventívne prehliadky u gynekológa. Prvým príznakom patológie je porucha menštruačného cyklu (najmä medzimenštruačné krvácanie rôzneho typu). Medzi ďalšie príznaky hyperplázie endometria patrí:

  • ťahavá bolesť v podbrušku a v spodnej časti chrbta;
  • bolesť pri močení;
  • bolesť počas sexu;
  • abnormálny vaginálny výtok (žltohnedý, hlienovitý);
  • nepravidelná menštruácia (dlhé meškanie) alebo amenorea (absencia menštruácie dlhšia ako šesť mesiacov);
  • skrátený menštruačný cyklus (menej ako 24 dní).

Hyperplázia endometria sa môže prejavovať bolestivou, dlhotrvajúcou (viac ako sedem dní) alebo silnou (s krvnými zrazeninami a veľkou stratou krvi) menštruáciou. Na patológiu endometria môže poukazovať krvavý výtok po pohlavnom styku alebo fyzickej námahe (napríklad zdvíhanie závaží).

Príznakom hyperplázie endometria je anovulačné (bez ovulácie) krvácanie z maternice počas diagnostikovanej menopauzy. Z hľadiska intenzity rozlišujeme krvácanie od špinenia (červenej, hnedej, ružovej farby) až po silné krvácanie.

U žien vo fertilnom veku môžu na hyperpláziu endometria poukazovať problémy s počatím pri pravidelnom menštruačnom cykle. Príznakom gynekologických abnormalít môže byť aj neúspešné počatie.

Príčiny vzniku hyperplázie endometria

Hyperplázia endometria vzniká v prípade, že sa endometriálne žľazy nadmerne zväčšia v dôsledku prevahy estrogénu nad progesterónom (hyperestrogenémia). Medzi príčiny hyperplázie endometria patrí:

  • dysfunkcia vaječníkov (narušená syntéza produkcie pohlavných hormónov);
  • endokrinné patológie (ochorenia štítnej žľazy, nadobličiek, hypofýzy);
  • hormonálne závislé nádory reprodukčných orgánov (polycystické vaječníky, myóm maternice);
  • endometrióza (patologický rast maternicového tkaniva mimo maternice);
  • traumatické poškodenie buniek endometria maternice (počas chirurgického zákroku na reprodukčných orgánoch, diagnostické stery);
  • nesprávne nosenie vnútromaternicového telieska (jeho posunutie v maternici, používanie po expirácii);
  • časté prerušenia tehotenstva (potraty);
  • ožarovanie panvy (rádioterapia) v minulosti;
  • niektoré druhy liečby rakoviny prsníka (napr. antagonistami estrogénov).

K patologickému rastu maternicovej sliznice môžu viesť dlhodobé zápalové procesy v reprodukčných orgánoch (napr. adnexitída, cervicitída, endometritída). Vznik hyperplázie endometria môže vyvolať nekontrolované užívanie hormonálnych liekov vrátane perorálnej antikoncepcie.

Rizikové faktory pre hyperpláziu endometria

Do rizikovej skupiny vzniku hyperplázie endometria patria ženy v období menopauzy (vo veku 45-55 rokov), pretože v ich tele dochádza k hormonálnej reštrukturalizácii (znížená produkcia pohlavných hormónov). Pri fyziologickej amenorei (koniec menštruácie) je potrebné poradiť sa s gynekológom, aby sa predišlo vzniku patológií, ktoré môžu vyvolať hormonálne zmeny. Vznik hyperplázie endometria môže vyvolať:

  • skorá menopauza (pred 45. rokom života);
  • absencia pôrodu v anamnéze (veľký počet menštruačných cyklov bez ovulácie a produkcie žltého telieska);
  • neskorá menopauza (po 55. roku života);
  • diabetes mellitus;
  • dedičná predispozícia (prítomnosť ochorenia u príbuzných v anamnéze).

Riziko vzniku hyperplázie endometria sa zvyšuje u žien s nadváhou a obezitou, pretože metabolizmus v tele je narušený, čo vyvoláva nerovnováhu hormónov. Stres, prepracovanosť, prísne diéty s nedostatkom živín a fajčenie môžu byť spúšťacími faktormi hormonálnej poruchy.

Typy hyperplázie endometria

Gynekológovia klasifikujú hyperpláziu endometria podľa rozšírenosti a charakteru patologického procesu. Liečba závisí od typu a stupňa ochorenia.

Typy hyperplázie endometria

Podľa morfologickej štruktúry a formy patologického prerastania:

Žľazová 

Vyznačuje sa nadmerným prerastaním žľazového tkaniva

Polypoidná

Na sliznici maternice sa objavujú guľovité útvary s veľkosťou až jeden a pol centimetra (polypy)

Atypická

V endometriu sa nachádzajú bunky so zmenenou štruktúrou (atypické bunky).

Ložisková

Na sliznici maternice sa vytvárajú samostatné patologické zóny s priemerom až šesť centimetrov.

Difúzna

Žľazové tkanivo rovnomerne pokrýva celú dutinu maternice

Atypická hyperplázia endometria je najnebezpečnejšou formou a je charakterizovaná ako prekancerózny stav, pretože sa môže zmeniť na malígny proces (transformácia atypických buniek na rakovinové bunky trvá v priemere 5 až 15 rokov v závislosti od vyvolávajúcich faktorov). Existujú podtypy žľazovej hyperplázie endometria, ako napríklad cystická (vytvárajú sa jednotlivé cysty) a žľazovo-cystická (v endometriu sa vytvárajú viacero cystických útvarov).

Hyperplázia endometria v tehotenstve

Otehotnenie pri hyperplázii endometria je nepravdepodobné. Hormonálna nerovnováha, ktorá vedie k narušeniu procesu ovulácie a patologickým zmenám v endometriu, na ktorom by sa malo oplodnené vajíčko uhniezdiť, výrazne znižuje pravdepodobnosť otehotnenia. 

Hyperplázia endometria v tehotenstve je nebezpečná z dôvodu vzniku komplikácií, akými sú abrupcia placenty, spontánny potrat, abnormality vo vývoji plodu (v dôsledku hormonálnych porúch). Aj pri nosení plodu dochádza v tele ženy k hormonálnym zmenám, ktoré môžu vyvolať zvýšené prerastanie žľazového tkaniva endometria a modifikáciu buniek (premena na hyperpláziu endometria s atypiami).

Hyperplázia endometria v menopauze

Počas menopauzy (poklesu reprodukčných funkcií) dochádza v tele ženy k hormonálnym zmenám (koncentrácia progesterónu produkovaného vaječníkmi klesá). Nerovnováha pohlavných hormónov vedie k zvýšenému rastu žľazových buniek endometria. Aby sa predišlo vzniku gynekologických ochorení, je dôležité, aby sa ženy pri absencii menštruácie poradili s gynekológom.

Aké nebezpečenstvo predstavuje hyperplázia endometria?

Hyperplázia endometria je nebezpečná z dôvodu vzniku rakoviny maternice. Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie sa neliečená hyperplázia endometria mení na zhubný nádor u 30 % pacientok s atypickou hyperpláziou a u 5 % pacientok bez atypií.

Nebezpečná je aj patológia so silným krvácaním z maternice. Pri akútnom krvácaní z maternice hrozí strata vedomia a hemoragický šok (urgentný stav spôsobený znížením množstva cirkulujúcej krvi). Náhle, silné krvácanie si vyžaduje naliehavú lekársku pomoc.

Ako sa diagnostikuje hyperplázia endometria?

Gynekológ diagnostikuje hyperpláziu endometria maternice a určí jej typ po komplexnom vyšetrení. Lekár sa oboznámi s pacientkinou anamnézou (údaje o veku, pravidelnosti a dĺžke menštruačného cyklu, tehotenstve a pôrode, chirurgických zásahoch na orgánoch reprodukčného systému) a predpíše laboratórne a prístrojové vyšetrenia. Diagnostika hyperplázie endometria zahŕňa:

  • vyšetrenie na gynekologickom kresle a kolposkopiu (vyšetrenie sliznice pošvy a krčka maternice pomocou zväčšovacieho prístroja - kolposkopu);
  • laboratórne vyšetrenie krvi a moču;
  • bakteriologické a histologické vyšetrenia;
  • prístrojové vyšetrenia (gynekologický ultrazvuk, hysteroskopia).

Testy a vyšetrenia gynekológ predpisuje individuálne. Lekár môže odporučiť aj konzultáciu endokrinológa a ultrazvukové vyšetrenie štítnej žľazy a nadobličiek.

Laboratórna diagnostika

Laboratórne vyšetrenie pri diagnostike hyperplázie endometria je potrebné absolvovať na posúdenie celkového stavu organizmu ženy, zistenie zápalu a jeho stupňa. Laboratórna diagnostika zahŕňa:

  • klinické a biochemické krvné testy;
  • vaginálny ster na stanovenie mikroflóry (na identifikáciu alebo vylúčenie sexuálnych infekcií);
  • cytologický výter z krčka maternice (na zistenie atypických buniek krčka maternice);
  • pipelle biopsia (histologické vyšetrenie vzorky endometriálneho tkaniva).

Pipelle biopsia je minimálne invazívny postup, ktorým sa dajú odhaliť atypické bunky. Gynekológ predpíše aj test na posúdenie stavu hormonálneho profilu.

Prístrojová diagnostika

Ultrazvuk pri hyperplázii endometria umožňuje posúdiť stav maternice, vajíčkovodov, vaječníkov, odhaliť novotvary a patologické zmeny v ich štruktúre. Pomocou ultrazvukového vyšetrenia je možné zmerať hrúbku endometria.

Hysteroskopia je endoskopické vyšetrenie pomocou hysteroskopu (tenká trubička so svetlom, ktorá sa zavádza do pošvy), ktoré umožňuje vyšetriť krčok maternice a vnútorný povrch maternice. V prípade potreby sa počas hysteroskopie môže vykonať biopsia t. j. odber vzorky abnormálneho tkaniva na vyšetrenie jeho bunkovej štruktúry.

Liečba hyperplázie

Hyperpláziu endometria je možné úplne vyliečiť včasným podchytením ochorenia. Liečba je zameraná na prevenciu vzniku komplikácií (rozvoj rakoviny), odstránenie postihnutého endometria, normalizáciu endokrinných funkcií, obnovenie metabolických procesov a posilnenie imunity.

Liečba hyperplázie endometria môže byť medikamentózna a chirurgická. Spôsob liečby patológie predpisuje gynekológ s prihliadnutím na vek ženy, funkciu reprodukčného systému, príčiny a symptomatológiu patologického procesu, ako aj individuálne vlastnosti organizmu.

Chirurgická liečba

Chirurgická liečba hyperplázie endometria je indikovaná pri jej atypických formách a u žien v postmenopauze. Existujú nasledujúce metódy chirurgickej liečby hyperplázie endometria (dané zákroky sa na našej klinike nevykonávajú):

  • ablácia endometria;
  • hysterektómia (odstránenie maternice).

Ablácia endometria je chirurgický zákrok, počas ktorého sa vykoná kyretáž patologickej oblasti sliznice maternice alebo sa vyrežú jednotlivé novotvary (polypy). Zákrok sa vykonáva pomocou hysteroskopie. Resekčná hysteroskopia je miniinvazívny chirurgický zákrok, netraumatizuje maternicu a nemá vplyv na reprodukčnú funkciu.

Hysterektómia je odstránenie maternice spolu s vajcovodmi a vaječníkmi. Odstránenie maternice sa vykonáva v závažných prípadoch hyperplázie endometria (napr. pri súbežných patologických stavoch, akými sú myómy maternice, polycystické vaječníky).

Hormonálna liečba

Liečba hyperplázie endometria bez kyretáže sa odporúča ženám v reprodukčnom veku. Medikamentózna liečba sa nepodáva pri atypickej forme ochorenia z dôvodu vysokého rizika transformácie buniek na malígne. Ženám, tesne pred nástupom menopauzy (po 45. roku života), môže hormonálna liečba urýchliť nástup klimaktéria.

Hormonálna liečba je zameraná na spomalenie a potlačenie prerastania endometria a na úpravu hormonálnych abnormalít. Liečba sa môže podávať prostredníctvom injekcií, perorálnych tabletiek alebo hormonálneho vnútromaternicového telieska. Základom lieku je progestín (umelý progesterón).

Počas farmakologickej liečby hyperplázie endometria gynekológ monitoruje účinnosť liečby a v prípade potreby ju upravuje alebo dopĺňa. Liečba zvyčajne trvá tri až šesť mesiacov. Vzhľadom na riziko recidívy hyperplázie endometria je potrebné každých šesť mesiacov absolvovať preventívne vyšetrenie u gynekológa.

Symptomatická liečba

Symptomatická liečba je zameraná na odstránenie príznakov. Môže sa podávať v kombinácii s chirurgickou alebo hormonálnou liečbou alebo ako samostatná liečba v skorom štádiu ochorenia (jednoduchá hyperplázia spôsobená hormonálnymi zmenami je schopná regresie). Symptomatická liečba hyperplázie endometria zahŕňa: 

  • liečbu porúch menštruačného cyklu;
  • normalizáciu hormonálneho pozadia a metabolických procesov v tele;
  • analgetiká;
  • tonizujúce lieky (imunomodulátory, vitamínové komplexy).

Ak má pacientka nadváhu, odporúča sa znížiť telesnú hmotnosť (dodržiavať zásady zdravej výživy a pravidelne cvičiť). Nadbytok tuku v tele prispieva k rastu a hormonálnej aktivite tukového tkaniva.

Ďalej sa odporúča vyhýbať sa zlozvykom (fajčenie, alkohol) a dodržiavať diétu. Diéta pri hyperplázii endometria spočíva v obmedzenej konzumácii potravín, ktoré zvyšujú hladinu estrogénu (mlieko, morské plody, hovädzie mäso) a ktoré obsahujú rýchlo rozpustné sacharidy (keksy, sladkosti).

Ako sa pripraviť na kyretáž?

Plánovaná kyretáž dutiny maternice sa pri hyperplázii endometria zvyčajne vykonáva jeden alebo dva dni pred menštruáciou. Pred chirurgickým zákrokom je dôležité absolvovať predoperačné vyšetrenia (testy na HIV, hepatitídu, syfilis, koagulogram, ultrazvuk srdca a elektrokardiografiu). Príprava na kyretáž zahŕňa:

  • zdržanie sa pohlavného styku jeden až dva dni pred zákrokom;
  • nepoužívanie vaginálnych výplachov a vaginálnych čapíkov, gélov, tabliet tri dni pred zákrokom;
  • držanie diéty tri dni pred zákrokom (vyhýbať sa konzumácii mastných, vyprážaných a pikantných jedál);
  • šesť až osem hodín pred zákrokom sa neodporúča nič jesť a štyri hodiny pred zákrokom ani piť vodu.


Upozornite svojho ošetrujúceho lekára na všetky lieky, vrátane potravinových doplnkov a vitamínových komplexov, ktoré užívate. Lieky, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi, by ste jeden deň pred operáciou mali vysadiť (ak je to možné).

Rekonvalescencia po chirurgickej liečbe hyperplázie endometria

Miniinvazívny zákrok (resekčná hysteroskopia) si nevyžaduje dlhú rekonvalescenciu (žena môže ísť domov v deň chirurgického zákroku). V pooperačnom období počas dvoch až troch týždňov je dôležité dodržiavať všetky odporúčania gynekológa, t. j. nenavštevovať sauny, kúpele, nekúpať sa v bazénoch a v prírodných nádržiach, v horúcej vode (sprchovať sa môžete v deň zákroku). Taktiež by ste sa mali na dva týždne zdržať sexuálnej a fyzickej aktivity (fitness a posilňovanie).

Okrem toho môže gynekológ po zákroku predpísať protizápalové lieky. Úplné zotavenie po kyretáži dutiny maternice trvá v priemere jeden mesiac.

Po odstránení maternice je žena päť až sedem dní v nemocnici pod dohľadom lekára. Počas rekonvalescencie gynekológ predpíše farmakologickú liečbu, ktorá môže zahŕňať antibiotiká, lieky proti bolesti a hormóny. Liečebný plán a dĺžku jeho trvania predpíše lekár individuálne. Úplné zotavenie po hysterektómii trvá až tri mesiace.

Komplikácie hyperplázie endometria

Hyperplastické procesy v maternici môžu viesť k deformácii maternice. Hyperplázia endometria môže vyvolať:

  • neplodnosť (patologické prerastanie endometria maternice mení jeho štruktúru, čo sťažuje uchytenie embrya);
  • abnormálne krvácanie z maternice;
  • rakovinu maternice (v dôsledku premeny buniek endometria na zhubné bunky).

Silné a časté krvácanie z maternice môže vyvolať anémiu, ktorú sprevádza dýchavičnosť, rýchla únava, celková slabosť a závraty. V dôsledku hormonálnych a metabolických porúch sa môžu vyskytnúť tráviace problémy a môže sa zhoršiť stav vlasov, kože a nechtov.

Prevencia hyperplázie endometria

Zabrániť vzniku hyperplázie endometria je možné pravidelným (aspoň raz ročne) absolvovaním vyšetrenia u gynekológa (kolposkopia, ultrazvuk orgánov malej panvy, cytologické vyšetrenie). Medzi preventívne opatrenia gynekologických ochorení patrí udržiavanie celkového zdravia, imunity, hormonálnej rovnováhy a metabolických procesov v organizme). Prevencia hyperplázie endometria zahŕňa:

  • každodennú konzumáciu vyváženej stravy (s dostatkom vitamínov a minerálov);
  • včasnú liečbu zápalových ochorení reprodukčného a močového systému;
  • kontrolu zdravej telesnej hmotnosti;
  • užívanie hormonálnych prípravkov (vrátane perorálnej antikoncepcie) len na lekársky predpis;
  • vyhýbanie sa pohlavne prenosným infekciám (používanie bariérovej antikoncepcie, pravidelné testovanie na pohlavne prenosné infekcie, ak má žena viacerých sexuálnych partnerov);
  • zavádzanie a odstraňovanie vnútromaternicovej antikoncepcie len v zdravotníckych zariadeniach a jej správne používanie.

Prevencia ochorení reprodukčného systému zahŕňa kontrolu pravidelnosti menštruačného cyklu a v prípade jeho porúch, konzultáciu s gynekológom. Dôležitá je aj včasná liečba endokrinných ochorení (patologické stavy štítnej žľazy a nadobličiek, cukrovka), pretože vedú k hormonálnej nerovnováhe.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky, príčiny a liečba hyperplázie endometria
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako prebieha menštruácia pri hyperplázii endometria?

Ženy v reprodukčnom veku s hyperpláziou endometria majú narušený menštruačný cyklus, to znamená, že menštruácia môže byť nepravidelná (s oneskorením), príliš silná (s častou potrebou výmeny hygienických potrieb) a dlhá (trvajúca viac ako sedem dní). Môže sa vyskytnúť aj medzimenštruačné krvácanie, ktoré sa objavuje náhodne uprostred menštruačného cyklu, po fyzickej námahe alebo pohlavnom styku.

V niektorých prípadoch sa u žien môže vyskytnúť amenorea (absencia menštruácie). V prípade nepravidelnej menštruácie je potrebné vyhľadať gynekológa, pretože poruchy menštruácie môžu okrem hyperplázie endometria poukazovať na vznik viacerých ochorení reprodukčného systému (napr. myóm maternice, syndróm polycystických vaječníkov), ako aj vnútromaternicové tehotenstvo.

Aký je rozdiel medzi endometriózou a hyperpláziou endometria?

Hyperplázia endometria a endometrióza sú gynekologické ochorenia, ktoré vznikajú v dôsledku hormonálnej poruchy v tele. Ochorenia sa od seba líšia charakterom patologického procesu: pri hyperplázii dochádza k nadmernému prerastaniu endometriálnych buniek a pri endometrióze endometriálne bunky prerastajú za svoje hranice (do svalovej vrstvy maternice alebo mimo nej).

Je možné otehotnieť pri hyperplázii endometria?

Otehotnenie pri hyperplázii endometria je nepravdepodobné, pretože hormonálna nerovnováha vedie k narušeniu ovulačného procesu. Okrem toho, patológia endometria bráni uhniezdeniu embrya.

Čo sa neodporúča robiť pri hyperplázii endometria?

Pri hyperplázii endometria sa neodporúča organizmus vystavovať teplu (sauny, kúpele, dlhodobý pobyt na otvorenom slnku). Je prísne zakázané liečiť ochorenie ľudovými prostriedkami alebo liekmi bez lekárskeho predpisu, pretože môžu zhoršiť príznaky, vyvolať krvácanie z maternice a spôsobiť alergické reakcie.

Dôležité je tiež dodržiavať zásady zdravej výživy, držať si zdravú telesnú hmotnosť a obmedziť konzumáciu potravín s vysokým obsahom transmastných kyselín (pečivo, sladkosti) a estrogénov (sója, nápoje obsahujúce kofeín, červené mäso). Pri hyperplázii endometria sa odporúča konzumovať potraviny bohaté na antioxidanty (zelená zelenina, čerstvé ovocie), pretože posilňujú imunitný systém a majú protizápalový účinok. Každodenná strava by mala obsahovať aj dostatočné množstvo vlákniny (celozrnné výrobky, strukoviny, obilniny), ktorá podporuje činnosť čriev a normalizuje metabolizmus vrátane hladiny glukózy v krvi.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky, príčiny a liečba hyperplázie endometria
Lekársky odborník DoktorPRO

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Eleonóra pred 1 dňom
Dobrý deň. Čo sa odporúča konzumovať pri hyperplázii endometria?
Odpovedať
Dobrý deň. Diétu pri hyperplázii endometria predpisuje gynekológ s prihliadnutím na vek, hmotnosť, nadváhu a individuálne vlastnosti organizmu. Strava pri hormonálnej patológii by mala byť zdravá a vyvážená, s potrebným množstvom živín a vlákniny na normalizáciu hormonálneho pozadia a metabolizmu. Pri zvýšenej hladine estrogénov sa odporúča obmedziť konzumáciu fytoestrogénov (sója, tofu, ľanové semienka, sušené ovocie) a transmastných tukov. Pri nadváhe s diabetes mellitus je diéta zameraná na zníženie hmotnosti a hladiny glukózy v krvi, preto sa neodporúča konzumovať rýchlo rozpustné sacharidy a potraviny s vysokým glykemickým indexom.
Katarzyna pred 1 týždňom
Dobrý deň. Je hyperplázia endometria rakovina?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Hyperplázia endometria nie je rakovina, ale patologický proces benígnej povahy. Hyperplázia môže byť bez atypií a s atypiami. Prítomnosť atypických buniek v prerastenom endometriu zvyšuje riziko prechodu patológie do rakoviny pod vplyvom provokujúcich faktorov. Hyperplázia sa dá úplne vyliečiť a zabrániť tak vzniku onkologického ochorenia. Pri prvých príznakoch gynekologických ochorení (poruchy menštruácie, bolesti v podbrušku, abnormálny výtok z pošvy a iné) je dôležité poradiť sa s gynekológom.
Sabína pred 1 týždňom
Dobrý deň. Aké ľudové prostriedky sa používajú na liečbu hyperplázie endometria?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Liečba hyperplázie endometria ľudovými prostriedkami je neúčinná a nebezpečná z dôvodu vzniku komplikácií (zhoršenie príznakov, alergické reakcie, vznik sprievodných gynekologických patológií). Samoliečba môže viesť k akútnemu krvácaniu z maternice a urgentnému stavu.
Irina pred 1 týždňom
Dobrý deň. Je hyperplázia endometria život ohrozujúce ochorenie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Hyperplázia endometria je nezhubný proces a v prípade včasného podchytenia gynekológom sa dá úspešne vyliečiť. Neliečená patológia môže viesť k tvorbe atypických buniek v epitelovej vrstve maternice a vyvolať zhubný proces (rakovinu maternice), ktorý si vyžaduje komplexnú a dlhodobú liečbu.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie