Logo
0800200000

Príznaky a liečba trichomoniázy u žien a mužov

Príznaky a liečba trichomoniázy u žien a mužov
Čítať 6 minút | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 5266 5266
Trichomoniáza je najčastejšie liečené pohlavne prenosné ochorenie na svete, ktoré postihuje približne 2,1 % žien a 0,5 % mužov.

Na rozdiel od iných pohlavne prenosných infekcií (napr. chlamýdií, múčnivky) sa trichomoniáza najčastejšie vyskytuje vo veku 40 - 50 rokov.

Čo je trichomoniáza?

Trichomoniáza je infekčné a zápalové ochorenie, ktoré postihuje močovo-pohlavné orgány. Ochorenie spôsobuje Trichomonas (T. vaginalis), jednobunkový prvok, ktorý parazituje v dolných častiach močovo-pohlavného traktu. Inkubačná doba (čas od nákazy po objavenie sa prvých príznakov) trichomoniázy sa pohybuje od 4 do 28 dní.

Ako sa prenáša trichomoniáza ?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Trichomoniáza sa prenáša pri nechránenom pohlavnom styku, vzájomným dotykom pohlavných orgánov. Trichomoniázou sa nie je možné nakaziť bežným kontaktom (zdieľaním príboru alebo uterákov s infikovanou osobou) ani bozkom.

Príznaky trichomoniázy

Trichomoniáza je asymptomatická a u 50 % žien a 70 - 80 % mužov sa vyskytujú iba mierne príznaky.

Príznaky trichomoniázy

Príznaky trichomoniázy

Príznaky trichomoniázy sú:

Ženy s trichomoniázou majú spenený výtok hustej alebo tekutej konzistencie, žltozelenej farby, s rybím zápachom z pošvy. U mužov má trichomonádová infekcia za následok hnisavý, zelený alebo biely výtok tekutej konzistencie.

Okrem pohlavných orgánov môže trichomoniáza postihnúť aj konečník, pričom v ňom spôsobuje pálenie a bolesť, ktoré sa zintenzívňujú počas defekácie. Trichomoniáza na koži sa najmä na stehnách zvyčajne prejavuje svrbením a začervenaním kože. V ústach môže trichomoniáza spôsobiť podráždenie sliznice.

Trichomoniáza u žien 

Trichomoniáza u žien postihuje vulvu (malé a veľké pysky ohanbia, ohanbie, klitoris a vaginálny fornix), vagínu, krčok maternice a močovú trubicu. Príznaky trichomoniázy u žien zahŕňajú:

  • opuch pošvy;
  • zvýšenú citlivosť vulvy;
  • vaginálny výtok s rybím zápachom;
  • krvácanie po pohlavnom styku;
  • svrbenie kože na vnútornej strane stehien.

Na stene pošvy a na povrchu krčka maternice sa môžu vyskytovať bodkované červené škvrny. Ťahavá bolesť v podbrušku sa pri trichomoniáze u žien vyskytuje iba zriedkavo. Ak sa objavia príznaky trichomoniázy je potrebné vyhľadať gynekológa.

Trichomoniáza u mužov

Trichomoniáza u mužov postihuje vnútornú stranu penisu (močovú trubicu). Príznaky trichomoniázy u mužov zahŕňajú:

  • pocit pálenia alebo pichania pri močení;
  • sčervenanie predkožky penisu;
  • podráždenie kože v oblasti penisu;
  • bolesť semenníkov;
  • zakalený moč;
  • bolestivá ejakulácia.

Trichomoniáza u mužov je väčšinou mierna a spôsobuje minimálne podráždenie močovej trubice a občasné mokvanie vo vonkajšom otvore močovej trubice, pod predkožkou alebo v oboch. Chronická trichomoniáza u mužov môže viesť k prostatitíde (zápal prostaty) alebo epididymitíde (zápal prídavného orgánu semenníka). Urológ sa špecializuje na diagnostiku, liečbu a prevenciu trichomoniázy u mužov.

Trichomoniáza v tehotenstve

Trichomoniáza v tehotenstve je nebezpečná kvôli možnosti prenosu pohlavného ochorenia na dieťa počas pôrodu, keď prechádza pôrodnými cestami. Možné komplikácie trichomoniázy u tehotných žien sú:

  • predčasný pôrod (do 37. týždňa);
  • pôrod dieťaťa s nízkou pôrodnou hmotnosťou (menej ako 2,5 kg).

Pri liečbe tehotnej ženy na trichomoniázu vyberá gynekológ lieky, ktoré sú bezpečné pre matku a plod. Ak sa trichomoniáza zistí po pôrode, žena bude musieť počas liečby prestať dojčiť.

Diagnostika trichomoniázy

Pred liečbou sa lekár oboznámi s pacientovou anamnézou, vypočuje si jeho sťažnosti a vykoná vyšetrenie genitálií, aby posúdil stav pokožky, farbu a konzistenciu sekrétov. Diagnostika trichomoniázy môže zahŕňať:

  • bakteriologické vyšetrenie na trichomoniázu. Na testovanie trichomoniázy sa odoberie výter z močovej trubice u mužov a z pošvy u žien;
  • test na protilátky proti trichomoniáze. Umožňuje zistiť súčasnú alebo nedávnu infekciu, na zistenie protilátok sa odoberie krv zo žily;
  • PCR test na trichomoniázu. Používa sa na zistenie genetického materiálu trichomonád v tele, na testovanie sa môže použiť žilová krv alebo moč.

Aspoň dva dni pred vyšetrením a odberom výteru je potrebné zdržať sa pohlavného styku. Deň pred odobratím vzorky sa nesmú používať parfumované intímne hygienické prostriedky. Pred testovaním na trichomoniázu je potrebné informovať svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate (lekár môže zmeniť dávkovanie alebo ho zrušiť, aby zabránil skresleným výsledkom).

Ak je výsledok pozitívny, môže lekár odporučiť aj testovanie na iné pohlavne prenosné choroby (napr. chlamýdie alebo kvapavku), ktoré sa môžu vyskytovať súčasne s trichomoniázou. Na vylúčenie komplikácií môže lekár pacienta odoslať na ultrazvukové vyšetrenie panvy, močových ciest a prostaty (u mužov).

Ako sa lieči trichomoniáza?

Liečbu trichomoniázy u žien volí gynekológ a u mužov zas urológ. Na liečbu trichomoniázy lekár predpíše antibiotickú liečbu, ktorej dĺžka závisí od pohlavia, veku a príznakov pacienta. Dĺžka liečby chronickej a pokročilej trichomoniázy môže byť dva týždne.

Počas liečby trichomoniázy je dôležité zdržať sa pohlavného styku, aby sa zabránilo opätovnej infekcii a nakazeniu partnera (približne dva týždne). Po ukončení liečby môže po dvoch týždňoch alebo až troch mesiacoch lekár predpísať opakované vyšetrenie na trichomoniázu v závislosti od užívaného antibiotika.

Následky trichomoniázy

Ak sa akútna trichomoniáza nelieči správne alebo včas, tak môže prejsť do chronickej. Možné následky trichomoniázy zahŕňajú:

  • zápal vulvy (vulvitída);
  • chronickú endometritídu a salpingooforitídu;
  • zápal močového mechúra (cystitída) a zápal močových ciest (uretritída);
  • neplodnosť alebo potrat;
  • zápal pošvy (kolpitída).

Chronická trichomoniáza spôsobuje zápal a podráždenie pohlavných orgánov, čo zvyšuje riziko infekcie inými pohlavne prenosnými chorobami a vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti. Trichomonádová infekcia sa spája aj so zvýšeným rizikom rakoviny krčka maternice alebo prostaty.

Prevencia trichomoniázy

Prevencia trichomoniázy spočíva v používaní bariérovej antikoncepcie (kondómov) počas pohlavného styku s novým partnerom. Ženám sa neodporúča používať výplachy (narúšajú mikroflóru a znižujú počet prospešných baktérií v pošve, ktoré chránia pred pohlavne prenosnými chorobami).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a liečba trichomoniázy u žien a mužov - Nataliia Korkh
Nataliia Korkh
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Diagnostika trichomoniázy — PCR alebo kultivácia?

Na diagnostiku trichomoniázy sa používa kultivácia alebo PCR. Bakteriálna kultivácia je citlivejší spôsob diagnostiky trichomoniázy v počiatočných štádiách, kedy je koncentrácia baktérií nízka.

2. Je možné vyliečiť trichomoniázu?

Trichomoniázu je možné vyliečiť užívaním antibakteriálnych liekov. Po ukončení liečby urogenitálnej trichomoniázy je však možné sa pri sexuálnom styku s infikovaným partnerom znovu nakaziť.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Príznaky a liečba trichomoniázy u žien a mužov
Lekár oddelenia gynekológie.

Súvisiace články:

Komentáre

Ilona pred rokom
Dobrý deň, existujú nejaké spôsoby liečby trichomoniázy, ktoré skutočne pomáhajú? Hľadala som aj na internete, ale nič som nezistila. Môžem si sama zvoliť lieky a podstúpiť liečbu bez konzultácie s lekárom? Ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, liečba trichomoniázy antibiotikami je účinná a pomáha zbaviť sa infekcie v krátkom čase (zvyčajne do dvoch týždňov). Bez konzultácie s gynekológom však nie je možné vybrať účinné lieky a stanoviť ich dávkovanie.
Eva pred rokom
Dobrý deň, bola mi diagnostikovaná trichomoniáza, ale naozaj nechcem absolvovať niekoľkomesačnú liečbu. Existuje aj rýchla liečba tohto ochorenia? Ako dlho trvá liečba trichomoniázy?
Odpovedať
Dobrý deň, liečba antibiotikami zvyčajne trvá jeden - dva týždne. Druh a dávkovanie lieku volí ošetrujúci lekár v závislosti od formy ochorenia (akútna alebo chronická), lokalizácie infekcie (napr. pošva, močová trubica), ako aj od príznakov pacienta.
Nika pred rokom
Dobrý večer. Mám silné svrbenie a opuch vulvy, nepríjemné pocity a pálenie počas sexu, ako aj zvláštny žltý vaginálny výtok. Myslím si, že ide o trichomoniázu. Ako liečiť trichomoniázu doma?
Odpovedať
Dobrý večer, opísané príznaky sú typické nielen pre trichomoniázu, ale aj pre iné pohlavne prenosné choroby. Na diagnostiku a výber liečby je potrebná konzultácia s gynekológom. Liečba pohlavne prenosnej infekcie doma bez predchádzajúcej konzultácie lekára môže viesť k tomu, že sa infekcia stane chronickou a príznaky sa zhoršia. Pohlavne prenosné infekcie môžu spôsobiť aj zápal močového mechúra, zápal hrubého čreva a pošvy, problémy s otehotnením a donosením plodu.
Jana pred rokom
Dobrý deň, som v 25. týždni tehotenstva. Pri testovaní mi bola diagnostikovaná urogenitálna trichomoniáza. Začala som liečbu, ale obávam sa, že by som mohla infekciu preniesť na dieťa počas pôrodu. Aká je pravdepodobnosť prenosu a ako sa lieči trichomoniáza u detí?
Odpovedať
Dobrý deň, možnosť prenosu trichomoniázy počas pôrodu je minimálna, keďže sa už liečite na pohlavne prenosnú chorobu. Liečba trichomoniázy je spoľahlivá v prípade, že sú dodržané všetky odporúčania lekára a infekcia by mala pred pôrodom úplne vymiznúť. V prípade prenosu trichomoniázy na dieťa zvolí postup liečby pediater individuálne.
Bohdana pred rokom
Dobrý deň, nie som si istá či mi lekár presne stanovil diagnózu — trichomoniázu. V priebehu troch mesiacov som mala len jedného sexuálneho partnera a predtým som nemala žiadne príznaky. Asi pred týždňom som začala pociťovať časté močenie a výtok, myslela som si, že je to zápal močového mechúra, ale lekár mi zistil trichomoniázu.
Odpovedať
Dobrý deň, test na trichomoniázu môže byť falošne pozitívny. Na overenie diagnózy je potrebné urobiť vaginálny výter alebo PCR test. Výter je citlivejší a možnosť falošného výsledku je minimálna.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.