Logo
0800200000
Čítať 11 minút

Čo robiť pri zápche?

Čo robiť pri zápche?
Čítať 11 minút | Vytvorené: 18 november 2022 | aktualizované: 18 november 2022 | 13256 13256
1

Čo je zápcha?

V rozvinutých krajinách trpí zápchou 30-50 % dospelých a až 30 % detí od narodenia do 18 rokov. Rizikovou skupinou pre vznik zápchy sú deti, ľudia nad 55 rokov a ženy počas tehotenstva a po pôrode.

Zápcha je oneskorené, ťažké alebo nedostatočné vyprázdňovanie čriev. Pri zápche je potrebná konzultácia s gastroenterológom, aby sa určila jej príčina a zvolil spôsob liečby.

2

Príčiny vzniku zápchy

Zápcha môže byť spôsobená dočasnými zmenami denného režimu, jedálnička alebo proktologickými či hormonálnymi abnormalitami, ktoré môžu viesť k chronickému stavu.

Príčiny vzniku zápchy

Príčiny vzniku zápchy

Príčiny vzniku zápchy sú:

  • nesprávne stravovanie a nedostatočný príjem tekutín;
  • nedostatočná fyzická aktivita;
  • psychogénne faktory (depresia, úzkosť, zmena prostredia);
  • zadržiavanie stolice;
  • endokrinné poruchy (hypotyreóza, diabetes, hyperparatyreóza);
  • abnormality hrubého čreva (napr. zúženie, skrútenie čreva);
  • ochorenia análnej oblasti (análne trhliny, hemoroidy);
  • ochorenia tráviaceho traktu (obštrukcia čriev).

Schopnosť vyprázdňovania môže byť ovplyvnená neurologickými abnormalitami (poranenie miechy, Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, autonómna neuropatia, cievna mozgová príhoda), ktoré narúšajú kontrakciu svalov konečníka a hrubého čreva a pohyb stolice v čreve. Zápcha pri hemoroidoch môže nastať v dôsledku mimovoľného kŕča zvierača, ktorý spôsobí dočasné uzavretie konečníka a zabráni vyprázdňovaniu.
Problémy s vyprázdňovaním môže spôsobiť aj nekontrolované užívanie antidepresív, doplnkov železa, preháňadiel, antacíd s obsahom vápnika a hliníka, analgetík. Chronická zápcha môže byť spôsobená problémami s panvovými svalmi, ktoré sa podieľajú na vyprázdňovaní.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia proktológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Príznaky zápchy

Frekvencia vyprázdňovania je individuálna. Rozmedzie od niekoľkokrát denne až po trikrát týždenne sa považuje za normálne, ak absencia vyprázdňovania nespôsobuje nepríjemné pocity. Príznaky zápchy sú:

  • pocit neúplného vyprázdnenia čriev po defekácii;
  • menej časté vyprázdňovanie (menej ako trikrát týždenne);
  • pocit zablokovania stolice v čreve pri tlačení;
  • potreba silného tlačenia počas defekácie;
  • separácia stolice s vysokou hustotou;
  • nevoľnosť a nadúvanie.

Zápcha sa prejavuje potrebou podoprieť si panvové dno prstami počas vyprázdňovania. Národný inštitút pre cukrovku, tráviace a obličkové choroby odporúča okamžitú lekársku pomoc pri zápche sprevádzanej krvácaním z konečníka a krvou v stolici, bolesťou brucha a spodnej časti chrbta, vracaním, horúčkou a náhlym úbytkom hmotnosti.

4

Atonická zápcha

Atonická zápcha je spôsobená znížením tonusu črevných stien. Na vznik atonickej zápchy má vplyv strava s vysokým obsahom vlákniny bez dostatočného množstva vody, znížená činnosť štítnej žľazy a časté užívanie preháňadiel.

Hirschsprungova choroba (vrodená absencia nervových zväzkov v konečníku, hrubom čreve a esovitej kľučke) môže taktiež spôsobiť atonickú zápchu. Pri Hirschsprungovej chorobe sú črevá rozšírené a nepohyblivé (v dôsledku poruchy pohybu svalov), čo vedie k zadržiavaniu stolice a zápche.

5

Spastická zápcha

Spastická zápcha je zapríčinená kŕčmi svalov (spontánnou svalovou kontrakciou) spôsobenými zvýšeným tonusom črevných stien. Spastická zápcha je charakterizovaná abnormálnou funkciou čriev a problémami s peristaltikou (sťahovaním hladkého svalstva).
Spastická zápcha môže byť spôsobená syndrómom dráždivého čreva, potravinovými alergiami alebo intoleranciou, stresom, endometriózou, Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou a črevnými infekciami. Okrem zápchy môže na črevné kŕče poukazovať aj nadmerná plynatosť, nadúvanie, kŕče a akútna bolesť brucha.

6

Zápcha u dieťaťa

Na zápchu u dojčaťa môže poukazovať suchá, tvrdá alebo zrnitá stolica, zriedkavé vyprázdňovanie, bolestivé alebo ťažké vyprázdňovanie, ktoré sa prejavuje plačom alebo vyklenutím chrbta dieťaťa. Zápcha u 1-mesačného dieťaťa môže byť spôsobená kŕmením z fľaše alebo nedostatočným príjmom tekutín. Ďalšie príčiny zápchy u novorodencov sú:

  • problémy s nervovými zakončeniami v črevách;
  • porucha štítnej žľazy;
  • abnormality miechy;
  • metabolické poruchy.

Zápcha u detí po šiestom mesiaci života môže byť spôsobená nedostatkom vlákniny v strave, potravinovými alergiami alebo intoleranciou. Pri zápche je potrebné do stravy zaradiť sušené slivky, hrachové pyré, jačmennú a celozrnnú kašu, jablkové, slivkové a hruškové šťavy. Strava pri zápche by nemala obsahovať mastné jedlá, silný čaj, kravské mlieko, pečivo a krupicu.
U dieťaťa so zápchou je potrebné vyhľadať pediatra alebo detského gastroenterológa, aby sa vylúčili črevné malformácie, potravinové alergie, ochorenia tráviaceho traktu a metabolické poruchy. Okamžitú lekársku pomoc je potrebné vyhľadať v prípade nadúvania a zápchy trvajúcej viac ako dva týždne, krvi v stolici, bolestivého vyprázdňovania, horúčky, nechutenstva, náhleho úbytku hmotnosti a vypadnutia konečníka z análneho otvoru.

7

Zápcha počas tehotenstva a po pôrode

Zápcha u tehotných žien je ovplyvnená zvýšenou hladinou progesterónu (ktorý spomaľuje činnosť čriev a spôsobuje problémy s vyprázdňovaním). Medzi ďalšie príčiny vzniku zápchy počas tehotenstva patria:

  • zmeny v stravovaní a pitnom režime;
  • obmedzená fyzická aktivita;
  • rast plodu (ktorý tlačí na črevá);
  • užívanie liekov (na nevoľnosť a vracanie, pálenie záhy) a potravinových doplnkov (železo, vápnik).

Zápcha po pôrode môže byť spôsobená poškodením análneho zvierača alebo napätím svalov panvového dna, prípadne použitím epidurálnej anestézy počas pôrodu. Po cisárskom reze môže trvať tri až štyri dni, kým sa funkcia čriev vráti späť do normálu. Bolesti spôsobené poranením alebo popôrodnými hemoroidmi a strach z pretrhnutia stehov po epiziotómii (prerezanie perinea a zadnej časti pošvy ženy) môžu viesť k vzniku psychickej zápchy.

Zápchu možno liečiť zvýšením príjmu tekutín, zvýšením fyzickej aktivity a konzumáciou potravín obsahujúcich vlákninu (zelenina, ovocie a strukoviny). Pri tehotenstve môže lekár predpísať laxatíva alebo výživové doplnky obsahujúce vlákninu. Samoliečba zápchy počas tehotenstva sa neodporúča, pretože je potrebné zvoliť taký spôsob liečby, ktorý je bezpečný pre zdravie budúcej matky a dieťaťa.

8

Zápcha pred menštruáciou

Zápcha pred menštruáciou môže byť spôsobená zvýšenou hladinou progesterónu a estrogénu, ktoré spomaľujú činnosť tráviaceho systému. U žien so syndrómom dráždivého čreva alebo s endometriózou sa vyskytuje zvýšené riziko vzniku zápchy. Počas prvých dní menštruácie sa môže vyskytovať aj hnačka (črevné svaly sa uvoľnia v dôsledku zvýšenej hladiny prostaglandínov), plynatosť a nadúvanie.

9

Diéta pri zápche

Pri zápche sa odporúča konzumovať potraviny bohaté na vlákninu, ktorá v žalúdku zväčší svoj objem a následne zmäkčuje tvrdú stolicu v črevách a pomáha ju vylúčiť z tela von. Diéta pri zápche zahŕňa:

  • celozrnné potraviny (cestoviny, ovsené vločky, otruby, celozrnný chlieb);
  • strukoviny (šošovica, fazuľa, cícer, sója);
  • zeleninu (mrkva, zelený hrášok, brokolica a bylinky)
  • orechy (mandle, arašidy, pekanové orechy).

Pri zápche pomáhajú banány, jablká so šupkou, hrušky a bobuľové ovocie. Dôležité je taktiež dodržiavať pitný režim: denne vypiť aspoň 1,5 až 2 litre vody. Do jedálnička je vhodné pridať aj ovocné a zeleninové šťavy a čisté vývary (na zmäkčenie stolice).

Medzi potraviny, ktoré pôsobia ako preháňadlá pri zápche, patria kiwi, figy, citrusové plody (pomaranče, grapefruity a mandarínky), topinambur, čakanka, artičoky a sladké zemiaky. Pri zápche sa odporúča konzumovať aj sušené slivky, ktoré sú bohaté na vlákninu (zvyšujú množstvo vody v stolici), sorbitol (má laxatívny účinok) a fenolové zlúčeniny (stimulujú prospešné črevné baktérie).

Pri zápche sa taktiež odporúča konzumovať malé porcie jedla (rovnomerné naplnenie čriev). Diéta pri zápche u starších ľudí s chronickými ochoreniami by mala byť konzultovaná s gastroenterológom.

Mäso, spracované potraviny (napr. rýchle občerstvenie), čipsy, ryža a čokoláda sa považujú za potraviny, ktoré spôsobujú zápchu. Pri problémoch s vyprázdňovaním je potrebné sa vyhýbať aj sýteným nápojom, alkoholu a minimalizovať množstvo cukru a soli.

10

Ako vyliečiť zápchu?

Pri zápche je potrebné sa objednať na vyšetrenie k všeobecnému lekárovi, ktorý po vyšetrení predpíše liečbu alebo pošle pacienta k gastroenterológovi. Pred liečbou lekár odoberie anamnézu (opýta sa na príznaky a čas ich výskytu, denný režim a stravu).

Pri podozrení na proktologické ochorenia lekár odporučí absolvovať rektoskopiu alebo anoskopiu na vyšetrenie konečníka. Na základe výsledkov vyšetrenia vyberie proktológ alebo gastroenterológ spôsob liečby. Zápchu možno liečiť:

  • laxatívami;
  • serotonínovými receptormi 5-hydroxytryptamínu 4 (na urýchlenie prechodu stolice hrubým črevom);
  • úpravou životného štýlu a stravy.

Lekár vám taktiež odporučí pravidelné fyzické cvičenie, počas ktorého sa zlepší kontraktilná aktivita čreva a zvýši sa rýchlosť postupu potravy črevom. Cvičenie by sa malo vykonávať pravidelne, aspoň 15 minút denne. Cvičiť je potrebné nie skôr ako hodinu po jedle, aby sa jedlo stihlo stráviť.

Ak sa zápcha nelieči správne alebo včas, môže viesť k vzniku hemoroidov, análnych trhlín, fekálnej blokáde (hromadeniu stolice v čreve), divertikulitídy a prolapsu konečníka. Neustále vyprázdňovanie čriev môže poškodiť svaly panvového dna a viesť k inkontinencii moču.

11

Masáž brucha pri zápche

Masáž brucha pri zápche pomáha zmierniť bolesť a nepríjemné pocity počas vyprázdňovania, urýchľuje prechod stolice hrubým črevom a stimuluje svaly v tráviacom systéme. Masáž väčšinou odporúčajú lekári pacientom s chronickou zápchou s únikom stolice alebo stratou kontroly nad stolicou, s poraneniami chrbtice a s ochoreniami mozgu (skleróza multiplex alebo Parkinsonova choroba).

Masáž brucha je kontraindikovaná pre tehotné ženy, osoby so zápalovým ochorením čriev, nestabilnými poraneniami chrbtice a otvorenými ranami v oblasti brucha. Pred masážou brucha pri zápche je potrebné sa poradiť s gastroenterológom.

12

Ľudové prostriedky proti zápche

Ľudové prostriedky môžu pomôcť liečiť zápchu v prípade, že sa objavila prvýkrát alebo bola spôsobená dočasnými faktormi (napríklad zmenami v strave alebo odchýlkami od zvyčajného denného režimu). Medzi ľudové prostriedky proti zápche patria:

  • olivový olej a ľanový olej;
  • výťažok skorocelu;
  • tekvicový olej.

Pri zápche sa môže použiť aj nálev zo senny (jedna polievková lyžica každé štyri hodiny). Senna obsahuje glykozidy, ktoré stimulujú nervové zakončenia v črevách a pomáhajú urýchliť vyprázdňovanie.

Ľanové semienka pri zápche sa používajú na zadržiavanie vody, zväčšenie objemu a zmäkčenie stolice. Ľanové semienka by nemali užívať tehotné alebo dojčiace ženy. Na urýchlenie prechodu stolice cez črevá je vhodné do jedálnička zaradiť aj chia semienka. 

Ricínový olej na zápchu sa neodporúča konzumovať tehotným ženám (spôsobuje sťahy maternice), deťom do 12 rokov, pacientom s črevnými poruchami (zhoršuje príznaky a znižuje draslík v krvi). Ak neexistujú kontraindikácie, tak sa môže ricínový olej užívať pri zápche, pretože vedie k stimulácii črevného svalstva a pomáha urýchliť vyprázdňovanie.

Pri chronickej forme zápchy a pri jej dlhodobom priebehu sa neodporúča užívať ľudové prípravky pred konzultáciou s gastroenterológom alebo proktológom. Lekár určí príčinu zápchy, zvolí liečbu a stanoví zmeny v stravovaní a v pitnom režime.

Proktológia v Doktorpro v Bratislave

Čo robiť pri zápche? - MUDr. Ivan Sedlák
MUDr. Ivan Sedlák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo robiť pri zápche?
Lekár oddelenia proktológie.
Čo robiť pri zápche?
Článok preveril: MUDr. Tibor Molnár
Lekár chirurg proktológ.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Vratislav pred rokom
Dobrý deň, pred dvoma mesiacmi som si počas tréningu poranil meniskus. Odvtedy sa moja fyzická aktivita výrazne znížila, pretože ma stále bolí noha a zrejme kvôli tomu sa začala objavovať zápcha. Ako si môžem pomôcť pri zápche?
Odpovedať
Dobrý deň, pri zápche vám môže pomôcť masáž brucha, ktorá pomáha stiahnuť svaly čriev. Mali by ste taktiež zmeniť stravu a dodržiavať správny pitný režim, aby ste predišli dehydratácii.
Júlia pred rokom
Dobrý deň, tak, ako u väčšiny ľudí aj ja mám zápchu, hoci nemám žiadne zdravotné problémy (chodím na pravidelné preventívne kontroly). Ako si pomôcť pri zápche doma?
Odpovedať
Dobrý deň, mali by ste dodržiavať pitný režim, byť fyzicky aktívni a zaradiť do svojho jedálnička potraviny, ktoré pomáhajú pri zápche (jablká, hrušky, banány, orechy a strukoviny). Ak zápcha spôsobuje nepríjemné pocity alebo bolesť v bruchu alebo konečníku, je potrebné sa poradiť s lekárom.
Eva pred rokom
Už dlho aktívne cvičím, dodržiavam pitný režim a zo svojho jedálnička som takmer vylúčila sladkosti a múčne výrobky. Nemám žiadne ochorenia, ktoré by mohli spôsobiť zápchu. Môže byť príčinou vzniku zápchy strava? Čo nie je vhodné jesť pri zápche?
Odpovedať
Dobrý deň, príčinou vzniku zápchy môže byť strava. Nie je vhodné konzumovať mliečne výrobky (napr. syr, kravské mlieko), jedlá z rýchleho občerstvenia, vyprážané jedlá, vajcia, potraviny obsahujúce lepok (pšenica, jačmeň, raž). Ďalej je potrebné sa vyhýbať aj alkoholickým nápojom (spôsobujú dehydratáciu a zápchu).
Jaroslav pred rokom
Dobrý deň, už štyri dni nemôžem ísť na toaletu a neustále pociťujem nepríjemné pocity v podbrušku a mierny tlak v oblasti lona. Ako vyprázdniť črevá pri zápche?
Odpovedať
Dobrý deň, je potrebné poradiť sa s gastroenterológom, ktorý vám po vyšetrení a odstránení fyzickej príčiny vzniku zápchy pomôže vybrať správnu liečbu. Pomocou preháňadiel môžete nielen prečistiť črevá pri zápche, ale aj urýchliť postup natrávenej potravy črevami, zmäkčiť stolicu a urýchliť vyprázdňovanie. Lekár vám odporučí zmenu stravy a pitného režimu.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň, vyskúšala som už veľa ľudových prostriedkov, o ktorých som sa dočítala na internete (aj keď tie vaše som ešte neskúšala), no na zápchu mi nič nezaberá. Čo mám robiť? Aké cvičenia odporúčate vykonávať?
Odpovedať
Dobrý deň, na začiatku je potrebné vylúčiť proktologické a gastroenterologické ochorenia, preto je potrebná konzultácia s lekárom. Váš lekár určí príčinu a zvolí liečbu, ktorá vám pomôže vyrovnať sa s ťažkosťami pri vyprázdňovaní. Pomôcť môžu rôzne typy cvičení: gymnastika, beh, strečing, aktívny tanec, hry a cvičenie vonku.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.