Logo
0800200000

Čo sú to antikoncepčné tabletky a ako ich užívať?

Čo sú to antikoncepčné tabletky a ako ich užívať?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 27 október 2022 | aktualizované: 27 október 2022 | 19750 19750
Perorálna antikoncepcia (OC) sú tabletky, ktoré pomáhajú predchádzať otehotneniu. Výber perorálnej antikoncepcie robí gynekológ po gynekologickom vyšetrení a testoch.

Čo sú to antikoncepčné tabletky?

Antikoncepčné tabletky sú druh perorálnej antikoncepcie, ktorá zabraňuje počatiu. Účinnosť perorálnej antikoncepcie je podľa štúdií 91%.

Antikoncepčné tabletky môžu obsahovať syntetické formy hormónov estrogén a progesterón (progestín). Estrogén spôsobuje, že endometrium, výstelka steny maternice sa každý mesiac zväčšuje a obnovuje. Progesterón zabraňuje predčasnému sťahovaniu svalov maternice a pomáha oplodnenému vajíčku prichytiť sa na jej steny.

Mechanizmus účinku perorálnych kontraceptív závisí od ich zloženia. Podľa zloženia rozlišujeme tieto typy antikoncepčných tabletiek:

  • kombinovaná perorálna antikoncepcia (COC) — obsahuje syntetické formy hormónov estrogénu a progesterónu, ktoré bránia dozrievaniu a uvoľňovaniu vajíčka z vaječníkov;
  • perorálna antikoncepcia na báze progestínu (mini tabletky) — obsahuje progestín, ktorý zahusťuje hlien krčka maternice, čím zabraňuje spermiám dostať sa k vajíčku.

Existujú aj núdzové orálne kontraceptíva — tabletky, ktoré sa užívajú na zabránenie otehotnenia po pohlavnom styku. Núdzové antikoncepčné tabletky sa užívajú jednorázovo v priebehu prvých 72-120 hodín po nechránenom pohlavnom styku. Pred užitím núdzovej antikoncepčnej tabletky je potrebné sa poradiť s gynekológom.

Ako fungujú antikoncepčné tabletky?

Tehotenstvo nastáva vtedy, keď zrelé vajíčko opustí vaječník a je oplodnené spermiou. Pod vplyvom hormónov sa oplodnené vajíčko uhniezdi v stene maternice, kde sa z neho vyvíja plod.

Ako fungujú antikoncepčné tabletky?

Ako fungujú antikoncepčné tabletky?

Antikoncepčné tabletky obsahujú malé množstvo umelých hormónov estrogénu a progestínu, ktoré potláčajú prirodzené hormóny a zabraňujú otehotneniu. Účinky perorálnej antikoncepcie môžu zahŕňať zastavenie ovulácie (uvoľnenie zrelého vajíčka z vaječníka), zmenu hlienu krčka maternice alebo sliznice maternice, čo bráni uhniezdeniu vajíčka.

Výhody antikoncepčných tabletiek

Antikoncepčná tableta chráni pred neželaným tehotenstvom lepšie ako väčšina iných antikoncepčných metód. Ďalšie výhody antikoncepčných tabletiek sú:

  • pravidelnosť menštruačného cyklu;
  • normalizácia hladiny hormónov, zníženie rizika vzniku endometriózy, rakoviny a cýst na vaječníkoch;
  • zmierňujú bolesti brucha počas menštruácie, zmierňujú príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS);
  • antiandrogénne perorálne kontraceptíva môžu pomôcť pri liečbe hormonálnych vyrážok, akné a seborey tým, že znižujú hladinu voľného testosterónu v tele a potláčajú tvorbu kožného mazu (sebumu);
  • vhodné pre dievčatá a ženy všetkých vekových kategórií. 

Výber perorálnej antikoncepcie by mal byť individuálny a pravidelne konzultovaný s gynekológom. Napríklad, ženám po 40. roku života je potrebné užívať iné antikoncepčné tabletky, a to kvôli zmenám hladín hormónov súvisiacich s ich vekom.

Výhodou antikoncepčnej tabletky je aj to, že po ich vysadení sa rýchlo obnovuje schopnosť otehotnieť. Vo väčšine prípadov môže dôjsť k otehotneniu 1-3 mesiace po vysadení perorálnych kontraceptív.

Nevýhody antikoncepčných tabletiek

Perorálna antikoncepcia nechráni pred otehotnením na 100%. Účinnosť antikoncepcie možno merať Pearlovým indexom, ktorý udáva počet tehotenstiev na 100 žien za rok pri používaní jednej antikoncepčnej metódy. Pearlov index pre perorálnu antikoncepciu sa pohybuje medzi 0,3 a 9, to znamená, že stále zostáva malá pravdepodobnosť počatia aj pri užívaní antikoncepcie. Ďalšie nevýhody antikoncepčných tabletiek sú:

  • nechránia pred pohlavne prenosnými infekciami (STI);
  • užívanie niektorých liekov (napr. antibiotík) môže znížiť antikoncepčný účinok;
  • počas prvých mesiacov užívania perorálnej antikoncepcie sa môže vyskytnúť krvácanie medzi menštruáciami.

Je dôležité prísne dodržiavať režim a čas užívania antikoncepčných tabletiek. Ak nebudete antikoncepciu užívať pravidelne, jej účinnosť sa zníži.

Perorálna antikoncepcia môže mať vedľajšie účinky. Vedľajšie účinky užívania antikoncepčných tabletiek sú:

  • nevoľnosť; 
  • bolesť hlavy; 
  • bolestivosť prsníkov;
  • podráždenosť, zmeny nálad;
  • tvorba krvných zrazenín.

Ak sa u vás počas užívania antikoncepcie vyskytne niektorý z týchto príznakov, mali by ste navštíviť svojho gynekológa, ktorý vám odporučí inú metódu antikoncepcie.

Ako užívať antikoncepčné tablety?

Kombinované antikoncepčné tabletky sa dodávajú v baleniach, ktoré sú určené na 28-dňový menštruačný cyklus. Antikoncepčné tabletky je potrebné užívať každý deň v rovnakom čase. Gynekologický plán užívania kombinovanej antikoncepcie zahŕňa tieto pravidlá:

  1. Perorálnu antikoncepciu je potrebné začať užívať v prvých piatich dňoch po začiatku menštruácie: antikoncepčný účinok sa potom dostaví po 5-7 dňoch každodenného užívania kombinovanej antikoncepcie.
  2. Po 21. dni je dôležité urobiť si 7-dňovú prestávku. V tomto čase môže dôjsť ku krvácaniu z ich vysadenia. Niektoré tabletky obsahujú placebo tabletky (látky bez liečivých vlastností), ktoré by sa mali užívať počas menštruácie, aby sa neprerušilo ich užívanie.

Režim užívania mini tabletiek je podobný režimu užívania kombinovanej antikoncepcie. Progestínová perorálna antikoncepcia účinkuje rýchlejšie: antikoncepčný účinok sa dostaví po užití 2 tabletiek v priebehu 48 hodín. Aby ste sa vyhli nechcenému tehotenstvu, je vhodné používať bariérovú antikoncepciu počas prvých 7 dní užívania antikoncepcie.

Perorálnu antikoncepciu môžete začať užívať 3-6 týždňov po pôrode po konzultácii s gynekológom. V prípade ak dojčíte sa nízke dávky perorálnej antikoncepcie môžu začať užívať 6 týždňov po pôrode, kedy sa v tele ženy tvorí mlieko.

Nehormonálne antikoncepčné tabletky

Nehormonálne antikoncepčné tabletky neexistujú. Nehormonálna perorálna antikoncepcia sú spermicídne prípravky, chemické látky, ktoré sa vstrekujú do pošvy pred pohlavným stykom a sú určené na ničenie spermií. Spermicídy môžu taktiež zablokovať vstup do krčka maternice a zabrániť tak prieniku spermií. 

Spermicídy sa vyrábajú vo forme intravaginálnych čapíkov alebo gélov. Nehormonálna antikoncepcia je vhodná pri nepravidelnom pohlavnom styku, no pri nepretržitom používaní môže narušiť vaginálnu mikroflóru.

Hormonálna antikoncepcia

Hormonálna antikoncepcia je metóda antikoncepcie založená na pôsobení syntetických analógov ženských hormónov. Rozlišujeme tieto typy hormonálnej antikoncepcie:

  • hormonálne antikoncepčné tabletky — obsahujú estrogén a progesterón, ktoré vplývajú na dozrievanie vajíčok a zahusťujú hlien krčka maternice;
  • antikoncepčné náplasti — náplasti na báze lepidla, ktoré sa aplikujú na telo v oblasti ramena, spodnej časti chrbta alebo brucha. Hormóny sa vstrebávajú cez kožu a pôsobia podobne ako tabletky;
  • vaginálne krúžky — mäkká a priehľadná pomôcka, ktorá sa zavádza do pošvy a ktorá pôsobením hormónov zabraňuje spermiám dostať sa do maternice. Žena si môže sama zaviesť vaginálny krúžok na obdobie od troch týždňov do jedného roka;
  • antikoncepčný implantát — jedna tyčinka vo veľkosti zápalky obsahuje progestín. Implantát umiestni lekár pod kožu z vnútornej strany ramena nad lakťom na jeden až päť rokov.

Gynekológ vám na základe vyšetrenia a laboratórnych testov pomôže nájsť vhodnú hormonálnu antikoncepciu.

Menštruácia pri užívaní antikoncepcie

Keďže perorálna antikoncepcia zabraňuje ovulácii, počas užívania antikoncepčných tabliet zvyčajne nedostanete menštruáciu. Krvácanie, ktoré sa vyskytuje počas placebo dní, sa nazýva krvácanie z vysadenia. Dochádza k nemu v dôsledku poklesu hladiny hormónov, ktorý spôsobuje odmietnutie a vylúčenie endometriálnych buniek. Krvácanie z vysadenia antikoncepcie je zvyčajne menej silné a trvá kratšie ako menštruácia.

Počas prvých troch cyklov užívania antikoncepcie sa menštruácia nemusí prerušiť v dôsledku hormonálnych zmien vo vašom tele. Menštruácia pri antikoncepcii môže naznačovať dysfunkciu vaječníkov a mali by ste sa poradiť s gynekológom, aby vylúčil patológiu.

Hnedý výtok pri užívaní antikoncepčných tabletiek

Hnedý výtok počas užívania antikoncepčných tabletiek sa nazýva medzimenštruačné krvácanie, ktoré je vyvolané zmenami na sliznici maternice spôsobenými hormónmi v antikoncepčných tabletkách. Hnedý výtok počas užívania antikoncepcie sa môže objaviť uprostred cyklu a zvyčajne zmizne do 2-3 mesiacov. Ak výtok pretrváva alebo je sprevádzaný nepríjemným zápachom či inými príznakmi (svrbenie, pálenie, bolesť v podbrušku), je potrebné sa poradiť s gynekológom, aby zistil či nejde o pohlavne prenosné ochorenie.

Príznaky tehotenstva počas užívania antikoncepcie

Ak užívate perorálnu antikoncepciu, existuje nízka pravdepodobnosť otehotnenia. Príznaky tehotenstva počas užívania antikoncepčných tabliet sú:

  • absencia krvácania po vysadení;
  • citlivosť a opuch prsníkov;
  • nevoľnosť a nechutenstvo;
  • častá potreba močiť;
  • výkyvy nálad;
  • bolesť chrbta.

Pri prvých príznakoch tehotenstva by ste si mali urobiť tehotenský test. Mali by ste taktiež navštíviť gynekológa, ktorý vás vyšetrí, určí príčinu príznakov tehotenstva a prekonzultuje s vami donosenie dieťaťa alebo ukončenie tehotenstva.

Vysadenie perorálnej antikoncepcie

Užívanie antikoncepčných tabletiek môžete ukončiť kedykoľvek, bez ohľadu na fázu menštruačného cyklu. Po vysadení perorálnej antikoncepcie telo prestane prijímať estrogén a progesterón, čo vedie k zmene hladiny hormónov a môže spôsobiť dočasné vedľajšie účinky (zmena menštruačného cyklu, bolestivá menštruácia, PMS). Môže taktiež spôsobiť nepravidelnosť v schopnosti otehotnieť počas prvých mesiacov.

Antikoncepcia pre mužov

Možnosti antikoncepcie pre mužov sú podstatne menšie ako pre ženy. Typy antikoncepcie pre mužov sú:

  • bariérové antikoncepčné prostriedky;
  • vazektómia.

Medzi bariérovú antikoncepciu patria kondómy, ktoré sa navliekajú na penis a zabraňujú tak prenikaniu predejakulátu a spermií do vagíny počas pohlavného styku. Bariérová antikoncepcia chráni aj pred pohlavne prenosnými infekciami. Aby ste sa vyhli neplánovanému tehotenstvu, je dôležité vedieť ako sa kondóm správne používa.

Vazektómia je chirurgický zákrok, ktorý zahŕňa podviazanie semenovodov u mužov. Vazektómia sa vykonáva ambulantne v lokálnej anestéze. Počas zákroku sa prereže a uzatvorí semenovod, cez ktorý sa spermie dostávajú do ejakulátu. Pearlov index pre vazektómiu je nižší ako 0,1. Tento zákrok sa považuje za trvalú metódu antikoncepcie, pretože vo väčšine prípadov nie je možné obnoviť funkciu semenovodov. 

Hoci výskum antikoncepčných tabletiek pre mužov napreduje, perorálna antikoncepcia je v súčasnosti dostupná len pre ženy.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo sú to antikoncepčné tabletky a ako ich užívať? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho účinkujú antikoncepčné tabletky?

Kombinované antikoncepčné tablety začínajú účinkovať 5-7 dní po začatí užívania, zatiaľ čo mini tabletky začínajú účinkovať po užití dvoch tabletiek počas 48 hodín. Počas prvého týždňa užívania antikoncepčných tabliet je lepšie používať bariérovú antikoncepciu.

2. Môžem otehotnieť počas užívania antikoncepčných tabletiek?

Počas užívania antikoncepčných tabletiek je možné otehotnieť. Žiadna z existujúcich antikoncepčných metód nezaručuje 100% prevenciu tehotenstva. Pri správnom užívaní sú antikoncepčné tabletky účinné a bezpečné. Ak chcete nájsť správnu antikoncepčnú tabletu, musíte sa objednať na vyšetrenie ku gynekológovi a nechať si urobiť testy.

3. Ako si mám vybrať perorálnu antikoncepciu?

Perorálnu antikoncepciu vyberá individuálne gynekológ po vyšetrení a testoch. Lekár pri výbere antikoncepčnej tabletky berie do úvahy aj menštruačný cyklus, charakter výtoku, prítomnosť príznakov PMS, kardiovaskulárne a iné chronické ochorenia.

4. Ako dlho môžem užívať perorálnu antikoncepciu?

Antikoncepciu možno užívať tak dlho, ako žena potrebuje alebo až do menopauzy. Ak užívate antikoncepčné tabletky je potrebné pravidelne absolvovať vyšetrenia u gynekológa, ktorý vám pri zmene vašej hormonálnej rovnováhy môže odporučiť zmeniť typ antikoncepcie.

5. Sú perorálne antikoncepčné prostriedky škodlivé?

Perorálna antikoncepcia je bezpečná metóda antikoncepcie. Ako každý liek však môže spôsobovať vedľajšie účinky. Z tohto dôvodu sa neodporúča vyberať si antikoncepciu samostatne: antikoncepčné tabletky by mal predpísať gynekológ po vyšetrení.

Hodnotenie článku:
0 s 5 na základe 0 hodnotenie
Čo sú to antikoncepčné tabletky a ako ich užívať?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Karina pred rokom
Dobrý deň. Pred pár hodinami som mala so svojím priateľom nechránený sex. Bojím sa, že som mohla otehotnieť. Môžu antikoncepčné čapíky pomôcť zabrániť otehotneniu po pohlavnom styku?
Odpovedať
Dobrý deň. Antikoncepčné čapíky sú ako metóda núdzovej antikoncepcie neúčinné. Aby ste zabránili neželanému tehotenstvu, musíte užiť liek s účinnou látkou levonorgestrel alebo mifepristón do 72-120 hodín po nechránenom pohlavnom styku. Pri výbere núdzovej antikoncepčnej metódy by ste sa mali poradiť so svojím gynekológom.
Anna pred rokom
Dobrý deň. Začala som užívať svoje prvé antikoncepčné tabletky bez toho, aby som počkala na menštruáciu. Vedeli by ste mi povedať, že kedy začnú fungovať.
Odpovedať
Dobrý deň. Ak nezačnete užívať antikoncepčné tabletky počas prvých piatich dní cyklu, začnú účinkovať do 7 dní. Počas tohto obdobia sa odporúča používať bariérovú antikoncepciu, aby sa zabránilo neželanému tehotenstvu.
Katarzyna pred rokom
Počula som, že užívaním kombinovanej antikoncepcie je možné schudnúť. Vďaka ktorým antikoncepčným tabletkám je možné schudnúť?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri správnom užívaní hormonálnej antikoncepcie sa hmotnosť ženy nemení.
Dáša pred rokom
Dobrý deň. Je normálne, že počas užívania tabletiek nemám menštruáciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, pri užívaní antikoncepcie by ste nemali dostať menštruáciu. V priebehu dní užívania placebo tabletiek dochádza k takzvanému „krvácaniu z prerušenia“ spolu s uvoľnenými endometriálnymi bunkami. Ak sa obávate absencie krvácania, je vhodné to prediskutovať s vaším gynekológom.
Adriána pred rokom
Dobrý deň, majú antikoncepčné tabletky vplyv na nervový systém? Môžu spôsobiť zmeny v správaní?
Odpovedať
Dobrý deň. Áno, antikoncepčné tabletky môžu ovplyvniť nervový systém a spôsobiť úzkosť a zmeny nálad. Ide o zriedkavý vedľajší účinok, ktorý sa vyskytuje len u 9% žien. Ak počas užívania tabliet pociťujete úzkosť alebo podráždenosť, mali by ste sa poradiť s gynekológom.
Xénia pred rokom
Dobrý deň. Hľadám vhodné antikoncepčné tabletky pre našu dospievajúcu dcéru. Ktorá hormonálna antikoncepcia je najbezpečnejšia?
Odpovedať
Dobrý deň. Hormonálna antikoncepcia je bezpečnou metódou prevencie tehotenstva, ak je správne zvolená a správne užívaná. Mali by ste sa poradiť s gynekológom, ktorý pre vašu dospievajúcu dcéru vyberie antikoncepčnú tabletku s nízkym obsahom hormónov.
Júlia pred rokom
Dobrý deň. Gynekológ mi poradil užívať antikoncepčné tabletky. Aké nebezpečenstvo predstavuje hormonálna antikoncepcia?
Odpovedať
Dobrý deň. Hormonálna antikoncepcia je bezpečná a spoľahlivá metóda antikoncepcie. V zriedkavých prípadoch môže jej užívanie spôsobiť vedľajšie účinky (nevoľnosť, bolesti hlavy, hormonálnu nerovnováhu) alebo viesť k trombóze. Aby sa predišlo týmto účinkom, gynekológ by mal vybrať hormonálnu antikoncepciu na základe výsledkov testov.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.