Logo
0800200000

Čo je PMS a aké sú jeho príznaky?

Čo je PMS a aké sú jeho príznaky?
Čítať 7 minút | Vytvorené: 8 august 2022 | aktualizované: 28 september 2022 | 57755 57755
Predmenštruačný syndróm (PMS) postihuje približne 48 % žien v reprodukčnom veku, pričom 20 % z nich má závažné fyziologické a emocionálne príznaky. Gynekológ môže pomôcť zmierniť PMS pomocou liekov.

Čo je PMS?

PMS je zmena fyzického zdravia, správania, nálady a emócií, ktorá nastáva medzi ovuláciou (uvoľnením vajíčok z vaječníkov) a začiatkom menštruácie. Príznaky predmenštruačného syndrómu môžu byť sotva badateľné, ale aj výrazné.

Kedy sa začína PMS?

Priemerná dĺžka menštruačného cyklu je 28 dní. Pri priemernom menštruačnom cykle nastáva ovulácia okolo 14. dňa alebo v polovici cyklu. PMS začína kedykoľvek po ovulácii (zvyčajne sa prejaví týždeň pred menštruáciou) a trvá až päť dní po začiatku menštruácie.

Príznaky PMS

Príznaky predmenštruačného syndrómu sú individuálne. Líšia sa závažnosťou a rôznou intenzitou fyzických a emocionálnych prejavov.

Symptómy PMS

Symptómy PMS

Možné fyzické príznaky PMS sú:

  • bolesť hlavy a migréna;
  • zvýšená únava;
  • citlivosť a opuch prsníkov;
  • kŕče v dolnej časti brucha;
  • bolesť svalov a kĺbov;
  • neustála ospalosť;
  • nadúvanie brucha;
  • zvýšená chuť do jedla;
  • opuch horných a dolných končatín;
  • akné;
  • bolesť na hrudníku;
  • potenie.

Nešpecifickým znakom blížiacej sa menštruácie je zvýšená citlivosť na zvuk, svetlo a dotyk. Prírastok hmotnosti počas PMS a opuchy dolných a horných končatín pred menštruáciou sú spôsobené zadržiavaním tekutín v tele. Po skončení menštruácie sa hmotnosť stabilizuje. Zvýšený krvný tlak počas PMS je spôsobený zvýšením hladiny progesterónu.

Biely výtok (môže byť suchý, hustý a lepkavý v dôsledku hormonálnych zmien) je znakom toho, že sa blíži menštruácia. Deň pred menštruáciou sa môže objaviť číry alebo žltkastý hlienovitý výtok.

Poruchy trávenia pred menštruáciou sú zvyčajne spôsobené chronickým alebo zápalovým ochorením čriev (napr. ulcerózna kolitída alebo Crohnova choroba). Príznakom PMS v týždni pred menštruáciou je zápcha, ktorej vznik je rizikovejší u žien s endometriózou, myómami maternice a cystami na vaječníkoch (v dôsledku hormonálnych zmien).

Bežnými príznakmi PMS u dospievajúcich dievčat sú náladovosť, zvýšená úzkosť, výkyvy nálad a pocit osamelosti. Ďalšie emocionálne a behaviorálne príznaky PMS sú:

  • ťažkosti so sústredením;
  • znížená sebadôvera a sebaúcta;
  • plačlivosť;
  • zvýšená podráždenosť;
  • zmeny sexuálnej túžby (znížená alebo zvýšená);
  • problémy s pamäťou;
  • pretrvávajúce napätie a úzkosť.

Ťažký PMS môže znamenať predmenštruačnú dystrofickú poruchu (PMDD). Medzi príznaky PMDD patrí nepravidelná menštruácia, problémy so zrakom, bolesti chrbta, zápal kože so svrbením, s pocitom mravčenia alebo zvýšená citlivosťou rúk a nôh.

Búšenie srdca, vracanie a nevoľnosť nie sú pri PMS bežné, preto by ste sa v prípade výskytu týchto príznakov mali poradiť s gynekológom. Po preskúmaní anamnézy a gynekologickom vyšetrení lekár vylúči alebo potvrdí PMDD a začne ju liečiť.

Zvýšená chuť do jedla počas PMS

Zvýšená chuť do jedla počas PMS sa objavuje 7 až 10 dní pred menštruáciou a končí v prvý deň menštruácie. Nutkavá potreba sacharidov vzniká pred menštruáciou kvôli výkyvom hladiny hormónov. Potraviny obsahujúce jednoduché sacharidy (sladkosti, cestoviny, chrumky, chlieb) pomáhajú na niekoľko hodín zmierniť príznaky PMS tým, že zvyšujú produkciu serotonínu.

Gynekológovia odporúčajú dávať prednosť potravinám, ktoré obsahujú komplexné sacharidy (ako je hnedá ryža, fazuľa a šošovica), aby sa dlhodobo zmiernili príznaky predmenštruačného syndrómu. Je vhodné konzumovať aj zdravé sladkosti, ako je horká čokoláda, bobuľové smoothies, ovocie a jogurt.

Depresia a slabosť pred PMS

Počas PMS klesá hladina serotonínu, ktorý reguluje vašu náladu a emócie. Nedostatok serotonínu môže prispieť k chuti do jedla, k problémom so spánkom, k zvýšenej únave a k slabosti pred menštruáciou. Zmeny v hladinách progesterónu a estrogénu majú vplyv na vznik alebo zhoršenie príznakov predtým diagnostikovanej depresie pred menštruáciou.

Ako dlho trvá PMS?

PMS trvá v priemere 2 až 10 dní. Dĺžka predmenštruačného syndrómu sa líši v závislosti od veku, prítomnosti gynekologických ochorení a pravidelnosti menštruačného cyklu.

Ako zmierniť príznaky PMS?

Zmierniť PMS je možné zrieknutím sa fajčenia a znížením konzumácie alkoholu. Ďalšie tipy na zmiernenie príznakov PMS sú:

  • fyzická aktivita (aspoň trikrát týždenne - podporuje tvorbu endorfínov);
  • obmedzenie príjmu soli.

Na zmiernenie PMS sa odporúča zaradiť do stravy mliečne a celozrnné výrobky, čerstvé ovocie a zeleninu. Jedzte malé porcie a rozdeľte si denný príjem na päť až šesť jedál (aby ste sa vyhli hladu a znížili chuť na jedlo).

Pri PMS je vhodné poradiť sa s gynekológom, ktorý pomôže zmierniť príznaky predmenštruačného syndrómu. Pri podozrení na gynekologické ochorenia (zintenzívnenie kŕčov v podbrušku môže viesť k zápche a hnačke) vás lekár pošle na ultrazvukové vyšetrenie panvy.

Liečbu stanoví gynekológ v závislosti od príznakov predmenštruačného syndrómu. Možnosti farmakologickej liečby na zmiernenie príznakov PMS:

  • selektívne inhibítory spätného zachytávania serotonínu (na stabilizáciu nálady a minimalizáciu príznakov depresie);
  • kombinované perorálne kontraceptíva;
  • nesteroidné protizápalové lieky (na zníženie kŕčov a nepríjemných pocitov v hrudníku);

Diuretiká sa predpisujú na urýchlenie vylučovania prebytočnej tekutiny obličkami, čo spôsobuje časté močenie počas PMS. Diuretiká pomáhajú predchádzať priberaniu na váhe, opuchom končatín a nadúvaniu počas menštruácie.

Ako rozlíšiť PMS od tehotenstva?

Predmenštruačný syndróm sa môže zamieňať s prvým trimestrom tehotenstva kvôli hormonálnym zmenám. Rozdiely v príznakoch môžu pomôcť rozlíšiť PMS od tehotenstva.

PMS alebo tehotenstvo

Symptómy

PMS

Prvé týždne tehotenstva

Bolesť a zväčšenie prsníkov

Bolesť prsníkov pred menštruáciou v oblasti bradaviek a vonkajšieho kvadrantu

Ťažkosť, bolestivosť a zväčšenie postihujú celý prsník a prsný dvorec.

Zmeny bradaviek a prsného dvorca

Nemenia tvar, farbu ani veľkosť

Prsný dvorec je tmavší a väčší

Emocionálne príznaky

Depresia, úzkosť, nepokoj, podráždenosť

Plačlivosť, náladovosť, výkyvy nálad

Telesná teplota

Počas PMS sa môže vyskytnúť subfebrilná horúčka (37-37,9 °C)

Zriedkavé zvýšenie teploty do 37 °C večer alebo cez noc

Krvavý výtok

Absentuje

Mierne vaginálne krvácanie (zvyčajne ružovej alebo tmavohnedej farby). Krvácanie trvá jeden až dva dni.

Nevoľnosť a vracanie

Absentuje

Ranná nevoľnosť (toxémia) sprevádzaná nevoľnosťou a zvracaním.

Zmena stravovacích návykov

Zvýšená chuť do jedla, chuť na sladké.

Vznik alebo zvýšenie chuti na určité potraviny (napr. sladkosti, slané jedlá) Niektoré potraviny môžu vyvolávať odpor a nevoľnosť.

Kŕče

Príznakom menštruácie je bolesť v dolnej časti brucha.

Mierne kŕče v podbrušku alebo v oblasti chrbta

Ak je váš menštruačný cyklus pravidelný, oneskorená menštruácia môže znamenať tehotenstvo. Meškanie menštruácie je však aj príznakom gynekologických abnormalít a ochorení (napr. syndrómu polycystických vaječníkov), preto je vhodné, aby ste sa v prípade meškania menštruácie obrátili na gynekológa.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je PMS a aké sú jeho príznaky? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Prečo mám pri PMS chuť na sladké?

Počas PMS sú chute na sladké spôsobené zmenami hormónov progesterónu a estrogénu, ktoré vyvolávajú potrebu príjmu potravín s vysokým obsahom sacharidov a sladkostí. Konzumácia sladkostí spôsobuje, že telo produkuje serotonín, ktorý pomáha zvládnuť emocionálne a fyziologické príznaky pred menštruáciou.

2. Ako zmierniť bolesť pri PMS?

Bolesť pri PMS možno zmierniť pitím bylinných čajov z harmančeka a listov červenej maliny. Pri silnom PMS u žien, môže gynekológ pomôcť predpísaním liekov na zníženie kŕčov v bruchu.

3. Prečo sú príznaky tehotenstva podobné PMS?

Príznaky tehotenstva sú podobné PMS kvôli hormonálnym zmenám. Počas tehotenstva a predmenštruačného syndrómu sa zvyšuje hladina estrogénu a progesterónu v tele, čo spôsobuje zmeny nálady a iné fyzické prejavy.

4. Vyskytuje sa PMS počas užívania orálnej antikoncepcie?

Pri užívaní orálnej antikoncepcie sa PMS nevyskytuje, pretože hormonálna antikoncepcia pomáha udržiavať stabilné hladiny estrogénu a progesterónu. Príznaky PMS sa môžu objaviť medzi pauzami pri užívaní orálnych kontraceptív a spôsobiť fyzické alebo emocionálne zmeny jeden až štyrikrát ročne.

5. PMS a menštruácia - aký je medzi nimi rozdiel?

PMS je stav, ktorý predchádza menštruácii. Rozdiel medzi PMS a menštruáciou je v načasovaní a príznakoch. Predmenštruačný syndróm sa zvyčajne začína 14. deň menštruačného cyklu (po ovulácii) a menštruácia sa začína 28. deň cyklu. Nie je možné, aby sa PMS objavil po menštruácii, preto, ak máte príznaky predmenštruačného syndrómu po menštruácii, mali by ste sa poradiť s gynekológom.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je PMS a aké sú jeho príznaky?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Sabína pred rokom
Dobré popoludnie. Prečítal som si článok a uvedomil som si, že niekedy sa u mňa prejavujú príznaky PMS, najmä emocionálne, hoci som ich nikdy predtým nemal. Môže sa PMS objavovať u mužov? Ďakujem.
Odpovedať
Dobrý deň, u mužov sa v dôsledku zmien hladiny testosterónu objavujú príznaky podobné predmenštruačnému syndrómu. Hormonálne výkyvy u mužov môžu spôsobiť depresiu, únavu a zmeny nálad.
Lolita pred rokom
Dobrý deň, môže byť neprítomnosť PMS hodnotená ako príznak tehotenstva? Alebo by to mohlo mať iné fyziologické príčiny?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Absencia PMS a menštruácie môže byť spôsobená tehotenstvom, menopauzou, náhlou stratou hmotnosti, obezitou, syndrómom polycystických vaječníkov. Pri podozrení na tehotenstvo by ste si mali urobiť test a objednať sa ku gynekológovi.
Mária  pred rokom
Dobrý deň, mám veľmi ťažký PMS s príznakmi pred menštruáciou, ako sú kŕče v bruchu, zmeny nálad, migrény a niekedy závraty. Je možné zbaviť sa PMS?
Odpovedať
Dobrý deň, zbaviť sa príznakov predmenštruačného syndrómu pomôže gynekológ, ktorý po vyšetrení a preštudovaní anamnézy vyberie spôsob farmakoterapie. PMS sa dá zmierniť vyhýbaním sa alkoholu, fajčeniu, nápojom obsahujúcim kofeín, pravidelným cvičením a vyváženou stravou.
Eleonóra pred rokom
Dobrý deň, mám 34 rokov a pokiaľ viem, nemám žiadne gynekologické ochorenie. Je tu však problém: mám PMS, ale nemám menštruáciu. Čo môže byť dôvodom?
Odpovedať
Dobrý deň, ak máte príznaky PMS, ale nemáte menštruáciu, nemôžete vylúčiť prítomnosť gynekologických ochorení. Ďalšími možnými dôvodmi absencie menštruácie môže byť stres, nepravidelná menštruácia, užívanie hormonálnej antikoncepcie. Na zistenie príčiny je potrebné vyhľadať gynekológa.
Kristína pred rokom
Dobré popoludnie. Som vo štvrtom týždni tehotenstva. Kedysi som mala veľmi silný predmenštruačný syndróm. Môžete mi povedať, či majú tehotné ženy PMS?
Odpovedať
Dobré popoludnie. Tehotné ženy nemôžu mať predmenštruačný syndróm. Včasné tehotenstvo a PMS majú podobné príznaky. Ak máte oneskorenú menštruáciu, nevoľnosť a vracanie, mali by ste sa poradiť s gynekológom, aby potvrdil alebo vylúčil tehotenstvo.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.