0800200000

Mužský genitourinárny systém: ako identifikovať a predchádzať problémom

Mužský genitourinárny systém: ako identifikovať a predchádzať problémom
mužské zdravie
aktualizované: 27 August 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 26 August 2024 267
Zdravie a pohoda muža do značnej miery závisí od fungovania genitourinárneho systému. Zdravie penisu a celého systému je širší pojem ako udržanie erekcie a reprodukcie.

Čo je to mužský genitourinárny systém?

Štruktúra genitourinárneho systému u mužov obsahuje vonkajšie a vnútorné orgány, ktoré vykonávajú reprodukčné a močové funkcie. Účel mužského genitourinárneho systému:

  • produkcia a skladovanie spermií (mužské reprodukčné bunky) a spermy (semenná tekutina);
  • únik moču;
  • sekrécia pohlavných hormónov.

Vonkajšie orgány mužského urogenitálneho systému sú penis, miešok a semenníky. Hrajú kľúčovú úlohu v procese rozmnožovania a zabezpečujú vylučovanie moču z tela.

Penis je mužský pohlavný orgán obsahujúci mnoho senzorických nervových zakončení. Penis sa skladá z koreňa (základne), tela a hlavy s močovou rúrou (uretrou). Zvláštnosťou štruktúry penisu je, že počas erekcie vyvíjajú kavernózne telesá tlak na časť močovej trubice, cez ktorú prúdi moč. V dôsledku toho je prietok moču zablokovaný a pri orgazme sa ejakuluje iba sperma. Dĺžka penisu je v priemere asi 8,9 cm, keď nie je vzpriamený a asi 13 cm počas erekcie.

Miešok je vakovitý orgán umiestnený na koreni penisu, ktorý obsahuje semenníky, nervy a krvné cievy. Miešok chráni semenníky a udržuje stálu teplotu v rozmedzí 36-37 stupňov Celzia. Špeciálne svaly v stene miešku umožňujú jeho stiahnutie a uvoľnenie. Keď sa miešok stiahne, semenníky sa priblížia k telu, aby prijímali teplo a minimalizovali riziko poranenia, a keď sa uvoľnia, vzdialia sa, aby sa ochladili.

Semenníky sú párové oválne orgány u mužov, ktoré sa nachádzajú v miešku a majú podobnú veľkosť ako veľké olivy. Spermatická šnúra drží semenníky na mieste a zásobuje ich krvou. Vo väčšine prípadov sú semenníky umiestnené na ľavej a pravej strane miešku. Semenníky produkujú testosterón a produkujú spermie. Vo vnútri semenníkov sú semenné tubuly, ktoré produkujú spermie.

Na zadnej strane každého semenníka je epididymis (nadsemenník). Rúrkový orgán transportuje a uchováva spermie, ktoré produkujú semenníky, a tiež ich privádza do zrelého stavu (spermia pochádzajúca zo semenníkov je nezrelá a nemôže oplodniť vajíčko). Vnútorné orgány mužského genitourinárneho systému sú potrebné na filtrovanie krvi, odstraňovanie odpadu a prebytočnej tekutiny a produkciu a transport spermy. Obličky, močovody, močový mechúr a močová trubica sú zodpovedné za močenie, zatiaľ čo prostata, semenné vačky a semenovody hrajú kľúčovú úlohu v reprodukčnej funkcii. Vnútorné orgány mužského genitourinárneho systému:

  • obličky;
  • močovody;
  • močový mechúr;
  • močová trubica;
  • semenovody;
  • semenné vezikuly;
  • prostaty;
  • Cooperove (bulbouretrálne) žľazy.

Močová trubica, močový mechúr, močovody a obličky tvoria močový systém. Dve obličky umiestnené v zadnej časti brucha, tesne pod hrudným košom, filtrujú krv a produkujú moč (v priemere 1 až 2 litre denne). Každá oblička zodpovedá veľkosti päste.

Močovody sú 2 tenké trubice vo vnútri panvy, ktoré vedú moč z obličiek do močového mechúra. Dĺžka každého močovodu je asi 23 cm.

Močový mechúr uchováva a zadržiava moč až do močenia. Dutý orgán, tvorený svalmi, sa pri naplnení močom zväčšuje a pri vyprázdnení sa zmenšuje. Priemerný objem močového mechúra u mužov je 500 ml.

Močová trubica prechádza centrálnou časťou prostaty a odvádza moč z mužského tela. Tiež v dôsledku kontrakcie svalov umiestnených pozdĺž mužských pohlavných orgánov sa sperma počas orgazmu tlačia cez močovú rúru.

Semenovod je dlhá svalová trubica, ktorá prechádza z nadsemenníka do panvy, hneď za močovým mechúrom. Semenovod transportuje zrelú spermu do močovej trubice ako prípravu na ejakuláciu.

Semenné vezikuly sú vačkovité štruktúry, ktoré sú pripevnené k semenovodu blízko základne močového mechúra. Produkujú až 80% semennej tekutiny vrátane fruktózy. Fruktóza je zdrojom energie pre spermie a pomáha im udržiavať pohyblivosť.

Predstojná žľaza (prostata) je žľaza, ktorá sa nachádza pod močovým mechúrom, pred konečníkom. Prostata, veľká zhruba ako vlašský orech, dodáva ejakulátu výživný sekrét.

Cooperove žľazy, každá veľkosťou hrášku, sú umiestnené na oboch stranách močovej trubice pod prostatou. Produkujú priesvitnú, klzkú tekutinu, ktorá sa dostáva do močovej trubice. Tekutina lubrikuje močovú trubicu a neutralizuje kyseliny, ktoré v nej môžu zostať po močení.

Fungovanie mužského genitourinárneho systému závisí od hormonálnych hladín. Hormóny sú chemikálie, ktoré regulujú činnosť buniek a orgánov. Zoznam hlavných hormónov, ktoré ovplyvňujú mužskú reprodukčnú funkciu, zahŕňa folikuly stimulujúci hormón, luteinizačný hormón a testosterón. Testosterón je hlavný mužský pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje rast svalov, rozloženie telesného tuku, vývoj kostí a sexuálnu túžbu (libido).

Aké choroby ovplyvňujú zdravie močového systému u mužov?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Životný štýl a choroby sú hlavnými faktormi ovplyvňujúcimi zdravie mužského močového systému. Mužské ochorenia môžu mať infekčnú a neinfekčnú etiológiu (mechanizmy výskytu).

Infekcie močových ciest

Infekcie močových ciest môžu postihnúť obličky, močový mechúr, močovody a močovú trubicu. Príznaky infekcie močových ciest:

Mikroorganizmy, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest, sa zvyčajne dostávajú cez močovú rúru a môžu infikovať močový mechúr a taktiež obličky. Viac ako 90% infekcií močového mechúra spôsobuje E. coli, ktorá žije v hrubom čreve. Medzi rizikové faktory infekcií močových ciest patrí zlá mužská intímna hygiena, nechránený sex, dotýkanie sa kontaminovaných povrchov (napríklad toalety), katéter, obličkové kamene, zväčšená prostata alebo oslabený imunitný systém.

Hyperaktívny močový mechúr

Hyperaktívny močový mechúr je súbor príznakov, pri ktorých sa zvyšuje nutkanie na močenie. Medzi bežné príznaky hyperaktívneho močového mechúra patrí nutkanie na močenie v noci, zvýšená frekvencia močenia a inkontinencia moču. Príčiny syndrómu hyperaktívneho močového mechúra môžu zahŕňať:

  • poranenia brucha;
  • infekcia;
  • poškodenie nervov;
  • nadmerná hmotnosť;
  • užívanie liekov, kofeínu a alkoholu.

Vysoko riziková skupina zahŕňa pacientov nad 65 rokov. Ak sa hyperaktívne svaly močového mechúra neliečia, môžu ochabnúť a tkanivo panvového dna sa môže stenčiť.

Obličkové kamene

Obličkové kamene (urolitiáza) sú súbory kryštálov, ktoré sa tvoria z minerálov a iných látok v močovom trakte. Veľkosti kameňov (kamienok), ktoré sa nachádzajú u každého desiateho muža, sa pohybujú od zlomkov milimetra po niekoľko centimetrov. Väčšina kameňov prechádza z tela močom sama, ale veľké kamene môžu spôsobiť intenzívnu bolesť pri poranení orgánov močového systému, krvácaní a blokovaní odtoku moču.

Najčastejším príznakom obličkových kameňov je tupá, ostrá alebo záchvatovitá bolesť v dolnej časti chrbta, brucha, boku alebo slabín. Medzi ďalšie príznaky obličkových kameňov patrí neschopnosť močiť (aj keď máte silné nutkanie), nevoľnosť, vracanie, krv v moči a horúčka alebo zimnica. Príčiny obličkových kameňov:

  • nedostatok príjmu tekutín (alebo dehydratácia);
  • užívanie potravín s vysokým obsahom bielkovín, cukru alebo soli;
  • dlhodobé užívanie liekov s kyselinou askorbovou, diuretikami alebo antikonvulzívami;
  • urolitiáza v rodinnej anamnéze;
  • zablokovanie močových ciest.

Riziko vzniku urolitiázy sa zvyšuje aj pri cukrovke, dne, hypertenzii, nádoroch obličiek, obezite a osteoporóze. Obličkové kamene môžu viesť k pyelonefritíde, hydronefróze, infekciám, chronickému ochoreniu obličiek a zlyhaniu obličiek.

Zväčšená predstojná žľaza

Zvýšenie veľkosti prostaty (nezhubná hyperplázia prostaty) je bežnou chorobou mužského genitourinárneho systému. Príznaky zväčšenej predstojnej žľazy:

  • pomalé alebo ťažké močenie;
  • náhle nutkanie na močenie (aj v noci);
  • neschopnosť úplne vyprázdniť močový mechúr;
  • bolesť po ejakulácii alebo počas močenia;
  • zmena farby a zápachu moču.

Ak sa prostata zväčší, môže brániť priechodu moču a ejakulácii cez močovú rúru. Vo veku 60 rokov môže mať cca 50% mužov príznaky hyperplázie prostaty. Jedným z rizikových faktorov hyperplázie prostaty môže byť hormonálna nerovnováha (najmä nízka hladina testosterónu).

Aké choroby ovplyvňujú zdravie reprodukčného systému u mužov?

Vývoj chorôb mužského reprodukčného systému môže byť ovplyvnený chorobami spojenými so sexuálnou funkciou, sexuálnou aktivitou a zdravím penisu. Neplodnosť je jednou z najčastejších komplikácií spôsobených ochoreniami mužských pohlavných orgánov.

Erektilná dysfunkcia

Erektilná dysfunkcia je neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu dostatočne dlho na pohlavný styk, čo môže postihnúť najmenej polovicu pacientov vo veku 40 až 70 rokov. Príčiny erektilnej dysfunkcie:

  • miestne poruchy krvného obehu;
  • vysoký krvný tlak;
  • cukrovka alebo diabetická neuropatia;
  • vaskulárne ochorenia (napríklad ateroskleróza);
  • Peyronieho choroba;
  • nedostatok testosterónu.

Erektilná dysfunkcia sa môže vyskytnúť aj v dôsledku poranení penisu a panvových orgánov, stresu, depresie alebo nekontrolovaného užívania liekov. Okrem toho sa pravdepodobnosť vzniku erektilnej dysfunkcie zvyšuje pri konzumácií alkoholu a fajčení.

Problémy s ejakuláciou

Ejakulácia je fyziologický proces, pri ktorom sa sperma uvoľňuje z penisu, keď sexuálne vzrušenie dosiahne kriticky vysokú úroveň. Bežné typy problémov s ejakuláciou:

  • predčasná ejakulácia;
  • oneskorená ejakulácia;
  • retrográdna ejakulácia (sperma nie je vypudená cez močovú rúru, ale vstupuje do močového mechúra).

Medzi príčiny problémov s ejakuláciou patrí rakovina prostaty, ochorenie štítnej žľazy, cukrovka, poranenie miechy, roztrúsená skleróza a predchádzajúca operácia močového mechúra alebo prostaty. Medzi rizikové faktory patria aj zlozvyky, stres, depresia, úzkosť zo sexu a nekontrolované užívanie liekov (najmä antidepresív).

Znížené libido

Znížené libido (sexuálna túžba) môže byť krátkodobé alebo dlhodobé. Príznaky zníženého libida:

  • nedostatok alebo miznúci záujem o sex;
  • znížené sexuálne fantázie alebo myšlienky o sexe;
  • pocit depresie alebo úzkosti.

Libido sa môže znížiť v dôsledku problémov vo vzťahoch, stresu, depresie, sexuálneho zneužívania, úzkostných porúch, hormonálnej nerovnováhy, zlých návykov, užívania liekov alebo starnutia. Choroby, ktoré môžu viesť k zníženiu sexuálnej túžby, zahŕňajú ochorenie obličiek, srdcové choroby, cukrovku, hypotyreózu a reumatoidnú artritídu.

Priapizmus

Priapizmus je bolestivá erekcia, ktorá nastáva bez sexuálneho vzrušenia alebo stimulácie penisu a trvá viac ako 4 hodiny. V tomto prípade zostáva krv v penise. Príčiny priapizmu:

  • anémia;
  • leukémie;
  • malária;
  • uhryznutie pavúkom;
  • otrava oxidom uhoľnatým;
  • poranenia miechy alebo pohlavných orgánov;
  • predávkovanie drogami.

Bežné komplikácie priapizmu zahŕňajú zjazvenie tkaniva vo vnútri penisu a erektilnú dysfunkciu. Priapizmus vyžaduje okamžitú liečbu, aby sa zabránilo trvalému poškodeniu penisu.

Choroby, ktoré sa prenášajú pohlavným stykom

Pohlavne prenosné choroby (STD), tiež nazývané venerické choroby, sa u mužov najčastejšie rozvinú po nechránenom sexe (bez kondómu). Príznaky pohlavne prenosných chorôb u mužov:

  • opuch, svrbenie a pálenie v oblasti genitálií;
  • výtok z močovej trubice (pohlavne prenosné choroby u mužov sa môžu prejaviť ako výtok s krvou, hnisom alebo nepríjemným zápachom);
  • bolesť počas sexu;
  • vredy alebo bradavice na penise, konečníku alebo blízkej koži;
  • časté alebo bolestivé močenie;
  • horúčka a zimnica.

Riziko, že dostanete pohlavne prenosnú chorobu, sa zvyšuje, ak prídete do kontaktu s telesnými tekutinami (ako je krv, moč, sperma alebo sliny), alebo ak nedodržíte bezpečnostné opatrenia pre injekcie, piercingy a tetovania. Pokročilé formy pohlavne prenosných chorôb môžu viesť k neplodnosti.

Kvasinkové infekcie

Pôvodcami kvasinkovej infekcie alebo múčnivky (kandidózy) u mužov sú huby rodu Candida. Priemerná prevalencia ochorenia je 1 prípad na 25 mužov. Príznaky kvasinkovej infekcie:

  • začervenanie, bolesť, opuch, pálenie, svrbenie a podráždenie okolo hlavy penisu, pod predkožkou, v oblasti semenníkov alebo slabín u mužov;
  • biely povlak na penise a hustý výtok, charakterizovaný konzistenciou podobnou tvarohu a nepríjemným zápachom;
  • ťažkosti so stiahnutím predkožky;
  • vredy alebo pľuzgiere na penise;
  • olupovanie kože.

Medzi rizikové faktory vzniku kvasinkových infekcií patrí užívanie antibiotík, dráždivá, poškodená alebo príliš vlhká pokožka, zlá hygiena, používanie drsných mydiel alebo ich dôkladné zmytie z predkožky. Ďalšou príčinou kandidózy je sex bez kondómu.

Choroby penisu

Medzi choroby postihujúcich penis sú najčastejšie poruchy ejakulácie, priapizmus, balanitída, erektilná dysfunkcia, Peyronieho choroba, fimóza, parafimóza, zlomeniny a nádory penisu. Peyronieho choroba je stav charakterizovaný zjazvením erektilného tkaniva a zakrivením alebo skrátením dĺžky penisu.

Balanitída je ochorenie sprevádzané zápalom, opuchom, výskytom bezfarebných škvŕn na hlave penisu, ako aj zmenou jeho farby (hlava môže byť červená, šedá, biela alebo fialová). Balanitída sa môže objaviť u neobrezaných mužov v dôsledku nahromadenia vlhkosti pod predkožkou, ktorá je ideálnym miestom pre rast plesní a baktérií. Medzi ďalšie príčiny balanitídy patria pohlavne prenosné infekcie, cukrovka a nedostatočná hygiena.

Fimóza je chorobný stav, pri ktorom nie je možné stiahnuť napnutú predkožku z hlavy penisu. Príčiny fimózy u detí môžu byť vrodené anomálie anatómie penisu, u dospelých - kožné ochorenia a pohlavné choroby. Pri parafimóze sa stiahnutá predkožka nevráti do pôvodnej polohy nad hlavou penisu. Parafimóza vyžaduje okamžitú liečbu kvôli riziku zastavenia prietoku krvi do penisu.

Zlomenina penisu nastane, keď dôjde k mechanickému nárazu na vzpriamený penis (napríklad silný úder), čo vedie k pretrhnutiu membrány pokrývajúcej kavernózne telesá. Zlomenina penisu sprevádzaná praskavým zvukom, bolesťou, stratou erekcie, podliatinami alebo krvou v moči je núdzová situácia.

Rakovina penisu je zriedkavý typ rakoviny. V počiatočnom štádiu ochorenie postihuje hlavu alebo predkožku mužského penisu. Rizikovými faktormi pre vznik zhubných nádorov penisu sú ľudský papilomavírus, fajčenie a hromadenie smegmy v dôsledku nedostatočnej hygieny genitálií.

Choroby semenníkov

Príznaky ochorenia semenníkov zahŕňajú tvrdosť, opuch a bolesť, ktoré sa môžu rozšíriť do miešku a dolnej časti brucha. Medzi ďalšie príznaky chorôb postihujúcich semenníky patrí krv v semene (hematospermia), zmeny farby kože miešku a abnormálne pocity tepla.

Bežné choroby semenníkov

Názov

Popis

Hypogonadizmus

Nedostatok hormónov produkovaných semenníkmi

Klinefelterov syndróm

Genetické ochorenie sprevádzané chromozomálnymi mutáciami

Neplodnosť

Neschopnosť otehotnieť v dôsledku nedostatočnej produkcie spermií v semenníkoch alebo nedostatočného počtu spermií

Kryptorchizmus

Zhoršený zostup semenníkov do miešku

Epididymitída

Zápal nadsemenníka

Spermatokéla

Cysta rastúca za alebo nad semenníkom

Torzia semenníkov 

Núdzový stav, pri ktorom sa preruší prívod krvi do skrúteného semenníka

Medzi ochorenia postihujúce semenníky patria aj nádory. Ochorenia semenníkov môžu vzniknúť v dôsledku úrazov, operácií, infekcií, zápalov, hormonálnej nerovnováhy alebo nekontrolovaného užívania liekov.

Nezhubné a zhubné novotvary

Testikulárne novotvary sú rakovinové alebo nezhubné nádory, z ktorých 90% sa vyvíja zo zárodočných buniek, ktoré produkujú spermie. Ochorenie sa najčastejšie zisťuje vo veku 20-35 rokov. Príznaky nádorov v semenníkoch:

  • pocit ťažkosti, opuchu alebo nahromadenia tekutiny v miešku;
  • hrudka na semenníku;
  • tupá bolesť v slabinách alebo dolnej časti brucha;
  • bolesť alebo nepohodlie v miešku alebo semenníkoch;
  • redukcia (atrofia) semenníka.

Rakovina semenníkov je zriedkavá, v priemere je diagnostikovaný 1 prípad na 250 pacientov. Pravdepodobnosť zhubných nádorov, ktoré sa môžu vyvíjať rýchlo alebo pomaly, sa zvyšuje s nezostúpenými semenníkmi a nepriaznivou rodinnou anamnézou. Typ novotvaru možno určiť až po diagnostikovaní.

Aké faktory zvyšujú riziko problémov s genitourinárnym systémom u mužov?

Pri niektorých ochoreniach postihujúcich mužský genitourinárny systém nie je možné určiť presné príčiny. Rizikové faktory pre ochorenia genitourinárneho systému u mužov:

  • starnutie tela;
  • onkológia rôznych lokalizácií;
  • genetické poruchy;
  • pohlavný styk bez kondómu;
  • nedodržiavanie hygienických noriem;
  • zranenia;
  • otravy;
  • zlozvyky;
  • užívanie liekov bez predchádzajúcej konzultácie s lekárom;
  • stres a depresia;
  • hormonálna nerovnováha;
  • obezita;
  • cukrovka;
  • hypertenzia;
  • ateroskleróza.

Ďalším rizikovým faktorom je vystavenie sa žiareniu (napríklad počas radiačnej terapie) alebo teplu (napríklad pri pravidelnom používaní sauny). Príčinou problémov s genitourinárnym systémom u mužov môžu byť aj sprievodné ochorenia rôznych systémov (vrátane obehového, nervového a endokrinného).

Aké sú bežné príznaky chorôb mužského genitourinárneho systému?

Bežné príznaky ochorenia reprodukčného systému u mužov sú výtok z penisu (napríklad hnisavý alebo krvavý). Ďalšie príznaky chorôb mužského reprodukčného systému:

  • hrudky, rany a vyrážky (napríklad vo forme škvŕn) na penise a iných pohlavných orgánoch;
  • bolesť, nepríjemný pocit alebo opuch v oblasti genitálií, slabín alebo dolnej časti brucha (príznaky môžu naznačovať na zápal urogenitálneho systému u mužov);
  • hematospermia (výskyt krvi v sperme);
  • hematúria (krv v moči);
  • bolesť alebo pálenie pri močení (dyzúria);
  • inkontinencia moču.

Znakom chorôb postihujúcich mužský reprodukčný systém je aj neschopnosť dosiahnuť a udržať erekciu dostatočnú na pohlavný styk. V počiatočných štádiách môžu byť niektoré choroby asymptomatické, čo sťažuje ich včasnú diagnostiku.

S ktorým lekárom by som sa mal poradiť pri problémoch s genitourinárnym systémom u mužov?

Ak chcete diagnostikovať, liečiť a predchádzať ochoreniam genitourinárneho systému u mužov, musíte si dohodnúť stretnutie s urológom. Vyšetrenia sa odporúča absolvovať aspoň raz ročne (najmä po 40 rokoch), a ak sa objavia varovné príznaky (napríklad bolesť v slabinách či svrbenie v oblasti genitálií), ihneď.

Ako sa diagnostikujú ochorenia genitourinárneho systému u mužov?

Pri vymenovaní urológ vykoná vyšetrenie a zhromažďuje anamnézu (preštuduje ťažkosti a faktory, ktoré by mohli viesť k objaveniu sa symptómov). Metódy diagnostiky chorôb mužského genitourinárneho systému:

  • digitálne rektálne vyšetrenie;
  • laboratórne testy (krv, moč, sperma a výtok z močovej trubice);
  • röntgen;
  • ultrazvuk urogenitálneho systému (napríklad ultrazvuk obličiek a močového mechúra);
  • počítačová tomografia;
  • zobrazovanie magnetickou rezonanciou;
  • biopsia.

V prípade potreby urológ posiela pacienta k iným špecializovaným odborníkom. Napríklad, ak sa na penise alebo na koži okolo genitálií objavia pupienky, možno budete musieť konzultovať s dermatológom.

Ako sa liečia choroby genitourinárneho systému u mužov?

Metódy liečby chorôb postihujúcich mužský genitourinárny systém sa vyberajú s prihliadnutím na diagnostické výsledky. Metódy liečby chorôb genitourinárneho systému u mužov:

  • radiačná terapia a chemoterapia (pre nádory);
  • antibiotiká (jedna z hlavných metód používaných na liečbu infekčných ochorení genitourinárneho systému). Antimikrobiálna liečba sa môže napríklad podať, keď sa v moči zistia baktérie;
  • hormóny (napríklad nízky testosterón);
  • nesteroidné protizápalové lieky (NSAID sú predpísané na zmiernenie bolesti a zápalu sprevádzajúceho ochorenia genitourinárneho systému u mužov);
  • antivírusové látky (jednou z indikácií na ich použitie je herpes na penise);
  • terapia rázovými vlnami (možno predpísať na erektilnú dysfunkciu);
  • imunoterapia (indikovaná pre oslabený imunitný systém);
  • behaviorálna terapia (pomáha zbaviť sa predčasnej ejakulácie).

Ak sa ochorenie nedá liečiť, ale je asymptomatické a nepredstavuje riziko komplikácií, urológ sa môže obmedziť na bdelé vyčkávanie (pozorovanie). Ak konzervatívna liečba nemá žiadny účinok (napríklad neoplazmy nízkej kvality), vykoná sa chirurgická intervencia.

Pravdepodobnosť zotavenia z chorôb genitourinárneho systému do značnej miery závisí od včasného začatia liečby. Odporúča sa zdržať sa samoliečby, netolerovať bolesť a nepohodlie v pohlavných orgánoch u mužov a v prípade ich výskytu sa poradiť s urológom.

Ako predchádzať chorobám genitourinárneho systému u mužov?

Kľúčovým prvkom preventívnych opatrení, od ktorých závisí zdravie mužov, je bezpečný sex (s kondómami). Ďalšie spôsoby prevencie chorôb genitourinárneho systému u mužov:

  • očkovanie (najmä proti ľudskému papilomavírusu);
  • obriezka (znižuje riziko rakoviny penisu);
  • dodržiavanie pravidiel hygieny genitálií;
  • používanie antikoncepcie;
  • odmietnutie fajčenia a alkoholu;
  • rozvoj zručností na zvládanie stresu;
  • vyhýbanie sa prehriatiu a hypotermii pohlavných orgánov;
  • udržiavanie miernej fyzickej aktivity;
  • normalizácia hmotnosti;
  • vyvážená strava (predovšetkým sa odporúča denne konzumovať zeleninu a ovocie bohaté na vitamíny a antioxidanty, obmedziť vyprážané, údené a mastné jedlá).

Okrem toho by sa na udržanie zdravia genitourinárneho systému u mužov mali okamžite diagnostikovať a liečiť choroby rôznych systémov (napríklad zápaly, infekcie alebo cukrovka). Je tiež dôležité vyhnúť sa poraneniam slabín a pravidelne vykonávať samovyšetrenie pohlavných orgánov (anatómia muža umožňuje odhaliť vonkajšie príznaky chorôb urogenitálneho systému ihneď po ich objavení).

Ako vykonať samovyšetrenie mužských pohlavných orgánov?

Pravidelné (aspoň raz mesačne) samovyšetrovanie penisu, mieška a semenníkov na akékoľvek zmeny je účinnou metódou prevencie ochorení mužského močovo-pohlavného systému. Samovyšetrenie sa odporúča po hygiene pohlavných orgánov (teplá voda pomáha uvoľniť miešok). Fázy vyšetrenia mužských pohlavných orgánov:

  1. Vyšetrite penis (vrátane žaluďa) na prítomnosť novotvarov, vyrážok, šupinatenia, zmeny farby a tvaru.
  2. Zdvihnite penis a vyšetrite miešok, spermatický povraz a prídavky semenníkov (napr. môžu sa tam nachádzať nádory alebo oblasti so zvýšenou hustotou).
  3. Každý semenník jemne prevráťte medzi prstami a skontrolujte, či sa v ňom nenachádzajú novotvary.

Rozdiely vo veľkosti semenníkov nie sú abnormálne. Ak sa pri samovyšetrení zistia akékoľvek abnormality (napr. hrčky alebo pupienky na penise), treba sa poradiť s urológom.

Prechádzajú muži menopauzou?

Pojem menopauza, ktorý znamená konečné ukončenie menštruácie a koniec plodného obdobia, sa vzťahuje len na ženské telo. Muži menopauzou neprechádzajú, takže môžu produkovať spermie a zostať plodní (schopní reprodukcie) až do veku 80 rokov alebo aj dlhšie.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Mužský genitourinárny systém: ako identifikovať a predchádzať problémom
Mužský genitourinárny systém: ako identifikovať a predchádzať problémom
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako vyzerá zdravý mužský pohlavný orgán?

Dĺžka penisu dospelého muža je zvyčajne 6-10 cm v pokoji a 13-18 cm pri erekcii. Farba penisu sa často líši od odtieňov kože na iných častiach tela - môže byť bledšia, ružová, modrá alebo fialová. Jedným z ukazovateľov zdravia penisu je neprítomnosť príznakov, ktoré by naznačovali na prítomnosť abnormalít. Príznaky zdravotných problémov penisu:

  • modriny;
  • bolestivé a svrbivé vyrážky;
  • vredy, pľuzgiere alebo papilómy na penise;
  • hrčky a opuchy;
  • závažné zakrivenie penisu;
  • chýbajúca erekcia, ťažkosti s dosiahnutím alebo udržaním erekcie;
  • výtok z močovej trubice (napr. žltý alebo zelený).

Počas erekcie sa môže zmeniť nielen veľkosť, ale aj vzhľad penisu. Napríklad vystupujúce cievy na penise nie sú odchýlkou od normálnej mužskej anatómie.

Ako odstrániť pálenie v močovej trubici doma?

Liečbu pálenia v močovej trubici predpisuje lekár, pretože tento príznak môže byť spôsobený rôznymi ochoreniami (napr. pohlavne prenosnými chorobami). Doma môžete príznak zmierniť pitím veľkého množstva vody, vyhýbaním sa alkoholu a kyslým jedlám a tým, že prestanete nosiť tesnú spodnú bielizeň a používať čistiace prostriedky, ktoré môžu spôsobiť podráždenie genitálií.

Kde sa nachádza močový mechúr?

Močový mechúr, ktorý uchováva moč až do vymočenia, sa nachádza v podbrušku medzi lonovou kosťou a konečníkom. Väzivá, ktoré spájajú močový mechúr s ostatnými orgánmi a panvovou kosťou, ho udržiavajú v prirodzenej anatomickej polohe.

Ako zmierniť bolesť semenníkov?

Bežnými príčinami bolesti semenníkov sú zranenia a ochorenia. Ak nie je možné navštíviť lekára, môžete sa pokúsiť zmierniť bolesť semenníkov sami doma. Spôsoby zmiernenia bolesti semenníkov:

  • studené obklady (napr. priloženie ľadového obkladu zabaleného v uteráku na postihnuté miesto na maximálne 15 minút);
  • teplý kúpeľ;
  • užívanie NSAID.

Môžete si tiež ľahnúť na chrbát a pod miešok si dať zrolovaný uterák. Bolesť semenníkov môže byť spôsobená dlhým sedením (najmä so skríženými nohami), ktorému by ste sa mali vyhnúť. Bez ohľadu na to, či bolesť ustúpila alebo nie, je potrebné pri najbližšej príležitosti vyhľadať urológa.

Ako vyzerajú zdravé semenníky u mužov?

Mužské semenníky sú približne rovnako veľké, ale jeden môže byť o niečo väčší ako druhý. Môžu byť tiež na rôznych úrovniach, jedno vyššie a druhé nižšie. Semenníky by mali byť hladké, bez hrbolčekov alebo pupienkov, ale nie veľmi tvrdé. Výskyt hrčiek alebo opuchov na semenníkoch je dôvodom na návštevu urológa.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Mužský genitourinárny systém: ako identifikovať a predchádzať problémom
Autor
Yevhenii Repryntsev
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Michal pred 1 týždňom
Dobrý deň. Prosím, odporučte mi bylinky na potenciu.
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Účinnosť a bezpečnosť používania bylín a prípravkov na ich báze pri problémoch s potenciou nemá dostatočné vedecké zdôvodnenie. Aby ste sa vyhli vedľajším účinkom, odporúča sa zdržať sa používania bylín na potenciu. Lieky a iné metódy liečby vyberá urológ po vyšetrení a stanovení diagnózy.
Marek pred 1 týždňom
Dobrý deň. Ako užívať monural na zápal močového mechúra?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 1 týždňom
Dobrý deň. „Monural“ sa užíva perorálne nalačno, najlepšie pred spaním po vyprázdnení močového mechúra. Obsah balenia je potrebné vopred rozpustiť v polovici pohára vody. Liečebnú schému vyberá urológ.
Andrej pred 2 týždňami
Dobré ráno. Na mužskom orgáne sa zrazu objavili svrbivé rany. Ako ich mám odstrániť?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Svrbenie a vyrážky na penise u mužov môžu byť príznakmi pohlavne prenosných ochorení, ktoré si vyžadujú diagnostiku a liečbu. Odporúča sa zdržať sa samoliečby a poradiť sa s urológom.
Alex pred 2 týždňami
Dobrý večer. Kde sa nachádza močová trubica u žien?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ženská močová trubica začína na hrdle močového mechúra a končí pri pošvovom vchode. Dĺžka močovej rúry u žien je v priemere 30-40 mm.
Martin pred 3 týždňami
Dobrý deň. Môžete mi povedať, prečo sú moje semenníky tvrdé a niekedy mäkké?
Odpovedať
Yevhenii Repryntsev
Yevhenii Repryntsev
pred 3 týždňami
Dobrý deň. Nerovnosť alebo variabilita semenníkov zistená pri ich palpácii môže poukazovať na prítomnosť patológie (napr. atrofie). Na vyšetrenie semenníkov a diagnostiku ochorení je potrebné objednať sa na konzultáciu k urológovi.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie