Logo
0800200000

Urolitiáza

Urolitiáza
Čítať 4 minúty | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 2140 2140
Urolitiáza (močové kamene) je ochorenie obličiek spojené s abnormálnym metabolickým procesom v tele. Urolitiáza je charakterizovaná prítomnosťou kameňov a piesku v močovom systéme.

Urolitiáza je pomerne častá a môže viesť k vzniku závažných komplikácií, ako je pyelonefritída a obličková kolika. Preto je dôležité vedieť, ako predchádzať vzniku urolitiázy, poznať príznaky a spôsob liečby ochorenia.

Aké sú príznaky urolitiázy?

V počiatočných štádiách urolitiázy sú príznaky väčšinou mierne. Vo väčšine prípadov sa príznaky urolitiázy objavia pri pohybe konkrementov (obličkových kameňov) močovými cestami. Zvýšená telesná teplota pri urolitiáze je spôsobená poranením stien močovej rúry alebo močovodu obličkovými kameňmi, čo vedie k vzniku zápalu, ktorý sa rýchlo šíri.

Príznaky urolitiázy

Príznaky urolitiázy

Medzi príznaky urolitiázy patrí:

  • zvýšená telesná teplota;
  • bolesť a nepríjemné pocity pri močení;
  • časté nutkanie na močenie;
  • krv v moči;
  • zimnica;
  • nevoľnosť;
  • vracanie.

Príznaky urolitiázy u žien a mužov sú rovnaké. Jediný rozdiel je v tom, že bolesť pri močových kameňoch u žien smeruje do pyskov ohanbia a u mužov do penisu.

Urolitiázu lieči urológ. Lekár počas vyšetrenia pacienta vyšetrí, vypočuje si jeho sťažnosti a v prípade potreby ho odošle na ďalšie vyšetrenia (laboratórne vyšetrenia moču a krvi, ultrazvuk obličiek, röntgenové vyšetrenie močového systému).

Terapia zvyčajne zahŕňa užívanie liekov na liečbu urolitiázy a individuálnu diétu. V niektorých prípadoch môže byť potrebné odstrániť obličkové kamene chirurgickým zákrokom. Lieky na urolitiázu zahŕňajú diuretiká (močopudné lieky), antispazmodiká (predpisujú sa pri kŕčoch močovodov a obličkovej kolike) a lieky na odstránenie obličkových kameňov.

Po konzultácii s lekárom je vhodná aj liečba ľudovými prostriedkami. Urolitiáza sa môže liečiť:

  • brezovou šťavou (jeden pohár denne);
  • hruškovým kompótom (pol pohára 4-krát denne);
  • šťavou z červených ríbezlí (pol pohára 3-krát denne);
  • žihľavovou šťavou (2 polievkové lyžice 3-krát denne).

Čo spôsobuje urolitiázu?

Urolitiáza je pomerne zložitým ochorením, ktoré zahŕňa množstvo biochemických procesov prebiehajúcich v ľudskom tele všeobecne a najmä v močovo-pohlavných orgánoch. Medzi príčiny vzniku močových kameňov patrí:

  • prolaps obličky;
  • infekčné ochorenia urogenitálneho systému;
  • metabolické poruchy;
  • hyperacidita;
  • nadmerná konzumácia alkoholických nápojov;
  • ochorenie štítnej žľazy;
  • malabsorpcia (ochorenie, pri ktorom je narušené vstrebávanie živín v tenkom čreve);
  • gastrointestinálne poruchy.

Aké potraviny nie je vhodné konzumovať pri urolitiáze?

Strava pri urolitiáze musí byť vyvážená a musí obsahovať dostatočné množstvo vitamínov a mikroživín. Diéta pri obličkových kameňoch zahŕňa konzumáciu potravín, ako je odstredené mlieko, kefír, chudé ryby, zeleninové polievky s vývarom z chudého mäsa a ražný chlieb. Denne sa vyžaduje vypiť dva litre tekutín (najlepšie neminerálnej vody, ale povolené sú aj prírodné a ovocné šťavy). Medzi potraviny, ktoré nie je vhodné konzumovať pri urolitiáze patrí:

  • mäso a tučné ryby;
  • údené mäso, zaváraniny a slané potraviny;
  • morské plody;
  • rýchle občerstvenie;
  • mastný vývar;
  • pečivo;
  • čokoláda a kakao;
  • silný čaj a káva;
  • korenie;
  • zelený šalát, šťavel, špenát;
  • vajcia (najmä žĺtky).

Prevencia urolitiázy

Prevencia urolitiázy môže byť primárna (prevencia ochorenia) a sekundárna (prevencia recidívy). V oboch prípadoch prevencia urolitiázy zahŕňa:

  • rovnomerný príjem potravy;
  • proporcionálny pomer bielkovín, tukov a sacharidov v strave;
  • pitie dostatočného množstva tekutín denne (vrátane aspoň 1,5 litra vody);
  • aktívny životný štýl;
  • vyhýbanie sa fyzickej záťaži;
  • pravidelné vyšetrenia močovo-pohlavných orgánov; 
  • včasná liečba infekčných a zápalových ochorení a gastrointestinálnych porúch.

Urolitiáza sa dá vyliečiť len dodržiavaním všetkých odporúčaní lekára. Samoliečba a neskorá konzultácia s urológom môžu viesť k progresii ochorenia a jeho transformácii do chronickej formy.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Urolitiáza - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Kde sa vyskytuje bolesť pri urolitiáze?

Pri urolitiáze sa vyskytuje silná akútna bolesť v dolnej časti chrbta a na boku (pod rebrami), ktorá sa rozširuje do slabín a podbruška. Bolesť pri urolitiáze má rôznu intenzitu. Môže sa vyskytnúť aj nepríjemný pocit, pálenie a bolesť pri močení.

2. Aké ovocie a zeleninu je vhodné konzumovať pri močových kameňoch?

Pri urolitiáze je potrebné do svojho jedálnička zaradiť strukoviny, ovocie bohaté na vápnik (napr. brokolica, marhule) a kyselinu citrónovú (limetky, citróny, pomaranče, maliny, čierne ríbezle, paradajky, jablká, ananás a jahody), bobuľoviny a zeleninu. Diéta pri urolitiáze by mala byť konzultovaná s ošetrujúcim lekárom, pretože povolené a zakázané potraviny sa môžu líšiť v závislosti od stavu pacienta.

3. Je vhodné pri urolitiáze navštevovať kúpele?

V akútnom štádiu urolitiázy je potrebné obmedziť návštevy sáun a kúpeľov. Vystavenie organizmu vysokým teplotám zvyšuje tlak a spôsobuje silné záchvaty bolesti chrbta a brucha. Návšteva sáun sa však často využíva na zníženie rizika vzniku problémov s obličkami.

4. Čo je vhodné piť pri urolitiáze?

Pri urolizáze sa môže piť voda, slabý čaj, kompót zo sušeného ovocia, ovocné šťavy, slabá káva s mliekom, nízkomineralizovaná voda. Pri problémoch s obličkami je potrebné vyhýbať sa konzumácii sladených džúsov a sýtených nealkoholických nápojov.

5. Je vhodné užívať vitamín D pri urolitiáze?

Vitamín D sa môže užívať pri urolitiáze iba po konzultácii s lekárom. Nesprávne dávkovanie vitamínov a doplnkov môže mať negatívny vplyv na obličky a zhoršiť tak príznaky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Urolitiáza
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrea pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa vylučujú kamene pri urolitiáze? Je pri močení možné zbadať celý kameň? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpovedať
Dobrý deň, kameň vychádzajúci z obličky sa prejaví bolesťou v bedrovej oblasti. Keď sa kameň alebo piesok dostane do močovodu, bolesť prechádza do podbruška, slabín a genitálií (môže sa rozšíriť do nohy). Pri močení môžete pociťovať pálenie a bolesť, ale kameň v klasickom zmysle slova neuvidíte.
Michaela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň, pijem veľmi veľa kávy, avšak včera mi môj urológ diagnostikoval urolitiázu a povedal mi, že ju musím vysadiť, inak sa ochorenie môže zhoršiť. Prečo nemôžem pri urolitiáze piť kávu?
Odpovedať
Dobrý deň, pri obličkových kameňoch by ste sa mali vyhýbať konzumácií silných čajov, kávy, kakaa, sýtených a alkoholických nápojov aj nápojov s nízkym obsahom alkoholu. Káva zvyšuje intenzitu vylučovania telesných tekutín, narúša metabolické procesy minerálov a elektrolytov, čo môže viesť k tvorbe nových kameňov a zhoršeniu ochorenia.
Peta pred 11 mesiacmi
Dobrý deň, pociťovala som bolesti a pálenie pri močení, preto som sa rozhodla navštíviť urológa. Lekár povedal, že na základe príznakov a charakteru bolesti má podozrenie na urolitiázu a odporučil ma na vyšetrenie moču. Čo sa posudzuje vyšetrením moču pri urolitiáze?
Odpovedať
Dobrý deň, vyšetrenie moču umožňuje posúdiť kyslosť, hustotu, prítomnosť bielkovín, valcov, bielych a červených krviniek a solí. Lekári zvyčajne predpisujú 24-hodinový (denný) test na vyšetrenie moču, vďaka ktorému môžu stanoviť množstvo minerálov, ktoré tvoria kamene a látok, ktoré zabraňujú ich vzniku.
Zuzana pred rokom
Dobrý deň, mám veľmi rád pikantné jedlá, no môj lekár mi povedal, že pri urolitiáze nie je vhodné konzumovať takéto jedlá. Aké korenie je možné konzumovať pri urolitiáze? Alebo je potrebné ho vysadiť úplne?
Odpovedať
Dobrý deň, pri urolitiáze by ste sa mali obmedziť konzumáciu pikantných a slaných korenín. Bylinky, v malých množstvách, však konzumovať môžete. Vďaka nim bude mať jedlo bohatšiu chuť bez rizika zhoršenia ochorenia.
Vladimir pred rokom
Dobrý deň, ja, môj brat a otec máme urolitiáza, ale žiadna zo žien, ktoré poznám, toto ochorenie nikdy nemala. Prečo majú muži väčšiu predispozíciu k vzniku urolitiázy?
Odpovedať
Dobrý deň, muži sa stretávajú s urolitiázou približne trikrát častejšie ako ženy. Je to spôsobené tým, že muži majú úzku a dlhú močovú trubicu, ktorá bráni vyplaveniu piesku a kameňov.
Iveta pred rokom
Dobrý deň, som si vedomý toho, že pri rôznych ochoreniach existujú určité obmedzenia, ktoré ovplyvňujú každodenný život. Čo sa neodporúča robiť pri urolitiáze?
Odpovedať
Dobrý deň, pri urolitiáze je potrebné sa vyhýbať intenzívnemu cvičeniu, najmä behu, skákaniu, kardio cvičeniu, pitiu alkoholických a kofeínových nápojov, pretože spôsobujú podráždenie a zvyšujú riziko zhoršenia ochorenia.
Dušan pred rokom
Dobrý deň, bol som u urológa kvôli častému a veľmi bolestivému močeniu. Lekár mi diagnostikoval urolitiázu. Čo môže vyvolať zhoršenie urolitiázy, aby som presne vedel, čomu sa mám vyvarovať.
Odpovedať
Dobrý deň, zhoršenie urolitiázy môže vyvolať podchladenie, korenené jedlá a alkoholické nápoje. Dodržiavanie všetkých odporúčaní lekára vám pomôže znížiť riziko zhoršenia ochorenia.
Serhiy pred rokom
Dobrý deň, už nejaký čas trpím urolitiázou a všimol som si, že niektoré potraviny môj stav zhoršujú. Existuje pri urolitiáze nejaká diéta, ktorá zahŕňa povolené potraviny?
Odpovedať
Dobrý deň, pri liečbe urolitiázy a zápale močových ciest sa používa diéta č. 14. Z jedálnička by ste mali vylúčiť morské plody, koreniny, čokoládu, pečivo, vajcia, mastné vývary, slané, údené a korenené výrobky, kávu a silný čaj.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.