Logo
0800200000

Čo je to nadváha a ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?

Čo je to nadváha a ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 24 máj 2023 | aktualizované: 24 máj 2023 | 1676 1676
1676
Lekári medicínskeho centra DoktorPRO Bratislava neposkytujú poradenstvo v súvislosti s chorobou, o ktorej sa hovorí v tomto článku.
Obezita a nadváha sú najčastejšie metabolické ochorenia, ktorých výskyt neustále narastá. Zvýšenie telesnej hmotnosti je rizikovým faktorom pre choroby srdca, ciev, kĺbov, reprodukčných orgánov a tráviaceho systému.

Čo je to BMI?

Index telesnej hmotnosti (BMI) je ukazovateľ, ktorý ukazuje pomer hmotnosti a výšky človeka. Pomocou hmotnostného indexu sa dá odhadnúť či je váha človeka v norme.

Ako vypočítať BMI?

Ak chcete vypočítať BMI, musíte vydeliť telesnú hmotnosť v kilogramoch druhou mocninou výšky v metroch (hodnota výšky v metroch na druhú). Napríklad, vaša hmotnosť je 72 kg a vaša výška je 1,78 m. Vtedy bude vzorec vyzerať takto: BMI = 72 / 1,782. BMI = 22,7. Metóda výpočtu normy hmotnosti pre výšku nie je vhodná pre športovcov s hypertrofovanými svalmi a pre tehotné ženy, ale pre väčšinu ľudí bude získané číslo indexu telesnej hmotnosti indikovať prítomnosť alebo neprítomnosť nadbytočného tukového tkaniva.

Norma BMI pre ženy, mužov a deti

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že norma BMI pre dospelých je 18,5-24,9 kg/m. Ak ste dosiahli výsledok v rámci týchto limitov, vaša hmotnosť je normálna. Ak je získané číslo väčšie, môže to znamenať nadváhu alebo obezitu. Normy BMI pre ženy a mužov sú rovnaké.

Tabuľka BMI

Diagnóza

BMI, kg/m2

Deficit telesnej hmotnosti

menej ako 18,5

Normálna hmotnosť

18,5-24,9

Nadváha

25-29,9

Obezita

30 a viac

V detstve je rast a prírastok hmotnosti fyziologický. U detí norma hmotnosti na výšku závisí od veku a odhaduje sa podľa percentilových tabuliek (tabuľky noriem hmotnosti a výšky), preto budú existovať rôzne normy BMI pre deti všetkých vekových skupín.

Priemerný prírastok hmotnosti novorodencov je 600-800 g za prvý mesiac života. Bežne sa hmotnosť detí v prvý rok života zvyšuje trikrát.

Na odhad hmotnostného indexu dieťaťa do dvoch rokov je potrebné merať dĺžku tela v polohe ležmo. U tínedžerov je možné použiť normy BMI pre dospelých.

Pre diagnostiku obezity je dôležitý aj obvod pása: u dospelých je spoľahlivým indikátorom ukladania tuku vo vnútorných orgánoch (viscerálna obezita). Norma pre mužov nie je väčšia ako 94-102 cm a pre ženy 80-88 cm. Na meranie obvodu pása urobte nasledujúce kroky:

  1. Nájdite bod na boku, ktorý je tesne nad panvovou kosťou.
  2. Omotajte meraciu pásku okolo pása, páska by mala byť umiestnená vodorovne.
  3. Vydýchnite (bez námahy, ale tak, ako bežne vydychujete) a zmerajte si obvod pása.

Ak máte BMI a obvod pása v norme, ale máte kožné záhyby, nie je to ohrozenie zdravia. Pre udržanie zdravej hmotnosti je potrebná vyvážená strava a pravidelné fyzické cvičenie.

Čo je to nadváha?

Nadváha je patologický stav charakterizovaný nárastom telesnej hmotnosti v dôsledku tukových zásob s BMI 25-29,9. U človeka s nadváhou tukové tkanivo začína produkovať látky, kvôli ktorým je narušená chuť do jedla a metabolizmus cukrov, objavuje sa sklon k prejedaniu.

S BMI vyšším ako 25 sa dá diagnostikovať obezita. Stupne obezity podľa BMI:

  • 1. stupeň s BMI 30-34,9;
  • 2. stupeň s BMI 35-39,9;
  • 3. stupeň s BMI 40-44,9;
  • 4. stupeň s BMI vyšším ako 45.

Obezita je najčastejším endokrinným ochorením. Nadváha poškodzuje všetky systémy tela: kardiovaskulárny, pohybový a tráviaci.

Aké je nebezpečenstvo nadmernej hmotnosti?

Nadmerná telesná hmotnosť a obezita sú dôležitými faktormi pre vznik mnohých závažných ochorení. Nadváha je nebezpečná pre rozvoj metabolického syndrómu, inzulínovej rezistencie, poruchy glukózovej tolerancie a cukrovky 2. typu.

Vplyv nadváhy na organizmus môže viesť k rozvoju syndrómu spánkového apnoe, ktorý sa prejavuje chrápaním a krátkodobými zástavami dýchania sprevádzanými lapaním po kyslíku. Pri nadmernej telesnej hmotnosti a obezite sa častejšie vyvíjajú ochorenia kĺbov, onkologické patológie a tuková hepatóza (tukové ochorenie pečene).

Kontraindikáciou nadváhy u mužov je zníženie hladiny testosterónu, erektilná dysfunkcia a zhoršenie kvality spermií. Nevýhoda nadváhy u žien spočíva v rozvoji porúch menštruačného cyklu a neplodnosti. Obezita u tehotných žien vedie k tehotenským komplikáciám (polyhydramnión, predčasný pôrod) a ochoreniam plodu.

Ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?

Najjednoduchší spôsob, ako pochopiť, že potrebujete schudnúť, je vypočítať si index telesnej hmotnosti (BMI). Ak svoju výšku vynásobíte druhou mocninou dolným (18,5) a horným (24,9) limitom BMI, môžete získať interval zdravej hmotnosti. Napríklad norma hmotnosti pri výške 160 cm je 48-63 kg. Dôvodom chudnutia môže byť aj osobná túžba človeka zmeniť svoj telesný vzhľad. Je potrebné si uvedomiť, že vychudnutosť nie vždy znamená zdravie a môže byť spojená aj s poruchami v tele (napríklad krehkosť kostí a absencia ovulácie u žien).

Aké testy je potrebné urobiť, aby ste zistili príčiny obezity?

Neexistuje jediná príčina obezity. Medzi rizikové faktory vzniku nadváhy patrí genetická predispozícia, životný štýl (stravovacie návyky v rodine, pracovný a oddychový režim, fyzická aktivita, dĺžka a kvalita spánku), fajčenie, stres, ochorenia endokrinného systému (napríklad hypotyreóza alebo Cushingov syndróm), užívanie určitých liekov. Obezita vzniká aj pri cukrovke 2. typu.

V prípade nadmernej hmotnosti je potrebné vyšetrenie u terapeuta alebo endokrinológa. Lekár pomôže vypočítať BMI na chudnutie, urobí celkové vyšetrenie a predpíše kontrolné vyšetrenie.

Diagnóza obezity zahŕňa laboratórne štúdie (analýzy), inštrumentálne testy (napríklad ultrazvuk brušnej dutiny) a odborné konzultácie (endokrinológ a odborník na výživu). Testy na obezitu

  • klinický krvný test;
  • hladina glukózy v krvi nalačno;
  • glukózový tolerančný test;
  • glykozylovaný hemoglobín;
  • lipidový profil (celkový cholesterol, triglyceridy, lipoproteíny s vysokou hustotou, lipoproteíny s nízkou hustotou);
  • pečeňové a obličkové testy;
  • hormón tyreotropín;
  • kyselina močová;
  • inzulín.

Lekár taktiež môže predpísať aj ďalšie individuálne testy. Napríklad pri podozrení na Cushingov syndróm je potrebné určiť hladinu kortizolu. Genetické testovanie môže byť potrebné v zriedkavých prípadoch, keď existuje podozrenie na vrodené anomálie (napríklad Turnerov syndróm).

Je normálne priberať počas tehotenstva?

Prírastok hmotnosti pri nosení dieťaťa je normou. Hmotnosť tehotnej ženy v prvom trimestri sa mierne zvyšuje alebo môže dokonca klesať s toxikózou.

Priemerný prírastok hmotnosti počas tehotenstva je 10-14 kg. Miera prírastku hmotnosti počas tehotenstva podľa týždňov:

  • v prvom trimestri (do 13 týždňov) 1-2 kg;
  • v druhom trimestri (do 26 týždňov) do 8 kg;
  • v treťom trimestri (do 40 týždňov) do 14 kg.

Ženám s nadváhou a obezitou pred začiatkom tehotenstva sa neodporúča pribrať viac ako 10-11 kg. Nadmerný prírastok hmotnosti počas tehotenstva môže naznačovať na viacpočetné tehotenstvo, polyhydramnión, gestačný diabetes.

Prudký prírastok hmotnosti - aký je dôvod?

Porušenie metabolizmu uhľohydrátov (cukrovka), ochorenia štítnej žľazy a užívanie niektorých liekov (steroidné hormóny, perorálna antikoncepcia) môžu byť príčinou náhleho prírastku hmotnosti. Prudký prírastok váhy je možný aj pri zmene stravy (pri cestovaní, pri zmene zamestnania alebo miesta bydliska). S vekom sa zvyšuje aj hmotnosť.

Prečo sa zvyšuje hmotnosť s vekom?

V skutočnosti s vekom majú ľudia tendenciu priberať na váhe kvôli tukovému tkanivu. V staršom veku sa výdaj energie postupne znižuje, pretože ľudia sa menej hýbu a strácajú svalové tkanivo. Každých desať rokov po 20. rokoch života sa metabolizmus zníži približne o 2%.

Ako schudnúť v pokrošilom veku?

Chudnutie v pokročilom veku je náročnejšie pre spomalený metabolizmus a obmedzenú pohyblivosť (pre choroby kĺbov, chrbtice, srdca, nervovej sústavy súvisiace s vekom). Pravidlá chudnutia vo vyššom veku sa nelíšia od odporúčaní v iných vekových kategóriách:

  • dodržiavať nízkokalorickú diétu;
  • udržiavať mobilitu;
  • spať najmenej sedem hodín.

Pre zníženie hmotnosti je dôležité jesť vyvážene, ako aj udržiavať fyzickú aktivitu. Stačí chodiť na prechádzky, cvičiť, môžete plávať. Starší ľudia, ktorí prekonali mozgovú príhodu alebo operáciu kĺbov, môžu potrebovať muskuloskeletálne pomôcky (chodítka, palice) na udržanie pohyblivosti.

Ako schudnúť s inzulínovou rezistenciou?

Inzulín je hormón, ktorý pomáha glukóze (cukru) prenikať do buniek z krvi, a tým znižuje hladinu cukru v krvi. Inzulín má tiež anabolické vlastnosti (prispieva k zvýšeniu telesnej hmotnosti a rastu orgánov).

Inzulínová rezistencia je zníženie citlivosti tkaniva na inzulín. Vo väčšine prípadov vzniká inzulínová rezistencia v dôsledku obezity. Obezita a inzulínová rezistencia vedú k rozvoju metabolického syndrómu, ktorý je sprevádzaný zvýšením krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi. Zvýšený inzulín a obezita zvyšujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení (srdcová angína, infarkt myokardu, srdcová arytmia).

Zníženie hmotnosti je primárnou liečbou inzulínovej rezistencie. Pri inzulínovej rezistencii je možné schudnúť, ak si udržiavate zápornú energetickú bilanciu (spotrebujete menej kalórií, ako za deň prijmete). Chudnutie pri cukrovke v počiatočných štádiách podporuje normalizáciu hladiny cukru v krvi a umožňuje vyhnúť sa užívaniu liekov na zníženie cukru.

Recepty na cukrovku a inzulínovú rezistenciu

1

Zapečený zeleninový šalát so syrom

Čo je to nadváha a ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?
Príprava
20 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
50 minút
Kcal na porciu
250
Porcie
4

Ingrediencie

  • sezónna zelenina podľa chuti (sladká paprika; cuketa; baklažán; mrkva);
  • syr feta - 100 g;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • zelenina podľa chuti (petržlen; koriander) - 100 g;
  • orechy podľa chuti (vlašské orechy; mandle) - 50 g.
  1. Zeleninu umyte, nakrájajte na veľké plátky, položte na plech a pečte 20-30 minút, kým nebude pripravená.
  2. Syr nakrájajte na kocky, orechy pomeľte.
  3. Zeleninu umyte a jemne nasekajte.
  4. Upečenú zeleninu vložte do šalátovej nádoby, pridajte syr, orechy, olivový olej a posypte zeleninou.
2

Pečená omeleta s brokolicou

Čo je to nadváha a ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?
Príprava
15 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
25 minút
Kcal na porciu
190
Porcie
2

Ingrediencie

  • brokolica - 1 hlava;
  • vajcia - 3 ks;
  • mlieko - 50 ml;
  • olivový olej - 1 polievková lyžica;
  • soľ a korenie podľa chuti.
  1. Brokolicu umyte, rozdeľte na ružičky a varte v osolenej vode 10-15 minút, kým nebude pripravená.
  2. Vajcia rozbite do hlbokej nádoby, pridajte mlieko, soľ, korenie a metličkou vymiešajte do hladka.
  3. Zapekaciu misu vymastite olivovým olejom, na dno dajte uvarené ružičky brokolice, zalejte vaječnou zmesou a pečte v rúre pri teplote 150 stupňov 7-10 minút.

Časté otázky

1. Zdá sa mi, že nevážim dosť. Potrebujem pribrať?

Podváha u dospelého človeka je diagnostikovaná s BMI nižším ako 18,5. Nedostatočná telesná hmotnosť môže byť znakom fyziológie alebo chronických ochorení.

Ak sa k váhovému deficitu pridružuje chudokrvnosť, vypadávanie vlasov, nepravidelná menštruácia alebo jej absencia, celková malátnosť, nechutenstvo, zlá alebo nepravidelná výživa, treba sa poradiť s terapeutom alebo dietológom. Rýchla strata hmotnosti bez zjavného dôvodu môže byť príznakom chronického infekčného ochorenia, metabolickej poruchy alebo vývoja onkologického procesu v tele.

2. Je možné schudnúť bez fyzickej aktivity?

Pri dodržiavaní nízkokalorickej diéty je možné schudnúť aj bez fyzickej aktivity. Fyzická aktivita pri chudnutí je však nevyhnutná pre všetkých pohybujúcich sa ľudí, keďže sedavý spôsob života bez obezity je rizikovým faktorom kardiovaskulárnych a metabolických ochorení.

Mobilita zvyšuje spotrebu energie a urýchľuje metabolizmus. Minimálna norma fyzickej aktivity je 30 minút a 10 000 krokov denne, dva alebo tri športové tréningy týždenne.

3. Je možné naučiť deti diéte?

Pre detí je veľmi dôležité formovanie zdravých stravovacích návykov. Strava dieťaťa by mala obsahovať dostatočné množstvo zeleniny a ovocia, celozrnných výrobkov, morských rýb, strukovín, orechov a mliečnych výrobkov.

Diétu pre dieťa môže predpísať iba lekár. Medzi indikácie diétnej výživy v detskom veku patrí cukrovka, genetické ochorenia a poruchy obličiek.

4. Ako schudnúť?

Liečba nadváhy je komplexná a zahŕňa zmenu životného štýlu, predovšetkým diéty a pohybového režimu. Pre chudnutie je dôležitý aj spánok v trvaní najmenej osem hodín u dospelých.

Stravovanie počas chudnutia by malo obsahovať znížené množstvo príjmu energie, ale zároveň by malo byť vyvážené v množstve bielkovín, tukov, sacharidov a obsahovať potrebné vitamíny a minerály. Pri chudnutí je potrebné uprednostňovať potraviny bohaté na vlákninu (krupica, obilniny, zelenina), nízkotučné druhy mäsa a rýb, fermentované mliečne výrobky, tuky rastlinného pôvodu (olivový olej, avokádo, orechy). Požadovaná úroveň fyzickej aktivity zahŕňa dva alebo tri 30-minútové tréningy týždenne a dennú chôdzu aspoň 10 000 krokov.

Na liečbu obezity sa môžu použiť aj lieky a chirurgické zákroky. Lieky na chudnutie znižujú hladinu cukru v krvi, pomáhajú kontrolovať chuť do jedla a vstrebávanie živín z črevného lúmenu. V prípade ťažkej obezity možno využiť bariatrickú operáciu, čo je operácia, pri ktorej sa zmenšuje objem žalúdka.

5. Ako zastaviť zvyšovanie váhy počas menopauzy?

Príčinou rýchleho prírastku hmotnosti u žien môže byť prerozdelenie tukového tkaniva v období skorej postmenopauzy. Lieky s obsahom ženských pohlavných hormónov, ktoré vám môže predpísať gynekológ, zastavia priberanie počas menopauzy. Na chudnutie v klimaktériu je tiež potrebné udržiavať dostatočnú úroveň fyzickej aktivity (aspoň 30 minút dvakrát alebo trikrát týždenne) a sledovať stravu.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je to nadváha a ako pochopiť, že potrebujete schudnúť?
Všeobecný lekár. Sedem rokov praxe.

Súvisiace články:

Komentáre

Zuzana pred 7 mesiacmi
Dobrý deň! Prečo sa nadváha stáva problémom pre také veľké množstvo ľudí? Stačí nekonzumovať jednoduché sacharidy a neprejedať sa.
Odpovedať
Dobrý deň! Príčinou prejedania vo väčšine prípadov je porušenie stravovacích návykov (napríklad zvyk piť čaj s dezertom) a poruchy stravovacieho správania (jedenie pre radosť alebo pre spoločnosť). Hormonálne poruchy tiež prispievajú k zvýšeniu telesnej hmotnosti.
Antónia pred 8 mesiacmi
Dobrý deň! Veľa pracujem, nemám čas si zapisovať kalorický obsah produktov. Existuje spôsob, ako sledovať výživu bez počítania kalórií?
Odpovedať
Dobrý deň! Diétne odporúčania na chudnutie zahŕňajú použitie tanierovej metódy (polovica porcie by mala obsahovať vlákninu a dlho stráviteľné sacharidy, štvrtina – bielkoviny a ďalšia štvrtina – tuky). Jeden denný príjem má pozostávať z jedného taniera jedla.
Daniela pred 9 mesiacmi
Dobrý deň! Nedávno mi diagnostikovali cukrovku, sťažoval som sa na priberanie a častý smäd. V prípade, ak budem konzumovať menej sacharidov pri cukrovke 2. typu, zlepší sa to?
Odpovedať
Dobrý deň! Nízkosacharidová diéta je hlavnou liečbou diabetu 2. typu s obezitou. Odmietanie sacharidovej stravy u diabetikov pomáha znižovať prejavy ochorenia (znižuje svrbenie kože, smäd a časté močenie).
Helena pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Vážim 95 kg a plánujem otehotnieť. Je možné otehotnieť a porodiť zdravé dieťa, ak je matka obézna?
Odpovedať
Dobrý deň! Úspešné tehotenstvo s obezitou je možné, ale s nadváhou je ťažšie otehotnieť, najmä sa znižuje účinnosť mimotelového oplodnenia. Obezita tehotných žien ovplyvňuje zdravie detí a tehotenstvo s cukrovkou je spojené s vysokým rizikom komplikácií. U tehotných žien s nadmernou telesnou hmotnosťou sa častejšie rozvíja tehotenská cukrovka, zvyšuje sa krvný tlak a sú postihnuté obličky. Ak máte nadváhu v štádiu plánovania tehotenstva, mali by ste sa poradiť s endokrinológom.
Viktoria pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Závisí váha od genetiky? Ak by všetci starí rodičia mali nadváhu a rodičia starostlivo sledovali BMI, aká je pravdepodobnosť, že dieťa bude mať problémy s hmotnosťou?
Odpovedať
Dobrý deň! Sklon k obezite a cukrovke 2. typu sa dedí. Kontrola hmotnosti zabráni jeho zvýšeniu a umožní včas zaznamenať problém a obrátiť sa s ním na lekára.
Gabriela pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Dodržiavam stravu bohatú na vlákninu, jem veľa zeleniny a ovocia. Aj pri takejto diéte však priberam, čo to môže znamenať?
Odpovedať
Dobrý deň! Priberanie závisí nielen od druhu jedla, ale aj od množstva spotrebovanej energie (v kalóriách). Hmotnosť sa zvyšuje, keď je energetický výdaj počas dňa nižší ako energetický príjem. Veľa ovocia (banány, mango, hrozno) obsahuje veľké množstvo cukru. Na kontrolu hmotnosti je potrebné každý deň počítať počet kalórií v jedle.
Kristina pred 10 mesiacmi
Dobrý deň! Priberám zo všetkého, zdá sa mi že aj z jabĺk. Čo mám urobiť?
Odpovedať
Dobrý deň! Neustály prírastok hmotnosti je dôvodom na konzultáciu s lekárom (terapeutom alebo endokrinológom). Hormonálne odchýlky môžu byť príčinou priberania, okrem chýb v stravovaní a nehybnosti.
Jan pred 11 mesiacmi
Dobrý deň! Vážil som 124 kg a podarilo sa mi schudnúť na 102 kg. Neviem či je potrebné v diéte pokračovať. Ako budem vedieť, že už nemusím chudnúť?
Odpovedať
Marína Tkačenko
Marína Tkačenko Jan Jan pred 11 mesiacmi
Dobrý deň! Na určenie cieľovej hmotnosti si môžete vypočítať index telesnej hmotnosti. Optimálne BMI by malo byť nižšie ako 25 kg/m2.
Monika pred 11 mesiacmi
Dobrý deň! Chcem odstrániť prebytok okolo pása, ale bojím sa schudnúť kvôli mojej nízkej výške. Ak schudnem, zníži sa rast?
Odpovedať
Dobrý deň! Rast závisí od dĺžky kostí a nemení sa s výkyvmi telesnej hmotnosti. Rast nebude klesať s chudnutím.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.