Logo
0800200000

Ako sa lieči Peyronieho choroba (zakrivenie penisu)?

Ako sa lieči Peyronieho choroba (zakrivenie penisu)?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 16 august 2023 | aktualizované: 1 september 2023 | 6136 6136
Spolu so zápalom prostaty a erektilnou dysfunkciou patrí Peyronieho choroba medzi najčastejšie mužské ochorenia (podľa oficiálnych štatistík ňou trpí až 5 % mužov).

Na prevenciu, diagnostiku a liečbu Peyronieho choroby sa špecializuje urológ.

Čo je Peyronieho choroba?

Peyronieho choroba (fibroplastická indurácia penisu) je patologické zakrivenie penisu vo vzpriamenom stave spôsobené výskytom hustých fibróznych plakov na penise. Peyronieho choroba sa najčastejšie diagnostikuje u mužov po štyridsiatom roku života, no patológia môže byť vrodená.

Príčiny Peyronieho choroby

Príčiny Peyronieho choroby

K vzniku Peyronieho choroby prispievajú zmeny v mužskom organizme súvisiace s vekom. Medzi príčiny Peyronieho choroby patrí:

  • traumatizácia penisu počas pohlavného styku;
  • cievne ochorenia (ateroskleróza periférnych ciev, arteriálna hypertenzia, infarkt myokardu);
  • hormonálne a endokrinné poruchy;
  • fibróza penisu (prerastanie spojivového tkaniva v kavernóznom telese).

Vrodená Peyronieho choroba u detí spravidla vzniká v dôsledku nedostatočného množstva pohlavných hormónov v intrauterinnom období. Ventrálna (predná) deformácia penisu u detí sa stáva viditeľnou počas puberty (vo veku 10-12 rokov).

Je krivý penis normálny?

Za normálnych okolností sa počas erekcie kavernózne telieska rovnomerne naplnia krvou a penis sa zväčší do dĺžky a šírky na svoju maximálnu veľkosť. Hlavným príznakom Peyronieho choroby je deformácia penisu v stave erekcie. V neskorších štádiách ochorenia môže byť viditeľné zakrivenie penisu aj v uvoľnenom stave.

Bezbolestné zakrivenie penisu, ktoré nespôsobuje nepríjemné pocity počas erekcie a nebráni pohlavnému styku, môže byť považované za normálne. Jednoznačne odpovedať na otázku, či je zakrivenie penisu normálne alebo prejavom ochorenia, môže urológ. Patologické zakrivenie penisu sprevádzajú ďalšie príznaky, akými sú:

  • bolesť penisu počas erekcie;
  • podkožné zhrubnutie penisu vo forme plakov;
  • precitlivenosť penisu;
  • dyspareúnia (bolesť počas pohlavného styku);
  • ťažkosti so zasunutím penisu do pošvy;
  • erektilná dysfunkcia.

Následkom neliečeného zakriveného penisu je pretrvávajúca bolesť a strata túžby po sexe, čo vedie k psychickej nepohode. Nebezpečným následkom Peyronieho choroby je impotencia.

Príznaky Peyronieho choroby

Hlavným príznakom Peyronieho choroby je deformácia penisu v stave erekcie. Okrem toho, medzi príznaky Peyronieho choroby patrí:

  • bolesť penisu počas erekcie;
  • podkožné zhrubnutie penisu vo forme plakov;
  • precitlivenosť penisu viditeľná aj v uvoľnenom stave.

Aktívna (akútna) forma Peyronieho choroby u mužov môže trvať až rok a pol. Počas tohto obdobia je zakrivenie penisu nevýrazné, no zápalový proces sa aktívne vyvíja, ako aj plaky a uzlíky na penise. Pri stabilnej (chronickej) forme Peyronieho choroby je zakrivenie výrazné a na penise v zatvrdlinách vznikajú jazvy.

Prečo je Peyronieho choroba nebezpečná?

Hlavným nebezpečenstvom Peyronieho choroby je riziko vzniku erektilnej dysfunkcie. Následkom neliečeného zakriveného penisu je pretrvávajúca bolesť a strata túžby po sexe, čo vedie k psychickej nepohode a v mnohých prípadoch k dlhotrvajúcej depresii. Nebezpečným následkom Peyronieho choroby je impotencia.

Diagnostika Peyronieho choroby 

Urológ môže diagnostikovať Peyronieho chorobu na základe vizuálnej prehliadky a palpácie (prehmatania) penisu, počas ktorej môže lekár identifikovať zhrubnutie. Potvrdiť prítomnosť plakov možno pomocou ultrazvuku penisu. V prípade potreby (napríklad v prípade podozrenia, že príčinou ochorenia je diabetes mellitus alebo ateroskleróza) urológ odošle na ďalšie vyšetrenia alebo k iným špecialistom (internista, chirurg).

Ako narovnať krivý penis?

Na liečbu krivého penisu sa špecializuje urológ. Ľudové metódy liečby Peyronieho choroby sú neúčinné a môžu viesť k ďalšej traumatizácii kavernóznych telies s výskytom nových plakov.

Pri krivom penise sa používajú medikamentózne a chirurgické metódy liečby. Liečba Peyronieho choroby zahŕňa:

  • chirurgické odstránenie tesnení na penise;
  • plastická operácia penisu (korporoplastika, korporoplikácia);
  • vitamínová terapia (užívanie vitamínov E a K);
  • lokálne injekcie (do hrúbky kavernóznych telies) vazodilatancií a steroidných hormónov;
  • rozpúšťanie fibrotických plakov pomocou enzýmu kolagenázy;
  • masáže;
  • liečba rázovou vlnou.

Optimálny spôsob liečby predpisuje lekár v závislosti od závažnosti ochorenia a anatomických vlastností štruktúry mužského penisu. Masáž a vazodilatanciá sú zamerané na zlepšenie prekrvenia ciev kavernóznych teliesok.

Liečba Peyronieho choroby pomocou rázovej vlny (SWT) zahŕňa použitie cielených nízkofrekvenčných rázových (akustických) vĺn (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Liečba rázovou vlnou pri zakrivenom penise zlepšuje mikrocirkuláciu krvi, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, uvoľňuje soľné usadeniny a zmäkčuje fibrotické oblasti penisu. Liečba SWT zvyčajne pozostáva zo štyroch - siedmich sedení trvajúcich do pol hodiny. Liečba kolagenázou sa používa v prípade, že je zhrubnutie v kavernóznych telieskach dobre hmatateľné (vtedy môže lekár pacientovi pod anestéziou vstreknúť liek priamo do nánosu na penise).

Peyronieho chorobu je nevyhnutné liečiť chirurgicky v prípade, že je farmakologická liečba neúčinná alebo v prípade ťažkého štádia ochorenia (s prudko bolestivou erekciou, úplným odmietnutím sexuálneho života v dôsledku ochorenia). Korporoplikácia je minimálne invazívna operácia narovnania penisu, počas ktorej chirurg zužuje časť krivého penisu.

Korporoplastika spočíva v rozrezaní bielkovinového puzdra v oblasti deformácie penisu a následnom nahradení patologickej oblasti vlastnými tkanivami pacienta alebo implantátom. Zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii (narkóze). Operácia vyrovnania penisu môže trvať od jednej do šiestich hodín. Obdobie rekonvalescencie po operácii zakriveného penisu je jeden - dva mesiace. Počas obdobia rekonvalescencie po zákroku by sa mal muž vyhnúť sexu, ťažkej fyzickej námahe, kúpaniu vo vodných nádržiach a návšteve bazénov a sáun.

Masáž pri Peyronieho chorobe

V rámci komplexnej liečby Peyronieho choroby môže lekár predpísať liečebnú masáž, ktorú je potrebné absolvovať spravidla dva - tri mesiace. Pri Peyronieho chorobe sa môže vykonávať masáž penisu v stave vzrušenia, ktorá pomáha zlepšiť prekrvenie penisu. 

Ako sa vykonáva operácia Peyronieho choroby?

Najúčinnejšou liečbou Peyronieho choroby je korporoplastika a korporoplikácia (informácia je určená len na informačné účely, zákrok sa na našej klinike nevykonáva). Pred vyrovnaním penisu chirurg odošle pacienta na vyšetrenie k všeobecnému lekárovi a na ďalšiu diagnostiku. Pred chirurgickou liečbou Peyronieho choroby je potrebné absolvovať:

  • ELISA IgM test na Covid-19;
  • klinické vyšetrenie moču;
  • spermiogram;
  • ultrazvuk mieška;
  • elektrokardiogram.

Po stanovení diagnózy lekár určí termín operácie. Sedem hodín pred zákrokom pacient nesmie jesť ani piť. Korporoplastika a korporoplikácia sa vykonáva v anestézii (intravenózna alebo spinálna).

Priemerná veľkosť penisu vo vzrušenom stave je spravidla 12 až 16 cm na dĺžku a približne 12 cm po obvode. Ak je veľkosť penisu menšia ako priemerná alebo spôsobuje pacientovi nepríjemné pocity, penis je možné po Peyronieho operácii zväčšiť. Metódy zväčšenia penisu zahŕňajú faloplastiku (rekonštrukcia penisu pomocou tkaniva patriaceho samotnému pacientovi) a ligamentotómiu (roztiahnutie vnútornej strany penisu).

Liečba Peyronieho choroby ľudovými prostriedkami

Alternatívne spôsoby liečby Peyronieho choroby zahŕňajú diétu, masti a aplikovanie antifibrotických látok. Ľudová liečba zakrivenia penisu je neúčinná a trvá určitý čas, počas ktorého sa môže ochorenie zhoršiť. Antifibrotické látky aplikované na kožu penisu sa vnútorne nevstrebávajú v dostatočnom množstve na rozpustenie plakov.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Ako sa lieči Peyronieho choroba (zakrivenie penisu)? - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže Peyronieho choroba sama vymiznúť?

Peyronieho choroba penisu nezmizne sama od seba. V niektorých prípadoch, keď je Peyronieho choroba v ľahkom stupni, tak v počiatočných štádiách patológie môžu plaky zmiznúť samé. To však neznamená, že je Peyronieho choroba vyliečená, ochorenie prechádza do asymptomatickej formy.

2. Je potrebné Peyronieho chorobu liečiť?

Zakrivený penis je potrebné liečiť. Včasná liečba Peyronieho choroby u mužov a detí pomôže zabrániť akútnemu priebehu ochorenia a vzniku komplikácií.

3. Môžem si penis narovnať pomocou zväčšovača?

Zakrivenie penisu je možné upraviť pomocou zväčšovača (lekárskej ortopedickej pomôcky na zväčšenie penisu a odstránenie jeho zakrivenia). Aby sa však dosiahol viditeľný účinok, zväčšovač je potrebné používať dlhší čas (až 5 - 6 mesiacov). Okrem toho môže používanie zväčšovača spôsobiť mužovi fyzické a psychické nepohodlie.

4. Čo mám robiť, keď mám krivý penis?

Ak máte podozrenie na Peyronieho chorobu (ak je penis krivý alebo sa zmenil jeho tvar), objednajte sa na vyšetrenie k urológovi, pretože v počiatočných štádiách (v prvých šiestich mesiacoch po objavení sa prvých príznakov) sa Peyronieho choroba lieči konzervatívne (bez operácie) masážami, cievnymi a hormonálnymi prostriedkami, fyzioterapeutickými postupmi.

5. Prečo je penis krivý?

Zakrivenie penisu môže byť spôsobené fyziologickým zakrivením penisu, perineálnou traumou a Peyronieho chorobou. Peyronieho choroba spôsobuje zhrubnutie kavernóznych telies, ktoré bráni ich rovnomernému naplneniu krvou počas erekcie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako sa lieči Peyronieho choroba (zakrivenie penisu)?
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

pred 4 týždňami
Dobrý deň. Ukončenie bolesti pri erekcii môže svedčiť nielen o vyliečení, ale aj o prechode ochorenia do chronickej formy. Ak vezmeme do úvahy, že vaše bolestivé pocity zmizli až po šiestich mesiacoch od ukončenia liečby, určite sa objednajte na vyšetrenie k chirurgovi.
Odpovedať
Dagmar pred mesiacom
Dobrý deň. Môj otec mal Peyronieho chorobu. Znamená to, že aj u mňa sa môže vyvinúť Peyronieho choroba?
Odpovedať
Dobrý deň. Peyronieho choroba môže byť dedičná. Preto je dôležité, aby ste prijali preventívne opatrenia. Mali by ste najmä viesť zdravý životný štýl, dodržiavať pravidlá osobnej hygieny, kontrolovať krvný tlak a telesnú hmotnosť.
Marta pred 2 mesiacmi
Môj manžel má Peyronieho chorobu. Lekár mu odporučil minimálne invazívnu operáciu, ale on ju odmietol a podstúpil liečbu pomocou hormónov a vitamínov. V poslednom čase nemá čoraz častejšie erekciu. Môj manžel je teraz uzavretý a odmeraný. Snažila som sa ho presvedčiť, aby podstúpil operáciu, ale stále ju odmieta. Čo mám robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Odmietanie liečby skutočne často vedie k rozvoju erektilnej dysfunkcie, čo môže viesť k vážnemu stresu a ťažkostiam v komunikácii. Odporúčam vám, aby ste sa pokúsili manžela presvedčiť, aby navštívil psychoterapeuta, ktorý pomôže nielen vyriešiť jeho emocionálny problém, ale možno ho dokáže presvedčiť, aby podstúpil operáciu.
Viktor pred 3 mesiacmi
Všimol som si, že môj penis je počas erekcie trochu krivý. Necítim žiadnu bolesť a pohlavný styk prebieha ako zvyčajne. Musím navštíviť lekára?
Odpovedať
Dobrý deň, lekára by ste mali navštíviť aj v prípade mierneho zakrivenia penisu. V počiatočných štádiách Peyronieho choroba často prebieha s miernymi príznakmi, ale zápalový proces v penise časom postupuje. Okrem toho, ak sa zakrivenie penisu diagnostikuje v počiatočných štádiách, ochorenia sa vylieči rýchlejšie.
Zoltan pred 4 mesiacmi
Dobrý deň, mám vrodenú Peyronieho chorobu. Diagnostikovali mi ju, keď som mal asi 15 rokov. Teraz mám 30 rokov a začal som si všímať, že uhol zakrivenia môjho penisu sa zväčšuje. Pred rokom bol celkom malý, asi 15-20 stupňov, a teraz je to už viac ako 45 stupňov. Potrebujem operáciu alebo bude stačiť masáž?
Odpovedať
Dobrý deň. Zväčšenie uhla zakrivenia penisu je samozrejme vážnym dôvodom na obavy, preto by ste sa mali objednať na vyšetrenie k chirurgovi. Najúčinnejšími metódami liečby Peyronieho choroby sú minimálne invazívne operácie, akými sú korporoplastika a korporoplikácia. V rámci komplexnej liečby sa spravidla používa masáž. Individuálnu liečbu však môže predpísať iba lekár po stanovení diagnózy.
Melissa pred 5 mesiacmi
Dobrý deň. Pred šiestimi mesiacmi bola môjmu manželovi diagnostikovaná Peyronieho choroba. Ako liečbu mu predpísali len farmakologickú liečbu. Dva mesiace po ukončení liečby sa však jeho erektilná funkcia zhoršila. Čo má teraz robiť?
Odpovedať
Dobrý deň. Ak sa po ukončení liečby stav zhoršil, je možné, že predpísaná liečba bola neúčinná. Preto by sa váš manžel mal obrátil na iného chirurga, ktorý vykoná diagnostiku a predpíše mu individuálny liečebný plán Peyronieho choroby.
Vlad pred 6 mesiacmi
Dobrý deň, pred mesiacom som si pri pohlavnom styku poranil penis. Dva dni po tom som mal silné bolesti, ktoré potom prestali. Žiadne iné príznaky ochorenia som nemal. Môže sa u mňa vyvinúť Peyronieho choroba?
Odpovedať
Dobrý deň. Úraz penisu skutočne môže viesť k vzniku Peyronieho choroby. Aby ste vedeli, či ide aj o váš prípad, musíte sa objednať na vyšetrenie k chirurgovi.
Eva pred 7 mesiacmi
Dobrý deň. Môj manžel má pri vzrušení zahnutý penis. Čítala som o Peyronieho chorobe. Musí podstúpiť operáciu?
Odpovedať
Pri podozrení na Peyronieho chorobu je potrebné objednať sa na vyšetrenie k urológovi. Nie vždy je zakrivenie penisu príznakom ochorenia. Ak sa diagnóza potvrdí, v počiatočných štádiách zakrivenia môže lekár predpísať aj masáže a fyzioterapeutické postupy.
Alex pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo sa mi počas vzrušenia penis otáča na stranu?
Odpovedať
Dobrý deň. Zmena tvaru penisu počas erekcie môže byť prejavom Peyronieho choroby. Príčinou zakrivenia penisu pri Peyronieho chorobe je vláknitý nános v mäkkých tkanivách, ktorý môže vzniknúť po úraze perinea.
Patrik pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Chirurg mi diagnostikoval Peyronieho chorobu. Ako si môžem narovnať penis doma?
Odpovedať
Dobrý deň. Ľudové spôsoby liečby Peyronieho choroby sú neúčinné a môžu viesť k zhoršeniu prejavov choroby. Ochorenie je potrebné konzultovať s lekárom, ktorý vám v závislosti od závažnosti ochorenia predpíše chirurgickú liečbu alebo fyzioterapiu.
Alex pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, absolvoval som vyšetrenie u lekára ohľadom zakrivenia penisu počas erekcie. Lekár povedal, že ide o Peyronieho chorobu a je potrebná operácia. Existujú nejaké nové spôsoby liečby tohto ochorenia?
Odpovedať
Dobrý deň. Novou metódou v liečbe Peyronieho choroby sú injekcie s enzýmami hyaluronidázou a kolagenázou, ktoré rozpúšťajú zrasty a pomáhajú obnoviť tvar penisu. Optimálnu metódu liečby určí v každom jednotlivom prípade urológ.
Stanislav pred 8 mesiacmi
Dobrý deň, moja partnerka mi povedala, že mám krivý penis. Aký lekár sa špecializuje na liečbu tohto problému?
Odpovedať
Dobrý deň. Objednajte sa na vyšetrenie k urológovi. Počas vyšetrenia lekár rozlíši jednotlivé znaky štruktúry penisu od anomálie. Príčinou zakrivenia penisu môže byť Peyronieho choroba.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.