0800200000

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
mužské zdravie
Čítať 13 minút aktualizované: 17 máj 2024
Čítať 13 minút Zverejnené: 17 May 2024 aktualizované: 17 May 2024 1078
Impotencia je bežná forma mužskej sexuálnej dysfunkcie, pri ktorej nie je možné uskutočniť pohlavný styk. Riziko mužskej impotencie sa zvyšuje po 40. roku života.

Čo je impotencia?

Impotencia je porucha sexuálnej funkcie, ktorá je sprevádzaná neschopnosťou dosiahnuť a udržať erekciu dostatočne dlho na pohlavný styk. Pri impotencii dochádza k zmenám v stupni napätia, tvare a objeme penisu. Impotenciu možno diagnostikovať len u mužov (u žien sa podobná patológia nazýva sexuálna dysfunkcia).

Ako sa impotencia líši od erektilnej dysfunkcie?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Termín „erektilná dysfunkcia” sa používa v prípadoch, keď viac ako 25 % sexuálnych aktov nevyústi do ejakulácie. Vzhľadom na to, že vo väčšine prípadov dochádza skôr k zníženiu kvality erekcie ako k jej úplnej absencii, impotencia je posledným (najzávažnejším) štádiom erektilnej dysfunkcie.

V akom veku sa vyskytuje impotencia?

Príznaky impotencie sa môžu objaviť v akomkoľvek veku, no podľa štatistík sa riziko vzniku erektilnej dysfunkcie zvyšuje s pribúdajúcim vekom (napríklad pravdepodobnosť impotencie vo veku 16 rokov je menšia ako vo veku 60 rokov). Priemerný vek, v ktorom sú prejavy impotencie u mužov pravidelnejšie, je medzi 40. a 70. rokom života.

Pravdepodobnosť impotencie v mladom veku sa môže zvyšovať na pozadí hormonálnych porúch, stresu, depresie, úzkosti a strachu zo zlyhania v sexe. Ďalšími rizikovými faktormi impotencie v mladom veku (napr. 25 - 30 rokov) sú zlozvyky (fajčenie a nadmerné požívanie alkoholu).

K zníženiu sekrečnej funkcie telesných žliaz dochádza po 40. roku života. Frekvenciu erekcie a udržanie penisu vo vzrušenom stave môžu spôsobovať zhoršujúce sa chronické ochorenia a užívané lieky, ktoré majú vedľajšie účinky.

Prvé príznaky impotencie u mužov

Prvé príznaky impotencie sa môžu vyskytnúť príležitostne a môžu začať neschopnosťou udržať erekciu počas celého pohlavného styku (čiastočná impotencia). K prvým príznakom impotencie u mužov patrí aj absencia erekcie pred každým pohlavným stykom alebo len po silnej stimulácii.

Vonkajšie príznaky impotencie u mužov

Erektilná dysfunkcia je charakterizovaná neschopnosťou udržať trvalé vzrušenie penisu. Medzi ďalšie vonkajšie príznaky impotencie u mužov patrí:

  • absencia spontánnej (rannej a nočnej) erekcie;
  • predčasná ejakulácia;
  • zníženie napätia penisu pri absencii ejakulácie;
  • znížená citlivosť penisu;
  • sexuálna impotencia.

Erektilnú dysfunkciu môže sprevádzať pokles alebo strata záujmu o sex (libido). Impotencia sa nediagnostikuje v prípade, že sa kvalita alebo absencia erekcie zhoršuje v dôsledku nadmernej sexuálnej aktivity, predčasnej ejakulácie na pozadí nepravidelného sexuálneho života, ani pri postupnom poklese erekcie po dosiahnutí reprodukčného veku.

Príčiny a typy impotencie

Impotencia môže byť vrodená alebo získaná. Vrodená alebo primárna impotencia je zriedkavá a vyznačuje sa úplnou absenciou erekcie počas celého života (v dôsledku abnormalít semenníkov alebo penisu). Získaná alebo sekundárna impotencia sa môže vyvinúť pod vplyvom mnohých faktorov zmeny životného štýlu alebo rôznych ochorení. Rozlišujeme tieto typy získanej impotencie:

  • psychogénna;
  • súvisiaca s vekom;
  • neurogénna;
  • hormonálna (endokrinná);
  • cievna.

Impotencia sa môže vyskytnúť aj v dôsledku urologických ochorení a užívania liekov. V prípade prítomnosti zlozvykov možno diagnostikovať impotenciu spôsobenú alkoholom a erektilnú dysfunkciu vyvolanú fajčením.

Psychogénna impotencia

Psychogénna erektilná dysfunkcia sa vyskytuje v prítomnosti faktorov, ktoré nesúvisia s fyziologickými patológiami. Psychické poruchy sú častou príčinou impotencie u mladých mužov. Medzi rizikové faktory pre vznik psychogénnej impotencie patrí:

  • depresia;
  • úzkosť;
  • panické poruchy;
  • stres;
  • konflikt;
  • osoby, ktoré prežili násilie;
  • anhedónia (strata schopnosti prežívať potešenie);
  • nízke sebavedomie;
  • strach z pohlavne prenosných chorôb.

Psychogénna impotencia, ktorá sa často vyskytuje pred 30. - 40. rokom života, môže byť sprevádzaná pocitmi viny, úzkosti a obáv. Erektilná dysfunkcia, ktorá má psychogénny charakter, sa nemusí vyskytovať u všetkých, ale len u niektorých sexuálnych partnerov alebo, napríklad, môže absentovať pri masturbácii. Na liečbu psychogénnej impotencie sa môžu použiť lieky (napr. antidepresíva) a kognitívno-behaviorálna terapia.

Impotencia súvisiaca s vekom

Vek, v ktorom sa problémy s erekciou vyskytujú častejšie, závisí od genetických vlastností organizmu, ako aj od prítomnosti pridružených ochorení. S vekom dochádza k zhoršeniu rozťažnosti erektilného tkaniva a zhoršeniu schopnosti penilných ciev udržať krv, čo je podmienkou pre silnú erekciu.

Príčinami impotencie u mužov po 40. roku života môžu byť kardiovaskulárne ochorenia, diabetes mellitus, demencia, ako aj užívanie liekov predpísaných na liečbu rôznych chronických ochorení. Pri liečbe vekom podmienenej impotencie sa môžu podať lieky zamerané na zlepšenie lokálneho prekrvenia.

Neurogénne príčiny impotencie

Neurogénna erektilná dysfunkcia je spôsobená dôsledkom neurologických patológií, pri ktorých je postihnutý centrálny alebo periférny nervový systém a prenos signálov z mozgu do penisu je narušený. Medzi možné neurogénne príčiny impotencie patria:

  • operácie panvových orgánov;
  • poranenia miechy (jedna z príčin spinálnej impotencie);
  • poškodenie periférnych nervov;
  • neurologické ochorenia (riziko impotencie sa zvyšuje po mozgovej príhode, Parkinsonovej chorobe, Alzheimerovej chorobe, epilepsii a skleróze multiplex).

Závažná neurogénna impotencia môže viesť k čiastočnej alebo úplnej strate citlivosti pohlavných orgánov. Pri neurogénnej erektilnej dysfunkcii je potrebné liečiť základné ochorenie, ako aj absolvovať poúrazovú rehabilitáciu.

Artériové a venózne príčiny impotencie

Vaskulogénna (cievna) erektilná dysfunkcia sa môže vyvinúť na pozadí aterosklerózy (arteriálna impotencia) alebo zrýchleného úniku krvi zo žíl (venózna impotencia). Rizikovými faktormi arteriálnej a venóznej impotencie sú diabetes mellitus, vysoký cholesterol, varikokéla, obezita a hypertenzia. Ak je patológia spôsobená arteriálnymi ochoreniami, dochádza k ťažkostiam s dosiahnutím erekcie a pri žilových ochoreniach zas s udržaním penisu v erekcii.

Impotencia u mladých mužov môže byť príznakom kardiovaskulárnych ochorení, preto je pri včasnom zistení sexuálnej dysfunkcie potrebná konzultácia s kardiológom a absolvovanie vyšetrenia srdca a ciev. Ako súčasť liečby sa môžu podávať antispazmodiká, ako aj lieky, ktoré normalizujú krvný tlak a periférny krvný obeh.

Urologické ochorenia spôsobujúce impotenciu

Impotenciu môžu spôsobiť komplikácie nádorov obličiek, močovej trubice, močového mechúra a pohlavných orgánov. Riziko impotencie sa zvyšuje napríklad pri adenóme prostaty. Pridruženými príznakmi sú časté nutkanie na močenie, nekontrolované močenie, pálenie, nepríjemný pocit, pocit nie úplne vyprázdneného močového mechúra, ako aj stres spôsobený zníženou kvalitou sexuálneho života.

Vyšetrenie u urológa môže pacientovi pomôcť s odstránením príznakov. Lekár pacientovi predpíše liečbu, ktorá môže zahŕňať užívanie antibiotík a protizápalových liekov. Zo stravy by sa mal vylúčiť aj alkohol a korenené jedlá, ktoré môžu dráždiť močový mechúr.

Lekárske príčiny impotencie

Impotencia môže vzniknúť ako vedľajší účinok užívania niektorých liekov alebo sa môže objaviť po očkovaní. Medzi lieky, ktoré môžu spôsobovať impotenciu, patria:

  • antidepresíva;
  • hypotenzívne lieky;
  • diuretiká;
  • antihistaminiká;
  • antiarytmiká;
  • neuroleptiká;
  • antineoplastické lieky;
  • sedatíva;
  • svalové relaxanciá;
  • antikonvulzíva.

Prevládajúca symptomatológia závisí od zoznamu účinných látok, trvania a dávkovania lieku. Niektoré lieky nemusia priamo ovplyvňovať pohlavné orgány, ale môžu spôsobiť poruchy krvného obehu alebo hormonálneho profilu, čo v konečnom dôsledku vedie k potlačeniu erekcie. Liečba impotencie spôsobenej liekmi spočíva v úprave dávkovania a liečebného plánu alebo v nahradení užívaných liekov analógmi. Všetky zmeny, ktoré sa týkajú zoznamu užívaných liekov alebo spôsobov ich užívania, by mali byť prekonzultované s lekárom. Je nebezpečné prerušiť užívanie liekov na vlastnú päsť, pretože hrozí vysoké riziko komplikácií.

Impotencia v dôsledku hormonálnych porúch a endokrinných ochorení

Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú vznik impotencie, patrí diabetes mellitus a zmeny v koncentrácii hormónov, najmä zníženie produkcie testosterónu (hypogonadizmus). Medzi ďalšie príčiny erektilnej dysfunkcie patria:

  • ochorenia štítnej žľazy (hypotyreóza, hypertyreóza);
  • hyperprolaktinémia (zvýšená hladina hormónu prolaktínu);
  • diabetická neuropatia.

Symptomaticky sa endokrinné ochorenia a hormonálne poruchy prejavujú absenciou alebo ťažkosťami s dosiahnutím a udržaním erekcie. Medzi ďalšie príznaky patrí strata záujmu o sex, zníženie svalovej hmoty, menšie ochlpenie a neplodnosť. Na prevenciu endokrinnej impotencie a s ňou súvisiacich komplikácií je potrebné absolvovať liečbu zistených patológií s pravidelným monitorovaním hormonálneho profilu a hladiny glukózy v krvi, ako aj normalizovať hmotnosť a vzdať sa zlozvykov.

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu impotencie?

Pri prvých príznakoch erektilnej dysfunkcie sa odporúča objednať na konzultáciu k urológovi alebo k andrológovi. V závislosti od výsledkov vyšetrenia a diagnózy môže lekár pacienta odoslať k ďalším špecialistom (napríklad neurológ, kardiológ, sexuológ alebo proktológ). Ak sa pri impotencii zistia príznaky duševných porúch, odporúča sa poradiť s psychiatrom.

Ako sa diagnostikuje impotencia?

Urológ pacienta vyšetrí a predpíše mu ďalšie vyšetrenia. Diagnostika impotencie môže zahŕňať:

  • ultrazvukové vyšetrenie pohlavných orgánov a močového systému;
  • laboratórne vyšetrenia;
  • vazoaktívny test (na určenie rýchlosti a kvality erekcie penisu);
  • arteriografiu (röntgenové vyšetrenie s kontrastnou látkou);
  • meranie krvného tlaku v cievach penisu;
  • penilnú bioteziometriu (test citlivosti).

Lekár taktiež zhromažďuje údaje o prítomnosti chronických ochorení a zlozvykov a môže upresniť informácie o zozname a trvaní užívania liekov.

Aké testy sa odporúča absolvovať pri impotencii?

Na posúdenie klinického obrazu sa vykonávajú laboratórne vyšetrenia krvi, moču a prostatického sekrétu. Testy môžu pri impotencii odhaliť príznaky cukrovky, zápalu, ochorení močového systému a hormonálnych porúch.

Je impotencia liečiteľná?

Impotencia sa dá liečiť takmer v každom veku. Riziko vzniku komplikácií pri impotencii, ktorej liečba sa začína v počiatočnom štádiu patológie, je oveľa nižšie ako pri liečbe zanedbaných foriem erektilnej dysfunkcie. Moderná diagnostika a priebeh liečby pomáha obnoviť a udržať erekciu dostatočnú na pohlavný styk.

Ako sa lieči impotencia?

Zoznam liečebných postupov pri erektilnej dysfunkcii závisí od výsledkov diagnostiky. Impotencia sa dá liečiť pomocou:

  • medikamentóznej liečby (používajú sa najmä tabletky, injekcie a čapíky, pretože účinnosť a bezpečnosť krémov na impotenciu nebola preukázaná);
  • fyzioterapie (komplexy cvičení na posilnenie perineálneho svalstva);
  • úpravy životného štýlu (vyhýbanie sa stresu, diéta, vyhýbanie sa zlozvykom);
  • psychoterapie;
  • vákuovej pumpy (používanie zariadení, ktoré pumpujú krv do penisu);
  • rázovej vlny (liečba akustickými vlnami).

Impotenciu je možné liečiť aj pomocou akupunktúry, ktorá pomáha zlepšiť krvný obeh. Bunková terapia je založená na použití vlastných krvných elementov pacienta. Zavedenie špeciálne upraveného biomateriálu do organizmu nahradí poškodené cievne tkanivo a podporí syntézu nových ciev. Vďaka tomu, že sa normalizuje fyziologický prietok krvi panvovými orgánmi, poskytuje trvalý účinok zlepšenia kvality a stability erekcie.

V prípade, že je konzervatívna liečba neúčinná, je možné vykonať chirurgický zákrok. Nové metódy liečby impotencie (najmä transplantácia kmeňových buniek) otvárajú ďalšie možnosti v liečbe erektilnej dysfunkcie, vyžadujú si však špecializovaný vedecký výskum.

Lieky na impotenciu

Prvá kategória liekov na impotenciu má priamy účinok na fyziologické procesy v penise. Môžu napríklad pomôcť zlepšiť krvný obeh a uvoľniť svaly penisu. Ďalšia skupina liekov sa používa na liečbu ochorení, ktoré spôsobujú erektilnú dysfunkciu (napríklad ochorenia kardiovaskulárneho alebo nervového systému). Pri predpisovaní liekov sa zohľadňujú kontraindikácie (napríklad niektoré lieky na impotenciu sa nepredpisujú pacientom mladším ako 18 rokov).

Medikamentózna liečba impotencie

Medikamentózna liečba erektilnej dysfunkcie zahŕňa užívanie liekov zameraných na zvýšenie účinku oxidu dusnatého (prírodná chemická látka, ktorá uvoľňuje svaly penisu). Vďaka aktívnemu prietoku krvi do penisu v reakcii na sexuálnu stimuláciu dochádza k erekcii.

V rámci medikamentóznej liečby impotencie sa užívajú aj lieky na zlepšenie mikrocirkulácie penisu. V prípade prítomnosti hormonálnych porúch sa používa substitučná liečba (hormóny sa podávajú vo forme tabliet, čapíkov alebo injekcií).

Psychokorekcia pri impotencii

Psychokorekcia pomáha pri liečbe impotencie, ktorej vznik nesúvisí s fyziologickými poruchami. Počas rozhovoru s pacientom (ako aj s jeho partnerom) lekár objasňuje informácie o emocionálnych aspektoch erektilnej dysfunkcie. Psychoterapia je zameraná na korekciu sebaúcty, zbavenie sa strachu, úzkosti, obáv a pocitu viny, ako aj na pomoc pri zvládaní prejavov stresu a depresie vyplývajúcich z impotencie.

Chirurgická liečba impotencie

Počas operácie sa môže vykonať revaskularizácia, vďaka ktorej sa obnoví zásobovanie penisu krvou (napr. v dôsledku aterosklerózy). Ďalšou oblasťou chirurgickej liečby impotencie je protetika. Protézy fungujú na princípe čerpadiel, ktoré zabezpečujú nútený prietok krvi na udržanie erekcie, vďaka čomu pacient nemusí užívať lieky.

Priemerná životnosť moderných protéz je 10 až 15 rokov. Implantácia penilnej protézy je nezvratná, pretože po jej vykonaní pacient stratí schopnosť fyziologickej erekcie.

Fyzioterapeutická liečba impotencie

Ako doplnok k hlavnej liečbe (napríklad tabletky na impotenciu) môže lekár predpísať cvičenia zamerané na tréning svalov panvového dna. Jedným zo spôsobov, ako posilniť svaly panvového dna, je prerušovať prúd moču, až kým nie je močový mechúr úplne prázdny.

Fyzioterapia (napr. Kegelove cviky) pomáha zvyšovať intrakavernózny tlak, od ktorého závisí tvrdosť penisu. Cvičenia môžete začať v polohe na chrbte, napínaním a uvoľňovaním svalov po dobu troch sekúnd (najmenej tri série po 10 opakovaní denne). Súčasťou liečby impotencie pri osteochondróze môžu byť aj kúpele v minerálnej vode, manuálna fyzioterapia a liečebný telocvik.

Liečba impotencie rázovou vlnou

Liečba impotencie rázovou vlnou je založená na schopnosti zvukových vĺn zvyšovať elasticitu ciev a stimulovať rast nových ciev. Pozitívny dlhodobý účinok liečby, ktorý znižuje užívanie liekov, je spôsobený zlepšením lokálneho prekrvenia. Liečba erektilnej dysfunkcie rázovou vlnou je bezbolestná a nemá žiadne kontraindikácie a nespôsobuje komplikácie.

Ako funguje vákuová pumpa pri liečbe impotencie?

Vákuová pumpa patrí medzi neinvazívne metódy liečby impotencie, ktorá sa používa na dosiahnutie a udržanie erekcie. V prípade, že medikamentózna liečba nie je účinná, sa pri liečbe impotencie môže použiť vákuová pumpa, napríklad po prostatektómii (úplnom alebo čiastočnom odstránení prostaty).

Erekcia sa pri použití vákuovej pumpy dosahuje vytváraním podtlaku pomocou ručnej alebo batériami napájanej pumpy. Vákuové zariadenie čerpá vzduch z valca, v ktorom je umiestnený penis, čím stimuluje prietok krvi do penisu a udržiava erekciu. Na zabránenie odtoku krvi sa používa zužujúci krúžok, ktorý môže byť na penise umiestnený maximálne 30 minút (aby sa zabránilo poraneniu).

Medzi jednotlivými použitiami vákuového zariadenia musí uplynúť aspoň jedna hodina. Kontraindikáciami vákuovej pumpy, ktorá je jedným zo spôsobov rýchlej liečby impotencie, sú ochorenia sprevádzané poruchami zrážania krvi, ako aj užívanie liekov na riedenie krvi.

Pomáha masáž pri impotencii?

Pri impotencii spôsobenej psychickým a emocionálnym stresom sa môže predpísať relaxačná masáž. Výsledky masáže prostaty získané v štúdiách nie sú dostatočne preukázané pri liečbe impotencii. Na posúdenie účinnosti akupresúry pri impotencii je potrebný ďalší vedecký výskum.

Liečba impotencie doma

Okrem užívania liekov predpísaných lekárom je pri prevencii komplikácií erektilnej dysfunkcie potrebné zvýšiť fyzickú aktivitu, vykonávať Kegelove cviky, zbaviť sa nadváhy a zmeniť stravu. Pri liečbe impotencie sprevádzanej cukrovkou alebo hypertenziou sa môžu doma používať prenosné zariadenia na denné monitorovanie koncentrácie glukózy v krvi a krvného tlaku. Okrem toho sa odporúča prestať fajčiť a piť alkohol (nielen tvrdý alkohol, ale aj pivo môže spôsobiť impotenciu).

Aké sú následky neliečenej impotencie?

Impotencia má negatívny vplyv na kvalitu sexuálneho života a môže spôsobiť nespokojnosť, konflikty a problémy vo vzťahu, ako aj stres, úzkosť a depresiu. Impotencia navyše znižuje pravdepodobnosť počatia dieťaťa. Erektilná dysfunkcia môže pôsobiť ako jeden z príznakov kardiovaskulárnych ochorení, preto je pri prítomnosti príznakov impotencie potrebné absolvovať konzultáciu u lekára.

Samoliečba psychologickej impotencie

Samoliečba psychologickej impotencie zameraná na zlepšenie schopnosti vyrovnať sa s prejavmi impotencie môže dopĺňať medikamentóznu liečbu a psychoterapeutické sedenia. Pri psychickej impotencii je možné v spolupráci s partnerom pracovať na nedostatku sebadôvery, pocitoch viny, prejavoch úzkosti, obáv, depresie, stresu a revidovať presvedčenia a nerealistické očakávania týkajúce sa sexuality.

Prevencia impotencie

Pri prevencii erektilnej dysfunkcie sa odporúča absolvovať pravidelné lekárske prehliadky, aby sa včas odhalili a liečili ochorenia, ktoré môžu vyvolávať problémy s erekciou. Prevencia impotencie zahŕňa:

  • zrieknutie sa fajčenia a alkoholu;
  • prechod na zdravú stravu;
  • vyhýbanie sa stresu;
  • kontrolu krvného tlaku, hladiny cholesterolu a cukru v krvi;
  • zbavenie sa nadváhy.

Pri prevencii impotencie sa odporúča udržiavať vysokú úroveň fyzickej aktivity. V počiatočnom štádiu stačí polhodina každodenného mierneho cvičenia.

Základné pravidlá výživy, potraviny a jedálniček pri impotencii

Medzi hlavné zásady zostavovania jedálnička pri impotencii patrí zrieknutie sa alkoholu, jedál s vysokým obsahom nasýtených tukov, sodíka a rafinovaných sacharidov. Medzi produkty, ktoré sa odporúčajú zaradiť do jedálnička pri impotencii alebo pri vykonávaní prevencie erektilnej dysfunkcie patria:

  • ryby (napr. losos, tuniak, makrela);
  • orechy (mandle, lieskové orechy alebo vlašské orechy);
  • bobuľovité ovocie (napr. jahody, maliny alebo čučoriedky);
  • semienka (ľanové semienka, chia semienka);
  • ovsené vločky;
  • strukoviny (napr. šošovica, cícer alebo fazuľa);
  • zelenina (mrkva, červená paprika, paradajky, tekvica, špenát, kel, brokolica);
  • ovocie (napr. pomaranče, melóny);
  • horká čokoláda (s obsahom kakaa najmenej 70 %).

Dodržiavanie vyváženej stravy pomáha doplniť nedostatok živín potrebných pre reprodukčný systém. Ryby sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, bobuľovité ovocie obsahuje fytonutrienty a vlákninu. Semená sú bohaté na omega-3 kyseliny, vlákninu a fytoestrogény. Strukoviny sú bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B. Zelenina obsahuje vitamíny C a E, draslík, kyselinu listovú, vápnik a vlákninu. Ovocie obsahuje betakarotén, draslík a horčík.

Na zlepšenie stravy pri impotencii môžete dodržiavať stredomorskú diétu, ktorá zahŕňa konzumáciu extra panenského olivového oleja, veľa byliniek a zeleniny (najmä paradajok). Pri zostavovaní jedálnička je potrebné kontrolovať, aby jeho kalorický obsah neprekročil denný energetický výdaj (aby sa predišlo obezite). Pri komplikáciách impotencie môžete užívať aj vitamín D.

Samotné potraviny impotenciu neliečia, ale môžu zvýšiť účinnosť liečby a nie všetky vlastnosti týchto potravín sú úplne známe. Napríklad na posúdenie účinnosti tekvicového oleja pri impotencii je potrebný ďalší vedecký výskum.

Przepisy dietetyczne

1
Stredomorská zeleninová polievka
2
Lososový šalát s pohánkou
3
Pečené kura s fazuľou, rozmarínom a cesnakom
1

Stredomorská zeleninová polievka

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Celkový čas
30 minút
Príprava
10 minút
Varenie
20 minút
Kcal na porciu
120
Porcie
4

Ingrediencie

  • cibuľa — 2 ks;
  • cuketa — 2 ks;
  • voda — 200 ml;
  • mletá červená paprika — 0.25 lyžičky;
  • fazuľa — 400 g;
  • paradajky — 4 ks.

Varenie

  1. Zeleninu umyjeme.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a tri minúty smažíme na miernom ohni.
  3. Pridáme cuketu a smažíme ďalšie tri minúty.
  4. Pridáme vodu, mletú červenú papriku, fazuľu, nakrájané paradajky, cibuľu a cuketu a privedieme do varu.
  5. Znížime teplotu a varíme päť minút.
2

Lososový šalát s pohánkou

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Celkový čas
50 minút
Príprava
10 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
180
Porcie
3

Ingrediencie

  • pohánkové krúpy — 1 šálka;
  • voda — 2 šálky;
  • soľ — 0.25 ČL;
  • filety z lososa — 200 g;
  • listy hlávkového šalátu — 5 ks;
  • paradajky — 200 g;
  • cesnak — 1 strúčik;
  • panenský olivový olej — 2 ČL;
  • netučný syr feta — 50 g;
  • mleté čierne korenie — podľa chuti.

Varenie

  1. Krúpy opláchneme pod studenou tečúcou vodou.
  2. Panvicu vymastíme olivovým olejom, pridáme pohánku, trochu vody a zľahka ju opekáme dve minúty na strednom ohni.
  3. Pridáme dve šálky vody a soľ.
  4. Privedieme do varu, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou, varíme 15 - 20 minút, odstránime z ohňa.
  5. Panvicu vymastíme olivovým olejom a filety z lososa grilujeme na strednom ohni šesť minút z každej strany.
  6. Z ryby odstránime kožu, necháme ju vychladnúť, nakrájame ju na kúsky a pridáme do pohánky spolu so šalátom a nakrájanými paradajkami.
  7. Pridáme roztlačený cesnak, olej a mleté korenie. Zmiešame s ostatnými prísadami, navrch pridáme feta syr.
  8. Podávame vychladené.
3

Pečené kura s fazuľou, rozmarínom a cesnakom

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Celkový čas
50 minút
Príprava
10 minút
Varenie
40 minút
Kcal na porciu
300
Porcie
4

Ingrediencie

  • očistené kuracie prsia — 2 ks;
  • panenský olivový olej — 3 PL;
  • cibuľa — 1 ks;
  • mrkva — 2 ks;
  • strúčiky cesnaku — 2 ks;
  • paradajky — 400 g;
  • nasekaný rozmarín — 1 PL;
  • soľ — 0.5 lyžičky;
  • údená paprika — 0.5 lyžičky;
  • čerstvo mleté čierne korenie — 0.25 lyžičky;
  • fazuľa — 400 g;
  • nasekaná petržlenová vňať — 4 PL.

Varenie

  1. Na miernom ohni rozohrejeme olej vo veľkom hrnci.
  2. Pridáme nakrájanú cibuľu, prikryjeme pokrievkou a smažíme päť až šesť minút.
  3. Pridáme nastrúhanú mrkvu, prikryjeme a za občasného miešania varíme päť až šesť minút.
  4. Pridáme roztlačený cesnak, po minúte pridáme paradajky, rozmarín, soľ a korenie. Za častého miešania varíme dve minúty.
  5. Pridáme fazuľu a 100 ml vody a varíme na miernom ohni 10 až 15 minút.
  6. Počas varenia fazule pokvapkáme kuracie prsia olejom, dochutíme údenou paprikou, soľou a korením.
  7. Na miernom ohni rozpálime panvicu, vložíme kuracie mäso a smažíme ho šesť až sedem minút z každej strany.
  8. Kuracie mäso nakrájame priečne na tenké plátky.
  9. Primiešame petržlenovú vňať a fazuľu. Fazuľu naberieme na tanier a na ňu položíme plátky kuracieho mäsa.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako vplýva fajčenie na impotenciu?

Fajčenie cigariet (klasických aj elektronických) je jedným z rizikových faktorov erektilnej dysfunkcie. Zložky cigaretového dymu majú deštruktívny účinok na cievy a nervový systém, takže pravdepodobnosť impotencie sa s rokmi fajčenia zvyšuje. Fajčenie tiež spôsobuje vznik sprievodných ochorení (napr. mozgovej príhody alebo aterosklerózy). Odvykanie od fajčenia je nevyhnutnou súčasťou komplexnej liečby impotencie u mužov pred 50. rokom života a po ňom.

Má masturbácia vplyv na impotenciu?

Vedecké štúdie zistili, že onanizmuz nespôsobuje impotenciu. Masturbácia nemá významný vplyv na vznik impotencie a jej závažnosť. Závislosť na pravidelnej masturbácii možno považovať za rizikový faktor zníženia sexuálnej výkonnosti počas sexu alebo spokojnosti vo vzťahu.

Čo pomáha pri impotencii?

Neexistuje žiadna univerzálna liečba impotencie. Metódy liečby sa vyberajú s ohľadom na štádium impotencie a výsledky diagnostiky. Liečbu môže zahŕňať užívanie liekov, psychoterapiu, fyzioterapiu, diétu, používanie vákuových zariadení, rázovú vlnu, zavedenie implantátov, ako aj úpravu životného štýlu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Čo je impotencia, prečo sa vyskytuje a ako sa lieči?
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Mark pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Kedy by som mal začať s liečbou impotencie?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Na konzultáciu k urológovi by ste sa mali objednať pri prvých príznakoch erektilnej dysfunkcie. Na základe výsledkov vyšetrení vám lekár predpíše liečbu. Samoliečba impotencie sa neodporúča z dôvodu rizika komplikácií a zhoršenia zdravotného stavu.
Alex pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa dá vyliečiť impotencia?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Liečbe impotencie predchádza vyšetrenie a diagnostika a podľa výsledkov lekár predpíše liečbu. Liečba erektilnej dysfunkcie môže zahŕňať užívanie liekov, psychoterapiu, fyzioterapiu, fyzioterapiu, diétu, vyhýbanie sa zlým návykom. Potrebné je vyliečiť aj sprievodné ochorenia.
Viktor pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ktoré bylinky pomáhajú pri impotencii? Môže sa na liečbu impotencie užívať napríklad ľubovník bodkovaný?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Účinnosť fytoterapie pri impotencii nebola dokázaná vo vedeckých štúdiách, to znamená, že užívanie byliniek (vrátane ľubovníka bodkovaného) môže vyvolať nepredvídateľné následky. V prípade príznakov impotencie by ste sa mali zdržať používania ľudových prostriedkov a poradiť sa s urológom.
Štefan pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môže sa ASD frakcia 2 použiť pri liečbe impotencie?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Samoliečbu impotencie sprevádza zvýšené riziko komplikácií a vedľajších účinkov. Neodporúča sa nekontrolovane užívať akékoľvek lieky. Objednajte sa na konzultáciu k urológovi, ktorý vám predpíše vyšetrenia a zvolí liečbu.
Ivan pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aký je najsilnejší liek na impotenciu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Pojem „sila“ sa neuplatňuje pri výbere liekov zameraných na liečbu erektilnej dysfunkcie. Potenciálnu účinnosť konkrétneho lieku posudzuje lekár s prihliadnutím na výsledky diagnostiky.
Alena pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ako môže žena pomôcť svojmu manželovi, ktorý má impotenciu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Príčiny erektilnej dysfunkcie prekonzultujte s urológom. V priebehu liečby a po jej ukončení je potrebné poskytnúť manželovi emocionálnu podporu, aby sa predišlo komplikáciám impotencie (napríklad psychickým poruchám).
Marek pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Aký je najúčinnejší liek na impotenciu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Účinnosť liekov na impotenciu závisí od klinického obrazu. Predpísaniu účinnej liečby predchádza vyšetrenie a diagnostika.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie