Logo
0800200000

Príznaky a charakteristiky mužských pohlavne prenosných chorôb

Príznaky a charakteristiky mužských pohlavne prenosných chorôb
Čítať 7 minút | Vytvorené: 20 jún 2022 | aktualizované: 20 jún 2022 | 97731 97731
Sexuálne prenosné choroby sa prenášajú počas nechráneného sexu. U mužov sa rozlišujú sa vírusové (herpes, ľudský papilomavírus), bakteriálne (syfilis, kvapavka) a plesňové (kandidóza) infekcie.

Prvé príznaky genitálnych infekcií sa objavujú po skončení inkubačnej doby. Príznaky pohlavne prenosných chorôb u mužov:

  • časté močenie;
  • výtok z močovej trubice, konečníka (môže byť priehľadný, biely, zelený alebo žltý, môže obsahovať nečistoty, hnis, všetko v závislosti od typu pohlavne prenosnej choroby);
  • novotvary, začervenanie na koži a slizniciach (na penise, v konečníku sa môže objaviť vyrážka, má červenú alebo hnedú farbu);
  • bolesť počas močenia alebo defekácie v konečníku;
  • nepohodlie, pocit pálenia v penise počas sexu;
  • vredy, pľuzgiere okolo konečníka a genitálií;
  • zväčšenie a bolesť v inguinálnych lymfatických uzlinách; 
  • bolesť a svrbenie v oblasti genitálií;
  • bolestivá alebo predčasná ejakulácia.

Ak máte problémy s močením, nepohodlie a bolesti pri pohlavnom styku alebo defekácii, všimli ste si vredy, pľuzgiere a výrastky v okolí konečníka alebo na genitáliách, mali by ste sa objednať k urológovi. Na včasné odhalenie mužských pohlavných chorôb je potrebné každoročne absolvovať preventívne vyšetrenie u urológa.

Najčastejšie pohlavne prenosné choroby u mužov

Medzi časté pohlavne prenosné choroby u mužov patria genitálny herpes, chlamýdie, mykoplazmóza, cytomegalovírus, ureaplazmóza, trichomoniáza. Sexuálne infekcie nemusia mať príznaky, ale aj tak sa môžu preniesť pri sexe, pri zdieľaní hygienických potrieb, pri bozkávaní.

Spôsoby prenosu pohlavne prenosných chorôb

Sexuálne infekcie sa prenášajú cez semenné a vaginálne tekutiny, krv, sliny. Spôsoby prenosu pohlavne prenosných chorôb:

  • nechránený orálny, análny alebo vaginálny sex;
  • bozkávanie;
  • kontakt s infikovanou krvou (prostredníctvom bežných injekčných striekačiek a ihiel, ako aj počas transfúzie);
  • dotýkanie sa pohlavných orgánov, na ktorých sú vredy, pľuzgiere, výrastky spôsobené sexuálnou infekciou (genitálny herpes).

Nakaziť sa pohlavnými chorobami je možné aj pri bežných činnostiach spojených s každodenným životom. Prenos SPI je možný napríklad pri zdieľaní osobných hygienických potrieb (uteráky, zubné kefky), cez záchodové dosky a poháre zdieľané s infikovanou osobou a podobne.

Mykoplazmóza u mužov

Pri mykoplazmóze u mužov sú bežné bolesti pri močení, vodnatý výtok z penisu a bolesť v perineu. Mykoplazmóza môže viesť k rozvoju zápalu močovej trubice – uretritíde.

Cytomegalovírus u mužov

Cytomegalovírus je infekčné pohlavne prenosné ochorenie prenášané spermou a preejakulátom (počas pohlavného styku), močom, slinami a krvou. Pri cytomegalovíruse dochádza k pocitu pálenia pri sexuálnom kontakte, bolesti svalov.

Chlamýdie u mužov

Chlamýdie sú baktérie spôsobujúce infekciu, ktorá sa u mužov prejavuje výtokom z penisu s nečistotami hnisu, bolesťou pri močení a opuchom semenníkov. Keď sa chlamýdie prenášajú počas análneho sexu, dochádza k bolesti v konečníku a krvácaniu z konečníka.

Ureaplazmóza u mužov

Ureaplazmóza postihuje genitourinárne orgány, prejavuje sa pálením v močovej trubici, častým močením, bolesťou pri sexe. Pri nesprávnej liečbe ureaplazmózy sa môžu vyvinúť komplikácie vo forme zápalu prostaty (prostatitída) či obličkových kameňov.

Trichomoniáza u mužov

Trichomoniáza je ochorenie spôsobené Trichomonas vaginalis. Prenáša sa iba nechráneným vaginálnym, orálnym, análnym stykom.

Trichomoniáza zvyčajne postihuje močovú rúru. V niektorých prípadoch sa môže infikovať žaluď penisu alebo prostata, ktorá je zodpovedná za produkciu spermií. Sčervenanie a opuch žaluďa penisu, tekutý biely výtok z penisu, bolesť a pálenie počas ejakulácie naznačujú, že môže ísť o trichomoniázu.

Herpes u mužov

Prítomnosť herpesu sa prejavuje červenou vyrážkou na penise, pľuzgiermi na miešku, penise a okolo konečníka, otvorenými ranami, z ktorých sa môže uvoľňovať tekutina alebo krv, svrbením v slabinách u mužov. Liečba genitálneho herpesu pri včasnej návšteve lekára trvá do 10 dní pri prvom prejave herpesu a do piatich dní pri jeho recidíve.

Papilloma vírus u mužov

Ľudský papilomavírus je pohlavne prenosná infekcia, ktorá spôsobuje výrastky na genitáliách u mužov (genitálne bradavice). Papilomavírus môže byť indikovaný hrbolčekmi na penise, miešku, konečníku, bradavicami na rukách, pätách a brade.

Asymptomatický vývoj pohlavne prenosných chorôb u mužov

Sexuálne prenosné choroby u mužov nemusia mať žiadne vonkajšie príznaky. Genitálny herpes, trichomoniáza a chlamýdie sa môžu vyvinúť asymptomaticky. Dokonca aj pri absencii príznakov pohlavne prenosných chorôb môže infikovaná osoba preniesť pohlavne prenosnú chorobu na sexuálneho partnera.

Komplikácie genitálnych infekcií u mužov

Komplikácie pohlavne prenosných chorôb závisia od typu infekcie, ktorá ich vyvolala. Možné následky SPI u mužov:

  • mužská neplodnosť;
  • rakovina konečníka a penisu;
  • reaktívna artritída, ktorá sa vyskytuje ako reakcia na infekciu v tele (pri chlamýdiach);
  • epididymitída (zápal nadsemenníka) alebo epididymoorchitída (zápal semenníka a jeho nadsemenníka);
  • zápal konečníka a vírusová meningitída (pri genitálnom herpese).

Včasná liečba pohlavne prenosných chorôb pomôže vyhnúť sa rozvoju komplikácií genitálnych infekcií. Ak sa objavia výrastky na genitáliách, výtok z penisu, bolesť a nepohodlie pri močení a pohlavnom styku, objednajte sa na vyšetrenie k urológovi.

Metódy diagnostiky mužských pohlavne prenosných chorôb

Pred začatím liečby pohlavných chorôb urológ vyšetrí pohlavné orgány, zistí anamnézu (dozvie sa o príznakoch, čase ich výskytu). Po ukončení vyšetrenia sa predpisujú testy na sexuálne prenosné choroby. Na uskutočnenie výskumu prítomnosti pohlavne prenosnej infekcie v tele sa odoberá jeden z biomateriálov:

  • ejakulát;
  • sekrécia prostaty;
  • výter z močovej trubice;
  • moč.

Charakter vyšetrení a analýz potrebných pri sexuálnych infekciách závisí od typu pohlavne prenosných chorôb (na diagnostiku trichomoniázy sa odoberie náter z močovej trubice na bakteriologickú kultiváciu, na cytomegalovírus sa odoberie ejakulát). Pred vykonaním testu sa musíte zdržať sexu 24 hodín, aby sa získali presné výsledky.

Liečba a prevencia infekcií mužských pohlavných orgánov

Na liečbu pohlavne prenosných chorôb urológ predpisuje protizápalové, antibakteriálne a imunostimulačné lieky. Pri liečbe genitálneho herpesu, ureaplazmózy lekár predpisuje fyzioterapiu (magnetoterapia, laserová terapia, ultrazvuková terapia). Po ukončení priebehu liečby urológ odporúča lieky zamerané na obnovenie črevnej mikroflóry po užití antibiotík.

Na prevenciu pohlavne prenosných chorôb sa odporúča podstúpiť každoročné vyšetrenie u urológa a v prípade potreby absolvovať testy. Aby sa znížila možnosť nakaziť sa pohlavne prenosnou chorobou, odporúča sa počas pohlavného styku používať bariérovú antikoncepciu.

Účinnou prevenciou ľudského papilomavírusu je očkovanie (podáva sa intramuskulárne, v oblasti ramien). Očkovanie proti ľudskému papilomavírusu sa vykonáva v troch fázach: prvá dávka, druhá  o mesiac neskôr, tretia o šesť mesiacov po prvej dávke. 

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a charakteristiky mužských pohlavne prenosných chorôb - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako sa prenášajú latentné sexuálne prenosné infekcie?

Latentné pohlavné choroby sa prenášajú orálnym sexom, ako aj vaginálnym a análnym sexom. Sexuálne infekcie sa môžu prenášať slinami (pri bozkávaní), krvou (pri transfúziách).

2. Kedy je najlepší čas na testovanie na sexuálne prenosné infekcie?

Testy na sexuálne prenosné infekcie by sa mali robiť, keď sa objavia príznaky pohlavne prenosných chorôb a každoročne na účely prevencie. Pred začiatkom liečby antibiotikami a po konzultácii s lekárom je potrebné vykonať test na sexuálne prenosné choroby.

3. Aké pohlavné choroby môže odhaliť krvný test?

Pri zisťovaní sexuálnej infekcie, sa zvyčajne odoberá výter z močovej rúry ako aj testy moču, ejakulátu či sekrécia prostaty. Krvný test odhalí sexuálne prenosné choroby, ako je herpes, syfilis.

4. Ako dlho trvá, kým sa u mužov prejavia sexuálne prenosné choroby?

Prvé príznaky pohlavne prenosných chorôb sa objavujú na konci inkubačnej doby pohlavne prenosných chorôb, ktorá sa pohybuje od dvoch dní do šiestich mesiacov. Pri trichomoniáze trvá inkubačná doba do 28 dní, pri genitálnom herpese do 12 dní, pri kvapavke do dvoch týždňoch, pri chlamýdiach do troch týždňov, pri ľudskom papilomavíruse do šiestich mesiacov.

5. Ako samostatne liečiť sexuálne prenosné choroby?

Neodporúča sa liečiť infekcie mužských pohlavných orgánov samostatne. Používanie čapíkov pri pohlavne prenosných chorobách, užívanie antibiotík a iných liekov bez lekárskeho predpisu môže viesť k zhoršeniu existujúcich symptómov alebo rozvoju komplikácií (neplodnosť, rakovina penisu, konečníka).

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 2 hodnotenia
Príznaky a charakteristiky mužských pohlavne prenosných chorôb
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Tarasovi pred rokom
S partnerom nám diagnostikovali chlamýdie. Absolvovali sme dve terapie, ale výsledky sú stále pozitívne. Môže to byť spôsobené nesprávnymi liekmi?
Odpovedať
Pozitívny výsledok testu na chlamýdie po liečbe môže súvisieť s nesprávne vybranými liekmi, individuálnymi charakteristikami vášho tela a nedodržaním odporúčaní lekára. Príčinou môže byť aj rezistencia na zložky antibiotík. Presnú príčinu môže určiť len urológ po vyšetrení a výsledkoch testov na genitálne infekcie pri súčasnom stanovení citlivosti na antibiotiká.
Ivanovi pred rokom
Je možné mať sex počas liečby sexuálnej infekcie (mám cytomegalovírus), ak používame kondómy?
Odpovedať
Cytomegalovírus sa prenáša spermou, preejakulatom, močom, slinami a krvou. Počas liečby sa odporúča zdržať sa pohlavného styku aj bozkávania.
Andrew pred rokom
Dobrý deň, už vyše týždňa mám bolestivú ejakuláciu, ale iné príznaky nemám. Potrebujem sa objednať k urológovi alebo navštíviť iného odborníka?
Odpovedať
Dobrý deň, bolestivá ejakulácia je jedným z príznakov genitálnych infekcií, preto sa treba objednať k urológovi na vyšetrenie a zistiť príčinu bolestivej ejakulácie.
Vladimírovi pred rokom
Dobrý deň, všimol som si u priateľky bradavice v blízkosti genitálií pri sexe. Čo mám robiť? (Pohlavný styk bol pred štyrmi dňami.)
Odpovedať
Bradavice v blízkosti genitálií môžu naznačovať genitálny herpes alebo papilomavírus. Treba sa objednať k urológovi. Po vyšetrení lekár predpíše potrebné vyšetrenia na odhalenie pôvodcov pohlavne prenosných infekcií. Keďže však inkubačná doba genitálneho herpesu trvá do 12 dní, je potrebné opakovane absolvovať test na genitálne infekcie.
Denisa pred rokom
Povedzte mi, prosím, aké pohlavné choroby sú pre mužov najnebezpečnejšie a môžu ovplyvniť reprodukčnú funkciu? Môžu všetky tieto choroby viesť k nevyliečiteľnej neplodnosti?
Odpovedať
Kvapavka, vírus ľudskej imunitnej nedostatočnosti môže ovplyvniť reprodukčnú funkciu a viesť k neplodnosti. Aby ste sa vyhli problémom s počatím, mali by ste kontaktovať urológa, ak sa vyskytnú príznaky pohlavne prenosných chorôb (časté močenie, nepríjemný a netypický výtok z močovej trubice, bolesť, pocit pálenia v penise počas močenia alebo pohlavného styku).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.