Logo
0800200000

Aká je norma testosterónu a za čo zodpovedá?

Aká je norma testosterónu a za čo zodpovedá?
Čítať 6 minút | Vytvorené: 21 júl 2023 | aktualizované: 7 august 2023 | 13535 13535
Testosterón je pohlavný hormón, ktorý ovplyvňuje fyziologický vývoj, pohlavné dospievanie a taktiež reprodukčné, nervové, kardiovaskulárne a iné systémy.

Mužské telo je viac závislé od testosterónu ako ženské kvôli vysokej koncentrácii hormónu.

Čo je testosterón?

Testosterón je hormón produkovaný v nadobličkách, mužských semenníkoch a ženských vaječníkoch. S vekom (po 40 rokoch) alebo na pozadí chorôb sa hladina testosterónu môže meniť.

Tvorba testosterónu

Tvorba testosterónu

Za čo zodpovedá testosterón?

Od hladiny testosterónu závisí pohoda, sexuálne a reprodukčné funkcie. Testosterón je zodpovedný za:

  • metabolizmus tukov;
  • prácu srdca, krvných ciev;
  • udržiavanie hustoty kostného tkaniva;
  • rast svalov;
  • produkciu spermií;
  • libido;
  • udržiavanie normálneho fungovania prostaty.

Testosterón ovplyvňuje aj vznik a vývoj sekundárnych sexuálnych charakteristík u mužov. Napríklad nízky tón hlasu, rast ochlpenia na tele a tvári.

Norma testosterónu u žien a mužov

Akceptovateľné hladiny testosterónu závisia od pohlavia a veku. Na stanovenie koncentrácie hormónu v tele sa vykonávajú laboratórne testy venóznej krvi.

Norma celkového testosterónu u mužov a žien

Vek a pohlavie

Celkový testosterón

Index voľného testosterónu

Muži do 50 rokov

8-31 nmol/l

35-92,6%

Muži nad 50 rokov

5-31 nmol/l

24,3-72,1%

Ženy

Do 1,8 nmol/l

Do 5,6%

Na výpočet indexu voľného testosterónu sa musí celkový testosterón vydeliť obsahom globulínu viažuceho pohlavné hormóny. Napríklad, ak je celková hladina testosterónu 20 nmol/l a obsah globulínu je 40 nmol/l, potom je index voľného testosterónu 50%.

Kedy je potrebné urobiť test na testosterón?

Laboratórne vyšetrenia testosterónu sa vykonávajú v prípade užívania liekov, ktoré ovplyvňujú hormonálne pozadie, oneskorenie sexuálneho vývoja, zrýchlenú pubertu alebo slabú erekciu. Analýza testosterónu sa vykonáva aj pri úbytku svalovej hmoty, strate sekundárnych sexuálnych charakteristík, osteoporóze, neplodnosti a depresii.

Hladiny testosterónu môžu kolísať v závislosti od dennej doby. Na minimalizáciu chýb merania je vhodné absolvovať odber venóznej krvi ráno pred 09:00 hod. vo veku 45 rokov. Pacienti starší ako 45 rokov musia absolvovať laboratórnu diagnostiku do 14:00 hod.

Vyšetrenie celkového testosterónu ukazuje celkovú koncentráciu hormónu – voľného (dostupného na použitie v tele) a viazaného na bielkoviny. Ak existujú pochybnosti o spoľahlivosti výsledkov, krv by sa mala znova preskúmať. 

Príčiny nízkeho testosterónu

Medzi príčiny nízkeho testosterónu u mužov patria ochorenia obličiek, pečene, hypofýzy a genetické poruchy. Ďalšie príčiny zníženého testosterónu u mužov:

  • zneužívanie
  •  alkoholických nápojov;
  • vývojové oneskorenie;
  • poranenia semenníkov, hlavy;
  • nezhubné a zhubné nádory;
  • sedavý životný štýl;
  • zlozvyky;
  • absolvovanie kurzov chemoterapie;
  • cukrovka;
  • obezita.

Ďalším faktorom pri znižovaní testosterónu je starnutie tela. Nízky testosterón u žien sa preukazuje poruchou hypofýzy, vaječníkov a ochoreniami nadobličiek.

Príznaky nízkej hladiny testosterónu

U žien sa pokles testosterónu prejavuje neplodnosťou, nepravidelným menštruačným cyklom, suchosťou v pošve a pocitom únavy. Príznaky nízkej hladiny testosterónu u mužov:

Taktiež kvôli nízkej hladine testosterónu klesá pracovná kapacita a koncentrácia pozornosti. Nie sú vylúčené zmeny nálady, nespavosť a zvýšená podráždenosť.

Ako zvýšiť testosterón?

Ak chcete zvýšiť testosterón, musíte zvýšiť fyzickú aktivitu, schudnúť, vyhnúť sa nedostatku spánku a prejedaniu. Je potrebné konzumovať produkty obsahujúce zinok a vitamín D, vzdať sa fajčenia a alkoholu. Na odstránenie nedostatku testosterónu možno použiť aj hormonálne a iné lieky predpísané lekárom.

Sú posilňovače testosterónu bezpečné?

Posilňovače testosterónu sú pomocné látky používané na zvýšenie hladiny testosterónu v krvi. Počas užívania stimulantov sa môže zvýšiť riziko funkčných porúch pečene, srdca a ciev, výskytu nezhubných novotvarov, apnoe, trombózy, edémov a zápalov kože. Aby sa predišlo vedľajším účinkom, akékoľvek lieky sa používajú až po konzultácii s urológom.

Potraviny na zvýšenie testosterónu

Na zvýšenie testosterónu je možné stravu doplniť listovou zeleninou. Ďalšie produkty na zvýšenie testosterónu:

  • granát;
  • zázvor;
  • strukoviny;
  • orechy;
  • olivový olej.

Zinok má priaznivý vplyv na tvorbu testosterónu. Stopový prvok sa nachádza v morských produktoch, napríklad v tučných rybách a ustriciach.

Sexuálna abstinencia a testosterón

Sexuálna abstinencia na niekoľko dní alebo týždňov pomáha zvýšiť testosterón u mužov. Počas výskumu sa zistilo, že prudký nárast koncentrácie hormónov sa pozoruje v priebehu 1 až 3 týždňov po sexuálnej abstinencii. Ak vezmeme do úvahy dlhé časové obdobie, potom pravidelný sex a masturbácia nemajú výrazný vplyv na hladinu testosterónu.

Príčiny zvýšeného testosterónu

Vysoký testosterón u mužov je výsledkom zneužívania steroidov, nádorov v semenníkoch a chorôb nadobličiek. U žien je zvýšenie hladiny testosterónu spojené s polycystickou chorobou, rakovinou vaječníkov, ochoreniami nadobličiek a poruchami hypofýzy.

Príznaky zvýšenej hladiny testosterónu

Príznaky vysokého testosterónu u žien zahŕňajú stratu libida, neplodnosť (neschopnosť otehotnieť), nízky hlas, rednutie a vypadávanie vlasov (na spánkoch a korune). Ďalšie účinky zvýšeného testosterónu u žien:

  • zastavenie alebo zníženie frekvencie menštruácie;
  • zmenšenie prsníkov;
  • akné, nadmerná mastnota pokožky;
  • zvýšenie telesnej hmotnosti, rast ochlpenia na tvári alebo tele.

Vysoký testosterón sa u mužov prejavuje nespavosťou, obezitou a ťažkosťami s močením. Môžu sa vyskytnúť bolesti hlavy, zmeny nálad a zvýšená agresivita.

Ako znížiť testosterón?

Ak je nadmerná koncentrácia testosterónu v krvi spôsobená užívaním liekov, je potrebné poradiť sa s lekárom, ktorý môže upraviť liečebný režim (napríklad znížiť dávkovanie). V prípade, že vysoký testosterón je komplikáciou nádorových ochorení alebo ochorení reprodukčného systému, je potrebné absolvovať liečebnú kúru predpísanú gynekológom, endokrinológom alebo iným lekárom.

Produkty, ktoré znižujú hladinu testosterónu

Na zníženie testosterónu sa odporúča vylúčiť alkohol, mätu a dodržiavať nízkosacharidovú diétu. Potraviny a živiny znižujúce testosterón zahŕňajú koreň sladkého drievka, mastné kyseliny omega-6 a bielkoviny (pri konzumácii viac ako 3,4 gramov bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti).

Laboratórne vyšetrenia v Doktorpro v Bratislave

Aká je norma testosterónu a za čo zodpovedá? - Blažena Uharčeková
Blažena Uharčeková
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Testosterón - v ktorý deň cyklu sa má absolvovať?

Odporúča sa vykonať laboratórny krvný test od 2. do 5. dňa cyklu. Toto obdobie sa vyznačuje minimálnymi hormonálnymi výkyvmi.

2. Kde sa vyrába testosterón?

Najväčšie množstvo hormónu sa produkuje v Leydigových bunkách umiestnených v semenníkoch. Malé množstvo testosterónu produkujú nadobličky a u žien aj vaječníky.

3. Ako sa diagnostikuje hladina testosterónu?

Na kontrolu hladiny testosterónu je potrebné urobiť krvný test. Zákrok sa uskutočňuje ráno nalačno (pitie vody je dovolené).

4. Čo ovplyvňuje testosterón?

Hormón ovplyvňuje sexuálnu túžbu, stav kostí, svalov a tukového tkaniva. Od hladiny testosterónu závisí tvorba erytrocytov a spermií, erektilná funkcia.

5. Čo je dôležitejšie: celkový alebo voľný testosterón?

Na komplexné vyhodnotenie hormonálneho stavu sa odporúča absolvovať oba testy, t.j. na celkový a voľný testosterón. Celkový testosterón je spojený s hemoglobínom, bielkovinami a pohlavnými hormónmi a voľný testosterón je čistý, aktívny hormón, ktorý interaguje s bunkami tela.

6. Ako zvýšiť testosterón u mužov v domácich podmienkach?

Na zvýšenie koncentrácie testosterónu v krvi sa odporúča viesť aktívny životný štýl (udržiavať primeranú úroveň fyzickej aktivity). Ďalšie spôsoby, ako zvýšiť testosterón v domácich podmienkach, sú:

  • každý deň tráviť čas na čerstvom vzduchu (ultrafialové žiarenie pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu);
  • normalizovať spánok (vyhnúť sa nedostatku spánku);
  • odstrániť stresové preťaženie;
  • obmedziť spotrebu alkoholu;
  • zbaviť sa nadbytočných kilogramov.

Je potrebné preskúmať zoznam používaných liekov. Niektoré lieky môžu ovplyvniť hormonálne pozadie.

Hodnotenie článku:
3 s 5 na základe 2 hodnotenia
Aká je norma testosterónu a za čo zodpovedá?
Zdravotná sestra oddelenia laboratórnych vyšetrení.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia laboratórnych vyšetrení
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrej pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Moja otázka je, ako zvýšiť hladinu testosterónu u staršieho muža?
Odpovedať
Dobrý deň. Pri absencii kontraindikácií môže endokrinológ predpísať lieky zamerané na zvýšenie hladiny testosterónu. Užitočná je aj mierna fyzická aktivita. Je potrebné znížiť stres, normalizovať spánok a zbaviť sa nadváhy.
Adriana pred 8 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi stručne vysvetliť, čo predstavuje test na testosterón?
Odpovedať
Dobrý deň. Testosterónové testy sa vykonávajú ako súčasť diagnostiky rôznych chorôb a hormonálnych porúch. Pri štúdiu výsledkov výskumu a ťažkostí pacienta terapeut alebo špecializovaný lekár predpisuje liečbu.
Nora pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Bol mi predpísaný test na testosterón, povedzte mi, kedy je najlepšie ho absolvovať (v akom časovom rozhraní)?
Odpovedať
Dobrý deň. Na zvýšenie spoľahlivosti výsledkov sa odporúča vykonať test ráno (do 9:00 hod.).
Anna pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. V poslednej dobe nemám prakticky žiadnu chuť na sex. Je možný podobný vplyv nízkej hladiny testosterónu na ľudský organizmus?
Odpovedať
Dobrý deň. Znížené libido môže naznačovať na nízky testosterón. Presnejšie informácie možno získať po absolvovaní krvného testu.
Viera pred 9 mesiacmi
Dobrý deň. Všimla som si, že mi rastú chĺpky na tvári, môže to byť príznak vysokého testosterónu?
Odpovedať
Dobrý deň. Rast ochlpenia na tvári je jedným zo znakov zvýšenej koncentrácie testosterónu. Ak chcete získať presnejší klinický obraz, je potrebné absolvovať testy.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.