Logo
0800200000

Predčasná ejakulácia: Príčiny vzniku a liečba

Predčasná ejakulácia: Príčiny vzniku a liečba
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 27 február 2023 | 23825 23825
S predčasnou ejakuláciou sa v priebehu života stretáva 30-40 % mužov po celom svete.

Predčasná ejakulácia nepredstavuje zdravotné riziko, no môže mať negatívny vplyv na sexuálny život, pretože muž nie je schopný udržať dĺžku pohlavného styku potrebnú na dosiahnutie orgazmu oboch partnerov.

Čo je predčasná ejakulácia?

Predčasná ejakulácia je forma sexuálnej dysfunkcie, pri ktorej muž nemôže kontrolovať ejakuláciu. K predčasnej ejakulácii dochádza pri minimálnej stimulácii penisu.

Predčasná ejakulácia môže byť absolútna alebo relatívna. Pri absolútnom type dochádza k ejakulácii pred alebo na začiatku pohlavného styku (menej ako štyri až päť prírazov), zatiaľ čo pri relatívnom type pohlavný styk netrvá dostatočne dlho na uspokojenie oboch partnerov.

Ako dochádza k ejakulácii?

Ejakulácia je reflexná činnosť, pri ktorej sa z tela vypudzuje semeno. Ejakulácia u mužov nastáva v dôsledku sexuálnej stimulácie penisu pri kritickej úrovni vzrušenia. Ejakulácia prebieha v dvoch fázach:

  1. V prvej fáze prostata a semenné vačky vylučujú semeno a semenovody sa sťahujú, aby vytlačili ejakulát ku koreňu penisu.
  2. V druhej fáze sa svaly pri koreni penisu skracujú každých 0,8 sekundy a vytláčajú ejakulát z penisu (do piatich pohybov).

K ženskej ejakulácii dochádza počas sexuálneho vzrušenia alebo orgazmu a prejavuje sa ako výtok ejakulátnej tekutiny, ktorá prechádza z močového mechúra cez močovú trubicu smerom von. Ejakulačná tekutina je produkovaná parauretrálnymi žľazami (Skeneho žľazy) a má mliečnobielu farbu a hustú konzistenciu. Počas orgazmu u žien sa môže vylučovať aj číra tekutina t.j. moč s malým množstvom ejakulátu.

Príčiny vzniku predčasnej ejakulácie

Predčasná ejakulácia môže byť primárna aj sekundárna. Primárne poruchy ejakulácie vrodené stavy, ktoré sa vyskytujú od prvého pohlavného styku a súvisia s abnormálnym fungovaním nervových centier, ktoré regulujú ejakuláciu, abnormalitami pohlavných orgánov (torzia alebo zakrivenie penisu) alebo vnútromaternicovým poškodením plodu.

Príčiny predčasnej ejakulácie

Príčiny predčasnej ejakulácie

Ďalšie príčiny predčasnej ejakulácie sú:

  • zápalové a infekčné ochorenia urogenitálneho systému (uretritída, prostatitída, vezikulitída);
  • citlivý žaluď penisu;
  • slabé svaly panvového dna;
  • poranenia v oblasti slabín;
  • nízkа hladinа hormónov, ktoré regulujú sexuálne funkcie (oxytocín, prolaktín, luteinizačné hormóny a hormóny štítnej žľazy).

Problémy s ejakuláciou môžu byť spôsobené neistotou, úzkosťou a nadmerným vzrušením počas pohlavného styku. Poruchy ejakulácie môžu byť spôsobené aj negatívnymi sexuálnymi skúsenosťami a problémami vo vzťahu so sexuálnym partnerom.

Medzi príčiny ejakulácie počas spánku (polúcia) patria erotické sny, nadmerné sexuálne vzrušenie a dlhodobá sexuálna abstinencia. K nedobrovoľnej ejakulácii počas spánku dochádza bez stimulácie genitálií a najčastejšie sa vyskytuje u chlapcov v období puberty (14-16 rokov). 

Ak sa počas predčasnej ejakulácie objaví bolesť, pálenie alebo krv v ejakuláte, príčinou môžu byť urologické abnormality. Hematospermia (krv v semene pri ejakulácii) môže poukazovať na zápal prostaty, semenníkov a semenných vačkov, infekcie urogenitálneho traktu, pohlavné choroby a novotvary v urogenitálnom systéme. 

Bolesť pri ejakulácii môže byť spôsobená chronickou prostatitídou, uretritídou, kameňmi v močovej trubici a zúžením močovej trubice. Pocit pálenia počas ejakulácie zvyčajne svedčí o infekcii sliznice močovej trubice alebo zápale prostaty.

Ako udržať ejakuláciu pod kontrolou?

Predčasnú ejakuláciu možno potlačiť pomocou behaviorálnych techník. Napríklad technika ovládania ejakulácie „uvoľnenie a stlačenie” slúži na zastavenie stimulácie penisu pri blížiacej sa ejakulácii, po ktorej je potrebné jemne stlačiť miesto, kde sa žaluď pripája k telu penisu, až pokým nutkanie na ejakuláciu pominie. 

Zastaviť ejakuláciu pri nutkaní na predčasnú ejakuláciu je možné tým, že muž preruší akt, spomalí dýchanie a napne svaly panvového dna (čo najviac stlačiť panvovú oblasť). Keď nutkanie na ejakuláciu ustúpi, je možné pokračovať v pohlavnom styku.

Ejakuláciu je možné oddialiť pomocou intímnych gélov a sprejov s obsahom lidokaínu. Anestetikum znižuje citlivosť penisu a umožňuje predĺžiť pohlavný styk o dve až tri minúty. Niektoré lokálne anestetiká môžu spôsobiť pálenie po ejakulácii a dočasnú stratu citlivosti penisu, preto by ste sa pred použitím intímnych gélov mali poradiť s urológom.

Liečba predčasnej ejakulácie

Liečba predčasnej ejakulácie začína určením jej príčiny. Na diagnostiku predčasnej ejakulácie môže urológ predpísať laboratórne vyšetrenia (všeobecné vyšetrenie krvi a moču, hormonálne testy) a dopplerografiu (neinvazívny ultrazvuk, ktorý hodnotí rýchlosť a smer toku krvi v cievach penisu). Spôsoby liečby predčasnej ejakulácie zahŕňajú:

  • užívanie liekov;
  • psychoterapiu;
  • chirurgickú liečbu.

Medikamentózna liečba je zameraná na odstránenie príčiny predčasnej ejakulácie. V prípade zápalov alebo infekcií močových ciest môže urológ predpísať protizápalové alebo antibakteriálne lieky. Psychoterapeutické spôsoby liečby zahŕňajú konzultácie s psychoterapeutom a výučbu techník kontroly ejakulácie. Chirurgická liečba predčasnej ejakulácie je indikovaná pri precitlivenosti žaluďa penisu.

Denervácia žaluďa penisu — chirurgická liečba predčasnej ejakulácie

Denervácia žaluďa penisu je minimálne invazívna operácia na zníženie precitlivenosti penisu prerezaním nervových vlákien. V závislosti od rozsahu operácie môže byť denervácia:

  • čiastočná — prerezanie jednotlivých nervových vlákien a následné obnovenie ich celistvosti;
  • neúplná — prerezanie jednotlivých nervov bez ďalšieho šitia;
  • kompletná — prerezanie všetkých nervov bez ďalšieho šitia.

Denervácia žaluďa sa vykonáva pomocou technológie rádiových vĺn, ktorá umožňuje vykonať malé rezy bez poškodenia okolitého tkaniva. Pooperačné rekonvalescenčné obdobie trvá jeden mesiac, počas ktorého sa odporúča zdržať sa pohlavného styku, obmedziť fyzickú aktivitu, namiesto kúpania sa sprchovať, vyhýbať sa saunám, kúpeľom, bazénom a otvoreným vodným plochám. 

Liečba predčasnej ejakulácie doma 

Predčasnú ejakuláciu je možné liečiť doma pri striktnom dodržiavaní rád urológa. Lekár vám vysvetlí behavioristické techniky, ktoré môžu oddialiť ejakuláciu a v prípade potreby vám predpíše lieky. 

Pri slabých svaloch panvového dna sa mužom odporúča vykonávať Kegelove cviky, ktoré pomáhajú posilniť svaly a predĺžiť pohlavný styk. Pri každom močení skúste zadržať prúd moču na tri sekundy a potom ho na tri sekundy uvoľniť. Toto cvičenie opakujte 10-krát pri každom močení.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Predčasná ejakulácia: Príčiny vzniku a liečba - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké typy porúch ejakulácie existujú?

Urológovia rozlišujú tieto štyri kategórie porúch ejakulácie:

  • predčasná ejakulácia — dysfunkcia, pri ktorej dochádza k ejakulácii pred alebo na začiatku pohlavného styku (po štyroch-piatich prírazoch) pri minimálnej sexuálnej stimulácii;
  • oneskorená ejakulácia — neschopnosť muža ejakulovať v primeranom čase (do 30 minút) pri bežnej sexuálnej stimulácii;
  • retrográdna ejakulácia — porucha pohybu ejakulátu, pri ktorej ejakulát nevychádza cez močovú trubicu, ale dostáva sa do močového mechúra;
  • anejakulácia — absencia ejakulácie, ktorá môže, ale nemusí byť sprevádzaná orgazmom.

Predčasná a oneskorená ejakulácia zvyčajne nie sú nebezpečné, no môžu spôsobiť nepríjemnosti v sexuálnom živote. Ak sa retrográdna ejakulácia a anejakulácia neliečia môžu viesť k neplodnosti, preto je pri akýchkoľvek problémoch s ejakuláciou potrebné navštíviť urológa.

2. Ako dochádza k ejakulácii bez orgazmu?

V zriedkavých prípadoch môžu muži ejakulovať bez orgazmu (ejakulačná anhedónia). Ejakulačná anhedónia (sexuálna anhedónia) je málo známy stav, ktorý sa vyznačuje neschopnosťou muža prežívať potešenie z pohlavného styku. Pri sexuálnej anhedónii človek pociťuje sexuálne vzrušenie, dosiahne erekciu a ejakuluje, no mozog neregistruje tento pocit ako potešenie.

Ejakulačnú anhedóniu môže spôsobovať znížené libido, hormonálna nerovnováha (v dôsledku dysfunkcie hypofýzy, štítnej žľazy alebo semenníkov), duševné poruchy alebo užívanie niektorých drog (heroín, opiáty). Pri anhedónii sa odporúča vyšetriť hladinu hormónov, a poradiť sa s urológom a psychoterapeutom.

3. Prečo mám orgazmus bez ejakulácie?

Muži môžu mať orgazmus aj bez ejakulácie (suchý orgazmus) v prípade, že neprodukujú dostatok ejakulátu alebo, ak majú niekoľko po sebe nasledujúcich pohlavných stykov (telo spotrebuje zásoby semena). Suchý orgazmus môže byť spôsobený aj zablokovaním semenovodov, cukrovkou, operáciou močových ciest a niektorými liekmi (napr. liekmi na zväčšenú prostatu, vysoký krvný tlak a depresiu).

Nedostatok ejakulácie počas orgazmu môže byť spôsobený retrográdnou (neúplnou) ejakuláciou (porucha ejakulácie charakterizovaná abnormálnym pohybom semena). Pri neúplnej ejakulácii semeno prechádza zo semenníkov do močovej trubice a namiesto vylúčenia sa premiestni do močového mechúra. Ejakulácia do močového mechúra je spôsobená slabými svalmi močového zvierača. Ejakulát, ktorý sa dostal do močového mechúra, sa vylúči pri ďalšom močení.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Predčasná ejakulácia: Príčiny vzniku a liečba
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrej pred rokom
Pán doktor, mám problém s rýchlym pohlavným stykom. Skúšal som ovládať svoju ejakuláciu, používať chladivé maste, no nič nepomáha. Ako sa lieči predčasná ejakulácia?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba predčasnej ejakulácie môže byť medikamentózna, psychoterapeutická alebo chirurgická a závisí od príčiny vzniku poruchy. Najskôr je však potrebné objednať sa na vyšetrenie k urológovi, na základe ktorého lekár zvolí vhodný spôsob liečby.
Michal pred rokom
Dobrý deň. Ako môžem ovládať orgazmus počas pohlavného styku?
Odpovedať
Dobrý deň. Na oddialenie ejakulácie a predĺženie pohlavného styku, je potrebné pri blížiacom sa orgazme prerušiť pohlavný styk a následne jemne stlačiť penis v mieste, kde sa žaluď spája s telom penisu, až dokým nutkanie na ejakuláciu ustúpi. Pravidelné cvičenie Kegelových cvikov taktiež pomôžu predĺžiť pohlavný styk.
Vratislav pred rokom
Ktoré ľudové prostriedky môžu pomôcť pri predčasnej ejakulácii?
Odpovedať
Dobrý deň. Ľudové prostriedky na predčasnú ejakuláciu nemajú preukázanú účinnosť a môžu byť nebezpečné pre vaše zdravie. Ak máte predčasnú ejakuláciu, je potrebné sa objednať na vyšetrenie k urológovi, ktorý určí príčinu poruchy ejakulácie a predpíše liečbu. Urológ vás taktiež môže oboznámiť s behaviorálnymi technikami, ktoré môžu pomôcť oddialiť ejakuláciu a predĺžiť pohlavný styk.
Nadežda pred rokom
Dobrý deň. Môj muž ejakuluje veľmi rýchlo. Vyšetrenie potvrdilo, že nemá žiaden zdravotný problém. Čo môže byť príčinou?
Odpovedať
Dobrý deň. Okrem fyzických príčin môže predčasná ejakulácia nastať v dôsledku nadmerného vzrušenia muža alebo sa môže vyvinúť na pozadí psychologických problémov (neistota, neustály stres, depresia, problémy vo vzťahu so sexuálnym partnerom). Príčinou predčasnej ejakulácie môže byť aj vysoká citlivosť žaluďa penisu, ktorý je možné upraviť chirurgickým zákrokom.
Zlatan pred rokom
Dobrý deň. Orgazmus dosahujem oveľa skôr ako moja partnerka. Čo mám robiť, aby som zastavil predčasnú ejakuláciu?
Odpovedať
Dobrý deň. Na liečbu predčasnej ejakulácii je potrebné objednať sa na vyšetrenie k urológovi. V závislosti od príčiny predčasnej ejakulácie môže byť potrebná medikamentózna, psychoterapeutická alebo v zriedkavých prípadoch chirurgická liečba. Urológ vám taktiež ukáže behaviorálne techniky a cvičenia, ktoré pomáhajú predĺžiť pohlavný styk.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.