0800200000

Ako rozpoznať a liečiť cystu nadsemenníka (spermatokéla)?

Ako rozpoznať a liečiť cystu nadsemenníka (spermatokéla)?
mužské zdravie
aktualizované: 28 August 2024
Čítať 9 minút Zverejnené: 28 August 2024 373
Epididymálna cysta (spermatokéla) je jednou z častých chorôb mužského urogenitálneho systému. Choroba sa nachádza približne u každého tretieho muža.

Čo je spermatokéla?

Spermatokéla je nezhubný výrastok naplnený tekutinou (cysta), ktorý sa vyvíja v nadsemenníkoch. Nadsemenník je trubica, ktorá prebieha za a cez vrchol každého semenníka. Hlavnou funkciou nadsemenníka je skladovanie a transport spermy.

Ako vyzerá cysta nadsemenníkov u mužov?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Cysta na semenníku má tvar hrachu alebo gule. Pri palpácii môže byť na semenníku zistená tvrdá hladká hrčka. Veľká cysta môže u mužov vyzerať ako tretí semenník. Malé spermatokély sa dajú zistiť iba pri ultrazvukových vyšetreniach.

Prečo sa objavuje cysta nadsemenníka?

Spermatokéla môže byť výsledkom zablokovania epididymálneho kanálika, ktorý transportuje spermu. Ďalšie príčiny spermatokély:

  • užívanie liekov na zabránenie potratu matkou počas tehotenstva;
  • infekčné choroby;
  • poranenia semenníkov;
  • zápal miešku.

Spermatokéla sa môže vyskytnúť u predstaviteľov akejkoľvek vekovej skupiny, ale najčastejšie sa vyskytuje vo veku 40 až 50 rokov. V niektorých prípadoch nie je možné stanoviť presné príčiny cysty semenníkov u mužov.

Príčiny spermatokély

Príčiny spermatokély

Druhy cysty nadsemenníkov

Okrem klasifikácie podľa veľkosti môžu byť spermatokély ľavostranné, pravostranné a bilaterálne (umiestnené vpravo a vľavo), ako aj jednoduché a viacnásobné. Počas diagnostiky možno zistiť jednokomorové a viackomorové (s vnútornými priehradkami) cysty.

Aké sú príznaky cysty nadsemenníka?

Malé spermatocely (do niekoľkých milimetrov) sú zvyčajne asymptomatické. Symptómy veľkých testikulárnych cýst môžu zahŕňať:

  • opuch;
  • nepohodlie;
  • pocit ťažkosti alebo bolesti v miešku alebo semenníkoch.

Mechanizmus výskytu cýst hlavičky nadsemenníka ľavých a pravých semenníkov nie je úplne objasnený. Ak je kanál spájajúci semenník s nadsemenníkom zablokovaný, môže sa v ňom objaviť novotvar s hustou kapsulou na vonkajšej strane a čírou tekutinou vo vnútri.

Ako sa spermatokéla vyvíja, môže zostať rovnaká veľkosť alebo sa môže časom zväčšiť. Ak veľkosť hrčky v hornej alebo dolnej časti semenníka u mužov dosiahne jeden alebo niekoľko centimetrov a príznaky sú sprevádzané neustálou bolesťou, je potrebná okamžitá liečba.

Ako sa diagnostikuje cysta nadsemenníka?

Ak máte podozrenie na cysty príveskov jedného alebo oboch semenníkov, mali by ste sa poradiť s urológom. Metódy diagnostiky spermatokély zahŕňajú:

  • vyšetrenie, anamnéza;
  • palpácia semenníkov;
  • ultrazvuk miešku (umožňuje objasniť veľkosť a umiestnenie tesnení na semenníku - pod, nad alebo na niekoľkých miestach naraz);
  • testy moču a krvi.

Laboratórne testy sa vykonávajú na zistenie príznakov infekcie alebo zápalu sprevádzajúceho cystu hlavy nadsemenníka. Diferenciálna diagnostika nám umožňuje vylúčiť hernie, hydrokélu (nahromadenie tekutiny vo vnútornej membráne alebo medzi membránami semenníka) a varikokélu (kŕčové žily semennej šnúry zapojené do krvného obehu semenníka).

Metódy liečby cysty nadsemenníkov

Malé cysty semenníkov u mužov možno liečiť bez operácie. Liečba môže zahŕňať nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ktoré pomáhajú zmierniť bolesť a opuch, ako aj antibiotiká (na bakteriálne infekcie). Pri progresívnych alebo ťažkých formách spermatokély sa vykonáva rádiofrekvenčná alebo chirurgická liečba.

Kto je indikovaný na odstránenie cysty nadsemenníka?

Ak nadsemenník stvrdne a rastúca cysta spôsobuje intenzívnu bolesť a nepohodlie, je potrebné odstrániť spermatokélu. Ďalšou indikáciou na chirurgickú liečbu spermatokély je zvýšené riziko komplikácií.

Ako sa pripraviť na odstránenie spermatokély?

Povinnou fázou prípravy na odstránenie spermatokély je poskytnutie informácií lekárovi o liekoch používaných na úpravu ich dávkovacích režimov (najmä antikoagulancií). Predoperačné vyšetrenia zahŕňajú:

  • krvné testy (klinické, biochemické, Rh faktor, krvná skupina, hepatitída, HIV, Covid a koagulogram);
  • analýza moču;
  • ultrazvuk;
  • elektrokardiogram.

Pred operáciou sa vykonáva hygiena pohlavných orgánov. 2 hodiny pred operáciou by ste mali prestať piť a jesť.

Ako prebieha odstránenie cysty semenníkov u mužov?

Operácia na odstránenie spermatokély sa vykonáva v lokálnej anestézii. Etapy chirurgického odstránenia cysty semenníkov u mužov:

  1. Antiseptické ošetrenie operačného poľa.
  2. Anestetická injekcia (ak je to potrebné, anestézia je doplnená intravenóznymi sedatívami).
  3. Uskutočnenie rezu na miešku v oblasti cysty.
  4. Odstránenie nádoru skalpelom.
  5. Šitie rany vrstva po vrstve.
  6. Aplikácia sterilného obväzu.

Trvanie operácie na odstránenie cysty nadsemenníka je asi hodinu. Alternatívou k otvorenej chirurgickej metóde je odrezanie nádoru od prívesku pomocou rádiofrekvenčného noža. Odstránenie cysty nadsemenníka rádiofrekvenčnými vlnami sa vyznačuje nízkym rizikom komplikácií, krátkym obdobím hojenia a zotavenia po operácii.

Zotavenie po odstránení spermatokély

Počas dňa po odstránení spermatokély zostáva pacient v nemocnici pod dohľadom lekára. Charakteristiky pooperačného obdobia po odstránení cysty nadsemenníka:

  • tupá bolesť a mierne nepohodlie v oblasti miešku sú normálne prvé 2 až 3 dni po operácii;
  • pri silnej bolesti môžete užívať NSAID (nesteroidné protizápalové lieky);
  • opuch tkaniva pozorovaný do týždňa zvyčajne zmizne bez vonkajšieho zásahu (aby ste sa rýchlo zbavili opuchu, môžete na oblasť slabín aplikovať ľadové obklady);
  • až do ukončenia rehabilitačného obdobia je potrebné zdržať sa zvýšenej fyzickej aktivity, zdvíhania ťažkých bremien, náhlych pohybov a zmien polohy tela (mierna fyzická aktivita však nie je kontraindikovaná);
  • aby sa predišlo komplikáciám, je dôležité vyhnúť sa pitiu alkoholu aspoň 48 hodín;
  • aby ste zabránili rozvoju infekčných chorôb, nemali by ste navštevovať kúpele, sauny, kúpať sa, plávať v bazénoch alebo na otvorených vodných plochách;
  • sex v prvom týždni po operácii môže byť bolestivý, preto by ste mali byť pri pohlavnom styku opatrní alebo sa ho zdržať, ak sa objavia nepríjemné pocity.

V závislosti od toho, ako sa cítite, môže byť potrebné prerušiť odborné alebo vzdelávacie aktivity na niekoľko dní. Kontrolné vyšetrenie vykoná chirurg do 1 až 3 týždňov po operácii. Ak cítite silnú bolesť, opuch, krvácanie alebo horúčku, ihneď sa poraďte so svojím lekárom.

Môže epididymálna cysta prejsť sama?

Cysty nadsemenníka sú nezhubné nádory, ktoré nezmiznú bez liečby. Na odstránenie spermatokély sú potrebné lieky alebo chirurgický zákrok.

Možné komplikácie po odstránení cysty nedsemenníka

Pooperačné komplikácie spermatokély, ktoré sa vyskytujú v zriedkavých prípadoch, môžu zahŕňať hematóm skrota, infekciu, adnexálnu obštrukciu a poškodenie semenovodu. Dôsledky odstránenia cysty semenníkov u mužov môžu zahŕňať aj zníženú plodnosť, neplodnosť a opakujúce sa spermatokély.

Zvláštnosti liečby cýst nadsemenníkov u detí a dospievajúcich

Spermatokély u dospievajúcich sa najčastejšie zisťujú po 14. roku života. Diagnostika a liečba testikulárnych cýst u detí a dospievajúcich je podobná liečbe spermatokél u dospelých. Ak je cysta nadsemenníka menšia ako 1 centimeter, je možné ju liečiť bez operácie. Cysty semenníkov u detí a dospievajúcich, ktoré dosiahli veľkosť 10 milimetrov (alebo viac), sa odstraňujú chirurgicky.

Aké sú nebezpečenstvá testikulárnych cýst u mužov?

Vo väčšine prípadov cysty semenníkov nespôsobujú komplikácie. Pokročilé formy spermatokél môžu byť sprevádzané chronickou bolesťou, šírením infekcie do okolitých tkanív a sepsou.

Je možné zabrániť vzniku cýst nadsemenníkov?

Neexistuje žiadny zaručený spôsob, ako zabrániť vzniku cýst nadsemenníkov u mužov, ale na prevenciu vzniku a rozvoja komplikácií spermatokély je dôležité vykonávať samovyšetrenie mieška na prítomnosť útvarov aspoň raz mesačne. Odporúča sa vyšetriť semenníky po teplom kúpeli alebo sprche. Teplo uvoľňuje miešok, čo uľahčuje vyhľadanie príznakov abnormalít. Odporúčania pre vlastnú diagnostiku spermatokély:

  1. Postavte sa pred zrkadlo a skontrolujte, či koža mieška nie je opuchnutá.
  2. Ukazovák a prostredník položte pod semenník a ostatné prsty naň.
  3. Jemne semenník pretočte medzi prstami. Za normálnych okolností by hladký a stredne pevný semenník nemal mať hrčky.
  4. Vyšetrite druhý semenník. Skontrolujte, či sa na semenníku nenachádzajú tvrdé guľôčky.

Jeden semenník môže byť o niečo väčší ako druhý. Ak sa pri palpácii objaví bolesť alebo ak sa objavia známky spermatokély na ľavom, pravom alebo oboch semenníkoch, treba vyhľadať urológa.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Ako rozpoznať a liečiť cystu nadsemenníka (spermatokéla)?
Ako rozpoznať a liečiť cystu nadsemenníka (spermatokéla)?
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Aký je rozdiel medzi spermatokélou a hydrokélou?

Hydrokéla je nenádorový novotvar, pri ktorom sa semenníkový vak vo vnútri mieška naplní tekutinou. Na rozdiel od spermatokély nie je hydrokéla zvyčajne bolestivá. Liečba je potrebná, ak sa veľkosť hydrokély zväčšuje.

Môžu cysty semenníkov spôsobiť neplodnosť?

Podobne ako pri rakovine, spermatokéla nie je príčinou mužskej neplodnosti. Pravdepodobnosť obštrukcie semenníkového prídavku, ktorá by mohla ovplyvniť plodnosť, sa zvyšuje pri operácii na odstránenie cysty, ale obštrukcia je veľmi zriedkavá.

Môže sa z cysty semenníka vyvinúť rakovina?

Neexistuje dôkaz, že by sa zo spermatokély mohla vyvinúť rakovina. Okrem toho sa v štúdiách nezistila súvislosť medzi prítomnosťou cýst semenníka a rizikom rakoviny mužského reprodukčného systému.

Ako rozlíšiť rakovinu semenníkov od cysty?

Na rozlíšenie cýst od rakoviny semenníkov je potrebné objednať sa k urológovi a podstúpiť diagnostiku. Vyšetrenia môžu zahŕňať testy na rakovinové markery, ultrazvuk a laboratórne testy vzoriek tkaniva.

Má cysta semenníkov vplyv na potenciu?

Nádor, ktorý prebieha bez komplikácií, nemá žiadny vplyv na účinnosť. Hlavnými dôsledkami cýst semenníkov sú chronické bolesti, ktoré znižujú kvalitu života.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Ako rozpoznať a liečiť cystu nadsemenníka (spermatokéla)?
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Ivan pred 1 týždňom
Dobrý deň. Môže cysta spermatického povrazca sama zmiznúť?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 týždňom
Dobrý deň. Nádory postihujúce mužské pohlavné orgány zvyčajne nezmiznú samé a vyžadujú si liečbu. Vyčkávací postoj (nedostatočná liečba) je jednou z príčin komplikácií cýst.
Zlatan pred 4 týždňami
Dobrý deň. Ako často sa zo spermatokély vyvinie cysta na penise?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 4 týždňami
Dobrý deň. Cysty semenníkov a penisu nie sú vzájomne súvisiace chorobné stavy. Nádor semenníka nie je faktorom, ktorý zvyšuje riziko vzniku cysty na penise.
Vratislav pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Mám hrčku na semenníkoch. Čo mám robiť?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Ak sa pri samovyšetrení odhalia hrčky pripomínajúce cysty semenníkov, nemali by ste ich liečiť sami, pretože sa zvyšuje riziko vedľajších účinkov. Na diagnostiku a liečbu spermatokél by ste sa mali objednať k urológovi.
Filip pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Môžem špecifikovať príznaky resorpcie cysty nadsemenníkov?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Cysty nadsemenníka sa zvyčajne neresorbujú bez liečby. Čakanie na vymiznutie spermatokély môže viesť k rastu novotvaru.
Lubomir pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Musím odstrániť cystu nadsemenníku?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Operácia odstránenia cysty nadsemenníka u mužov nie je povinná v prípade malých bezpríznakových útvarov. Ak sa cysta zväčšuje, spôsobuje nepríjemné pocity alebo bolesť v semenníku, mala by sa odstrániť.
Alex pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Je možné liečiť cysty nadsemenníkov u mužov ľudovými prostriedkami?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 1 mesiacom
Dobrý deň. Používanie ľudových prostriedkov na liečbu spermatokél je spojené so zvýšeným rizikom vedľajších účinkov. Ak sa objavia príznaky cýst semenníkového prídavku, odporúča sa podstúpiť liečbu predpísanú urológom.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie