Logo
0800200000

Príznaky a liečba múčnivky (kandidózy) u mužov

Príznaky a liečba múčnivky (kandidózy) u mužov
Čítať 7 minút | Vytvorené: 22 marec 2023 | aktualizované: 29 marec 2023 | 13698 13698
Kandidóza (múčnivka) je infekčné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku premnoženia kvasinkových húb rodu Candida.

Kvasinky rodu Candida sú podmienečne patogénne mikroorganizmy, ktoré sú v malom množstve prítomné v ústnej a nosovej dutine, v tráviacom trakte a vo vagíne žien, preto sa patogén môže prenášať pohlavným stykom na mužov. V prípade aktívneho množenia kvasiniek rodu Candida potláča normálnu flóru a vyvoláva zápalový proces. 

Čo je to múčnivka, ktorá sa vyskytuje u mužov?

Kandidóza (múčnivka) je zápalové ochorenie spôsobené premnožením huby rodu Candida a môže postihovať orofarynx, kožu a vonkajšie genitálie. Postihuje vnútornú stranu predkožky a penisu, pričom spôsobuje podráždenie, opuch a svrbenie.

Čo spôsobuje múčnivku u mužov?

Kandidózu u mužov môžu vyvolať vonkajšie faktory (na pozadí silného emocionálneho šoku, nervového zrútenia, stresu). Príčiny vzniku múčnivky u mužov sú:

  • prenos pohlavným stykom;
  • nedostatočná hygiena pohlavných orgánov alebo ústnej dutiny;
  • nekontrolované užívanie antibiotík alebo hormónov;
  • črevná dysbióza;
  • hormonálna nerovnováha (napr. počas puberty);
  • infekčné ochorenia (napr. pohlavne prenosné choroby, stomatitída, zápal ďasien);
  • pravidelný a dlhodobý pobyt v miestnostiach s vysokou vlhkosťou a teplotou (kúpele, sauny).

Medzi spúšťacie faktory vzniku múčnivky u mužov patrí oslabený imunitný systém, cukrovka (vysoká hladina cukru v krvi podporuje rast plesňových infekcií) a obezita. Múčnivka sa môže objaviť aj pri zmene klímy a poranení sliznice úst a vonkajších pohlavných orgánov, pretože je narušená ich ochranná funkcia.

Príznaky múčnivky u mužov

Kandidóza môže postihnúť ústnu dutinu (vnútornú časť líc, jazyk, ďasná) a oblasť genitálií (vonkajšie genitálie, konečník) a prejavuje sa začervenaním a malými pľuzgiermi na slizniciach.

Príznaky múčnivky (kandidózy) u mužov

Príznaky múčnivky (kandidózy) u mužov

Medzi príznaky múčnivky u mužov patrí:

  • drobná červená vyrážka na žaludi penisu;
  • začervenanie predkožky;
  • zväčšené inguinálne lymfatické uzliny;
  • belavý povlak a vredy v ústach;
  • biely hustý alebo tvarohovitý výtok z močovej trubice;
  • svrbenie, pálenie a opuch v oblasti vonkajších pohlavných orgánov a konečníka.

Múčnivku u mužov môže sprevádzať aj bolesť pri pohlavnom styku a močení. Pri prvých príznakoch múčnivky by muži mali vyhľadať urológa, pretože bez liečby sa ochorenie môže stať chronickým a spôsobiť komplikácie (rozšírenie zápalu na prostatu a močový mechúr).

Chronická kandidóza u mužov sa vyznačuje pravidelnými exacerbáciami sprevádzanými intenzívnym svrbením v oblasti genitálií a silným bielym výtokom z močovej trubice. Okrem toho môže neliečená múčnivka u mužov vyvolať zníženie citlivosti nervových zakončení penisu, čo vedie k erektilnej dysfunkcii a zníženiu libida.

Ako sa prejavuje múčnivka u mužov?

Múčnivka u mužov vyzerá ako biely povlak a červená zapálená vyrážka (pľuzgiere s tekutinou, ktoré sa nakoniec zmenia na erózie) na žaludi penisu. Kandidózu môže sprevádzať opuchnutá predkožka, pálenie a svrbenie pohlavných orgánov, ktoré sa zvyšuje pri vyprázdňovaní močového mechúra a pri pohlavnom styku.

Ako sa lieči múčnivka u mužov?

Liečbu múčnivky u mužov predpisuje urológ s prihliadnutím na štádium ochorenia a výsledky laboratórnych testov. Diagnostika kandidózy u mužov zahŕňa:

  • odber anamnézy a vyšetrenie urológom;
  • výter z urogenitálneho traktu na prítomnosť flóry;
  • bakteriologickú analýzu na prítomnosť patogénnych húb;
  • všeobecné vyšetrenia krvi a moču.

V prípade potreby môže lekár predpísať vyšetrenie na pohlavne prenosné ochorenia, pretože múčnivku môžu u mužov skomplikovať iné pohlavne prenosné infekcie. Urológ môže predpísať aj konzultácie s ďalšími špecialistami, napríklad s endokrinológom (v prípade podozrenia na hormonálnu poruchu alebo diabetes mellitus) a gastroenterológom (ak sú prítomné príznaky gastrointestinálnych ochorení).

Liečba mužskej genitálnej kandidózy môže pozostávať z užívania vonkajších antimykotík (masti, krémy, gély) a vnútorných antimykotík, ako aj probiotík na zlepšenie črevnej mikroflóry. Liečba múčnivky zahŕňa aj antimykotickú liečbu oboch sexuálnych partnerov. Ak sa prejavia príznaky múčnivky u žien, tak je dôležité, aby sa objednali na vyšetrenie ku gynekológovi.

Liečba múčnivky u mužov doma

Múčnivku u mužov možno lokálne liečiť doma protizápalovými a antimykotickými prostriedkami. Pri chronickej múčnivke možno použiť systémové lieky vo forme tabliet alebo kapsúl, t. j. antimykotiká, ktoré zabíjajú patogény a zastavujú množenie kvasiniek.

Liečbu a jej trvanie určuje lekár s prihliadnutím na nálezy a individuálne charakteristické vlastnosti organizmu. Samoliečba alebo užívanie tradičných liekov (ako sú obklady alebo bylinné tinktúry) sú neúčinné a nebezpečné z dôvodu vzniku komplikácií (alergických reakcií, zhoršenia zápalového procesu a popálenín).

Prevencia múčnivky u mužov

Preventívne opatrenia proti kandidóze u mužov sú zamerané na zabránenie vzniku ochorenia a predchádzanie recidívy v jeho chronickom štádiu. Prevencia múčnivky zahŕňa:

  • posilnenie imunitného systému (správna strava, pravidelná fyzická aktivita);
  • vyhýbanie sa stresu a emocionálnemu vypätiu;
  • dobrú osobnú hygienu a pravidelné samovyšetrenie vonkajších genitálií na prítomnosť vyrážok, začervenania, opuchu, nezvyčajného výtoku;
  • vyhýbanie sa používaniu drsných hygienických prostriedkov a noseniu syntetickej spodnej bielizni, ktoré môžu spôsobiť podráždenie;
  • vyhýbanie sa nechránenému pohlavnému styku s novým partnerom.

Infekčné ochorenia (črevné infekcie, pohlavne prenosné choroby) je potrebné liečiť včas. Pre mužov je dôležité absolvovať aj pravidelné (aspoň raz ročne) preventívne prehliadky u urológa.

Diéta pri múčnivke u mužov

Liečba kandidózy u mužov zahŕňa nielen užívanie liekov, ale aj dodržiavanie diéty, ktorú predpisuje lekár a ktorej cieľom je odstrániť príznaky a zabrániť recidíve. Diéta pri múčnivke zahŕňa vyhýbanie sa konzumácii potravín a nápojov, ktoré spôsobujú kvasenie v črevách (napr. alkohol, kvas, kysnuté pečivo a káva) a obmedzenie príjmu cukru.

Diéta pri múčnivke u mužov

Neodporúča sa konzumovať

Je možné konzumovať

Zaváraniny, údené potraviny, mastné potraviny, korenie

Chudé mäso (králičie, morčacie) a ryby (treska, parmica)

Škrobové potraviny (ryža, kukurica, zemiaky)

Zelenina bez obsahu škrobu v surovom alebo uvarenom stave (paradajky, brokolica, cuketa, cibuľa, ružičkový kel, špenát, špargľa)

Plnotučné mlieko

Nízkotučné mliečne výrobky bohaté na laktobacily (kefír, jogurt, tvaroh)

Sladké nápoje (sýtené nealkoholické nápoje a balené džúsy)

Obilniny (pohánka, ovsené otruby, quinoa)

Sušené ovocie a ovocie s vysokým obsahom cukru (hrozno, čerešne, višne, ananás, broskyne)

Citrusové plody (citrón, pomaranč), jablká a hrušky

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a liečba múčnivky (kandidózy) u mužov - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže sa múčnivka u žien preniesť na mužov?

Múčnivka sa prenáša zo ženy na muža pohlavným stykom a kontaktom so sliznicami (napr. pri orálnom sexe) prenosom patogénnej huby, ktorá sa v tele udomácni, ak je oslabený imunitný systém alebo, ak sú prítomné iné infekcie (genitálne alebo gastrointestinálne). Kandidózu je potrebné liečiť u oboch partnerov, aby sa zabránilo opätovnému nakazeniu.

2. Aké sú následky neliečenej múčnivky u mužov?

Ak sa múčnivka u mužov nelieči, ochorenie sa vyvinie do chronickej formy charakterizovanej pravidelnými exacerbáciami. Následky neliečenej kandidózy u mužov sú:

  • dysfunkcia močovej trubice (vyvoláva bolestivé močenie);
  • zápal urogenitálnych orgánov (uretritída, cystitída, prostatitída);
  • strata citlivosti penisu (strata libida, vznik sexuálnej dysfunkcie).

Okrem toho, liečba kandidózy zahŕňa identifikáciu jej príčin. Pri hormonálnych poruchách je potrebná diagnostika endokrinológom, aby sa predišlo vzniku endokrinných abnormalít.

3. Môže múčnivka u mužov prejsť sama?

Múčnivka u mužov neprejde sama od seba, pretože bez liečby zostáva pôvodca infekcie (kvasinka) v tele a naďalej sa množí pod vplyvom vyvolávajúcich faktorov (znížená imunita, nesprávna strava, častý pobyt na miestach s vysokou vlhkosťou). Kandidóza si vyžaduje antimykotickú liečbu, ktorú predpisuje lekár na základe výsledkov vyšetrenia a laboratórnych testov.

4. Ako dlho trvá liečba múčnivky u mužov?

Dĺžka liečby múčnivky u mužov závisí od závažnosti patologického procesu a individuálnych vlastností organizmu. Múčnivka u mužov v akútnom štádiu môže prejsť za tri - šesť dní v prípade, že je dodržaná liečba predpísaná lekárom. Chronická múčnivka u mužov si vyžaduje komplexný prístup k liečbe (odstránenie príčiny vzniku ochorenia, zvýšenie imunity, zbavenie sa následkov); dĺžku liečby určuje lekár.

5. Kedy sa prejaví múčnivka u mužov?

Prvé príznaky múčnivky u mužov sa objavia po inkubačnej dobe. Inkubačná doba múčnivky u mužov trvá 14 - 21 dní, počas ktorých sa huba rodu Candida aktívne množí.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 4 hodnotenia
Príznaky a liečba múčnivky (kandidózy) u mužov
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

David pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Čo je potrebné užívať pri liečbe múčnivky u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Váš lekár vám predpíše lieky na liečbu múčnivky u mužov s prihliadnutím na výsledky vyšetrenia a laboratórnych testov. Samoliečba kandidózy neprinesie želaný výsledok a taktiež môže ochorenie zhoršiť.
Milan pred 11 mesiacmi
Dobrý deň. Ako liečiť mučnivku u mužov doma? Pomáha mangán proti múčnivke u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Rýchla liečba múčnivky u mužov doma pozostáva z užívania liekov, ktoré vám predpíše lekár po stanovení diagnózy. Antimykotická liečba môže zahŕňať užívanie tabliet alebo používanie vonkajších prostriedkov. Mangán nie je pri liečbe múčnivky účinný a mohol by spôsobiť vysušenie sliznice pohlavných orgánov a zhoršiť zápal.
Vladimír pred rokom
Dobrý deň. Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu múčnivky u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Múčnivku u mužov lieči urológ. Na stanovenie liečby je potrebné vykonať vyšetrenie (laboratórne vyšetrenie krvi a moču, výter z urogenitálneho traktu). V prípade potreby môže urológ predpísať konzultáciu s inými lekármi (napríklad gastroenterológom alebo endokrinológom).
Martin pred rokom
Dobrý deň. Aké sú následky múčnivky u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Múčnivku u mužov je potrebné liečiť, pretože ochorenie môže prejsť do chronickej formy a vyvolať komplikácie. Tie môžu viesť k zápalom močovo-pohlavných orgánov (cystitída, uretritída, prostatitída) a poruchám erekcie.
Ivan pred rokom
Dobrý deň. Aké sú príčiny vzniku múčnivky u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň. Múčnivka u mužov vzniká v dôsledku premnoženia kvasinkových húb, ktoré sú prítomné v normálnej črevnej mikroflóre a ústnej dutine. Kandidóza sa môže preniesť od nakazenej ženy pohlavným stykom alebo ju môžu spôsobiť iné ochorenia (napr. diabetes mellitus, črevná dysbióza, pohlavne prenosné choroby). Kandidóza u mužov sa často vyskytuje na pozadí stresu, zmeny klimatického pásma, po užívaní antibiotík.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.