Logo
0800200000

Správna hygiena mužských intímnych partií

Správna hygiena mužských intímnych partií
Čítať 6 minút | Vytvorené: 18 december 2023 | aktualizované: 5 január 2024 | 1782 1782
Správna hygiena intímnych partií je jedným z dôležitých prvkov prevencie ochorení reprodukčného systému. Základom hygieny intímnych partií u mužov je pravidelné umývanie pohlavných orgánov.

Čo zahŕňa správnu hygienu intímnych partií u mužov?

Hygiena intímnych partií u mužov zahŕňa pravidelné umývanie genitálií a pokožky v oblasti perinea, aby sa zabránilo šíreniu infekčných chorôb. Podráždeniu pokožky je možné predísť nosením vzdušnej spodnej bielizne z prírodných tkanín a vyhýbaním sa používaniu pracích prostriedkov, ktoré spôsobujú alergie. Taktiež je dôležité dávať si pozor na prechladnutie a prehriatie genitálií.

Pravidlá mužskej intímnej hygieny

Pravidlá mužskej intímnej hygieny

Ako sa správne umývať?

Muži si musia pred umývaním genitálií dôkladne umyť ruky mydlom a vodou. Muži by mali dodržiavať nasledujúce pravidlá:

  • predkožku jemne stiahnite dozadu a pomocou teplej tečúcej vody a neparumovaného mydla, ktoré neobsahuje farbivá a alkohol, umyte oblasť pod predkožkou, povrch penisu, miešok, perineum a pokožku medzi stehnami;
  • genitálie umývajte jemne a nepoužívajte veľmi veľa mydla, aby ste predišli bolesti a podráždeniu;
  • špičku penisu, oblasť pod predkožkou a zvyšok genitálií jemne osušte uterákom;
  • oblečte si čistú a suchú spodnú bielizeň.

Neodporúča sa používať mastenec, kolínske vody, dezodoranty, pleťové vody ani zvlhčovače na báze alkoholu. Ak sa počas umývania objaví výtok z penisu, nepríjemný zápach, bolesť, začervenanie, svrbenie žaluďa alebo zúženie predkožky, mali by ste sa poradiť s urológom.

Ako často by si mali muži umývať intímne partie?

Genitálie by ste si mali umývať aspoň raz denne. Nepravidelné a nedostatočné umývanie intímnych partií môže viesť k vzniku dermatologických, urologických a infekčných ochorení. Príliš časté umývanie môže spôsobiť svrbenie, vysušenie a podráždenie pokožky.

Hygiena a sex

Genitálie by ste si mali umývať po každom pohlavnom styku (bez ohľadu na to, či sa pri sexe použil kondóm). Zvyšky semena a sekrétov môžu spôsobiť podráždenie a zápal kože a slizníc mužských pohlavných orgánov.

Hygiena pohlavných orgánov u chlapcov

Chlapci v predškolskom veku by si mali pri každodennom kúpaní umývať penis teplou vodou a mydlom, ktoré nedráždi pokožku. Ak dieťa nosí plienky, je potrebné ho umyť pri každom prebaľovaní, aby ste predišli vzniku zaparenín a podráždeniu pokožky. Chlapci by sa mali naučiť, ako si správne umývať penis a dodržiavať nasledujúce pravidlá hygieny intímnych partií:

  • aby sa predišlo poraneniam a problémom s intímnymi partiami, manipulácia s predkožkou by mala byť opatrná, pretože ešte nie je úplne oddelená od žaluďa penisu;
  • predkožku stiahnite späť, umyte všetky prístupné miesta žaluďa penisu a opláchnite všetky zvyšky mydla;
  • po umytí osušte miešok a penis mäkkým uterákom;
  • nepoužívajte vatové tampóny.

Zúženie predkožky, ktoré bráni normálnemu vylučovaniu moču, naznačuje vznik fimózy (vo väčšine prípadov sa fimóza u chlapcov musí liečiť chirurgicky). Ak je predkožka červená alebo opuchnutá, alebo ak sa objaví výtok z močovej trubice, mali by ste sa objednať na vyšetrenie k andrológovi.

Hygiena mužských intímnych partií

Hygiena mužských pohlavných orgánov v dospelosti zahŕňa každodenné dôkladné umytie perinea, vonkajšieho povrchu penisu, mieška, predkožky, žaluďa a pokožky pod predkožkou. Sprchujte sa teplou vodou, používajte mydlo, sprchový gél na intímnu hygienu alebo iné produkty, ktoré nespôsobujú alergické reakcie.

Prevenciou šírenia pohlavne prenosných chorôb je používanie kondómov pri pohlavnom styku. Pred a po pohlavnom styku, ako aj po vyprázdnení čriev by ste sa mali dôkladne osprchovať. Prevenciou vzniku kvasinkových infekcií je nosenie vzdušnej spodnej bielizne a oblečenia z prírodných tkanín, ktoré zabezpečujú správne dýchanie pokožky a nezadržiavajú teplo a vlhkosť v oblasti slabín.

U neobrezaných mužov sa pod predkožkou môže tvoriť smegma, belavý povlak pozostávajúci z odumretých kožných buniek a mazu. Smegmu, ktorá podporuje množenie baktérií a zápach, je možné vyliečiť pravidelným umývaním penisu.

Pri močení je potrebné predkožku stiahnuť a po močení dôkladne utrieť, aby sa zabránilo vzniku infekcie. Pri praní oblečenia používajte pracie prostriedky, ktoré nedráždia pokožku.

Kedy by mali muži absolvovať preventívnu prehliadku u urológa?

Vyšetrenie u lekára sa odporúča absolvovať aspoň raz ročne a lekára by ste mali okamžite vyhľadať v prípade akýchkoľvek nepríjemných príznakov (napr. pálenie pri močení, krv v moči, vyrážka alebo bolestivé hrčky). S postupujúcim vekom sa zvyšuje riziko vzniku urologických ochorení, preto môže byť pre včasnú diagnostiku a liečbu ochorení po 40. roku života potrebné absolvovať vyšetrenia častejšie.

Mali by si muži holiť intímne partie?

Odstraňovanie ochlpenia v slabinách je jedným z prvkov hygieny intímnych oblastí a spôsobom, ako zabrániť množeniu škodlivých mikróbov. Ochlpenie v intímnych partiách je možné odstrániť v prípade nepohodlia, nepríjemného zápachu alebo zvýšeného potenia v horúcom počasí.

Mali by muži močiť v sede alebo v stoji?

Poloha tela pri močení závisí od toho, ako sa cítite a od prítomnosti príznakov ochorení. Pri absencii bolestivých príznakov môže byť poloha tela akákoľvek.

Pri problémoch s močením (napr. v dôsledku zápalu prostaty) môže pomôcť s vylúčením moču poloha v sede. Čiastočné vyprázdňovanie močového mechúra je sprevádzané zvýšeným rizikom zápalu močového mechúra a močových kameňov. Pri prudkom vstaní alebo pri únave (najmä u starších mužov) sa môžu objaviť závraty a mdloby, preto sedenie pri močení pomáha predchádzať úrazom.

Ako si vybrať vhodnú pánsku intímnu kozmetiku?

Na umývanie sa odporúča používať zmäkčujúce prípravky bez obsahu alkoholu, parfumov a vôní, ktoré môžu spôsobiť vyrážky, svrbenie alebo podráždenie pokožky. Neodporúča sa používať púdre a dezodoranty. S výberom vhodnej kozmetiky na intímne partie vám môže pomôcť lekár.

Vhodná pánska spodná bielizeň

Pánska spodná bielizeň by mala byť suchá, čistá, z prírodných tkanín a nie príliš tesná. Pri tesnej syntetickej spodnej bielizni sa zhoršuje výmena vzduchu a krvný obeh, zvyšuje sa potenie a pokožka sa prehrieva a dochádza k jej podráždeniu. Pri praní spodnej bielizne nepoužívajte pracie prostriedky, ktoré vyvolávajú alergické reakcie.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Správna hygiena mužských intímnych partií - MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Aké môžu byť príčiny výtoku z penisu?

Bežnými príčinami výtoku z penisu sú sexuálne prenosné infekcie.

Určenie typu infekcie podľa farby výtoku z penisu

Farba výtoku

Ochorenie

Žltá, zelená alebo biela

Kvapavka

Biela, zakalená alebo vodnatá

Chlamýdie, uretritída

Biela (tvarohovitá)

Kandidóza

Typ infekčného agensu sa dá jednoducho určiť laboratórnymi vyšetreniami. Ihneď po objavení výtoku z penisu by ste sa mali objednať na vyšetrenie k urológovi.

2. Musím sa po pohlavnom styku vymočiť?

Moč močovú trubicu prečistí a pomáha predchádzať vzniku infekcií močových ciest. Infekčné agensy, ktoré sa mohli dostať do močovej trubice počas pohlavného styku, sa močom z tela vyplavia. Odporúča sa vymočiť do pol hodiny po pohlavnom styku.

3. Ako vplýva prítomnosť alebo absencia predkožky na hygienu penisu?

Absencia predkožky uľahčuje hygienu intímnych partií a znižuje riziko vzniku zápalov a dermatologických infekcií. Pravidelnosť hygienických postupov zostáva v oboch prípadoch rovnaká.

4. Aké sú následky zanedbanej hygieny penisu?

Ak si penis neumývate pravidelne (menej ako raz denne), je veľmi pravdepodobné, že sa u vás vyvinú infekčné a zápalové ochorenia. Striedma hygiena penisu môže byť príčinou vzniku smegmy a nepríjemného zápachu.

5. Môžem si žaluď penisu umývať mydlom?

Žaluď penisu si môžete opatrne umývať mydlom, ktoré nespôsobuje podráždenie, pálenie a začervenanie pokožky. Ak sa vyskytnú vedľajšie účinky, mali by ste sa poradiť s lekárom a zvoliť iné prostriedky na hygienu mužských intímnych partií.

6. Môžem na penis používať mastenec alebo dezodorant?

Dezodoranty a mastenec sa na penis neodporúča aplikovať. Podobne ako sprchové gély, zložky v týchto výrobkoch môžu spôsobiť podráždenie.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Správna hygiena mužských intímnych partií
Lekár oddelenia urológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Andrej pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Prečo sa mi na miešku objavujú vyrážky?
Odpovedať
Dobrý deň. Výskyt pupienkov na miešku môže byť spôsobený infekčnými ochoreniami (napr. kvasinkovými alebo vírusovými). Objednajte sa na vyšetrenie k urológovi.
Peter pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Mám si umývať žaluď penisu, aj keď ma pri dotyku bolí?
Odpovedať
Dobrý deň. Pravidlá každodennej hygieny penisu by sa mali dodržiavať aj v prítomnosti bolesti. Pri umývaní žaluďa penisu buďte opatrný a dbajte na to, aby ste na penis netlačili a netreli pokožku. Ak sa pri dotyku žaluďa penisu bolesť zhoršuje, mali by ste sa objednať na vyšetreni k urológovi.
Mark pred 4 mesiacmi
Dobrý večer. Prečo by som sa po močení mal utierať?
Odpovedať
Dobrý deň. Zvyšky moču spôsobujú hromadenie smegmy pod predkožkou a zvyšujú riziko vzniku zápalových a infekčných ochorení. Pravidelné utieranie po močení je preventívnym opatrením proti infekciám a zápalom.
Alex pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Ako sa správne starať o hygienu podpazušia?
Odpovedať
Dobrý deň. Hygiena podpazušia zahŕňa pravidelné umývanie mydlom a vodou, odstraňovanie ochlpenia a používanie antiperspirantov, ktoré pomáhajú predchádzať nepríjemnému zápachu.
Milán pred 4 mesiacmi
Dobrý deň. Čo môže byť príčinou pocitu pálenia v žaludi penisu?
Odpovedať
Dobrý deň. Možnými príčinami pálenia v žaludi penisu sú pohlavné choroby, kvasinkové infekcie alebo zápaly (napr. balanitída alebo uretritída). Ochorenie môže diagnostikovať iba lekár.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.