0800200000

Zlomenina penisu: príznaky, príčiny a liečba

Zlomenina penisu: príznaky, príčiny a liečba
mužské zdravie
aktualizované: 20 June 2024
Čítať 8 minút Zverejnené: 03 June 2024 1663
Zlomenina penisu je poranenie mužského pohlavného orgánu charakterizované prasknutím kavernózneho telieska a bielkovinového obalu. Ochorenie si vyžaduje chirurgický zákrok na obnovenie funkcie penisu.

Čo je zlomenina penisu?

Zlomenina penisu sa od ostatných zlomenín líši tým, že v orgáne nie je žiadna kosť. Počas erekcie je penis naplnený krvou, ktorá vypĺňa dutiny kavernózneho telieska. Ak sa opuchnutý penis náhle alebo násilne ohne, vonkajší obal jednej z dutín môže prasknúť, čo spôsobí zlomeninu penisu. Zlomenina penisu sa diagnostikuje prevažne u mužov s priemerným vekom 30 - 50 rokov.

Príčiny zlomeniny penisu

Máte otázky ohľadom práce oddelenia urológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Zlomený penis je najčastejšie dôsledkom drsného sexu. Ďalšie príčiny zlomeniny penisu:

  • pohlavný styk. K zlomenine môže dôjsť v akejkoľvek polohe, keď penis vykĺzne z partnerkinej pošvy a tvrdo sa ohne;
  • agresívna masturbácia. Zlomiť penis je možné aj silným stlačením orgánu;
  • náhlou traumou. Penis sa môže zlomiť pri páde alebo pri prevrátení v posteli pod váhou vlastného tela.

K poraneniu môže dôjsť aj pri pokuse o ohnutie penisu s cieľom zastaviť erekciu. Pri náhlom alebo násilnom ohnutí vztýčeného penisu sa krv, ktorá vypĺňa kavernózne telieska, vyleje dovnútra dutín kavernóznych teliesok, čo vedie k bolestivému opuchu mužských pohlavných orgánov.

Ako zistiť, že je penis zlomený?

Charakteristickým príznakom zlomeniny penisu je praskajúci zvuk spôsobený prasknutím kavernóznych telies (pacienti ho opisujú ako „praskanie rozbitého skla“). Ďalšie príznaky zlomeniny penisu:

  • silná narastajúca bolesť, ktorá môže viesť k šoku; 
  • zastavenie erekcie; 
  • vnútorné krvácanie; 
  • hematóm (modrina) na penise;
  • nadmerné vychýlenie penisu do strany.

Veľkosť hematómu závisí od rozsahu poškodenia membrány a kavernóznych telies. Pri hromadení krvi sa môže rozšíriť do mieška, pubisu, vnútorných stehien, prednej brušnej steny. Koža penisu získava modrý nádych a postupne tmavne. Ak je pri zlomenine poškodená močová trubica, dochádza k oneskoreniu močenia. Niekedy opuch penisu dosiahne takú veľkosť, že nie je možné orgán nahmatať.

Pri akomkoľvek poškodení orgánu, ak z penisu vychádza krv, je opuchnutý, modrý alebo existuje podozrenie na zlomeninu, je potrebné okamžite zavolať záchranku. Lekár zhodnotí situáciu, poskytne potrebnú prvú pomoc a odvezie pacienta do nemocnice.

Ako rozoznám zlomeninu od podvrtnutia alebo vykĺbenia penisu?

Pri diagnostike zlomeniny penisu je potrebné vylúčiť iné možné ochorenia. Príznaky zlomeniny, podtvrdnutia a vykĺbenia penisu sú podobné. Hlavným rozlišovacím znakom, že penis je zlomený, je charakteristický praskajúci zvuk, ktorý vzniká pretrhnutím dorzálnej tepny alebo podporných väzov. Pri podvrtnutí a vykĺbení penisu pacient nemá pocit „prasknutia“.

Ako sa diagnostikuje zlomenina penisu?

Počas diagnostiky si lekár vypočuje ťažkosti pacienta a vykoná fyzikálne vyšetrenie poškodeného orgánu. Počas rozhovoru venuje osobitnú pozornosť faktorom, ktoré spôsobili poranenie. Ďalšie metódy výskumu:

  • ultrazvuk penisu a jeho ciev. Pomôže určiť závažnosť zranenia;
  • uretroskopia. Vylúči alebo potvrdí poškodenie močovej trubice;
  • kavernosografia. Röntgenové vyšetrenie kavernóznych telies penisu s podaním kontrastnej látky.

V prípade potreby sa môže nariadiť magnetická rezonancia. Magnetická rezonancia sa môže použiť v prípade silnej bolesti a výrazného opuchu penisu. Magnetická rezonancia sa nevyhnutne predpisuje v prípade podozrenia na významné poškodenie penisu. Vyšetrenie umožňuje presne určiť miesto prasknutia bieleho povlaku, jeho smer a veľkosť.

Metódy liečby zlomeniny penisu

Zlomenina penisu je urologické poranenie, ktoré sa lieči chirurgicky. Dobré výsledky (úplné obnovenie funkcie a tvaru orgánu) po chirurgickej liečbe zlomeniny penisu sa pozorujú vo viac ako 90% prípadov.

Liečba zlomeniny penisu by mala byť okamžitá. Pomoc vyhľadajte čo najskôr, aby ste predišli negatívnym následkom poranenia na sexuálne a močové funkcie pacienta.

Počas operácie chirurg zašije bielkovinovú pošvu a v prípade potreby opraví ďalšie poranenia penisu (napr. prasknutie močovej trubice). V prípade masívneho krvácania lekár vykoná otvorenie hematómu, odstráni krvné zrazeniny, zastaví krvácanie a zašije defekty bieleho povlaku a kavernóznych telies. V oblasti hematómu na penise sa vykoná drenáž rany.

Okamžitá chirurgická korekcia minimalizuje pravdepodobnosť vzniku možných komplikácií a umožňuje návrat k normálnemu sexuálnemu životu v krátkom čase. Prognóza pri včasnom odhalení a liečbe zlomeniny penisu je priaznivá.

Ako sa pripraviť na operáciu zlomeniny penisu?

Večer pred operáciou a deň pred operáciou nesmie pacient jesť a 2 hodiny pred operáciou by nemal nič piť. Je tiež potrebné vykonať ďalšie testy:

  • klinický krvný test;
  • analýza krvnej skupiny a Rh faktora;
  • biochemický rozbor krvi;
  • koagulogram;
  • celkové protilátky proti syfilisu;
  • protilátky proti HIV;
  • vírus hepatitídy B a C.

Zoznam povinných vyšetrení zahŕňa EKG. Príprava na operáciu zahŕňa aj konzultáciu s praktickým lekárom.

Ako prebieha operácia zlomeniny penisu?

Operácia zlomeniny penisu sa vykonáva otvorenou metódou. Liečba zlomeniny penisu na klinike spočíva v obnovení anatomickej integrity tkanív penisu po traumatickom náraze s poškodením vnútorných štruktúr.

Operácia zlomeniny penisu sa vykonáva v celkovej anestézii (podávanej intravenózne). Počas zákroku chirurg vykoná kruhový rez na koži asi 1 centimeter za žaluďom. Potom lekár posunie kožu k spodine orgánu. Lokalizuje sa oblasť natrhnutia, po ktorej sa tkanivo zašije samoabsorbujúcimi stehmi.

Zotavenie po chirurgickej liečbe zlomeniny penisu

Po operácii strávi pacient niekoľko dní v nemocnici v starostlivosti zdravotníckeho personálu. Správna pooperačná starostlivosť a dodržiavanie pokynov lekára urýchli a uľahčí zotavenie po chirurgickej liečbe zlomeniny penisu. Pred prepustením dostane pacient potrebné odporúčania a pokyny od ošetrujúceho lekára. Rehabilitačné obdobie zahŕňa:

  • pooperačná starostlivosť o rany;
  • vyhýbanie sa erekcii;
  • zdržanie sa pohlavného styku;
  • vylúčenie silového tréningu;
  • obmedzenie konzumácie alkoholu a potravín, ktoré zabraňujú odvádzaniu tekutín z tela (slané, vyprážané a kyslé).

Počas rehabilitácie je potrebné vyhnúť sa návšteve sauny, kúpeľa a bazéna. Doba rekonvalescencie je v priemere 1,5 mesiaca (počas tohto obdobia sa zahoja stehy a rany na penise). Počas tohto obdobia je potrebné pravidelne navštevovať lekára, aby sledoval aktuálny stav orgánu a močenie.

Budem môcť mať sex po liečbe zlomeniny penisu?

Operácia vykonaná do 24 hodín po úraze znižuje riziko negatívnych výsledkov zlomeniny orgánu vrátane sexuálnej dysfunkcie. Obnova erektilnej funkcie trvá v priemere 1,5 mesiaca. Pri včasnom odhalení ochorenia a liečbe zlomeniny penisu sa sexuálna funkcia plne obnoví.

Čo sa stane, ak sa zlomenina penisu nelieči?

Ak sa zlomenina penisu nelieči, môže to mať vážne následky. Možné komplikácie poranenia:

  • absces penisu;
  • zúženie uretry;
  • zakrivenie penisu;
  • bolestivá erekcia;
  • nekróza penisu;
  • vytvorenie arteriovenózneho skratu (abnormálne spojenie medzi tepnou a žilou).

Liečba uvedených ochorení penisu si vyžaduje zložitejšiu operáciu. Môže sa tiež vyvinúť erektilná dysfunkcia.

Prevencia zlomeniny penisu

Neexistujú žiadne špecifické preventívne opatrenia proti zlomenine penisu. Hlavným odporúčaním je byť počas pohlavného styku opatrný. Taktiež, aby ste predišli zlomeninám, neohýbajte vztýčený penis.

Urológia v Doktorpro v Bratislave

Zlomenina penisu: príznaky, príčiny a liečba
Zlomenina penisu: príznaky, príčiny a liečba
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Kedy je potrebná amputácia penisu?

Penektómia je operácia, pri ktorej sa amputuje penis. Amputácia sa predpisuje pri liečbe pokročilého nádorového ochorenia penisu a na zmenu pohlavia.

Môže sa poranenie penisu liečiť v domácich podmienkach?

V prípade poranenia genitálií je potrebné poskytnúť pacientovi prvú pomoc doma (ošetriť ranu a priložiť studený obklad) a nevyhnutne navštíviť lekára kvôli diagnostike. Tým sa vylúči vznik nežiaducich výsledkov a nebezpečných komplikácií.

Čo robiť, keď penis bolí?

Existuje mnoho dôvodov bolesti v genitáliách: roztrhnuté uzdičky, modriny, sexuálne infekcie, ochorenia penisu (fimóza alebo striktúra uretry) a mechanické poškodenie predkožky. Ak sa chcete zbaviť bolestivých pocitov, je potrebné poradiť sa s urológom. Počas konzultácie lekár vykoná vyšetrenie a predpíše liečbu.

Kedy je možné mať sex po operácii zlomeniny penisu?

Ak pacient včas vyhľadá lekársku pomoc a operácia sa vykoná do 24 hodín, možné komplikácie sa minimalizujú. Po rehabilitácii, po 1 alebo 2 mesiacoch, sa pacient úplne zotaví a môže pokračovať v sexuálnom živote.

Ako dlho trvá operácia zlomeniny penisu?

Operácia zlomeniny penisu trvá približne 1 hodinu. Počas chirurgického zákroku lekár odstráni krvné zrazeniny a zašije defekty v bielom povlaku kavernózneho telieska a v prípade potreby obnoví močovú trubicu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Zlomenina penisu: príznaky, príčiny a liečba
Autor
MUDr. Andrej Janák
Lekár oddelenia urológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Anna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Počas pohlavného styku má muž v sperme krv. S čím to môže súvisieť?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Jednorazový výskyt krvi v sperme sa nepovažuje za ochorenie. Ak je krv prítomná neustále, odporúčame nechať sa vyšetriť. Možnými príčinami krvi v seperme môžu byť prostatitída, pohlavne prenosné choroby, adenóm prostaty a iné ochorenia reprodukčného systému.
Mark pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Musím navštíviť lekára, ak si pretrhnem uzdičku?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Ak trhlina nie je príliš veľká a nedochádza k silnému krvácaniu, vystačíte si s výplachom rany peroxidom vodíka. Ak je prítomné krvácanie, treba ho zastaviť. Na to treba prstami pevne pritlačiť uzdičku k žaluďu na 10 minút. Keď krvácanie prestane, mali by ste navštíviť urológa. Ak je trhlina príliš veľká, možno budete potrebovať stehy.
Filip pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžem si zlomiť penis a necítiť to?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Príznaky zlomeniny penisu sú výrazné: charakteristický praskajúci zvuk z prasknutia kavernóznych telies, bolesť, opuch a lividita. Symptomatológia sa rozvíja rýchlo a vyžaduje, aby pacient vyhľadal lekársku pomoc.
Vratislav pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi povedať, čo mám použiť, keď mám odretý penis?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Odreniny penisu si vyžadujú lokálnu liečbu antiseptickými prostriedkami, masťami a krémami, ktoré vám po konzultácii predpíše urológ. Včasná liečba znižuje pravdepodobnosť bakteriálnej infekcie.
Štefan pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Čo robiť v prípade zlomeniny penisu?
Odpovedať
MUDr. Andrej Janák
MUDr. Andrej Janák
pred 3 mesiacmi
Dobrý deň. Ak existuje podozrenie na zlomeninu penisu, je potrebné zavolať záchranku. Po vyšetrení lekár pacienta hospitalizuje na urologickom alebo chirurgickom oddelení. Kým prídu lekári, môžete na poranený penis prikladať ľad.
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov, najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov. Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť naše aktualizácie.

Vymieňajte si e-maily s užitočnými informáciami o vašom zdraví. Odoberá nás viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie