Logo
0800200000

Príčiny vzniku chronickej kandidózy? Ako vyliečiť chronickú kandidózu?

Príčiny vzniku chronickej kandidózy? Ako vyliečiť chronickú kandidózu?
Čítať 8 minút | Vytvorené: 25 marec 2024 | aktualizované: 25 marec 2024 | 322 322
Chronická kandidóza je infekčné ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku patologického rastu kvasiniek rodu Candida v organizme. Bez včasnej diagnostiky a liečby môže patológia prejsť do chronickej formy.

Čo je vaginálna kvasinková infekcia (kandidóza)?

Vaginálna kvasinková infekcia (vaginálna kandidóza, múčnivka) je zápalové ochorenie, ktoré vzniká v dôsledku premnoženia kvasiniek rodu Candida a postihuje vonkajšie genitálie (veľké pysky ohanbia, malé pysky ohanbia, klitoris, ohanbie a steny pošvy). Candida je oportúnny patogén, ktorý je v malom množstve prítomný v ústnej a nosovej dutine, v črevách a vo vagíne. V prípade ich aktívneho rozmnožovania potláčajú normálnu flóru a spôsobujú zápaly.

Kto je najviac ohrozený kandidózou?

Kandidóza je bežné ochorenie, ktoré postihuje až 75 % žien. Patologické premnoženie kvasiniek je zvyčajne vyvolané zníženou imunitou (na pozadí častých infekčných ochorení, avitaminózy a metabolických porúch) a hormonálnymi zmenami (napríklad počas puberty alebo premenopauzy, počas tehotenstva). Medzi ďalšie spúšťacie faktory vaginálnej kandidózy patrí:

  • nedostatočná alebo nadmerná intímna hygiena (vedie k narušeniu normálnej vaginálnej mikroflóry a zníženiu kyslosti vaginálneho prostredia);
  • nekontrolované užívanie antibakteriálnych a hormonálnych liekov (vrátane perorálnej antikoncepcie);
  • časté používanie vaginálneho výplachu bez lekárskeho predpisu;
  • nerovnováha hormonálneho profilu (napr. v dôsledku častých potratov, patológií štítnej žľazy, nadobličiek, hypofýzy, vaječníkov);
  • črevná dysbakterióza;
  • častý a dlhodobý pobyt v miestnostiach s vysokou vlhkosťou a teplom (kúpele, sauny);
  • pohlavne prenosné choroby (chlamýdie, mykoplazmóza, kvapavka, genitálny herpes, trichomoniáza);
  • alergie (na zložky výrobkov intímnej hygieny, latex, vložky);
  • nesprávne používanie vnútromaternicového telieska (napr. dlhšie nosenie, ako je stanovená doba používania).

Riziko vzniku kandidózy sa zvyšuje u žien s cukrovkou, pretože zvýšená hladina glukózy podporuje množenie kvasiniek. Kvasinková infekcia sa môže aktívne množiť aj pri častej konzumácii alkoholu (najmä piva) a fajčení v dôsledku metabolických porúch a znížených obranných funkcií organizmu.

Čo je to chronická kandidóza?

Chronická kandidóza je forma vaginálnej kandidózy, ktorá sa vyznačuje obdobiami remisie a exacerbácie. Chronická kandidóza má menej výrazné príznaky, hoci samotný proces infekcie prebieha v organizme ženy oveľa dlhšie. Počas remisie môže byť chronická kandidóza asymptomatická.

Recidívu kandidózy vyvolávajú vonkajšie faktory a zmeny v organizme (podchladenie, stres, zápalové ochorenia močového systému alebo užívanie niektorých liekov, napríklad antibakteriálnych alebo kortikosteroidov). V prípade exacerbácie chronickej kvasinkovej infekcie prebieha vaginálna kandidóza v akútnej forme s výraznými príznakmi.

Prečo sa vyskytuje chronická kandidóza?

Akútna kandidóza je ľahko liečiteľná v prípade, že sa včas začne s jej liečbou. Do chronickej formy môže vaginálna kandidóza prejsť v dôsledku nedostatočnej liečby alebo nesprávne zvolenej a neukončenej liečby. Samoliečba kandidózy je neúčinná a navyše môže zvýšiť odolnosť patologických mikroorganizmov voči antibiotikám a viesť ku komplikáciám.

Ako sa prejavuje chronická kandidóza?

Príznaky chronickej kandidózy sa môžu neustále prejavovať a ustupovať. Príznaky vaginálnej kandidózy sa spravidla zhoršujú pred menštruáciou a počas nej (v dôsledku zvýšenej hladiny hormónu estrogénu), ako aj v období oslabenej imunity (napríklad počas prechladnutia, únavy alebo zvýšeného emocionálneho stresu). Medzi príznaky chronickej kandidózy patrí:

  • svrbenie vonkajších genitálií;
  • pálenie a bolesť pri močení;
  • opuch a začervenanie v oblasti genitálií;
  • silný, hustý alebo tvarohovitý výtok bielej farby z pošvy.

Pri kandidóze sa môže vyskytnúť bolesť počas pohlavného styku. V dôsledku intenzívneho svrbenia a škrabania sa v perineálnej oblasti môžu objaviť podráždenie, malé vyrážky a vredy. Výtok pri chronickej kandidóze môže mať kyslý alebo tzv. rybací zápach a môže byť žltej, zelenkavej alebo sivej farby, čo môže naznačovať prítomnosť sekundárnej infekcie.

Ak sa chronická kandidóza zhorší viac ako štyrikrát za rok, gynekológ diagnostikuje recidivujúcu formu ochorenia. Časté recidívy vaginálnej kandidózy sa zvyčajne vyskytujú u žien s nekontrolovaným diabetes mellitus a imunodeficientnými stavmi (napr. HIV, chronické ochorenia krvi, onkologické ochorenia, chemoterapia alebo rádioterapia).

Diagnostika chronickej kandidózy

Chronickú kandidózu u žien diagnostikuje gynekológ po vyšetrení. Vyšetrenie kandidózy zahŕňa:

  • oboznámenie sa s pacientkinou anamnézou;
  • vyšetrenie na gynekologickom kresle a kolposkopiu (vyšetrenie sliznice pošvy a krčka maternice optickým prístrojom);
  • vaginálny výter na mikroflóru a bakteriálny výter na bakteriálnu infekciu;
  • cytologickú analýzu (ster z kanála krčka maternice na atypické bunky).

Gynekológ môže odporučiť aj laboratórne vyšetrenie krvi (na posúdenie zápalového procesu a celkového zdravotného stavu ženy). V prípade podozrenia na abnormality v reprodukčnom systéme alebo komplikovaného priebehu kandidózy môže lekár predpísať gynekologické ultrazvukové vyšetrenie.

Ako sa lieči chronická kandidóza?

Liečba chronickej kandidózy prebieha podľa prísneho liečebnému plánu, ktorý predpisuje gynekológ, pričom zohľadňuje výsledky prístrojových a laboratórnych vyšetrení, ako aj individuálne charakteristiky organizmu a prítomnosť sprievodných ochorení. Liečba je zameraná na odstránenie zápalového procesu pohlavných orgánov, porúch imunity a zničenie patogénov.

Liečba chronickej kandidózy zahŕňa užívanie antimykotík, protizápalových liekov, ako aj liekov na obnovenie normálnej mikroflóry a pH pošvy a zvýšenie lokálnej imunity. Počas liečby je potrebné zdržať sa pohlavného styku, aby sa zabránilo sekundárnej infekcii, podráždeniu vonkajších genitálií a zhoršeniu príznakov.

Mal by sa môj sexuálny partner liečiť, keď sa u mňa často vyskytuje kandidóza?

Kandidóza môže postihnúť ženy aj mužov. Kvasinková infekcia nie je pohlavne prenosná choroba, ale môže sa prenášať vaginálnym, análnym a orálnym sexom, ako aj kontaktom so sliznicami infikovanej osoby (bozkávanie, zdieľanie predmetov osobnej hygieny). Riziko, že sa človek nakazí kandidózou pri pohlavnom styku, je minimálne, pretože plesňová infekcia sa v organizme udomácni len v prípade oslabenia imunitného systému alebo v prítomnosti iných infekcií (sexuálnych alebo gastrointestinálnych). Liečba kandidózy zahŕňa antimykotickú liečbu u oboch sexuálnych partnerov. V prípade príznakov kandidózy u sexuálneho partnera by sa mal muž objednať na vyšetrenie k urológovi.

Dá sa chronická kandidóza úplne vyliečiť?

Chronická kandidóza sa dá úplne vyliečiť. Individuálnu liečbu predpíše gynekológ po dôkladnej diagnostike. Liečba chronickej kandidózy trvá niekoľko týždňov až niekoľko mesiacov a prebieha pod stálym dohľadom lekára.

Pri liečbe môže lekár zmeniť používané antimykotiká, pretože kvasinková infekcia počas liečby môže vykazovať rezistenciu na antimykotiká. Počas liečby je dôležité dodržiavať všetky odporúčania lekára.

Komplikácie chronickej kandidózy

Pri chronickom priebehu kandidózy sa patologický proces môže rozšíriť do orgánov tráviaceho traktu, reprodukčného a močového systému. Medzi komplikácie chronickej kandidózy patrí:

  • oslabený imunitný systém a neustále riziko nákazy infekčnými chorobami;
  • erózia krčka maternice;
  • zápal vaječníkov a vajíčkovodov;
  • neplodnosť (v dôsledku zrastov v reprodukčných orgánoch);
  • časté infekcie panvových orgánov (cystitída, pyelonefritída, uretritída);
  • komplikácie s donosením plodu;
  • prenos infekcie na dieťa počas tehotenstva alebo pôrodu.

Dodržiavanie preventívnych opatrení pomáha predchádzať komplikáciám súvisiacich so zhoršením ochorenia. Pri prvých príznakoch recidívy vaginálnej kandidózy je potrebné vyhľadať gynekológa.

Prevencia chronickej kandidózy

Cieľom preventívnych opatrení pri chronickej kandidóze je zabrániť jej opakovanému výskytu. Prevencia chronickej vaginálnej kvasinkovej infekcie by mala zahŕňať:

  • správnu osobnú hygienu (používanie hygienických prípravkov bez agresívnych chemických zložiek, parfumov a farbív, ktoré môžu dráždiť sliznicu vonkajších pohlavných orgánov);
  • používanie bariérovej antikoncepcie pri nových sexuálnych partneroch;
  • pravidelné samovyšetrovanie vonkajších genitálií na prítomnosť vyrážok, opuchov, nezvyčajného výtoku;
  • vyhýbanie sa fajčeniu;
  • pravidelnú fyzickú aktivitu a vyváženú stravu (aby sa zabránilo metabolickým poruchám a hormonálnemu zlyhaniu, aby sa zlepšila imunita);
  • užívanie liekov (vrátane perorálnej, vnútromaternicovej a vaginálnej antikoncepcie) len na lekársky predpis.

Infekčné ochorenia panvových orgánov a tráviaceho traktu (črevné infekcie, pohlavne prenosné choroby, zápaly močového systému) a endokrinné patologické stavy by sa mali liečiť včas. Dôležité je absolvovať aj každoročné preventívne prehliadky (ženy u gynekológa, muži u urológa).

Dôležitú úlohu pri chronickej kandidóze zohráva strava. Strava pri kandidóze by nemala obsahovať produkty, ktoré spôsobujú kvasenie v čreve (napr. kysnuté pečivo, káva, alkohol), ako aj veľké množstvo cukru (mliečna čokoláda, sladkosti, ovocie s vysokým obsahom cukru).

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Príčiny vzniku chronickej kandidózy? Ako vyliečiť chronickú kandidózu? - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako dlho sa lieči chronická kandidóza?

Liečbu chronickej kandidózy predpisuje gynekológ individuálne. Dĺžka liečby závisí od viacerých faktorov, akými sú závažnosť a rozsiahlosť patologického procesu, štádia ochorenia, prítomnosti sprievodných patológií, veku ženy, jej hormonálneho pozadia a imunity. Liečba chronickej kandidózy trvá od 10 dní do niekoľkých mesiacov a vykonáva sa pod dohľadom lekára.

2. Môžu chronickú kandidózu vyvolať hygienické vložky?

Každodenné nosenie hygienických vložiek môže vytvárať tzv. skleníkový efekt (zvýšenú vlhkosť a teplo) v perineálnej oblasti, čo podporuje rast kvasiniek. Okrem toho, niektoré zložky v hygienických výrobkoch (vonné látky, parfumy, syntetické vlákna) môžu vyvolať vznik alergických reakcií a spôsobiť podráždenie vulvy, čo tiež prispieva k narušeniu vaginálnej mikroflóry a zníženiu jej ochranných vlastností.

3. Ako sa zbaviť bolesti brucha spôsobenej kandidózou?

Bolesť brucha sa môže objaviť pri komplikovanom priebehu kandidózy a prítomnosti sprievodných gynekologických ochorení. V prípade bolesti brucha je potrebné poradiť sa s gynekológom.

4. Môže kandidóza spôsobiť oneskorenie menštruácie?

Oneskorená menštruácia nie je príznakom kandidózy. Nepravidelnosť menštruácie môžu vyvolať hormonálne poruchy, znížená imunita a iné pridružené patologické stavy (napr. zápal vaječníkov), ktoré sa môžu objaviť na pozadí kvasinkovej infekcie.

5. Ako sa lieči chronická kandidóza u mužov?

Liečbu chronickej kandidózy u mužov predpisuje urológ po vyšetrení s prihliadnutím na štádium ochorenia a výsledky laboratórnych vyšetrení. Diagnostika kandidózy u mužov zahŕňa:

  • oboznámenie sa s pacientovou anamnézou;
  • vyšetrenie urológom;
  • urogenitálny výter na bakteriologické vyšetrenie kvasinkovej mikroflóry;
  • vyšetrenie na pohlave prenosné infekcie (v prípade podozrenia na súbežné pohlavne prenosné choroby).

Chronická kandidóza u mužov si vyžaduje komplexnú liečbu. Na odstránenie príznakov ochorenia urológ predpisuje antimykotiká na vnútorné a vonkajšie použitie, ako aj probiotiká (na obnovenie črevnej mikroflóry). Liečebný plán volí urológ individuálne.

Pri chronickej forme kvasinkovej infekcie je dôležité dodržiavať preventívne opatrenia, aby sa zabránilo recidíve (prestať fajčiť, obmedziť konzumáciu alkoholu, dodržiavať diétu odporúčanú lekárom) a včas liečiť zápalové ochorenia v organizme. Urológ môže predpísať aj imunostimulačné lieky.

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 2 hodnotenia
Príčiny vzniku chronickej kandidózy? Ako vyliečiť chronickú kandidózu?
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Eva pred 2 týždňami
Dobrý deň. Ako sa dá rýchlo vyliečiť kandidóza? Sú účinnejšie tabletky alebo vaginálne čapíky?
Odpovedať
Nataliia Biletska
Nataliia Biletska Eva Eva pred 2 týždňami
Dobrý deň, na rýchlu liečbu kandidózy sa používa farmakologická liečba, ktorú vám predpíše gynekológ. Lieky, ich formu a dávkovanie volí gynekológ individuálne podľa výsledkov vyšetrenia.
Frederika pred 3 týždňami
Dobrý deň. Ako sa lieči pokročilé štádium kandidózy u žien?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečbu chronickej kandidózy, ktorá trvá už dlhší čas, predpisuje gynekológ. Liečbu a dĺžku jej trvania volí lekár individuálne podľa výsledkov diagnostiky. Liečba spravidla zahŕňa antimykotickú liečbu, používanie vaginálnych prostriedkov (čapíkov), imunostimulátorov a diétu.
Sandra pred 4 týždňami
Dobrý deň. Môže sa kandidóza prejavovať bielym výtokom bez svrbenia?
Odpovedať
Nataliia Biletska
Nataliia Biletska Sandra Sandra pred 4 týždňami
Dobrý deň. Áno, kandidóza môže byť sprevádzaná bielym, mliečnym a žltkastým výtokom bez svrbenia a pálenia v perineálnej oblasti. Ochorenie má množstvo príznakov, ktoré môžu pravidelne miznúť a pribúdať. Nezvyčajný výtok z pošvy je dôvodom na absolvovanie vyšetrenia u gynekológa. Samoliečba kandidózy je neúčinná a môže príznaky zhoršiť.
Mária  pred mesiacom
Dobrý deň. Všimla som si, že pred menštruáciou mám hrudkovitý výtok. Čo by to mohlo byť?
Odpovedať
Dobrý deň. Biely, tvarohovitý výtok môže byť príznakom kandidóznej vulvitídy. Príznaky kandidózy sa zvyčajne zhoršujú pred menštruáciou a v období oslabenej imunity. Vyšetrenie u gynekológa vám môže pomôcť zabrániť progresii ochorenia a jeho prechodu do chronickej formy.
Adriána pred mesiacom
Dobrý deň. Mám chronickú kandidózu a nič mi počas jej recidív nepomáha. Ako zmierniť príznaky recidívy kandidózy?
Odpovedať
Dobrý deň. Liečba chronickej kandidózy je dlhodobý proces, ktorého cieľom je úplne zničiť ohnisko infekcie. Patogénne kvasinkové mikroorganizmy môžu zvyšovať svoju odolnosť voči antimikrobiálnym liekom, takže používané antimykotiká môžu stratiť svoju účinnosť a vyžadujú si výmenu. Liečbu je potrebné konzultovať s gynekológom, ktorý vás najskôr vyšetrí. Liečba chronickej kandidózy si vyžaduje komplexný prístup (užívanie perorálnych liekov, vaginálnych prípravkov, imunomodulátorov a probiotík).
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.