Logo
0800200000

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Čítať 5 minút | Vytvorené: 21 december 2022 | aktualizované: 21 december 2022 | 2543 2543
Soor je najčastejším gynekologickým ochorením, ktoré postihuje ženy. Dôležitou súčasťou pri liečbe tohto ochorenia je diéta.

Čo je to soor a aké sú jeho príznaky?

Soor je infekčné plesňové ochorenie, ktoré u žien najčastejšie postihuje vagínu a vulvu. Pôvodcom tohto ochorenia je pleseň rodu Candida, preto sa soor nazýva aj kandidálna vaginitída. K rozvoju mykózy napomáha narušenie mikroflóry vagíny pri pohlavne prenosných infekciách, po užití antibiotík, zmene sexuálneho partnera, tehotenstvo, častý stres a nedostatok spánku. Rizikovým faktorom pre vznik kandidózy je aj diabetes mellitus a ochorenia sprevádzané zvýšením hladiny cukru v krvi. Pri imunodeficienčných ochoreniach sa môže vyvinúť aj kandidóza kože, ústnej dutiny, gastrointestinálneho traktu a močových ciest.

Kandidóza je chronické ochorenie, pri ktorom sa striedajú obdobia stagnácie a exacerbácie. Medzi symptómy soor patria:

Výtok počas soor je hrudkovitý, viskózny, výdatný, s ostrým nepríjemným zápachom. Ak máte podozrenie na vaginálnu kandidózu, mali by ste navštíviť gynekológa. Lekár vás vyšetrí a urobí analýzu vaginálneho výtoku na mikroflóru.

Čo sa nemôže konzumovať pri soor?

Diéta počas soor zohráva veľmi dôležitú úlohu v procese liečby. Pri kandidóze by ste mali zo stravy vylúčiť potraviny, ktoré podporujú reprodukciu plesní a zvyšujú hladinu cukru v krvi. Počas daného ochorenia by ste nemali konzumovať:

  • sladkosti;
  • cukor;
  • pekárenské výrobky;
  • výrobky, ktoré obsahujú kvasnice;
  • plnotučné mlieko;
  • korenie.

Pri zhoršení ochorenia by ste sa mali úplne vyhnúť uvedeným produktom, taktiež je potrebné obmedziť konzumáciu alkoholických nápojov.

Čo je možné jesť počas soor?

Základom vášho jedálnička pri kandidóze by mali byť mliečne výrobky, chudé mäso, obilniny, čerstvá zelenina a ovocie. Nezabudnite do neho zaradiť aj mliečne výrobky, ktoré obsahujú kyslé mlieko a sú bohaté na laktobacily (čerstvý jogurt, kefír). Mastné mliečne výrobky pri kandidóze, akým je napríklad maslo, môžete konzumovať s mierou. Vajcia môžu byť tiež zahrnuté do vašej stravy.

Pri výbere obilnín je potrebné uprednostniť pohánkovú a pšeničnú kašu. Z cestovín treba uprednostiť tie, ktoré sú vyrobené z tvrdých druhov pšenice. Z ryže je vhodné konzumovať nelúpanú ryžu, pretože tá sa dlho trávi a udržuje sýtosť vďaka nízkej hladine cukru v krvi.

Medzi potraviny, ktoré zabíjajú pleseň v tele, patria kyseliny (napríklad zeleninový a jablčný ocot, kyselina citrónová). Účinky rakytníkového oleja na kandidózu zatiaľ neboli preskúmané, preto ho je lepšie nekonzumovať. Počas tohto ochorenia môžete piť čistú vodu, čerstvo vylisované ovocné šťavy, nesladené nápoje a zelený čaj.

Káva a soor

Kávu počas soor piť môžete. Vzhľadom na to, že pri soor sa odporúča obmedziť mlieko, pri výbere kávových nápojov je potrebné uprednostniť espresso a americano. Počas ochorenia by ste sa mali vyhnúť cappuccinu a latte.

Tvaroh, mlieko, kefírové nápoje počas soor

Kefír, jogurt alebo iný mliečny produkt s bifidobaktériami sú počas soor prospešné. Kyslé mliečne výrobky sa počas tohto ochorenia odporúčajú na obnovenie mikroflóry ženského organizmu. Počas soor je možné konzumovať tvaroh v neobmedzenom množstve (v surovej aj tepelne upravenej forme). Obmedziť treba len plnotučné mlieko, pretože neobsahuje dostatočné množstvo lakto a bifidobaktérií a vďaka mliečnemu cukru vytvára živnú pôdu pre rozvoj kandidy.

Diéta pri soor čriev 

Strava pri črevnej kandidóze by mala obsahovať potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné, chemicky a mechanicky nedráždia črevnú výstelku. Keďže sa plesne v alkalickom prostredí množia rýchlejšie, pridajte do vašeho jedálnička jablčný ocot, ktorý podporuje zotavenie organizmu.

Pri kandidóze pažeráka je potrebné vylúčiť z jedálnička studené a príliš teplé jedlá. Jedálniček pri kanidóze hrdla by mal pozostávať z kašovitej stravy. Zo stravy treba vylúčiť kyslé a korenisté jedlá (napr. citrón pri kandidóze ústnej dutiny).

Ako sa dá zbaviť soor?

Liečbou soor sa zaoberá gynekológ. Na liečbu kandidózy lekár spravidla predpíše antimykotikum vo forme tabletiek alebo vaginálnych čapíkov a probiotiká.

Súčasťou liečby je aj správne stravovanie počas kandidózy. Dodržiavanie diéty po ukončení liečby soor vám pomôže vyhnúť sa návratu ochorenia. Na prevenciu kandidózy počas užívania antibiotík môže lekár predpísať antifungálne lieky a probiotiká.

Diéta počas soor: menu s receptami

Váš jedálniček počas ochorenia soor môže byť chutný a rôznorodý. Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na jednoduché jedlá, ktoré môžete jesť počas liečby kandidózy. Uvedené recepty sú vhodné aj pri diéte počas soor v tehotenstve. Tieto jedlá obsahujú iba prírodné produkty, rôzne vitamíny a minerály.

Diéta pri soor - menu na týždeň:

1

Pohánkové rizoto

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Príprava
5 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
270
Porcie
1

Ingrediencie

  • pohánka;
  • kukurica;
  • mrkva;
  • cibuľa;
  • zelený hrach;
  • iná zelenina podľa chuti;
  • mozzarella.
  1. Pohánku prepláchneme a varíme na miernom ohni varíme do mäkka.
  2. Zeleninu umyjeme, cibuľu a mrkvu nakrájame a podusíme na malom množstve rastlinného oleja.
  3. Uvarenú pohánku odstavíme z ohňa a zmiešame s udusenou zeleninou.
  4. Pred podávaním do horúcej kaše pridáme mozzarellu podľa chuti.
2

Tvarožníky s hrozienkami, pripravené v rúre

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Príprava
5 minút
Varenie
15 minút
Celkový čas
20 minút
Kcal na porciu
230
Porcie
1

Ingrediencie

  • tvaroh;
  • hrozienka;
  • malé množstvo múky a cukru;
  • vajce.
  1. Všetky suroviny zmiešame, kým nevznikne homogénna zmes.
  2. Z tvarohovej zmesi vytvarujeme tvarohové koláčiky a dáme ich na plech (na papier na pečenie).
  3. Pečieme 10-15 minút.
3

Lenivá ovsená kaša s ovocím

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Príprava
10 minút
Varenie
120 minút
Celkový čas
130 minút
Kcal na porciu
260
Porcie
1

Ingrediencie

  • ovsené vločky;
  • nesladený jogurt;
  • lyžica medu;
  • ovocie podľa chuti.
  1. Do tretiny skleneného pohára nasypeme ovsené vločky.
  2. Do dvoch tretín pohára pridáme jogurt.
  3. Pridáme med.
  4. Na vrch poukladáme kocky nakrájaného ovocie.
  5. Odložíme na noc do chladničky.
4

Omeleta s brokolicou

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Príprava
5 minút
Varenie
10 minút
Celkový čas
15 minút
Kcal na porciu
150
Porcie
1

Ingrediencie

  • vajcia;
  • brokolica;
  • kefír.
  1. Brokolicu umyjeme, nakrájame na hlávky a varíme 10 minút, kým sa neuvarí.
  2. Pripravíme si vaječnú zmes z vajec a lyžice kefíru.
  3. Brokolicu uložíme na dno zapekacej misy a zalejeme vaječnou zmesou.
  4. Pečieme 10 minút, kým nebude omeleta hotová.
5

Lodičky z kuracieho filé a cukety

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Príprava
15 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
45 minút
Kcal na porciu
210
Porcie
2

Ingrediencie

  • cuketa 3-4 kusy;
  • kurace filé;
  • mozzarella.
  1. Cuketu umyjeme, prerežeme na polovicu pozdĺžne a lyžicou vydlabeme vnútornú dužinu.
  2. Kuracie filé umyjeme, nakrájame na kocky, zmiešame s cuketovou dužinou, pridáme soľ, korenie podľa chuti a premiešame.
  3. Cuketu dáme na plech, vnútro naplníme pripravenou zmesou a pečieme 20 minút.
  4. Na vrch lodičiek pridáme mozzarellu, pečieme ešte 5-10 minút.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Je možné jesť syr pri črevnej kandidóze?

Tvrdé syry majú vysoký obsah tuku a môžu byť ťažko stráviteľné, ak vás trápi črevná kandidóza. Tvrdý syr v receptoch pri črevnej kandidóze možno nahradiť tvarohom a mäkkými syrmi, mozzarellou či ricottou.

2. Čo by sa nemalo jesť pri kandidóze kože?

Diéta pri kožnej kandidóze, ako aj pri iných variantoch daného ochorenia, si vyžaduje vylúčenie sladkostí, pečiva a sýtených nápojov z vášho jedálnička. Základom stravy pri kandidóze kože by mali byť mliečne výrobky a obilniny, akými sú napríklad ovsené vločky alebo pohánková kaša.

3. Prečo sa nemôžu konzumovať laktobacily počas kandidózy?

Laktobacily vám počas kandidózou ublížiť nemôžu. Mliečne výrobky bohaté na laktobacily (kefír alebo iný mliečny produkt s bifidobaktériami) sú užitočné počas soor a obnovujú prirodzenú mikroflóru v tele. Váš lekár vám môže predpísať aj lieky, ktoré obsahujú laktobacily vo forme perorálnych kapsúl alebo vaginálnych čapíkov.

4. Aké ovocie sa môže konzumovať počas tohto ochorenia?

Ovocie sa počas soor môže konzumovať bez obmedzenia. Kyslé (ananás, citrusy) aj sladké (hrozno, žerucha, banány) ovocie priaznivo ovplyvňujú trávenie a nevedú k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. K udržiavaniu zdravej črevnej mikroflóry prispieva tiež vláknina, ktorá sa v nich nachádza.

5. Aké sladkosti sa môžu jesť počas soor?

Klasické sladkosti (dezerty, čokoláda, koláčš) počas soor sa dajú nahradiť sušeným ovocím (napríklad sušené marhule a datle), orechmi a prírodnými mliečnymi dezertmi s nízkym obsahom cukru. Pri diéte počas kandidózy je lepšie uprednostniť pečivo, ktoré neobsahuje kvasnice. Cukor počas daného ochorenia je lepšie nahradiť medom (1-2 polievkové lyžice denne).

Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Diéta pri soor: menu na týždeň s receptami
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Nadežda pred rokom
Dobrý deň! Počas tehotenstva sa znovu objavil výtok ako pri soor. Mám ešte čípky, ktoré som používala predtým, môžem ich použiť aj počas tehotenstva?
Odpovedať
Dobrý deň! Lieky sa nesmú užívať bez lekárskeho predpisu, najmä počas tehotenstva. Samoliečba môže poškodiť vyvíjajúci sa plod, pretože nie všetky lieky môžu užívať tehotné ženy.
Nina pred rokom
Dobrý deň! Bola som u gynekológa a ten mi diagnostikoval soor a teraz ma začalo svrbieť pri konečníku. Môže to súvisieť? Čo to znamená?
Odpovedať
Dobrý deň! Svrbenie v konečníku pri vaginálnej kandidóze môže byť spojené s rozšírením infekcie na sliznicu perianálnej oblasti. Na určenie účinnosti predpísanej liečby je potrebná opätovná konzultácia s lekárom.
Irena pred rokom
Dobrý deň! Je možné otehotnieť pri soor?
Odpovedať
Dobrý deň! Áno, je to môžete, pretože infekčný proces nijako neovplyvňuje procesy ovulácie a oplodnenia žien.
Michal pred rokom
Dobrý deň! Je potrebná špeciálna diéta pri soor u mužov?
Odpovedať
Dobrý deň! Diéta pri kandidóze je u mužov aj žien rovnaká. Základnými pravidlami, ktorými by ste sa mali riadiť pri liečbe soor, je vylúčiť zo stravy sladkosti a rýchlo stráviteľné sacharidy.
Adriána pred rokom
Dobrý deň! Prečo mi gynekológ radí piť kefír pri soor?
Odpovedať
Dobrý deň! Prírodné baktérie, ktoré obsahuje čerstvý kefír, prispievajú k normalizácii mikroflóry vagíny, takže sa odporúča konzumácia kefíru a iných fermentovaných mliečnych výrobkov počas kandidózy.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.