Logo
0800200000

Svrbenie ženských pohlavných orgánov

Svrbenie ženských pohlavných orgánov
Čítať 7 minút | Vytvorené: 23 január 2023 | aktualizované: 31 január 2023 | 51007 51007
Svrbenie ženských pohlavných orgánov môže byť spôsobené vonkajšími faktormi (napr. nosením syntetickej bielizne, používaním agresívnych a alkalických hygienických prípravkov, traumou z depilácie), no môže naznačovať aj vývoj abnormalít v reprodukčnom systéme.

Svrbenie perinea u žien sa môže objaviť samostatne alebo ho môžu sprevádzať ďalšie príznaky: neobvyklý vaginálny výtok, bolesť a ťažoba v podbrušku, nepríjemné pocity, vyrážky na vonkajších genitáliách alebo opuch.

Svrbenie pohlavných orgánov nie je choroba, ale príznak vývoja patológie. Ak sa chcete zbaviť nepríjemných pocitov v perineálnej oblasti, je potrebné zistiť ich príčinu. Mali by ste sa obrátiť na gynekológa, aby vám stanovil diagnózu.

Svrbenie vo vagíne

Vaginálne svrbenie je spôsobené narušením sekrečnej funkcie vaginálnej sliznice (nedostatočná sekrécia lubrikácie), podráždením (v dôsledku nadmernej suchosti, nevhodných hygienických prípravkov alebo alergických reakcií) alebo vzniká v dôsledku narušenia jej mikroflóry (dysbakterióza). Svrbenie v pošve môže byť príznakom aj gynekologických ochorení a infekcie pohlavných orgánov.

Príčiny svrbenia vo vagíne

Príčiny svrbenia vo vagíne

Príčiny vzniku vaginálneho svrbenia a pálenia sú:

  • kandidóza (múčnivka);
  • vulvitída (zápal vulvy);
  • kolpitída (zápal vaginálnej sliznice);
  • pohlavne prenosné choroby (chlamýdie, trichomoniáza, genitálny herpes, mykoplazmóza);
  • genitálne bradavice (kondylómy, papilómy, genitálne bradavice).

Svrbenie vulvy sa môže vyskytnúť aj v dôsledku iných ochorení a porúch, ako sú endokrinné poruchy (hypertyreóza, hypotyreóza, diabetes mellitus) alebo stres. V prípade potreby môže gynekológ predpísať konzultácie s inými špecialistami (endokrinológom alebo neurológom).

Svrbenie v oblasti slabín u žien

Svrbenie v oblasti slabín u žien môže byť dôsledkom dermatologických ochorení (napr. neurodermatitídy alebo dermatitídy) a sprevádzané kožnými reakciami (vyrážky, začervenanie, olupovanie). Svrbenie vonkajších ženských pohlavných orgánov poukazuje aj na gynekologický problém (zápal vulvy alebo pohlavne prenosné choroby). Príčiny vzniku svrbenia v oblasti slabín u žien sú:

  • kontaktná alergická dermatitída;
  • plesňové infekcie;
  • pubická pedikulóza;
  • psoriáza;
  • hyperhidróza (zvýšené potenie);
  • donovanóza (infekčné ochorenie, pri ktorom sa v oblasti slabín objavujú svrbivé vredy).

Dočasné svrbenie v oblasti slabín môže byť spôsobené vonkajšími faktormi (mokré alebo tesné oblečenie, trenie kože v dôsledku obezity, nadmerná vlhkosť). Svrbenie perinea u starších žien môže byť spôsobené vekom podmienenými kožnými zmenami (nadmerná suchosť) alebo oslabením panvového svalstva a inkontinenciou moču.

Svrbenie perinea bez prítomnosti vyrážky

Svrbenie kože v oblasti perinea bez prítomnosti vyrážky môže naznačovať abnormality v endokrinnom reprodukčnom a močovom systéme. Svrbenie a suchosť pohlavných orgánov sa často vyskytujú u žien počas menopauzy, pretože sa znižuje produkcia estrogénu a vaginálna sliznica sa stenčuje.

Svrbenie v oblasti slabín je príznakom cukrovky alebo ochorenia štítnej žľazy (napr. tyreoiditídy, tyreózy), pretože sú narušené mazové žľazy a koža je suchá a podráždená. Pri infekciách močových ciest (cystitída, uretritída, pyelonefritída) je svrbenie v perineu zvyčajne sprevádzané bolestivým alebo sťaženým močením.

Biely tvarohovitý výtok a svrbenie

Biely výtok a svrbenie v oblasti perinea je príznakom plesňovej infekcie (múčnivka alebo kandidóza). Kandidózu spôsobuje huba rodu Candida, ktorá narúša mikroflóru pošvy a spôsobuje zápal.

Vaginálny výtok pri kandidóze môže byť silný a hustý, tvarohovitý alebo hlienový s nepríjemným alebo kyslým zápachom. Kandidóza nezmizne spontánne a bez liečby sa môže vyvinúť do chronického ochorenia a recidivovať (zvyčajne v období nízkej imunity, pred menštruáciou alebo počas tehotenstva).

Gynekológ predpíše liečbu múčnivky po stanovení diagnózy (vyšetrenie a vaginálny ster). Kandidóza sa lieči liekmi a dávkovanie lieku predpisuje lekár. Gynekológ vám môže odporučiť aj diétu, ktorá je vhodná pri múčnivke, pri ktorej sa treba vyhýbať potravinám, ktoré podporujú rast plesní (napr. pečivo, sladkosti, plnotučné mlieko).

Svrbenie konečníka u žien

Svrbenie konečníka u žien môže byť spôsobené rôznymi ochoreniami (proktologickými, gynekologickými, dermatologickými). Príčiny vzniku svrbenia v perianálnej oblasti sú:

  • análna trhlina;
  • hemoroidy;
  • akútne kondylómy;
  • pohlavne prenosné infekcie (kandidóza, herpes, papilomavírus);
  • dermatitída;
  • seboroický ekzém;
  • infekcia hlístami;
  • plesňové infekcie;
  • gastrointestinálne ochorenia sprevádzané hnačkou (dysbakterióza, kolitída, črevné infekcie).

Svrbenie konečníka môže byť spôsobené hormonálnymi poruchami, nekontrolovaným užívaním antibiotík alebo perorálnej antikoncepcie. Nepríjemný pocit a pálenie konečníka sú spôsobené zápalovými ochoreniami ženských pohlavných orgánov (vulvitída, kolpitída).

Liečba svrbenia vagíny a vulvy

Diagnostiku a liečbu svrbenia v pošve a vo vulve vykonáva gynekológ. Diagnostika svrbenia v oblasti genitálií môže zahŕňať:

  • gynekologické vyšetrenie;
  • vaginálny ster na vaginálnu mikroflóru;
  • testy na pohlavne prenosné infekcie;
  • kolposkopiu (inštrumentálne vyšetrenie pošvy a krčka maternice);
  • ultrazvuk panvových orgánov.

Liečba svrbenia pošvy a vulvy závisí najmä od jej príčiny. Lekár vám môže predpísať protizápalové, antimykotické a antiseptické lieky, ako aj lokálne prípravky (masti, gély, čapíky) na zmiernenie pálenia, svrbenia a opuchu vonkajších pohlavných orgánov.

Svojpomocná liečba svrbenia a pálenia genitálií u žien

Liečba svrbenia a pálenia genitálií u žien doma je neúčinná a môže viesť ku vzniku vážnejších chorôb (zápal krčka maternice, maternice a tvorba polypov). Stanovenie diagnózy a liečba svrbenia genitálií patrí do rúk gynekológa!

Prevencia a liečba svrbenia a pálenia pri vulvitíde

Hlavnými príznakmi vulvitídy sú pálenie, svrbenie a bolesť genitálií, ktorá sa zvyšuje pri pohlavnom styku. Môže sa pri nej objaviť aj nezvyčajný výtok (biely, zelený - s nepríjemným zápachom). Vulvitída je zápal ženských vonkajších pohlavných orgánov (veľké a malé pysky ohanbia, klitoris, vagína). Zápal vulvy môže byť spôsobený aj infekciou, ktorá narúša rovnováhu mikroflóry a spôsobuje poškodenie sliznice vulvy.

Vulvitídu lieči gynekológ, ktorý na zmiernenie zápalu a infekcie obyčajne predpisuje antibiotiká (na odstránenie baktérií), antihistaminiká a protizápalové lieky. Prevencia vulvitídy:

  • predchádzanie podchladeniu;
  • dodržiavanie pravidiel osobnej hygieny;
  • včasnú liečbu infekčných ochorení;
  • používanie bariérovej antikoncepcie pri pohlavnom styku s novým partnerom;
  • vyhýbanie sa noseniu syntetickej a nepohodlnej spodnej bielizni;
  • každoročné gynekologické prehliadky.

Vulvitídu je potrebné liečiť, pretože môže viesť ku vzniku iných patológií, ako je cervicitída (zápal krčka maternice), endometritída (zápal steny maternice) a neplodnosť. Počas liečby je potrebné sa zdržať pohlavného styku, aby sa zápalový proces nezhoršil alebo aby sa nepreniesla infekcia na partnera.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Svrbenie ženských pohlavných orgánov - Nataliia Biletska
Nataliia Biletska
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Môže cukrovka vyvolať svrbenie vulvy?

Diabetes mellitus je charakterizovaný zvýšením hladiny glukózy v krvi, čo vedie k poruche mikrocirkulácie v tkanivách, to znamená, že koža je suchá a v dôsledku toho sa môže vyskytnúť svrbenie, zaparenie a rany v perineálnej oblasti. Diabetes mellitus mení aj normálne prostredie pošvy, čo spôsobuje výskyt infekcií.

2. Prečo sa vyskytuje svrbenie pred menštruáciou?

Svrbenie pred menštruáciou môže byť spôsobené hormonálnymi zmenami, pretože počas tohto obdobia klesá hladina estrogénu, čo spôsobuje stenčenie a suchosť vaginálnej sliznice. Pred menštruáciou sa môžu zhoršiť aj príznaky múčnivky.

3. Ako môžem zmierniť svrbenie pyskov ohanbia doma?

Svrbenie pyskov ohanbia môžete doma zmierniť pomocou teplých obkladov alebo kúpeľov, lokálnych prípravkov (masti, gély, krémy), ktoré vám musí predpísať gynekológ. Samoliečba svrbenia vonkajších genitálií je neúčinná, pretože je potrebné identifikovať príčinu vzniku nepríjemných príznakov a zohľadniť individuálne vlastnosti tela.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 3 hodnotenia
Svrbenie ženských pohlavných orgánov
Lekár oddelenia gynekológie.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Katarzyna pred rokom
Dobrý deň. Ako zistím, že príčinou vzniku svrbenia je stres.
Odpovedať
Dobrý deň. Emocionálne vypätie, ako je stres, depresia a vyčerpanie môže, v konečnom dôsledku, spôsobiť svrbenie a to aj v oblasti perinea. Svrbenie vyvolané stresom však nesprevádzajú iné príznaky (nezvyčajný výtok, bolesť v oblasti pohlavných orgánov, suchosť kože a slizníc). V prípade, že sa u vás vyskytne svrbenie, ktoré trvá viac ako 10 dní je potrebné objednať sa na vyšetrenie k lekárovi, pretože neustále škrabanie postihnutej oblasti môže spôsobiť poranenia pokožky a vyvolať zápal.
Martina pred rokom
Dobrý deň. Ako môžem rýchlo zmierniť svrbenie pri múčnivke?
Odpovedať
Dobrý deň. Svrbenie pri múčnivke môžete rýchlo zmierniť liekmi, ktoré vám predpíše lekár (antimykotické tabletky, masti, čapíky). Dôležité však nie je zmierniť príznaky kandidózy, ale vyliečiť ochorenie, preto by mala byť liečba komplexná. Liečbu múčnivky predpisuje gynekológ po stanovení diagnózy. Liečba múčnivky je zameraná na zničenie patogénov, zníženie zápalu, obnovenie normálnej vaginálnej flóry a odstránenie sprievodných ochorení, ktoré ju mohli vyvolať.
Alexandra pred rokom
Dobrý deň. Ako sa lieči svrbenie v oblasti perinea po užívaní antibiotík?
Odpovedať
Dobrý deň. Po užívaní antibiotík môže dôjsť k poškodeniu prospešných mikroorganizmov, čo má za následok rast patogénnych baktérií a narušenie vaginálnej mikroflóry. Účinný liek na svrbenie v oblasti perinea môže predpísať lekár po vyšetrení vaginálnej mikroflóry.
Lujza pred rokom
Dobrý deň. Všimla som si tvarohovitý vaginálny výtok, ale nič ma nesvrbí ani nebolí. Ako sa lieči takýto výtok?
Odpovedať
Dobrý deň. Nezvyčajný výtok z pošvy je znakom infekčného a zápalového procesu pohlavných orgánov. Biely, tvarohovitý výtok zvyčajne naznačuje rozvoj kandidózy (múčnivky), ktorá sa môže vyskytnúť bez bolesti alebo svrbenia. Mali by ste navštíviť gynekológa, ktorý na základe vyšetrení stanoví diagnózu a predpíše liečbu.
Petra pred rokom
Dobrý deň, prečo ma po pôrode trápi svrbenie v oblasti perinea?
Odpovedať
Dobrý deň. Svrbenie a pálenie v oblasti perinea po pôrode môže byť spôsobené reštrukturalizáciou hormonálneho pozadia v prípade poranení alebo nástrihov počas pôrodu. Svrbenie v intímnych partiách môže naznačovať aj genitálnu infekciu
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.