Logo
0800200000

Príznaky a liečba črevnej dysbiózy

Príznaky a liečba črevnej dysbiózy
Čítať 6 minút | Vytvorené: 27 marec 2023 | aktualizované: 27 marec 2023 | 4800 4800
Dysbióza je bežné ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže byť spôsobené liekmi alebo ochoreniami tráviaceho traktu. Prevenciou, diagnostikou a liečbou dysbiózy sa zaoberá gastroenterológ.

Čo je črevná dysbióza?

Dysbióza je narušenie črevnej mikroflóry. Črevná sliznica je plnohodnotný ekosystém obývaný desiatkami druhov mikroorganizmov. Zloženie mikroflóry každého človeka je odlišné a závisí od veku, miesta bydliska a stravy. Rozlišujeme tieto druhy baktérií žijúcich v črevách:

  • prospešné (potrebné pre zdravú funkciu čriev);
  • neutrálne (nemajú vplyv na zdravie človeka);
  • podmienečne patogénne (v malom množstve nespôsobujú ochorenia, ale ich nadmerné množenie vedie k zápalom)
  • patogénne (ak sú nakazené, spôsobujú infekcie prenášané potravinami a gastroenterokolitídu).

Nerovnováha mikroflóry vedie k črevnej dysbióze. Zdravá črevná mikroflóra sa za normálnych okolností podieľa na trávení živín, prispieva k vstrebávaniu mikroživín, syntetizuje vitamíny a chráni pred množením patogénnych mikróbov. Dysbióza zhoršuje vstrebávanie živín a znižuje ochranné funkcie črevnej sliznice a imunitného systému.

Príznaky črevnej dysbiózy

Najčastejšou príčinou vzniku črevnej dysbiózy je užívanie antibiotík. Črevnú mikroflóru môže ovplyvniť aj užívanie protizápalových a hormonálnych liekov, infekčné ochorenia, otrava potravinami a zmeny v stravovaní. Riziko chronickej črevnej dysbiózy je vyššie u ľudí, ktorí v nadmernom množstve požívajú alkohol, dodržiavajú prísne diéty, užívajú enterosorbenty a laxatíva.

Zmenená črevná mikroflóra môže byť asymptomatická alebo sa môže prejavovať ako poruchy trávenia. Príznaky črevnej dysbiózy sú:

  • zvýšená plynatosť (plynatosť, nadúvanie); 
  • nevoľnosť a vracanie;
  • bolesti brucha a nepríjemné pocity;
  • strata chuti do jedla;
  • precitlivenosť na niektoré potraviny;
  • škvŕkanie v žalúdku po jedle;
  • častá zápcha, hnačka alebo ich striedanie;
  • zápach z úst.

Príznakom črevnej dysbiózy môže byť anémia spôsobená nedostatkom vitamínov a mikroživín. Príznaky anémie zahŕňajú slabosť, únavu, bledú pokožku a lámavé nechty a vlasy. Akné pri črevnej dysbióze je spôsobené zvýšeným vstrebávaním toxínov a alergénov. Pri črevnej dysbióze sa v stolici môže vyskytovať hlien.

Diagnostika črevnej dysbiózy

Pri podozrení na dysbiózu je potrebné vyšetrenie gastroenterológom. Lekár predpíše vyšetrenie stolice na diagnostiku dysbiózy, ako je koprogram a vyšetrenie bakteriálnej kultúry. Vyšetrenie stolice na dysbiózu zobrazuje prítomnosť a počet mikroorganizmov v stolici.

Stolicu testovanú na črevnú dysbiózu je potrebné odobrať do sterilnej nádoby a do dvoch hodín sa musí odovzdať do laboratória (stolica sa môže odobrať kedykoľvek počas dňa). Pred vyprázdnením je potrebné vyprázdniť močový mechúr a vykonať hygienické návyky.

Stolicu je možné odobrať na tretí deň po ukončení užívania antibiotík, preháňadiel a prípravkov obsahujúcich železo. Dva dni pred testom je potrebné zo stravy vylúčiť paradajky, červenú repu a iné potraviny s vysokým obsahom farbív, mastné a pikantné jedlá. Vyšetrenie sa neodporúča absolvovať počas menštruácie.

Črevná dysbióza a gynekológia

Porucha črevnej mikroflóry môže viesť k zmenám vaginálnej flóry. Príznakom črevnej dysbiózy u žien môže byť vznik vaginitídy t. j. zápalu pošvy. Vaginálny výtok pri črevnej dysbióze závisí od typu prevládajúcej flóry (môže byť biely, žltý, hnedý, zelenkastý).

Dysbióza u detí

Príznaky črevnej dysbiózy u detí môžu zahŕňať tekutú, spenenú stolicu, zníženú chuť do jedla, letargiu a bolesti brucha. Porucha črevnej mikroflóry u detí môže vzniknúť po užívaní antibiotík a pri vírusových alebo črevných infekciách.

Medzi príznaky črevnej dysbiózy u dojčiat môže patriť plač po kŕmení, podráždenosť, poruchy spánku. Ak má dojča nafúknuté brucho, pritláča si nohy k telu. U dojčiat môže byť črevná dysbióza spôsobená umelým kŕmením dojčenskou výživou.

Ako sa lieči črevná dysbióza u dospelých?

Liečba črevnej dysbiózy zahŕňa diétu a lieky obsahujúce prospešné baktérie. Pre obnovenie črevnej mikroflóry je potrebné obmedziť konzumáciu potravín, ktoré vytvárajú priaznivé prostredie pre patogény, dráždia črevá a zvyšujú kvasenie (sladkosti, sýtené nápoje). Liečba črevnej dysbiózy u dospelého človeka vyžaduje pravidelnú konzumáciu jedál (tri hlavné jedlá denne a jedno alebo dve menšie jedlá). Na rýchlu liečbu dysbiózy môže gastroenterológ predpísať aj probiotické lieky s prospešnými baktériami.

Liečba črevnej dysbiózy u tehotných žien zahŕňa diétu a probiotické lieky. Ak sa súčasne objaví aj vaginálna dysbióza, gynekológ pred pôrodom predpíše vaginálne čapíky s prospešnými baktériami na obnovenie mikroflóry pohlavného ústrojenstva ženy.

Diéta pri črevnej dysbióze

Hlavnou metódou liečby pri dysbióze je diéta. Pri črevnej dysbóze je vhodné konzumovať potraviny bohaté na vlákninu a fermentované mliečne výrobky.

Ak je postihnutá črevná mikroflóra, základom diéty musia byť obilniny, čerstvá zelenina, sušené ovocie, chudé mäso, syr a jogurt. Pri dysbióze je potrebné z jedálnička vylúčiť:

  • sladkosti;
  • mastné mäso, údené mäso, konzervované potraviny, pikantné omáčky;
  • kváskový chlieb a iné potraviny, ktoré zvyšujú plynatosť;
  • alkoholické nápoje.

Pri dysbióze sa odporúča konzumovať malé porcie jedál (päť - šesťkrát denne) a dôležité je sa neprejedať ani hladovať, piť aspoň dva litre vody denne a obmedziť príjem sýtených nápojov a kávy.

Recepty jedál pri črevnej dysbióze

Strava pri dysbióze môže byť pestrá a chutná. Recepty jedál pri dysbióze by mali obsahovať veľa vlákniny a čerstvých mliečnych výrobkov.

1

Tvaroh s ovocím

Príznaky a liečba črevnej dysbiózy
Príprava
5 minút
Varenie
5 minút
Celkový čas
10 minút
Kcal na porciu
260
Porcie
1

Ingrediencie

  • 150g nízkotučného tvarohu;
  • 50g bieleho jogurtu;
  • 100g ovocia podľa chuti (banán; jahoda; kivi).
  1. Tvaroh vložíme do misky a môžeme ho roztlačiť vidličkou.
  2. Ovocie umyjeme, ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do tvarohu.
  3. Do zmesi pridáme biely jogurt.
2

Zapekaný zeleninový šalát

Príznaky a liečba črevnej dysbiózy
Príprava
5 minút
Varenie
30 minút
Celkový čas
35 minút
Kcal na porciu
190
Porcie
2

Ingrediencie

  • cuketa — 1 ks;
  • baklažán — 1 ks;
  • mrkva — 1 ks;
  • sladká paprika — 2 ks;
  • ľanové semienka; sezamové semienka — 50g;
  • olúpané vlašské orechy — 2 ks;
  • olivový olej — 1 polievková lyžica.
  1. Zeleninu umyjeme, nahrubo ju nakrájame a vložíme do zapekacej misy.
  2. Zeleninu pečieme v rúre 20 - 25 minút na troche olivového oleja.
  3. Po upečení zeleninu vložíme do šalátovej misy, premiešame a pridáme semienka a vlašské orechy.

Ultrasonografia v Doktorpro v Bratislave

Príznaky a liečba črevnej dysbiózy - MUDr. Marek Hergel
MUDr. Marek Hergel
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

1. Ako správne absolvovať vyšetrenie na dysbiózu?

Na vyšetrenie je potrebné stolicu odobrať doma do sterilnej nádoby. Pred defekáciou je potrebné sa vymočiť a následne sa umyť, aby sa do stolice určenej na vyšetrenie nedostal moč. Biologický materiál je potrebné odniesť do laboratória do jednej - dvoch hodín.

2. Kde sa prejavuje bolesť pri dysbióze?

Pri črevnej dysbióze sa bolesti brucha a nepríjemné pocity nevyskytujú lokálne. V prípade nadúvania bolí žalúdok v jeho hornej polovici a po stranách. Bolesť je vtedy sprevádzaná zväčšením brucha a zadržiavaním plynov.

3. Čo je vhodné konzumovať pri črevnej dysbióze?

Strava pri črevnej dysbióze by mala obsahovať veľa vlákniny, ktorá je obsiahnutá v zelenine, ovocí, semenách a celozrnných produktoch. Pri poruche črevnej mikroflóry je vhodné konzumovať mliečne výrobky (kefír, jogurt, tvaroh), chudé mäso a celozrnné pečivo.

4. Na čo vplýva črevná dysbióza?

Črevná dysbióza ovplyvňuje kvalitu trávenia, chuť do jedla, vstrebávanie živín, mikroživín, vitamínov a vody. Črevná mikroflóra sa podieľa aj na funkcii imunitného systému, čo znamená, že pri črevnej dysbióze je narušená obranyschopnosť organizmu.

5. Ako liečiť črevnú dysbiózu doma?

Liečba črevnej dysbiózy doma je neúčinná a môže zhoršiť príznaky ochorenia. Ak sa objaví hnačka, bolesť brucha alebo nadúvanie je potrebné navštíviť gastroenterológa, aby určil príčinu vzniku príznakov. Pri poruche črevnej mikroflóry lekár predpíše vhodnú liečbu.

Hodnotenie článku:
4 s 5 na základe 5 hodnotení
Príznaky a liečba črevnej dysbiózy
Lekár oddelenia USG.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia ultrasonografie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Súvisiace články:

Komentáre

Veronika pred rokom
Dobrý deň, gastroenterológ zistil, že v mojom hrubom čreve sa rozvinula dysbióza. Aké sú príznaky dysbiózy hrubého čreva?
Odpovedať
Dobrý deň. Užitočné baktérie v ľudskom tele žijú najmä v hrubom čreve čo znamená, že dysbióza najskôr narúša jeho činnosť. Medzi príznaky poruchy flóry hrubého čreva patria bolesti brucha a nadúvanie, škvŕkanie v črevách, zápcha alebo hnačka.
Eva pred rokom
Dobrý deň. Po liečbe zápalu pľúc antibiotikami sa veľmi akútne prejavila múčnivka. Môže múčnivka súvisieť s črevnou dysbiózou?
Odpovedať
Dobrý deň. Kandidová vaginitída (múčnivka) môže súvisieť s narušením mikroflóry v pošve aj v čreve. Mali by ste absolvovať vyšetrenie stolice na dysbiózu a poradiť sa s gastroenterológom o odporúčaniach.
Nika pred rokom
Dobrý deň, po užívaní antibiotík ma začal bolieť žalúdok a začalo ma nadúvať. Je možné liečiť črevnú dysbiózu pomocou byliniek?
Odpovedať
Dobrý deň. Ľudová liečba dysbiózy je neúčinná a môže viesť k zhoršeniu príznakov ochorenia. Na úpravu črevnej mikroflóry sa odporúča diéta a probiotické lieky podľa predpisu lekára.
Sabrina pred rokom
Dobrý deň, už niekoľko mesiacov bojujem s poruchou črevnej mikroflóry. Teraz som ochorela na zápal priedušiek a lekár mi predpísal antibiotiká. Môžem užívať antibiotiká pri črevnej dysbióze?
Odpovedať
Dobrý deň. Indikácie na užívanie antibiotík určuje váš lekár. Ak sú antibiotiká potrebné na liečbu bakteriálnej infekcie, môžu sa užívať aj pri črevnej dysbióze. O spôsoboch ochrany tráviaceho traktu počas užívania antibiotík by ste sa mali poradiť so svojím lekárom.
Daniela pred rokom
Dobrý deň, dermatológ tvrdí, že vyrážky na mojej tvári môžu byť spôsobené poruchou črevnej mikroflóry. Ako sa vykonáva vyšetrenie črevnej dysbiózy?
Odpovedať
Dobrý deň. Na vyšetrenie črevnej dysbiózy je potrebné doma odobrať vzorku stolice do sterilnej nádoby. Pred vyprázdnením je potrebné perineum očistiť.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.