0800200000

Atypická hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby

Atypická hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
gynekológia
aktualizované: 28 August 2024
Čítať 8 minút Zverejnené: 28 August 2024 689
Šiestym najčastejším nádorovým ochorením u žien na svete je rakovina endometria. Zhubnému procesu často predchádza atypická hyperplázia, ktorá sa klasifikuje ako prekanceróza.

Čo sú atypické bunky?

Atypické bunky sa nazývajú bunky, ktoré sa od normálnych buniek líšia tvarom, štruktúrou, veľkosťou, textúrou, jadrom a rýchlosťou delenia. Tieto zmeny môžu súvisieť so zápalovým alebo zhubným procesom.

Sú atypické bunky rakovinou alebo nie?

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie v Doktorpro? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.

Atypia je termín používaný v medicíne na označenie buniek, ktoré majú abnormálne morfologické vlastnosti. Atypia nemusí vždy znamenať, že pacient má rakovinu.

Zmeny v bunkách sa vyskytujú v miernych, stredne závažných a závažných formách. Mierna atypia sa vyznačuje drobnými abnormalitami, ktoré sú často dôsledkom infekcie a ňou vyvolaného zápalu. Pri stredne ťažkej a ťažkej atypii sú abnormality v bunkách výraznejšie a môžu poukazovať na predrakovinové alebo rakovinové ochorenie.

Atypia však nie je diagnóza, ale opis vzhľadu buniek pod mikroskopom. Na určenie príčiny abnormalít a stanovenie diagnózy je potrebná ďalšia diagnostika (biopsia a následná histologická analýza).

Čo je atypická hyperplázia endometria?

Vnútorný povrch steny maternice je pokrytý sliznicou - endometriom. V prípade jeho patologického rastu a zhrubnutia sa diagnostikuje hyperplázia endometria. Jednou z foriem ochorenia je atypická hyperplázia, čo je intenzívne zväčšenie vnútornej vrstvy maternice, charakterizované prítomnosťou buniek s morfologickými abnormalitami. Ochorenie sa môže objaviť u žien všetkých vekových skupín, ale najčastejšie postihuje pacientky staršie ako 50 rokov

Zväčšenie epitelu maternice môže byť komplexné a ložiskové. Pri komplexnej atypickej hyperplázii endometria žľaznaté tkanivo rovnomerne pokrýva celý vnútorný povrch maternice. Fokálnu atypickú hyperpláziu endometria na rozdiel od komplexnej sprevádza výskyt malých patologických zón v epiteli s priemerom do 6 centimetrov.

Rozlišuje sa tiež jednoduchá a komplexná hyperplázia. Pri prvej sa množia najmä žľazové bunky epitelu a pri druhej žľazové a stromálne (spojivové tkanivo).

Atypická hyperplázia je zaradená do kategórie prekanceróznych stavov. Hlavným nebezpečenstvom ochorenia je vysoké riziko prerastania do rakoviny endometria.

Atypicky hyperplastické endometrium

Atypicky hyperplastické endometrium

Aké sú príčiny atypickej hyperplázie endometria?

Hlavnou príčinou atypickej hyperplázie žľazového epitelu maternice je porucha hormonálneho pozadia. Za normálnych okolností je začiatok menštruačného cyklu charakterizovaný zvýšením hladiny estrogénu, ktorý stimuluje proliferáciu buniek (rozmnožovanie delením). V druhej polovici cyklu sa zvyšuje koncentrácia progesterónu, ktorý brzdí proliferáciu a začína proces prípravy vajíčka na oplodnenie.

Pri nerovnováhe ženských pohlavných hormónov, keď je množstvo estrogénu počas celého cyklu zvýšené a progesterónu nízke, sa prerastanie sliznice nezastaví - vzniká hyperplázia. Ďalšie príčiny atypickej hyperplázie endometria:

  • dedičná predispozícia;
  • dysfunkcia vaječníkov (porucha produkcie estrogénu, progesterónu a produkcie vajíčok pripravených na oplodnenie);
  • endometrióza (rast vnútornej vrstvy maternice mimo maternice);
  • polycystické vaječníky (viacero malých cýst na vaječníkoch);
  • hormonálne závislé novotvary v maternici (polypy, myómy a fibrómy);
  • endokrinné ochorenia (nadobličky, štítna žľaza a hypofýza);
  • posun vnútromaternicového telieska;
  • viacnásobné ukončenie tehotenstva (potraty);
  • žiadne tehotenstvo v anamnéze;
  • skorá (pred 45. rokom života) alebo neskorá (po 55. roku života) menopauza;
  • dlhodobé užívanie estrogénov;
  • traumatické poškodenie buniek maternice v dôsledku zoškrabania a chirurgických operácií.

Atypická hyperplázia endometria môže byť dôsledkom panvových zápalových ochorení. Zápal vajíčkovodov (salpingitída), vaječníkov (ooforitída) a krčka maternice (cervicitída) často vedie k prerastaniu sliznice maternice.

Aké sú príznaky atypickej hyperplázie endometria?

Prvým príznakom atypickej hyperplázie žliaz je nepravidelný menštruačný cyklus (menej ako 21 alebo viac ako 35 dní). U väčšiny žien sa často vyskytuje intermenštruačné krvácanie z maternice - silný krvavý výtok (niekedy s veľkými zrazeninami), ktorý trvá 7 alebo viac dní. Ďalšie príznaky atypickej hyperplázie endometria:

  • nepríjemné pocity a krvavý výtok počas pohlavného styku;
  • znížené libido;
  • dlhé oneskorenie alebo úplná absencia menštruácie;
  • vodnatý alebo žltohnedý hlienovitý každodenný vaginálny výtok;
  • kontrakčná alebo ťahavá bolesť v podbrušku;
  • náhly prírastok hmotnosti;
  • rast ochlpenia mužského typu (okolo bradaviek, na bruchu);
  • neplodnosť.

Hyperplázia endometria počas menopauzy a postmenopauzy môže byť sprevádzaná výskytom mazového vaginálneho výtoku. V dôsledku nedostatku progesterónu pri hyperplázii endometria žena neustále pociťuje príznaky predmenštruačného syndrómu (zvýšená citlivosť prsníkov, nafukovanie brucha, suchosť pošvy, zmeny nálad, bolesti hlavy, podráždenosť a návaly horúčavy).

Ako sa diagnostikuje atypická hyperplázia endometria?

Pri úvodnej konzultácii gynekológ preštuduje anamnézu a analyzuje ťažkosti pacientky a potom vykoná fyzikálne vyšetrenie na gynekologickom kresle pomocou rozširujúceho zrkadla Cusco. Metódy inštrumentálnej diagnostiky atypickej hyperplázie endometria:

  • kolposkopia - vyšetrenie stien pošvy a krčka maternice pomocou optického prístroja (kolposkopu) pri viacnásobnom zväčšení;
  • hysteroskopia - vyšetrenie dutiny maternice pomocou tenkej trubice s kamerou a svetlom (hysteroskop);
  • ultrazvuk orgánov malej panvy - vizualizácia maternice, vaječníkov a prídavných orgánov pomocou ultrazvukových vĺn.

Hyperplázia endometria sa na ultrazvuku zobrazuje ako oblasť so zvýšenou echogenitou (hustotou) v dôsledku veľkého nahromadenia žľazového epitelu. U žien v reprodukčnom veku s hyperpláziou je endometrium zhrubnuté na 15-16 mm alebo viac. V postmenopauzálnom období sa choroba prejavuje zhrubnutím steny maternice nad 5 mm.

Ultrazvuk nie vždy umožňuje rozlíšiť typ hyperplázie (normálna alebo atypická). 

Endometrium bez príznakov atypie má homogénnu štruktúru. Podozrenie na atypiu možno vysloviť na základe nehomogenity sliznice a zmien v cievnej štruktúre. Na potvrdenie diagnózy "atypická hyperplázia maternice" sa pacientke pridelí biopsia - odber vzorky tkaniva z patologického ložiska na ďalšie histologické vyšetrenie.

Na posúdenie celkového stavu organizmu môže gynekológ predpísať celkové biochemické vyšetrenie krvi, test na pohlavne prenosné choroby (STD). Cytologické vyšetrenie steru z krčka maternice umožňuje zistiť atypické bunky v krčku maternice.

Metódy liečby atypickej hyperplázie endometria

Liečebný protokol atypickej hyperplázie endometria pripravuje gynekológ pre každú pacientku individuálne v závislosti od jej veku, potreby zachovania plodnosti a závažnosti ochorenia. Liečba atypickej hyperplázie endometria môže zahŕňať chirurgické a medikamentózne metódy. Chirurgické postupy, ktoré sa môžu použiť na liečbu atypickej hyperplázie endometria:

  • hysteroskopická ablácia - vyrezanie alebo zoškrabanie abnormálnych oblastí;
  • hysterektómia - odstránenie maternice (niekedy spolu s vaječníkmi a vajíčkovodmi).

Ablácia endometria pri atypickej hyperplázii je minimálne invazívny zákrok, ktorý netraumatizuje maternicu a neovplyvňuje reprodukčnú funkciu organizmu. Ablácia sa používa na liečbu jednoduchej a ložiskovej atypickej hyperplázie endometria.

Hysterektómia sa môže použiť ako metóda liečby jednoduchej a komplexnej atypickej hyperplázie endometria u žien pred menopauzou, ak nie je potrebné zachovať plodnosť. Úplné odstránenie maternice je indikované aj pri komplexnej atypickej hyperplázii komplikovanej sprievodnými patologickými stavmi - syndrómom polycystických vaječníkov, myómom alebo fibrómom.

Hormonálna liečba hyperplázie endometria je indikovaná u žien v reprodukčnom veku a často je ďalšou etapou po chirurgickej liečbe. Hormonálna liečba atypickej hyperplázie zahŕňa užívanie liekov (perorálnych, injekčných a vnútromaternicových), ktoré pomáhajú zvýšiť hladinu progesterónu, obnoviť menses a ovuláciu.

Podľa klinických odporúčaní sa pri atypickej hyperplázii endometria môže použiť symptomatická liečba. Na odstránenie syndrómu silnej bolesti pomáhajú analgetiká, na kontrolu zápalu nesteroidné protizápalové lieky. Z dôvodu výraznej straty krvi v dôsledku krvácania z maternice môže lekár predpísať prípravky železa na prevenciu anémie z nedostatku železa.

Čím je nebezpečná atypická hyperplázia endometria?

Atypická hyperplázia sa v prípade neliečenia môže vyvinúť do rakoviny maternice. Približne 8 percent žien s jednoduchou atypickou hyperpláziou sa stretáva s diagnózou adenokarcinómu maternice. Pri komplexnej forme ochorenia je riziko vzniku zhubného procesu približne 30%.

Hlavnými príznakmi rakoviny endometria sú hojné predĺžené medzimenštruačné a postmenopauzálne krvácanie z maternice. Často sa vyskytuje neustále nafukovanie a bolesti v podbrušku, náhly úbytok hmotnosti bez zjavnej príčiny.

Je možné predísť atypickej hyperplázii endometria?

Na včasné odhalenie hyperplázie je potrebné absolvovať každoročnú preventívnu prehliadku u gynekológa, kolposkopiu a cytologické vyšetrenie na prítomnosť buniek s abnormalitami. Spôsoby prevencie atypickej hyperplázie:

Ženám v reprodukčnom veku sa odporúča sledovať pravidelnosť menštruačného cyklu a v prípade nepravidelností bezodkladne navštíviť gynekológa. Aby sa predišlo hormonálnym poruchám, mal by sa prísne dodržiavať správny režim spánku a bdenia a vyhýbať sa stresu.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Atypická hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Atypická hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Adresa
Ružinovská 40
Telefón
Pracovná doba:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00

Časté otázky

Ako často sa hyperplázia endometria vyvinie do rakoviny?

Nie všetky typy hyperplázie endometria sa vyvinú do rakoviny. Riziko zhubného procesu je zvýšené pri atypickej forme ochorenia. Atypická hyperplázia endometria sa môže zmeniť na rakovinu v priemere v 8-30% prípadov.

Je potrebné odstrániť maternicu pri atypickej hyperplázii endometria?

Hysterektómia nie je jedinou možnou liečbou atypickej hyperplázie endometria. V prípade jednoduchej ložiskovej formy ochorenia je možné vykonať abláciu (vyrezanie) abnormálnych oblastí v sliznici maternice s následnou hormonálnou medikáciou.

Je možné otehotnieť pri atypickej hyperplázii endometria?

Pri atypickej hyperplázii endometria sa tehotenstvo vo väčšine prípadov nevyskytuje. Nadbytok estrogénu a nedostatok progesterónu vedú k nedostatočnej ovulácii a znemožňujú počatie, zatiaľ čo prerastanie sliznice bráni uchyteniu embrya. Tehotenstvo po liečbe hyperplázie je možné, ak sa prostredníctvom hormonálnej liečby obnoví menštruácia a ovulácia.

Je atypická hyperplázia endometria rakovinou?

Atypická hyperplázia endometria sa bežne klasifikuje ako prekanceróza maternice. Ochorenie je charakterizované prítomnosťou buniek s abnormálnou veľkosťou, tvarom, štruktúrou a rýchlosťou delenia v sliznici. Tieto zmeny môžu spôsobiť zhubnú transformáciu.

5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Atypická hyperplázia endometria: príznaky, príčiny a metódy liečby
Autor
Julia Koviekhova
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Komentovať článok

Anna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Bola mi diagnostikovaná hyperplázia endometria. Je to nebezpečné? Je toto ochorenie počiatočným štádiom rakoviny?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Nie všetky typy hyperplázie sa vyvinú do rakoviny. Riziko vzniku zhubného procesu je zvýšené v prípade atypickej hyperplázie. Včasná liečba zabráni transformácii ochorenia na rakovinu.
Julia pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Aké sú príznaky rakoviny maternice u žien?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Hlavným príznakom rakoviny maternice je krvácanie z maternice (medzimenštruačné a postmenopauzálne). Sprevádza ich hojný krvavý výtok, často s veľkými zrazeninami, a trvajú viac ako týždeň. Pri rozvoji zhubného procesu môže žena pociťovať ťahavé alebo kŕčovité bolesti v podbrušku. U mnohých pacientok dochádza k prudkému úbytku hmotnosti bez zjavnej príčiny.
Vanessa pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Môžete mi prosím povedať, či je lymfoidná hyperplázia rakovina alebo nie?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Lymfoidná hyperplázia je zriedkavé ochorenie, pri ktorom dochádza k abnormálnemu zvýšeniu počtu lymfocytov (buniek imunitného systému) v sliznici maternice. Ide o nezhubné ochorenie.
Gertrúda pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Je možné úplne vyliečiť atypické bunky v štruktúre endometria?
Odpovedať
Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
pred 2 mesiacmi
Dobrý deň. Atypická hyperplázia je liečiteľná. V závislosti od rozsahu lézie a formy ochorenia sa môže predpísať hysteroskopická ablácia (vyrezanie abnormálnych oblastí) a hormonálna liečba na zvýšenie hladiny progesterónu a obnovenie menštruácie.
Súbory cookies používame, aby sme prispôsobili vaše prehliadanie presne vašim preferenciám a na analýzu návštevnosti. Kliknutím na tlačidlo 'Prijať' vyjadrujete váš súhlas s Podmienkami spracúvania osobných údajov.
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie