Logo
0800200000
Čítať 10 minút

Prečo ženy strácajú libido?

Prečo ženy strácajú libido?
Čítať 10 minút | Vytvorené: 19 február 2024 | aktualizované: 19 február 2024 | 833 833
1

Čo je libido?

14-19 % mužov a približne 40 % žien na svete pravidelne pociťuje znížené libido. Sexuálna túžba môže byť ovplyvnená fyzickými a psychologickými faktormi.

Libido je pojem používaný v psychológii a psychoanalýze na označenie sexuálneho pudu a energie človeka. Môže sa prejavovať prostredníctvom fantázií, snov, erotických myšlienok, pocitov, ako aj záujmu a potreby sexuálnej aktivity a intímnych vzťahov.

2

Aký je rozdiel medzi ženským a mužským libidom?

Hlavným rozdielom sú cirkadiánne rytmy (biologické hodiny), ktoré ovplyvňujú fungovanie organizmu a libida. Napríklad, mužské libido sa zvyšuje ráno (od šiestej do deviatej hodiny ráno) a večer (od 19. do 22. hodiny), zatiaľ čo ženské libido sa zvyšuje po dvanástej hodine a v noci (po 22. hodine).

Úroveň sexuálneho apetítu u žien môže závisieť od fázy menštruačného cyklu (v dôsledku zmien hormónov), zatiaľ čo u mužov je stabilná a cyklická. Zvýšené libido u žien môže byť ovplyvnené emocionálnym spojením a intimitou s partnerom a u mužov fyzickou príťažlivosťou.

Máte otázky ohľadom práce oddelenia gynekológie
v DoktorPRO? Spýtajte sa!

Lekári neposkytujú online poradenstvo. Ak chcete získať presné informácie o vašom zdravotnom stave, radi vám zarezervujeme termín u lekára.
3

Dá sa libido zmerať?

Sexuálna túžba je psychologický a emocionálny stav, ktorý sa nedá presne a objektívne zmerať ako fyzické (teplota, hmotnosť) alebo biologické (napr. hladina hormónov v krvi) ukazovatele. Sexuálnu túžbu u žien a mužov je možné zhodnotiť pomocou:

  • dotazníkov a prieskumov. Obsahujú sériu otázok týkajúcich sa fantázií, túžob, skúseností a hodnotenia sexuálnej spokojnosti;
  • klinických rozhovorov. Zvyčajne ich vykonávajú urológovia, gynekológovia, psychológovia a sexuológovia na získanie hlbšieho pochopenia túžob a obáv pacientov;
  • psychofyziologických metód. Môžu zahŕňať meranie sexuálneho vzrušenia prostredníctvom elektroencefalogramu (EEG) alebo kavernóznej telovej pletyzmografie (meranie prekrvenia penisu);
  • fyzikálnych meraní. Používa sa na objektívnejšie pochopenie sexuálnej reakcie u muža. Medzi ukazovatele môže patriť hodnotenie srdcovej frekvencie, krvného tlaku, elektrickej vodivosti kože, svalového napätia, zmien veľkosti a prekrvenia pohlavných orgánov v reakcii na vzrušenie.

Niektorí ľudia si vedú denníky o svojej sexuálnej aktivite a fantázii, v ktorých opisujú sexuálne zážitky a aktivity za určité časové obdobie (týždeň, mesiac alebo rok). Denník môže byť užitočným nástrojom na sebareflexiu a na lepšie pochopenie vlastnej sexuality, ako aj faktorov ovplyvňujúcich libido (napr. stres, menštruácia).

4

Normálne libido u žien

Neexistuje nič také ako „normálne libido”. Libido je veľmi individuálna záležitosť. Na sexuálnu túžbu môžu vplývať:

  • osobné faktory (sexuálne skúsenosti, vzťah s partnerom);
  • fyzické faktory (hormonálne výkyvy, zlý zdravotný stav, ochorenia reprodukčných orgánov);
  • psychologické faktory (stres, emocionálna pohoda);
  • sociokultúrne faktory (normy spoločnosti, príslušnosť k náboženskej skupine).

Podľa Bradleyho Anawalta môže človek pociťovať potrebu sexu raz za deň, týždeň, mesiac alebo menej často, čo sa považuje za normálne. Podľa štatistík majú dospelí ľudia nad 20 rokov v priemere sex približne 80-krát za rok (každých päť dní), zatiaľ čo vo veku 60 rokov majú sex 20-krát za rok (približne každých 18 dní).

5

Poznanie svojho libida

Určiť váš typ libida vám pomôže sebaanalýza preferencií, túžob a fantázií, výskum (čítanie kníh, sledovanie filmov) a sexuálne skúsenosti. 

Typy sexuálnej príťažlivosti

Typ libida

Charakteristika

Hypersexualita

Ľudia pociťujú nadmernú sexuálnu túžbu a príťažlivosť, ktorú nedokážu kontrolovať. Pri hypersexualite sa potreba sexu alebo masturbácie môže vyskytnúť niekoľkokrát za deň.

Asexualita (frigidita)

Pri frigidite majú ženy trvalo nízky alebo žiadny záujem o sex a môžu mať aj problémy s dosiahnutím sexuálneho uspokojenia.

Demisexualita

Demisexuálni ľudia pociťujú sexuálnu príťažlivosť výlučne k ľuďom, s ktorými bolo nadviazané citové puto.

Sapiosexualita

Pri sapiosexualite sexuálna príťažlivosť nezávisí od pohlavia alebo vzhľadu partnera. Hlavnú úlohu zohráva mentálna a emocionálna inteligencia.

Pansexualita

Pansexuáli pociťujú sexuálnu príťažlivosť k ľuďom bez ohľadu na ich pohlavie, rodovú identitu alebo orientáciu.

6

Prečo sa môže u žien zvýšiť libido?

Z fyziologického hľadiska sa libido u žien zvyčajne zvyšuje medzi 27. a 45. rokom života a po 50. roku života sa znižuje v dôsledku poklesu estrogénu a nástupu menopauzy. Medzi faktory, ktoré ovplyvňujú zvýšenie libida, patrí pravidelná fyzická aktivita, vyvážená strava, zníženie stresu a úzkosti, emocionálne spojenie s partnerom a pocit zamilovanosti.

Pokiaľ zvýšené libido nespôsobuje diskomfort, zvyčajne sa nepovažuje za patológiu a nevyžaduje si liečbu. Na vznik abnormálneho libida vplývajú:

  • zmeny vo vodivých dráhach mozgu;
  • nerovnováha neurotransmiterov (serotonínu, dopamínu a noradrenalínu);
  • demencia (zhoršenie kognitívnych funkcií);
  • poranenie mozgu;
  • nekontrolovaná epilepsia;
  • bipolárna porucha;
  • nekontrolované užívanie návykových látok.

Príliš vysoké libido môže byť vyvolané aj poškodením čelového laloku, amygdali alebo prefrontálnej kôry. Zvýšený sexuálny apetít po uhryznutí zvieraťom môže byť spôsobený besnotou.

7

Čo môže spôsobiť zníženie libida u žien?

Libido ovplyvňujú hormonálne poruchy spôsobené zmenami hladín pohlavných hormónov (estrogénu a testosterónu) počas menštruácie, tehotenstva, dojčenia a menopauzy. Medzi ďalšie príčiny zníženia libida u žien patria:

  • zmeny v organizme súvisiace s vekom;
  • neschopnosť dosiahnuť orgazmus;
  • fyzický alebo psychický stres;
  • operácia prsníkov alebo pohlavných orgánov;
  • zhubný nádor;
  • chronické ochorenie obličiek (napr. zlyhanie obličiek);
  • nekontrolovaná cukrovka 1. alebo 2. typu;
  • ochorenie srdca (ischemická choroba srdca, nedostatočnosť);
  • hyperprolaktinémia (vysoká hladina prolaktínu);
  • reumatoidná artritída;
  • hypotyreóza (nedostatočná činnosť štítnej žľazy);
  • depresia alebo zvýšená úzkosť;
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia);
  • bolesti hlavy a migrény;
  • úzkostné poruchy (fóbie, posttraumatická stresová porucha);
  • nadváha alebo obezita.

Znížené libido u žien môže byť vedľajším účinkom užívania antidepresív, chemoterapie a antipsychotických liekov, liekov na vysoký krvný tlak, záchvatov alebo psychózy. Libido u žien môže klesnúť aj niekoľko mesiacov po začatí užívania hormonálnej antikoncepcie (OC, antikoncepčné náplasti a implantáty, minipilulky, vnútromaternicové telieska).

Ovplyvniť libido ženy môžu tiež problémy vo vzťahu s partnerom (napr. nedostatok dôvery a citovej intimity, konflikty). Libido môžu ovplyvniť aj psychologické faktory: nízke sebavedomie, negatívne sexuálne skúsenosti, fyzické alebo sexuálne zneužívanie.

Príčinou nedostatočného vzrušenia u ženy môže byť bolesť počas sexu a po ňom, spôsobená suchosťou pošvy, kvasinkovými infekciami (napr. kandidózou), pohlavne prenosnými chorobami, cystami na vaječníkoch a endometriózou. Libido môže klesnúť aj v dôsledku konzumácie veľkého množstva alkoholu, ktorý znižuje citlivosť nervových zakončení, čo vedie k ťažkostiam pri vzrušení a dosiahnutí orgazmu.

8

Aké hormóny regulujú libido u žien?

Hormóny ovplyvňujú libido prostredníctvom interakcií s neurotransmitermi (napr. dopamín a serotonín) a centrálnym nervovým systémom. Libido regulujú:

  • estrogény. Zodpovedajú za vývoj a funkciu ženských reprodukčných orgánov a udržiavajú zdravie vaginálnej sliznice. Vysoké hladiny estrogénov zvyčajne zvyšujú libido a podporujú zdravé sexuálne funkcie;
  • progesterón. Ovplyvňuje cyklické zmeny v ženskom tele (počas rôznych fáz menštruačného cyklu), reguluje sexuálny apetít;
  • testosterón. U žien hormón pomáha udržiavať chuť na sex, pocity vzrušenia a citlivosť erotogénnych zón;
  • prolaktín. Vysoké hladiny tohto hormónu (napr. počas dojčenia) môžu znížiť sexuálnu túžbu a ovplyvniť dosiahnutie orgazmu u ženy;
  • oxytocín. Produkuje sa v hypofýze a podieľa sa na zvyšovaní väzieb a dôvery medzi partnermi, takže môže zvyšovať sexuálne potešenie.

Pri podozrení na hormonálnu poruchu je potrebná konzultácia s endokrinológom. Lekár sa oboznámi s rodinnou anamnézou pacientky, analyzuje jej ťažkosti, odošle ju na ďalšie vyšetrenia a ultrazvukovú diagnostiku (na vylúčenie cukrovky, poruchy funkcie štítnej žľazy) a v prípade potreby zvolí liečbu.

9

Ako vplýva menštruačný cyklus na libido?

Menštruačný cyklus ovplyvňuje libido žien prostredníctvom zmien hladín hormónov a fyziologických procesov (napr. zvýšená citlivosť prsníkov, zvlhčenie pošvy).

Vplyv menštruačného cyklu na libido

Fáza cyklu

Fyziologické zmeny

Sexuálna túžba

Folikulárna fáza (1.-14. deň cyklu)

Na začiatku cyklu sa zvyšuje hladina estrogénu, zatiaľ čo neurotransmitery (serotonín a dopamín) zostávajú stabilné. U niektorých žien môže dôjsť k zvýšeniu citlivosti erotogénnych zón.

Libido je zvyčajne najvyššie po menštruácii kvôli stabilnej nálade a vysokej hladine estrogénu.

Ovulácia (približne 14.-15. deň cyklu)

Hladina estrogénu zvyčajne dosahuje vrchol počas ovulácie. Podľa štúdií sa u žien počas ovulácie môžu uvoľňovať špeciálne chemické signály (feromóny), ktoré zvyšujú sexuálnu túžbu ich partnerov tým, že ovplyvňujú hladiny testosterónu a kortizolu.

Zvýšená sexuálna túžba a vzrušenie.

Luteálna fáza (15.-28. deň cyklu)

Hladina progesterónu sa po ovulácii začína zvyšovať, vďaka čomu sa žena cíti pokojnejšia a uvoľnenejšia.

Libido sa môže znížiť alebo zostať nezmenené.

Menštruácia (1.-7. deň cyklu)

Počas menštruácie môžu ženy pociťovať fyzickú nepohodu a únavu.

Sexuálna túžba počas menštruácie sa môže znížiť alebo zvýšiť (v zriedkavých prípadoch).

Výskumy potvrdzujú, že sexuálna túžba počas menopauzy klesá. Podľa štatistík sa výskyt nízkeho libida v období pred menopauzou a počas prirodzenej menopauzy pohybuje od 26,7 % do 52,4 %.

10

Prečo sa môže libido po pôrode znížiť?

Počas tehotenstva a po pôrode dochádza v ženskom tele k hormonálnym zmenám (pokles estrogénu a progesterónu, nárast oxytocínu), ktoré vedú k zníženiu sexuálnej túžby. Medzi ďalšie príčiny zníženého libida po pôrode patrí:

  • únava a ospalosť (v dôsledku nedostatku spánku);
  • zmeny v sebavedomí a zníženie sebadôvery;
  • potreba zotaviť sa z pôrodu;
  • zmeny vo vzťahoch (napr. konflikty po pôrode).

Stres, úzkosť, popôrodná depresia a prispôsobenie sa materstvu môžu tiež ovplyvniť sexuálnu náladu a túžbu. V dôsledku suchosti pošvy alebo natrhnutia počas pôrodu môže byť pohlavný styk bolestivý, čo tiež ovplyvňuje libido.

11

Môže nízke libido súvisieť s negatívnymi sexuálnymi skúsenosťami?

Nízke libido u žien môže súvisieť so sexuálnym násilím a obťažovaním, ktoré môžu vytvárať negatívne asociácie so sexom a spôsobovať strach a úzkosť pred pohlavným stykom. Sexuálne dysfunkcie sa môžu vyskytnúť aj v dôsledku traumatickej udalosti: dyspareúnia (bolesť počas pohlavného styku) alebo vaginizmus (mimovoľné sťahovanie vaginálnych svalov).

12

Môže libido zmiznúť úplne?

Vo väčšine prípadov libido nezmizne úplne, pretože ho riadia a regulujú hormóny a biologicky aktívne chemické látky v ľudskom tele. Dlhodobý nedostatok libida u žien môže byť spôsobený psychickým ochorením (napr. depresiou), dlhodobým užívaním liekov (vrátane chemoterapie), ako aj patologickými stavmi sprevádzanými hormonálnymi poruchami (hypotyreóza, hyperprolaktinémia).

13

Aké vyšetrenia je potrebné absolvovať pri poklese libida u žien?

Zoznam laboratórnych vyšetrení určuje ošetrujúci lekár v závislosti od anamnézy pacientky a prítomnosti ďalších ťažkostí (napr. bolesti hlavy, vypadávanie vlasov, bolestivý pohlavný styk). Pri poklese libida u žien môže byť potrebné absolvovať:

  • celkové vyšetrenie krvi a moču;
  • lipidový profil (celkový cholesterol, triglyceridy, lipoproteíny s nízkou a vysokou hustotou);
  • vyšetrenie na hormóny štítnej žľazy (T3 a T4);
  • testy na sexuálne prenosné infekcie;
  • vyšetrenie glukózy a glykovaného hemoglobínu;
  • pečeňové a enzýmové testy.

Ženy by mali absolvovať vyšetrenia aj na pohlavné hormóny (progesterón, estrogén, prolaktín, celkový a voľný testosterón a kortizol). Vyšetrenie hormonálneho profilu pomôže vylúčiť ochorenia, ktoré ovplyvňujú libido (vrátane diabetes mellitus, hypotyreózy, hyperandrogenizmu).

14

Ktorý lekár sa špecializuje na liečbu nízkeho libida u žien?

Na sledovanie hladiny libida u žien a určenie príčiny jeho poklesu sa špecializuje gynekológ alebo endokrinológ. V prípade, že lekár vylúči patológie reprodukčných orgánov a hormonálne zlyhanie, môže pacientku odoslať k ďalšiemu špecializovanému odborníkovi (napr. psychológ, psychiater, reumatológ).

15

Ako znížiť libido u ženy?

Lekárskou indikáciou na zníženie libida môže byť nutkavé sexuálne správanie (hypersexualita), ktoré je sprevádzané neschopnosťou kontrolovať túžby, fantázie a potrebu pohlavného styku. Libido je možné znížiť pomocou:

  • liekov, ktoré znižujú hladinu pohlavných hormónov (estrogén, progesterón);
  • antidepresív;
  • stabilizátorov nálad.

Kontrolovať sexuálnu túžbu pomáha kognitívna behaviorálna terapia. Psychoterapeutické sedenia môžu byť individuálne, párové (s partnerom), rodinné a skupinové.

16

Ako zvýšiť libido u ženy?

Ak neexistuje fyzická príčina zníženej sexuálnej túžby, môže byť vhodné absolvovať poradenstvo u sexuológa alebo psychológa zamerané na riešenie vzťahových problémov. Medzi ďalšie spôsoby zvýšenia sexuálnej túžby patrí:

  • zvládanie stresu (prostredníctvom hlbokého dýchania, meditácie, jogy);
  • pravidelná fyzická aktivita;
  • terapia rozhovorom s psychoterapeutom;
  • vyhýbanie sa konzumácie alkoholu;
  • používanie vaginálneho lubrikantu (pri vaginálnej suchosti);
  • Kegelove cvičenia (na posilnenie svalov panvového dna);
  • predĺženie trvania predohry pred sexom.

Na zvýšenie libida u žien sa môžu predpísať tabletky, náplasti, gély, spreje, vaginálne krémy alebo čapíky s estrogénom. Ak sa vyskytnú vedľajšie účinky antikoncepcie alebo liekov, odporúča sa poradiť s lekárom a nájsť alternatívny prostriedok.

17

Existujú potraviny, ktoré zvyšujú libido u žien?

Existuje len málo štúdií, ktoré by dokazovali pozitívny vplyv potravín na libido, pretože libido závisí nielen od fyzických, ale aj od psychologických faktorov (napr. od nálady).

Potraviny, ktoré môžu pomôcť zvýšiť libido u žien

Potravina

Účinok na organizmus

Čokoláda

Obsahuje fenyletylamín, ktorý stimuluje uvoľňovanie endorfínov a serotonínu, zlepšuje náladu a má pozitívny vplyv na náladu a sexuálny apetít.

Avokádo

Bohaté na vitamín E, ktorý pomáha zlepšovať krvný obeh a podporuje celkovú fyzickú pohodu vrátane sexuálneho zdravia.

Orechy a semená

Vlašské orechy a mandle, ako aj tekvicové a slnečnicové semená obsahujú mikroživiny a tuky, ktoré pozitívne vplývajú na zdravie pohlavného systému.

Morské plody

Morské plody (najmä ustrice) sú bohaté na zinok, ktorý zohráva dôležitú úlohu pri produkcii testosterónu a estrogénu. Pomáha tiež udržiavať zdravú funkciu pohlavného systému a zlepšuje krvný obeh.

Korenie

Pálivé korenie (napríklad červená paprika) môže zlepšiť krvný obeh a vyvolať uvoľňovanie endorfínov.

Banány

Obsahujú vitamín B6, ktorý pomáha regulovať hladinu hormónov.

Med

Je bohatý na vitamíny, minerály a aminokyseliny a vďaka rýchlemu vstrebávaniu sacharidov pomáha zvyšovať hladinu energie. Med má tiež upokojujúce vlastnosti, ktoré môžu navodiť pocit pohodlia.

Cesnak

Má v sebe alicín, čo je biologicky aktívna látka. Pomáha rozširovať cievy a zlepšovať krvný obeh, a to aj v oblasti pohlavných orgánov, čím zvyšuje citlivosť a zlepšuje sexuálne funkcie.

Mak

Obsahuje alkaloidy, ktoré stimulujú nervový systém. Pomáha zvyšovať citlivosť a stimulovať libido.

Bazalka

Je bohatá na antioxidanty a éterické oleje, ktoré môžu stimulovať zmysly (napr. radosť, spokojnosť).

Podľa niektorých štúdií môžu na libido vplývať aj bylinky, ako napríklad ginkgo biloba, koreň z macy peruánskej, ženšen, L-arginín, ploštičník hroznatý. Výživové doplnky a lieky na zvýšenie libida u žien by sa však mali užívať na predpis lekára (gynekológa, endokrinológa), pretože sa môžu vyskytnúť vedľajšie účinky a kontraindikácie.

18

Pomáhajú zvýšiť libido u žien vitamíny?

Vitamíny môžu podporiť zdravú sexuálnu funkciu, ale libido u žien nezvyšujú. Sexuálne zdravie pomáha udržať:

  • vitamín D. Pomáha udržiavať zdravú hladinu testosterónu u žien;
  • vitamín E. Je antioxidant, zlepšuje krvný obeh a podporuje zdravie ciev (vrátane pohlavných orgánov);
  • kyselina listová (vitamín B9). Pomáha udržiavať správny krvný obeh.

Znížená sexuálna túžba môže byť spôsobená nedostatkom železa a anémiou (málokrvnosťou). Sexuálne funkcie môžu byť ovplyvnené aj horčíkom, zinkom a vitamínom C.

19

Ako vplýva fyzická aktivita na ženské libido?

Podľa štúdií, fyzická aktivita ovplyvňuje rýchlosť metabolizmu (látkovej výmeny) a prietok krvi, čím zlepšuje fyzické a duševné zdravie. Vďaka fyzickej aktivite sa u žien:

  • produkujú endorfíny. Fyzická aktivita podporuje produkciu prirodzených „hormónov šťastia”, ktoré zlepšujú náladu a emocionálny stav;
  • znižuje stres. Pravidelné fyzické cvičenie pomáha znižovať hladinu stresu a úzkosti;
  • zlepšuje sebavedomie. Fyzická aktivita zlepšuje kondíciu a sebadôveru.

Fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravú hmotnosť a regulovať hormonálnu rovnováhu (vrátane udržiavania stabilnej hladiny testosterónu). Cvičenie tiež pomáha zvyšovať fyzickú silu a vytrvalosť.

20

Ako súvisí ženské libido s orgazmom?

Podľa štatistík 10-15 % žien nikdy nedosiahlo orgazmus a viac ako polovica žien nie je spokojná s frekvenciou sexuálneho potešenia zo styku. Výskum však potvrdzuje, že ak žena nechce sex, pravdepodobnosť orgazmu sa znižuje.

Gynekológia v Doktorpro v Bratislave

Prečo ženy strácajú libido? - Julia Koviekhova
Julia Koviekhova
Doktorpro v Bratislave
Ružinovská 40
Rozvrh:
PO-PIA: 8:00-20:00, SO: 8:00-17:00, NE: 9:00-13:00
Hodnotenie článku:
5 s 5 na základe 1 hodnotenie
Prečo ženy strácajú libido?
Lekár oddelenia gynekológie.

Ďalšie články k téme

Súvisiace články:

Komentáre

Kristína pred mesiacom
Dobrý deň. Ako vplýva vysoká hladina testosterónu u žien na ich libido?
Odpovedať
Dobrý večer, vysoká hladina testosterónu u žien môže pomôcť zvýšiť sexuálnu túžbu a pocit vzrušenia. Nadbytok tohto hormónu však môže mať vedľajšie účinky, akými sú nepravidelná menštruácia, zmeny vzhľadu a fyzickej kondície.
Nataliia pred mesiacom
Dobrý deň, prichádzam domov z práce veľmi unavená a často nemám chuť na sex. Môže mi pomôcť nejaká fyzická aktivita? Aké športy zlepšujú fyzickú kondíciu a zvyšujú libido?
Odpovedať
Dobrý deň, pravidelné cvičenie pomáha zlepšiť krvný obeh, zvýšiť hladinu energie a znížiť stres, čo môže mať pozitívny vplyv na sexuálnu túžbu. Na zlepšenie fyzickej kondície a udržanie libida sa odporúča zaradiť do fyzickej aktivity aeróbne cvičenie (beh, plávanie alebo bicyklovanie), ako aj silový tréning na posilnenie svalov a zvýšenie celkovej vytrvalosti.
Irena pred mesiacom
Dobrý deň, ako súvisí libido s rakovinou? Prečo rakovina vedie k zníženiu sexuálneho apetítu?
Odpovedať
Dobrý deň, chirurgický zákrok, farmakoterapia a rádioterapia môžu spôsobiť fyzickú únavu, bolesť a telesné zmeny, ktoré môžu ovplyvniť chuť na sex. Rakovina prsníka, vaječníkov a maternice môže byť spojená aj s odstránením reprodukčných orgánov alebo užívaním hormonálnych liekov, čo môže viesť k zníženiu hladiny ženských pohlavných hormónov a sexuálnej túžby.
Dominika pred 2 mesiacmi
Dobrý deň, kedysi som nemala žiadne problémy so sexuálnym apetítom. Nedávno som však kvôli zníženému libidu musela navštíviť gynekológa, ktorý mi po vyšetrení zistil endometriózu. Ako endometrióza ovplyvňuje libido?
Odpovedať
Dobrý deň, pri endometrióze začne tkanivo vnútornej vrstvy maternice rásť mimo maternice, čo môže spôsobovať bolesť a nepohodlie. Okrem fyzických príznakov môžu sexuálnu túžbu ovplyvniť aj emocionálne aspekty boja s endometriózou (napríklad stres a úzkosť).
Katarzyna pred 2 mesiacmi
Dobrý deň, prečo počas menštruácie nedochádza k vzrušeniu?
Odpovedať
Dobrý večer, mnoho žien môže počas menštruácie pociťovať zníženie sexuálnej túžby v dôsledku fyzických a emocionálnych faktorov. Menštruáciu sprevádzajú fyzické príznaky (nepríjemné pocity, bolesť v podbrušku), ktoré môžu znížiť chuť na sex. Libido môžu ovplyvniť aj zmeny hladín hormónov a emocionálna nepohoda.
Elenka pred 2 mesiacmi
Dobrý deň, nemám chuť na sex so svojím mužom. Bola som u gynekológa a endokrinológa, ale nemám žiadne zdravotné problémy. Čo vyvolá silný vzrušujúci účinok u ženy? A ako by som sa mala stravovať?
Odpovedať
Dobrý deň, neexistuje žiadny konkrétny produkt, ktorý by spôsoboval vzrušenie pre všetky ženy rovnako, pretože sexuálna túžba je individuálna. K celkovému zdraviu a zlepšeniu sexuálnej funkcie však môžu prispieť orechy, omega-3 mastné kyseliny (nachádzajú sa v červených rybách, ľanových semienkach, avokáde), ovocie a zelenina. Dôležité je stravovať sa pestro a vyvážene a sledovať úroveň stresu a fyzickej aktivity.
Objednať sa na vyšetrenie
Táto webová stránka používa súbory cookie na účely opísané v Podmienkach spracúvania osobných údajov najmä na zabezpečenie riadneho a bezpečného fungovania webovej stránky a na prispôsobenie vzhľadu webovej stránky individuálnym preferenciám používateľa (personalizácia).
Kliknite na tlačidlo "Prijať", ak súhlasíte s používaním súborov cookie na účely opísané v Podmienkach spracovania osobných údajov.Súhlas s používaním súborov cookie môžete tiež odmietnuť. Zablokovaním používania všetkých súborov cookies však môže dôjsť k znefunkčneniu niektorých častí webovej stránky.

Súbory cookie - podrobnosti

Technicky nevyhnutné cookies
Slúžia na zabezpečenie funkčnosti internetovej stránky. Tieto cookies sa môžu nastavovať ako reakcia na vami vykonané činnosti, ktoré predstavujú žiadosť súvisiacu so službami, ako je napríklad vypĺňanie formulárov na odosielanie príspevkov, hodnotenie článkov atď. Tieto súbory cookie neukladajú žiadne osobné údaje.
Funkčné súbory cookie
Marketingové súbory cookie
Vyplňte formulár a my sa vám čoskoro ozveme
Kliknutím na tlačidlo “Odoslať”, súhlasíte s Podmienky spracúvania osobných údajov
Prekročený limit požiadaviek. Skúste znova o 5 minút.

Nenechajte si ujsť náš newsletter

Získate tak užitočné informácie o aktivitách našej kliniky a môžete sa stať prvými, ktorí využijú naše akcie. Byť informovaný sa oplatí! Náš newsletter odoberá viac ako 100 000 používateľov. Pridajte sa k nám aj vy.